Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.11.2016 08:55 - Проф. Людмил Георгиев: Референдумът е последната надежда на Борисов
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 3933 Коментари: 2 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Петият президент трябва да се пази от партийните партизани, казва преподавателят по етническа психология от Софийския университет

Интервю на Светла Василева
image
Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

 

     Людмил Георгиев е възпитаник на Софийския университет. Доктор по социология и доктор на психологическите науки. Професор по социална, етническа и политическа психология в СУ. Автор на десетки научни и публицистични студии, статии и 8 монографии.


"ГЕРБ не фалшифицира изборите, защото няма външна подкрепа"


- Проф. Георгиев, наказаха ли българите Бойко Борисов на президентските избори?
- След вота има изгледи това недоразумение в политиката да се махне, този път окончателно.

- Някак не ми се вярва да се случи. Поне не толкова бързо.
- На мен ми се иска да вярвам. Реалните факти сочат следното. Партийният вот изравни позициите на Радев и на Цачева. Радостната новина от тези избори е, че 800 000 безпартийни, ядосани и, разбира се, с надежда български граждани като мен избраха ген. Радев, наказвайки Борисов. Ако не се разчете, че този път гражданите, а не партийните централи, категорично заявиха своята позиция, значи политиците нищо не са разбрали. В този смисъл ген. Радев ще встъпи в длъжност с изключително доверие от гражданите и няма нужда да се съобразява с политическите партии. Все си мисля, може би фантазирам, но ми се иска да привидя в него българския генерал Де Гол.
Откакто България губи държавността си в рамките на Османската империя, оттогава българският народ е намразил политическия елит, оттогава не се е справил със задачата да запази собствената си държава. Оттогава, ако погледнете народното творчество, три века в него няма споменат нито един български политик, цар, държавник и т.н. Това е тотално отчуждение.
За първи път сега в условията на свободна държава е постигнат подобен успех. Не знам доколко фигурите от висшия пилотаж в небето могат да се пренасят на политическия терен, но ми се струва, че Радев може да направи каквото пожелае, дори да свика Велико народно събрание. Народът ще бъде с него. В по-краткосрочен план - не бива да се връзва на трагикомичното предложение на президента Плевнелиев да правят заедно кабинет. Той встъпва в длъжност на 22 януари, тогава може да прави каквото иска.

- Проблемът е за периода до встъпването в длъжност и заявленията на ГЕРБ и БСП, че няма да съставят кабинет в рамките на това Народно събрание.
- Колкото и да звучи нетрадиционно, след приемането на оставката на кабинета на Борисов, според мен трябва да бъде излъчено правителство в това Народно събрание, ако щете с мандата на Патриотичния фронт, около който да се обединят всички останали. Цецка Цачева трябва да си подаде оставката, а Красимир Каракачанов да стане председател на Народното събрание. И повтарям - кабинет с мандат на Патриотичния фронт, но без партийни фигури. Има експерти, които биха се съгласили да застанат начело на изпълнителната власт за 5-6 месеца, така щото българските партии да покажат, че са държавно отговорни.
Тази фраза "национално отговорни" всеки я използва под път и над път, нищо не прави и тя вече нищо не значи. Тук е шансът да се опитат политическите партии да върнат общественото доверие в себе си. Ако това не стане и се отиде веднага на избори, както иска Борисов, вероятно въобразявайки си, че може да се реваншира, тогава ген. Радев трябва да предприеме драстични мерки.

- Не ви ли се струва, че партиите ще "разчетат" вота като наказание единствено за ГЕРБ?
- Ако са толкова ограничени, нека видят само това.

- Защото онова, което тръгна отвъд Океана, е наказание на политическия елит, на политическото статукво.
- Има тотално недоверие към политическите партии. Истината е, че хората мразят политическите партии такива, каквито са. Има много важен период - от 20 януари до края на април. Това са първите сто дни на новоизбрания президент на САЩ. Цялостната визия за света ще бъде зададена в тези сто дни след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. След тях трябва да бъдат произведени парламентарните избори в България, не по-рано.    
 
- Да не намеквате за очакваната промяна в отношенията с Русия?
- Какво да намеквам, няма шанс те да не се затоплят. Иначе какво? Война?! Кое е по-добре?

- Хич не ви е жал за родните русофоби сякаш?
- Още преди години, дори при вас в ДУМА казах, че те спешно трябва да ходят в Москва. Пропуснаха се маса срокове. Всичко се пропусна. Защото българският партиен елит е продажен. Традиционно. И служи на силния господар на деня.

- Въпреки оптимизма ви за края на ГЕРБ, нека сме реалисти и да не ги подценяваме. Те имат структури по места, така че да не ги отписваме преждевременно.
- И преди съм го казвал - първата загуба ще е началото на края на ГЕРБ. Тяхната конструкция е тотално клиентелистка. Същата конструкция беше НДСВ. Не че го няма и при други партии, но тук това отъждествяване на партията с лидера предполага лидерът да гарантира участие във властта, т.е. властта се интерпретира като единствения начин на съществуване. Когато са разклатени позициите на лидера, мишките изчезват и търсят друг начин да съществуват.

- Готвят се поредните нови политически проекти. Около Радан Кънев например, макар кандидатът на ДСБ в тези избори да постигна скромен резултат.
- Не може когато 80-85% от българската нация съставлява русофилски настроени хора, да им се говорят глупости и на това да базираш цялата си кампания.

- Не е ли вярно и това, че либерално дясното няма как да намери широка подкрепа в бедна страна като нашата?
- В Европа няма дясно, няма ляво. Това са партии, които удържат статуквото на ЕС в този му вид. Нито ПЕС е лява, нито ЕНП е дясна. Друг е въпросът, че в началото на XXI век не можем да говорим за "ляво" и "дясно", както в края на XIX век. Тук е прав ген. Радев - партията е България. Това е положението.

- Значи е дошло времето най-после да имаме национална доктрина?
- Това е другото, което трябва да направи ген. Радев. Всички говорят за национален интерес, но никой не го формулира.

- И за европейски ценности говорят.
- Да. Европейските ценности са ценностите на ограбването на хората - свръхбогат елит от 1% от хората и огромна бедстваща маса. Това ли са ценностите? Както стана и в България. Тук всички партии, особено искам да подчертая, и ДПС, което се вижда, че губи авторитета си - не поради друго, а заради това, че 300 000 български граждани от турски етнически произход заедно със своите два милиона и нещо български сънародници напуснаха държавата и нямат избиратели. Те, ако продължават така, няма да има кой да ги избира. А напуснаха държавата, защото са отвратителни условията за живот тук.
Нека говорим нещата такива, каквито са. Не може 80-85% от хората да живеят на прага на бедността, да се чудят как да свържат двата края, смисълът на живота им да бъде биологичното оцеляване, и ти да искаш нещо от тези хора. За какво говорим? Бягат не само българите. И турците бягат, и циганите бягат. Всички бягат от тая държава, това трябва да се разбере.

- Как гледате на референдума и на това, че изведнъж беше "прегърнат" от Бойко Борисов?
- Това му е последната надежда за евентуално оцеляване в политиката.

- Как ще оцелее?
- С бързи мажоритарни избори.

- Няма как да са бързи.
- Една мутра, за да си запази позицията, се хваща за всяка сламка. Тук няма разсъждение. Не търсете разсъждение там, където е невъзможно. 

- Референдумът не беше ли също протестен вот?
- Да, беше протест срещу политическата класа.

- Но нямаше дебати по въпросите, на които гражданите трябваше да дадат отговор.
- Да. Нямаше. Другата голяма изненада на тези избори е, че ГЕРБ не се опита да ги фалшифицира. А не се опита, защото няма външна подкрепа. Американците отдавна снеха доверието от Борисов, руснаците го мразят откровено.

- Ако е вярно това, което казвате, на какво разчиташе той тогава и защо издигна Цецка Цачева за президент?
- Много ми е трудно да вникна в мисловните процеси на Борисов. Няма смисъл повече да се връщаме към него. Важно е оттук нататък какво се прави.   

- Имаше ли други изненади на отминалите избори, кандидатурата на Марешки?
- Той също събра от негативния вот, но пък се изложи с онова, което наговори в седмицата между двата тура.

- Обединението на патриотите не беше ли изненадващо?
- Беше, да. Не ми е ясно дали могат да са обединени на следващите избори. Но пак казвам сега, ако наистина са патриоти, те са шансът на България да има нормално правителство и нормално работещ парламент.

- Мислите ли, че са способни да носят такава отговорност?
- Не мисля, но ги призовавам!

- От какво трябва да се пази петият президент на България според вас?
- От партийните партизани.

- Какво трябва да направи най-напред?
- Ще отговоря със следния виц. Отива Бойко Борисов при английската кралица и я пита: "Ваше Величество, как един политик може да остане в историята?" "Трябва да се обгради с умни хора", отговаря тя. "Ето ви един пример", казва тя. Вдига телефона и го пуска на високоговорител. "Здравей, Дейвид!" "Здравейте, Ваше Величество", отвръща Камерън. "Искам да те питам нещо. Баща ти има син, майка ти има син, но той не е твой брат, кой е той?" "Аз, Ваше Величаство", отговаря Дейвид Камерън. Кралицата затваря телефона и изпраща Борисов с думите: "Ето, това е." Връща се той в България, вика Цветан Цветанов и му казва: "Баща ти има син, майка ти има син, но той не е твой брат. Кой е той?" Цветанов иска два дни за отговор. Вика министри да се съветва и накрая отива при ректора на Софийския университет. Пита го и него: "Г-н ректор, баща ви има син, майка ви има син, но той не е ваш брат, кой е той?" Ректорът отговаря: "Това съм аз." Тича Цветанов при Борисов и вика отдалеч: "Знам кой е!" "Кой е", пита Борисов. "Е, как кой - ректорът на Софийския университет." "Не бе, Цветанов, отговаря Борисов - Дейвид Камерън."
Гласувай:
211. milady - мдам...няма да стане работата с ,наказания от плебса/сорри/
17.11.2016 11:21
Радостната новина от тези избори е, че 800 000 безпартийни, ядосани и, разбира се, с надежда български граждани като мен избраха ген. Радев, наказвайки Борисов.

нищо лично ,г жа Василева..
поздрави!
цитирай
2. anonymous1212 - Прав е уважаемият професор!
18.11.2016 08:23
Повечето граждански сдружения бяха против мажоритарните избори - мафията и олигархията влиза директно в парламента.
Че бяха против може да се види в предложенията им в комисията за контакти с гражданските сдружения в предишният парламент.
Обаче късмета на певческата групичка на Слави е, че вкараха референдума едновременно със задължителни избори.
Ужасни ще бъдат последствията, ако се премине само към мажоритарни избори - мафията и олигархията директно ще си назначава депутати!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 5921861
Постинги: 279
Коментари: 11519
Гласове: 89133
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31