Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.04.2016 09:59 - Акад. Виктор Матвеев: Не бива да се спира прогресът
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 3502 Коментари: 5 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      България има право и е длъжна да се гордее с това, което прави в Дубна, казва директорът на Обединения институт за ядрени изследвания


Интервю на Светла Василева


image  

     Виктор Анатолиевич Матвеев е роден през 1941 г. в гр. Тайга в Новосибирска област. През 1964 г. завършва физическия факултет на Ленинградския държавен университет. От 1965 г. работи в Обединения институт за ядрени изсредвания в Дубна, където през 1967 г. и през 1973 г. защитава докторски дисертации. Между 1975 и 1977 г. работи в теоретичния отдел на Националната лаборатория "Енрико Ферми" в САЩ, а от 1977 г. до 1999 г. е член на Междуведомствената комисия за руско-американско сътрудничество за изследване на фундаменталните свойства на материята. Бил е директор на Института за ядрени изследвания към Руската академия на науките (1987-2014 г.). Той е доктор на физико-математическите науки, заслужил професор на Московския държавен университет, член-кореспондент на РАН по ядрена физика, член на Президиума на РАН, академик. Носител е на Държавна награда на РФ (1998 г.), на наградата на правителството на РФ (2000 г.), на орден "За заслуги пред Родината IV степен" и много други.


"Фундаменталната физика поставя такива колосални проблеми пред науката, че те биха били определени като съперничество със самия Създател"

- Виктор Анатолиевич, в началото на април бяхте преизбран за директор на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, който тази година навършва 60 години. Каква е била идеята за създаването му през 1956 г.?
- Когато свърши войната и първите рани на страните, които тази война засегна, бяха излекувани, дойде ред на въпроса за подобряване на качеството на живота на хората. Всички искаха да намерят някакво решение, но без науката то би било невъзможно. В началото на 60-те години във всички страни разбраха, че за да се развива науката за атома и той да се използва за мирни цели, трябва да се създават международни институти. Новите задачи пред фундаменталната физика изискваха обединяване на усилията на целия свят, не само материални, но и интелектуални. Освен това работата в международен институт дава определена гаранция за мирното използване на откритията на атомната наука.

- Сега ми се струва смело решение след хвърлянето на бомбите над Хирошима и Нагазаки да се продължи с разработването на атома.
- Човечеството разбра какъв разрушителен ефект може да има онова, което дава науката. От една страна, не бива да се спира прогресът, да му се обръща гръб. Само трябва той да се направи такъв, че да не могат отделни страни или групи от страни да заплашват останалата част от човечеството с атомно оръжие. Затова и се приема, че международното сътрудничество е точно такава гаранция. Фундаменталната физика поставя такива колосални проблеми пред науката, че те биха били определени като съперничество със самия Създател. Защото ние искаме да открием онези закони, които подсигуряват субекта на правото да пише закони, искаме да открием замисъла то ли на Бог, то ли на природата.   

- Физиците вярват ли в Бог?
- Не е задължително, макар всеки човек да има своя собствена представа. Важното е, че ние се изправяме пред такива въпроси като "какво е дало началото на всичко", чиито отговори не могат да бъдат намерени от един човек самостоятелно. Фундаменталното знание е такова, че не може да бъде скрито. Това са закони, които съществуват обективно, все някой ще стигне до тях, затова е по-добре да бъдат откривани съвместно. Появи се усещане за ценността на международното сътрудничество. 

- С какво може да се похвали пред света Институтът за ядрени изследвания в Дубна?
- Неотдавна светът обсъжда частицата, открита в големия адронен ускорител в Церн - бозон Х или както я наричат "божествената частица". Действително, тя дава отговор на много въпроси. Теорията, която физиците наричат "стандартен модел на елементарните частици", беше потвърдена. Принос в тази теория имат и физиците от нашия институт в Дубна. Например в откриването на такова свойство на ядрената материя в малките частици кварки и глуони, което физиците образно наричат цвят.
Другото ни откритие, което вече влезе в съкровищницата със знания на човечеството, са свръхтежките елементи от Менделеевата таблица. Това са такива елементи, които природата не е успяла да изработи по време на горенето на звездите. Звездите са удивителни създания на природата. Под налягане на силите на гравитацията леката им материя се свива, предизвиквайки ядрен процес, при който от леките елементи се получават тежки. Процесът върви все по-навътре и накрая звездата така прегрява, че се взривява. Понякога времето не стига, за да се изработят тези много тежки елементи. Има тежки елементи, които ние намираме на Земята, а има и такива, за които сме наясно, че могат да съществуват, но за да го докажем, трябва да ги синтезираме изкуствено. В нашия институт само през последните десет години са открити шест нови свръхтежки елемента, най-тежките, които някога са били откривани от науката. Те заеха своето място в таблицата на Менделеев и това е откритие с фундаментално значение. Ако хората решат да оставят сега на потомците си онова, което знаят към настоящия момент, то сред останалите неща задължително ще намери място таблицата на Менделеев с елементите, които вече са ни известни. И това са знания за вечни времена. Много представи ще претърпят промяна, много знания ще бъдат допълнени с нови, но свръхтежките елементи са тухличките, от които е съставена материята.

- Какво е участието на България и българите в Института за ядрени изследвания?
- Длъжен съм и ми е приятно да отбележа, че още от първия ден на създаването на Института българските специалисти имаха голяма роля в развитието му. Българската земя ражда впечатляващи таланти. Има много млади теоретици, които удивляват с познанията и подхода си. Трябва да ви уверя, че българските ни колеги през всичките години стоят в челните редици на нашето международно обединение. И когато говорим за поредното откритие на института ни, то в него обезателно има и част, внесена от българските физици, затова когато идваме в България сме много горди от съвместната ни работа. Приятно ни е да чуваме, че нашите български колеги наричат института ни "нашият общ дом на брега на Волга".

- Санкциите, наложени на Русия, оказват ли влияние на научната работа на института?
- Санкциите и политическите проблеми несъмнено са факти от живота. Нашият институт е международен, намира се на територията на Руската федерация и неговите права, имунитет и интереси са защитени от федералните закони и международните норми. Това, че сме международен институт, ни създава благоприятни условия за съвместна работа, независимо от всички сложности.

- Така и трябва да бъде, струва ми се.
- Да. При това ние казваме - разбираме, че не сме извън политиката, ние съзнаваме, че сме над политиката. Не е нужно да има каквито и да е препятствия за общуването между хората, за обмяната на мисли и идеи. Международното сътрудничество демонстрира точно това пред целия свят - каква голяма ценност е когато хората без забрани и прегради взаимодействат свободно и създават общ продукт, който може да се ползва от всички. 

- Какво е бъдещето на Института за ядрени изследвания?
- Тази година приключваме със седемгодишния план, направен от пълномощните представители на страните, участващи в нашия институт, и разработваме перспективите за следващите седем години. Имаме амбициозна програма за развитие, предвиждаща създаването на големи базови установки. Важното е, че тези планове не са само наши, а преминаха през експертизата на международната общност и влизат в европейските планове за развитие на фундаменталната физика. Ние виждаме, че тези проекти са нужни на света, и се чувстваме отговорни да ги създадем.
Един от тези проекти е свързан със създаването на свръхпроводящ колайдер за тежки йони, който е необходим за изучаване на фундаментални свойства на материята, възникнала исторически, както твърди теорията, в първите мигове след големия взрив, дал живот на нашата Вселена. Ние знаем, че процесът на еволюцията е протичал много бързо и кварк-глуонната материя се е превръщала в тези частици, от които днес се състои нашият свят. За да се изучат тези критични явления, възможните фазови преходи, които водят до кварк-глуоните, до ядрената материя, са нужни експерименти на колайдера за тежки йони. За придвижване напред в изучаването на свръхтежките химични елементи ние създаваме фабрика за производството им, където можете да получите възможности, които ги няма в цял свят, където можете да търсите и изследвате нови свръхтежки елементи и ако ги няма, да ги произвеждате в такова количество, че да изучавате и химичните им свойства, съединенията им и ролята им в околния свят. Дубна е световен лидер в това направление и ние ще продължим с изследванията си. Ние имаме прекрасна лаборатория по теоретична физика, в която работят редица талантливи български теоретици. България има право и е длъжна да се гордее с това, което прави в Дубна.


duma.bgГласувай:
31Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Научно-техническият прогрес н...
11.04.2016 16:14
Научно-техническият прогрес никой не може да го спре.
Оказва се, че и в Русия имало висша наука, а не само в САЩ,
както ни убеждават нашите медии.
цитирай
2. getmans1 - Достоен коментар, черна завист ме обзе!
11.04.2016 20:46
kvg55 написа:
Научно-техническият прогрес никой не може да го спре.
Оказва се, че и в Русия имало висша наука, а не само в САЩ,
както ни убеждават нашите медии.

цитирай
3. josarian - Аз лично зная само две държави, които заплашват всички с атомно оръжие:
11.04.2016 22:01
Едната е КНДР, демек Северна Корея, другата - Путландия. Каква ирония на съдбата, а!?
цитирай
4. apostapostoloff - Трябва да се гласува за БСП, защото
14.04.2016 15:52
БСП е ЕДИНСТВЕНАТА прогресивна партия у нас. Останалите партийки са дребнобуржоазна гмеж.
цитирай
5. gmihov - ЗА СЪЩНОСТТА НА ВЕЧНОСТТА И ТОВА, КОЕТО ПРОИЗТИЧА ОТ НЕЯ, КАТО ОБЕКТ НА ЧОВЕШКОТО ПОЗНАНИЕ.
16.04.2016 18:25
ОТ КАКТО ВСЯТ СВЕТУВА И ЧОВЕКА, С ТЯЛО, УМИ ЧУСТВО ГО ИМА, СЪЩНОСТТА НА ВЕЧНОСТТА И ТОВА КОЕТО ОТ НЕЯ ПРОИЗЛИЗА Е ОБЕКТ НА ЧОВЕШКОТО ПОЗНАНИЕ.
И ВЕЧНОСТТА И СЪЩНОСТТА И СА ВЕЧНИ И СЕ ХАРАКТЕРРИЗИРАТ, КАТО ВЕЧНОСТ СЪС СЛЕДНОТО, С КОТО СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА ВСЯКА ВЕЧНОСТ.:
1. ЛИПСА НА НАЧАЛО.
2. ЛИПСА НА КРАЙ.
3. ЛИПСА НА СДЪЗДАЕМОСТ
4. ЛИПСА НА УНИЩОЖАЕМОСТ./ НАЛИЧИЕ НА СЪХРАНЕНИЕ/
5. ЛИПСА НА ВЪЗМОЖНОСТ КЪМ ВЕЧНОТО ДА СЕ ОТНЕМЕ НЕЩО И ДА СЕ ПРИБОВИ НЕЩО
6 СЪЩЕСТВУВАНЕ В ПРЕХОДНИ ФОРМИ НА СЪЩЕСТВУВАНИЕ, В КОИТО СЪЩНОСТТА СИ ОСТАВА ВЕЧНОСТ. ЛРЕХОДНИ СА САМО СТРУКТУРИТЕ И ПОД КТОИТО СЪЩЕСТВУВАТ.

ВСЯКА СТРУКТУРА, НА ВЕЧНОСТТА, КАТО ЧАСТ ОТ СЪЩНОСТТА НА ВЕЧНОСТТА, КАТО ПРЕХОДНОСТ СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА:
1. С ВЕЧНА СЪЩНОСТ, КАТО ЧАСТ ОТ ВСЕОБЩАТА СЪЩТНОСТ НА ВЕЧНОСТТА / БОГ, ВСЕМИР,КОСМОС И ПР./
2. СЪЩНОСТТА ОТ КОЯТО СА ИЗГРАДЕНИ Е ВЕЧНА. СТРУКТУРИТЕ, ФОРМИТЕ ПОД КАКВИТО Е ИЗГРАДЕНЕ СА ПРИХОДНИ.
3. Без вечната същност на всемира , няма и не може да има безкрайният брой структури , под каквито вечността същесдтвува. И тя е навред във проснтранството, което начало и край няма.
4. Преходносттите /структури и форми/ се появяват и чезнат вчността/ същността и/ си остава отново да ги създава и унищоава и безкрайното разнообразия да сдъсдава, докато свят светува и същност вечна и структура преходна го изпълва..
5. Всичко,всичико, включително, като истина и заблуда от същността на вечността произхожда и тя е неговата същност.Без същността на вечността го няма и не може да го има..
6. Кое е истина и кое е заблуда човек да може да отличи, нужно е от това от Вечността на притежава, за да може да го отличава- кое е истина и кое е заблуда.
7. Човек може условията , при които дадено явление може да се види , да види, но това не значи, че и дтинската причина за явленвиетоо е видял. Галилеий видял и проумял, че в вакуума и тежките и лектите тела ще падат с еднаква сдкоросдт, но причината за това явленвие- наличния механизъм на гравитационвното силово въздействие не е видял за да може да го обясни.
Нютон открива своя закон за гравитационната сила, но изпустнал общия закон за импулсната сила ине видялн разбрал, че пълната истана не е отразил. Айнщайн видял и проумял, че скоростта с която телата излитат от земята, включително и гравитоните, не зависи от скоростта с която жемята се движи в пространството и при формулиланеа на своя закон за енергията ,също изпуща общия закон за импулсната сила и не ивжда и не проумява, че и енговият закон не изразява пълната енергия.,освен като онкретен случай ,неизвестен точно за човека. поради неопределяемостта на скоростта на телата спрямо пространството.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 5921823
Постинги: 279
Коментари: 11519
Гласове: 89133
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31