Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2021 16:01 - © "Бягащо куче"
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 24.10.2021 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
24.10.2021г.

     След налагането на санкции от страна на Канада към Китай с обвинение за насилие на Пекин над уйгурското си малцинство мюсюлмани в региона Синцзян, отношенията между двете страни се изостриха. В тази връзка генералният консул на Китай в Рио де Жанейро Ли Янг, обръщайки се към министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо, написал в Twitter :
"Момче, най-голямото ти постижение е да разрушиш приятелските отношения между Китай и Канада и да превърнеш Канада в бягащо куче на САЩ".
Понятието "бягащо куче" е реликва от маоистки Китай и често се използва за описване на нации и хора, които са подчинени на страни като САЩ.
Тъй като китайската дипломация обикновено е строго контролирана от министерството на външните работи, като че ли на другите държави не е контролирана, посланието на Ли Янг бележи рядко и "обезпокоително" откъсване от публичните изявления на държавни служители, казва Дейвид Мълроуни, бивш посланик на Канада в Китай.
В отговор Китай наложи ответни санкции на канадския депутат от опозицията Майкъл Чонг, твърд критик на нарушенията на правата на човека в Синдзян, който по-късно отговорил в Twitter, заявявайки гордо, че възнамерява да "носи [санкциите] като почетен знак".
Министерството на външните работи на Канада пък осъдило санкциите, наричайки ги "атака" срещу свободното изразяване.
В основата на ескалиращото напрежение стоят повече от две години усилия за освобождаването на канадските граждани Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор, които според канадските власти са жертви на китайската "дипломация на заложниците".
Във Ванкувър през 2018 година беше арестуван и задържан изпълнителния директор на Huawei Мън Уанджоу по американска заповед за арест, на която предстои екстрадация в Съединените щати, на което Мън Уанджоу яростно се съпротивлява.
И Ковриг, и Спавор наскоро са изправени пред съда за шпионаж в полза на Канада, за което канадският премиер даде специална пресконференция, на която остро разкритикува поведението на Китай : "Нека бъда много ясен : произволното им задържане е напълно неприемливо, както и липсата на прозрачност около тези съдебни производства".
В допълнение към нападението срещу Джъстин Трюдо, Ли Янг използва Twitter, за да атакува независимостта на канадската съдебна система и нарече решението на Отава да уважи искането за екстрадиция и да арестува изпълнителния директор на телекомуникациите "мръсно нещо", като добави, че Канада – а не Китай – е "заложник".
Китайският дипломат често е нападал в Twitter случаите на насилие с използване на огнестрелно оръжие в САЩ, историята на робството и отношението към бежанците.
Канада, както и Британия, във външната политика се явява като един палаш на Съединените щати, който подлайва от време на време в услуга на господаря.
Китайският министър на външните работи Ван И :
image
"Бягащото куче" Джъстин Трюдо :
image
Самото сравняване на външностите на Ван И с Джъстин Трюдо е показателно – Ван И излъчва достолепие, сериозност, мъдрост, сдържаност; Трюдо прилича на сарахошин и перекенде, който няма излъчването на сериозен и отговорен държавен ръководител.
Въобще Джо Байдън, Борис Джонсън и Джъстин Трюдо никак не могат да се сравняват по манталитет, политически  авторитет и държане с Владимир Путин и Си Дзинпин :
image
https://www.theguardian.com/world/2021/mar/29/china-canada-justin-trudeau-tensions-escalate




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5758297
Постинги: 2808
Коментари: 25802
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031