Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2021 17:06 - Нов абсурд: Любимите на Баце – биячи и врачки, пътуват по света със спецпаспорти и без визи
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 579 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 18.01.2021 17:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

МНЕНИЯДНЕС Нов абсурд: Любимите на Баце – биячи и врачки, пътуват по света със спецпаспорти и без визи


imageОт Admin на 16.01.2021

Любимците на Бойко Борисов – биячите от българската федерация по ММА, както и астролозите, с които редовно се консултира, притежават абсурдна привилегия в държавата на хунтата – служебни паспорти, издадени от външно министерство.

Основният бонус за притежателите на тези специални служебни паспорти е, че могат да пътуват без виза до държави, които изискват визи за български граждани. Такава държава, например, е САЩ, пише „Сега”.

Сред притежателите на подобни ВИП паспорти са още служители на редица спортни федерации, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, различни министерства, Агенцията по вписванията, главното мюфтийство, Комисията за защита на личните данни, КРС, АЕЦ “Козлодуй”, асоциацията на туроператорите, Българската астрологична асоциация и Фондация “Димитър Бербатов”.

МВнР отказва да предостави информация за длъжността на притежателите на папортите с обяснението, че комбинацията от длъжността и институцията ще разкрие самоличността им, а това са защитени лични данни. Общият брой на валидните служебни паспорти е 2959.

Най-голям брой от тях – 2121 са издадени за служители на самото външно министерство, в това число и дългосрочно командированите служители и техните семейства. Следва Министерството на отбраната, чийто служители ползват общо 204 служебни паспорти, МВР има 74, а Авиоотряд-28 – 75. Министерството на културата е с 30 специални паспорти, а спортнотото министерство е с 20.

Основният проблем е, че подобни паспорти са издавани и за всякакви други хора, включително в полза на федерацията по ММА, чийто шеф Станислав Недков-Стъки застана телом да брани кръстовището пред румънското посолство от протестиращите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев.

Служебни паспорти са издаде за федерациите по скокове с батут, спортна акробатика, таекуондо, тенис, шахмат, волейбол. Българския футболен съюз е поискал 7 служебни паспорта от външно министерство. Толкова има и федерацията по тенис. На този фон Българската академия на науките (БАН) има 6 служебни паспорта.

Според Закона за българските лични документи служебен паспорт се издава се от Министерството на външните работи на служителите от централната и териториалната администрация, изпълняващи служебни функции в чужбина, и на административно-техническите служители на дипломатическите и консулските представителства на България.

Служебни паспорти се издават и на върховните съдии и прокурори, както и на следователите от националното следствие. Служебни паспорти имат всички членове на Висшия съдебен съвет, четирима висши прокурори, 18 съдии от Върховния административен съд. Всички тези документи са били издадени между 2015 г. и 2020 г.

Дупката в закона е, че “служебни паспорти се издават и на лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи, както и на лица по преценка за служебна целесъобразност и предложение на прекия ръководител до ръководителя на съответната институция или организация, който отправя писмено искане до дирекция “Консулски отношения” в Министерството на външните работи”.

През миналата година „Биволъ“ разкри, че бизнесменът Вacил Бoжкoв и нeгoвата дясна ръка Гeoрги Пoпoв, кoитo ca издирвaни за участие в организирана престъпна група за пране на пари, години наред са ползвали cлужeбни пacпoрти.

На 15 януари бяха пуснати за обсъждане предложения за промени в Закона за българските лични документи, които адресират проблема със служебните паспорти. В мотивите се казва, че всеки дееспособен български гражданин би могъл да получи служебен паспорт, регистрирайки юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение или браншова организация. Тази възможност се „използва за злоупотреба с право“, признават външният министър Екатерина Захариева и вътрешния министър Христо Терзийски.

Законопроектът предвижда председателят на ДАНС вече да има дипломатически паспорт. В момента тази привилегия ползват само шефовете на Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) и Служба “Военно разузнаване” (СВР).




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39750536
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031