Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.09.2016 12:17 - Хъб "Балкан", или залъгалка за наивници
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 5104 Коментари: 7 Гласове:
22

Последна промяна: 07.09.2016 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Поучителна история за това как, прогонвайки питомното, тичаме подир дивото


image

     "Хъб "Балкан" е интересен и страстен проект". Така го нарече Клаус-Дитер Борхард, директор на "Вътрешен енергиен пазар" в Главна дирекция "Енергетика" към ЕК по време на кръглата маса, проведена в понеделник край Варна. Той е дяволски прав. И дипломатичен. Защото как иначе да определи проект за газоразпределителен център, без да обиди автора му, който няма яснота нито откъде ще докара газ, нито откъде ще намери пари за строителството. А детайли като липсата на правила за конкурентна търговия с газ, законова рамка, икономическа ефективност, целесъобразност и прочие, въобще не показва да го вълнуват. На брюкселски дипломатичен език подобен проект се нарича "интересен". И щеше деликатно да потъне в чекмеджетата на евробюрокрацията, ако инициаторът му не беше се вкопчил в идеята като дете в нова играчка, която родителите отказват да му купят, но която то страстно желае и тропайки с крак, иска неистово. Възрастните знаят, че желанията са едно, а възможностите - друго. Ето защо, за да ги остави на мира, обикновено

подхвърлят на пищящия досадник

залъгалка, която временно отвлича вниманието му, а на тях им печели време за други, техни си неща.
      Нещо подобно се случи в понеделник на кръглата маса, провела се край Варна, която беше рекламирана като стратегически форум, който да върне България и най-вече Бойко Борисов (не казвам кабинета, защото в него има хора, които не подкрепят премиера за този проект, Меглена Кунева, например) в голямата газова игра. Не стана. Нямаше как да стане поради ред причини, за които медиите услужливо мълчат, помагайки на Борисов да разказва вълшебната си приказка за хъба, която служи само и единствено за вътрешен пиар, за демонстрация на активност, съзидателност и го показва като милеещ за интересите на България. Това обаче няма как да заличи неговата несигурност,

непостоянство в позициите

и онова, което той реално стори - провала на проекта "Южен поток". И още. Благодарение на "усилията" му, неговите и на дузина "експерти" по всичко - от газ, през ток, ВЕИ, АЕЦ, тръби, геополитика и т.н. (виж изказванията им в каре) опасността страната ни от транзитьор на природен газ да се превърне в краен и неатрактивен потребител на синьо гориво, не са безпочвени. И друго. Не стига, че бюджетът ще се лиши от приходите от транзитни такси, но нищо чудно да се сбъднат някои от най-кошмарните прогнози - България да купува руски газ от Турция. Или от Гърция. А защо не от Румъния. Важното е да не е от Русия понеже това не е евроатлантически някак. И не се връзва с новите демократични ценности. Ако се случи, надбавката в цената за лоялност към евроатлантизма, а тя ще е солена, следва да се осребрява от Бойко Борисов, хилтън-анализаторите и пишман експертите. Те не са анонимни. Знае се кои са. Този вариант придобива все по-реални очертания, затова са паническите усилия на Борисов да спаси каквото може. Или поне да имитира, че прави опити да спасява неспасяемото. Твърде непохватни и прозрачни. 
       Както Дума единствена съобщи в броя си от 3 септември,

"Газпром" не прати

свои представители на форума край Варна. Същия ден (3 септември) министърът на енергетиката Александър Новак обяви, че "Южен поток" не съществува за Русия и че тя се съсредоточава върху проектите "Турски поток" и "Северен поток-2". Отсъствието на "Газпром" беше подминато от медиите, все едно такава компания няма. В същото време обаче, според проекта на "Балкантрансгаз" хъб "Балкан" разчита основно на руски газ, докаран през Черно море. Само дето тези, които можеха да докарат този газ, отсъстваха и не показват да се интересуват от проекта.
И защо да се интересуват? След като сърбаха попарата на българските грандиозни енергийни идеи, логично е да искат стабилни гаранции, но не от нашите политици, а от ЕК понеже ясно е, че ние сме предоставили суверенитета, живота и съдбата си на брюкселските чиновници. Според Борисов присъствието на двама евробюрократи на кръглата маса в понеделник е достатъчна гаранция, че проблеми с еврокомисията няма да има. Дали?

Кой всъщност дойде

на крака във Варна и какво каза? Още детайли, спестени от медиите. Доминик Ристори, ръководител на Дирекция "Енергетика" (от 2014 г.) е бакалавър по право и магистър по политически науки. От 1978 г. той е администратор на различни позиции в ЕК. "Европейската комисия е готова да подкрепи проекта за газовия хъб "Балкан" и на този етап го смятаме за удачен", каза той. "На този етап" е ключов момент от изложението му и със сигурност ще държи нащрек всеки, който има някакви намерения да се впусне в авантюрата, наречена хъб "Балкан".
      Другият представител на ЕК Клаус-Дитер Борхард, директор на "Вътрешен енергиен пазар" в генерална дирекция "Енергетика", също е юрист. Работи за ЕК от 1987 г. Отговарял е за тематични области като социални въпроси, гражданство, земеделие, селско стопанство и развитие на селските райони. От април 2013 г. е директор на "Вътрешен енергиен пазар". Изказването му беше

 клиширано и обтекаемо

пълно с фрази от типа: "Балкан ще донесе редица ползи на България - нарастваща сигурност на доставки за България и съседните страни, ще има по-ниски цени за домакинствата и промишлените потребители, ще има подобрен достъп до чист природен газ". Между изреченото, че ни липсва правна и регулаторна рамка и че със заповед и закон (насила един вид) хъб не се прави, Борхард спомена и следното: "Цената на стоката не е най-важното, много често има нужда от политически арбитраж", заяви той. Интересно как всичко това се вмества с тезите за свободен пазар, конкуренция, равнопоставеност, прозрачност и прочие неща, които ни се внушават всеки ден от 2007 г. насам, откакто сме станали член на ЕС.
      От присъствието на двамата европратеници стана ясно, че засега ЕК подкрепя проекта, че ни

 предстои още много, ама много работа

и че до 9 ноември България трябва да подаде апликационна форма за участие в търг за финансиране. Не, не е за това, за което си мислите! Търгът е за икономическо проучване и оценка на проекта "Хъб "Балкан". Ако спечелим финансиране от ЕК, "проучването ще продължи около година, след което ще дойде моментът на истината за този толкова интересен и страстен проект" по думите на Борхард.
      Залъгалката е подхвърлена, възрастните могат да се заемат с техните си неща, нищо че пищящият досадник тропа с крак, врещи и плаши с вето. Той си мисли, че ще му позволят да диктува условията. Но греши. Нищо не диктува. На никого. А ако вземе, че си повярва, една наказателна процедура, едно спиране на еврофондовете и ей го в поза "партер", готов да следва указанията на Брюксел. Изпуснал питомното, сега гони дивото.


3 ноември 2013
Меглена Кунева:
Проектът "Южен поток" е още една крачка на отдалечаване на България от ЕС. По тази тръба трябва да тече газ. Вместо газ, по тази тръба ще тече зависимост.

3 април 2014
Алекс Алексиев:

ГЕРБ продължава да защитава "Южен поток", който е един открито антиукраински, антибългарски и антиевропейски проект. С други думи - те също защитават интересите на Москва...

2 декември 2014
Огнян Минчев:

Спирането на "Южен поток" е добра новина за Европа, тъй като доказва, че законите на територията на ЕС се спазват. Това, че България ще изгуби пари от спирането на "Южен поток", е твърдение, направено на едро.

3 декември 2014
Илиян Василев:

От гледна точка на газовия баланс на България проектът "Южен поток" няма никакво значение. Нонсенс са и сценариите, които шефът на "Газпром" Милер чертае за навлизането на "Южен поток" в Европа през Турция или за превръщането на Гърция в някакъв разпределител за руски газ в Европейския съюз.

Красен Станчев
Проектът "Южен поток" бе замислен върху грешни предположения и международно вредни цели.

18 декември 2014
Движение за енергийна независимост:

"Южен поток" е руски геостратегически проект с антиевропейска и антибългарска насоченост, без икономическа обосновка и с огромен корупционен потенциал.

14 януари 2015
Васил Филипов:

"Южен поток" не е потребен. Руският газ не е ситуиран - няма ситуация да минава през Черно море. Те не могат да го прекарат.

18 януари 2015 г.
Румяна Бъчварова:

Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти - на газопровод, нефтопровод и ядрен проект, това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори.

9 януари 2016
Илиян Василев:

Всякакви аналогии за изгодите от транзита на руски газ, които управляващите в България правят с проекти като "Северен поток-2", са лишени от съдържание. Евентуална съвместна инициатива на България и "Газпром" за хъб на Черноморието ще е проблематична и поради това, че компанията играе ролята на политическа маша на Кремъл.


Бойко Борисов

11 юни 2014  от Вашингтон:
Когато ГЕРБ се върне на власт в България, ще прекрати договора с изпълнителя на строежа на българското трасе на "Южен поток".

2 януари 2016
Ако ГЕРБ не беше паднал от власт, "Южен поток" щеше вече да се строи. Той беше изгоден за България. Да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян "Южен поток". Аз казвам: Ако бях продължил да съм премиер тогава, "Южен поток" щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България.

5 септември 2016
Всички знаем, че заради куп грешки ЕС не позволи да бъде реализиран "Южен поток"

 

Светла Василева




Гласувай:
22



1. jelezov - Събраните накуп откровения на п...
07.09.2016 13:49
Събраните накуп откровения на посредствени индивиди, попаднали "случайно" в т. нар. елит, освен че предизвикват смях, плашат, защото са мисли на хора, сдобили се с реална възможност да пакостят в огромни мащаби.
Ако някой оспори валидността на определението "посредствени" за субектите, цитирани в поста, с аргумента че е непосилно за посредствената личност да се издигне до подобни социални висоти, ще му отговоря така: буржоазното общество, особено в страните от "периферията", произвежда масово социален тип, наричан "тарикат". Трикатите биват два вида - селски и градски, а сред цитираните индивиди има от двата вида. Тарикатлъкът не е симптом на висока интелигибилност, но за сметка на това е синоним на нравствена нечистоплътност. Те и подобните им "плачат" за писатели като Алеко и Ефрем Карамфилов - способни да ги съхранят за Историята като пяната на бурната река на съвремието ни.
цитирай
2. vencivaleri1951 - Каквото
07.09.2016 15:35
можеше да разруши правителствата на Борисов разрушиха. Конференцията във Варна беше като сватба на която отсъства женихът. Борисов е паталогичен лъжец, но на нас дай някой който да ни лъже. Митов едно говори пред западните медии, Борисов предизборно точно обратното .
цитирай
3. appen13 - Унизително е даже да се коментира поведението на анти-българската евро-окупационна администрация...
07.09.2016 16:43
...от Герб-евромутри, евромутреси и инкомедиен РъБ-офисен планктон, наета от Берлин и Брюксел да обслужва бруталния евро-ГЕНОЦИД и евро-ГРАБЕЖ над евро-унтерменш населението в евро-райхскомисариат "България".
Никога за последните 70 години България не е имала по-ВРАЖДЕБНА и по-ПРОДАЖНА държавна администрация, която да е толкова откровенно анти-българска, и толкова агресивно криминализирана и корумпирана. И с такъв неприкрит евро-слугински мазохизъм да доразрушава всичко, което все още мърда на територията на европейския Бангладеш -бившата държава България.
цитирай
4. apostapostoloff - Ама изборите отидоха на кино:
07.09.2016 17:21
http://apostapostoloff.blog/politika/2016/09/07/izlishnite-izbori.1475020
цитирай
5. blackpredator - както бях писал в един мой постинг,
07.09.2016 17:47
хъбът и с "Хъбъл" не мое да се види
цитирай
6. haralanov - Мдаа...
07.09.2016 17:56
"Газпром" не проявява никакъв интерес към идеята за изграждане на газов хъб край Варна и планира да се съсредоточи върху строителството на "Турски поток", съобщава руският "Комерсант".
цитирай
7. haralanov - Лупингите на Бойко Борисов за АЕЦ ,,БелеНе"...
07.09.2016 19:56
(кратка извадка из бг пресата)
– “…замразяваме АЕЦ Белене” (10.7.2009)
– “Белене е икономически необоснован проект”(29.9.2009)
– “Белене е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева”(16.3.2010)
– “АЕЦ Белене е висша форма на корупция” (2.3.2010)
– “АЕЦ Белене ще спре или ще се строи с европари”(16.3.2010)
– “България замразява строежа на АЕЦ Белене”(12.6.2010)
– “Белене не е замразена”(25.6.2010)
– Скандал при Кулезич: Политици се обвиниха в лъжи за референдума
– “АЕЦ Белене е изключително важна за България”(1.11.2010)
– “АЕЦ Белене може да стартира още утре”(21.9.2010)
– “Намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ Белене” (25.10.2010)
– “Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на Белене”(6.11.2010)
– “На срещата с Путин няма да се говори за Белене”(12.11.2010)
– “Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта”АЕЦ Белене” (2.11.2010)
– “Бойко Борисов подкрепя АЕЦ Белене не “с цялото си сърце”, а с “прагматизъм”. (5.11.2010).
– “Ако не започнем да строим “Белене, след 15 години икономиката на България ще банкрутира.” (26.02.2011)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6417502
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031