Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.03.2016 09:14 - Арман Бабикян: Борисов вижда, че моралните основания за властта му изчезват
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 7042 Коментари: 11 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      С изказването си в гр. Сандански премиерът даде знак, че върви към избори, казва експертът по политически пиар

Интервю на Светла Василева


image Снимка Благовеста Цветкова

 

     Арман Бабикян е роден във Варна през 1967 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури и СУ "Св. Климент Охридски", специалност политология. Радиожурналист, работил за БНР и радио "Свободна Европа", създател на "Канал Ком", управител на радио "Атлантик".

"Можем да ознаменуваме връщането на цветановщината в политиката "

- Г-н Бабикян, премиерът Борисов обяви в Сандански, че ГЕРБ няма повече да бъде "боксова круша" и да търпи реформаторите. Измори ли се да бъде добър?
- Най-вероятно да. Сигурно му е омръзнало да му се случва това, което му се случва с Реформаторския блок, защото не вижда причини той да носи отговорност за вътрешните крамоли в блока. На публиката отдавна й омръзна, време беше и на него.

- Борисов казва, че РБ със своите 13 депутати имат 7 министри, 20 агенции и присъствие във всички бордове на държавни компании. Той сега ли го разбра това или досега му беше изгодно да не го забелязва?
- Едва ли го е разбрал чак сега, но вероятно му е изгодно да търпи това положение, защото го разтоварва от отговорност в сектори, в които нещата не вървят. Тогава е удобно да казва, че това не са министри на ГЕРБ. Въпреки че при настоящото положение на нещата все повече може да се смята, че тези министри, поне част от тях, са именно на ГЕРБ. Никой не може да отговори на въпроса кого примерно представлява министър Москов, освен себе си и личното приятелство на министър-председателя. Коя политическа сила представлява или коя политическа слабост. Формално той е от РБ, който отдавна не съществува във вида, в който влезе в управляващата коалиция. Вероятно премиерът си е осигурил мощна подкрепа от другаде, за да си позволи да каже, че му е омръзнало. Друг мотив да каже, че му е омръзнало всичко това, е желанието му да отговори на отдавнашните вълнения в редиците на ГЕРБ, които протестират срещу обширното разполагане на реформаторски министри във властта за сметка на доста уклончиво поведение и за сметка на кадрите на ГЕРБ, които не получават желани постове. Това е разумен ход във вътрешнопартиен план, ако човек иска да амбицира редиците си преди едни евентуални избори.

- Борисов беше "откровен" в негов стил, като каза "те - в бяло, а ние зависими и в черно". Това беше грубо, не мислите ли?
- Борисов, когато поиска, умее да бъде груб. Но човек когато върви към избори, няма нужда да бъде нежен към потенциалните си опоненти.

- Вие смятате, че той отива към избори?
- Би могло да се мисли, че такъв език е пътека към избори. Знак за това.

- А не ви ли се струва, че той по-скоро се опитва да изпревари някаква компроматна война, за която говори, че ще се случи до 20 дни?
- До 20 дни, до 15 дни, това е по-скоро опит на премиера да тича пред вятъра. Той самият вижда, че моралните основания за властта му изчезват едно по едно и се опитва да се предпази от всякакво разкритие по негов адрес. Все повече общественици, журналисти, коментатори започват да говорят по-свободно срещу него и политиката му, нещо, което не можеше да се каже в началото на този мандат, камо ли в първия. Страхът беше сковал всички. Тези, които не бяха сковани от страх, бяха нахранени с власт. Сега нещата са различни. Той е наясно, че ударите, които бяха нанесени върху част от финансовата олигархия в страната, няма как да не му се отразят и на него, понеже именно тези хора пък си мислят: защо ние целите в черно, а Борисов целият в бяло.

- Спирането на обществените поръчки, което премиерът представи като "борба с корупцията", също ли е част от този изпреварващ ход?
- Най-вероятно да. Аз лично не бих нарекъл това, което той прави, "борба с корупцията". Борба с корупцията не може да бъде нарушаването на законите. Обикновено борбата с корупцията се води, за да се установи върховенството на закона и почтеността на обществените отношения. Тук сме свидетели точно на обратното - самоволно прекратяване на обществени поръчки само за радост на населението, което създава особен вид фойерверки за обществена консумация, но това не е борба с корупцията. Борбата с корупцията е много по-дълбок и по-сериозен процес, който изисква усилията на прокуратура, МВР, граждански организации, изпълнителна власт, на много по-широка вълна, която може да се формулира като "граждани срещу мафията". Борисов в качеството си на кмет на София под никаква форма не реагира, когато беше прогласена нуждата от провеждане на операция "Чисти ръце" още през 2008 г. Над това се надсмиваше и тогавашният министър-председател Сергей Станишев, и тогавашният лидер на десницата Иван Костов. Тогава беше много смешно, макар и да прозвуча от трибуната на Народното събрание. Днес вече е много тъжно.

- Борисов се притесни, че заплахата да ни отделят от Румъния може да срине рейтинга му, и се захвана трескаво да демонстрира "политическа воля". Сякаш го "дръпнаха за опашката"?
- Да. Разбира се, това се случи много дипломатично и се случи именно в Брюксел. Всички вопли на тема "никой от никакво посолство нищо не ми е нареждал", са пряко доказателство за един комплексиран политик, който отговаря на въпроси, които не са му зададени. Езикът, на който се води дипломацията в ЕС, е тих, но достатъчно категоричен. Най-вероятно Борисов е чул това, което трябва, и сега за пореден път се опитва да се спаси. Той знае как да се спасява, така че разчита отново на прословутия си инстинкт повече, отколкото на реалните действия срещу тоталната корупция в България.

- Акцията на МВР от последните дни също е демонстрация за битка с корупцията. Свършиха ли фокусите в шапката на премиера?
- На хората им омръзна да гледат едни и същи номера. Тези акции, които обикновено завършват със съдебно фиаско, приличат много на акциите срещу горнооряховските лекари, ако си спомняте. Бих казал, че можем да ознаменуваме връщането на цветанцветановщината в политиката, и то в пълния й блясък.

- Мислите ли?
- Фактът, че Цветанов беше неофициално промотиран в края на миналата седмица като говорител на ГЕРБ относно намеренията на партията за кандидатпрезидентската двойка е достатъчен знак, че доверието към него е върнато изцяло, както и всички инструменти, за да действа в онзи спектър, в който беше силен през първия мандат. Нищо добро не ни очаква. Ще продължим да гледаме такива показни акции.

- Да не би да казвате, че ще се върне всичко онова, което вече познаваме - подслушването, натискът върху бизнеса?
- Аз не съм сигурен, че той си е тръгвал.

- ГЕРБ, освен че "разказват" себе си като борци с корупцията, се опитват да внушат, че благодарение на тях България е усвоила 99% от еврофондовете. Томислав Дончев каза, че страната е на печалба 17 млрд. лв. от ЕС. Онова, за което си мълчи обаче, е кой получи тези пари и в какво ги превърна?
- При това ниво на корупцията в България въпросът къде отидоха парите от еврофондовете е ключов. Подозрението на обществото е, че те са отишли точно в определени джобове. "На печалба" е доста халваджийски израз. Човек е на печалба при търговски взаимоотношения. Ако г-н Дончев се опитва да каже, че България дава своите вноски към ЕС, получава насреща определена сума пари от европейските фондове и заради това сме на печалба, може би прави някаква такава сметка. Аз не знам какво означава да сме "на печалба". Със същия успех можем да преброим колко сме пропуснали. Колко са пропуснатите ползи за предишния и сегашния програмен период, и тогава току-виж сметката излязла друга. На нас ни се представя обаче тази, която е изгодна за управляващите. 
По-важно е до каква степен икономиката ни е така настроена, че да привлича чужди инвестиции и реинвестиции както от местни, така и от чужди стопански субекти. До каква степен сме държава, която съществува "на системи" и по тях текат единствено еврофондове. В момента, в който те бъдат откачени, може да се окаже, че сме в много лошо състояние. 

- Томислав Дончев беше признал, че 80% от публичните инвестиции в страната идват от еврофондовете.
- Това означава, че ние сме икономика, която съществува като просяк пред еврофондовете. Ако утре ги няма, какво се случва с икономиката? Как ще продължим да съществуваме? Независимо от това колко бързо или бавно, почтено или не, ги усвояваме. Представете си, че ги няма.

- Този разговор не се води в обществото, нито сред управляващите.
- Ние ще се окажем в много драматична ситуация и да се хвалят с това управляващите е доста късогледо, меко казано.

- Да, но те май си вярват и непрекъснато повтарят, че са стабилни, макар че не са никак убедителни, ако потокът бежанци се пренасочи през страната ни, как ще се справят. 
- За никаква стабилност не можем да говорим. При този обем на безработица, при огромното количество работещи бедни, които едва оцеляват със заплатите си, да се говори за стабилност е цинично. Най-тихо и стабилно е на гробищата. Само там не се случва нищо. За каква стабилност можем да говорим, при положение, че хората бедстват, че се извършват въоръжени грабежи, престъпността върлува, а корупцията е стигнала безумни размери. Може да се говори за стабилност на самата власт, но това е стабилност на властта, а не на гражданите. Кое от двете е по-важно, стабилността на обществото и просперитетът му или стабилността на шепа хора, които се чувстват безопасно, защото си имат някакво мнозинство. Все повече тези две неща се разминават. А да не говорим за това, което споменахте - бежанска вълна, която нищо чудно съвсем скоро да не ни подмине. Защото ако Македония наистина твърдо осъществи намерението си да затвори границата, мисля, че ще получим поток не само от Турция, но и от Гърция.



duma.bg




Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chavdar01 - СЛЕД ВАНЬО ТАНОВ МИСЛЯ ЧЕ СЛЕДВАЩИЯТ НА КОЙТО КРЪВНОТО ЩЕ ПОДСКОЧИ ДОСТА НА ВИСОКО ЩЕ СЕ КАЗВА:
01.03.2016 11:24
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ!!!
БИТКАТА НА ДЖУДЖЕТАТА-"ТИТАНИ" ПРЕДСТОИ!!!
цитирай
2. apostapostoloff - Бабикян е любовник на Мара Капон и няма
01.03.2016 11:29
никаква тежест като анализатор и политолог. Той е човек неважен; той не е фактор. И плещи откровени глупости- в България няма безработица, цените падат, а доходите неудържимо растат, българите нокога не са били по- богати. Те НИКОГА не са били ПО- ДОБРЕ! Точно затова има стабилност и задовлство.
цитирай
3. chavdar01 - ДО 2. apostapostoloff
01.03.2016 11:42
apostapostoloff написа:
никаква тежест като анализатор и политолог. Той е човек неважен; той не е фактор. И плещи откровени глупости- в България няма безработица, цените падат, а доходите неудържимо растат, българите нокога не са били по- богати. Те НИКОГА не са били ПО- ДОБРЕ! Точно затова има стабилност и задовлство.

ХА-ХА-ХА-ХА-ХА СТАВАШ ЗА СМЯХ ВЕЧЕ!!!
СВАЛИ СИ РОЗОВИТЕ ОЧИЛА ИЛИ ИДИ НА ЛЕКАР!!! :))))))))))
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави, Светла!
01.03.2016 13:49
Що се отнася до Апостолов, той не гледа нещата директно, а в отразена светлина-от огледало
И затова за България ги вижда другояче-в друга страна и в друго, още не било време
Пък е и опитен манипулатор На някой наивник като му повтаря до втръсване, колко е добре, току виж, че той вземе и да повярва
Щом Апостолов го казва!...... Сигурно е така, чете директно от звездите!

Хубав ден!
цитирай
5. zaw12929 - Точен анализ: За никаква стабил...
01.03.2016 14:22
Точен анализ: За никаква стабилност не можем да говорим. При този обем на безработица, при огромното количество работещи бедни, които едва оцеляват със заплатите си, да се говори за стабилност е цинично. Най-тихо и стабилно е на гробищата.
цитирай
6. kvg55 - Честита Баба Марта!
01.03.2016 15:36
Нека има избори. Излишъкът в бюджета от разкритата
контрабанда трябва да се похарчи смислено.
цитирай
7. apostapostoloff - Не чета аз по звездите; аз чета статистиката-
01.03.2016 17:26
92 % от българите имат собствени жилища. 885 000 българи имат влогове между 50 000 и 100 000 лева. На влогове българите държат вече над 60 МИЛИАРДА лева (заедно с фирмените пари). Средната работна заплата стана близо 1000 лева, които, поради изключително ниските цени у нас, имат ПОКУПАТЕЛНАТА СИЛА на 2000 евро.

България НИКОГА не е била по- добре, а българите НИКОГА не са били по- богати. Точно поради това тези българи (в качеството си на гласоподаватели) ви изхвърлиха вас, комунягите, на боклука. Там, където ви е мястото! Сега гниете и смърдите там, а и виете на умряло. Само дето никой вече не ви слуша...

Смешни щяхте да сте вие, ако не бяхте толкова жалки, другари!
цитирай
8. planinitenabulgaria - Докато България не се откаже от ЕС и НАТО и не премине към Путин,
01.03.2016 18:57
нещата няма да се оправят. Не само аз, и Волен Сидеров мисли така.
Мисля обаче, че е правилно ако някой интервюира някого, да представя документи, че интервюираният не е менте. Това е лесно за квалифициране дори от неграмотните и давам пример с наша българка от с. Жребчево в Родопите, която е била на гости в гр. Омск при внучката си. Внучката имала изпит, след изпита бабата попитала:
- Как мина изпита, чедо?
Внучкато ответила:
- У профессор гуй агрессор, нагнетают как компрессор. Я вела себя отлычно!
Неграмотната баба репликирала на секундата:
- Туй нещо не е възможно, баби. Професоро е бил менте!
Дано следващия път да не фанете точно професоро от Омск. Агресссоро по време на изпити към студентките.
цитирай
9. haralanov - Пълни глупости
02.03.2016 08:51
Борисов никога не е имал морални основания за власт!
цитирай
10. jelezov - На изумения - след прочитането на ...
04.03.2016 01:29
На изумения - след прочитането на коментар 8. planinitenabulgaria - читател предлагам да прочете и това: http://jelezov.blog/politika/2015/09/01/prostak-li-e.1388234
цитирай
11. kalin8 - Привет, Светла!
04.03.2016 13:50
Не мисля, че Борисов е глупак... И не зная защо всичките ни прочути анализатори се стремят да го вкарат в точно такава рамка. Просто не са прави. Или пък- толкова могат?! Не съм фен на Б.Б. Просто гледам обективно.
Такива избори се случиха вече, а народът си има една приказка за това:
"Мъжко дупе- един път!!!" Повече няма как да се случи...
Поздрави на Бабикян и колегите му!
Странник
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6417398
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031