Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.02.2016 16:18 - Газовият хъб или как катастрофира една илюзия
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 6608 Коментари: 26 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Без обосновка и разчети, без идея откъде ще взема газ и на кого ще го продава, "проектът" и неговото медийно лице забавляват Европа цяла година


image  

 

     Историята около газовия хъб, която се развива пред очите на българското общество повече от година, има големи шансове един ден да влезе в учебниците като пример за това как не се прави инфраструктурен проект. 
     Всичко започва на 10 декември 2014 г., когато на заседание на Министерския съвет премиерът Борисов анонсира идеята си за изграждане на газов хъб на Черно море, след като Русия вече е обявила, че спира проекта "Южен поток". До този момент в българското публично пространство няма и намек за подобно строителство. От стенографския запис на заседанието (виж карето) става ясно, че кабинетът е изпаднал в безтегловност, а Борисов е в паника. Той

дава смешни нареждания

на вицепремиера Томислав Дончев да напише писмо до еврокомисаря Марош Шефчович, съобразено "с всички евроатлантически ценности", каквото и да означава това в конкретния случай. С писмото българското правителство ще предложи на Европейската комисия (ЕК) да ни построи хъб, да плаща газа, който ще постъпва в него, и да го разпределя. Казано по друг начин, кабинетът, в разрез с всякаква логика, предлага на ЕК да стане обикновен търговец и разпределител на газ. На Русия отрежда да прокара газопровода си до входна точка на наша територия за нейна сметка. А ние чрез интерконекторите, в зависимост от конюнктурата на пазара, ще разпределяме газ, превръщайки се в диверсификатори номер едно на Европа.
   Предложението е дръзко и жалко. Дори арогантно в своя непрофесионализъм. По същество това е илюзия с претенция за реалистичност и осъществимост, качества, каквито към онзи момент, че и до днес, не притежава. Поради

няколко съществени причини

     Първо. Реалните газови хъбове се изграждат там, където си дават среща големи обеми и различни по произход потоци от газ. Където има възможност за нагнетяването, съхраняването, управлението и пренасочването им чрез реверсивни и интерконекторни връзки. Става дума за стотици милиарди кубични метри синьо гориво.
     Второ. Освен гарантирани доставки, хъбовете имат нужда и от много и постоянни потребители.
     Трето. Задължително условие е наличието на трайно установени добри правила за търговия, работещо законодателство, ясна регулаторна рамка и либерализиран пазар.
    Нека видим кои от тези три условия са изпълнени, така че мегапроектът на премиера Борисов да може да напусне зоната на мечтите и да се превърне в реалност. Към момента на огласяването му България разчита на газ от спрения газопровод "Южен поток", от собствен добив и "ако Гърция дойдат, направят някой ден пристанища за втечнен газ, дойде по-евтин газ отнякъде - или от Израел, или от Катар, или откъдето и да било" (виж карето).

Всъщност газ няма

Действащи реверсивни интерконекторни връзки и хранилища (освен Чирен) - също. Всичко е в бъдеще пожелателно време още от 2011 г., когато в енергийната стратегия на страната изрично е указано, че предстои изграждането им.
    Проблемите с потребителите не са по-различни от тези с доставчиците. Премиерът Борисов мечтае да диверсифицира Европа, но в действителност дори съседите ни нямат нужда от нашия газ. Румъния има собствен добив, добре развита мрежа, хранилища и пряка връзка с газовия хъб в Австрия. Гърция има ниско потребление, притежава терминал за внос на втечнен газ и може да купува откъдето си реши. В Македония и Сърбия потреблението е ниско. Що се отнася до Турция, тя получава газ по "Син поток" и не само от него, освен това има общи граници с Азербайджан и Иран, откъдето може да внася директно без посредници.  
      Строителството на хъб заради самия хъб

  без достатъчно потребители и доставчици

е безпредметно и неоправдано. Както и изказвания от типа - ние ще развиваме инфраструктурата, пък който иска, нека я ползва. Оказва се, че такъв интерес не е заявяван от страните, които добиват газ - Азербайджан, Туркменистан, Египет, Израел, Иран. Даже Турция не проявява интерес да транзитира през българска територия.
      Нека допуснем все пак, че имаме осигурени и газ, и потребители. За да се получи идеята с хъба и България да се превърне в енергиен център, има още едно съществено условие - наличие на либерализиран газов пазар, добри търговски практики, гарантиращи достоверност на сделките, работещи правила и съдебна система. За съжаление либерализацията на българския газов пазар е само формална и на книга. Де факто той е затворен и доминиран от един доставчик. Системата е така организирана, че не допуска конкуренция. Самата идея за търговия чрез хъб присъства в един-единствен секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията от 2014 г., който разглежда какво отражение има тя върху ценообразуването. При този вид търговия цената се формира в резултат на постигнато равновесие между търсенето и предлагането (от няколко доставчика) или от т.нар. конкуренция газ срещу газ (Gas-on-Gas Competition - GOG). Цената се определя за различни периоди от време (ден, месец, година). Това са

непознати и неприлагани

практики в България, която до момента работи на база двустранни дългосрочни договори за доставка с цена, обвързана към цените на петрола. Казано иначе, страната ни няма опит в такъв тип търговия.
Въпреки изброените обективни фактори, които правят идеята за хъба ексцентрична, Борисов се втурва да търси поддръжници. Още на 16 декември 2014 г. той се среща с канцлера Меркел, но не получава от нея категоричен отговор. В началото на 2015 г. при среща с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу Борисов заявява, че България има амбиции да се превърне в страна, която добива и изнася енергийни суровини и "вече говорим за газови магистрали". На европейския форум в София, посветен на свързването на страните от Югоизточна Европа с европейските енергийни системи (февруари 2015 г.), той официално представя идеята и за пръв път оповестява колко ще струва проектът - 2,2 млрд. евро.

Теменужка Петкова признава

че не са правени разчети каква сума ще искаме от плана "Юнкер", колко може да осигури страната и дали ще се търсят кредити. През март 2015 г. рисунка с газовите трасета и интерконектори, правена от Борисов, "украсява" кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Това е разказано в публичното пространство като знак в подкрепа на премиерските амбиции.
    Ако сложим настрана еуфоричното говорене, ще видим, че предприетото от кабинета Борисов е отчаян опит за излизане от ситуацията, при която мегапроектът "Южен поток" е загубен, а в добавка Русия е заявила, че от 2019 г. спира и транзита на газ през Украйна. Всичко това не само ни изхвърля встрани от енергийната карта на Европа, но и означава, че българската транзитна инфраструктура - 8 компресорни станции и 800 км тръби, става ненужна и може да бъде превърната в скрап. Към негативите добавяме и нереализирани приходи в размер на 120 млн. лв., които получаваме сега от транзита. Съвсем отделен е въпросът за загубата на работни места.
    На 10 декември 2015 г., точно година след първоначалното анонсиране на проекта, от изказване на Томислав Дончев става ясно, че едва тази пролет се очаква да има отговори на въпросите откъде ще идва газът за хъба. Междувременно Марош Шефчович и ред енергийни експерти заявяват, че за България приоритет трябва да бъде добрата свързаност със съседните страни и чак след това да се мисли за хъб. Като потвърждение за нагласите на ЕК дойде публикуваният (на 19 януари т.г.) списък с одобрените енергийни проекти, които получават финансиране от специалния фонд, известен като "плана Юнкер". Сред тях не е хъб "Балкан". Единствено "Балкантрансгаз" получава 850 000 евро за модернизация на инфраструктурата си. Официален коментар на българските власти до момента няма. Защо ли?


Заседание на Министерския съвет от 10 декември 2014 г.
(Стенографски запис)

Бойко Борисов: ...предлагам вицепремиерът Дончев още днес писмено да изпрати на комисар Шефчович предложение от България, съобразено с всички евроатлантически ценности, като предлагаме на територията на България там, където излиза тръбата на "Южен поток", Европейската комисия в унисон със стратегията за общ енергиен съюз на Европа да финансира хъб, където Европейската комисия да плаща, така както Турция, газта, идваща от Русия, и на базата на общия енергиен съюз да я разпределя съответно за Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и България.
Предложението ми е точно в унисон и с плана Юнкер, и с общия енергиен съюз, и с абсолютната диверсификация. Защо? В този хъб ние можем да вкарваме нашата газ, която си взимаме или си добиваме в Черно море от "Галата", дай, Боже, от "Силистар", от "Терес", от "Хан Аспарух", от Ловеч и от други места. Финансирайки сега интерконекторите за Гърция, за Турция, за Сърбия, на практика от този хъб във всички посоки реверсивно може да тече газ от тези, които идват по линия на "Южен поток" и от тези, които излизат съответно пък. Ако Гърция дойдат, направят някой ден пристанища за втечнен газ, дойде по-евтин газ отнякъде - или от Израел, или от Катар, или откъдето и да било, по тези реверсивни тръби, ние съответно взимаме по-евтин газ и пак разпределяме нагоре. Никъде нямам слабост в позицията, никъде. Официално, писмо веднага до Шефкович.
...Европейската комисия плаща за този хъб, правим на Варна разпределителния център по енергийния съюз и сме номер едно диверсифициращи Европа, изпълваме със съдържание. Руснаците да си докарат "Южен поток", ние нямаме ангажимент към тръбата до нашите граници, да си я построят, ще им съдействаме, и от там си взимаме газта, не ние, не България, а Европейската комисия я разпределя...

Светла Василева


duma.bg

 




Гласувай:
35



1. kvg55 - "Искам хъъб", припл...
04.02.2016 16:30
"Искам хъъб", приплаква Бочката в една карикатура на Комарницки.
цитирай
2. chavdar01 - ЗНАЕШ ЧЕ БОКО НЕ Е ДОБРЕ С ГЛАВНИЯТ МОЗЪК!
04.02.2016 16:59
АКО ИЗОБЩО ИМА ТАКЪВ?!
цитирай
3. dedenze - Нормалният човек, когато не знае нещо пита !
04.02.2016 17:15
Когато от пожарникар си станал генерал и премиер, трябва да имаш цял, голям екип от знаещи и можещи ! Защото един ден това, че угодничиш на САЩ и ЕС няма да те спаси от съда на народа :
http://dedenze/politika/2016/01/24/sydyt-na-ugneteniia-narod.1424761
За съжаление не е виновен само той, но той ще го отнесе първи !
http://dedenze/zabavlenie/2016/01/28/kak-da-vkarash-magare-v-parlamenta.1425705
Що се отнася до газовия разпределител, наричан по демонстрационно английскому хъб, е повече от ясно, че не може да разпределяш нещо което нямаш, при положение, че си одрискал връзките с реално имащите, заради фалшивите евроатлантизъм и неолиберализъм, новите "стратегически" партньори ! Но "демократичните" посерковци унищожиха и електроенергетиката и на всичко отгоре я либерализираха !? Та Бойко е човек от народа с типично български интелект ! Той може да сметне че 1+1= 2 , няма газ, няма ток , така става 0+0 =0, ами сега : Ходим и плачем пред господарите : Дайте пари, ние правим не само хъб, ами к`вот да е ! Три генерални неща не са се досетили евродемократите атланти: Че помощите на ЕС в 2020 спират ! Че "инвеститорите" не решават нищо, защото доограбват България ! Че малка, бедна държава без държавно участие в промишленост, стопанство, производство е нищо, кръгла нула и колония, притежание на други народности ! В българските условия, някой частник може да направи бардак, там сме много силни, имаме и експорт, но да реши мащабни проблемите на българите е напълно невъзможно ! В богата Германия държавата участвува в икономиката и производствата с над 50 % и печели, ние защо не го правим ! Защо няма политическа сила, която да го направи ! Отговора е елементарен - личния келепир и далавера, те ще ни унищожат завинаги !
цитирай
4. apostapostoloff - Най- добре ще е, ако постъпим като украинците-
04.02.2016 19:51
да покажем среден пръст на руснаците, да не купуваме и ние като украинците газ от тях и да си набавяме газа от други източници. Това много скоро ще се случи и вие, червените вариклечковци, пак ще виете дълго на умряло.
цитирай
5. ivanna4ev - Показаната част от стенограмата е ...
04.02.2016 21:10
Показаната част от стенограмата е за учебник.
цитирай
6. vencivaleri1951 - Това е
04.02.2016 23:08
като да си взел виагра без да си си подсигурил партньор...

По лошо е-в първият случай можеш и сам да си помогнеш:)))
цитирай
7. getmans1 - Една четвърт от материала е стен...
05.02.2016 06:50
Една четвърт от материала е стенограмата, останалото преди това е написано само и само да я отрече.
Значи изцяло руския проект „Южен поток“, може.
Значи възможен е дори т.н. „Турецки поток“ и сега какво, ще донесем вода дори от девет азиатски дерета да докажем, че газов хъб „Балкан“ не може.

На публиката и трябва зрелище с главно действащо лице „простия пожарникар“, моля заповядайте!
Нима е възможно сценаристите на това зрелище да са толкова зле информирани и да твърдят, че тази идея е е родена в самотната спалня на пожарникаря, че даже за усилване на ума е взел и виагра?

Несериозно, смешно е меко казано, защото е трагично и написаното и внушението което се прави.

Казвам така защото всички знаят, че руската страна иска по „ЮП“ да тече само и единствено руски газ без възможност дори и български да може. При „ТП“ трябва да се плаща на Турция но и там има подобни капани.

Истината е, ред е на Путин забелязвате ли, че за първи път го споменавам и то защото Русия също има интерес но правилата на играта трябва да са взаимно изгодни?!
цитирай
8. sestra - Да почакаме до след година?
05.02.2016 09:06
Когато ще започне да работи. А дотогава да се позанимаваме с по-пробългарски дела като например да спрем да се тревожим за скъпия руски газ, който на всичкото отгоре не помага на руските граждани да живеят по-добре. А само на една мъъничка част от тях - по-луксозно, по-разпасано и принасяйки вреда на целия свят. Но всичко това не са наши работи, а това, което сте пропуснали да напишете е, газовият хъб е за българите. Не за част от тях. Това ли е проблемът?
цитирай
9. chavdar01 - ДО 8. sestra - Да почакаме до след година?
05.02.2016 09:34
А БЕ НИЕ МОЖЕ И КОСМОДРУМ ДА СИ ПОСТРОИМ,АМА ЗА КАКВО ЩЕ
НИ Е КАТО СИ НЯМАМЕ РАКЕТИ А И КОСМОНАВТИ?!
ПАК ВПРЕГАМЕ КАРУЦАТА ПРЕД МАГАРЕТО!
ТОВА ИСКА ДА КАЖЕ ЧАРА!
цитирай
10. theeconomist - Основният въпрос е:
05.02.2016 09:41
Като си направим един хубав евроатлантически хъб, какъв газ ще разпределя?
От къде ще идва този газ и за къде ще го разпределяме?
Иначе против нямам хъб, хъб. Може и повече от един да направим...:-))
цитирай
11. getmans1 - То е ясно, че казачок-кючек, няма да ...
05.02.2016 09:56
То е ясно, че казачок-кючек, няма да стане тази игра а хъба е покана за валс.
Малко ми се вярва да е вероятно, но ако този хъб е измислен в Бг. меже само да ме радва пък дори да е роден с спалнята на самотното банкянско куче, както сам Борисов се определя.
Справедливо е всеки да си вземе своето!
цитирай
12. theeconomist - Казачок няма да е - чудесно..
05.02.2016 10:08
Кажи сега само името на държавата чиито газ ще хъбваме и по кой газопровод ще идва до хъба?
Валс, казваш? Да не би в Линц да са почнали да помпат?
цитирай
13. chara - Не е никак зле от време на време да се отклонява главата от телевизора и да се чете
05.02.2016 10:11
На този линк е отчетът за Европейския газов пазар по страни за второ тримесечие на 2015 г., правен от ГД "Енергетика" на ЕК

https://ec.europa/energy/sites/ener/files/documents/quarterly_report_on_european_gas_markets_q2_2015.pdf

Цените на газа за битовите потребители и за индустрията са
на стр. 29 и стр. 30

Отворете ги и погледнете къде е България на тази карта.
Дори не ви карам да четете! :)

Клишетата са начинът да спрем да мислим. Не аз го казвам,
а чичко Съмърсет Моам.

България не плаща най-високи доставни цени на газа.
Държави с къде по-голямо потребление от нашите нищожни
2.6 млрд.куб.м. плащат повече - визирам Полша.
Ето вижте и тази карта:
http://i.imgur/iJvdTY8.png
цитирай
14. blackpredator - както бях писал преди време,
05.02.2016 11:34
Боковия хъб и с Хъбъл не мое да се види
ни след една, нито след сто години...
цитирай
15. vencivaleri1951 - :)
05.02.2016 12:12
[quote=blackpredator]Боковия хъб и с Хъб
"Стоит статуя
с огромным х.ем"

Казват, че като изпуснеш пиленцето кацнало ти на рамото иди го гони.
Ние обаче сме шампиони по това да "настъпваме мотиката"
Припомнете си как Иван Костов едностранно прекрати проект по дублиране на газопровода минаващ през нас за Турция. Тръгна да извива ръце на руснаците подлагайки се на янките. Онези направиха "син поток" и загубихме 200, 300млн долара годишно от транзит. Към това и Бакърджиев ни спретна формула с която наистина плащаме един от най-скъпия газ. Примерът с Полша е верен, но Полша по същия начин спираше "Северен поток" подлъга и Прибалтика да не дава екваторията си-дадоха път финландците и потокът стана. Сега Боко спря /с глупостта и безмъдието си/ Южен поток , а германците тръгнаха да дублират тръбата на Северен поток. И сега ще получаваме "германска газ", която ще е руска, но ще е натоварена с хиляди километри транзит. Този хъб е партенка, за да отложи във времето недоволството. Припомнете си как Шиляшки /"енергетикът" на Костов / ни обещаваше когато рашките ни обърнаха гръб нови находища, как руска газ не ни трябва, а ще караме с танкери, как ще се топлим с мазут/а от къде ли мазут и колко щеше да ни струва с глобите?/ Сега Бойко пак захвана приказките с находищата, хъбове почна да строи, в Катар ходи/а шейха в Москва!?/
Поляците усетиха , че са сгафили и сега искат ЕС да договарят една цена и това е добра идея. Само , че няма как германците да се навият след като си договориха
добри цени и след като се очертават такива транзитни такси за нея. Задръстени управници доведоха до това , че Украйна и България например да купуват газ през Германия, а газовата им инфраструктура да се превърне в скрап. Преди време съм се смял/през сълзи/ на шизофренни статии на Инджев по този въпрос. В една се възмущава от Кремъл, че превръщат в металолом газовата инфраструктура на Украйна/национално богатство било/, а в друга убедително застава срещу" Южен поток"
цитирай
16. dedenze - Идеята за хъба не е катастрофирала !
05.02.2016 13:34
Ето нейното развитие:
http://dedenze/zabavlenie/2016/02/05/bylgarskiiat-gazov-hyb.1427634

Посмейте се, поне през сълзи !
цитирай
17. olivie - Тоя хъб и от евроатланто-геополитическа гледна точка е пълно малоумие
05.02.2016 13:36
1. Защото зачерква политиката на САЩ и ЕС/отчасти/ по отношение на Украйна за сметка на България, което на всичкото отгоре е и неефективно.
2. На практика приравнява ЮП, ТП и хъб, тъй като газът все е руски, защото просто няма друг на близо и
3. Целта не е да намали някакво си растящо народно недоволство, а да предпази слънчицето от руското/ДПС-КТБ ресто за финансираните и изградени напусто тръби /които продължиха да се строят и след спиране на проекта ЮП/
КАКТО СЕ ВИКА ОТ ДВА СТОЛА, ТА ПО СРЕДАТА....
Те и за това американците не очакват харакири от него като позволи да се покажат далаверите с КТБ и цесиите. Поне си го е сметнал- 2.2 млрд. лв, които той под друг повод изтегли /предполагам че вече и ги е върнал на който трябва/ Ако някой го оспорва, нека посочи къде са парите, че държавата пак няма пари и Горанов тегли допълнителен заем...
цитирай
18. getmans1 - В комент №7 съм казал всичко, другото е от недочитане, пренебрежение и високо самочувствие. В последното ...
05.02.2016 14:21
theeconomist написа:
Кажи сега само името на държавата чиито газ ще хъбваме и по кой газопровод ще идва до хъба?
Валс, казваш? Да не би в Линц да са почнали да помпат?


... няма нищо лошо, когато се смея последен ще знам и, че се присмивам!
цитирай
19. planinitenabulgaria - За мен е ясно!
05.02.2016 14:22
Или вземаме газ само от Путин на цени,каквито той каже или всичките загиваме. И Волен Сидеров е на същото мнение като моето, и Първанов, и Догана. И на почти всичките, изкоментирали се под постинга Ви.
цитирай
20. dimat - Не си въобраззявайте,че Вожда не знае какво прави!
05.02.2016 14:54
Много добре си познава и мат'ряла и вас,като "интелектуалната" част от същия матрял

Много добре знае,кога и каква пушилка да вдига,кога,"да се снижи",кога да прехвърли всичко на "шефовете"или да прави резки завои и обрати(сутрин казва едно,на обяд друго,а вечерта пак може да се върне на сутрешното бръщолевене).

А мат;ряла стои ,като ошашавен и не знае,какво следва и какво да прави...което и наистина "прави".

С други думи,не прави нищо.

Повечето си гледат сапунките и ракийката и въобще не ги интересуват "хъбове и конектори,а интелектуалният мат;рял си "духа" на по стар обичай на празни обороти по Интернет и...толкова.

Което се и иска!

Вси
цитирай
21. blackpredator - Венци
05.02.2016 14:55
тая идея за хъба, се едно е идея на planinitenaGetu
недоумявам, как може премиер, да излага така страната ни
на нашият газов мърчандайзер първо му липва основното - стоковата наличност
второ - състоянието на рафтовете
в един подобен хъб, то и Чара го е споменала,
нужен е инфрастуктурен обем, играещ роля на ресивер
без тия две неща и пудриерата на Сестрата мое да наречем
хъб, без да чакаме година
аз с моите две каси Бекс, влизам в диоптрите на КЗК...;)
тъжно е Венци, фирмата да се управлява от пожарникароДАЙзер
Ееех, Путин, няма ли кой да те прочете и поне да схване разликата:
"Русия трябва да се обедини около патриотизма"
България наХуй и наХъб...
цитирай
22. blackpredator - Гетьо
05.02.2016 15:02
getmans1 написа:
... няма нищо лошо, когато се смея последен ще знам и, че се присмивам!

руският генерал Лебед отдавна беше казал:
"последен се смее, който стреля пръв"
ние отдавна сме те гръмнали...
цитирай
23. theeconomist - Добре, аз съм недочел и нискочел глупак...
05.02.2016 15:53
getmans1 написа:
theeconomist написа:
Кажи сега само името на държавата чиито газ ще хъбваме и по кой газопровод ще идва до хъба?
Валс, казваш? Да не би в Линц да са почнали да помпат?


... няма нищо лошо, когато се смея последен ще знам и, че се присмивам!



сега ясно напиши държавата от която ще дойде газа и по кой газопровод ще дойде газа...та и ние да се посмеем.

А да ти кажа, който се смее последен - сам пада в него.

п.п.нали се хващаш за това, че съм писал за своята "неинтелигентност", я покажи твоята експертност! М?
цитирай
24. sestra - Чара, благодаря за статистиките, но не ми отговорихте
05.02.2016 15:54
на частта от коментара за псевдоподкрепата на руския народ, затова пък го направиха заради Вас вече в коментар 23. Ето причината поради която свое не се плюе ако ще да е каквото ще, ако искаш да си проспериращ. Въпрос на стратегическо мислене. Това, което Сте написали е впряг каруцата пред коня. Но за да сме точни - руска енергиийна пропаганда, за която ще повторя - не е в полза на руснаците и това целият свят го знае вече много добре.
цитирай
25. getmans1 - За газа съм казал, даже по надолу писах, че бих се радвал това да е Бг. идея но това не „ .... аз съм недочел и нискочел глупак... 15:53“
05.02.2016 16:10
theeconomist написа:
getmans1 написа:
theeconomist написа:
Кажи сега само името на държавата чиито газ ще хъбваме и по кой газопровод ще идва до хъба?
Валс, казваш? Да не би в Линц да са почнали да помпат?


... няма нищо лошо, когато се смея последен ще знам и, че се присмивам!



сега ясно напиши държавата от която ще дойде газа и по кой газопровод ще дойде газа...та и ние да се посмеем.

А да ти кажа, който се смее последен - сам пада в него.

п.п.нали се хващаш за това, че съм писал за своята "неинтелигентност", я покажи твоята експертност! М?


... И интелигентността ти също не съм коментирал.
цитирай
26. chara - @ sestra Грешите. Газовият хъб не е за българите. Не и по този начин. При липса на газ, купувачи и на всякакъв опит в търговията с газ, за какво говорим
05.02.2016 17:15
Ако е за едни "газови магистрали", които въжделее премиера, заради едното строителство, той сигурно си дава сметка, че тези "магистрали", не са като онези дето НИ ГИ построи и дето вече се разпадат преди още да са изтекли гаранциите им.

Изключително непрофесионално е да се лансира нещо, което и на децата е ясно, че няма как да се случи. От януари тази година и зам.-председателят на ЕК и енергийни експерти му го казаха елегантно - вижте първо си осигурете свързаност със съседите, пък после чак мислете за хъб. Отделна тема е, че тук пазар на газ няма и не е имало. Достатъчно е да погледнем какво се случва сега с електроенергийната "борса" (това е ерзац на борса и отново учебникарски пример как не се правят нещата), за да си представим какво ни чака с газа дето го няма отникъде.

Но Борисов не обича да губи и да го побеждават. Той това трудно го преживява. Ето защо докато премиерства, ще продължава да бъде рекламно лице на въображаемия хъб.

Що се отнася до руските потребители. Те са проблем и грижа на тяхното правителство. А Газпром е руска държавна компания. Също като нашите Булгаргаз и Булгартрансгаз и се надявам скоро да излезе наяве с какво се занимават нашите газовици, какви ги вършат и защо не допускат никого до инфраструктурата си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425074
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031