Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.01.2016 09:13 - Енергетиката извън хипнотичните послания на министъра
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 3827 Коментари: 7 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      Ерзац пазар за пред Брюксел, недомлъвки за цената на тока и признания, че никой не може да предвиди какво предстои


Светла Василева


image
  

     Клепачите ти натежават! Ти вече не си котка, ти си... геврек. С тези думи извънземният симпатяга Алф от едноименния телевизионен сериал омайваше котарака Лъки, готвейки се да закуси с него. Нещо аналогично се опитва да прави с нас министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която от края на миналата година хвърли завидни усилия в едно - призовава ни да сме спокойни.
     "Хората трябва да са спокойни, мислим за това как да бъде избегнат стресът за битовите потребители от либерализирането на електроенергийния пазар". (11 декември, 2015 г., Дарик радио)
"Българските граждани трябва да са спокойни, че ние няма да направим нищо, което да е в разрез с техните интереси". (19 декември 2015 г., интервю за "24 часа")
    "Със сигурност българските потребители и българският бизнес трябва да бъдат спокойни. Пълната либерализация не е еднократно действие". (28 декември, 2015 г., пред агенция "Фокус")
     "Българските потребители трябва да бъдат спокойни, че няма да се направи нищо против техните интереси и те ще бъдат максимално защитени при предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната". (15 януари, 2016 г., от Брюксел)
  "Българските граждани трябва да бъдат спокойни. Нашата електроенергийна система е стабилна. Всички мощности работят. Така че няма основание за притеснение". (22 януари 2016 г., пред бТВ)
Хипнотизиращите

призиви за спокойствие

бяха повтаряни многократно през всички възможни медийни канали, чак човек да се чуди какво в действителност има толкова да се случва и кого омайва министърът - гражданите, бизнеса или премиера. Дали това не са сеанси на публична автосугестия за кураж или пък някаква иновативна разновидност на ритуал за гонене на таласъми, въведен тази година на Богоявление в Министерския съвет от Бойко Борисов?
Всъщност ако се обърнем назад във времето, февруари 2013 г. не е чак толкова далеч. Тогава след масовите протести срещу високите сметки за ток, обхванали десетки български градове, падна първият кабинет на ГЕРБ. Тазгодишните фактури за потребена енергия около новогодишните празници още не са стигнали абонатите. Което обяснява притесненията и воаяжа на министъра в централата на едно от електроснабдителните дружества в Южна България в края на миналата седмица, при който изрично му беше показано как се фактурира консумираният ток. Дали това е подействало успокояващо, не е ясно. Когато нямаш или пък имаш, но не можеш или не искаш поради някакви причини да използваш законни средства, за

да накараш частни дружества

да спазват условията на лицензите си - в това число да отчитат и фактурират потребената енергия в срок, тогава не ти остава нищо друго, освен да се молиш, да се надяваш на добрата им воля и да облъчваш гражданите и себе си с призиви за спокойствие.
     Травмата в ГЕРБ от фиаското с електроенергетиката през 2013 очевидно не е преодоляна, а невъзможността за справяне с либерализацията на пазара е само повод за нови и нови панически пристъпи. Отлагането на сроковете за старт на електроенергийната борса - първо на тестовите сесии, а после и на работата й в реално време, говори едно - екипът на министър Петкова не се справя. Нарочната рекламна кампания за либерализацията на пазара, в която участваха двама зам.-министри и представители на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания (НЕК), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Електроенерийният системен оператор (ЕСО), Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и чиновници от Министерството на енергетиката,

нищо не постигна

"Хвърковатите чети" от бюрократи обиколиха областните градове в страната с идея уж да рекламират предимствата на свободния пазар, но те самите не бяха много наясно какво точно ще се случи след Нова година, каквато беше първоначалната дата за либерализацията. Министър Петкова също не внесе яснота какво предстои. Тя първо обяви, че цената на тока ще скочи, после се заоправдава, че скок няма да има, ако ли пък има, той щял да е плавен, за да стигне накрая до признанието, че никой не може да предвиди какво ще се случи.  
    Другото й голямо "прозрение" беше, че с либерализирането на пазара потребителите ще могат да си избират доставчици, които "ще имат ангажимента да се конкурират за цената на електроенергията". Как точно ще бъдат задължени да се конкурират, министър Петкова едва ли може да обясни, но и никой не я пита. Гледайки какво се случва с пазара на горива, не е трудно да си представим каква "конкуренция" ще настане на пазара за електроенергия, когато такъв се появи наистина.
     Онова, което министърът нарича пазар в момента и което стартира с поредните медийни фанфари на 19 януари - борсова търговия с ток в реално време, е

жалък компромис за замазване очите

на Брюксел с надежда да се спести санкция от 36 000 евро на ден на БЕХ. То обаче не е борса, не е състезание и не е свободен пазар, защото:
-    в борсовите сесии продавачите участват не доброволно, а по директивно нареждане от принципала - Министерството на енергетиката;
-    производителите на ток, които уж се състезават, са само три държавни дружества - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и НЕК;
-    информацията за офертите на производителите е тайна и продавачи и купувачи не знаят кой на кого продава или от кого купува.
Последното беше заявено миналата седмица от директора на БНЕБ Константин Константинов, което е в разрез както с обещанията на министъра за изсветляване на ценообразуването в енергетиката, така и със самата идея за борсова търговия, при която всичко е на показ и няма анонимни участници.
      Българската борса за електроенергия в момента е жалък ерзац, при който едно дъщерно държавно дружество - БНЕБ, предоставя "терен", на който се "състезават" три други държавни дружества. Частни производители на ток на борсата няма. Не че такива отсъстват в страната. Тъкмо обратното. Има ги, но са

извадени пред скобата на пазара

Тяхната енергия се изкупува на базата на дългосрочни договори (американските ТЕЦ-ове "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3") или европейски директиви (централи, генериращи ток от ВЕИ, и заводски и топлофикационни когенерации) по цени над пазарните. Как те ще бъдат "изкарани" на борсата, така че хем да участват в играта, хем да им се гарантира възвръщаемостта, експертите от екипа на министър Петкова не знаят. Те не могат да решат уравнението, при което вълкът да е сит, разбирай Брюксел да е доволен, че спазваме Третия либерализационен пакет и общностната политика; агнето цяло - т.е. печалбите на  привилегированите производители запазени и договорите с тях непокътнати, а душата да си почива в Рая - всички да са доволни и да няма протести и претенции на граждани или бизнес потребители по улиците.
     Невъзможността за справяне с предизвикателството стана ясна още миналото лято, когато Министерството на енергетиката

сключи консултантски договор

със Световната банка (СБ), която да мисли по нашите проблеми срещу заплащане. Тя трябва да ни предложи механизма, по който ще се компенсират привилегированите производители на ток. Европейската комисия пък ще ни даде модел за защита на енергийно бедните потребители, които не са никак малко. Докато това се случи, държавните чиновници ще си получават заплатите (чуждите консултанти и те), ще участват в работни групи, ще пътуват до Брюксел да изучават европейския опит, а министърът на енергетиката ще ни хипнотизира с призиви за спокойствие и ще ни внушава, че няма да предприеме нищо срещу интересите ни. Сетне ще дойде ред да се правят промени в законодателството, защото и в момента легална дефиниция на "енергийно беден" и "енергийна бедност" у нас няма. В Закона за енергетиката фигурират само "уязвими потребители". Кога всичко ще е готово като модели, механизми, правила, нормативни актове, как ще заработи, така че някак да прилича на пазар,

никой не може да каже

Междувременно за отвличане на вниманието министър Петкова ни засипва с куп числа, доказващи според нея стабилизиране на финансовото състояние на НЕК, макар то да е по-скоро плод на счетоводни гимнастики, отколкото на действителна промяна. И мълчи за фиаското, което претърпя екипът й в търсене на банков заем за изплащане на задължението към американските ТЕЦ-ове. Срокът за сключване на заема, както и онзи  за старт на електроенергийната борса, беше отлаган няколко пъти. Поредният изтича на 26 февруари. Междувременно дължимата сума към американците си расте. Министърът играе на "либерализация" за пред Брюксел. Ние обаче не бива да се притесняваме. Трябва да сме спокойни, спокойни, спокойни...

duma.bg



Гласувай:
33



1. bojinkata - Чак ми се приспа от спокойствие. . . . ...
26.01.2016 11:17
Чак ми се приспа от спокойствие.........
цитирай
2. dedenze - Евроатлантите и партийната представителна демокрация ликвидираха България !
26.01.2016 11:59
Всичо останало е следствие ! Има две възможности - пълно заличаване на България или пряка демокрация ! Ако второто се състои, първата задача е възстановяване на държавното участие и управление на ел. енергопроизводството от централата до потребителя ! Либерализации, пазари, централи на ВЕИ, само в отделен, непреференциален, частен сектор! Евроатлантите и неолибералите солидарно да купуват от там на пазарни цени !
цитирай
3. apostapostoloff - Тъй, тъй, ама все пак
26.01.2016 17:38
долу БСП!
цитирай
4. kvg55 - Гражданите са спокойни до времето, ...
26.01.2016 20:42
Гражданите са спокойни до времето, когато ще започнат да пристигат сметките за електроенергия след стартирането на Независимата енергийна борса. Ако станат неспокойни, госпожа Петкова може и да не е вече министър.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Енергетиката е приоритет на агент Сава и на агент Гоце.
26.01.2016 21:27
И на маркспутинките, които искат да се строи руска АЕЦ и газопровод само за руски газ.
цитирай
6. tomich - Успокояване на емоциите...
28.01.2016 11:02
Успокояване на емоциите или спокойствие на разума?! Първото е възможно с популистка демагогия, второто е НЕвъзможно! ;-)
цитирай
7. jelezov - По цял ден се ровя във виртуалното ...
30.01.2016 02:08
По цял ден се ровя във виртуалното пространство, за да откривам и трупам гениални мисли на двама наши именити мъже: apostapostoloff, planinitenabulgaria, пък и на още няколко тям подобни гении. Дерзайте братя! Без вас целокупният български народ ще загине духовно. Възхищението си от втория съм описал в моя блог: http://jelezov/politika/2015/09/01/prostak-li-e.1388234
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6423939
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031