Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.01.2016 09:35 - Д-р Цветеслава Гълъбова: Бедността и мизерията озверяват хората
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 14751 Коментари: 20 Гласове:
44

Последна промяна: 14.01.2016 10:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Трябва да дадем мощен отпор на агресията, казва директорът на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски"

Интервю на Светла Василева


image

     ЦВЕТЕСЛАВА ГЪЛЪБОВА е родена през 1966 г. в София. Възпитаник e на Медицинския университет (1992) и на Университета за национално и световно стопанство (2006). От 1994 г. работи в държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", започвайки от ниво ординатор и преминавайки през началник на отделение за мъже с остри психози. В момента е директор на лечебното заведение. От 2003 г. работи и амбулаторна психиатрия.


- Д-р Гълъбова, в последните дни станахме свидетели на драстични прояви на агресия. В Бургас възрастен мъж бе пребит в автобус от тийнейджър заради забележка, а във Враца двама млади мъже убиха момче, защото натиснал клаксон, докато те пресичали.
- Ние сме в непрекъснат процес, който се обогатява с нови и нови случаи на все по-нелепа и жестока агресия. Трябва да спрем да измисляме някакви сложни наименования, оправдания на това, което става. Истината е, че голяма част от българите са изключително емоционално прости хора. Казвам го с огромно съжаление, защото и аз съм българка. Те не познават собствения си емоционален свят, не са научени да контролират изявата на емоциите си. Според мен в основата на случващото се е тежкият разпад на семейните отношения.

- Вие смятате, че семейството е виновно?
- Като казвам семейни отношения, имам предвид отношенията, средата, в която едно дете израства, независимо дали майка му и баща му имат брак. Пълен разпад цари там.

- Това не са ли децата, които се родиха след 1989 г.?
- Да. Преди 1990 г. семейството беше основна клетка на обществото. Разградихме тази клетка. Нищо ново не се предложи. То няма и какво да се предложи, защото по божия закон дете се създава от мъж и жена и трябва да бъде отглеждано от тях двамата. Независимо дали живеят заедно или не, те трябва да бъдат в партньорски отношения. Една двойка може да не е в брак, но задължително, ако има дете, трябва да остане добра родителска двойка, което в България не се случва.

- Тук има драстични примери в това отношение.
- Наистина са такива. Става въпрос за глупави войни между партньорите, в които големите губещи и плащащи са децата. Но това разбиране го няма. Те си натриват носовете един на друг по всевъзможен начин и ето го резултатът. Разбира се, за агресията, на която сме свидетели, имат значение и факторите на средата, обществените фактори. Но това общество се формира от нас. То не е от Марс.

- Да, но как да си обясним, че на реплика се реагира с побой, стигащ до убийство?
- Това означава, че този, който го прави, е обсебен от чувството за безнаказаност.

- Кое е повече в тези случаи - комплексите,  желанието за себедоказване?
- Всичко е вътре. Няма как да разделим нещата. Когато човек постъпва по някакъв начин, той участва цялостно - с възпитанието, с манталитета, с миналия си опит, с характера си. Няма такова разделение, че да кажем кое е водещо. Този човек е лошо формиран. За случая във Враца веднага възниква въпросът какво правят двама млади мъже на улицата, а не са на работа? Вторият въпрос е, какво означава криминално проявен или известен на полицията?

- Мълчаливите свидетели на агресията са не по-малко зловещи, не мислите ли?
- Това ме потресе толкова, колкото и убийството. Толкова много хора са гледали и правили снимки. Онемявам, нямам думи. И тук не става въпрос за еднократен удар. Това е бил побой, продължил минути, и тези хора са се събрали и са снимали. И са виждали как единият държи младежа, а другият го млати. Как никой не се намеси? Не приемам категорично позицията "Ами, било ги е страх". Не може да те е страх толкова много, защото, когато теб те е страх и стоиш настрана, утре твоето дете или ти ще си на това място. Трябва да дадем мощен отпор на тази агресия.
Същото се е случило и в Бургас. Възрастният мъж прави забележка на младежа и той го смила от бой. И цял автобус, включително и шофьорът, разбират, че нещо се случва и не реагира. Какво е това нещо? И в джунглата го няма.
След всеки такъв случай си мисля, че сме стигнали до дъното на социума и сме станали единствено биологични единици, но после идва следващ случай, който ме опровергава и доказва, че има и още. Накъде повече? Какво още трябва да направим, за да потънем съвсем? Няма да тръгнем напред. "Всяка коза за свой крак" - не става!
Ние седим и казваме: "държавата трябва", "на телефон 112 не реагираха веднага". Аз питам не защо от 112 са реагирали след 15 минути, а вие къде бяхте? Това са много хора, които са присъствали. Не мога да повярвам, че толкова много хора са били, снимали са... Това пък е такова извращение. За какво снимаш? Каква своя вътрешна потребност задоволяваш?

- Когато се случват тези инциденти, дали някъде в съзнанието на насилниците се появява мисъл за наказуемост?
- Моля?!! Не, вижте, няма как в състояние на афект човек да мисли, че ще бъде наказан. Тази мисъл я има у хората, които са с нормално личностно развитие, които не са психопати. Те имат много силни задръжни процеси в мозъците си и много висок самоконтрол. Насилниците не зачитат обществените норми на поведение. Те така са структурирани, така са възпитани, така са се оформили в средата, в която се движат, и няма как да очакваме от такъв човек в изблик на ярост да се сети за наказанието.

- Значи няма удържаща сила?
- Няма. Агресията е нещо, което всеки от нас носи. Тя е биологична характеристика. Проблемът при нас, говоря за това, което се случва в последните години, е, че самоконтролът е много лош. Този модел се налага от най-високите обществени върхове. Причините за проявите на агресия са много. Никога не е само една. От факторите на средата за мен най-сериозен е този, свързан с опростачването на обществените отношения. Вижте изказа, начина, по който се говори, имам предвид публичните личности.  Безпардонно, арогантно, настъпателно, неуважително към другия, нетолерантно, нелоялно. И, разбира се, това намира проявление в личните отношения. Пак ще се върна на семейството. Вижте там какви са конфликтите, какви са междуродителските войни.

- Вероятно и усещането за безнаказаност играе роля в случващото се?
- Значи нашата съдебна система има голям проблем.

- Политиците се ограничават с това да критикуват полицията, прокуратурата, съда и толкова.
- Те няма защо да спират дотам, защото правят регулацията на тези институти.

- Те обаче не коментират агресията. Това не е тяхна тема.
- Да, защото не живеят в нашия свят. Те живеят в друг свят, който няма общо с нас. 

- Увеличава ли се степента на тревожност в обществото, защото от телевизора ни внушават, че сме остров на стабилност?
- Много е завишена тревожността, което е свързано с обществените отношения, с обществения климат - несигурност, бедност. Бедността и мизерията са нещото, което в най-голяма степен озверява и деморализира хората. И духовната, и материалната нищета водят до деморализация. Нещата са свързани. Не можем да кажем само материалното или само духовното, защото, ако сутрин нямаш да дадеш на детето си 2 лева за училище, а разчиташ само на духа, не става. А духовна нищета има и сред много богатите хора. Нещата по всеки един показател у нас не са добри. Повече ме притеснява фактът, че нищо не правим те да се подобрят. Ние се занимаваме епизодично с нещо. Всеки гледа да дограби някакъв кокал и се забравя основното - че животът е много кратък миг между две вечности. Нека го запълним с нещо добро.

- Какво ще се случи с тези двама братя  побойници от Враца? Сигурно ще повикат някого като вас (не персонално, разбира се), който ще убеждава съда, че деянието е извършено в състояние на афект и временна невменяемост?
- Вероятно ще се случи това, което се случи с младежа, който уби момчето от Враца преди години пред дискотека, или каквото се случи с убиеца, дето праща послания от чужбина по скайп и се подиграва на съд, полиция, прокуратура и близки на жертвата. Трябва родителите на тези хора да се скрият и да не се показват, защото те са създали тези изроди. Няма какво да обвиняваме училището. Ние създаваме децата си.

- Що за родители трябва да са това?
- Безхаберни. В българското семейство се мълчи. Купуват се маркови парцали. Купуват се айфони и таблети. Какво прави детето, какви приятели има, с кого общува в мрежата - нищо не се знае. Мълчи се. Мълчанието ражда агресия. Децата, израснали в атмосфера на нелюбов, на необич, на неласка, стават личностно нестабилни и много по-често проявяват агресия. Стабилната личност израства от дете, което е обичано, погалено, което не е било свидетел на скандали или домашно насилие. Децата са много биологични същества. Те интуитивно усещат напрежението, затова трябва да бъдем изключително внимателни като родители. Защото късните последствия са ето тези - двама нискочели "юнаци" пребиват до смърт момче, което им подсвирнало. Сега, ако имахме работеща съдебна система, тези младежи трябва да останат в затвора 40 години. Ние сме стигнали до положение, при което не знам дали и Крумовите закони ще са в състояние да ни помогнат.

- Ако няма санкция на закона, има опасност от саморазправа и раздаване на друго правосъдие?
- Да, и влизаме в порочен кръг.

 

duma.bg



Гласувай:
45



1. djani - Системата, системата...
14.01.2016 09:48
В нея се корени всичко. И следващия, но истински преход, който е неименуем и неотвратим ще бъде много кървав. И нищо не можем да направим, защото касае целия свят. Уви...
цитирай
2. josarian - Айде още един плюс, Светле.
14.01.2016 09:50
Това е наистина така. Хората озверяха. Озверяха от мизерия, безсилие и липса на светлина в тунела. Озверяха от липса на възпитание и самовъзпитание. Но трябва да отбележим нещо изключително важно - това беше търсен ефект, Светле. Не от хамериканци и от еврогейци, а от безродните ДС свине, дето ни откраднаха държавата, Светле. И още нещо - тези хора, дето вилнеят сега, са възпитавани по времето на зрелия, презрелия и умрелия социализъм. Техните татковци и мами така са ги възпитали, че сега са изверги. Не съм наблюдавал такава потресаваща духивна нищета и простащина нито във Франция, нито в Германия, нито в Швейцария, нито в Италия. Но съм живял и три години в Москва и там съм бил свидетел на духовната нищета на огромната част от народонаселението...
цитирай
3. dedenze - Бедността и мизерията не озверява хората !
14.01.2016 12:13
Подмяната на човешките ценности, колониализма, безнаказаността и либерализма към престъпниците - това е основата ! Т.н. представителна, партийна демокрация управлявана отвън, може да завърши по два начина : Пълна ликвидация на българите и България (което реално се случва) или тежка, партизанска, мащабна, гражданска война (жестоките, безмислени, криминални прояви ясно подсказват такава възможност) !
Нужна е идея, национална цел и програма, при това чисто българска, свързана с културата и традициите, а не на САЩ и ЕС ! Забележете, че партии като БСП, обявяващи се за леви и приемник на БКП нямат такива, пригласят парламентарно, нежно и меко на водача пожарникар, на министъра на отбраната - земеделец, на министъра на вътрешните работи - социолог и пр.... убийствено некомпетентни и случайни хора !
Потвърждение на написаното е коментара на kbalenciaga !
цитирай
4. tomich - Истината за озверяването на хората...
14.01.2016 13:37
Бедността и Богатството - двата непримирими полюса в йерархията на всяка човешка цивилизация, които генерират и управляват нейните системи. Това е голата истина! Нека не се заблуждаваме и...утешаваме с утопични измишльотини за преходи към "светли бъднини, "социална справедливост" и "човешки права" - те са релативни(относителни) понятия. Светът, в който се раждаме, живеем и умираме, е дуален, мъдро сътворен на основата на непрестанно конкуриращи се противоречия. Така е било, така и ще бъде, защото Всичко е Движение, а то е винаги противоречиво, Панта рей...
Поздравления за това интервю, Чара! Изненадан съм, честно казано, от интелигентността, познанията и честната гражданска позиция и изразената тревога на д-р Цветеслава Гълъбова от негативните процеси и последните събития в страната.
цитирай
5. vencivaleri1951 - Бедността
14.01.2016 13:45
не е порок, но ражда пороци!
цитирай
6. apostapostoloff - Така е- българският народ умира от глад!
14.01.2016 14:31
Само 70 % от българите са с наднормено тегло! Къде е тук социалната справедливост? Защо и останалите българи не са дебели? Ние, социалистите, сме за братство и равенство и искаме всички да са еднакво дебели!
цитирай
7. jelezov - „Беднотията и мизерията озверяват ...
14.01.2016 14:44
„Беднотията и мизерията озверяват хората” е истина, но не цялата. Ако това е истина (цялата), то, като се има предвид процента и броя на бедните и мизерстващите, човешката популация, населяваща българските земи, отдавна би се превърнала от социум в зверилник.
Истините за голямата и необратимо разрастваща се престъпност не само у нас, но и по света, могат да се разделят, съвсем условно, на обективни и субективни.
Буржоазното общество, в което личният успех е основна и неотнимаема ценност, превръща масово индивидите в ЕГОИСТИ. На този процес капитализмът дължи колосалното развитие на производителните сили на обществото и на културата в най широкия смисъл на думата. Това е обективната истина, доколкото егоистът е почти готов дребен или крупен престъпник. За превръщането му от едното в другото са необходими известни условия и обстоятелства, които за него са случайни. Тук може да си спомним мислите на английския журналист Дънинг, които Маркс цитира в „Капиталът”: „Капиталът …; при 300% няма престъпление, на което той да не се реши – дори с риск да увисне на бесилката. Ако смутовете и кавгите носят печалба, той ще ги подбужда.” ( Том 23, с. 762) Реставрираният в България компрадорски капитализъм по определение е престъпен.
От субективните причини най-важна и основна е интензивното разпространение на т. нар. „масова култура”, производител на която са преди всичко САЩ.
цитирай
8. mihala - България е болна. Мога да сравня ...
14.01.2016 16:03
България е болна. Мога да сравня престъпността с тенжера под налягане.При соц. тя беше щателно затворена, а сега е безконтролно отворена и налягането пръска съдържанието навсякъде. Вместо да има коректив има стимул за развитие.
цитирай
9. vencivaleri1951 - Във Франция след разрушаването на Бастилията
14.01.2016 16:16
хората използват камъни от разрушения строеж и ги вграждат в домове.
Някакво изследване на учени специализирани в паранормални явления
излезна със заключения, че живеещите след години в тези домове правят
далеч повече престъпления отколкото останалите. Започнаха да говорят за
паметта на камъните, за това как тази памет облъчва хората с агресия и неза-
читане на закона каквато са имали обитателите на Бастилията. Няколко предавания
на тази тема хванах. Най различни версии, но никой не засегна очевидната. А тя
беше, че в най-голяма част от тези камъни се ползва градската беднота. Поколения бедни, генерират след себе си такива и бедността си върви с аксесуарите-маргинализиране, ниски и ниЗки духовни потребности, агресия, склонност към престъпления...
А на Апостолов. Некачествената храна води до затлъстяване и днес когато е пълно с нъй наречените храни "боклук" именносред сравнително бедните слоеве са най-дебелите
цитирай
10. mamkamu - ?
14.01.2016 16:32
През 90-те имаше едни момчета наречени "борци", които бяха точното олицетворение на агресията. Те бяха отгледани и възпитани по време на оня строй наречен "социализъм"... Тъй че общественият строй едва ли има значение, когато говорим за агресия. По-скоро е важен моралът на всеки индивид и как той възпитава децата си, както казва интервюираната...

Все пак в свободните държави натискът върху психиката на човека е по-голям, отколкото в диктатурите, защото той сам носи отговорност за собственото си бъдеще. Това естествено не прощава, но това е цената на свободата.

Интервюто, като цяло ми хареса. Точно зададени въпроси и тук таме наизустени отговори :)
цитирай
11. kbalenciaga - Как се Дезинформира Обществото!
14.01.2016 20:21

Как се отвлича вниманието от важните въпроси и се фокусира, чрез Измами, Фалшификации, платени "протестъри"(забележете, все "умни" и "красиви"!!!), платени "новинари", платени дезинформатори в интернет!
Това се показва нагледно с този случай.
Просто като по учебник.
И как така се настройват хората едни срещу други!

"Цялата история: Как братя мутри убиха с бокс 18-годишен, който им засякъл джипа"

"Аутопсията показа: Тодор от Враца е починал, защото си е глътнал езика (Видео)"

"Прокуратурата повдигна най-тежкото обвинение за убийството във Враца"

"Обрат! Свидетел на трагедията във Враца с ново разкритие за починалия Тодор!"
Всичко това са заглавия на водещи медии.

А НЯКОЙ ЗАПИТА ЛИ СЕ ПЪРВО, КАКВА Е ИСТИНАТА В ТОЗИ СЛУЧАЙ?!!!


цитирай
12. silwiqna - Права е Докторката!
14.01.2016 20:28
Какво!!бездушие и какъв овчи' манталитет! Първосигнален! Що за животно трябва да си, за да биеш до смърт! Животните убиват, за да се нахранят! А те!??
цитирай
13. kvg55 - Това което исках да напиша, преди ...
14.01.2016 20:37
Това което исках да напиша, преди мен го е казал jelezov.
Само ще добавя, че ние в България решихме да възстановяваме буржоазните производствени отношения, когато буржоазното общество навлезе в упадък и разпад. Това се дължи на нашата идейна и политическа недалновидност - пак избрахме губещата страна и продължаваме да упорстваме.
цитирай
14. nikikm - Отговарям на госпожата само по заглавието!
15.01.2016 00:02
На светлинни години далеч сте госпожо, от истината! Няма да ви мъча и направо ще ви кажа,причината е в липсата на Християнство и морал, който се насажда и което се ВЪЗПИТАВА от най-ранно детство! Доказателство е моето детство.Тогава хората бяха бедни и мизеруваха,така беше и в моето семейство,но бяха добри и честни и си помагаха..с чаша брашно,с чаша олио..,с доверие и морална подкрепа при нещастие,съпричастни бяха.Помня,когато покойната ми майка връщаше чаша с брашно,спомням си,връщаше я пълна до горе и ми казваше "Така се връща!" Нещо да ви напомня днешното битие,в което всеки се мъчи да прецака всеки? Не,мила,загубихме си горепосочената ценностна система...и злото зацари!Някога църквите стояха отворени от сутрин до вечер,къщите или не се заключваха или ключът под черджето...Та "Бедността не е порок!",имаше една такава постановка навремето.Не е и никога не е била извор на зло,когато си възпитан по Християнски!"-Не прави другимо зло!" Но е извор на зло,когато си възпитан да бъдеш хитър,брутален и егоист-ДНЕШНАТА СИСТЕМА! Та,да сте наясно,източник на злото е лошото възпитание и днес то идва от медиите,духовната небългарско пространство,училището,в крайна сметка от бандитската клика управляващи,зад които стоят други! Те задават умишлено лош модел за подражание на подрастващите и резултатите са на лице.Дано съм ви бил полезен.
цитирай
15. nikikm - Имам,
15.01.2016 00:39
лоши спомени от Волен! Той е артист и гради имидж!Всичко му е правилно В ГОВОРЕНЕТО,вътре в себе си е търговец! Приятелю,не се оставяй да те заблуждават,дори и да ти харесва някой,не гледай дори и какво прави,интересувай се от мотивацията му! Днес Волен е богат политик!За толкова години участие във властта,това постигна,осребри нашите усилия,забогатя,поживя си,ожени се,направи скандали-черен пиар,но пиар лош няма,говори екстремно ТОВА,КОЕТО НАРОДЪТ ИСКА ДА ЧУЕ И...НЕ ПРАВИ РЕАЛНО НИЩО! Такива работи. И аз понякога се лъжа. Нали помниш прословутото: "Совите не са това,което са!" Точно такъв е случаят.
цитирай
16. tera - Не е точно така, обаче
15.01.2016 00:59
Като бях в Германия на практика преди 15 години установих, че това не е така.

Там се блъскат като говеда! Трябваше да се размина с един мъж и си мислех, че ще завъртим, за да се разминем. Нищо подобно, той с всичките си килограми просто ме изблъска!

После имах случай на един парад пак в Берлин, дълга история, но излязоха едни хора от влака, ние ги изчаквахме и една тетка адски яко ме блъсна. тогава не обърнах внимание, но след време ми правиха рентгенова снимка и се оказа, че имам счупено ребро. Няма откъде другаде да ми е , а от нея.

Така че не е само до мизерията, дето озверява хората, немците се блъскат като говеда, защото си мсилят, че са най-велики! Тук бях чела нещо по същия повод, не е само мое мнение.

цитирай
17. apostapostoloff - Много по- зле от нас са руснаците.
15.01.2016 06:04
Там 50 % от населението е под линията на бедността. Средната пенсия е 10 000 рубли, тоест 230 лева, но цените са двойно по- високи от нашите. Средната работна заплата е 30 000 рубли, а това са около 600 лева. При цени двойно по- високи от нашите.

Населението на Русия мизерува, а от ден на ден става все по- лошо, защото страната води война, която и струва близо 3 милиона долара на ден. Освен това главоломно паднаха цените на петрола, а Русия от това се изхранва- от износа на петрол и газ. Русия иначе няма индустрия и производство.
цитирай
18. kbalenciaga - Какво показа Олигархията в този случай нагледно
15.01.2016 08:32

Накратко, че има абсолютна власт, може да прави каквото си поиска с общественото мнение!
Показа как представителите на Столичната средна класа са до толкова опростачени и лесни за манипулирани, че изглеждат точно като кучето на Павлов.
Точно по същия начин им светнаха червената лампичка( чрез платени подлоги - "новинари", "журналисти", "специалисти" в областта, платени дезинформатори в интернет).
"-Двама братя мутри бият до смърт дете!"
Това са думи на видно платен Палячо, протестиращ в София!
Костюмиран, излъскан, направен!

А братята, след като е светнала лампичката в главата на промитите мозъци от ССК, ги виждат като чалгари, пиещи домашна ракия, които ядат пръжки!
Да са ви познати тези психологически внушения???

Сега вече схващате ли как психологически се промиват мозъците на тези от ССК?

И как като говеда водени към заколение, много от тях вече казват че са бойци по таекуондо, носещи бокс, с поглед, който показва че може да премине през тебе, да те прегази(само му вижте снимката в стил ала Джейсън Стейтъм)!!!

Това познато ли ви е?

А кои бяха Шарлитата???

И сега вече пак да не сте разбрали, че Олигархията е една на Земята???
Все още да не сте разбрали че нейни марионетки са Обама, Путин, Боко Тиквата, Меркел, и всички платени Палячовци дезинформатори, които и тук в блог.бг са препълнили пространството???

Още ли не сте разбрали?

"Названието “Таекуон-До” е съставено от 3 корейски думи:

"Тае" - означава пета, изпълнение на удари с крака или в скок;
*"Куон" - юмрук, нанасяне на удари с ръка, чупене с ръка;"
цитирай
19. breeze - А храната не само озверява, но и разболява, ако не е подредена според новите технологии.
15.01.2016 09:29
За жалост подценяваме това.
цитирай
20. vania23 - Има и такива новини.
15.01.2016 17:24
http://novinitem/te-spasiha-zhena-ot-grabezh

Да се опитаме да видим, че има и добро.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424525
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031