Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.12.2015 15:59 - Омазаната картина на енергетиката
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 5047 Коментари: 6 Гласове:
37


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Лъжа е, че битовите потребители могат да участват на енергийната борса и да си купуват ток оттам

image

     Когато нещо сбъркаш в колорита на картината, добавяй смело малко лилаво и ще видиш как всичко ще си дойде на мястото. Сещам се за този съвет на моя учителка по живопис всеки път, когато хаосът около нас стане прекалено осезаем. Никакво лилаво, струва ми се, не е в състояние да спаси картината на българската енергетика, рисувана от много автори, повечето със спорна експертиза и скромен талант. Последните щрихи, нанесени набързо и неуверено върху нея, се наричат "либерализация на пазара" и "електроенергийна борса". Какъв ще е ефектът от добавянето им още не е ясно.

Анализите тепърва предстоят

каза министър Теменужка Петкова. Важното е, че сроковете, поставени от Брюксел, някак ще бъдат спазени и щем не щем, на 1 януари ще обявим, че пазарът е либерализиран. С което отново ще учудим света, понеже аналогичният процес в Унгария е отнел 3 години, а в Чехия цели 4.
    На прага на премиерата на "освобождаването" на електроенергийния пазар въпросите са повече от отговорите. Несигурността и липсата на експертиза в институциите кънти с всяка препратка и оправдание било с Европейската комисия, било със Световната банка, от които очакваме да ни напишат поредните "опорни точки". Те ще ни дефинират "енергийно бедните", за които правителството трябва да се погрижи. Те ще предложат механизъм, по който да бъдат компенсирани американските централи, ВЕИ-тата, заводските и топлофикационните когенерации, така че да не се накърнява възвращаемостта им (разбирай да не страдат печалбите им). За българските чиновници остава да следват указанията им, за българските депутати - да облекат съветите, които ще бъдат дадени, в закони, а за потребителите - да плащат цената на консултантите и на реформата. А също и

да се чудят какво е това

което ще ги сполети, как и кога ще се случи.
   Кампанията за разясняване на либерализацията на електроенергийния пазар, която министерството организира през ноември, претърпя фиаско. Два екипа държавни чиновници, водени от двама зам.-министри, обиколиха набързо областните центрове, колкото да покажат една скучна презентация и да отчетат, че нещо са свършили, понеже в дебелите книги така пише - когато се въвежда нещо ново, което ще засегне много хора, разяснителната кампания е задължителна, за да се осигури обществена подкрепа. Колко струват на данъкоплатците воаяжите едва ли има смисъл да питаме. Тези разходи обикновено са "служебна информация" или не са от обществен интерес. Според ведомствата. Проблемът дори не е в това, а другаде.
Ако бяха си свършили работата и бяха наясно самите държавни "експерти" с онова, което предстои, щяха да го обяснят на обществото и на медиите. Така нямаше зрителите на националната телевизия в деня на първите тестове на енергийната борса (петък, 11 декември) в централната емисия "По света и у нас" да слушат небивалици. Новината за

либерализацията на пазара

беше трета поред. След анонс от студиото, че в репортаж ще стане ясно как можем да купуваме ток от борсата, репортер бодро обясни: "Обикновените потребители и регистрираните търговци могат да търгуват (на нея - б.а.) всеки ден до 12.00 часа на базата на подадени заявки". И сякаш за да не останат зрителите с впечатление, че не са чули правилно, глас зад кадър обяснява: "На борсата можем да търгуваме сами или чрез търговец, който да търгува от наше име". За финал се каза, че "към енергийната борса предстои да се присъединят всички производители, малки и средни предприятия и битовите потребители". Изричането на толкова неверни неща в рамките на две минути си е рекорд, откъдето и да го погледнем. И катастрофа за медийната политика на министъра на енергетиката.
     Така "разказана" борсата, прави резонни репликите от форумите на електронните сайтове и социалните мрежи от рода на: "искам да си купувам ток само от АЕЦ, кога и как мога да го направя". В действителност никой, нито министър Петкова, нито председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, нито който и да било друг висш държавен чиновник обясни на потребителите, че това няма как да се случи. По-лошо дори. Държавна медия

въведе в заблуждение

зрителите си, които са и потребители.
     Нека видим защо средностатистическият битов потребител нито има как да си купи ток от борсата, нито е икономически оправдано участието му в борсовите сесии.
     Първо. Участието в борсата става след подаване на заявление за обучение с електронната система за търговия на борсовия пазар и заявление, в което се указва прогнозното количество електроенергия, която ще бъде купувана по дни. Към него се прилага справка, удостоверяваща, че лицето е регистрирано по ДДС. В случай, че заявителят купува електроенергията за собствено потребление (това евентуално би могъл хипотетично да бъде средностатистическият потребител), това се декларира изрично.
    Второ. След като бъде обучен (таксата е 500 лв.) и внесе гаранционното обезпечение, участникът вече може да търгува.
Нека погледнем колко е средната консумация на ток на час на един битов потребител. Средностатистическата инсталирана мощност в апартамент в панелен блок е около 10 кВт. При новото строителство след 1989 г. и при самостоятелни жилищни постройки (къщи, вили и прочие) нека е станала 20 кВт. Това означава, че на час битовият потребител и да иска, не може да консумира повече от 10 кВт, нека са дори 20 кВт. Сега поглеждаме към

правилата на борсовата търговия

където пише, че минималната стъпка за наддаване е 100 кВт, а заявките се правят за всеки час от денонощието. Ясно е, че няма как да се случи за отделния абонат на сегашните ЕРП - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", да си купи сам ток, на своя глава. Дори да се сдобие с нищожните 100 кВт, какво ще прави с оставащите му 80-90 кВт, които не може да консумира. Няма къде да ги "съхранява", а не може и да ги продаде на друг, тъй като търговията с електроенергия е дейност, която подлежи на лицензиране от КЕВР. Борсата за ток все пак не е кварталният супермаркет, в който можеш да си напазаруваш килограм сирене, но можеш да вземеш и само 100 грама. Тук това няма как да се случи, при положение, че минималната стъпка за наддаване е 100 кВт, а консумацията на средностатистическия абонат е между 10 и 20 кВт (силно завишени показатели) на час.
     Трето. Дори цената по време на борсовите сесии да изглежда примамливо ниска в сравнение с онази, която плащат битовите абонати, не бива да забравяме, че това е само цена за енергия без частта за мрежовите компоненти - доставка и разпределение, и "задължение към обществото", които ще си останат във фактурите и след отварянето на пазара и ще бъдат определяни от КЕВР. Има и друго.
     При регистрацията на борсовия пазар всеки участник

дължи еднократна такса

в размер на 12 000 лв. Отделно от нея всяка година се плащат по още 24 000 лв. Има и такса оборот, която е в размер на 0,14 лв. за всеки изтъргуван МВтч в рамките на деня и още 0,02 лв. такса сетълмент отново за всеки МВтч, които се плащат заедно. Всички цени, разбира се, са без ДДС.
     Ясно е, че мястото на битовия абонат не е на борсата. Нито е възможно, предвид условията за участие в борсовата търговия, нито е икономически оправдано, предвид таксите, които ще трябва да заплати. Всичко това беше добре да бъде обяснено на потребителите, някои от които наивно си мислят, че щом борсата заработи, ще могат да си пазаруват евтин ток от АЕЦ и ще приключат с досадните ЕРП, към които се чувстват закрепостени. В действителност "раздяла" с ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" няма да има. Те ще продължат да отчитат показанията на електромерите, дори и ако сме си избрали друг търговец, от когото да купуваме ток, а не от тях, поради факта, че размерът на мрежовите такси зависи от количеството консумирана енергия. В случай на авария отново ще се обръщаме към досегашните си доставчици на ток.
    "Свободата" на пазара за битовите потребители, която щеше да настъпи уж от април, а вече се заговори, че ще се случи някъде към август 2016 г., макар и това да не е сигурно, ще бъде единствено и само

в избора на търговец

на ток. Такива към момента има регистрирани 148, но по думите на члена на КЕВР Евгения Харитонова активно действащи на пазара са едва 38. Колко от тях ще се решат на привличат битови абонати, предвид факта, че нямат информация за потреблението им, което пък означава, че не ще могат да си направят сметка за количествата енергия, която да купуват на борсата, както и какви загуби биха им причинили небалансите, тепърва ще видим. Възможно е да не са чак толкова много. Управляващите нямат яснота как ще ни защитят от евентуално картелиране между търговците.
      Единственото сигурно от упражнението "либерализация на пазара" е, че цената на електроенергията ще скочи. С колко - никой не смее да каже. Според бившия директор на "Булгаргаз" Васил Филипов увеличението ще е такова, че е по-добре България да плаща глобите на Брюксел, отколкото да тръгва към освобождаване на пазара. Теменужка Петкова успокоява, че цените дори и да скочат, щяло да е за кратко и после щели едва ли не да се върнат на сегашните нива. Доколко може да се вярва на министър, който чака "опорни точки" от Брюксел и Световната банка и на чиято глава стои специален експерт, пратен от САЩ да го "съветва" (разбирай надзирава), всеки да преценява сам за себе си. Хаосът е тотален и никакво лилаво няма да спаси омазаната картина на енергетиката.


Светла Василева


duma.bg



Гласувай:
37



1. kvg55 - Аз пък искам да консумирам само в...
16.12.2015 19:55
Аз пък искам да консумирам само вносна
електроенергия, защото е по-качествена,
но да не е произведена в Китай. Ако борсата
не удовлетвори исканията ми, ще заведа дело
срещу нея в Европейския съд по правата на човека.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Точно преди продажбата на електроразпределителните дружества
17.12.2015 00:11
с тези въпроси се "занимаваше" Волен Сидеров, който се вреше сред нас на протестите ни срещу продажбата им. После с тях запроституираха на по-високо ниво, след което разделиха България на три и продадоха дружествата. Енергетиката е важен дял, с който е ангажиран Путин, тъй като Русия е с по-малко промишлено производство от това на Израел. За да не вървят вървят нещата в България много важна е енергетиката, защото тя може да поставии на колене всяко правителство. Затова точно там агентите на Путин са най-активни, а г/н Сидеров е неговата патерица в парламента. Аз имам стаж 30 годиини в енергетиката и Ви казвам, че написаното от Вас не прави никакъв смисъл, то има задача.
Не Ви питам, кой Ви е поставил тази задача, но все пак обяснете на читателите си в блога, защо мислите Ви са проекция на тези на г/н Сидеров. Въвеждам и два тага:
Заплащане,
Наактивирване по казус.
цитирай
3. kbalenciaga - Защо "след дъжд качулка"
17.12.2015 11:32

chara, защо чак сега публикуваш тази информация?
А не преди месеци. Да се дискутира по темата, да се обсъжда.
Хората да са информирани.
Единствения извод е, че и ти си в Играта на Олигархията, като представител на едните. Тези които са около БСП.

Каква е ползата на тази статия днес?!

От всичко това се вижда, че на практика цялата тази Измама наречена "Либерализация на енергийния пазар" е да се сложат още едни прекупвачи, които да да се наредят до ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про на копанката и да лапат, ограбвайки още повече българския народ!
Ще има повече такси и комисионни, и повече рушвети за властта.

И естествено, че така цената на тока ще се вдигне, за да се плати всичко това!
цитирай
4. chara - Добре е, че в мрежата всичко си стои, в това число и кой, какво и кога е писал
17.12.2015 12:06
20 май
Пазар с примка на шията
Политиците напразно ни залъгват с либерализация и по-ниска цена на тока -
това няма да се случи


17 юни
Цените на тока като лакмус за (не)зависимост


23 юни
За тока, неприлично


3 юли
Енергетика за лаици


7 юли
НЕК ще плаща таксата от 5% на американските ТЕЦ-ове
Председателят на КЕВР заяви, че сметката на министър Петкова за допълнителен приход от 200 млн. лв. е неточна


7 юли
Пазар по американски


20 юли
Фокусите в енергетиката свършиха
Управляващите проявиха чудеса от храброст, само и само да не закачат дългосрочните договори на американците


23 септември
Енергийна бедност има, ама... няма
Българските домакинства, които не могат да поддържат топлинен комфорт в жилищата си, са осем пъти повече от средното за ЕС


16 октомври
Вълчи апетити за енергетиката
Дали "пътната карта" за реформи в сектора няма да се окаже поредният опит за обслужване на корпоративни интереси

2 декември
"Свободен" енергиен пазар за пред Брюксел
Чакаме модела от Световната банка, цените на тока за бита ще скочат, за енергийно бедните никой не се сеща


цитирай
5. kbalenciaga - Зачетох се и...
17.12.2015 15:01

Се вижда, че в статията ти от 20 май 2015 г. ВЪВЕЖДАШ В ЗАБЛУЖДЕНИЕ читателите!

"Ще падне ли наистина цената на тока?

Отговорът е: може би, но не съвсем."

Може би, но не съвсем, ама на Куково лято!
Цената на електроенергията за битовите абонати не само няма да се намали, а ще се вдигне.
По горе съм обяснил защо.

В това море от специализирана информация, кой знае още колко заблуди са прокарани...
Кой ще чете такива фермани???
Това едно на ръка.

Но основния въпрос е, защо вашите ръководители от БСП не дискутираха по този начин, както си писала ДНЕС в тази тема, по телевизии, по форуми???

Отговора е ясен. Просто защото сте от Мафията, ръководени от Олигархията, ограбващи българския народ.
Това е.
цитирай
6. chara - @kbalenciaga Вие май не знаете какво искате. Ако не пиша - защо не пиша, ако пиша-
17.12.2015 15:20
защо пък пиша. Много било, специализирано било. Ами да, специализирано е! Вие как си го представяхте?

Въпросът за ръководителите на БСП го задайте на тях. Те не са "мои" защото не съм член на тяхната организация.

И последно ще помоля. Не ме "пришивайте" към групи.
Правите го от анонимен профил. Това е грозно. И страхливо.
Аз не постъпвам по този начин с никого от съблогерите си.
Чудно ми е вие защо го правите?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6417791
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031