Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.10.2015 12:13 - Доц. Бойко Маринков: Намираме се в началото на кризата с бежанците
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 4410 Коментари: 7 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Кръг от хора със сериозни икономически възможности са заинтересовани войната да продължава, казва историкът

 
image



Бойко Маринков е ръководител на секция „Балканите след Втората световна война”  
в Института по балканистика към БАН, общински съветник в СОС  -  /1995-2003 г. и 2007-2011 г./.

 






Интервю на Светла Василева
 


- Доц. Маринков, как и кога започна историята с бежанците?
- Аз възприех термина   “стимулирана емиграция” за онова,което  масово се дефинира като „бежанска криза” или „бежанско цунами”  . Намирам този термин за значително по-адекватен за събитията в близкоизточния геополитически район  след  2011 г. Сирийската криза възниква като елемент от така наречената „арабска пролет”, но с редица национални характеристики. Събудени са всички възможни антиправителствени  сили в арабските  държави. Светските режими изглеждат силно корумпирани, затворени, в тях така наречения социален асансьор не работи и усещането е, че има едно безвремие. Това не се отнася за сирийския президент Башар  ал Асад -  той управлява от 2000 година когато почина баща му Хафес ал Асад, но се отнася напълно Муамар Кадафи или  за Хосни Мубарак с управленски хоризонти от  над 30 години. За всички е ясна очевидната закостенялост на режимите. Второто обстоятелство е дълбоката икономическа криза, съчетана с   много ниската средна възраст на населението в целия Магреб включително и в Сирия, която  е между 19 и 23 г. Налице са млади и динамични поколения,които ще търсят реализация на равнището на глобалните модели.Третото обстоятелство е свързано с мощния реванш,който ислямската религия и нейните институции взе в последните 20 години спрямо секуларните елити.

- За Сирия се знае, че е най-светската държава.
- Сирия  е наследник на огромна културна традиция във всички области – литература, архитектура, градоустройство, междуетническо взаимодействие. Това е държава, в която се среща ислямската и  християнската традиция . Дамаск е центърът на ислямската култура. Даже модерните теории за всяка епоха  в Сирия се възприемат по един специфичен начин. Например  Баасизма – съчетанието на арабския национализъм със социализма се ражда в  сирийските политически и интелектуални среди.

- Какво се случва изведнъж преди 4 години?
- На 24 март 2011 г. в Дераа група ученици пишат антиправителствени лозунги, полицията ги залавя, бие ги. Вдигат се родителите и започва скандал, който може да бъде много бързо туширан. Очевидно обаче под дълбоките пластове на това общество са се намирали първопричини, които го превръщат един малък инцидент  в национален. Интересно е друго, че сирийската криза много дълго време  не засегна столицата, но пък засегна районите, в които е съсредоточена индустрията на Сирия. Всъщност сблъсъкът между антибаасистките или да ги наречем така анти Ал Асад силите се реализира в провинцията. Кюрдското население, което се намира в пограничните райони на границата с Турция  винаги е било силно дискриминирано, докато в правителството и на Башар Асад и на баща му – Хафез Асад имаше представителство на сунитите и на алияните (алевитите), кюрдите не бяха представени или частично представени. Има няколко кюрдски въстания през 80-те години, които са потушени със страшна жестокост. Дори развитието на турско-сирийските отношения в първото десетилетие на 21 век беше изградено в някаква степен на антикюрдска основа. Едновременно с това пред сирийските кюрди и техните партии стоеше примера на иракските кюрди и тяхната автономия, реализирана след падането на режима на Садам Хюсеин след 2003 г.   с мощната американска помощ.

- Какво стана  през 2012 г.?
-  Първоначално  и в първите 5 - 6 месеца турската позиция се изграждаше на базата на проекта „Турция” посредник” между Запада и арабските общество и едновременно с това като модел или образец на съчетанието на политическа демокрация и ислямския морал и традиции . Към края на  2011 г. стана ясно, че тази  политика ще трябва да се променя и Турция тръгна да търси подкрепа на Западна Европа и на САЩ чрез силите на НАТО за разширяване на сферата на влияние. Правителството на Р. Т. Ердоган използва инцидент, при който  беше свален турски самолет, в следствие на което веднага беше поискано заседание на НАТО, изграждане на буферни зони. Буферните зони по проекта на Турция следваше да се превърне в територия за бежанските лагери, които  в момента се намираха на турска територия. В тях и до сега са настанени  не по-малко от 250-300 000 души.
     Паралелно с това бяха направени опити  за въздушна защита от страна на турската авиация. Обществото се подготвяше чрез правителствени говорители и медии  да бъде направена следващата крачка към ангажирането на страната в сирийската криза чрез  въвеждане на  турски командоси на сирийска  територия, като по този повод парламентът даде разрешение правителството да използва турски въоръжени сили на чужда територия.
     Провокирано беше допълнително напрежение посредством  един специфичен случай на историческото наследство – охраната  на остров на Ефрат, на който се намира гробницата на дядото на Осман, първия турски султан, той се казва Сюлейман Шах. От 1924 г. тази гробница е турска територия, в самата Сирия. Там има постоянна охрана от  24 войника, вее се турското знаме . Имаше няколко опита да се покаже, че гробницата е атакувана, че трябва да бъде увеличен корпуса, т.е. използваха се всевъзможни начини, за да бъде въведена турска войска на сирийска територия, съзнавайки, че това противоречи на международното право.  
     Много често в българското общество и медии се говори за  турската външна  политика като  изключително  далновидна и с дълбоко ешалонирана стратегия.Това вероятно е вярно,но също така е вярно ,че тази стратегия,разположена върху спецификата на сирийската криза  което  претърпя сериозен удар след 2013 -  2014 г. Турция  издигна ранга на своите дипломатически представителства почти в цяла Африка, разшири мощно  представителството си в Латинска Америка, но въпреки двугодишната си активност  претърпяха  много показателен външнополитически  провал, който подсказа, че Турция не е авторитетния пример за редица страни в света . Това се случи при гласуването в Общото събрание на ООН на 16 октомври 2014 г. за непостоянен член на Съвета за сигурност в мандат 2016/2017.
      Турция беше убедена, че ще получи това място, заради авторитета  и силата си – напомням,че   все пак тя е една от страните в Г-20. В трите гласувания Турция получи съответно 103, 71 и накрая 61 гласа и за непостоянен член беше избрана Испания. Африканските  и латиноамериканските  държавите,както и тези  от ЕС , подкрепиха Испания, а не Турция. Това беше ясен сигнал, че турската политика е прекалено агресивна и най-показателния пример за това беше поведенишето й в сирийската криза .
     Аз използвам един мой термин, това е “стимулираната миграция” и считам, че през последните 3-4 години можем да говорим точно за такъв тип миграция – стимулирана. Тези бежански потоци, които вървят от турското средиземноморско крайбрежие към гръцките острови е стимулирана миграция.

- Обещанието на Ердоган по отношение на миграцията  -  “никого няма да върнем”, то ли беше  катализатора в този драматичен процес , който европейските страни откриха едва в 2015 г. ?
- Този сигнал  беше даден още в средата на  през 2011 г. Сега с бежанските лагери рязко се измени етническия състав на определени райони в Турция защото значителна част от това население е кюрдско.

- Как мислите, след изборите на 1 ноември в Турция, ще се промени ли интензитета на бежанския поток?
- Това е един от казусите. Стимулираната миграция е тясно преплетена с вътрешнополитическата криза след парламентарните избори от 7 юни т.г.  в различни комбинации. Самите избори са с много неясен резултат. Опозицията е категорична, че с близкоизточната си политика правителството е реализирало най-големия си провал във външната политика за последните 50 години. Така наречената политика “нулеви проблеми с всички съседи” е катастрофирала. Едновременно с това позицията на правителството е изключително арогантна, настъпателна, с един краен и арогантен изказ по отношение на опозиционните политически партии,лидери и медии.

- Ваш колега, доц. Иво Христов каза в ТВ студио, че преминаването от вилает във вилает на такива огромни маси хора не може да се случи без съгласието на официалната власт, било то явно или тайно.
- В самия Истанбул в момента има не по-малко от 500 000 души бежанци. За да тръгне група от 3-4 000 души по шосето в държава като Турция не може да бъде реализирано без бездействието или съдействието на официалните органи.

- Ако реши Турция може да ни притесни сериозно,насочвайки определени бежански потоци към нашата граница ?
- На мен ми се струва, че на този етап те ще се въздържат от пряка атака и стимулиране на потока към България защото . е ясно, че това би дало допълнителен стимул на настроенията”анти ДПС”  и би преобърнало изборните резултати в редица райони.
     До 1 ноември процесът ще бъде забавен. Какво ще се случи след тази дата, какъв ще е резултатът от изборите и как той ще повлияе върху миграционната им политика все още е трудно да се каже. Моите опасения са много големи. Ние се намираме не в пика на кризата, а някъде след нейното начало. Още не сме стигнали даже средата й.

- Да, но  историците казват, че назад във времето е имало много  по-мащабни миграционни процеси?
-  Опити  да се истеризира ситуацията е налице,  но в същото време потенциалът, миграционният потенциал по Балканското направление  е вероятно  от  10/12 до 15 млн.души и не знам кое число е точното. Това са хора ,които сега са вътрешната миграция в Сирия,Ирак , Либия,Йордания . Хората, които са живели да кажем в Хомс и са се преместили в друго място, те не могат да се върнат в Хомс защото той е разрушен. . Същата е ситуацията и  в превзетите от Ислямска държава територии  в Ирак. Чел съм редица интервюта, в които се казва – ние сме бедни и нямаме пари, но ние също искаме да дойдем към Европа.

- Русия се намеси в конфликта миналата седмица. Това как ще се отрази?
- Това е нов момент, който трябва да бъде отчитан много сериозно и от авторитетни експерти.Празното телевизионно говорене в сутрешни блокове не дава отговори,но формира страхове . Намесата на Русия в някаква степен може да се окаже допълнителен стимул на миграцията. Ако  този корпус ислямисти , който е в Ислямска държава – около 50 000 души от различни страни, се върне на определен етап  в Европа, наемниците ще търсят нова война, а не родината си. Месечното им възнаграждение е между 2-3 000 долара и те биха желали тази война да продължава до безкрай. Трафикантите на нефт и наркотици също имат нужда от войната т.е. един кръг от хора със сериозни икономически възможности са заинтересовани войната да продължава.

- При положение, че сме едва в началото на кризата, притеснителна е липсата на позиция на българските управляващи.
- За съжаление позицията на българското правителство се движи в амплитудата  - от подценяване на кризисния потенциал на стимулираната и на нелегалната миграция до пълното прехвърляне на отговорностите на външни за държавата ни сили и авторитети. Неадекватни се оказаха и основните стълбове на външната политика на ЕС - не може миграционната криза да залива континента месеци наред, а Съвета на ЕС да се събира през септември. За мен беше абсурдно в ръководството на съюза да доминира предствата , че ще се излее една вълна и тя някак от само себе си  ще приключи.

- Но и позицията големите началници да се разберат, пък каквото дойде, също е безотговорна.
- Това е заключителния елемент на   пълна безпомощност на управляващата коалиция  .

- Някой друг да вземе да реши вместо нас, пък ние ще изпълним, това казва той.
- Миграцията и миграционната вълна съдържа сериозен кризисен потенциал т.к. един допълнително регистриран миграционен поток в България от порядъка на 30 до 40 000 души може да постави под огромно напрежение всички социални системи, които познаваме и да ги  блокира. А промяната на балансите в определени региони вече създава огромни проблеми.
    Дори един малък квартал какъвто е кварталът от бул. Христо Ботев в София до бул. Мария Луиза и бул. Сливница и бул. Т. Александров – той е с около 15 000 жители , само промяната на настроенията там може да се окаже проблематично. Представете си какво би било ако в средно голям български град,където се планира изграждане на  бежански лагер.

- Аз ще отида по-далеч и ще кажа, че може да се създаде анклав в малък български град.
- Може, да. Това са изключително опасни процеси. Аз мисля, че този път политиците не разбраха посланието на Българската православна църква. Тя се оказа институция с достатъчно мъдрост, която каза – внимавайте какво правите защото е за дълго и пряко ангажира бъдещето на нацията.

 

 duma.bg 



Тагове:   криза,   бежанци,   Турция,


Гласувай:
26



1. alibaba4 - Светле,
07.10.2015 12:41
еваларката чи изтъпани и тая мутра! Падаш се по-ниЗко!
цитирай
2. freeoldmen - Е браво,
07.10.2015 16:05
единственият коментар досега е от аналноатлантически облъчен тъжен субект...

Иначе действително г-н Маринков бяга по тъча, а вие му позволявате.
Не е лошо да се погрижите и за текстовото оформление, много реплики са
съмнителни в този вид.
цитирай
3. kvg55 - Не само нашите, но всички буржоазни ...
07.10.2015 19:19
Не само нашите, но всички буржоазни политици в Западна Европа и САЩ са достигнали своето ниво на некомпетентност, тоест достигнали са точката на невъзможност за развитие. По всички проблеми занапред ще бъдат в безизходица.
Единственото решение, което могат да предложат, е войната.
цитирай
4. gmihov - Време е !
08.10.2015 09:13
Време е човечеството мъдрост да прояви ,приоритет на природата и природните закони да даде, да не се мъчи с човешки закони и порядък над тях да с извисява и без в дълбочина да познава същността на Вечността, не Вечността, той света да управлява и Вечността на себе си да подчинява.
Китайците мъдрост проявиха, ръста на населението си с 400 милиона ограничиха и водеща икономическа сила станах. Но ограничението на раждаемостта е нож с две остриета. То народи извисява, но и народи унищожава Нужна е още мъдрост, успех да има гибел след време да няма.
Както кръстоносните походи в миналото до нищо добро не са стигнали, така и днешните кръстоносни походи до нищо добро няма да донесат.и мюсюлманите няма християните да унищожат и беди големи ще ги сполетят.
Една Вечност-Бог има. И християни и мюсюлмани в него вярват.Време е разум да проявят и на базата на вярата си в него да се обединят от беди големи да се спасят.
цитирай
5. jelezov - На всеки е ясно, че постингите на С. ...
28.10.2015 19:27
На всеки е ясно, че постингите на С. Василева са интервюта. В това няма нищо лошо. Но, в такъв случай тя трябва да е специалист-селекционер на лицата, които интервюира. Такива като доц. Бойко Маринков може да се намерят по няколко във всяко по-голямо село. Какво могат да кажат подобни субекти на народа, който е зажаднял за истината?
цитирай
6. zaw12929 - с най голямо уважение съм към ВАС, ЗА НАПИСАНОТО В БЛОГА ВИ- ВСИЧКО ПР
05.11.2015 14:18
jelezov написа:
На всеки е ясно, че постингите на С. Василева са интервюта. В това няма нищо лошо. Но, в такъв случай тя трябва да е специалист-селекционер на лицата, които интервюира. Такива като доц. Бойко Маринков може да се намерят по няколко във всяко по-голямо село. Какво могат да кажат подобни субекти на народа, който е зажаднял за истината?


с най голямо уважение съм към АС, ЗА НАПИСАНОТО В БЛОГА ВИ- ВСИЧКО прочитам: мо никак не приемам два факта:
1. че във всяко българско село има човек на БАН
2. че вие трябва да определяте от кого да взема интервю Светла що за претенция??
Желая ви успех, здраве и дълголетия!!

цитирай
7. josarian - Трагедията на Европа е, че е прекалено добра и толерантна.
08.11.2015 06:41
Европа не се е превърнала и няма да се превърне в придатък на САЩ, а партньор. А трагедията на Путинска Русия е, че намрази целия свят и се фашизира. Да изкоментираме това, а?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424757
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031