Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.08.2015 09:13 - Доц. д-р Тодор Тодоров: Промяната в ЕС ще дойде през катастрофа
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 13846 Коментари: 30 Гласове:
33


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     На Европа й липсват демократични институции, демократични механизми, казва философът

Интервю на Светла Василева

image
    
     Тодор Тодоров
е роден през 1977 г.  София. Доктор е по философия и доцент във Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на книгите "Приказки за меланхолични деца", "Винаги нощта", "Забравената наука. Метафизиката в арабското средновековие: ал-Кинди, ал-Фараби, Ибн Сина".




"Европейският проект е възможен, но не по този начин и не с този модел"

- Доц. Тодоров, казвате, че дебатът за Европа не е започнал. Той не приключи ли, преди да е започнал?
- Мисля, че разговорът за Европа предстои. Принципите, върху които се гради този съюз, трябва да бъдат назовани. Споразуменията, върху които е стъпил ЕС - Лисабонски договор, конституция, която се провали, т.е. нямаше конституция, са твърде мъгляви. Чисто жанрово този текст не беше конституция. Тя е основен закон, който трябва да бъде ясен и достъпен. Оказва се, че ЕС обслужва някакъв ред, който е отвъд гражданите на Европа. Това ми се струва проблемно и сега вече се виждат много добре и това несъответствие, и тези конюнктурни действия, които се предприемат. Има една теория на Зигмунд Бауман за модерността, в която той твърди, че модерността е теклива и способна да стопява твърдите тела, но не, за да ги премахне, а за да изгради някакви още по-устойчиви твърди тела каквото например е икономическият ред в съвременния капитализъм, който е непоклатим. Германия от третия опит успя да превземе Европа, но не с война, а с пари, с една валута - еврото, с икономически и финансови механизми, които създават нов тип власт. Механизми за контрол и натиск. А зад тях често стоят частни интереси, които се представят за публични. Като че ли Европа никога не е била мислена в перспектива, никога не е било мислено за някакво реално политическо обединение.

- Това, което се случва с Гърция и с емигрантите, сякаш е сигнал, че този колос на глинени крака ЕС не може да се справи с проблемите?
- Европейските институции нямат воля за справяне, "решението" на гръцкия проблем не е решение, а протакане. Идеята за непрестанен икономически растеж на всяка цена няма как да бъде постигната освен от този порочен кръг заеми-дългове-нови заеми-нови дългове. Това не е решение, а опит да се запази статуквото, да не се предоговарят основни правила. Банковите и финансовите механизми, изглежда, са отвъд всякакъв договор. Затова и циклите на нестабилност и рецесия, дълговите кризи, в които влизат европейските държави в дългосрочен план, нямат решение.

- Изумително беше настървението, с което се нахвърлиха всички върху гърците. От какво се изплашиха?
- Досега не е имало опит за диалог, за разговор за Европа, а гърците се опитаха да го направят. Заради това трябваше да бъдат дискредитирани, компрометирани, да бъдат представени като шепа мошеници, които не знаят какво правят, които са популисти. Разбира се, тук има и културни различия. Не може да сравняваме Германия с нейната протестантска етика с Гърция. Но самият монетарен съюз и неписаните му условия направиха немската хегемония неизбежна. А това отключва културни конфликти. 

- Моделът нямаше да се налага, ако имаше съпротива.
- Вижте, не само националните правителства и парламенти губят значение, доколкото изпълняват едни общи протоколни програми, но се обезсмислят и стават излишни самите демокрации. Влизаме в режим на декоративна демокрация. Гласуването и изборът на партии е просто естетически избор, тъй като те изпълняват чисто инструментална роля. На фона на общото разочарование от това, в което се превърна ЕС, суспендирането на демокрацията е осезаемо и през това, че партии и формации, които са евроскептични, националистично настроени, печелят голяма популярност. Действията на канцлера Меркел и на европейските институции по отношение на Гърция са късогледи. Те не виждат в дългосрочен план какво ще произведат. На сцената ще излязат партии като Националния фронт във Франция, като ЮКИП във Великобритания. Това са центробежни сили, които ще раздробят Европа. ЕС не може да продължи да функционира адекватно, ако избягва реформите.

- Кой да направи реформите като онези, които могат и имат власт да ги направят, статуквото ги устройва?
- Единственият начин да се направят смислени реформи е през демократични лостове. Другото е бутафория, което се прави сега. Това, което й липсва на Европа, са демократични институции, демократични механизми. Европейците стават все по-апатични към идеята. Онова, което беше Европа в началото на 90-те, когато имаше един романтичен порив за обединение, го няма. Ние вече нямаме тези илюзии за ЕС. Европа е скована от страх, че някакви хора, някакви варвари ще дойдат и ще посегнат на социалната й система, на работните места. Европейците са загубили способността да бъдат такива, каквито са искали да бъдат някога.

- Западната цивилизация сякаш се изчерпа и няма какво да предложи повече. Общества, чиято религия е потреблението, а неин храм - молът, катастрофира.
- Да, това са неща, които вече са здраво "закотвени" в несъзнаваното - убеждението, че това общество и начинът, по който то се развива, е правилният начин, а също и единственият възможен начин, създава усещане за безалтернативност. И безпомощност. Всеки опит за изговаряне на някаква друга теза се представя като налудност и като неадекватно поведение, както беше в случая с Гърция. Идеята, че ние на всяка цена трябва да търсим икономически растеж за сметка на такива неща като кохерентността на едно общество, неговия социален капитал, връзките, които го държат, някакви други ценности чисто човешки, вещае проблеми. Макроикономическият ръст невинаги се отразява на качеството на живота и усещането за щастие, даже напротив.

- Ръстът е за сметка на увеличаване на неравенствата.
- Хората имат все повече, но живеят с усещането, че имат все по-малко. По-нещастни са и по-изплашени. Притеснителна е безалтернативността на този ред, който съществува сега, това, че не се допуска възможността той да се обсъжда. Съществува един икономически ред, една система от отношения, които трябва да се съхранят на всяка цена. Мерките, които сега взе Германия спрямо Гърция, защото казваме Европа, но разбираме Германия, са, за да се запази статуквото.

- Колко време може да се удържа съществуващият ред, при положение, че имаме нарастващи неравенства, бежански натиск и криза на смисъла?
- Аз съм убеден проевропеец и мисля, че европейският проект е възможен, но не по този начин и не с този модел, който очевидно не работи добре. Няма бъдеще извън обединена Европа. Лошият сценарий, който се отваря, е в това, че набират скорост настроения и сили, които са опасни и това в дългосрочен план ще има тежки политически последствия. Това наистина е преломен момент и аз съм скандализиран, че Ангела Меркел и Волфганг Шойбле не се оказаха на висотата на европейски лидери, не оцениха историческата ситуация и какво те задвижват с решенията си, загледани единствено в настоящето или в най-близкото бъдеще, поддавайки се на страха, че ако статуквото се разклати, това би имало катастрофални последствия. Това не е така. На хората обаче е внушено, че не бива да мислят за промяна, за възможността да предоговаряме отношенията си, да бъдем по-гъвкави, когато това наистина се налага. На хората бе също вменено, че няма смисъл от демокрацията. Тя е нещо, което е излишно, нещо, което не дава адекватни и легитимни решения, тъй като хората не са в състояние да разбират и да вземат политически решения. Това е работа за професионалисти, която трябва да се остави на един елит, който е единствено овластен да изпълнява тези функции. Такова поне е общото послание. И това са неща, които се възприемат без никаква съпротива.

- Откъде ще дойде съпротивата?
- Проблемът е, че хората свикнаха с това. И в България това се говори от много време с един специфичен патос, за експертни правителства, за експерти. Това експертно говорене е в състояние да мумифицира Европа, защото хората вече привиждат в Европейския съюз точно това - една сложна система от експерти и бюрократи, лишени от политическа визия. Но промяната е неизбежна. Ако не дойде по някакъв по-разумен начин, ще стане през катастрофа, която настоящият ред прави неминуема. Светът по необходимост, така да се каже по учебник, върви към нова глобална криза. А такива ситуации на системен срив правят възможен и пробива, ревизията на един неуспешен подход. Ако погледнем исторически кога Европа се е преконституирала като общество, това е ставало през големи катастрофи или травми като например Втората световна война. Такива моменти играят и позитивна роля в историята. Ако този елит не може сега да реагира адекватно и да изпревари събитията, той ще бъде принуден от историята. И от хода на собствената си инерция и безсилие. Но цената на такава криза ще е висока и тя няма да се плати от банките. Всъщност е точно обратното - общото омизеряване, метастазата на остеритета, икономическата дисциплина като единствен отговор гарантира сигурността и благоденствието на банковите институции. Частният и корпоративен интерес са вече по дефиниция над публичния. Но омагьосаният кръг на заеми и дългове сам произвежда колапс. А има и нещо друго. Не е сигурно какво ще извади подобна криза. Историята ни е дала достатъчно лоши примери. Липсата на гъвкавост по социалните проблеми днес и отказът за разговор са опасни. Ако Европа не се промени сега, тя ще роди чудовища. 

duma.bg



Тагове:   гърция,   ЕС,   конституция,


Гласувай:
34



1. syrmaepon - За съжаление в повечето случаи е така навсякъде - в Русия също ))))
17.08.2015 09:21
"Кой да направи реформите като онези, които могат и имат власт да ги направят, статуквото ги устройва?"

Статуквото има пари в банки, но не може да ги нареди на улиците. На улиците се нареждат хората. Точните и истинските /не купени/.
цитирай
2. alibaba1 - Тоя Тодоров
17.08.2015 09:21
да не е прекалил с чашката?
А де живее впрочем? В Рашката ли?
цитирай
3. injir - Колапсът е налице.
17.08.2015 09:32
Колапсът е налице.
цитирай
4. jelezov - Съжалявам, че може да обидя уваж...
17.08.2015 13:08
Съжалявам, че може да обидя уважаваната от мен Светла Василева, но съм длъжен да изкажа мнението си по следния въпрос: забелязвам, че в серията интервюта постепенно се снижава летвата на интелектуалните възможности на интервюираните. Дали това е политика на в. Дума или нейн избор? Не знам! Последното интервю е докозателство за истинността на тезата ми. Доц. Тодоров казва: „Това, което й липсва на Европа, са демократични институции, демократични механизми.” Как може да се твъди такова нещо, след като и на национално, и на общосъюзно равнище действат напълно в съответствие с понятието си всички атрибути на буржоазната демокрация? Ако й липсва истинската демокрация на „Советов рабочих, крестьянских и солдатских депутатов”, то това трябва да се каже открито.
„Хората имат все повече, но живеят с усещането, че имат все по-малко. По-нещастни са и по-изплашени.” Подходяща перифраза: хората имат все повече пуйки със зеле, но пуйките са за едни, а зелето за други. Това прави последните „по-нещастни и по-изплашени”.

„Притеснителна е безалтернативността на този ред, който съществува сега, това, че не се допуска възможността той да се обсъжда.”
Тук, в този цитат е „зарито кучето”. Духът и буквата на интервюто говорят, че за г-н доцента „този ред” (капитализмът) е действително безалтернативен, макар и това леко да го притеснява. Според мен, все още се допуска обсъждането му, но за това са потребни качества, каквито у господина видимо липсват.



цитирай
5. aboychev - КОМУНИСТИТЕ ОПРАВИХА СССР
17.08.2015 13:12
СЕГА ПОТОМСТВОТО ДАВА АКЪЛ
КАК ДА СЕ ОПРАВИ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ
НАГЛОСТТА НЯМА ГРАНИЦИ.
ДОБРЕ ЧЕ ЕС НЕ СЕ РЪКОВОДИ ОТ "ИДЕИТЕ" ИМ
А ОТ ЗДРАВ РАЗУМ
ЕВРОПА НЯМА ДА РОДИ ЧУДОВИЩА
НО Й ПРЕДСТОИ ДА УСМИРИ ИЛИ УНИЩОЖИ
ЧУДОВИЩЕТО ОТ ИЗТОЧНАТА Й СТРАНА -
ИДИОТЪТ "РУСКА" ФЕДЕРАЦИЯ
цитирай
6. kbalenciaga - Толкова Глупости е написал този "доц. д-р Тодор Тодоров", че направо не може да му се насмогне!
17.08.2015 14:16
Как е възможно на такива неадекватни и невежи да им дават титли?!
Просто Абсурд!

"Германия от третия опит успя да превземе Европа, но не с война, а с пари, с една валута - еврото, с икономически и финансови механизми, които създават нов тип власт."
Пълни глупости! Германия е една Умираща държава.
Държава която има 5 трилиона дълг. Около 10 милиона безработни, основно етнически немци. Икономика, която се движи най-вече от емигрантите. Без който Германия отдавна да е фалирала тотално. И още...и още ...и още...
И според "доц. д-ра" тази умираща държава превзела Европа???

"Заради това трябваше да бъдат дискредитирани, компрометирани, да бъдат представени като шепа мошеници, които не знаят какво правят, които са популисти."
Ципрас и Варуфакис са точно Мошеници и Популисти, които измамиха гръцкия народ, защото са слуги на Олигархията. И служат на нейните интереси, а не на интересите на гръцкия народ.

"Действията на канцлера Меркел и на европейските институции по отношение на Гърция са късогледи. Те не виждат в дългосрочен план какво ще произведат."
Да бе точно така е, те Меркел и управляващите европейските институции са малоумници и не виждат и не знаят какво правят!
Абе как може да е толкова невеж и видимо глупав тоя "доц д-р" Тодор Тодоров?!
И да не разбира елементарни неща, че всичко това с Гърция се прави Умишлено и Целенасочено от Олигархията???

"Светът по необходимост, така да се каже по учебник, върви към нова глобална криза."
Поредната Глупост!
Света върви към нова глобална криза, не от необходимост, а по Плана на Олигархията. Токова ли е трудно да се разбере това?

Има и още, ама не ми се коментира, че толкова Глупости е "натворил" този "доц. д-р" Тодор Тодоров, че просто не е истина!









цитирай
7. mihala - Анализът дава съществуващото р...
17.08.2015 16:22
Анализът дава съществуващото развитие, но причината не се корени в надстройката ,а в основата.Самото начало на перестройката не пасна с необходимостта т.е. някои решиха,че могат да изпреварят историческото развитие, за да наложат своето виждане за икономическо обогатяване. Тук е заровено кучето,както коментират някои
т.е. в основата на даденост и развитие. Ако не се сложи "нова стена", предположението за нова глобална криза е непредсказуем.
цитирай
8. kvg55 - В ръководните органи на ЕС се вихри ...
17.08.2015 16:54
В ръководните органи на ЕС се вихри яка бюрокрация.
Ще спомена само директивите за кривината и размера на
краставиците и съдържанието на минералната вода.
Според мен ЕС най-напред ще се разпадне и след това може
да се възроди, но на други принципи.
Западна Европа е морално и духовно разкапана. Тя няма
съпротивителни сили срещу агресията на САЩ, които имат
интерес в Европа и около Русия да има проблеми и
напрежение, както и между Европа и Русия. Така ще имат
повод да дрънкат оръжие, което и правят.
Мисля, че "залезът на запада" е в ход.
цитирай
9. fairly - Към автора
17.08.2015 17:37
"Промяната в ЕС ще дойде през катастрофа" Ау?! На какво такава `промяна`,та чак `катастрофа`да е нужна?!И в подзаглавието: "демократични институции" и "механизми"някакви. Кое не е демократично-по хлабав съюз никъде и никога не е имало,а механизмите са камъчета които на мястото си застават при демокрацията.По надолу не съм чел,за да не се изкуша да сложа `философ` в кавички.ЕС не се е наместил още в съществуването си,но революции и катастрофи....? А това че искали прави краставици е аксесоар,не философия на Съюза. По-внимателно с думичките,авторе.
цитирай
10. fairly - Към г-н Бойчев(№5)
17.08.2015 17:52
Г-н Бойчев трябва да изискваме от всеки който се тиражира биографична справка.Той; майка,баща; баба, дядо .... От къде идват.Така както те искаха от нас още като деца произход да доказваме.Аз съмнения нямам такива писачи откъде произлизат, но нека всичко писано и да се подписва със същинското лице на автора.
цитирай
11. aboychev - ЗАЛЕЗЪТ НА ЗАПАД Е В ХОД
17.08.2015 17:57
ВСЯКА ПРИВЕЧЕР
И ВСЯКО УТРО ОСВЕТЯВА ЗАПАДА
А ИЗТОКЪТ ТЪНЕ В БЕЗПРОСВЕТНА ТЪМА ОТ СТОЛЕТИЯ
цитирай
12. crep - Извинявам се.
17.08.2015 19:08
От доста неща не разбирам,
а от динамиката на света днес - никак.
От кого произхожда този човек не ми е важно,
защото това, което казва е твърде разбираемо.
Дълго време се чудих какво става в Гърция.
Което не е срамно.
По-важното беше, че и гърците се чудят.
След дълги размишления обаче,
най-накрая, съвсем простичко го измислих.
Когато си зададеш въпроса и си отговориш -
и опппаааа, разбираш всичко.
Запитах се - Как се връща заем от 300 милиарда?
(ако се не лъжа - там някъде беше)
Отговорих си - Трудно, та чак никак.
Вчера попаднах на една мисъл от някой си JP Getty,
която потвърди моето велико откритие -
"Ако дължиш на банката $ 100, това е твой проблем.
Ако дължиш на банката $ 100 милиона, това е проблем на банката."
Звучи ми като поезия...
И друго - никога няма да забравя
как в европ. посрещнаха Варуфакис -
станаха МУ на крака, аплодираха го
и най-важното -
лицата им грейнаха в усмивки,
най-искрени и неподправени.
Което не е просто респект, а уважение.
И трето:
Преди месец-два по някоя телевизия
в някакви новини съобщиха, че при една своя среща
двама европейски държавни глави си коментирали
КОЙ КАК ТЪЛКУВА ПОНЯТИЕТО "ДЕМОКРАЦИЯ".
Нали е ясно?
Демокрация е нещо, твърде лично за всеки.

цитирай
13. apostapostoloff - Нищо не казва за
17.08.2015 19:26
загниващия капитализъм. Хайванин, продоха! Ама къде се намира тоя, бе?!
цитирай
14. fairly - Към №12
17.08.2015 19:32
"КОЙ КАК ТЪЛКУВА ПОНЯТИЕТО "ДЕМОКРАЦИЯ".
Нали е ясно?
Демокрация е нещо, твърде лично за всеки."
Не,не е лично-засяга целия демос.Ед.Бърк(бащата на консерватизма)казва " морално регулирана свобода".Това `регулирана`драска,но `морално` си е на мястото; и свобода е на място.Но Свободата ражда Демокрацията.И каквото и да следва от тях е морално и законно.
цитирай
15. crep - Благодаря ти, fairly
17.08.2015 22:23
Изключително ти задлъжнях.
Мога да отговоря, но при едно условие -
няма да искам всичките, а
само един от роднините си да представиш -
този, с когото се гордееш най-много.
Така аз ще разбера кой/коя си.
А с Еди Бърк не може да не се разберем -
и всичко си е на мястото, нито драска, нито стърже.
Благодаря, че се отби.


цитирай
16. kbalenciaga - Върху един куп глупости, още глупости отгоре...
18.08.2015 08:58

И се получава купища от глупости, скриващи Тотално истината!

"Кое не е демократично-по хлабав съюз никъде и никога не е имало,а механизмите са камъчета които на мястото си застават при демокрацията."

Ти изобщо правиш ли разлика от така наречения от тебе хлабав съюз и от демокрацията???
Явно трудно ти се отдава мисленото, но да ти кажа като начало, ТЕ СА КОРЕННО РАЗЛИЧНИ, и нямат нищо общо!

"Запитах се - Как се връща заем от 300 милиарда?"
Хайде сега се запитай как се връща заем от 5 000 милиарда!


цитирай
17. mihala - На 16- Понякога при направа на ме...
18.08.2015 10:40
На 16- Понякога при направа на механизмите, изчисленията са неточни, а камо ли да липсват дялани камъни. Острите камъни не пасват на отворени произволни пространства.Липсата на система не ориентира нито собственика, нито работника, нито направените части, а говорим за мислещи личности,от които всяка дърпа към себеси изгодата. Прилича ми на разтягане на ластик.Докога ли ? Сигурно докато се скъса, което е за беда на всички, а не само за демократите. Система от неточни връзки на мисли и пространства т.е. мисли и разминавия в пространството на икономическата система на отделната страна като част от цялото -ЕС. Ако демокрацията е куп камъни ,нахвърляни без подпора, все някога грамадата ще затрупа застаналите, неучастващи в строежа. При настоящия градеж, се обръща внимание на центъра в основата, а не околния периметър на грамадата,за който няма представа. Това може да доведе до лавиноопасно заливане на нямащи понятие, а и необходимост от чакъл.
цитирай
18. kbalenciaga - Понякога е едно...
18.08.2015 10:55

Но когато говорим за Олигархията, всичко е много точно и всеобхватно премислено, преценено, анализирано. Написания Сценарий се изпълнява стриктно, кое, как и кога да се случи.
цитирай
19. mihala - Най- силни са лавините в улеите на ...
18.08.2015 11:04
На 18-Най- силни са лавините в улеите на планините и там няма измъкване, а помитат всеки и всичко.Тогава няма подбор на олигарси.
цитирай
20. kbalenciaga - Е нали точно това обяснявах до сега
18.08.2015 12:49

Че тези лавини се създават и се контролират от Олигархията.
Ама явно много се бърка, кои всъщност са от тази Олигархия.
Има такива, които са марионетки, представени са за олигарси, но не са.
Те просто са артисти, клоуни, палячовци, които играят в Цирка на Световната Олигархия. Разбира се има и регионални олигарси, както и техни марионетки.
Олигарсите лесно се различават от марионетките.
Примерно българските Олигарси лесно се различават от марионетките, които играят ролята на олигарси.
Първата и голяма разлика е, че олигарсите са в Задкулисието и много рядко, техен представител, или по скоро говорител се показва пред широката публика.
През последните 26 години това се случи 2-3 пъти.
Докато ментетата олигарси постоянно са пред публиката, по вестници, списания, телевизии...

Други разлики са излъчването, изказа, поведението.
Например един менте олигарх като Гергов Свинаря има тъпо излъчване, простоват изказ. Поведението му и то говори много...
Готов е на пелинванлък, да сбори и т.н.
Докато един от Олигарсите, или може би само говорител(не мога да знам точно),
изглежда почти с блага физиономия, има много добро чувство за хумор, много е чел, много знае, и много разбира...но в същото време олигарсите са и Изверги.
За тях хората са нещо както прасетата за обикновените хора...
Това е в общи линии.
Надявам се да съм бил ясен и изчерпателен.
цитирай
21. mihala - На 20- Най-голям страх тресе изв...
18.08.2015 16:43
На 20- Най-голям страх тресе извергите. Те се опасяват да не се пръкне реална демокрация и саботират, със своите лаически термини, свободата на изява на мисълта. Това е кошмарът,който ще прелее като пяна от врящия котел. Да му мислят поколенията т.е. децата,които сега ги тикаме в задънена улица на уж просветление.
цитирай
22. ok3223 - Докато един от Олигарсите, или може ...
18.08.2015 18:20
Докато един от Олигарсите, или може би само говорител(не мога да знам точно),
изглежда почти с блага физиономия, има много добро чувство за хумор, много е чел, много знае, и много разбира...но в същото време олигарсите са и Изверги.
За тях хората са нещо както прасетата за обикновените хора...
Това е в общи линии.

Човече, ти тревопасно ли си.
Що не даде дефиниция, на какви условия трябва да отговаря някой, за да бъде наречен ОИГАРХА. Посочи поименно нашенски олигарх.
Какви качества притежава. Образование, морал, характер, богатства, народност, политическа принадлежност и т.н.
Кои и какви са тези олигарси, които командвали Светът, както им изнася, и каквото и да става по света, е само с тяхно одобрение и команда. И всичко случващо се, добро или зло, става само с тяхно съгласие и тяхна команда.
Да ни посочиш и поименно няколко нашенски олигарси, каквито познаваш от живота или медиите.
За да узнаем и ние, какво е това ... олигарх.
В твоето разбиране и представи, и доколко те са верни и съвпадат с нашите представи ... за нашенски олигарх и олигарси.
Иначи редиш само приказки без покритие, което ГОВОРИ ЛЬОШО за твоето разбиране на проблема, и оставаш впечатление на бърборино, КОЙТО МНОГО ГОВОРИ И НИЩО НЕ КАЗВА.
цитирай
23. survakar007 - "Вечна Дружба със СССР!" - така ми звучат малоумията на доктор Мунчо от СУ
18.08.2015 18:59
Държавната каруца на България беше насилствено натирена 'по пътя на комунизъма' от окупационната Червена армия. Комунистичските тартори сами я закачиха карицата към ЕС и НАТО, а сега използуват дечицата си като този докторски мунчо да плюват.

Бас държа,че този доктор на комунистическите науки принадлежи към некое яко номенклатурно семейство от бандата на правешкото говедо Тато. Циври за лапачите на стотици милиарди пари от Запад - Гърция - че ЕС много добре знае как да се справи - спазват се клаузите на сключените договори при вземане на кредитите, мунчо четииии, мунчо не приказай глупости. Досега Германия опрости милиарди на мързеливите гърци, а гръцките наглеци искат още.

'Липсата на гъвкавост по социалните проблеми' - абре Мунчо, прочети клаусите на договорите при които Гърция е взела заемите от ЕС. Германия не е отговорна за социалните проблеми на мързеливите гърци, ти сега сам си ризнаваш, че гърците са неспособни сами да се справят с вътрешните си проблеми, защо виниш Германия?

Ако го попиташ какво мисли за Путин, докторският Мунчо ще изпадне в миловидни упоменания на 'колко било по-добре при режима наложен от СССР', типично комунистическо номенклатурче - папка еврофондове и кълне лошото ЕС, в което самите комунистически тартори чрез ДС агентурата си ни вкараха преди години... на Гоце писалката още не е засъхнала като подписа за НАТО, другарееее, все некой загнил капиталист от Запад ще се намери да обвинявате за нааканите си гащички, които пълните вече цели 70 години...

сурвакар007
цитирай
24. kbalenciaga - Не мисля, че ги тресе страх Олигарсите
18.08.2015 19:14

След като контролират всичко тотално.


цитирай
25. ok3223 - Г - Н СУРВАКАРИНО 007 ... ВИЖДАМ,
19.08.2015 10:05
ЧЕ СИ ПЪЛЕН, НЕГРАМОТЕН, И НАГЪЛ БЪЛГАРСКИ ПРОСТАК.
Каквито у нас с лопата да ринеш, както казва дядо ми.
Вместо по същество, да кажеш нещо по написаното от доцента. Си започнал без да го знаеш и познаваш, да клепеш и обиждаш, да го виниш за неща, към които няма никакво отношение.
Каак се прави дълг от 300 милиарда, от 100, и за колко време. И защо ЕС банките и Немските банки са отпускали в продължение на 10 - ки год. тези заеми, И ПРИ ТООЛКОВА ВИСОКА 10% ЛИХВА.
Един заем от 100 милиарда при 10% лихва, се изплаща автоматично за 10 год. Та немците не са на загуба. И защо е тази толкова висока 10% лихва, и защо тези заеми взети тотално от частни лица и предприятия, частни заеми и дългове, след това по нечие нареждане, са били ОДЪРЖАВЕНИ И НАТРЕСЕНИ НА ДЪРЖАВАТА ГЪРЦИЯ, КАТО НЕЙНИ ... ДЪРЖАВНИ ДЪЛГОВЕ.
Проблема е сложен Чиче, и не е лъжица за твоята беззъба и полуграмотна уста.
Та банките чужди дали заемите не са на загуба. Борбъта е да оскубят и заробят гърците и да им смачкат фасона.
Знаеш ли чиче, че държавицата Люксембург има държавен дълг от 3,5 трилиона долара, и всеки люксембурец дължи по 1,5 милиона. Но никой не ги закача и не настоява, не иска да върнат заемите. И днес те живеят като царе ... на заем, и са с най-висок стандарт в ЕС.
Самата Германия има държавен дълг от 5,5 трилиона евро, и никой не ги натиска да връщат тези пари на банките, дали им тези заеми.
Ами САЩ, които имат общ държавен дълг около 60 трилиона долара според специалистите, от които признават официално около 16 трилиона. Никой не иска да си връщат дълговете. Та всеки американец е задлъжнял с около 2-300 хиляди долара. ЧИЧЕ, ЧИЧЕ,
ИГРАТА СЪС ЗАЕМИТЕ Е ЗАПЛЕТЕНА И СЛОЖНА, И НЕ Е ЛЪЖИЦА ЗА ВСЯКА УСТА.
цитирай
26. crep - kbalenciaga
19.08.2015 12:11
По-спокойно, човеко!
Къде се разбърза?
цитирай
27. survakar007 - чети чичовото, за теб го написах:
19.08.2015 22:26
ok3223 написа:
ЧЕ СИ ПЪЛЕН, НЕГРАМОТЕН, И НАГЪЛ БЪЛГАРСКИ ПРОСТАК... ЧИЧЕ, ЧИЧЕ,
ИГРАТА СЪС ЗАЕМИТЕ Е ЗАПЛЕТЕНА И СЛОЖНА, И НЕ Е ЛЪЖИЦА ЗА ВСЯКА УСТА.


чети чичовото, за теб го написах:

http://survakar007.blog/politika/2015/08/19/gyrciia-pinochet-ili-putin.1385095#last_comment
цитирай
28. valentint - Бих се подписал под всяко твърдение
20.08.2015 11:51
Началото на двадесет и първи век е безкрайно трудно време за познанието.Особено за науките занимаващи се със сложни системи,като климата или обществените процеси например.След принципа на Хайзенберг вече сме наясно,че анализа и синтеза като научен метод слязоха в категорията на частния случай,подобно на Евклидовата геометрия и Нютоновата механика.Докато новите инструменти на познанието от рода на "Теорията на хаоса" излязат от ограничения кръг математици и навлязат в алата на учените,те ще трябва да се задоволяват единствено с отстранението и наблюдаването отдалеч на "Голямата картина"(или Паяжина,ако повече ви харесва).
А оттам нещата изглеждат различно.В повечето случай парадоксално противоположни на традиционните представи.
Затова трябва да приветстваме всеки който не си затваря очите и се опитва да обхване и обясни Матрицата.
Валентин Тодоров
цитирай
29. staler - бреиии, веднага го разкриха, еи. . . ...
22.08.2015 08:19
бреиии,веднага го разкриха,еи.....комунист и наи вероятно рубладжия.според мен,по скоро ---интелигентно момче, ма мноо наивно.ес е схема за източване и по условие се разшири с цел да може по лесно центъра да ограби и ограбва периферията.от целата работа не вервам обикновения шваба да е особено щастлив.а колко демократичен е ес и кои дърпа конците е видно дори само около преговорите по трансатлантич.споразумение--пълна прозрачност си е ебало маиката.
цитирай
30. tomich - Нов модел на управление и функциониране на ЕС...
23.08.2015 13:32
Ангела Меркел и Волфганг Шойбле се оказаха на висотата на изкустно лавиращи политици в конкурентното противоборство между частни могъщи интереси в световната елитна общност на банкери, икономисти, висши военни и политици на власт в изключително сложни и напрегнати междудържавни отношения в ЕС и Европа като цяло.
Палиативните "решения" обаче не могат и няма да решат ескалиращите социални ,икономически, структурни и управленски проблеми на ЕС. Доцентът правилно отбелязва, че сегашният модел на функциониране на общността може само да задълбочи тези проблеми. Съмнявам се много, че изходът е в някакъв нов модел защото самата идея за "обединена Европа " се оказа, че гъмжи от вътрешни антагонистични противоречия, едно от които е съществено и определящо - противоречието между националните суверинитети и обединния "суверинитет", т.е. обвьрзващата обща политика на ЕС. Струва ми се, че то е първоизточника на неговата люшкаща се противоречива политика. Затова гледам скептично в бъдещето на Обединена Европа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425497
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031