Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.08.2015 08:01 - Проф. Антоний Тодоров: Не е изключено да има предсрочни избори
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 8822 Коментари: 19 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Вече не може да има никаква дисциплина в правителственото мнозинство, казва политологът


Интервю на Светла Василева

image
     Антоний Тодоров (роден през 1957 г.) е възпитаник на френската езикова гимназия в София, доктор на политическите науки, професор по политология в НБУ, гост-професор в Свободен брюкселски университет (Брюксел), Бургундски университет (Дижон, Франция). Член на Асоциативния съвет на Университетската агенция на Франкофонията, член на УС на Международния център за социални науки (CISH) на ЮНЕСКО, член на Научния съвет на Националната мрежа на Домовете за науките за човека, Франция и др.


Изборите се изпразниха от борбата на идеи и проекти. Вече няма идеи, има калкулация. Една такава евтина политика, която в очите на все повече граждани изглежда като пазарене на търговци.


- Проф. Тодоров, последните две седмици бяха динамични. Имаше обвинения, оправдания и прошки. Крие ли се някакво пренареждане сред участниците в политическия спектакъл?
- Все още не непременно, но може да се случи, защото още с формирането на това правителствено мнозинство имаше две оси на трудности. Беше ясно, че се очаква мнозинство на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), само че то не стигаше и беше нужен още някой. Този някой трябваше да бъде практически всеки от другите, макар че всъщност, не. ДПС не можеше. Те в началото бяха абсолютно изолирани. БСП се беше формирала като опозиция и никой не правеше опити и контакти за нещо като голяма коалиция. Атака беше изолирана, оставаха Патриотичният фронт (ПФ) и АБВ. И двете оси създаваха напрежение в коалицията. Реформаторите не искаха АБВ. ГЕРБ можеше да направи коалиция с всички. В крайна сметка, за мое голямо учудване, реформаторите преглътнаха и АБВ, и ПФ. Споразумението обаче беше сключено по по-особен начин. С АБВ то беше пряко между ГЕРБ и АБВ. Не беше тройна коалиция. Патриотичният фронт не се присъедини официално, защото от ЕНП размахаха пръст, с основание, и затова той се присъедини някак тихомълком, под масата. Сформира се мнозинство, започна да работи парламентът. Напреженията вътре в тази коалиция останаха. Видяхме сега около пенсионната и съдебната реформа, че партньорите в коалицията започнаха да си ги подмятат, сякаш пенсионната реформа е личната реформа на АБВ и Калфин, а здравната или съдебната е личната реформа на Петър Москов, Христо Иванов и РБ. А това са реформи, които са очаквани и засягат цялото общество. Това заяждане беше дребнаво и показа напреженията в коалицията. Това е предисторията. Тези напрежения продължават да са валидни.
Новото, което тези напрежения показват, е, че вече не може да има никаква дисциплина в правителственото мнозинство и че оттук насетне, ако въобще съществува правителствено мнозинство в този парламент, то ще бъде плаващо. Ще бъде ad hoc по всеки един въпрос поотделно. Последните гласувания показаха нещо такова. Аз не очаквах такава развръзка около референдума, предложен от президента, нито пък очаквах договореност за избора на Мая Манолова за омбудсман. Очаквах да има много по-голямо противопоставяне, но се оказа, че нещата може да вървят по този начин.

- Значи ли това, че можем да очакваме нова конфигурация, при която ГЕРБ и ДПС да бъдат оста на новото мнозинство?
- Според мен това ще зависи от начина, по който РБ би "преглътнал" подобно нещо. Не мога да си представя нова коалиция, в която да влязат ГЕРБ, ДПС и АБВ, но това означава без реформаторите и без патриотите. ДПС в никакъв случай не би участвала в коалиция заедно с ПФ, а не изглежда реформаторите да участват в коалиция с ДПС. Противно на изказани от мен предположения, не е изключено едни предсрочни избори да зачукат на вратата, особено след местните. Противно на казваното, че това е правителството на стабилността, нещата не изглеждат толкова розово и стабилността е може би далече от случването.

- Има ли потенциал за промяна в конфигурацията при едни предсрочни избори?
- Няма сериозна промяна в общите нагласи. Настроенията са по-скоро да се търпи съществуващата нестабилна стабилност, отколкото нещо, което ще бъде само прелюдия към нова нестабилна стабилност. Явно е, че не се очертава една партия, която да има мнозинство. Едва ли ще се съгласят да възприемат гръцкия вариант, при който победителите или първите винаги получават 50% отгоре, за да имат възможността да формират правителство. Това в България няма да се случи, следователно и след предсрочни избори пак ще има преговори за коалиция. Единственият резултат, който би отговорил на днешните промени, би бил, ако ГЕРБ и ДПС успеят да имат мнозинство само те, това обаче не е никак сигурно, че ще бъде прието от ГЕРБ.

- Радан Кънев миналата седмица заговори за предсрочни избори чрез профила си в социалната мрежа. Бойко Борисов също не изключи подобна възможност, вероятно защото в "тълпата" от политически субекти около него не се чувства комфортно. В същността си той е самостоятелен играч.
- Чисто персонално Борисов демонстрира още в първия си мандат, че не е политикът, чиято основна мисия е да преговаря. Той не обича да преговаря, но в този мандат беше поставен в такава ситуация и някак си нямаше как. Трябваше да направи отстъпки, компромиси и дори да демонстрира това в публичния си образ. Някои нарекоха това "новия Борисов". Това обаче не му е натурата и той предпочита да не е така. От друга страна, много държи да има публична видимост на подкрепата за себе си и всеки скандал, който има потенциала да урони престижа му на самонаправил се лидер на обществото, не само на партията, той се опитва бързо да потуши. Най-скорошният пример е с премахнатата бариера на пътя към плаж на морето след негов разговор с местния кмет.

- Да, но така ли се управлява държава?
- Не, аз искам да кажа, че това е стил. Възникне ли някъде напрежение, недоволство, той се опитва да го потуши, дори с цената на отстъпки, които не са толкова очевидни и редни.

- Това е едната линия на поведение. Другата е пълно отсъствие на присъствие, щом стане напечено, като в Гърмен, като при протестите на бизнеса за цената на тока - той се покрива.
- Да. Тази му особеност понякога прави възможно да се случат неща, които иначе не биха се случили.

- Като казвате, че от тук нататък ще има подвижно мнозинство, това не е ли равнозначно на следното - принципите падат, движещи стават интересите?
- Ако погледнем практиката на много страни от Западна Европа, много често в някакви ситуации - тъкмо, за да се избегне навлизането на някоя крайна или екстремистка партия в управлението, дори маргинална, политиците прибягват до така наречените големи коалиции. Една голяма коалиция е компромис. Виждаме в Германия. Тя е един компромис, описан в 180 страници. У нас има нещо, което е погрешно представено, а именно - че всяка коалиция е непременно безпринципна. Има безпринципни коалиции - между партии и партийни субекти, които са без принципи, които гледат да се залепят или да направят мнозинство, като поналепят малко. Не се получава нещо много добро, когато няма ясно разписана обща платформа. Правителствената декларация не е достатъчна. Тя е много кратък документ. Тя се представя като платформа, но е подписана само от министрите, не от партиите, не от всички, които подкрепят мнозинството. Това като коалиция в България е далеч от общи принципи и в този парламент, изключващ всяка възможност за голяма коалиция, е единствено възможното. Нямаше как да се получи друго мнозинство. Като казвам единствено възможното, имам предвид към онзи момент, 2014 г., когато след една бурна година на протести и конфронтация се стигна до предсрочните избори. Вижте какво стана: 2013 г. - правителството Борисов-1 подава оставка след протести и конфронтация. То самото нямаше абсолютно мнозинство, беше подкрепяно пак от плаващо мнозинство. Голямото обществено очакване беше след изборите теренът някак да се разчисти от разни практики. Ние ги забравихме. Полицейщина, подслушване, натиск върху съда. Добре. Идва с много труд едно ново правителство на Орешарски, което също нямаше мнозинство, но ние го забравяме, както забравяме, че сметките на повечето наблюдатели бяха тогава за разделение на парламента 120 на 120 (ГЕРБ и Атака срещу БСП и ДПС).
После обществото беше шокирано да види, че една от първите стъпки на това мнозинство е безобразието с назначението на Делян Пеевски. Толкова много разочарование се натрупа в обществото, че то избухна в началото. Вярно, после яхнаха протестите, те се изкривиха, но какво очакваха да се случи тези, които измислиха това безобразие? Какво излезе от цялата ситуация. Нови избори след една година и отново Борисов, който се връща почти на бял кон, сякаш нищо не е било. Аз съм удивен на ентусиазма на българските избиратели да продължат да гласуват. Удивен съм. В това отношение би трябвало рефлексът да е - край, не гласуваме, да останат да гласуват само кандидатите! Ама няма да стане. И затова си мисля, че ние влязохме в период на разкалване, размътване, на една абсолютно неясна ситуация, в която границите между проектите-партии са абсолютно размити. Човек не знае какво избира. Гледа някакви исторически симпатии или нещо такова, което не е много рационално. Не съм голям оптимист, дори да се стигне до предсрочни избори в скоро време - дали те ще произведат нещо ново? Страхувам се да не изпаднем в онази ситуация, която я имаше в Италия в началото на 1990-те години - едно силно разклащане, само че там успяха да направят операция "чисти ръце", разчистиха малко терена, но цялата партийна система рухна. От старите партии не остана нито една. Вероятно ако продължим така, може да попаднем в същата ситуация. Абсолютно разтърсване, при което нито един от старите етикети да не може повече да пробие, просто защото е запомнен с лошо.

- Изборите не се ли превърнаха в проста калкулация, толкова проценти, толкова места?
- Изборите се изпразниха от борбата на идеи и проекти. Вече няма идеи, има калкулация. Гледат картата на страната, къде са по-силни, къде са по-слаби, къде какво да направят, къде нещо да се договорят, къде да подкрепят някой друг. Една такава евтина политика, която в очите на все повече граждани изглежда като някакъв търговски бизнес, а не като политика. Имаме търговци, те излизат на пазара, пазарят се, гледат да подбият конкурента, правят дъмпинг и какви ли не други неща, възползват се от монопола. Това не може дълго да продължава. То поражда фрустрация в обществото и от време на време гражданите реагират рязко и крайно.

- Може ли да разглеждаме закриването на две печатни медии миналата седмица в контекста на евентуалното пренареждане на политическото пространство?
- Аз съм силно разочарован, особено що се отнася до сп. "Тема", което следях и ценя. Жалко е, когато медиите зависят от простата пазарна логика. Сякаш сме убедени, че абсолютно всичко трябва да бъде регулирано от принципите на пазара. Да, пазарът е вездесъщ, но той е ограничен. Не всичко може да се купува и да се продава. Не всичко е допустимо да бъде поставено на тази пазарна плоскост. Давам си сметка, че една медия, това са разходи, тя трябва да се финансира по някакъв начин, но истинският дебат е за това, как да се финансират независими медии. Той така и не е проведен. Казват, че конкуренцията сама по себе си решава. Да, ама не. Първо, позициите не са равни, няма равнопоставеност и непрекъснато говорим за трудностите да се финансират независими медии. Значи има проблем. Ако не искаме медиите да са стенвестници на техния собственик, значи трябва да се направи някакво усилие да се поддържат стандарти. Те струват пари. Вижте, финансират се публично партиите, за да не зависят от частни финанси. Може би и медиите могат чрез някакъв механизъм да имат достъп до публични ресурси.

- Ще ви обвинят в социализъм тук, на часа.
- Към това съм претръпнал.

- Тук голяма част от печатните медии станаха еднолична собственост. Формално, разбира се, те са изрядни, но неформално нещата стоят другояче.
- И на Запад медиите имат собственици. Въпросът е защо въпреки това те биха могли да имат своята самостоятелност, кое ги пази и кое ги съхранява. И там фалират, случва се, но кое ги пази? Вероятно има механизми, които тук липсват. Едно е сигурно, концентрацията, която е естественият процес на пазара, както и конкуренцията, тя е твърде много напреднала и твърде малко ограничения има срещу нея. Значи нещо у нас не работи.

duma.bg




Гласувай:
32



1. mt46 - Да... Защото политиката е бизнес...
05.08.2015 08:40
"Изборите се изпразниха от борбата на идеи и проекти. Вече няма идеи, има калкулация. Една такава евтина политика, която в очите на все повече граждани изглежда като пазарене на търговци."
цитирай
2. getmans1 - Разбира се, че „сякаш нищо не е било“ ... и какво беше професоре, анонимни сигнали предоставени от Станишев ...
05.08.2015 09:38
„Нови избори след една година и отново Борисов, който се връща почти на бял кон, сякаш нищо не е било. Аз съм удивен на ентусиазма на българските избиратели да продължат да гласуват. Удивен съм. В това отношение би трябвало рефлексът да е - край, не гласуваме, да останат да гласуват само кандидатите! Ама няма да стане. И затова си мисля, че ние влязохме в период на разкалване, размътване, на една абсолютно неясна ситуация, в която границите между проектите-партии са абсолютно размити. Човек не знае какво избира. Гледа някакви исторически симпатии или нещо такова, което не е много рационално.“

... Цяла година Станишев клеча пред гардеробчето на Борисов в очакване на „страшните скелети които ще изпаднат от него“ но е ясно, че не е бил сам, професора му е правил компания и chara също.
„Мат“ряала“ ви показа, че не е „лош“. Лошият сложи тази дума в устата на Борисов, лошият даде Цветанов на съд и същия измисли как да го оправдае.
Мат,ряла не само, че не е лош а и ако живеехте в истинската реалност щяхте да го знаете, че не и сляп, и глупав нищо ,че го залъгвате с капачки за буркани, двайсетолевки и измислени костинбродски афери
цитирай
3. injir - Влакът е спрял на междинна гара. ...
05.08.2015 16:43
Влакът е спрял на междинна гара. Търговците са в храма. Иисус го няма.
цитирай
4. kbalenciaga - Всичките парламентарно представени партии
05.08.2015 16:56

герб, бсп, атака, дпс, нфсб, дсб, абв, и особено техните лидери, са СЛУГИ на Червените олигарси!
Това не се ли разбере от българския народ, нищо добро не го чака.
цитирай
5. jelezov - Chara: „Като казвате, че от тук н...
05.08.2015 17:07
Chara: „Като казвате, че от тук нататък ще има подвижно мнозинство, това не е ли равнозначно на следното - принципите падат, движещи стават интересите?”
Така формулиран, този въпрос е или плод на недоглеждане, или резултат от дълбоко погрешно разбиране на дихотомията „принципи – интереси” В цялата досегашна история на човечеството интересите са доминирали над принципите. Това е основополагаща истина за същността на „икономическата обществена формация”, когато частната собственост върху средствата за производство е основа на цялата система от обществени отношения. Буржоазните партии са котерии, обслужващи нечии частни интереси. Да се говори тук за принципи е чиста фарисейщина. В едно бъдещо общество принципите ще станат доминиращи, когато отпадне антагонистичното противоречие между личните и обществените интереси.
цитирай
6. saankii - kolega ,не мога да ви отмина без поздрав / Юлия
05.08.2015 19:35
kbalenciaga написа:

герб, бсп, атака, дпс, нфсб, дсб, абв, и особено техните лидери, са СЛУГИ на Червените олигарси!
Това не се ли разбере от българския народ, нищо добро не го чака.

цитирай
7. mamkamu - .
05.08.2015 19:41
Нищо чудно да има нови избори и причината е главно в това, че единствените останали, които имат топки да правят реформи в правителството са Реформаторите. ГЕРБ, както обикновено го карат популистки и не им стиска да прокарват непопулярни реформи... Ще видим... след няколко месеца :)
цитирай
8. mamaleone - Комунистка
05.08.2015 20:13
че и кофти човек при това.
цитирай
9. lion1234 - Съзирам известно противоречие:
05.08.2015 21:49
от една страна, професорът допуска предсрочни избори, от друга заключава, че ,,няма сериозна промяна в общите нагласи''. Всъщност промяната в общите нагласи е факт, доколкото БСП бавно, но сигурно гасне, ДПС все по-настойчиво и упорито се оформя като втора политическа сила, а в РБ блок заговориха за косолидиране в единна партия. В този ред на мисли, към евентуалното бъдещо мнозинство ГЕРБ и ДПС, за което споменава професорът, не е изключено да се присъедини и РБ/ стига да се консолидира в партия/, още повече, че последните вече пиха кафе с Местан.
По-важният въпрос обаче е: дали тези нови конфигурации биха осъществили необходимите дълбоки икономически реформи, при положение, че ,,вече няма идеи, има калкулация''.
цитирай
10. bigbro - Затишие. . . тук там дребна схватка, ...
06.08.2015 16:47
Затишие...тук там дребна схватка, спокойствие в управляващите, безразличие в низините.
Говорихме преди години с моя дядо "за силния соц лагер, за силния СССР , за вечния социализъм" и той рече: момче всичко в тоз живот се обръща, сменя се.
А дано!
цитирай
11. zaw12929 - Всеки, който не мисли, като Вас, има собствено мнение ... е КОФТИ ЧОВЕК
06.08.2015 17:22
mamaleone написа:
КОМУНИСТКА: че и кофти човек при това.


С ТОЗИ ИЗРАЗ ЗАСТАНАХТЕ НА ФАШИСТКИ ПОЗИЦИИ- САМО ФАШИСТИТЕ НЕ ЗАЧИТАТ ДРУГОМИСЛЕЩИТЕ И ГИ УНИЩОЖАВАТ. ОТ ВАШИЯ КОМЕНТАР СЕ ЧУВА СЪСКАНЕ НА ОТРОВНА ЗМИЯ....
цитирай
12. dimat - Ха-ха!
06.08.2015 19:50
От 26 години насам,имаше все "нови избори",даже и предсрочни.Идваха и си отиваха "нови" и "стари" партии и в цялата тази перверзна ситуация,нищо не се променяше...

Е,може би,не съм съвсем прав.Имаше промяна,която непрекъснато създаваше и мултиплицираше националната апатия ,даже абсолютно неверие в "политиката",този търговски панаир,който се разиграваше на всеки 4 години,но не "панаир на идеи",а панаир на търгаши.

Така,че цялото това котило от разни политици,политически анализатори,политолози и "вся остальная сволоч",обслужва единствено този "цирк",с цел бетониране на стадото в неговия превърнал се в болестно състояние,нихилизъм.Нихилизъм,който ражда "народа-нищо".Едно стадо,което заема определената му от съдбата Територия(бивша държава България) и с което всеки получовек-полуполитик,успешно си прави,каквито и да е експерименти.

Създаването на този "народ-нищо" е най-важния и най-печален резултат от цялата 26 годишна гавра с него.

Но,"този народ" я позволи.Не само това,той свикна с нея.Още по-лошо,той вече не вижда никакво бъдеще извън нея и е готов да разкъса всеки,който се опита да го изведе от това състояние.
Изглежда "този народ" интуитивно е приел позицията на загиващия гостоприемник,който със своята смърт,предопределя и тази на паразита.
На друго той вече не е способен - един последен поклон,пред Майката Природа!
цитирай
13. jelezov - В много голяма степен съм съгласен с ...
07.08.2015 02:10
В много голяма степен съм съгласен с написаното от dimat. Различието: гледам оптимистично на бъдещето на българския народ. Толкова оптимистично, колкото е оптимизмът ми за бъдещето на човечеството. Вероятността то да са самоунищожи е много голяма, но не и абсолютна. Спасението му може да дойде и ще дойде само от Русия и Китай.
Сега на българите им е потребен ИСТИНСКИ лидер. Всичко друго необходимо за просперитет си го имаме.
цитирай
14. dimat - jelezov,
10.08.2015 22:24
"Истински" лидер се създава от "истински" народ!
Де го този народ?
Нима това стадо,този пластелин в ръцете на политическата плява може да бъде въобще "народ",а още повече,"истински".

"Този народ" го върти,суче и все чака някакво чудо,някакъв "юнак",който да го поведе "някъде",към някакъв "рай",без въобще да знае,какво значи това.
Така,чакайки това чудо,вече 26 години политическата плява,по най-елементарен начин,с най-елементарни лъжи го върти в омагьосания кръг,в който "народът" сам и ентусиазирано се напъха и което е най-чудното,не желае да излезе.Нищо,че непрекъснато бълнува за нещо различно,за което си няма абсолютно никаква представа.

"Народът" не желае да мисли.Нещо повече,той мрази да мисли.Още повече,той мрази този,който го призовава и подтиква да мисли.

Това е най-страшното.Немислещият народ е обречен.Нещата са вече невъзвратими.Той вече не желае да се възпроизвежда,а това обезсмисля всичко,ако ще утре да стане не знам какво си чудо.
Съжалява,но това са част от моите основания,за да докажа,че "всичко друго необходимо за просперитета си го имаме",не съществува,защото това стадо бе научено под "просперитет" да разбира натъпкването на търбуха,материалният просперитет.Нещо,крайно погрешно и исторически доказало своята несъстоятелност.

Вижте какво е останало от "материално проспериращият" Рим - материален разкош,а духовна разруха.Резултатът е пред очите ни,но ние не желаем да го видим.

НО РЕЗУЛТАТЪТ НИ ВИЖДА И НЯМА ДА НИ ПОДМИНЕ!!!
цитирай
15. kvg55 - Фактът, че РБ, ПФ, АБВ и Атака вля...
14.08.2015 18:20
Фактът, че РБ, ПФ, АБВ и Атака влязоха в парламента при последните избори, показва, че българите търсят нещо ново в политиката, но явно числото на търсещите не достатъчно голямо.
цитирай
16. dimat - Не бъдете наивни.Не може да има "нещо ново",в рамките на старата система!
21.08.2015 20:55
Партийната система е тази "стара система".Няма значение,каква "нова" партия,или партии ще се търсят.

Разберете,самата Система не допуща нищо друго,различно от това,което се мултиплицира вече 26 години.

Вярващите в идеологемата "нова" партия са предварително обречени.

"Нова партия",означава въртене все в един и същ омагьосан кръг.Това е даже нещо по-лошо и по-деструктивно,отколкото еднопартийната система.

Но,защо пък,ако обичате да се играете на партии,играйте си,но не очаквайте нищо по-различно от това,което става вече 26 години.
Може да си продължавате в същия дух,до пълното изчезване на "българската" нация.И без това не се изисква много време - горе долу,половин човешки "живот",примерно,35-40 години.
цитирай
17. bojinkata - герб, бсп, атака, дпс, нфсб, дсб, ...
15.09.2015 11:51
saankii написа:
kbalenciaga написа:

герб, бсп, атака, дпс, нфсб, дсб, абв, и особено техните лидери, са СЛУГИ на Червените олигарси!
Това не се ли разбере от българския народ, нищо добро не го чака.



Повече какво да се коментира! БКП продължава да управлява чрез своите клонинги и простите си вярват! Поздрави!
цитирай
18. bojinkata - Фактът, че РБ, ПФ, АБВ и Атака вля...
15.09.2015 11:52
kvg55 написа:
Фактът, че РБ, ПФ, АБВ и Атака влязоха в парламента при последните избори, показва, че българите търсят нещо ново в политиката, но явно числото на търсещите не достатъчно голямо.

Колега, кое е новото?????? Смешки!
цитирай
19. apostapostoloff - Ще има предсрочни избори и БСП ще спечели пълно мнозинство!
24.10.2015 15:42
След това ще натикат мутрите в затвора и ще разрушат келявите им магистрали. И ще дадат на народа хляб. Хляб, сирене, салам и уиски.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425490
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031