Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.06.2015 16:00 - Цените на тока като лакмус за (не)зависимост
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 5484 Коментари: 7 Гласове:
39

Последна промяна: 17.06.2015 16:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Два лупинга за три дни направи председателят на КЕВР, за да угоди на премиера, а ние очакваме от регулатора безпристрастни решения

Светла Василева

image

     Като дойде лято, настава суматоха около цените на тока. Всичко започва с исканията на енергийните дружества за повишението им. Продължава с изявления на представители на регулатора в стил "това няма да го допуснем в този обем" и достига кулминация в контролиран скандал по време на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). То не са цени, не е чудо. Ни да ги опишеш, ни да ги разкажеш, ни да ги "разравяш", че страшно става. И тъжно. Принос за шумотевицата имат и рояците експерти, които точно в този период налазват медиите. Не минава ден без присъствието им в сутрешен блок на поне една телевизия. Кой от кой по-голям, по-сведущ, по-компетентен. Уж. Повечето, да не кажем всичките, без нито ден трудов стаж в работещо енергийно предприятие, но коментират ли, коментират. Всичко приключва с решение на КЕВР, преследващо амбициозната цел вълкът да е сит (енергийните дружества), агнето цяло (потребителите) и душата в Рая (регулаторът да оцелее). Недоволни все се намират. Защото интересите са много, парите в енергетиката големи, пък и това е един от малкото останали отрасли на икономиката, който продължава да работи.
     Този сезон шоуто наруши усещането за обичайното дежа вю. Още в началото на април по време на дискусия "Да! на българската икономика", организирана от в. "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), премиерът Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова

обещават по-евтин ток за бизнеса

     Изказването на министър-председателя е в познатия императивен тон: "Съберете се веднага с Лукарски и решете въпроса в полза на бизнеса!" Не е минала седмица, откакто парламентът е избрал (на 2 април) комисари и председател на КЕВР. Не е минала и седмица, откакто управляващите се кълнат от ефира на медиите, че регулаторът е независим, понеже членовете му били избрани в открита процедура от Народното събрание, а не назначени от Министерския съвет. Пет дни - това е срокът на годност на клетвите на политиците, които сгазиха най-ценното на "творението си" - независимостта му. Защото какво значи да се съберат министрите на икономиката и на енергетиката и да решат цените на тока в полза на бизнеса - нещо, което по определение е прерогатив само и единствено на независимия (пак по определение) регулатор? Както и да го квалифицираме - игнориране, заобикаляне, нескопосан опит за натиск, подобна практика е недопустима. Тя само потвърждава онова, което подозираме - че институцията КЕВР продължава да е бутафория, такава, каквато си беше от създаването й.
      Следват серия от изяви на министри и на новоизбрания председател на комисията в медиите, в които те повтарят като един - 

няма основания за повишаване

цената на електроенергията. На 4 май вицепремиерът Томислав Дончев аргументира позицията си пред БНТ с цените на енергоносителите и състоянието на системата. Седмица по-късно, на 11 май, от ефира на същата медия министърът на енергетиката Теменужка Петкова заявява, че са налице условия цената на тока да бъде задържана на сегашното ниво, като не забравя да подчертае, че управляващите няма да правят социална политика през нея, че предстоящите избори нямат отношение към намерението за удържането й и че КЕВР е независим орган, който ще вземе самостоятелно решение и ще има последната дума. Дали?
Последващият ход на събитията доказва, че независимостта на регулатора е твърде крехка и пожелателна. Тя е само маска за скриване на истинското състояние на нещата, падаща при политически натиск отвън и сваляна без усилие отвътре.  
      На 28 май КЕВР публикува предварителния си доклад за цените на електроенергията, според който, противно на обещанията, увеличение се предвижда. За битовите потребители на ЧЕЗ с 1,53%, на ЕВН с 1,22% и на Енерго-Про с 3,64%. За стопанските потребители се увеличава цената "задължение към обществото" от 19 лв., колкото плащат в момента, на 40 лв. за МВт. Тя става еднаква за всички категории абонати (за битовите потребители в момента е 50 лв. за МВт). Тази цена беше въведена през 2013 г. и замени добавките за "зелена" и "кафява" енергия и "невъзстановяемите разходи", с които се покриваха задължения, наложени от дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове и от евродирективи за задължително изкупуване на енергията от централи, работещи на възобновяеми източници и високоефективно производство на енергия. 
      На 3 юни Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) изпраща отворено писмо до министрите на икономиката и финансите, в което казва, че

бизнесът няма да поеме нито лев

над действащата цена "задължение към обществото". Аргументите на индустриалците са, че в момента купуват по-скъпа електроенергия спрямо конкурентите си в редица държави от Европа, рискуват да станат неконкурентоспособни, предупреждават за спиране на инвестиции и за закриване на работни места.
      На 9 юни министър Лукарски "припява" на БФИЕК от ефира на бТВ в студиото на "Лице в лице", като отива дори по-далеч. "В съветите, които аз председателствам, и в които участват всички браншови организации, твърдо заявих, че ние сме за намаляването на това задължение към обществото за предприятията". И още: "Не е логично ние, нашите дружества, нашите индустриални предприятия да заплащат най-скъпия в ЕС ток. Това ще повиши цените и ще удари малкия и средния бизнес."
     На 10 юни в сутрешния блок на същата медия председателят на КЕВР обяснява, че с цената "задължение към обществото" е възстановена справедливостта и че ако остане действащата в момента за абонатите на свободния пазар - 19 лв. за МВт, то цената на тока за битовите потребители трябва да скочи със 17%. "Под подобно решение аз няма да се подпиша" - заявява Иван Иванов. И добавя: "Искам специално да похваля експертите на КЕВР, които отлично си свършиха работата, и наистина след близо месец изчисления на всичко, което постъпва комисията, са взели и ни предложиха най-доброто решение". Малко по-късно същия ден по време на общественото обсъждане на цените в комисията председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев заявява, че напрежението в индустрията е голямо, че я убиват.

 "Такъв скок никой не е очаквал"

казва той, повтаря тезата на БФИЕК, че българският бизнес плаща най-високите цени на тока в Европа, и за повече тежест заплашва с протести.
    Всичко това успява да изплаши премиера, който, видно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет (МС), проведено същия ден, казва, че такова увеличение от 20% е много и че по този начин токът
"ще стане най-скъпия ток за индустрия в Европа към български фирми...
Божидар Лукарски: И сега е най-скъпият.
Бойко Борисов: Не е най-скъпият, но почти е най-скъпият..."

Той предлага на КЕВР да отложи решението за цените с един месец.
    Отварям скоба, специално за премиера и за министрите на икономиката и на енергетиката. Данните на Евростат за цените на тока за индустрията са общодостъпни. Според тях България е страната с едни от най-ниските цени не само за бита, но и за индустрията (виж графиката). Представителите на бизнеса могат да говорят и наизуст, бранейки печалбите си, но е недопустимо за министри с тежки екипи от експерти и консултанти да се подвеждат по думите им и да не проверят официалните източници. Олекват и пораждат недоверие в способностите си за оценка на ситуацията.


image

Графика: Инж. Александър Харизанов

     Часове след заседанието на МС председателят на КЕВР прави първия лупинг, като заявява, че  

може да отложи решението

за цените. Услужливо се сеща за подобен прецедент през 2013 г. и се мотивира с това, че наредбата за подпомагане на енергоемките производства не е готова, а и преговорите с американските централи не са приключили. Вече е забравил, че сутринта е похвалил експертите от КЕВР, които по думите му са предложили най-доброто решение. След обяд, след изказването на Борисов, то вече не изглежда толкова добро. Ако действително е така обаче, тези хора за какво получават заплати?
      От сутринта на 11 юни председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и депутатът Мартин Димитров дават пространни интервюта пред Нова ТВ и БНР, в които обясняват, че отлагане на решението за цените на електроенергията не бива да има. Очевидно набрал смелост и виждащ в тях подкрепа, Иван Иванов прави втори лупинг. На третата годишна конференция "Индустрия, енергетика и околна среда 2015" той заявява, че регулаторът няма да се поддаде на натиск. На 13 юни, събота, в сутрешно предаване на Нова ТВ вече е съвсем уверен, че цените на тока ще влязат в сила от 1 юли. Искането на премиера за отлагане на решението обяснява с това, че е бил заблуден от представители на бизнеса. Колко удобно, нали?
      Тазгодишната сага обаче не свършва дотук. На 14 юни, в неделя, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обяви, че бизнесът се организира за протест под надслов "ден на траур за българската икономика". Вчера председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев го подкрепи. Интересното предстои. Да видим как ще реагира премиерът, който открито взе страната на индустриалците и без да се замисли, натисна КЕВР. Дали пък няма да има пореден лупинг на председателя му? А гражданите междувременно ще чакаме независимите решения на регулатора.


duma.bg
 



Гласувай:
39


Вълнообразно


1. chavdar01 - ЕНЕРГО-ПРО ОБЕЗЛЮДЯВА ЦЕЛИ ТЕРИТОРИИ В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ!!!
17.06.2015 19:58
ЗА МОЙТА КОНСУМАЦИЯ НА ТОК В СОФИЯ РЕЗПЕКТИВНО ЧЕЗ,ПЛАЩАХ ОКОЛО 28-35 ЛЕВА НА МЕСЕЦ, А ЗА СЪЩАТА КОНСУМАЦИЯ ВЪВ БАЛЧИК ПЛАЩАМ 80-100 ЛЕВА?!
ТОВА КАКВО Е?
И ВЕЧЕ ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ ДА СИ СЕ ПРИБЕРА В СОФИЯ,
А ТЕЗИ КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ СМЕНЯТ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО?
МАФИЯ!!!
цитирай
2. tomich - Няма абсолютна независимост(с...
17.06.2015 20:35
Няма абсолютна независимост(синоними: самостоятелност, автономия, свобода), тъй като в света няма нищо, което да НЕ-зависи от нещо. Демагогията си остава демагогия, няма значение как ще я наречете, господа политици икономисти и социолози!
цитирай
3. born - Независимост на регулатора, на...
17.06.2015 21:40
Независимост на регулатора, назначен от управляващите ? Явно матриалът е много подценен и от политиканите, и от "индустриалците", за да бъде баламосван по такъв елементарен начин.. Впрочем енергоиндустриалеца Ковачки във фалит ли е по подобие на баш пишман банкера Василев ? Като си помисля какви хора ни управляват и по-специално енергетиката се учудвам, че все още имаме ток по домовете.
цитирай
4. haralanov - Истината е,че...
18.06.2015 10:25
Истината е,че цената на тока е непоносима за поне 50% от хората живеещи в България.В това число не са само пенсионерите, а и безработните и хората с ниски доходи.
цитирай
5. injir - , , Ние сме независими, защото нищо ...
18.06.2015 11:08
,,Ние сме независими, защото нищо не зависи от нас.,, Мъдрост, изказана по един телевизионен канал.
цитирай
6. tomich - Към3. Не се учудвам...
18.06.2015 11:46
защо на партеро още има мъждукащ ток ? Ами щото тия от най-горнио етаж че умрат
преди нас ако им спре токо ;))...
цитирай
7. kameliaivanov13 - Безобразие
15.09.2015 03:24
Няма спасение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6427699
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031