Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.06.2015 14:30 - Големият блъф с интеграцията на ромите
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 6416 Коментари: 10 Гласове:
42


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Замитането на проблемите "под килима" и фабрикуването на оптимистични административни отчети е гаранция, че Гърмен е само началото

image
Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

     Интеграцията на ромите, борбата с корупцията и реформите се превърнаха в постоянната съставна част на прехода. Политиците идват и си отиват. Сменят се правителства и парламенти. Който вземе властта, веднага се захваща да прави реформи, да бори корупцията, а през последните десетина години и да интегрира ромите. Успехът на трите начинания е компрометиран и не им се вижда краят. Освен че са алиби и "оправдание" за присъствието на политиците, те започнаха да предават нов смисъл на представите за вечност и неизбежност.      
      За разлика от епичната битка с корупцията и правенето на реформи, които са съпътствани винаги с шумно политическо говорене, интегрирането на ромите става някак тихомълком. Под сурдинка. Ако въобще става, ако действително някой иска то да се случи и ако всичко не e просто един огромен блъф. Традиционно темата привлича медиен интерес след инцидент с криминален характер, в който са замесени роми. После "угасва". Случващото се в Гърмен е поредният повод за дебат и за констатации на колко много неща сме им изпуснали края, как не само действието, но и бездействието поражда конфликти, както и че напудрени стратегии, планове и отчети може и да вършат работа за пред Брюксел, но очевидно проблеми не решават. А също и че управляващите са откровено безпомощни, нямат

нито визия, нито капацитет

да се справят и със ставащото в Гърмен, и с интегрирането на ромите.
Ако следите хода на събитията, няма как да не сте забелязали големия отсъстващ от дебата - премиерът Борисов. Любител на светлините на прожекторите и букетите от микрофони, иначе словоохотлив и компетентен по всякакви теми, тези дни той мълчи. Оглушително и страхливо. Също както мълча, когато Франция експулсира стотици наши роми през 2010 г. Вместо него говори министър Румяна Бъчварова, която етикира случващото се като "битов инцидент", нареди монтиране на видеокамери и експресно създаване на нови бланки-жалби за подаване на сигнали в полицията за кражби и други престъпления. Повече едва ли е разумно да очакваме от социолог, какъвто по образование е министър Бъчварова. 
      Далеч по-интригуваща е позицията на Цветан Цветанов. Той призова (на 29 май от Г. Оряховица) всички политици да участват активно в реализацията на Националната стратегия за интеграция на ромите, приета през 2012 г., с което затвърди усещането, че цинизмът на псевдоелита ни не познава граници. Настоящият депутат и бивш министър на вътрешните работи вероятно е забравил, че по време на първото правителство на Борисов почти веднага с встъпването си в длъжност оглави (на 19.08.2009 г.) Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. Точно той беше ангажиран с интеграцията на ромите. И точно той през 2011 г., две години след като пряко отговаря за нея,

призна следното

"необходим е цялостен комплексен подход за интегриране на ромите. За голямо съжаление досега нямахме визията за това". Тази празнота почти веднага е запълнена.
     През 2012 г. страната ни се сдобива с поредната стратегия - за интеграция на ромите. Това става след външен импулс от Брюксел, а не защото българските политици осъзнават ситуацията като проблемна за общността. Тъкмо обратното. Те се опитват със семпли действия да решат натрупани дълбоки противоречия. Коментар на премиера Борисов от 2010 г. за справяне с роми крадци илюстрира примитивизма на управлението: "Просто ще кажа практиката, която имаше България с джебчиите и начинът, по който ние го решихме. По двама-трима полицаи от отделите, които се занимават, отиват, прибират ги и с това се приключва въпросът". Очевидно е, че с това нито въпросът приключва, нито проблемът изчезва. Както е очевидно и че наличието на стратегия само по себе си не е гаранция за успех, а само свидетелство за написано домашно, възложено от ЕС.
      От прочита на стратегията става ясно, че тя е фокусирана около няколко приоритета - образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии. На пръв поглед всичко е наред. Формално има цели, задачи и план за действие с цели 122 дейности. Едно нещо няма - индикатори за измерване на настъпилите промени. Отчита се например количеството на проведените обучения, но не се проследява какви умения са получили обучаемите, дали са им били полезни в намирането на работа. Количествените индикатори, които са заложени, предоставят информация само за нуждите на "административния мониторинг". Те не проследяват

какво се случва в дълбочина

има ли ефект от мерките, как влияят върху конкретния приоритет, влияят ли въобще или всичко е блъф.
      Преди месец, на 7 май, т.г. (две седмици преди събитията в Гърмен) Министерският съвет одобри административен мониторингов доклад за 2014 г. за изпълнение на Националната стратегия за интегриране на ромите, на общинските планове за действие и на напредъка по международната инициатива "Десетилетие на ромското включване 2005-2015". Отчетът, направен по формалните количествени критерии, разбира се, е оптимистичен и обнадеждаващ. Страшно няма. "Продължаваме напред", както казва министър Бъчварова. Преждевременното напускане на училище от ромски деца е ограничено, изпълняват се политики за преодоляване обособяването по етническа принадлежност на учениците, увеличава се обхватът на допълнителното обучение по български език. В областта на здравеопазването е отчетено повишаване на информираността и познанията на групите в неравностойно положение. Това, разбира се, е направено на база на количеството проведени кампании, а не че някой е проверявал знанията. По аналогичен начин е отчетено и повишаване на конкурентоспособността на ромите - чрез количеството обучения, в които са били включени, а не например колко от тях са наети на работа като следствие от придобитата квалификация. Изграждането на социални жилища е посочено като приоритет за подобряване на жилищните условия, а върховенството на закона е отчетено чрез обучения на полицейски, държавни и общински служители за недопускане на прояви на дискриминация, расизъм и ксенофобия.
      Ако интеграцията на ромите върви по план, какво е онова, което се случва в Гърмен, само две седмици след оптимистичния "административен мониторинг" на постигнатото? Ако управляващите са уверени в постиженията и отчетите си, какво налага седмица след началото на събитията в Гърмен Цветан Цветанов да апелира към всички политици да участват в реализацията на Стратегията?
      Истината е, че

ситуацията далеч не е такава

за каквато се представя. Хората го виждат, а и в публичното пространство присъстват достатъчно доказателства за това. България имаше амбициозна национална програма за изграждане на социални жилища за уязвими групи от населението и подобряване на инфраструктурата. Тя предвиждаше публични инвестиции в размер на 1,5 млрд. лв., но през 2009 г. беше спряна. Дори и когато действаше, се намериха кметове, които отказаха финансиране за общините си по нея под предлог, че в същите няма компактни маси роми, макар такива да имаше и те прекрасно да знаеха това. Тези политици и сега са в управлението. Според "Националния план за действие по инициативата "Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г." до 2012 г. администрацията трябваше да реши проблемите с незаконното строителство в районите с ромско население. Вече сме 2015 г., а Гърмен е само едно от доказателствата, че за седем години нищо не е свършено.
      Преглед на плана за реализиране на стратегията за интегриране на ромите сочи, че държавата разчита основно на пари от европейските фондове и най-вече на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП "РЧР"). В последния достъпен отчет на програмата от 2013 г. има любопитна информация за това как се правят много и "правилни" мероприятия,

усвояват се пари

а крайният ефект е обидно нищожен и дори никакъв. Така например за периода 2010-2013 г. количеството роми, получили посреднически услуги, е 6221, но започналите работа са едва 528. Включените в обучение за придобиване или повишаване на квалификацията и за придобиване на ключови компетенции са 8285, но включените в заетост след обучение са 4174. Делът на ромите със запазена заетост 1 г. след участие в мярка за насърчаване на заетостта е 0.
    Въпреки че докладът, приет от МС, отчита успешни здравни кампании за повишаване на информираността, в отчета на ОП "РЧР" срещу "Брой обществени информационни и превенционни кампании в ромски квартали" е записано - нула. Безспорното в целия този хаос е, че едни милиони кротко се усвояват. Разчетите на държавата за финансовото осигуряване на "Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г." са почти за 18 млн. лв. Действителната сума е значително по-голяма, тъй като за много от мерките не са посочени нужните  разходи. Отделно от това има получени пари от частни фондове и донорски програми. Ето част от тях: от глобалния фонд за борба със СПИН - 757 238 евро, за борба с туберкулозата - 881 644 евро само за 2011 и 2012 г., от Ромския образователен фонд-Будапеща - 4,6 млн.долара. По ОП за развитие на човешките ресурси за приоритет "Интегриране на уязвими групи на пазара на труда", към които спадат и ромите, договорените средства са 594 329 083 лв. Колко от тях достигат до ромите още е рано да се каже, но дори и онези, които стигат, "произвеждат" едно голямо нищо. Блъф, в който истински са само усвоените пари, а интеграцията е феномен, съществуващ единствено в правителствените отчети.

Светла Василева

duma.bg

 


Тагове:   роми,   интеграция,


Гласувай:
42



1. kostas - Професията да си циганин е много доходоносна
05.06.2015 17:00
Една 11-15 годишна циганка , която вместо да учи, като роди първото дете, си осигурява автоматично следните детски и помощи :

- 100 лв. детски МЕСЕЧНО до навършване 1 година на детето
… … … ( след 1-та година тези 100 лв. месечно продължават да се дават, но вече като соц. помощ)
… – 35 лв. детски МЕСЕЧНО до 18 г. на детето
- 20 лв. детски МЕСЕЧНО от партия „Евророма“
- още 2,15 лв. МЕСЕЧНО допълнителна помощ за достигане на семейния ДМД
(ДМД = Диференциран Минимален Доход по Закона за Социално Подпомагане)

- 150 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за бременност
- 250 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за раждане на първо дете
- 284 лв. ЕДНОКРАТНА енергийна помощ
- 325 лв. е максимума на т.н. „КРАТНА ПОМОЩ“, за посрещане на инцидентни обстоятелства
- 4 пъти хранителни помощи (2 пъти от ЕС, от ДФЗ, и от БЧК )

Това прави около 240 лв. чисто (без никакви данъци върху тях) МЕСЕЧНО!!!

Освен това, циганката потребява няколко стотин лева на месец Ток и Вода, дето ги плащаме НИЕ!
Много цигански семейства имат вече от 20 до 50 000 лв. неплатени сметки само за ток!

Освен това не плаща Данък-Сгради и Такса-Смет!

Освен това държавата плаща ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ, ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ на всички цигани!

Т.е., истинския резултативен доход на тази циганка, преди да почне да краде е далеч над 500 лв.
А на работещата за минималната заплата „бяла робиня“ на 240 лв. БРУТО, доходът е 188 лв. НЕТО, след като държавата им прибере почти 22% за осигуровки и данъци!

НАКРАЯ СЕ ОКАЗВА, ЧЕ НЕРАБОТЕЩАТА ЦИГАНКА (само с 1 дете), ПОЛУЧАВА 3 (три) ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩАТА българска жена за МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА!!!
Не забравяйте, че тази 11-15г. циганка , освен че взема детски, нейните родители също вземат детски за нея, защото тя още няма 18г.
цитирай
2. ikra - Поздравления за анализа!
05.06.2015 17:18
Наистина думата "интеграция" се превърна вече в някакво изтъркано клише, както и прословутата "реформа". Харчат се милиони за какво ли не - но резултатите са нулеви, поне това можем да си го признаем. А ромите се използват, за голямо съжаление, за политически цели - с тях плашат останалите. Вместо само да ги изселват, да бяха помислили да им намерят работа! Защо все се оправдаваме с тях и сме толкова свирепо настроени срещу тях, след като не им се предоставят възможност за работа - нима те нямат нужда от храна, от покрив над главата си?! Тези пари за интеграция би трябвало да отидат за разкриването на работни места за ромите и тяхната преквалификация. Възможности има, бъдете сигурни, но не виждам желание да се реши техния проблем.
Лек ден!
цитирай
3. kbalenciaga - Това което се случи в Гърмен бе планирано и инсценирано
05.06.2015 18:38

С платени участници провокатори, както от ромите, така и от националистите, дошлите от агитки и някои рокери!
Разбира се проблема съществува, но решението не е нито в тези измислени програми за далавери, нито пък да се дадат пари, да им се направят жилища наготово.
Както и преди писах, нужно е Производство и работа за ромите!
Нищо повече. След което всичко ще си дойде на мястото.

Но тогава управляващата Олигархия няма да може с тях да си измива ръцете, и няма да може да промива на българите мозъците, да ги прави националисти, и да ги противопоставя на ромите.

Тогава ще се види и по ясно цялостната картина.
Ще се види от повече българи, че всичките тези програми за пари от ЕС са една голяма Измама!
Пари, които първо се взимат като вноски в ЕС, от бедните българи.
А после се дават на далавераджиите и измамниците.
цитирай
4. 1997 - Противоречие, което не разбирам
05.06.2015 19:50
За да не се разделят и противопоставят половете се уеднакви да не се казва журналистка, директорка, министърка, а всичко да е в мъжки род.
За да не се разделят и противопоставят етносите се въведе в училище познаване на културата на мюсюлмани, цигани и пр.
Едно от двете действия не е вярно. Предполагам, че е второто. При него е заложен рискът от осъществяване на имперската максима "Разделяй и владей".
цитирай
5. getmans1 - Извинявай chara, ...
06.06.2015 00:12
... още в първите редове си некоректна, като журналист сигурно много добре знаеш кога беше „Ромската декада“ и кой, КОЙ, усвои парите!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Чудесен материал, поздрави!
06.06.2015 00:33
Ами полицията е много активна в интегрирането!
Когато миналата година, посред бял ден ни обраха, в центъра на града, едно нещо ми направи силно впечатление
Дошлите полицаи живо се интересуваха само от стойността на откраднатото Не са открити крадците , разбира се, но като ,че ли откриването им зависеше от тази сума!
Замислих се , защо се интересуват толкова Проблесна ми мисълта, да не би да взимат процент ? Отхвърлих я като еретическа, сметнах, че се интересуват, за да наблегнат или не на търсенето
Сега след случилото се в Игнатиево, мисълта никак не ми се струва еретическа!
цитирай
7. anonymous1212 - Ромското малцинство - проблеми с проекция в бъдещето
06.06.2015 09:39
Имаш и друг точен анализ по въпроса с интеграцията на тази малцинствена група. През 2009 г. Вие написахте

РОМСКОТО МАЛЦИНСТВО – ПРОБЛЕМИ С ПРОЕКЦИЯ В БЪДЕЩЕТО

http://chara.blog.bg/politika/2009/12/16/romskoto-malcinstvo-problemi-s-proekciia-v-bydeshteto.455785
http://old.omda.bg/bulg/narod/romskoto_maltsinstvo_sv_vasileva.htm

За съжаление в публичното пространство преобладава гласът на екстремизма, а не на разума!
цитирай
8. apostapostoloff - Възхищавам се от вашия маниер на
06.06.2015 11:38
писане, защото безпощадно и смело бичувате недъзите на капиталистическото общество и заклеймявате властимащите, които, разбира се, са една шайка от прононсирани фашисти.
цитирай
9. chara - @ getmans1 Мисля, че коректно съм посочила годините на декадата 2005-2015
06.06.2015 12:01
2005-2009 Правителство на Тройната коалиция
2009-2013 Правителство на Бойко Борисов
март-май 2013 Правителство на Марин Райков
май 2013-август 2014 Правителство на Пламен Орешарски
август-ноември 2014 Правителство на Георги Близнашки
ноември 2014 - Правителство на Бойко Борисов 2

Кой открадна парите?
Има прокурорски разследвания срещу НПО, започнати по време на първото правителство на ГЕРБ.
Сега е второ правителство на ГЕРБ, а тези преписки "висят".
Защо?
Дали защото едни хора трябваше да трупат имидж на биткаджии с престъпността, сами те сега чакащи решения на съда и самите те
с присъда на първа инстанция ...
цитирай
10. anonymous1212 - Честит юбилей Чара!
06.06.2015 16:37
Преди точно 5 години вие заедно с Павлин Цветков и други членове на основаното от Вас сдружение написахте "Бяла книга за беззаконията в община Правец", която на 6 юни представихте в БТА, като нанесохте удар в сърцето на олигархията!

в агенция Блиц,
http://www.blitz.bg/news/article/80491

а тук е самата книга
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.otzvuk.com%2FFrames%2FSvetla%2FPravec.pdf&ei=s_NyVavgHYGcsgG71IDADA&usg=AFQjCNHBIpmbAu79k6QA3MIaR7vX_JjCDA&bvm=bv.95039771,d.bGg

След това информирахте с отворено писмо министър председателя г-н Б. Борисов.

По късно участвахте в издаването на в. "Правец днес".
http://pravets.org/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%86-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81/

За честната, открита дейност понесохте много удари и репресии!

Моето възхищение и уважение!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425566
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031