Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.04.2015 14:59 - Обикновените хора ще загубят от подписването на търговското споразумение между ЕС и САЩ
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 12532 Коментари: 17 Гласове:
41


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Продължаваме да настояваме и да търсим отговори, казва председателят на "Солидарна България" Ваня Григорова

 

Интервю на Светла Василева

image
 

Ваня Григорова е родена в София. На 36 г. Магистър на УНСС по маркетинг. Председател на лявата неправителствена организация "Солидарна България"

Ще можем да избираме само на кого да плащаме санкции - на Брюксел или на корпорациите. Това е нашият избор и нашата "свобода".

- Миналия месец стана ясно, че българският парламент няма да разглежда Споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП). Какво правим оттук нататък?
- Продължаваме да настояваме и да търсим отговори. Част от депутатите, наистина малка част, но все пак вече има такава, проявяват интерес към темата. Георги Божинов дори покани неправителствени организации на дискусия в парламента. На срещата представителите на БСП обещаха, че ще помогнат за събирането на подписи срещу ТТИП. Радваме се на инициативата на г-н Божинов, макар да сме по-скоро скептични, че БСП ще вземе някаква твърда позиция. Декларативно - да, има я. Имат документи, в които заявяват, че са против ТТИП. Но ако искаха да помогнат, досега подписката щеше да е събрана. Може би БСП изчаква да види накъде ще задуха вятъра в ПЕС. А ПЕС, както знаем от подобни случаи, винаги в началото се колебае, но накрая е "за". Все пак продължава набирането на подкрепа онлайн, която сякаш стига предела си.

- Колко подписа са събрани вече?
- Малко под 5000. Няколкостотин граждани се подписаха и на хартиени формуляри, те не са включени в тази бройка, но все още сме далеч от преполовяването на квотата за България.

- С отказа си да обсъждат споразумението какво казват българските депутати на гражданите, че са за ГМО в храните, за снижаване на стандартите за безопасност, за загуба на социални придобивки?
- По-скоро показват незаинтересованост към заплахата от навлизане на ГМО, фракинг и прочие. Това само по отношение на екологичните ефекти, защото има и икономически. Бяха публикувани няколко проучвания за потенциалните икономически  въздействия на споразумението, базирани на настоящата ситуация и разработване на няколко алтернативни варианта. Тъй като преговорите все още текат, финален вариант няма. За отбелязване е, че дори според изследванията, които подкрепят твърдо споразумението, безработните в Европа ще се увеличат с няколкостотин хиляди. Изследване, направено по модел на ООН, казва категорично, че безработните ще се увеличат с 600 000 души само в Европа. Отделно ще има увеличение на безработицата и в САЩ. Не бива да се заблуждаваме, че там обикновените хора ще спечелят за сметка на обикновените хора в Европа. Обикновените хора от двете страни на Атлантика ще загубят.

- Външният министър Даниел Митов още с встъпването в длъжност побърза да декларира, че ние ще подкрепим споразумението.
- И той подкрепя, и Меглена Кунева, и президентът. Макар никой да не дава аргументи. За разлика от тях, ние направихме преглед на външнотърговските отношения на България до момента, на потенциала в няколко сектора, и ще оповестим доклада си в края на м.април. Потърсихме и данни за ефектите от други подобни споразумения през последните двадесетина години. Основното споразумение, което е аналогично на ТТИП, е споразумението НАФТА между САЩ, Канада и Мексико. Началните прогнози отново са били за ръст на БВП, повече заетост, ръст на заплатите, с една дума - благоденствие.

- Никой обаче не съобщава детайлите, а се оказва, че в тях е "заровено кучето", като например, че благоденствието ще настъпи след половин век например.
- И след половин век не се очаква намаляване на бедността. В Канада още през първите 2-3 г. са загубени 1,4 млн. работни места. Големите компании във всички държави-страни по споразумението печелят, защото премахват така наречените нетарифни бариери и успяват да завземат по-голям пазарен дял за сметка на малките. За да правят икономии от мащаба, те свиват разходи за труд и ресурси. Така увеличават печалбата си.

- Какво изпускат договорите за свободна търговия?
- На първо място игнорират отдавна наболели проблеми на международната търговия и инвестициите. Липсват мерки за ограничаване укриването на данъци чрез фирми пощенски кутии в офшорни зони. Очевидно е - неплащането на данъци дава нечестно конкурентно предимство пред по-малките и икономически добросъвестни субекти. Вторият огромен проблем е трудовият, хуманитарен и екологичен дъмпинг, който се подхранва чрез изнасяне на производства и услуги в страни с по-слаби социални системи и защити. И не на последно място, все по-трудно се овладяват трансграничните потоци на пари и ценни книжа, въпреки че именно те бяха в основата на световната финансова криза от 2008 г. Нещо повече. В сега готвеното Трансатлантическо споразумение европейската финансова индустрия лобира за демонтиране на част от регулациите, които САЩ въведе с цел да не се повтори финансовият балон, който се спука преди години и премина като мексиканска вълна през всички държави. С две думи, този тип договори може и да са за свободна търговия, но не са договори за честна търговия. 

- Тук опонентите ви биха казали - в България икономика няма, какво всъщност ни пречи ТТИП?
- Икономиката дори не се доближава до тези в развитите държави. Отбелязваме го и в нашия доклад. Дори представител на Асоциацията на месопреработвателите каза, че доколкото изобщо са запознати със замисъла на ТТИП, производителите от този сектор нямат причина да се притесняват от това споразумение. То няма да им се отрази, тъй като и сега внасяме почти цялото количество месо, което потребяваме. Но ще нанесе тежък удар върху българския потребител. Когато премахнем стандартите за безопасност на храните, когато не успяваме да защитим и остатъчните обществени услуги, последствията ще бъдат усетени от всички български граждани. Не само от българските фирми. Огромната част от които са малки. Не очакваме, че корпорациите ще нахлуят масирано у нас, те по-скоро нямат интерес към българския пазар, тъй като е твърде малък, а потребителите тук не са платежоспособни. Но когато се допусне добив на шистов газ, негативните последици ще са за всички нас. Като част от европейския пазар няма как да се предпазим и от ГМО продукти. Основната част от произвежданите в САЩ храни са такива. Производителите дори настояват да няма етикети, които да обозначават въпросните ГМО-продукти, т.е. отнема се и правото на свободен избор на потребителите. В Европа към момента е забранена продажбата на говеждо месо с хормони, в САЩ не е, това е причината САЩ и Канада да съдят Европейския съюз цели 20 години.

- Възможността държавите да бъдат съдени от транснационалните корпорации в особени трибунали е не по-малка заплаха за народите.
- Джон Хилъри представи преди дни в София книгата си "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции - харта за дерегулации, атака срещу работните места и краят на демокрацията". Тя може да бъде свалена безплатно от сайта на "Солидарна България" solidbul.eu. Г-н Хилъри каза, че в момента в подобни трибунали освен EVN ни съди и базирана в Швейцария компания. А ние като български граждани нямаме никаква информация. Намирам, че примерът с делото на братята Микула е особено илюстративен за правния хаос, в който ни отпращат тези наднационални съдилища. Въпросните господа са румънски производители, които години наред получават държавни субсидии. Когато Румъния започва процес на присъединяване към ЕС, субсидиите секват, тъй като държавната помощ е против правилата на съюза. Компанията на братя Микула съди държавата в САЩ и я осъжда. Румъния отказва да плати, ЕК й забранява да плати, след което държавно румънско имущество, намиращо се извън границата на страната, е запорирано и ще бъде иззето в полза на братята Микула. С други думи, ЕК, която забранява да се изпълни решение на такъв съд, създава нови предпоставки държавите членки да бъдат съдени дори за мерки, налагани от комисията. Ще можем да избираме само на кого да плащаме санкции - на Брюксел или на корпорациите. Дотам се простира нашият избор и гарантираната ни от договора за свободна търговия "свобода".

- Какво споделихте на конференцията за ТТИП, която се проведе преди дни в София?
- На организираната от "Нови леви перспективи" среща на активисти срещу ТТИП от различни европейски държави те споделиха как протича кампанията в техните държави. Подобно на България, в повечето има силна съпротива от страна на парламентарно представените партии и на правителствата. Те дори не желаят да коментират темата. Не могат да покажат и документи, тъй като европейските бюрократи смятат да пазят документите в тайна цели 30 години. САЩ са забранили достъпа до документите за 5 г. Все пак в някои държави са правени анализи за очакваните ефекти. Като Словения например. Тяхното Министерство на икономиката е поръчало на университета в Любляна изследване на потенциалните резултати. То показва, че икономическите загуби за страната ще бъдат значителни. Въпреки това сред представителите на словенското правителството все още се намират поддръжници на ТТИП.

- Унгарският парламент обаче се обяви против.
- Да, там споразумението е било обсъждано. Трябва да се подчертае дебело, че не само управляващите, но и унгарската опозиция е против.

- 18 април е обявен за общоевропейски ден на протест срещу ТТИП. Какво предстои?
- Най-вероятно ще се съберем някъде на открито и ще говорим по темата, тъй като се засилват неаргументираните твърдения на оформящия се про-ТТИП блок в България. Ще се опитаме да внесем яснота и да разкажем какво знаем.


duma.bg

 


Тагове:   сащ,   ЕС,   Солидарна България,   TTIP,


Гласувай:
41



1. zaw12929 - ПОДПИСВАНЕТО МУ НЕ Е ПРОСТО ЗАГУБА, ...
16.04.2015 20:34
ПОДПИСВАНЕТО МУ НЕ Е ПРОСТО ЗАГУБА, А ЩЕ Е КАТАСТРОФА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЕВРОПА
цитирай
2. mamkamu - -
16.04.2015 20:45
Търговското споразумение м-у САЩ и Европа по същност има добра цел за всички нас. Поне това му е замисълът... Така да се каже, това е защитата на Запада (към който се надявам, че принадлежим и ние) от новите развиващи се икономики из света. Аз имам обаче имам някакви задръжки, предвид това, че не съм се запознал с точния текст, и заради това ще си замълча. Знам само, че все още няма НАУЧНО доказателство, което да определя ГМО-то и фракинга, като опасни за човечеството...

Приятно ми е, когато прочета в тая блог-платформа нещо интелигентно, макар и не отговарящо на моето мнение :)
цитирай
3. kbalenciaga - Парадокса тук
16.04.2015 21:28

Е че такива като тази Ваня Григорова, вместо да погледнат към корените на проблема, те са се вторачили и нищят последиците, като вземат страна в Цирка на световните Олигарси, в стил "Разделяй и владей".
Така те с техните действия допринасят още повече да се усложни и да се влоши ситуацията.
Което е и целта на управляващата световна върхушка.

Ама като им е толкова акъла, толкова.
цитирай
4. injir - Новият световен ред си прави как...
16.04.2015 22:08
Новият световен ред си прави каквото си иска. Ти се оплаквай на когото си искаш. Няма кой да те чуе. И стигаме до библейското ,,Глас в пустиня,,. Новият световен ред е циничен.
цитирай
5. kbalenciaga - Къде е този Нов световен ред?
16.04.2015 22:50

Няма такъв. Всичко е по старому.
Както е било и преди хилядолетия.
Има Господари, които притежават материални блага, пари, власт повече от всякога.
Имат си лакеи, подлоги в лицето днес на политици, мениджъри, платени писачи и подобни.
Има и роби. Както са милиони българи.
"Нищо ново под слънцето"
цитирай
6. blackpredator - Каква "добра цел" бе мамкаму?!
16.04.2015 23:10
Монопол на коррпорациите?
Малко от Института за модерна политика:

Корпорациите срещу държавната политика за намаляване на социалната
цена на икономическата криза:
Корпорациите подчиняват държавите в областта на опазването на
околната среда (фракинг, токсични производства и златодобив):
Корпорациите срещу мерките за опазване на общественото здраве:
Корпорациите подчиняват държавите в областта на обществените
поръчки:
Корпорациите подчиняват държавите в областта на ютилити услугите
(ВиК, електроснабдяване и др):
Корпорациите препятстват санкции срещу техни нарушения на договорни
задължения спрямо държавата и потребителите:

ISDS е инструмент на международното публично право, който предвижда по силата на международно споразумение правна възможност за чуждестранен инвеститор да отправя иск пред наднационален трибунал срещу държавата, в която е извършена инвестицията. Предмет на иска са твърдени от инвеститора нарушения на международните договорености за защита на инвестициите.
Анализът на практиката на трибуналите по ISDS показва, според нас, че този тип наднационален и извънсъдебен арбитраж отваря широки възможности за
заобикаляне и подмяна на суверенната воля на гражданите и на излъчените
от тях демократични представители (парламент, правителство, местни власти).
Чрез ISDS могат да бъдат бламирани легитимни публични политики, свързани
най-общо казано с качеството на живот и социалното развитие. По този начин
частните корпоративни интереси се поставят в надмощно положение спрямо
демократичната система в нарушение на фундаментални принципи на
съвременната конституционна демокрация – народен суверенитет,
разделение на властите, равенство пред закона и забрана за дискриминация и
еднакви правни условия за стопанска дейност.

За ГМО - няма нужда от много ум и наука, за да му е ясно на човек, що става след монопола на семената
цитирай
7. sparotok - !
16.04.2015 23:12
Светле, аз съм един от многото, които са против това споразумение, но то ще бъде подписано. През 1914 година се случват две важни неща. Едното е основаването на Федералния Резерв и даването право на частни банкери да печатат парите на САЩ. Другото събитие е Първата Световна Война, тя е страшна и отвлича вниманието от първото събитие...Дали е случайност?

Днес имаме война в Украйна, която лесно може да прерастне в Трета Световна Война. Докато ние треперим търговското споразумение ще бъде подписано, а дали ще има война, или не, тези, които пишат постановката, в която живеем ще са във всеки случай на сметка.

Ако някоя организация предотврати подпистването на споразумението, то има надежда за свободно бъдеще.
цитирай
8. blackpredator - Полигоре
16.04.2015 23:16
kbalenciaga написа:

Е че такива като тази Ваня Григорова, вместо да погледнат към корените на проблема, те са се вторачили и нищят последиците, като вземат страна в Цирка на световните Олигарси, в стил "Разделяй и владей".
Така те с техните действия допринасят още повече да се усложни и да се влоши ситуацията.
Което е и целта на управляващата световна върхушка.
Ама като им е толкова акъла, толкова.

и ти си от славунчовците, дето сами си носите въженцата...

цитирай
9. truthful - До mamkamu
16.04.2015 23:16
Мен, кога ще направиш разлика между организъм и растение? А що се отнася до фракинга - да не можеш да видиш, че се вкарват отрови в почвата и че се замърсяват подпочвените води и че земята ще е надупчена като швейцарско сирене!?
цитирай
10. truthful - До kbalenciaga
16.04.2015 23:31
"Къде е този Нов световен ред?" - еми, погледни какво пише на еднодоларовите банкноти - там има една пирамида с око отгоре и надпис Novus Ordus Seclorum. Какво ли ще означава? За домашно разбира се...
цитирай
11. kbalenciaga - blackpredator или много си се пообъркал, или си манипулатор и измамник?!
16.04.2015 23:40
Или по скоро и двете!
Номерата на такива като тебе може да минават другаде, но не и при мен.

"Анализът на практиката на трибуналите по ISDS показва, според нас, че този тип наднационален и извънсъдебен арбитраж отваря широки възможности за
заобикаляне и подмяна на суверенната воля на гражданите и на излъчените
от тях демократични представители (парламент, правителство, местни власти)."
Какви глупости пишеш за демократично избраните представители, като такива няма. Къде ги виждаш?
В Русия? В България?
Или при "Пиявицата Германия", която изсмуква ресурси, хора и капитали от държави като България.
Писал съм тема за "Пиявицата Германия".
Можеш да я прочетеш, при желание разбира се, и други мои теми по тези въпроси, за да не дрънкаш такива небивили простотии по мой адрес:

"и ти си от славунчовците, дето сами си носите въженцата..."

Ама явно си платен писач, като споменатия от тебе Славунчо. С който си играете тука на "Наще срещу Ваще", за да настройвате хората едни срещу други.
Така ли е?
цитирай
12. bulgarinut57 - .
16.04.2015 23:56
http://corporateeurope.org/sites/default/files/styles/fullwidth_nocrop/public/we-the-corporations.jpg?itok=mynomEi0

ПИШЕ КОРПОРАЦИИ !!!

http://corporateeurope.org/pressreleases/2015/03/meps-must-protect-public-eu-us-trade-deal-threat

.
цитирай
13. getmans1 - Оле, всички ми изглеждате много умни ....
16.04.2015 23:56
... което значи, че трябва да сме много внимателни особено като се има на предвид кой инициира този дебат и приема ролята на водач.
Мога да дам примери веднага но нещата ще се изкелеферчят в разни учени думи но изпразнени от съдържание.

Евалла, Блеки, че най-после фракинга те раздразни, простото сондьорче ти е благодарно, геологино!
Сега остава да си признаеш, че и дините „мичурнки“ бяха и не по-вкусни и не по-трайни макар, че против този монопол на тогавашните семена сигурно си протестирал също тъй пламенно.

А, бягайте се бе хора, закърши ли сте ги тука едни завъртени и ужким умни приказки все едно са ви поканили на международен симпозиум.

Сега остава да зароните и едни големи сълзи за гоите та съвсем да си проличите какви и кои сте!
цитирай
14. blackpredator - Е, прав си
16.04.2015 23:58
Срещу такъв аргумент нямам какво да кажа
"...пишеш за демократично избраните представители, като такива няма. Къде ги виждаш?"

Отидоха за днеска рублите ;)
цитирай
15. chara - @ sparotok Като гледам интерактивната карта, отразяваща броя на онези, които са против TTIP
17.04.2015 07:51
в България не сме много - 5 196 към днешна дата

Данните са ето тук:
https://stop-ttip.org/

Ако има желаещи да се присъединят към подписката срещу Споразумението, могато да го направят от тук:
http://solidbul.eu/?cat=758

А ето тук е книгата на Джон Хилъри с инфо за това какво представлява TTIP
http://solidbul.eu/?p=3591

Не агитирам никого за нищо. Всеки си решава сам. :)
цитирай
16. theeconomist - Чара, някои тук са ослепели
17.04.2015 19:46
преди да маат пуканки от ГМО кукуруз. :-)))

p.р. Помниш ли баснята? "Как ми пречиш? Светиш!"
цитирай
17. truthful - До chara
17.04.2015 19:50
Ако с подписки се решаваха нещата? Нужно е широко гражданско единство и ясно заявяване от страна на народа, че не желае еди какво си. Преди повече от 200 години третия американски президент Томас Джеферсън казва: "When the people fear the government, there is tyranny. When government fears the people, there is liberty"
Или преведено звучи така:
"Когато народа се страхува от правителството имаме тирания!
Когато правителството се страхува от народа имаме свобода!"
Тази мисъл на Т. Джеферсън се пропуска и премълчава твърде често като негова, просто все едно не я е казал! А сега да да видим защо?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6417868
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031