Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.01.2015 10:12 - Европа ще се тресе, стигнала е точката на кипене
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 17811 Коментари: 22 Гласове:
64

Последна промяна: 28.01.2015 10:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
България е изпаднала в ступор, имащ логиката да ни увлича в безкрайно дъно

image


    Разговор на Светла Василева с проф. Васил Проданов, проф. Людмил Георгиев и доц. Иво Христов



"Цивилизация, чиято единствена религия е консуматорството, а основни храмове моловете, не може да дава Смисъл"  доц. Иво Христов

"САЩ доминират в ЕС и у нас,  ние сме заврени в тяхната неолиберална цивилизация"  проф. Васил Проданов

"Българинът не може да промисли държавата, още по-малко да промисли нацията"  проф. Людмил Георгиев



  Светла Василева: Краят на историята не се случи, както вещаеше Фукуяма, но сблъсъкът на цивилизациите сякаш го живеем. Вярно, че сме в периферията на бурята все още, но усещането за несигурност се засилва. Какво се случва с европейската цивилизация?

Проф. Васил Проданов: Когато Хънтингтън публикува книгата си за сблъсъка на цивилизациите, тя се прие критично от основните анализатори на Запад. Тогава Турция, Иран, Азербайджан инициираха срещи от типа "Диалог на цивилизациите", отхвърлиха идеята за "сблъсък" и независимо от битката между католици, мюсюлмани и православни в бивша Югославия, в контекста на 90-те г. тази идея навяваше повече скептицизъм. Причината беше тоталната хегемония на САЩ след края на "студената война", когато политиката на "баланс на силите", споделяна от Бжежински и Кисинджър, бе заменена с неолиберален интервенционизъм навсякъде по света. Нещата започнаха да се променят от началото на нашето хилядолетие в резултат на активното използване от САЩ на ислямския фактор, паралелно с възхода на мултиполярен свят и нарастващо социално-икономическо неравенство. САЩ използваха за своя външнополитическа изгода ислямския радикализъм в Афганистан. Но то стана, след като преди това, неочаквано за тях, се бяха появили тенденции на криза на секуларизма и завръщане на исляма в страни, в които той е традиционна религия.

С.В.: Нямате ли усещане, че конфликтите се ускориха през 2014 г. на Стария континент?

Доц. Иво Христов: Наблюдаваме съвпадение между текущите процеси, всеки един със своя собствена логика и тяхното "обяздване" от водещи политически сили, в случая САЩ. Американската политика може да бъде оприличена на сърфист, използващ вълните, за да се движи в една или друга посока. Невинаги те са предизвиквали вълнението, но често го използват. Скептичен съм към клишето "сблъсък на цивилизациите" и цялата шумотевица около парижкия случай. Както казваше Станиславски - "не вярвам". Тази прекалено добре организирана спонтанност на всичко, което се случи, се допълва от обстоятелството, че не разполагаме с обективна информация какво всъщност стана там. Тълкувам го като използване на натрупаните противоречия, касаещи т.нар. ислямски фактор в Европа, с цел тя да бъде дресирана, обуздана и окончателно неутрализирана като потенциален геополитически конкурент. Бяха взривени носещи геополитически тектонични плочи, за да може Европа окончателно да бъде привързана към колесницата на САЩ - първата е украинската криза, водеща до реанимирането на чучелото на руската заплаха. По този начин се стягат редиците чрез създаване на санитарен кордон от Талин до Тбилиси, генерира се огнище със средно напрежение в Украйна, което постига няколко цели - най-вече недопускане ресурсите на Русия да се свържат с мощта на Европа. Който контролира Евразия, контролира света - това е азбучна истина. Следователно това не бива да бъде допуснато. Второто нещо е ислямският фактор.
Проф. Людмил Георгиев: Но при него причините не са вътре в исляма.
И.Хр.: Историческото начало на политическия ислям се поставя с движението "Мюсюлмански братя" в Египет през 20-те години, акуширано от английското разузнаване, целящо запълване на религиозния вакуум за уммата след ликвидирането на халифата от Кемал Ататюрк. В ново време политическият ислям е използван умело за взривяване на светските режими в Близкия изток Целта е регионът да бъде сведен отново до територия от племена със знамена. Мисля, че като цяло тази концепция успя. Всички сериозни светски режими бяха унищожени или в различна степен силно отслабени. Така се създаде второ огнище, подпиращо Европа от юг, наред с източното в Украйна. А третото огнище се намира вътре в самата Европа. Така нареченият радикален ислям не е дошъл от Мосул, Триполи или Маракеш. Той е в Париж, Амстердам, Лондон. База за това са съществуващите големи арабско-мюсюлмански маси в старите колониални държави. Тук се разкрива друг голям проблем - за адаптацията им. Няма такава адаптация. Няма конвергенция въпреки очакванията това да се случи, т.е. че те ще бъдат асимилирани, тъй като става въпрос за съвършено различен цивилизационен код. Постмодерният западен проект страда от неизкореним дефект - той не може да предложи най-важното за всяко човешко същество - смисълът да живееш. Човекът е единственото същество, съзнаващо факта на живеенето, но и факта на крайността на живота в една безкрайна вселена. Това драматично противоречие между осъзнаваната крайност на битието, включително личното битие и безкрайността на света, генерира нуждата от смисъл, отвъд настоящето. Този смисъл е загубен, той не може да бъде даден от "мол-културата". Както забелязвате, тези, които биват използвани като пушечно месо от т.нар. ислямски екстремизъм обикновено са не първото поколение, а третото. Закърмени в картезианската традиция, ние не разбираме или по-скоро се правим, че не разбираме болезнената реакция на другата страна, мислейки, че намираме разрешение там, където всъщност е проблемът. Както казва Достоевски, след като няма Бог, значи всичко е позволено. Ето го резултата.
В.Пр.: Това е неолибералният капитализъм, дайте да назоваваме нещата с истинските им имена. Макс Вебер говори как капитализмът стеснява сферата на висшите ценности за сметка на инструменталната рационалност. Затова е и скептичен за бъдещето на капитализма. Тенденцията, за която говори той, стига своите крайни форми при неолибералния капитализъм, където Бог, т.е. висшите ценности, са заместени от потреблението, развлеченията, удоволствията, печалбата.
И.Хр.: Точно така. Цивилизация, чиято единствена религия е консуматорството, чиито основни храмове са моловете, не може да има и да дава Смисъл. Тези хора имат базов проблем с адаптацията, с проекта за своя живот. Когато вие нямате проект за собствения си живот, след като няма Бог, значи всичко е позволено.

С.В.: Трябва ли да разбираме, че в Европа някак всичко се случва, а тя самата е невинна.
И.Хр.: Нищо подобно. Любимата сура на аятолах Хомейни от Корана била "Нека сега те се радват, после ще видят". Виждаме.

С.В.: Нека ги оставим да направят своите грешки - някой беше казал.
В.Пр.: "Грешките" им започват още с колониалната епоха, която завърши не толкова отдавна. Във Франция мюсюлманите са предимно от бившите френски колонии - Алжир, Тунис, Мароко. Вестник "Индипендънт" писа, че 1.5 млн. са убитите мюсюлмани в Алжир по време на войната за освобождение. Това е станало само преди половин век. Стотици са разстрелвани в центъра на Париж. Това няма как да не влезе в историческата памет. Още са живи прежвелите този ужас.
Л.Г.: Струва ми се, че Хънтингтън дълбоко не е прав, защото той слага знак на равенство между религия и цивилизация, а това изобщо не е вярно. Ние тук, говорейки за сблъсък на цивилизации, се ограничаваме до западната и ислямската. Но светът е много по-голям от тях двете, взети заедно. В случая става въпрос за идеологическа функция на така поднесен сблъсък на цивилизациите, в която изводът е, че без САЩ Европа не би могла да съществува. Това е квинтесенцията на Хънтингтън. Що се отнася до историята, тя винаги е била сблъсък ако не на цивилизации, то на религии и на култури и то точно поради тази фундаментална психологическа причина - смисълът е този, който дефинира не само индивидуалното поведение, но и поведението на общността. Невъзможно е да се приемат чужди смисли. Ти можеш да приемеш някакъв начин на структуриране на икономиката, на финансите, на политическата система - всички правят избори, нали. Това не означава, че си скъсал с онези традиции от миналото, които в крайна сметка обуславят съвършено различни смисли, защото другият изказ на смисъла на живота е проблематизирането на смъртта. Как можеш да приемеш чужди екзистенциални представи за смъртта. Това е абсурд. Има един индийски философ от края на ХХ век. Той казва 20 г. съм бил в западните университети, но и най-големите професори там не знаят за прераждането на душата. В Индия всеки знае за това. Е, как е възможно? Това ли им е напредъкът на западните университети. Това е културен шок. Нали разбирате, че когато в нашата западна цивилизация безусловно се приема убеждението, че със смъртта на тялото приключва всичко, то това предполага специфична идея за смисъла на живота - животът е тук и сега, той трябва да бъде изживян пълноценно, т.е. парите и властта се превръщат в основен смислообразуващ фактор. И обратното - за всички останали религиозни концепции животът тук, на земята, е само подготовка за другия живот, животът на душата след смъртта на тялото и бъдещото прераждане. Тази представа за смъртта формулира коренно различен смисъл на живота от този, който ние в западната цивилизация си представяме. От тази гледна точка - на изначално противоположни екзистенциални представи, историята е била, е и ще бъде конфликтна. Илюзия е да се смята, че ще има някакъв блажен край, в който всички ще се чувстват щастливи.

С.В.: Никой не говори за край, а за усещане за изостряне и ускоряване.
Л.Г.: Ускорява се, защото сме свидетели на това. За мен основната причина за този сблъсък е иманентната идея на западния свят за глобална хегемония.
И.Хр.: Тази нишка е много важна за европоцентричността и за универсалисткия, бих казал, монополистки дух на това, което много неиздържано ще наречем европейски или западен проект. Вижте чисто фактологично. Защо не говорихме за сблъсък на цивилизациите при първата и втората иракска война, първата афганистанска окупация от Съветския съюз, втората окупация от САЩ. Нищо не чух за това. Не чух за сблъсък на цивилизациите, когато беше унищожена Либия и стара цивилизация като тази в Сирия. Очевидно, че става въпрос за идеологически вирус, пуснат чрез масмедиите. Не знам защо ми се набива изразът на стария Льо Пен "Аз съм Шарли Мартен а вие сте шарло" (стадо). Експанзията на западноцентристкия, на европоцентристкия начин на мислене най-хубаво метафорично е изразена от Фернан Бродел - Европа погълна света за 500 години като боа. В момента тя започва да "повръща" онова, което е погълнала. Това е болезнен процес и той преминава през кървави конфликти, но както се казва, никой не ни е гарантирал щастлив живот.

С.В.: Можем ли да говорим, че Третата световна война е започнала, колкото и стресиращо да звучи?

В.Пр.: Папата пръв каза, че третата световна война вече върви, макар не в горещия смисъл на думата. В нашия регион засега тя се проявява като Втора студена война с икономически средства, с кибероръжия, чрез хибридни войни, цветни революции, идеологически апарати или "мека" сила. Може ли да влезем на един следващ етап в "гореща" война? Висока е вероятността, неслучайно се правят много аналогии с времето преди Първата световна война и днешния ден. Ще отбележа две от тях. Първата е свързана с упадъка на тогавашния световен хегемон, Англия, изпреварена по БВП от САЩ и Германия, което предизвиква битка за преразпределение на света. Същото става със САЩ в момента. Втората е рязкото увеличаване на всички противоречия и на първо място социално-икономическите. Това наблюдаваме и днес. Като икономическа, военна, политическа и културна сила САЩ доминират в ЕС, включително и у нас, чрез идеологически и икономически механизми ние сме заврени вътре в тяхната неолиберална цивилизация. Да вземем най-елементарното - българските телевизионни канали. 90% от това, което се излъчва, е американска кинопродукция, а заедно с нея са финансираните НПО-та и медии, един огромен неолиберален идеологически механизъм, зад който стоят милиарди долари.
Л.Г.: Това е лидерът на тази цивилизация в момента. Драмата знаете ли каква е, понеже беше спомената Първата световна война, драмата е, че лидерът на западната цивилизация носи със себе си идеята за глобална хегемония. За съжаление нейната реализация минава през вътрешен конфликт. Така идва Първата световна война, така идва и втората. И те не са световни, те са наши.
В.Пр.: Има и друго - нарастващите социално-икономически противоречия. Огромните имигрантски ислямски маси в Европа в по-голямата си част са лумпен пролетариат, прекариат, долна класа и никакви либерални лозунги и техники за интеграция не работят. Тепърва Европа ще се тресе, тя е стигнала точката на кипене. Атентатът в Париж може да се окаже само началото. Страхувам се, че и ние сме въвлечени в този процес. След посещението на Кери напълно е възможно в България особено в контекста на това, което става в Гърция, жестока провокация от този тип. Неслучайно същия ден излезе статия във "Файненшъл таймс", в която се казваше, че Русия готви сблъсък на територията на България. Това е като пушката в знаменитата пиеса на Чехов. След толкова много височайши посещения през последните дни у нас какво ли ни предстои и как ще го организират, за да покажат, че "стоят зад нас", както заявяват. И се безпокоя, особено имайки предвид фразата на Кери: "Ние стоим зад вас, ние ви носим сигурност". Тук сега имаме много повече проблеми ситуации. Освен, че сме най-русофилската страна в ЕС, САЩ имат проблеми с Турция. Мъчат се да обуздаят Ердоган. И това, което е изключително важно - Китай се опитва да се освободи от силната взаимовръзка със САЩ, а Балканите се превръщат във важен транзитен пункт за китайски стоки и връзки с Европа.
Л.Г.: Мисля, че няма опасност от такава провокация. Единственото, което уповава, е Иван Хаджийски, който казваше, че всяка българска работа започва зле организирано и завършва със скандал.
И.Хр.: Все пак основният сблъсък е Русия - САЩ, мисля си. Това е структурният сблъсък на нашето десетилетие. Това, което в момента виждаме, е, че руският център е единственият опасен за Запада, защото той потенциално може да даде алтернатива, проект за смисъл. Единственият цивилизационен проект, който е европейски, но различен по характер, е руският. Но това е друга Европа, друг тип алтернативност, друг тип християнство. И господарите на света много добре съзнават къде е опасността  в тандема Русия-Китай. Те не удрят Китай (засега), а удрят Русия. Говорихме за трета световна война. Колкото и да звучи апокалиптично - вече имаме превантивна война. Друг е въпросът, че докато вниманието ни е приковано в сблъсъка между САЩ и Русия, за който нещастна Украйна предоставя територията и пушечното месо, едва ли си даваме сметка за течащата трансформация на западния социален проект. След случилото се с "Шарли Ебдо", френското законодателство беше променено така, че при повдигнато обвинение в тероризъм до 48 часа следва да има присъда. Тече процес на обединяване на масивите от бази данни на всички полицейски служби в ЕС. Това, което знаехме фактически, че се прави, сега ще бъде легитимирано официално. Това са само външни малки белези на мащабен процес на трансформация на световния капитализъм в неговото ядро. Той подобно на змия се освобождава от кожата си, от пречещите вече институционални патерици, като представителна, макар и често псевдодемокрация, от социални програми, които му тежаха и които бяха принудена мярка във времето на противопоставянето между двете системи. Това беше социалният данък, който западният капитализъм плащаше, за да си осигури социално спокойствие. Всякакви форми на манипулиране на свобода на словото са такъв тип дискурс. Основната тенденция е към система, която ще бъде ригидна, ще закове като норма социалните диспропорции и няма да имаме златен милиард. Може би ще имаме "златен милион" и нов тип сегрегация на различните социални страти. Всичко това за сметка на останалия свят.

С.В.: В контекста на казаното, съзирате ли основания за нова оптимистична теория на нашия народ?

Л.Г.: Аз ще отговоря с една история. През 1991 г. бях главен асистент в СУ и едновременно с това имиджмейкър на ректора на Американския университет в Благоевград. Тогава се създаде съвет на ректорите и аз казах на Левърти - трябва да се включиш. Отиваме с Николай Генчев - той беше ректор тогава на СУ,  при Левърти и той му каза: виж какво, млади човече, ако ти се чува думата във Вашингтон, кажи им на твоите хора да не се обвързват много-много с нас, защото ние седем империи сме прецакали и сме останали да си пием гроздовата ракия и виното. Може би наистина това е, че исторически възпроизвеждащата се фикс идея за оцеляването помага в България да не се правят много големи глупости. Всеки се самозатваря в собствения си свят, не мисли за държавата, нацията и така.
И.Хр.: Всъщност българите сме изправени пред драма, засягаща основите на нашето оцеляване. Защото ония в България, които са си пили ракията и бялото вино, са били, както казва един френски автор, вкопани здраво в земята като торни бръмбари. Това е била една друга, селска България, която трудно може да я изтръгнеш от земята. В 1918 г. България губи Първата световна война. Ние имаме най-високата норма на мобилизация на мъжко население - близо 900 000 - 960 000 човека. Българската интелигенция е избита на фронтовете под формата на офицерски корпус, останалата - в кланетата между 1920-1925 г., а само през 1927 г. вече говорим за стабилизация на страната, за златен лев, за това, че среден български селянин може да си прати детето да учи във Виена. Само за 7-8 години. 25 години минаха от 1989 г. и няма идея, няма помен за възстановяване на някакво друго ниво. Страната е изпаднала в ступор, имащ логиката да ни увлича все по-надолу в едно безкрайно дъно. Налице е текущ разпад на социалното тяло и задълбочаваща се липса на каквито и да било вериги на социална солидарност. Днешните българи не са в състояние да изразят идея и да извършат социално действие за каквото и да било. Тези вериги се скъсяват до максимум близки и роднини и то в най-тесен кръг. Налице е нарушено възпроизводство - ценностно, ментално и всякакво друго между млади и стари генерации. На една и съща територия в едно и също историческо време живеят 3-4 генерации, но младите само ситуативно говорят език, който все още наподобява българския. Те са сменили или сменят психоменталния код. Това младо население е тежко аполитично, то се вълнува повече от Хелоуин и с "традиционния" български възглас "уау" посреща поредната потребителска глупост, поднасяна от манипулираните медии. Това е стадоподобна маса, която може да бъде употребявана за всякакво политическо сечиво, проект или каквото се сетите. Очевидно територията се подготвя да бъде транзитна, да играе ролята на това, което по римско време са играли варварите федерати по отношение на други варвари-федерати. Забележете дори чисто управленската логика, която използва имперският център по отношение на България. Отначало използваха местните така наречени български политици, след това използваха българската олигархия, а в момента използват директно варварски местни чиновници, но на заплата от имперския център. Четвъртият етап ще бъде директно назначаване на имперски чиновници. По-евтино е.

С.В.: Според вас народът разбира ли какво се случва? С цялата условност на понятието "народ".
Л.Г.: Кой народ?

С.В.: Някакви 3-5% поне разбират, мисля си.
Л.Г.: Те са отвратителни русофили, продажници и рубладжии, които едва ли има смисъл да бъдат слушани.

С.В.: При това екстремно натрупване на противоречия нашият свят няма ли да се взриви?

И.Хр.: Българският - няма, тъй като България преживява имплозия, не експлозия. Това е спихване на националната енергия.
Л.Г.: Нашите хоризонти, нашите смисли могат да стигнат най-много до близкия приятелски кръг и най-много до общността по местоживеене. Това е традиция в цялата 13-вековна история на България. Интересно е, че Ботев стига до тази идея, че центърът на структуриране на българската държава трябва да бъде общината. Българинът не може да промисли държавата, още по-малко да промисли нацията.
И.Хр.: Това Вера Мутафчиева го наричаше "котловинно мислене" в нейната "Книга за Софроний".

С.В.: Тя работата е съвсем безнадеждна.
Л.Г.: Не, защо? Ние ще оцелеем, както каза Николай Генчев. Не като нация, не като държава, като тая общност котловинната, която си пие ракията и вечер псува, а на сутринта, като изтрезнее, вика "а не, по-полека, защото е опасно".



duma.bg



Гласувай:
68


Вълнообразно


1. chavdar01 - РУСОФОБИЯТА ЩЕ НИ "ИЗЯДЕ" ГЛАВИТЕ!
28.01.2015 10:58
НЕ Я РАЗБИРАМ ТАЗИ ОМРАЗА!!!
цитирай
2. valsodar - Много силна дискусия, благодаря ти ...
28.01.2015 11:56
Много силна дискусия, благодаря ти за нея!
цитирай
3. andrei - В това интервю изводите са верни
28.01.2015 11:58
и общо известни за средно интелигентните люде,но какъв е смисълът само да се интелектуализират проблемите надвиснали над България,щом събеседниците ти без свян стигат като решение,единствено до ракийката и салатката?Не осъзнават ли,че самите те се превръщат във воаьори на собствената си немощ?Когато не могат да посочат и дадат разумно и рационално решение,не е ли по-добре да замълчат,вместо да интелектуалничат(както казах по-горе),за да прикрият всеизвестният факт,че българската интелигенция е тотално скопена и скована от страх за ефимерните си придобивки?Пак ще подчертая-изводите са верни,но какво от това...
цитирай
4. injir - Още не е допрял ножът до кокала. . . ...
28.01.2015 13:47
Още не е допрял ножът до кокала... Явно още нещо трябва да се случи, а политиците ни работят върху това...
цитирай
5. milady - как не ви е срам ..работно време?
28.01.2015 15:59
А тук се наредили ,да ми се показват,
кой повече чужди думички научил...
КОЙ платен от Сорос ..КОй от Путин ...
Една празна Говорилня е Вашата БЪлгария ,г/да
с една Тъпа Офча Публика ..
Срамота!!
цитирай
6. theeconomist - Прекрасен материал, Чара...
28.01.2015 17:35
...само да има кой да чете и да мисли!

С извинение за спама, повечето са като тая "ми..лиди", мислят за отделителните и размножителни функции.
цитирай
7. apostapostoloff - А няма ли да се разтресе на
28.01.2015 18:12
баба им хурката? Оная, червената.
цитирай
8. crep - Българийо, не се поддавай.
28.01.2015 18:39
"същия ден излезе статия във "Файненшъл таймс", в която се казваше, че Русия готви сблъсък на територията на България" -
Това и с очите си да го видя - няма да го повярвам!
Много смела инсинуация!
Някой се опитва отстрани да дирижира.
Що не си гледа работата?
Русия не иска да напада никого. Но за отбрана се готви.
И много моля разни милитаристи, ако искат директна война, да си я организират на своя територия, и без друго имат достатъчно.
Но не и на моите никакви 111 х. кв. км.
Ако всички вие сте забравили какво са направили русите за нас,
аз не съм. Уважавам ги и ще продължа.
Без да съм русофил.
И много ме боли за тях - за това, което понасят.

Не, Светла, народът не разбира какво се случва.
И от ден на ден става все по-разноглед.
А ти, Светла, разбираш ли?

"Отвратителни русофили, продажници и рубладжии"
А това няма да го коментирам, защото ще изпадна в крайност
и ще изрека много тежки думи, от които г-н пр.
ще се чувства дискомфортно до края на живота си!
И след това!

Да, Светла, и аз мисля, че е безнадеждно.
Алтернативите са отчайващи -
конформизъм или отпътуване.
цитирай
9. tota - Бих искала да добавя нещо към интервюто.
28.01.2015 18:45
Брояч на населението на България
28-01-2015 18:42:56
7 237 497
Настоящо население
3 496 415
Мъжко население (48.3%)
3 741 082
Женско население (51.7%)
5 282
Раждания за тази година
148
Раждания за днес
8 115
Смъртност за тази година
228
Смъртност днес
-1 598
Нетната миграция за тази година
-45
Нетната миграция за днес
-4 432
Ръст в популацията за тази година
-124
Ръст в популацията днес
Икономика на България
$8 222 827 258
Брутен Вътрешен Продукт (БВП) за тази година
(по паритета на покупателната способност)
$1 136
БВП за тази година на глава от населението (annual $14 810)
$230 827 258
БВП за днес
$32
БВП за днес на глава от населението
$17 041 993 484
Държавен дълг
$2 355
Държавен дълг на глава от населението
$285 093 324
Държавен дълг за тази година
$8 003 003
Държавен дълг за днес http://worlds-population.com/bg/Bulgaria/index.htm
цитирай
10. merlin68 - Западна Европа правилно се опре...
28.01.2015 21:17
Западна Европа правилно се определя като наследница на Елада и Рим. Странно е обаче че не си е взела поуки от римската история, това което днес се случва в Европа се е случило преди 2000 години в Рим - влаченето на роби от цял свят за да слугуват на богоизбраните. Това води до бърз растеж и тотален упадък в последствие. За Европа точката на пречупване вече е премината и ще свърши като Рим. Лошото е за нас, преди 2000 години ние бяхме варварите унищожители на Рим, днес ние ще си отидем заедно с европейците и не от друго а от дебилизъм.
В добавка ще кажа - потребителското общество генерира прекомерна алчност. Човека въпреки, че е разумен си остава животно изтъкано от инстинкти (природно заложени норми на поведение). Чрез разума човек до някаква степен успява да повлияе инстинктите, а Бог (или природата ако щете) пък гледа да запази равновесието. Прекомерното потребление, постоянното желание за още, за по-ново, по-модерно, повече...повече е алчност и егоизъм - паразитиране. Потребителя в безкрайното си желание да угоди на задника си няма време за деца. Децата пречат да живее "пълноценно", тоест максимално да задоволява задника си. Ами така е изчезнал Рим, така и Европа днес, ние заедно с нея. Природата реагира срещу свръх алчноста като ограничава популацията й.
цитирай
11. mileidi46 - След Украйна, следващото пушечно ...
28.01.2015 22:10
След Украйна, следващото пушечно месо сме ние,ако Америка нападне Русия.
А Америка ще е ,,зад нас",в някой друг живот..
Само дебил вярва на касапина...Примери,колкото искаш.
Страхотно интервю мила.Който има малко мозък,ще го оцени и ще се размисли.
Гордея се с теб.
цитирай
12. jelezov - Както винаhи Светла Василева ни ...
29.01.2015 12:31
Както винаhи Светла Василева ни поднася едно интересно интервю. В някаква степен се солидаризирам с мнението Андрей (коментар № 3). Сcгласен съм с общата характеристика на българската интелигенция. Тя важи с пълна сила и за проф. Людмил Георгиев. В незначителна степен се отнасs и за доц. Иво Христов, и то само дотолкова, доколкото не е усвоил достатъчно задълбочено марксовото икономическо учение. За проф. Васил Проданов тя изобщо не се отнася. Той е един от малцината съвременни философи, който има верен научен поглед върху ставащото у нас и по света.
Ще цитирам поф. Георгиев, за да обоснова отрицателното си отношение към неговите възгледи: „От тази гледна точка - на изначално противоположни екзистенциални представи, историята е била, е и ще бъде конфликтна. Илюзия е да се смята, че ще има някакъв блажен край, в който всички ще се чувстват щастливи.” Като ценностно, това съждение е дълбоко реакционно. Като познаватело – е ненаучно, защото е израз на видимостта. Принципно то не се отличава от убеждението на неукия, който смята, че Слънцето се върти около Земята, само защото това е очебиен факт.
цитирай
13. estirbg - Светле, върнах се още веднъж да прочета дискусията,
31.01.2015 13:10
която при първия прочит я "погълнах" без да отчитам персоните на репликите и да преценявам кой колко е прав и е в синхрон с Истината - знаеш, че правило за истинност търся само през лупата на Библията.
От твоите дискусионни гости впечатлена от трезвомислието останах от изказаното от доц. Иво Христов.
Проф. Людмил Георгиев на доста места ме шокира с безмъдрието и субективните си оценки - явно няма представа какво се случва в духовния живот на човечеството както в световен мащаб, така и в Европейски. Не може да противопоставиш срещу традиционните християнски европейски ценности, които безусловно са в упадък днес, една чужда, езическа, стократно по-опасна религия на преражданията, която подчертавам Е РЕЛИГИЯ НА ЛУЦИФЕР, ЗАЛЕГНАЛА В ПОДМОЛНИТЕ ДУХОВНИ ТЕЧЕНИЯ НА НЮ ЕЙДЖ, ПОДКОПАВАЩИ ОСНОВНИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ, ВСЕ ОЩЕ МЪЖДУКАЩИ В ПРЪСТНИТЕ НИ ЧОВЕШКИ СЪДОВЕ.
Това, което угасва не трябва да се подменя с фалшив фитил, който свети с неонова светлина, не топли и не дава живот.
Старият християнски фитил трябва да се почисти, да му се налее ново масло на вяра и живот съобразен с изискванията на АВТЕНТИЧНОТО БОЖИЕ СЛОВО, защото всеки трябва да знае и проумее, че единствено Божият син, Исус Христос е Примирителят, Опростителят, Спасителят и Дарителят на Вечен живот! Защото Той единствено дава Вечен живот и това е повече от обещание и безкрайно далече от лъжливите перспективи за прераждане, дадени от Луцифер, като алтернатива на Христовото възкресение.
Всеки от нас трябва да се имунизира от опасните духовни течения, като държи дълбоко думите на Безгрешния:
Йоан 14:6
" Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене. "
Няма друг път и проф.Люмил Георгиев трябва да осъзнае тази семпла истина, а не манипулативно да ни поднася друга духовна ценностна (източна) система на мястото на "отмрялата" европейско-християнска. Това, че християнските духовни служители не си вършат работата както трябва, не означава, че ние миряните трябва да търсим чужда "духовност".
Позволих си това отклонение, защото виждам опасност в "духовните" забележки на проф. Л. Георгиев, който подчертава духовния вакуум на европейския континент, като причина за текущите сътресения на Стария континент. Отново напомням - занемарените християнски духовни ценности в никакъв случай не бива да бъдат подменяни с тези на Ню Ейдж!
По-късно ще продължа ...

цитирай
14. estirbg - А тази част от диалога между теб и Людмил Геогиев ме блъсна като високоволтова дъга
31.01.2015 15:09
"С.В.: Според вас народът разбира ли какво се случва? С цялата условност на понятието "народ".
Л.Г.: Кой народ?

С.В.: Някакви 3-5% поне разбират, мисля си.
Л.Г.: Те са отвратителни русофили, продажници и рубладжии, които едва ли има смисъл да бъдат слушани."

Ето тази реплика окончателно ме убеди в безумието на високо титулованото университетско "светило". Повече от възмутена, оскърбена, отвратена и погнусена съм.
Да, русофилка съм, защото помня историята си, независимо, че днес я тълкуват като продукт на нечии имперски интереси. Но каквито и политически интереси да са защитавани някога, не мога от чисто човешка гледна точка да не отчета онази дълбока общонародна въздишка на облекчение, която е процепила въздуха след най-дългоочакваното ОСВОБОЖДЕНИЕ през 1878 г. - този факт е премълчаван и пренебрегван винаги от безчестници в меки кресла и "научни" тоги.
Най-малкото съм "продажница" и "рубладжийка", но мисля че има за какво да ме слушат хората, защото споделям не моята Истина, а тази на Всевишния. Държа сметка, че ще бъда съдена за всяка моя дума, затова внимавам, какво споделям както в публичното пространство, така и с близките си.
Явно това не важи за мнозина като Л. Георгиев, защото очевидно и той е в същия бездуховен европейски вакуум - можем да си представим къде слепците ще бъдат отведени, когато водачите им също са слепци...

цитирай
15. estirbg - проф. Васил Проданов и доц. Иво Христов в този диспут най-правилно са напипали пулса на случващото се
31.01.2015 15:43
и са се постарали да направят една екзактна дисекция на Европейското ни съвремие, свързана с историко-философската обусловеност в дълбочина на събитията, разтълкувани обективно и трезво, без сянка на политическа сервилност и лакейство.
Удоволствие беше за мен да чета споделените им мисли и ти благодаря, Светле, че си намерила подходящите просветители-интелектуалци.
Но наистина не разбирам проф. Людмил Георгиев - в предишното интервю, което си взела от него има повече мъдрост и обективност, отколкото в тази дискусия.
Сега или аз не съм правилно разбрала внушенията му или ...не е бил в добра кондиция на обосновка...
цитирай
16. estirbg - И накарая,
31.01.2015 16:14
ще напомня арогантното задоволство на Обама, официално изявено на годишната пресконференция в края на миналата гоина:
"САЩ водят след себе си държавите в целия свят"
САЩ си върнаха лидерството на световната арена - горд е Обама.
http://www.dnes.bg/usa/2014/12/19/sasht-vodiat-sled-sebe-si-dyrjavite-v-celiia-sviat.249088

Тази декларация е като ехо на едно друго неотдавнашно публично изявление на американската "желязна лейди" - Хилари Клинтън.

Според “Откровение на Йоана”, САЩ (Вторият звяр, описан в Библията) са тези, които ще накарат светът да се поклони на първия звяр (Римокатолическата църква).

Хилари Клинтън в едно свое изказване вече потвърди това, както и записаното в “Откровение” 13 глава, че Вторият звяр ще реве като змей: “За САЩ световното лидерство е единствената възможност” (http://www.focus-news.net/?id=n1438250). Тя изрази ясно величието, което си приписват всички диктатори, като представят себе си за единствените, които могат, знаят и разбират всичко. Безапелационно подчерта и необходимостта САЩ да бъдат категоричният лидер в света: „Светът гледа към нас, тъй като Америка има възможност и решимост да мобилизира съвместни усилия за решаване на световните проблеми – в защита на нашите собствени интереси, но и в качеството на сила на прогреса. В това отношение ние нямаме съперници”. При тези думи не би трябвало да остава в нас съмнение в кое време живеем! “Откровение” 13 глава недвусмислено посочва: Вторият звяр “ще принуди” всички да направят образ на звяра. А за да принуди, то естествено, че трябва да ръководи цялата земя. Именно това се извършва в момента – САЩ изявява себе си като единствения световен лидер и страна, която може да наложи ред в света! Изявлението “Ние нямаме съперници” е категорично: “На нас никой не може да ни се опре!”....
още в http://estirbg.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/10/14/bibleiski-pyzel-komentar-na-sluchvashtoto-se-nujen-e-i-dnes.619992
Това е само едно доказателство в подкрепа на последните ти две статии, Светле.
Лично аз, както и всички запознати със Словото, сме повече от угрижени след личното посещение на Джон Кери в окаяния ни беден дом - тази визита не е случайна и в никакъв случай не е само поредното лицемерно провъзгласяване на България за "стратегически партньор на САЩ".
Ако управляващите бяха запознати с Библейските зверове, за които лично Бог ни е предупредил, дали щяха да провеждат позорната антибългарска и антинародна политика на лакейство и безропотно подчинение на американската хегемония?
Ако познаваха и уповаваха на Словото, съм убедена, че България щеше да е много надалеч от жалката разруха, в която днес ние всички тънем и стенем...
Но това е следствието на причината БЕЗДУХОВНОСТ - същата бездуховност, която е задушила целия свят в последната му агония...
цитирай
17. jelezov - Въпреки че съм марксист-комуни...
01.02.2015 11:48
Въпреки че съм марксист-комунист-атеист, принципно споделям написаното от искрено религиозната estirbg. Ще обясня привидната парадоксалност на това единомислие. Между комунистическата етика и етиките на световните религии няма принципна разлика. Всеки що-годе образован и почтен човек не се съмнява в истинността на това съждение. Това прави реално възможен съюза между комунистите и искрено религиозните люде в борбата им срещу отживяващият времето си и затова - бездуховен и неморален капитализъм. Дискусията по онтологичните проблеми - за природата на духовното и душата, за вечността и сътворението, за Твореца - на този етап може да бъде оставена на заден план, защото неин арбитър може да бъде единствено историята.
Смятам, че estirbg не е разбрала смисъла на цитираните от нея думи на проф. Георгиев. А и Светла Василева е сгрешила, като не ги е поставила в кавички. Вероятно професорът с интоноцията си е показал, че не е съгласен с това определение на народа български.
цитирай
18. chara - Нека внеса уточнение, от което мислех, че няма нужда, но виждам, че се налага.
01.02.2015 22:01
Репликата: "Те са отвратителни русофили, продажници и рубладжии, които едва ли има смисъл да бъдат слушани" е казана със сарказъм.

Проф. Людмил Георгиев никога не е скривал симпатията си към Русия. Онова, което вероятно не знаете е, че е председател на Дружеството за приятелство с Азербайджан.
цитирай
19. estirbg - Благодаря, прибирам си огъня и жупела :)
01.02.2015 22:46
Доста се озадачих как може толкова да си противоречи в първата и втората дискусия, но като имам не един пример в публичното пространство за "лошия матриАл" няма как да не подскоча дори това да е било шега. Ти достатъчно сериозно си го попитала и логически близко е Л.Георгиев сериозно да ти е отговорил - оттам дойде и недоразумението ми.
Още веднъж моля за извинение.
цитирай
20. jelezov - към estirbg
02.02.2015 00:17
Смятам, че умните читатели ще ви простят за неволната грешка.
Имам желание да разбера вашето и на Светла Василева мнение за тезата ми, според която комунистите и искрено религиозните хора от всичките конфесии могат да реализират единодействие на основата на принципно идентичната им етика.
цитирай
21. estirbg - Г-н. jelezov,
02.02.2015 23:28
готова съм да Ви отговоря, но нека това стане, когато имам свободно време - прибирам се доста късно.
Макар, че ще използвам библейски истини и персонажи, надявам се да ме разберете, и...искрено се надявам да озаря Вашите философски прозрения с нова светлина.
цитирай
22. estirbg - Г-н. Железов,
14.02.2015 18:13
Г-н. Железов, моля да ме извините за забавения ми коментар, но имах непреодолими пречки, които бяха от техническо и битово естество.
Но ето че съм тук, за да Ви отговоря, доколкото мога, дали е възможно единодействие на базата на ПРИНЦИПНО идентичната им етика.
Личното ми мнение, което е коректно и съобразено с Божието Слово е, че не е възможно. Нека се обоснова накратко, тъй като това е една много обширна тема свързана със същността и съдържанието на Божиите послания, оставени като морален еталон за човечество за всички векове – става дума за Божия закон (навозаветният гръцки еквивалент е „номос”). Под „закон” в Библията се разбират всички заповеди, наредби и постановления. Библията ни представя Бога като велик Законодател. Никой разумен човек не може да отрече, че светът в който живеем, е построен на строги и неизменими закони, факт, който няма как да отречем.
И тъй като вие сте философ, добре разбирате, че въпросът „Има ли Бог?” не подлежи на доказателства – такова доказателство е невъзможно по принцип, както е невъзможно и обратното – да се докаже несъществуването на Бога.
Защо? – Бог не е предмет на точните науки, а на философията и религията, където строго научното доказателство е немислимо. Нещо повече – Бог не е подчинене на човешката логика, нито е достижим за човешките доводи. Няма как да не се съгласите, че човешкото мислене е ограничено и не може да обхване неограничения Бог, както мравката не може да докаже съществуването на човека. Нека само още един цитат да използвам от А.Айнщан „напипващ”„профила” на Твореца:
„Аз виждам образа, но моето въображение не може да ми нарисува художника на този образ. Виждам часовника, но не мога да си представя часовникаря.” Човешкият ум не е в състояние да си представи четирите измерения – как може тогава да си представи Бога, пред когото хилядите години и хилядите измерения са като едно. Така, с това необходимо въведение, достигам до едно важно условие, което е необходимо да придобиете, за да можете да разберете отговора ми по-долу, а то е ВЯРАТА, защото съгласете се, че невярващите трябва да вярват в какви ли не невероятности, за да си останат невярващи...
И така, след като се опитах да ви въведа във ВЯРАТА, може би ще разберете по-добре и отговора ми на поставения от вас въпрос.
Както сповенах в началото в Божеито Слово, Десетте Божии Заповеди са дадени и стоят като неизменен фундамент, които регламентират отношенията между човека и Бога (първите четири заповеди от Декалога ) и човешките взаимни отношения – останалите повеления от Десетте Божии заповеди.
А тези, които с насмешка ще погледнат на съблюдаването на Божиите нареждания, само ще обясня, че те не са ни дадени, за да ни ограничавата, а за да ни предпазят и ръководят в живота. Както има Правилник за движението по улиците и пътищта, въведен за нашата безопасност, така и съблюдаването на Божия закон е път към мир, свобода и сигурност:
„ Много мир имат ония, които обичат Твоя Закон и за тях няма спънка, та да се препъват.” Пс. 119:165
И така Моралният закон, състоящ се от 10 висши нравствени принципи, е същността на Божия закон и най-висшата му част. Той е вечен и непроменим – Бог го написва лично с пръста си на две плочи (скрижалите на завета) и заповядва да се постави на най-святото място - в ковчега на завета.
Думите и животът на Христос също доказват неговата абсолютна меродавност:
„17 Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.
18 Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.” Матей 5:17-18
Принципите на този закон отразяват Божия характер и са толкова непроменими, колкото и Сам Бог...
Проправих си път към сърцевината на Вашето запитване.
Докато истинските вярващи вярват, съблюдават и живеят спряма Десетте Божии заповеди,(включая първите четири, определящи отношенията ни към Създателя), то комунистите са „стъпили” само на част от Десетте Божии заповеди, а именно – останалите шест заповеди, които регламентират безупречните взаимоотношения между човеците. Но както доказва историята, всяка философия или религия, която е имитация или осакатяване на Божията истина, е обречена на провал.
Няма да посочвам факти, съвременници сме на гръмкото фиаско на социалистическите идеи в края на миналия век.
Идеята, че за установяването на комунистическото общество е нужна революция и революционна диктатура търпи крах, защото всички се убедихме, че революцията поражда нови богаташи и че народните маси не постигат социалната справедливост, за която са мечтали.Тогава?...
Ако има нещо общо между комунистическия и християнския идеал, то пътищата за постигане са твърде далечни – докато за християните Богът е Абсолютният Творец и Вседържател, Сила, Всемогъщество и Справедливост, то за комунистите Той е изгонен, непознат и непризнат. НИЕ, ХРИСТИЯНИТЕ ПРОМЕНЯМЕ СЕБЕ СИ, А ЗАЕДНО С ТОВА И СВЕТА, С ПОМОЩТА НА БОГА. Това е Първата непреодолима разлика, която разделя християни от комунисти.
А коя е силата на комунистите, кой е техният Бог – не е ли онзи маскиран мамон от древността, преоблечен в светлите одежди на „Братство, равенство и свобода”?
В наши дни вече не е популярно да се говори за комунизъм и социализъм. Но все още има хора (и то доста), които продължават да смятат комунистическите идеи за съвършени, макар и неизпълними. Подобно на християнските. Затова някак съчувствено се обръщат към нас и ни "утешават": "Християнският и социалистическият идеал са твърде близки и затова еднакво неизпълними; нито ние успяхме да построим земен рай, нито пък вие вече толкова години. И все пак - важна е идеята." Действително, ако един агностик случайно прочете Деян. 2:44-45 (или друг подобен текст), има опасност да вземе обществото от Христови последователи за "първобитна комунистическа община". Привидно приликата е поразителна - поне в постулатите. Но бездната е огромна! Само този, който не познава духа на християнството, може с увереност да твърди, че християните били "първите комунисти" или пък, че християнският идеал е неосъществим!
За комунизма човекът не е нищо друго, освен частица от обществото (класата). При християнството - обратно: самият човек е призван да променя обществото (света). Всичко намира своята цел и оправдание в човешката личност, а не в безличностното общество. Исус Христос не е обещавал спасение на цели класи. Спасението винаги е индивидуално (и това съвсем не звучи егоистично) и тук е много важен личният духовен опит на всеки християнин поотделно. Аз не мога да спася обществото, нито пък то - мене. Аз мога да спася единствено себе си чрез Божията милост. Затова призивът на Христос е отправен конкретно към всяка една личност: Петър, Йоан, Павел, Матей, Закхей... При това обявява:
”Понеже какво ще се ползува човек, ако спечели целия свят, а живота си изгуби? Матей 16:26", а комунистът издига в лозунг думите на своя поет: "Аз паднах... Друг ще ме смени и толкоз. Какво тук значи някаква си личност?"
Христос действително основа църква (т.е. общество) и призова към братски отношения между хората, но при запазване на собствената им идентичност, а комунизмът изврати всичко това в безличен "интернационализъм". Eто защо, не може да се твърди че християните били "първобитни комунисти" и да обявим техния и социалистическия идеал за сходни и еднакво неприложими.
Всъщност чий идеал е утопичен?
Социалистическият идеал може - и той доказа това! - да се нарече утопичен и нереален, но не и християнският. Именно защото НИЕ, ХРИСТИЯНИТЕ РАБОТИМ С ЛИЧНОСТИ, А ТЕ – С ОБЩЕСТВА. Това е ВТОРОТО ГОЛЯМО РАЗМИНАВАНЕ между християнството и комунизма. Ако разгледаме въпроса в тази светлина, много лесно ще се убедим, ние и нашите опоненти, че Христовият закон в цялото му съвършенство е не само една напълно приложима към днешните условия за живот реалност, но че и много пъти досега този съвършен закон е бил достиган и изпълняван.
- E как така?! – ще ме попитате.
- Ето как.
Ще задам един и същи въпрос едновременно на социалист-утопист и на християнин и ще сравним получените отговори. Въпросът е:
"Ако убедите един човек, който е издигнал в свой идол парите си, и изведнъж, под влияние на добро разположение ги e раздал на бедните - осъществен ли е вашият идеал?" Социалистът би се замислил само за миг: един богаташ-буржоа, осъзнал класовото неравенство и разкаял се за предишния си експлоататорски живот да подари имота си на онеправданите, на пролетариата - изглежда добре, но целта не е постигната, комунизмът още не е факт. Такива като него - с хиляди, "какво тук значи някаква си личност". И уверено би отговорил: "Не".
Съвсем друг би бил отговорът на вярващия, който добре познава християнството. Той разсъждава така. В какво се състои целият закон - в една-единствена заповед: "да любим един другиго" (1 Иоан. 3:11, срв. 1 Иоан. 2:10; 3:23; 2 Йоан. 1:5; 3 Йоан. 1:11). Исус Христос казва: "По това ще познае светът, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си". Затова този богаташ, който възлюбвайки бедните и отвръщайки се от примамките на греха, раздал имота си, е изпълнил Христовия закон в цялото му съвършенство, защото Сам Господ обявява: "Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си, и раздай на сиромаси; и ще имаш съкровище на небето" (Мат. 19:21). И към него се отнасят думите на Христа, исторически отправени към разкаялия се сребролюбец Закхей: "Днес стана спасение на този дом" (Лука 19:9). Нима толкова лесно било! Да - ще отговорим ние, християните - и лесно, и едновременно много трудно. Защото да победиш себе си, да надвиеш навика, който е втора природа, е трудно нещо. Imperare sibi, maximum est imperium (да управляваш себе си е най-голямата власт), са казвали древните. И едновременно - сравнително лесно, защото тук всичко намира смисъл и изпълнение в конкретната личност, а не в целостта на обществото, иска се да промениш себе си само, а не всички хора по земята.(но променяйки себе си, можеш да промениш мнозина!)
Може да погледнем въпроса и под друг ъгъл. Ние ежедневно се молим: "Отче наш... да дойде Твоето царство..." Значи можем да приемем установяването на царството Божие "на земята" като цел на християнството изобщо. Но кое е царството Божие: царството Божие не е тук или там, уверява Христос, а е вътре във вас. И пак - целта е концентрирана в личността, смисълът и постигането се заключават в нас самите. Не в построяването на "християнска империя", в която да царуват Свободата, Братството и Равенството, защото ако беше така, Исус Христос, с дадената Му от Бог Отец власт, би го постигнал. Вместо това обаче Го виждаме разпнат на кръста заради нашите грехове. Царството Божие не е деспотично, а мистично, скътано в тайните ъгълчета на човешката душа. Както всеки може да се убеди - не е толкова трудно и неосъществимо, колкото изглеждаше на пръв поглед. Защото не се изисква нито да управляваш и променяш класите, а само себе си (вж. Мат. 5:48).
Така че, ако под влияние на християнската убеждение един богат човек раздаде имота си на бедните или един непоправим пияница скъса с алкохола, или един крадец и разбойник се откаже да граби и убива, то във всеки от тези случаи целта е постигната: човекът е променен. Още една душа е спечелена за царството Божие, а обещанията за вечен живот в радост и веселие не са празни, защото в Бог няма нито лъжа, нито измама! Тит 1:2 „надежда за вечен живот, който преди вечни времена е обещал Бог, Който не лъже,”
Числа 23:19
Бог не е човек та да лъже, Нито човешки син та да се разкае; Той каза, и няма ли да извърши? Той говори, и няма ли да го тури в действие? –
И бъдете уверени, Бог каквото говори, ще го „тури” в действие! Скоро ще се развият толкова вихрено пророческите думи в Библията, че няма да имаме време да ги отбелязваме в безупречната хронология, дадена в Библията от Съдията на Световете...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424924
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031