Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.01.2015 12:18 - Проф. Людмил Георгиев: Трагедията на Европа е, че се превърна в придатък на САЩ
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 13947 Коментари: 11 Гласове:
49

Последна промяна: 14.01.2015 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Русия е съвършено различен свят и единствената християнска консервативна държава в момента, казва преподавателят по политическа психология

Интервю на Светла Василева

image











Людмил Георгиев
е възпитаник на Софийския университет. Доктор по социология и доктор на психологическите науки. Професор по социална, етническа и политическа психология в СУ. Автор на десетки научни и публицистични студии, статии и 8 монографии.

"Българинът исторически живее с максимата, че каквото и да стане, ще оцелее. Няма общност, няма държава. Оцеляването е фикс идеята. Тарикат на дребно.

"Православието изключва идеята за световна хегемония

- Миналата седмица беше белязана от атентата срещу френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо". Имаше и атака в Германия срещу вестник в Хамбург, препечатал карикатури на французите. Какво се случва с нашия свят?
- На мен ми се струва, че голямата трагедия на Европа и на европейските политически лидери е, че след края на Втората световна война и особено след края на Студената война, те превърнаха Стария континент в придатък на Съединените щати. Скъса се с вековни традиционни европейски представи, хайде да ги наречем и ценности. Възприеха се безкритично американските.

- Как си представяте цивилизация, стара като европейската, да се предаде на нещо, което е още бебе, от гледна точка на историята.
- Това е фактът. Предаде се. Американската нация и американската държава са ситуирани по съвършено различен начин от европейските. Етническата и религиозната принадлежност в рамките на американското разбиране за нация и държава са второстепенни. Там идеята е концентрирана около юридическото разбиране за нация, т.е. след като си американски гражданин, нещата приключват. В същото време европейските държави и европейските нации са ситуирани по различен начин. Тук в основата са и етническата принадлежност, и дълговековни религиозни и културни традиции. Изведнъж всичко това беше загърбено и се вкара американският модел за свободно придвижване на хора, стоки и капитали, което означава друго усещане на европейските държави за самите себе си и за света около себе си. Нали не можем да си представим масовото присъствие на чужденци в европейските държави само допреди сто години. От тази гледна точка  последните 60 години са нищожно кратък период, ако погледнем хилядолетната история на европейската цивилизация.

- Но скоростта на промяната е направо космическа и многопластова.
- Тя е културна, религиозна, демографска, етническа. Това е стъписващо. И аз се учудвам на европейските лидери защо не прозират до какво може да доведе всичко това. За съжаление ми се струва, че е късно.

- Късно за какво?
- Няма вече как да бъдат пренебрегнати и експулсирани огромни маси от хора обратно в арабския свят например от Франция, в Турция от Германия. Късно е за това. За съжаление дотам води това пряко подчинение в политическо отношение на САЩ. Тези неща ще се възобновяват със страшна сила, говоря за европейските държави.

- В Германия има протести срещу емигрантите и не само там. Сякаш сега започна да се усеща присъствието на тези хора като различни?
- Това ще продължи и ще се случва с все по-голяма сила. Имам предвид и появата на националистически партии. Ние понякога говорим наизуст, казвайки, че тези партии са антиевропейски. Тук става дума за партии, които са очевидно против този начин на структуриране на европейските държави в нещото, наречено Европейски съюз. Т.е. идеята, че все пак на първо място е необходим националният, държавният суверенитет, а тенденцията е в рамките на ЕС европейските държави да го губят. Така че съпротиви ще има. Това е обективен процес. Разбира се, най-голямата драма на западната цивилизация, тя не е от вчера или от днес, а поне от два века, е скъсването с религиозните традиции. Това е един екзистенциален вакуум, който предполага хиляди други ерзац смисли на живота, поведение, ценности, за които говорим.

- Ценностите скоро ще се превърнат в обидна дума, изпразнена от съдържание.
- Идеята тук е, че би трябвало нашите демократични ценности да бъдат универсално значими за целия свят, но това не е така. Свободата на словото има хиляди измерения например. Ако това е ценност. Основната ценност е човешкият живот. Това е универсално значимата ценност. Тогава, когато религиозното усещане за света не е регулатор на поведението и на мисленето, се получават драматични неща, т.е. да си говорим откровено - в западната цивилизация основните ценности са парите и властта. Властта на всички нива. Т.е. животът се осмисля през парите и през властта. Това останалият свят не може да го проумее. И ние си мислим, че ги цивилизоваме. Това е абсурд.

- То се видя, че изнасянето на демокрация катастрофира. Не става със сила.
- Това е стара идея на Вилхелм фон Хумболт, който твърди, че политическият режим, който не е адекватен на културата на съответния народ, по принцип не работи и превръща съответния народ в нещо друго. В стадо. Буквално. Не може да изкорениш хилядолетни традиции в ислямския свят и да наложиш някакви ценности, от които те се ужасяват. Това не е техният свят. И на всичко отгоре пък да се подиграваш с техни религиозни символи. Това е абсурд. Би трябвало да се разграничава свободата на словото от подигравката с религиозните чувства на хората. Факт е, че тези хора се подиграват и с папата, и с католицизма, и с протестантството. Това, че няма никаква реакция, означава, че религията в западната цивилизация отдавна е извън играта. Бог го няма. Бог е мъртъв, както казваше Ницше. Това е драматично. Значи ние трябва да се радваме, че някой обругава исляма, християнството, а дълбоко в себе си не осъзнаваме, че това е фундаментална трагедия за самите нас. Томас Елиът казваше: "Ако не искате да имате Бог, а Бог е ревнив, трябва да се кланяте на Хитлер или на Сталин!", или, бих добавил, на множеството хитлерчета или сталинчета, които идват на власт в западните страни чрез масовата илюзия, наречена свободни избори. На този фон ми се струва, че трябва по съвършено различен начин да се отнесем към Русия, защото Путин предефинира Русия като хилядолетния стълб на православието. В момента тя е най-консервативната християнска държава. Това трябва да ни е ясно. Ние можем да си обясняваме Русия не през Съветския съюз, както правят нашите политолози, а през консерватизма на православието.

- Тази тема отсъства от медийното пространство.
- Да, защото дотам ни стига погледът. Русия е съвършено различен свят. Единствената християнска консервативна държава в момента.

- Американците ще се борят с Русия до последния европеец, чували ли сте тази реплика.
- Ама, разбира се. Когато говорим за Щатите и Европа, би трябвало да имаме предвид доктрината Уидроу Уилсън, която е фундаментална и определяща външната политика на САЩ до ден днешен. За американския бизнес всяко кътче на света представлява интерес. И във всяко кътче на света американската държава е длъжна да отвори пътя на американския бизнес. След Студената война тази доктрина продължи да съществува, но беше конкретизирана в доктрината Волфовиц, която гласи: ние не трябва да позволим на нашия европейски съюзник самостоятелен път във външната политика и по всякакъв начин трябва да удържаме подчинената му роля по отношение на САЩ. Аз питам нашите скъпи европейци защо не създадохме обща отбранителна сила, щом сме толкова европейци. Нали имаме общи икономически и политически структури, защо нямаме общи военни структури, които да са независими от НАТО, защото очевидно чрез Алианса американците упражняват влияние и натиск върху европейските държави.

- Ако сме крайни, бихме могли да кажем, че Германия е окупирана държава...
- И не само Германия. Където има бази на НАТО, Италия каква е? Същото. Това от американска гледна точка е абсолютно нормално, защото нали си представяте какво става, ако говорим за общо пространство от Ла Манш до Владивосток. Като прибавим и присъствието на Китай, това означава че САЩ трябва да остане една държава някъде на американския континент, която да се самозатвори в себе си.

- Регионална сила?
- Да. Е, как ще го допуснат те това.

- Но се опитват да ни убедят, че сега това е Русия.
- Там нещата са по-други. Православието по принцип не носи със себе си идеята за световна хегемония. Парадоксът, който беше по времето на социализма, може да бъде разбран само с регулативното влияние върху мисленето и поведението на православието. Нали комунистическата идея беше за световната пролетарска революция, за победата на комунизма в световен мащаб. Е, защо това не се случи? Благодарение на дълбинната регулативна същност на православието, която изключва възможността за световна хегемония. Същото е и съдържанието на конфуцианството. И то не носи в себе си идеята за световна хегемония. Това, което носи в себе си такава идея, е псевдохристиянството и, разбира се, идеологемата на Съединените щати. Да си припомним какво казваше още Ричард Хофстадер - съдбата на Америка не е да има идеология, а тя да бъде идеология. Тук претенцията е съвършено различна. Разбира се, когато се опитваш по този начин да мислиш и да действаш в света, ще срещаш съпротиви. Няма как.

- Америка си повярва  в своята единственост и непогрешимост.
- Да. Но светът не може да търпи еднополюсен модел поради чисто културни и религиозни традиции. Не искам да говоря тук за икономика, която ни се натрапва от всички. Тя е важна, но светът не бива да бъде обясняван само през икономическите си основания. Ако ние нямаме представа за културните и религиозните традиции на народите, значи се отказваме въобще да разбираме света.

- Къде виждате България в тази битка на световете?
- Когато в обозримо бъдеще се разпадне Европейският съюз, следващият български политически "елит" ще отиде в Москва, ще падне на колене, ще наругае днешните български политици и ще извоюва място на България в Евразийския съюз. А когато се разпадне и Евразийският съюз, поредният български "елит" все ще намери някой нов "съюз", който да гарантира възпроизводството на държавата.

- Това е смела прогноза, да не кажа крайна.
- У нас няма нито общност, нито елит, който да помисли собствената си отговорност за собствената си държава. Ние сме свикнали някой друг да се грижи за нас и за държавата ни. Било византийците, било османците, германците, Съветският съюз. Сега Европа и НАТО. Е, за какво говорим?

- България е на геополитически кръстопът, но вместо да превърнем това в капитал за себе си, ние стоим сякаш в ступор.
- Да, защото ние още не можем да дефинираме за себе си собственото си разбиране за нация, за държава. Огромна част от българите смятат, че българската нация са само българите. Циганите и турците какво ги правим при това положение?

- Е, как какво - на сапун, биха казали радикално настроените. Подобни мнения присъстват в обществото, макар и "облечени" в други думи.
- Да. И като се възпроизвеждат всеки ден, стават начин на мислене на т.нар. политически елит. Той може да не го експлицира. Да не отива до тези крайности, но по начина си на мислене за държавата той възпроизвежда точно това. Оттам идват драмите. Т.е. несигурността е основно следствие от това мислене за нацията. Несигурността, че в един момент, вижте, циганите ще ни превземат, после турците ще ни превземат, бежанците и си отива българската нация. Създава се една несигурност, която на нивото на политическото предполага точно това - търси се някой да осигурява тази държава, защото аз, политическият елит, се усещам неспособен да го правя. И в този смисъл е много лесно. Заповядайте, другари американци, европейци и НАТО, оправяйте ни държавата, ние не можем.

- Вие ще стигнете до стилистиката на колегата си доц. Иво Христов, който казва, че ние сме една колониална територия, а нашият елит е неин пазач и надзирател.
- Той е много мек, щом смята, че сме колониална територия, но ние и това не сме. Идеята, че някой е колония, самият израз предполага все пак някакво структуриране, някакъв промисъл за себе си, дори и като колония. Но ние и това не сме. Ние нямаме усещане за общност. При това положение как да бъдем дори колония? Ето например защо общността, ако имаше такава, която 80% е русофилска, не скочи да направи един 500-хиляден митинг в София и да каже на управляващите "искаме да го има "Южен поток". Защото не сме общност.

- В този ред на мисли ние, българите, за 25 г. една национална стачка не сме направили.
- Българинът исторически живее с максимата, че каквото и да стане, ще оцелее. Когато основната ти смислообразуваща идея, идеята за собствения ти живот, е оцеляването, какво да искаме повече. Няма общност, няма държава. Оцеляването е фикс идеята. Тарикат на дребно. Това е векове наред, то не е от вчера.

- Оцеляването е ниска перспектива. То и животното иска същото. Но тръгвайки от нея, ние затова вероятно не можем да разберем руснаците.
- Да. Ние, българите, никога не сме били религиозни. Тук християнско и езическо вървят ръка за ръка до ден днешен. Самото православие предполага онова мистично сакрализиране на светското в ежедневието, което ние няма как да го разберем. И след като това не разбираме, как да разберем руския човек. Той всекидневно чрез православието прави точно това - освещава профанното. Това обяснява според мен и защо социалистическата революция се случи в Русия, а не другаде. Защото за православието частната собственост е твърде странична идея. Тя я няма дори. А за католическия, протестантския свят на Западна Европа, тя е иманентна на живота. На руския мужик да му кажеш, че фабриката трябва да бъде национализирана, за него няма нищо по-естествено от това, защото той по съвършено друг начин пребивава в реалността. Пак казвам, чрез това мистично православие.

- Значи ли това, че бъдещето на света е трудно прогнозируемо, а нашето още повече?
- Идеята след края на Студената война, че светът окончателно се секуларизира и че чрез идеологемата на либералната демокрация той ще става еднополюсен чрез глобалната хегемония на САЩ, очевидно претърпя окончателно фиаско. Светът е и ще бъде многополюсен поради простата причина, че традиционните православни, мюсюлмански, конфуциански, индуиски, будистки и всякаква други религиозни концепции няма как да бъдат вкарани в тази идеологема, а хората, които ги изповядват, просто не могат да мислят себе си, света и смисъла на своя живот по друг начин - по начина, по който им предлагат САЩ и Европа. Да, най-вероятно в този многополюсен свят ще продължават кризите, войните, конфликтите и страданията, тъй като нашата западна цивилизация така и не може да разбере, че не е универсално значима. В такава ситуация българският народ ще трябва отново да избира, но преди всичко той трябва най-после да се опита да разбере себе си. Тогава изходът ще е съвършено различен.
 

duma.bg

 



Гласувай:
51



1. rokset - "Би трябвало да се разграничава свободата на словото от подигравката с религиозните чувства на хората. "
14.01.2015 13:16
На против ! Би трябвало да се подиграваме с всичко. Много хора , а и много общности, се взимат прекалено на сериозно. Днес ще ми забраниш да се подигравам на религията , утре на държавата , а после на поредния "наполеончо". Не съм съгласен с по- голямата част от мнението на проф. Георгиев , но за да споря , трябва коментара ми да е по - голям от интервюто.
цитирай
2. batogo - !!!:))) Обичай ближния си като себе си. Прави това, което искаш да ти правят. :)
14.01.2015 13:59
Начинът на живот в Русия и това, което тя върши и прокламира, няма нищо общо със учението и ценностната система на Христос, основана на мир и любов. Русия използва христянството, което доскоро забраняваше и малтретираше, за да сее раздори, омраза и разединение в света и да подчинява духовно чрез него народа си, като създава оправдание за антихристките си действия...
А що се отнася до сходството в ценностите на Европа и Америка - нека не забравяме, че Северна Америка е създадена от най-будните, свободомислещи и предприемчиви европейци-авантюристи...
цитирай
3. dedenze - Преди векове религиите са формирали бит, култура и добродетели !
14.01.2015 14:44
Днес са комерсиализирани и обслужват политически интереси ! Някои вярвания с право предизвикват смях и карикатури !? Т.е. религията е изпята песен, която трябва да се ползува само у дома и никъде другаде ! За съжаление в бездуховния, монетарен свят в който живеем, още не е намерила своя заместител, защото всичко се нуждае от пари !
Друг е въпроса за огромната историческа роля на религията, за формирането на днешната народопсихология, за това, че без нея нямаше днес да има Русия, България....Стягането на "редиците" около нея, днес няма да донесе желания ефект!
Централния проблем е икономическата глобализация, която обслужва само крупния финансов капитал и без бой го прави владетел на света ! Това обяснява зависимостта на Европа от САЩ, войните и всичко останало ! Днешната цивилилизационна битка трябва да се води против капитала и едноличното притежание на планетата, против частната собственост и онаследяването колкото и "страшно" да звучи ! САЩ са световен жандарм, който защитава само и единствено финансовите и икономически интереси на своите милиардери и забележете - с всички, възможни средства ! САЩ е родина на бизнес интереса, тя не е родина на обикновените наемни хора ! Т.н. евроатлантически "ценности" са антихуманни и водят до регрес и гибел ! 2-3 % владеят света, другите са експлоатирани и принудени да оцеляват с огромни усилия !
Има и такива, отдавна построили комунизма - циганите, може и това да е следващия цивилизационен модел след Третата световна война !?
цитирай
4. alchemist - Либера = свобода, а не контролиран хаос или свободия
14.01.2015 15:26
Прекалената либералност, вече води хората до отвращение от самата нея. И в резултат на това много хора провъзнасят Путин, и в частност Русия, като бастион на морала. А не трябва да е така, поради простата причина, че и Russland, e такава като тях...
Първостепенна задача на целият български народ, е да се оттърве от Мафията и да си осигури приличен стандарт на живот, чак после трябва да залита(но и да си гледа интереса!), към други дейности, политики и т.н.
цитирай
5. batogo - !!!:)))
14.01.2015 17:43
Деденце, циганите ли са твоя еталон за новия цивилизационен модел, който успешно да замени западния ?!?! :)))
цитирай
6. injir - , , . . . западната цивилизация така и ...
14.01.2015 19:06
,,...западната цивилизация така и не може да разбере, че не е универсално значима...,,
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне-batogo!
15.01.2015 10:03
Това , което пишеш е вярно, но медалът има и обратна страна В началото на създаването и са завоеватели -испанци, конквистадорите, почти изтребили местното население Освен изброените от тебе, там отиват и бягащи от закона престъпници, персони търсещи бързо и на всяка цена забогатяване и друга подобна измет Камората не е създадена от учени, високата престъпност-също
Така ,че има и от едното и от другото Идеалът е в книгите
Но едно е вярно, рядко, за разлика от нас повтарят нещо, в което са убедени ,че са сгрешили-расизмът например
А ние повтаряме до припадък
Поздрави за тебе и за авторката Светла!
цитирай
8. jelezov - Гласувах отрицателно, но не за и...
16.01.2015 14:12
Гласувах отрицателно, но не за интервюто като колективно творение, а за идеите на професора, които оценявам като дълбоко ненаучни, качество което обезценява несъмнено хуманистичната (по-скоро филантропската) им идейна насоченост. За доказателство на истинността на казаното от мен, ще цитирам само следните два от множеството „бисери”, които професорът щедро ръси:
„Разбира се, най-голямата драма на западната цивилизация, тя не е от вчера или от днес, а поне от два века, е скъсването с религиозните традиции. Това е един екзистенциален вакуум, който предполага хиляди други ерзац смисли на живота, поведение, ценности, за които говорим.”

„Не искам да говоря тук за икономика, която ни се натрапва от всички. Тя е важна, но светът не бива да бъде обясняван само през икономическите си основания. Ако ние нямаме представа за културните и религиозните традиции на народите, значи се отказваме въобще да разбираме света.”
Марксистите не натрапват икономиката като единствено обяснение на ставащото в света. Те само твърдят, че самите „културни и религиозни традиции” не могат да бъдат екзактно разбрани без знание и убеждение за ОПРЕДЕЛЯЩАТА РОЛЯ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА ИМ ОСНОВА.
Ако случайно Бил Клинтън прочете това интервю, непременно ще възкликне: „Икономиката, глупако”.
В моя блог има постинги, в които обяснявам как и защо мислене подобно на мисленето на професор Георгиев страда от „частична интелектуална слепота” (ЧИС). Тя е необходимо следствие от общественото разделение на труда на умствен и физически. Тази, хилядолетно просъществувала причина за ЧИС, не прощава дори и на родени гении, ако успоредно с интелектуалните си занимания не работят и с ръцете си - тази най-човешка придобивка от всичко, което Човекът притежава.
цитирай
9. zaw12929 - ГРЕШЕН Е НАЧИНЪТ, "който предлагат САЩ и Европа.
16.01.2015 15:28
светът се състои от всякакви умни по малко умни и примитивни, но и най умният си е малко прост Не всеки умен ще излезе от положение ( щом е застрелян!) в което мъдрият няма да се набута има опит

Това във Франция е опит, но малцина си взеха поука, другите отидоха да маршируват... издали пак карикатури задръстените мозъци... но с това проблемите не се решават. Каквото повикало, такова се обадило закани за убиване, а трябва диалог на високо ниво... диалог, лула на мира и всеки в свой дом и ред,,
цитирай
10. injir - Диалог на един език. Човешки.
18.01.2015 22:35
Диалог на един език. Човешки.
цитирай
11. apostapostoloff - В България професорите станаха повече
28.01.2015 18:14
от пенсионерите. Има- няма 3 000 000...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425340
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031