Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.10.2014 10:18 - Иновации от дъното
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 7186 Коментари: 8 Гласове:
59


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Фирми, учредени с капитал... 2 лева, получават грантове за десетки и стотици хиляди левове; 21-годишни бенефициенти анализират риска от наводнения

image

България трайно се е закотвила в дъното на рейтингите за иновации в ЕС. Толкова много станаха през последните години тези "почетни" последни места, че вече само ги констатираме като факт, без да предприемаме нещо съществено. Сами. Без да ни го искат от Брюксел например. Или от някъде другаде. Всяко чудо за три дни, си казваме. И продължаваме. Нанякъде. Все едно накъде. Движението е всичко, целта нищо, видимостта на действия е по-важна от същността и ефекта от свършеното.
Страната ни има един-единствен национален инструмент за регламентирана държавна помощ за иновативни идеи и предприятия - Националния иновационен фонд (НИФ). Под формата на грантове фондът разпределя публични средства, събрани от данъкоплатците. Тази година беше проведена седмата му сесия, която стартира на 1 февруари и приключи в края на юли с обявяване на проектите, спечелили финансиране. От участвалите 152 проекта 63 не бяха допуснати до класиране. На 37 оценяващият комитет отказа финансиране. Останалите 52 проектни предложения

ще получат общо 9 980 078 лв.

за да бъдат реализирани. От Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), която администрира фонда, обявиха, че правилата за кандидатстване са максимално опростени в сравнение с предишни години. Въпреки това, преглеждайки списъка на одобрените предложения, няма как да не отбележим няколко неща, които се предават от сесия в сесия, компрометират дейността на фонда и пораждат съмнения доколко е защитен общественият интерес при инвестирането на публични средства.
Първо. То е свързано с противоречие, заложено още в нормативния акт, определящ правилата за управление на средствата на НИФ. Според тях "дейността на фонда се основава на принципите на прозрачност и публичност" (чл.7, ал.1). В същото време обаче има отделна глава "Конфиденциалност", която въвежда ограничения и спуска завеса пред начина на оценяване на проектите, мотивите за избора на едни и за отхвърляне на други, имената на експертите, ангажирани с оценката. Всичко това, заедно с цените и условията по договорите,

е скрито зад гриф "служебна информация"

Така единственото, за което ни информират, са фирмите, проектите, с които са спечелили финансиране, и стойността на гранта. Нямаме достъп до проектните предложения, на които е отказана подкрепа, нито до компаниите, които не са били допуснати до класиране. Оценяващият комитет, както и външните експерти, анализиращи предложенията, също са скрити от гражданите, макар че точно техните решения определят кой и как ще харчи публичните средства, събрани от данъкоплатците. Каква е тяхната конкретна компетентност и достатъчна ли е, за да оценят експертно дадено иновационно предложение, остава тайна, пазена надлежно в папките и файловете на ИАНМСП.
Второ. НИФ не финансира проекти, поставящи в приоритетна позиция използването на местни вместо вносни суровини (чл.23а, ал.5). Казано по друг начин - фондът поощрява харчене на парите на българите за чужди стоки в ущърб на местното производство, което е абсолютен нонсенс, откъдето и да бъде погледнато.
Трето. Според правилата, фондът не финансира проекти, които вече са подпомагани от други донорски програми (ЕС) с публични средства (чл. 23а). А дали е така? Какви са възможностите за независим граждански контрол върху точно тази част от дейността на НИФ? Никакви. Заради "служебната тайна" и изискванията за конфиденциалност, от една страна. От друга, заради невъзможния достъп до документацията на проектите, финансирани от еврофондовете. Дали има случаи на двойно финансиране знаят единствено получателите на средствата, но те са последните, които ще огласят подобна информация. Ето например проекти на компании, спечелили грантове от Седмата сесия на НИФ, а също от еврофондовете.
Проектното предложение на "Буларх" ЕООД "Система за управление на интелигентни велосипеди" печели грант (352 511 лв.) от иновационния фонд, а еврофондовете финансират "Инвестиционна подкрепа за внедряване в производството на иновативен мултифункционален сгъваем велосипед с електромотор" (1 235 325 лв.) на компанията.
Грантът (200 055 лв.) на "Паралел" ЕООД е за разработване на нови типове високоеластична пяна с ниски емисии на летливи органични компоненти, непроизвеждани до момента. Същата фирма е бенефициент на две финансирания от еврофондовете в размер на 3 177 189 лв. Единият от проектите е описан като "Повишаване конкурентоспособността на световния пазар на "Паралел" ЕООД чрез внедряване на иновативен продукт в производството". Дали този продукт не е пяната, няма как да разберем.
"Пролет" ЕООД е финансиран (424 424 лв.) от Фонда през 2014 г. за изработване на иновативни технологични линии и агрегати в кожено-галантерийната промишленост. През 2012 г. грантът от НИФ е за комплексно автоматизиране на производствените процеси. Същата година в предприятието са в ход два проекта, финансирани с пари от ЕС: "Модернизиране на "Пролет" ЕООД" и "Повишаване на конкурентоспособността на "Пролет" ЕООД", на обща стойност 877 263 лв.
Варненската фирма "Елком МД" ООД печели грант (112 260 лв.) от НИФ за "Система за интелигентно измерване, регистриране и управление в комплектна трансформаторна подстанция". Същата има и три гранта от фондовете на ЕС на обща стойност 382 491 лв. за изработване на опитен образец на "Модулна трансформаторна подстанция", безопасност на труда и диверсификация на продукцията чрез "Модулна трансформаторна подстанция".
Четвърто. От внимателния преглед на списъците със спечелилите проекти може лесно да се установи, че НИФ сякаш вече има любими компании. "Самел 90" АД е финансирана от фонда през 2008 г., 2012 г. и 2014 г. "Пролет" ЕООД печели грантове през 2007 г., 2012 г. и 2014 г. "Биовет" АД е абсолютният отличник с финансирани проектни предложения през 2005-а, 2007-а, 2012-а и 2014 г. В Седмата сесия четири компании получават финансиране по два свои проекта - "Самел 90" АД, "Химически продукти", "Биовет" АД и "Ар Си Дизайн". Техните грантове са на обща стойност 1 216 537 лв., което е 21% от сумата, с която фондът оперира за 2014 г. (5.8 млн.лв.). Общата субсидия за проекти на фирмите, участвали в настоящата и в предишни сесии - "Институт по заваряване" АД, "Самел 90" АД, "Комикон" ООД, "Пролет" ЕООД, "Спесима" ООД, "Кейт" ООД, "Биовет" АД, "Химически продукти" ООД, е 2 620 233 лв., или 45% от сумата, с която НИФ разполага за 2014 г. Ако темповете се запазят същите, след още две сесии фондът нищо чудно да се превърне в клуб за

подпомагане на ограничен кръг избрани компании

подбрани неясно по какви критерии.
Пето. Буди недоумение решението на оценяващия комитет и експертите, избрали за финансиране част от проектните предложения и компании. Така например "Галвея инженеринг" ООД ще бъде подпомогната с 182 476 лв. за иновативна технология за електрохимично нанасяне на защитни покрития на базата на цинк с последващи конверсионни филми върху сложни машиностроителни детайли. Проверка в системата на АПИС показва, че за 2013 г. осигурените лица в компанията са 7, а за 2014 г. едва 3. Как са доказали наличие на капацитет и възможност да се справят с изработването на технология е въпрос, на който отговор няма. 
"Ретел" АД печели грант от 152 215 лв. за иновационна технология за производство на високотемпературни материали и сплави, съдържащи наноелементи. Компанията е на загуба в последните 6 години, като през 2013 г. стойността на отрицателния финансов резултат достига 508 000 лв. Въпреки това тя е финансирана, макар правилата за управление на средствата на фонда да не позволяват това.
"Вива софт" ЕООД ще получи 40 807 лв. за разработка на прототип на иновативна информационна система за мониторинг на нивото на речни басейни и анализ на риска от наводнения на населени места. Фирмата е регистрирана с капитал от 50 лв. на 7 февруари 2012 г. и няма финансови отчети нито за 2012 г., нито за 2013 г. Няма и осигурени лица. Собственикът й е едва на 21 г. Какъв анализ на риска от наводнения може да направи той, е въпрос.
"Алекс 1977" ЕООД, която е учредена с... 2 лв. капитал и през 2013 г. има 2 осигурени лица, а през тази година - 4, ще получи грант в размер на 33 789 лв., за да проучи и разработи фармацевтичен продукт за стомашни заболявания от природни източници.
"Екомод Хаус" ООД е създадена на 19 февруари 2014 г. (три седмици след обявяване началото на Седмата сесия) с капитал 100 лв. Осигурява едва две лица, но печели грант от НИФ в размер на 360 072 лв. за иновативна технология за производство на сглобяеми дървени къщи.
Какво се случва с компаниите, получили финансиране през годините. Част от тях, по-голямата, продължават да съществуват. И дори да печелят нови средства от фонда. Има и друга категория - онези, които вече практически са прекратили дейността си. За това няма да прочетете обаче в отчетите на НИФ, просто защото той няма задължение да проследява

какво се случва с вложените от него средства

Не за друго, а дори само за да коригира собствените си процедури за подбор и да гарантира максимална ефективност на инвестираните публични средства.
Мониторинг на първите сесии на фонда показва, че например "Нано туул шоп" ООД, финансирано с 291 620 лв. за разработка на химически и биохимически сензори за анализ на параметрите на околната среда тип "Електронен нос", от м. юни 2013 г. вече няма осигурени лица, а от 2008 г. до 2011 г. включително финансовият му резултат е загуба. Същата е съдбата и на СД "АНАДА - Атанасови и сие", финансирани във Втората сесия на фонда с 154 000 лв. за нова технология за изграждане на черупкова конструкция на сграда, и на ЕТ "НИКЕА-Митко Митев", получила 215 400 лв. за разработване на иновационни технологии за производство на диетични храни. Двете дружества  регистрират само загуби за периода 2008-2010 г. (до тогава е наличната информация), а в момента са с по две осигурени лица. "Вионас" ЕООД, получило 342 000 лв. от Третата сесия на НИФ за технология за синтетичен полимерен продукт, предназначен за влагане като слепващ материал при производството на рециклирана хартия, от септември 2013 г. вече няма осигурени лица. Подобна е и ситуацията на "Алфалифт", финансирана от Четвъртата сесия с 288 966 лв. за иновативна напълно разпределена система за управление на асансьори. От юли месец т.г. компанията де факто е прекратила съществуването си, тъй като няма служители.
Очевидно дейността на НИФ по начина, по който е организирана в момента, нито е прозрачна, нито ефективна, което поражда съмнения в процедурите, безпристрастността на подбора на проектите и ползата им за обществото. Десет години, откакто е създаден фондът, са достатъчни за равносметка и за решение - така ли ще продължава и занапред - да разпределя публичен ресурс "на тъмно", или е крайно време да бъде отворен за граждански контрол.


Светла Василева


duma.bg

 



Гласувай:
59



1. dedenze - Когато си колониална държава управлявана отвън, изпълняваш каквото ти наредят !
29.10.2014 11:42
Т.н. НИМ, не прави изключение! За да стане ясно на "простолюдието" ще дам един пример: До избухване на демокрацията тук се произвеждаха акумулатри, широка гама постояннотокови ел. двигатели, алтернатори, велосипеди.... с български суровини (имаме действуващи находища на цинк и олово). Логично е да се развива битов, екологичен, акумулаторен ел. транспорт с широка гама стигаща от ел.тротинетки до електромобили ! Инвестициите в такава дейност не са големи и производствените мощности бяха налични ! След престъпната приватизация, не е ясно какво точно стана, но те могат лесно да се възстановят, наличен е и опита в производството! Още един странен факт: всички аварийни компютърни захранвания (UPS) работят с малки оловни акумулатори 5- 10 А/час. и са стотици хиляди на брой - те също не се произвеждат тук, а се внасят, при сложен транспорт и разрешителни режими заради киселината в тях! Струват почти колкото акумулатор за кола 60 А/час !? Същевременно се констатира свъхпроизводство на ел. енергия, свиване на битовата консумация !? Става ли ясно, че се обслужват чужди интереси!
Може ли някой продажен и тъп политик на прехода да обясни защо ? Коя заробваща, евроатлантическа директива ви задължи да ликвидирате и приватизирате ПЕЧАЛИВШОТО и самоиздържащо се държавно производство !?
От 240 депутата, плюс Президента съм сигурен, че не знаят смисъла на западната дума иновация, бъркат я със саниране и гейпарад, накъде сме тръгнали тогава !?
цитирай
2. makont - За съжаление Светле,
29.10.2014 11:47
само тъжно можем да констатираме всичко това, но не знам дали ни е в силите да направим нещо. Логиката изисква, когато се дават пари за нещо, да се проследи пътят им, за какво са вложени и ако не е реализиран продуктът или иновацията, за която са дадени да бъдат върнати със съответните лихви. Да не говорим, че за някои от случаите нещата направо са си за прокуратурата. Пиша това, защото знам как ни скъсват от документация и отчети при финансиранията по мярка 121 и 123, проследяват си всеки лев, защото трябва да е изхарчен целево. Въсщност вече нищо не ни учудва, нали! Аз също съм се нагледала на какво ли не. Поздрави, това което можеш всъщност да постигнеш е да се шуми и да се пише за тези несправедливости, пък ако някой чуе....
цитирай
3. mt46 - Каква държава сме, щом
29.10.2014 12:36
бизнесът и бюрокрацията разчитат предимно на еврофондовете?... Всички плащаме членски внос на ЕС, а малцина усвояват /присвояват/ европари...
цитирай
4. анонимен - ДОКАТО НЕ СЕ ВЪВЕДЕ ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ОЦЕНКА "ОПОЛЗОТВОРЕНОСТ"
29.10.2014 16:38
НА ОТПУСНАТИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИ, ИЛИ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ, ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА ЗА ВСЕКИ ЕТАП ОТ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРОЕКТА И СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕТО МУ, КОЯТО ДА СЕ ДАВА ОТ НЕЗАВИСИМ ОРГАН,

А ФИНАНСОВО-ОТЧЕТНАТА ОЦЕНКА "УСВОЕНОСТ" ОСТАНЕ САМО КАТО СТАТИСТИЧЕСКА СПРАВКА ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ПАРИЧНИЯ ПОТОК ПРИ РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРОЕКТА,

БЪЛГАРИЯ НЕ САМО ЩЕ ОСТАВА НА ДЪНОТО НА ВСЯКАКВИ РЕЙТИНГОВИ КЛАСАЦИИ , НО И ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ОТ КЛАСАЦИИТЕ, ПОТЪНАЛА В ТИНЯТА НА БЕЗКОНТРОЛНОСТТА И КОРУПЦИЯТА.
цитирай
5. freeoldmen - Добри суми.
29.10.2014 19:16
На пръв поглед, чудесна възможност за развиващи се предприятия,
на втори...все същата гнила бюрократична фасада, зад която надничат корупция
и откровен грабеж.
цитирай
6. kostadin - Ама редно е да сте обръгнали на но...
29.10.2014 19:49
Ама редно е да сте обръгнали на новите пазарни механизми известни още от времето на древна Гърция.
Битият си е бит, а бито и е...о не се връщат...
Ние сме победена държава и у нас могат да изкласяват само латифундиски идеи даващи възможност на чуждите на бълг.инереси юнаци-демократи да получават по -добри нетни доходи от тези в оръж. промишленост или фармацефтиката.
цитирай
7. injir - Крадци.
30.10.2014 00:09
Крадци.
цитирай
8. kosara2008 - и добавям - пладнешки обирджии и дебелокожи хайдуци ...
30.10.2014 18:08
injir написа:
Крадци.


тя алчността, на чиновниците и политиците в тази държава, няма измерение,користта и на слугинажа им...също...

благодарност към теб, Чара, за изнесеното инфо, докато има такива като теб,няма да губя надежда за Времето, когато прозрачността във всяко добро дело и човещината ни ще тържествуват ....
цитирай
9. kalin8 - Привет!
03.11.2014 19:28
Аз съм сигурен, че за посочените фирмички са останали по някоя троха от сумите! Даже не троха, а трошичка...
От Брюксел отхапват най-много - там са големите бели акули! Следват нашите акулчета ... И по редичката - нароченият кандидат- изпълнител е последен, разбира се! нали? Пък и някой трябва все- пак да отговаря в случай, че се наложи... Не сме го измислили ние всичко това, де! Схемата е мнооого стара...
Затова се въртят всякакви номера- какви ли не?!
Б.
цитирай
10. logo - Проблемът е принципен, подходът - погрешен
08.02.2015 15:35
Занимавам се с бизнес от 1991 г. Най-важното нещо в бизнеса е да имаш бизнес план и продукт, който да е полезен за някого и на добра цена, това значи купувачи, клиенти, които имат полза от това, което предлагаш. Подобно "насърчаване" на малки предприятия е смъртоносно за тях. Клиентът престава да ги интересува, бизнес план не им е нужен, важни са връзките в министерства и ведомства. В резултат има усвоени едни пари и няколко луксозни коли или апартамента, купени в повече. Няма обаче производство, няма продукти на пазара и дори лук и чесън са от внос. Безработицата расте, младите бягат чужбина, работни места няма освен за сервитьорки и гледачи на болни в хосписи и старчески домове. Или в сивата икономика. Нищо не е показателно повече за това в каква криза е икономиката от спада в приходите от ДДС. Няма Добавена стойност! Трябват истински фирми, истински предприемачи, произвеждащи и предлагащи истински продукти. Те не се създават с такова "насърчаване".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424823
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031