Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.10.2014 16:06 - Проф. Антоний Тодоров: Това бяха избори на отчаянието
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 12474 Коментари: 24 Гласове:
64

Последна промяна: 14.10.2014 16:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Ние вече сме в ситуация, която хората едва ли дълго още могат да понесат, казва политологът



image Антоний Тодоров е роден през 1957 г. Възпитаник на Френската езикова гимназия в София, доктор на политическите науки, професор по политология в НБУ, гост-професор в Свободния брюкселски университет (Брюксел), Източноевропейския университет (Тетово, Македония), Бургундския университет (Дижон, Франция). Председател е на УС на Българската асоциация по политически науки, член на УС на Асоциацията на франкофоните в социалните науки и др.


Интервю на Светла Василева
"Този парламент не може да излъчи правителство, което да управлява 4 години, при това с народната любов"

"Имената в листите трябва да са по азбучен ред и избирателят да ги подрежда"

- Г-н Тодоров, какъв е вашият прочит на изборите?
- Те бяха натоварени с огромни очаквания. Цяла година вървяха протести, които искаха предсрочни избори. И когато се случиха, радост по улиците нямаше. Радост в обществото нямаше. Дори сред онези, които казаха, че са ги спечелили. Обществото не показва ясно от кого иска да бъде управлявано и на кого дава доверието си. На тези избори пролича, че за доверие изобщо не може да става дума. Това е техният парадокс. Добре, една партия излезе начело. Това се очакваше. Може би някои от гражданите си казаха - победителят е предизвестен, не си заслужава да гласуваме. Това беше разигравано и в хода на абсолютно вялата и почти несъществуваща предизборна кампания, сякаш и политиците разбираха, че няма какво да се направи повече. Гражданите са толкова отвратени от политиката, че не си заслужават никакви особени усилия да се приканят да гласуват. Това бяха избори на отчаянието, защото гласувалите гласуваха с отвращение, а негласувалите не гласуваха от отчаяние.

- Как стигнахме дотук, до отчаянието?
- С поредица от отстъпки, градейки този представителен демократичен режим. До такава степен се втренчихме в изборите, които не са нищо друго освен инструмент, който демокрацията може да използва, че решихме, че изборите - това е демокрацията. Забравихме, че изборите могат да произвеждат недемократични резултати, ако се използват по съответния начин. И че демокрацията, ако бъде сведена до избори, все едно казваме на гражданите - интересувате ни един ден на 5 или на 4 години, след това не ни интересувате изобщо. Ето това започва да става все по-съществен проблем. И затова говоря за допълване на изборите с нови демократични практики, където гражданите да участват в разискването на нещата и във вземането на решения.

- Това отгоре надолу ли трябва да стане?
- Не. Така не се получава. Да се върнем към годината на протестите. Видя се, че в един момент те бяха яхнати, политически използвани, но това също е опит. Гражданите вече знаят, че има опасности, но знаят и силата си. Както и слабостта си. Тези протести не родиха организация или някакъв вид постоянен граждански натиск, но те винаги са възможни. Същото се отнася и за изборите. Тези избори може би няма да променят кой знае какво, но гражданите знаят, че винаги могат да ги предизвикат и отново да променят конфигурацията на управлението. Сега не успяха, следващия път може би ще успеят. Това само по себе си не е достатъчно. Трябва да се експериментират форми, а има такива експерименти. И те са от последните 5 г. Аз говоря за експериментите, основани на граждански асамблеи от подбрани с жребий граждани, в Ирландия, Холандия, Дания, Великобритания, Канада. Не всички завършват успешно, но това е опит, който показва, че когато се съберат случайно избрани граждани, някои от които далеч в своята професия от обсъжданата материя, когато те знаят, че истински ги питат и основавайки се на здравия си разум, хората стигат в много случаи до интересни и практически смислени решения.

- Това ще става по инициатива на гражданите ли?
- Говорим за проекти, финансирани от централната власт. Ние трябва да мислим за това. Политиците и управляващите трябва да започнат да разбират, че теренът, върху който стоят, се разклаща фундаментално. Че могат да държат под контрол гражданите или обществото до определен момент. Идва момент, в който неочаквано събитие може да предизвика неочаквана гражданска мобилизация, която да помете всичко.

- Ние бяхме свидетели на нещо подобно със случая "Пеевски".
- Да, най-малкото постигнахме това, че той не стана председател на ДАНС. Но ако говорим за "отгоре", има все пак един актьор, който е между това "отгоре" и гражданството - политическите партии. Всички те са изправени пред нуждата да покажат какво ново представят или предлагат. Ако това усилие не бъде направено, няма да имат дълъг живот. Дори и такива като БСП, които имат 100-годишна история. Това не е гаранция за нищо. За да останете дълго време на терена, трябва да работите в обществото, да конструирате, да изградите трайни връзки, да ви припознава една активна публика.

- Но всъщност няма разговор за политика и политики?
- Това не ентусиазира никого. Сега някои казват, че гражданите се интересуват от личности, защото решиха да използват преференциите. Не, това е по-скоро желание да покажат, че искат да участват, и понеже са видели някаква малка възможност в това, са решили да опитат как работи. Избирателната система се нуждае от значителна реформа. Винаги съм препоръчвал финландската. Тя е пропорционална със задължителна преференция. Много проста за употреба.

- Преференциите сработиха ли?
- Те се превърнаха в инструмент за вътрешнопартийна конкуренция и борби. На много места бяха буквално купени от някои кандидати. Има такива рискове и опасности. Но пак ще се върна към финландската система. Там не са просто преференции. Избирате между личности, предложени от партии. Гласовете се разпределят пропорционално според получения процент за партиите, само че която личност е получила повече гласове, излиза начело в партийната листа. Партийните листи са по азбучен ред. Те не са предварително подредени. Мисля, че тази система може да работи добре и у нас и да мотивира повече граждани да гласуват.

- Може, но трябва актьорите, които определят правилата, да се съгласят, а те няма да искат.
- Тук гражданският натиск е от значение.

- Те са заинтересовани да съхраняват статуквото.
- То няма да може да продължи толкова дълго. Ние наистина сме в ситуация, в която вече не може така.

- И тези избори не решиха никакви проблеми?
- Да. Дългосрочните проблеми няма да бъдат решени, само най-належащите.

- Кои са те според вас?
- Това, което е свързано с банковата криза, с бюджета на здравноосигурителната каса. Такива, които чукат на вратата буквално. Да се приеме нов бюджет за следващата година, защото иначе ще важи старият, а той няма да е приложим. Трябва да се закърпи положението, хората да оцелеят и да се успокоят. Не трябва да си правим никакви илюзии. Никой не бива да обещава, че ще реши стратегически въпроси с този парламент.

- Това не тръгва ли оттам, че четвърт век ние нямаме идея за себе си? Станахме член на НАТО и ЕС - и дотам.
- Да, това се случи. От политиката изчезнаха проектите. И вече не говорим за идеология и различията сякаш се стопиха. Всеки прави едно и също. Управлява някаква ситуация криво-ляво. Няма проект. Защото последният проект - комунистическият, рухна. А обществата без някакъв ентусиазиращ проект не могат да функционират и няма да оцелеят.

- Те не могат да функционират, обединявайки се непрекъснато "против".
- Да, но това става заради липсата на проект. Ако такъв има - ще кажат: ето, това искам да стане, така си представяме бъдещето.

- Ние не можем непрекъснато да мразим и да се обединяваме около омразата.
- Това е нашата политическа култура. Тя е малко богомилска. В този смисъл има приятели и врагове. Най-честите партийни мобилизации у нас са, когато се посочи враг. Търси се подкрепата на избирателите, за да се отървем от някого, да изолираме някого, а не защото искаме да направим нещо "за". Това е повсеместно. Особено последните избори показаха боравенето със страха. Ако няма стабилно правителство - следва разруха.

- Страх се внушава всекидневно, дотам, че да си доволен, че си жив.
- Точно така, и пада нивото на претенциите. Уплашеният човек е готов да преглътне всичко.

- Но ние така се смъкваме до абсолютна периферия. Без претенции. Не мислите ли?
- Така е. В обществата, във всичките, има инерция. Преодоляването не може да стане с магическа пръчка, трябват усилия. И понеже съм преподавател, смятам, че просвещението и образованието са от значение.

- Какво правителство очаквате?
- Не може да се излъчи в този парламент правителство, което да управлява 4 г., при това с народната любов. И да направи такива реформи, които са нечувани и невиждани, и обществото изведнъж да се промени. Когато ми кажат: ето три десноцентристки партии, близки идеологически - ГЕРБ, РБ и ПФ, идва ми веднага наум орел, рак и щука. Но дори се чудя дали орелът, ракът и щуката не биха могли да си сътрудничат по-добре. Казват - голяма коалиция. Добре, но тя е невъзможна, защото нашата политическа култура й противоречи. Не знам дали това е така, но бих използвал едни думи на Демостен пред атиняните, произнесени пред заплахата на Филип ІІ Македонски да завоюва Гърция. Казвал им: атиняни, вие сте най-щастливите хора на света, защото каквото и да направите, все ще е добро. И те му ръкопляскали. Дотам сте се докарали - допълнил Демостен. И ние дотам сме се докарали. Каквото и да направим - все ще е добро. Има ли правителство някакво - все ще е добро. Защото следващи избори след три месеца, първо, че вероятно няма да променят качествено ситуацията, второ, гражданите ще бъдат не просто отвратени, те може би и ще се мобилизират "против" изборите. Очаквам умерено правителство, за кратко време подкрепено по-широко, отколкото от някаква тясна група. Не мога да си представя да се промуши еднопартийно правителство на ГЕРБ, освен ако няма много задкулисни договорки.

- Изненада ли ви фактът, че ДПС "превзе" нови територии благодарение на ромския вот?
- Нека изместим перспективата и оптиката. Защо ромите припознават ДПС? Огнян Минчев казва - купуват ги. Не е само това. Изобщо дори не това е водещото. ДПС просто ги привлича. Казва - вие сте малцинство, а ние сме единствената партия, която защитава малцинствата. Ние всички поднесохме на ДПС една голяма торта и те си я взеха.

 

duma.bg









Гласувай:
64



1. theeconomist - С Тони сме състуденти....
14.10.2014 16:14
....той е умен мъж!

Поздрави за постинга!
цитирай
2. diso - Никога не съм се съмнявал, че и вляво има свестни и умни хора
14.10.2014 16:37
За съжаление, в "лявата" БСП гласът им не се чува!
Съгласен съм с почти всичко, без темата за ДПС накрая.
цитирай
3. getmans1 - И какво трябваше да научим?
14.10.2014 16:45
Тава че е умен мъж, благодаря?! Чудя се, и на кого да благодаря за това?
цитирай
4. apostapostoloff - Изборите са много показателни.
14.10.2014 17:20
Те недвусмислено подсказват, че в обществото има голямо разслоение и това е добре. Защото съединението в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не прави силата. Там, където всички мислят еднакво, никой не мисли както трябва.

Изборите сочат също така, че социализЪма вече няма никаква почва у нас и това е още по- добре!
цитирай
5. chara - theeconomist Благодаря!
14.10.2014 17:21
:)
цитирай
6. chara - diso На "лявата" БСП само етикетът е ляв
14.10.2014 17:22
:)
цитирай
7. freeoldmen - Не бих казал, че съм съгласен напълно с г-н професора,
14.10.2014 17:43
но е много вярно това:
"обществата без някакъв ентусиазиращ проект не могат да функционират и няма да оцелеят"

Това е. Сега "демократите" ще кажат: европейски ценности, България в Европа...
Да де, ама вече сме там.
И отникъде надежда взорът не види...
цитирай
8. chara - Няма такова нещо като "европейски ценности", "евроатлантически ценности" и т.н.
14.10.2014 18:11
Това са клишета, които ако питате онези, които ги използват, да ги обяснят, едав ли ще могат.
цитирай
9. chara - getmans1 Това е просто гледна точка на един политолог, който не присъства всеки
14.10.2014 18:12
ден във всеки ТВ канал в прайм тайма.
цитирай
10. ivanna4ev - А. Тодоров определя гласувалите ...
14.10.2014 20:43
А. Тодоров определя гласувалите като отвратени а не гласувалите като отчаяни. Което според мен е твърде погрешно. Точно не гласуването е белег преди всичко на
пълна отвратеност и погнуса. И хората като него не само нямат право на грешни такива изводи, а имат задължението да анализират това отвращение и да покажат какво стои зад него. Защото то едва ли се изчерпва с наличието или липсата на метода Д'Ондт. А и на финландската система. Още повече, че става дума за по-голямата част от хората в страната.
цитирай
11. theeconomist - Чара, не обяснявай на гетата, той не е
14.10.2014 21:14
виновен, че не разбира.....:-)))
цитирай
12. chara - theeconomist Не обяснявам. Спряла съм.
14.10.2014 22:14
Sapienti sat
:)
цитирай
13. getmans1 - Разбира се Икономе, ...
14.10.2014 22:45
theeconomist написа:
виновен, че не разбира.....:-)))


... за някои е важно да управляват прайм тайма и уважаема @chara, хубаво е че се спирате поне за такива като мен, което не пречи на доброто отношение .
цитирай
14. getmans1 - Елементарно, даже е трудно да се ...
14.10.2014 22:53
Елементарно, даже е трудно да се обиди човек, 12. chara - !!!
цитирай
15. urilozev - Понякага се
14.10.2014 23:18
чудя, как " измятането на дъските" е здравословно за за неотсечените още дървета. Поздрав.
цитирай
16. sestra - Да, и в моето гласуване имаше известен процент отвращение -
15.10.2014 06:13
към глупостта да вярваш, че стоиш, когато си в течението на река и дори отчаяние заради това, че все още толкова хора робуват на илюзията, прът в колелата на България - че може някак си да ни отмине изкуплението на самата тази многогодишна глупост. И разбира се отвращение към тези, които в последната година разпарцалиха докрай държавата и се изгавриха с нея с всички възможности на своя духовен упадък. Ето - колко много отвращение и отчаяние, но гледаме напред, защото сме все пак живи и Бог с нас.
цитирай
17. theeconomist - Чара, не му обръщай внимание на гети....
15.10.2014 06:34
за умният може да е достатъчно, а за едни прости кални гети.....:-)))
цитирай
18. anonymous1212 - Поздравления Chara!
15.10.2014 07:19
За наградата, която получи - "Златен ключ" от ПДИ ( Програмата "Достъп до Информацията").
"...за системно и целенасочено търсене на информация по обществено значими теми, водене на дела и отразяването на всеки етап от случаите в публикации. През последната година журналистката използва ЗДОИ за да получи информация от различни институции – Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, от Столична община и др."

Голяма част от разкритията бяха споделени с нас тук в blog.bg

http://www.righttoknowday.net/news/20140928000199/PDI_vrychi_nagradite_po_povod_Mejdunarodniua_den_na_pravoto_/

http://www.eurochicago.com/2014/09/svetla-vasileva-zlaten-klyutch/

Дерзай все така!

Пожелавам ти сила и постоянство!
цитирай
19. radosslav - Да те питам Светла
15.10.2014 15:30
Ти като си се отдала на страстта да въртиш тия статии, променяш ли нещо съществено към добро? И понеже добро е неопределено понятие, да кажем от твоите статии, става ли така, че повечето от хората да са по-доволни и по-близко до желанята и мечтите си? Помагат ли тия статии, за доброто на хората?

Първо, България никога не е имала доктрина и затова масите се хващат за национализма и за месиите. А много странно, че на тия избори не се появи месия. И после масите се обединяват с ракия по масите. <-Шега

Каква може да е националната доктрина, която да обедини българите, а защо не и циганите и турците с българите? Ето ти тема.

Ако не искаме национализъм и месии, ни трябва национална доктрина, която всяка власт да изпълнява, кой ще я напише? Тогава всички ще излязат на избори.

В момента нито един политик не защитава българските интереси. Едни прокарват ЦРУ проекти, други турски политики, трети руски, четвърти брюкселски. А народа не е идиот, явно няма български политици, затова никой не гласува.
цитирай
20. zaw12929 - Да запазим дух на спокойствие... въпреки... но
15.10.2014 22:15
След " избори на отчаянието " ще дочакаме ли парламент на надеждата с правителство на спасението или... поправителен?!!

Лека вечер!!
цитирай
21. syrmaepon - Безспорно правителство за 4 години ...
16.10.2014 10:02
Безспорно правителство за 4 години вероятно няма да има, но задължително трябва да има правителство поне за една и да се решат най-належащите и неотложни въпроси и задачи. Жалостивото "мучене", както се изразява един блогър не ни помага с нищо. Умен мъж е този, които предлага идеи и решения и в най-забърканите ситуации.
цитирай
22. hristo27 - Преди изборите ни набиваха в гла...
16.10.2014 12:52
Преди изборите ни набиваха в главите, че който не гласувал, помагал на ДПС. Е, хората от Кюстендил, Ямбол и Габрово гласуваха, но им подмениха вота за сметка на циганина Сали? Аз също гласувах за партия, но за такава, която никога не е била в парламента. От къде да съм сигурен, че ЦИК не са превърнали и моя глас в "цигански"? Кой може да гарантира, че ако гласуването е електронно и задължително, горните неща няма да се повторят?
цитирай
23. injir - , , . . . демократичен режим., , . . . ...
17.10.2014 01:23
,,...демократичен режим.,, ... Оксиморон.
цитирай
24. aip55 - Ако се
19.10.2014 18:23
състави правителство, то това са избори на дебелоочието!
цитирай
25. kostadin - За поред път през вековете в които ...
30.10.2014 20:16
За поред път през вековете в които има демокрация управляващата партокрация ни показа ,че от изборите нищо не зависи.Само дето яко ги смъди от факта че над 50% от българитеимащи право на глас им показаха гърбовете си с решението да не ги признават за политически управленски фактор заслужаващ някакво внимание.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425738
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031