Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.07.2014 07:07 - Проф. Людмил Георгиев: Драмата ни е, че нямаме промисъл за собствена държава
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 8899 Коментари: 22 Гласове:
37


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Колкото повече обичаме Москва, Брюксел или Вашингтон, толкова повече се мразим ние, казва преподавателят по политическа психология


Интервю на Светла Василева

image

Людмил Георгиев е възпитаник на Софийския университет. Доктор по социология и по психология. Професор по социална, етническа и политическа психология в СУ. Автор на десетки научни и публицистични студии, статии и 7 монографии. Преди дни излезе от печат книгата му "Критическата психология на политиката и историята".









- Проф. Георгиев, казват за Русия, че носи друг цивилизационен код, различен и от западноевропейския, и от американския?
- Има истина в това поради простата причина, че Русия е православна държава. Ако искаме да търсим разликата между католическия и протестантския Запад, нека я наречем условно между християнската цивилизация и Русия като фундамент на православието, би трябвало да говорим не само в исторически, но и в психологически аспект.
Едно от фундаменталните различия поне от няколко века насам, струва ми се, е това, че католицизмът и протестантството не играят никаква роля в регулацията на поведението на западната цивилизация. В същото време последните 20 години наблюдаваме фундаментално православно и религиозно възраждане в Русия. Самото предефиниране на Русия като хилядолетен стълб на православието очевидно има редица потвърждения както на общностно, така и на индивидуално ниво. Някои вероятно ще кажат, че за 74 години съветски режим нищо не е останало, но това е дълбока заблуда. 74 години може да са голям исторически период от гледна точка на една млада нация, каквато е американската, но в сравнение с хилядолетното православие те са общо взето нищожен срок.
Има нещо, което идеолозите не обясняваха нормално, а именно защо в крайна сметка марксистката идеология или социалистическата/комунистическата, няма значение как ще я наречем, победи в Русия. Моят отговор е, че самото православие направи възможна тази победа. Имам предвид това, че мистицизмът на православието по особен начин ритуализира и освещава всекидневието. Колкото е драматично преживяването на това битие, в толкова по-голяма степен този православен мистицизъм го прави сакрално. В този смисъл няма нужда да убеждаваш дълбоко руския православен човек, че държавата трябва да бъде собственик. То се разбира от само себе си. Докато в католическата и протестантската части на западната цивилизация дори не е възможен промисъл за това, че няма да има частна собственост, че собствеността върху средствата за производство трябва да бъде държавна или национална. Това са коренно различно зададени програми на мислене и на поведение. Голямата разлика между комунистическата и национал-фашистката идеология, която бе призвана да възроди неимперски нации като Германия и Италия, за разлика от техните съседи като Франция, Великобритания, е, че там всъщност нито за момент не се и помисли да бъдат национализирани големите предприятия. Това е недопустимо заради вкоренени представи изобщо за света. Докато силната държава е нормалността в православния мистицизъм.
Вярно е, че Егор Гайдар го казваше това още преди 25 г., че Ленин вкарва вирус в националния организъм на Русия, но самият организъм е бил готов да го поеме, защото всесилната държава се разбира от само себе си в рамките на православния мистицизъм, който по особен начин освещава индивидуалното битие, и е съвсем нормално за руския православен човек да смята, че държавата е тази, която трябва да се грижи за своите поданици. Тази нормалност изглежда не може да бъде разбрана от католическите и протестантските представи за света.
Всички говорят за руските олигарси, сега е модно. Нека не се заблуждаваме, че западните олигарси са по-малко значими или по-малко бедни. В случая става дума за точно противоположно отношение между държава и олигархия. Ако западните олигарси чрез националните и транснационални компании в известен смисъл определят политиката на съответните държави или на коалиция от държави, т.е. олигархията подчинява държавата в католическата и протестантската части на западната цивилизация, то в Русия е тъкмо обратното. Държавата подчинява на себе си олигарсите.
Най-големите социални и политически проекти са резултат на точно този бунт на протестантството срещу католицизма, но това не е бунт срещу същността на вярата, а по-скоро бунт срещу ролята на обслужващия персонал и ролята на на църквата като посредник в общуването между човека и бога. Протестантството задава една ужасяваща визия - достатъчно е човек да бъде вдъхновен, да получи просветление, за да разбере учението. Не е нужно да има познание. Това отваря широко вратите за едно социално инженерство, което може да има ужасяващи последици. И впрочем създаването на либералната демокрация в условията на САЩ е точно това. Това е един протестантско осъвременен превод на отхвърлянето на монархическия ред в стара Европа. На мястото на една религия се създава нова религия. Ричард Хофстадър го е дефинирал прекрасно в едно изречение: "Съдбата на Съединените щати не е в това да има идеология, а самата тя да бъде идеология", т.е. ако тръгнеш да се бориш срещу американската демокрация, значи се бориш срещу Бог. Това е завършекът, есенцията на тази драматична подмяна на религиозно с идеологическо.

- Идеята за глобализацията, която превзе света, в това число и Европа, неин контрапункт само Русия ли остана?
- Това, което казвате за глобализацията, е израз на хилядолетната западна идея за хегемония. Тя идва от Древна Гърция, минава през Марк Тулий Цицерон за ойкуменическия Рим - универсалната цивилизация на света, през Средновековието на римокатолическата църква, която извършва геноцид над цялото останало човечество пак от гледна точка на идеята за глобална хегемония. Това е новият световен ред. Глобализацията е преразказване на цялата тази стара версия за глобална хегемония, чийто основен носител, днес - това е драмата на западната цивилизация - е САЩ, които не са европейска страна, не са западна страна в класическия смисъл на думата. Европа от 70 години насам не е център на западната цивилизация. Тя се оказва един придатък, което е вътрешната драма на европейските народи. Цялото това пробуждане на европейските народи днес чрез така наречени уж фашистки, леви, десни, националистически партии, всъщност е бунтът на нормалното европейско мислене спрямо отредената роля на Европа чрез ЕС да бъде подчинена структура на една незападна страна като САЩ, която пък възпроизвежда западната идея за глобална хегемония. Не е само Русия. Това е и конфуциански Китай, а също по особен начин и Латинска Америка. Най-напред започна Еквадор, после Боливия, Аржентина, Бразилия - това са страни, които скъсаха със съвременната неоколониална политика на САЩ чрез нейните структури като МВФ, Световната банка. Налице е едно обединение на света според мен спрямо тази идея. Най-парадоксалното е, че в наше време вече разбираме какво означава онова, което се случи на 11 септември 2001 г. Имам предвид обявения от Джордж Буш кръстоносен поход срещу исляма. Създаването на халифата в днешни условия е всъщност точно това - реакция на хората срещу глобалните претенции на САЩ.
Бжежински си го казва откровено: ако може да се дефинира една обща политическа идентичност на хората извън западната цивилизация, имайки предвид извън САЩ и ЕС, това е антиамериканизмът.

- Има ли шанс православието в сблъсъка между цивилизациите?
- Самият факт, че православният мистицизъм предполага самозатваряне на битието в рамките на сакрализиране на ежедневието, прави невъзможна всякаква претенция за глобално господство. Същото е и с конфуцианството, индуизма, будизма. Това са религиозни концепции, за които основната цел е индивидуалната човешка екзистенция и то такава, която именно чрез ритуализиране на ежедневието да го прави свещено. При такава концепция забравете за претенция за глобална или световна хегемония. В този смисъл православието, руското, на конфуциански Китай, будистка Индия или Япония, която е смес от религиозни концепции - те по никакъв начин не могат да бъдат нищо друго освен регионални бариери пред американската идея за глобална хегемония. Няма как да търсиш идея за световно господство в рамките на конфуцианството или православието.

- Но вижте в рамките или дори извън рамката на протестантството, което няма удържаща сила, Америка колко е експанзионистична?
- Нека се разберем, американците нямат друг шанс. Убеден съм, че те не могат по никакъв начин да се самозатворят във вътрешните си проблеми, защото това ще означава край на нацията и край на държавата. Забележете, че американската идея за нацията - ние всички сме американци без разлика на своя културен или религиозен произход, предполага точно това. Външната експанзия се разбира едва ли не като задължение на американската нация да въдворява т.нар. демокрация, която се дефинира като божията идея за устройство на обществото. Ако американците се затворят в себе си и кажат "останалият свят не ни интересува" - те няма как да оцелеят като нация и като държава. Това е една двойнственост, която трябва да се има предвид при оценката на американските действия.
Друг е въпросът, че за мен е най-унизително е поведението на европейските държави, които забравят своите изконни вековни традиции в областта на философията, на културата, на изкуството. Всичко това се забравя, за да бъде ЕС подчинена структура на САЩ. Драмата е невероятна. Това е все едно да отхвърлиш традициите на националната си кухня и да смяташ, че върхът на кулинарното изкуство е вечеря със сандвич. Същото е и в областта на науката и политиката. Това е драма, но тя няма да продължава дълго. Това, което започна в последните години - бих го нарекъл ново европейско Възраждане, то няма как да не се възпроизвежда. Бъдещето на Европа не е противопоставяне между ляво и дясно. Бъдещето на Европа е противопоставянето между слугите на американците и новите партийни формирования, които си искат собствените национални държави.

- В България обаче сблъсъкът върви по линия русофилство-русофобство.  
- България е уникална. Тук липсата на чувството за собствена държава възпроизвежда и тези разделителни линии. Някои смятат, че САЩ и ЕС по-добре ще гарантират собствената ни държава. Други, че това ще е Русия. Това е българската драма, след като няма промисъл за собствена държава. Колкото повече обичаме Москва, Брюксел или Вашингтон, толкова повече се мразим ние. Уникална българска ситуация. Така е било около Освобождението, така е било 1944 г., така беше 1989 г. Като нямаш 650 години собствена държава или някой друг се грижи за нея - така се получава.

- За разлика от руснаците, при които православието не е умирало никога, ние, българите, сякаш никога не сме искрено религиозни.
- Българинът не е бил дълбоко религиозен абсолютно никога. Не забравяйте как е наложено християнството - с обезглавяването на 52 изконни прабългарски аристократични рода. Тази пролята някога кръв, драмата около нея се възпроизвежда, макар и на несъзнателно ниво. По този начин става ясно защо някак си от самото начало християнско, религиозно, православно и езическо вървят ръка за ръка в българската национална психика. Те са неотделими елементи. Ние въобще не можем да се помислим в един реален православен свят, какъвто е руският в момента. Това е израз на наш дълбок провинциализъм.

- Доста хора у нас не разбират съвременна Русия, сякаш не могат да си представят, че може да съществува свят като руския?
- Водещата концепция при българина, възпроизвеждаща се през вековете, е индивидуалната стратегия за оцеляване, за индивидуално справяне. Той няма чувство за общност, чувство за собствена държава. 

- Американците ли са новият ни "голям брат"?
- В доктрината на Уидроу Уилсън е казано, че не трябва да има изоставено нито едно кътче в света, което да не е обект на американските национални интереси. Там, където трябва да стъпи американският бизнес, там държавата трябва да му осигури достъп, било чрез дипломация, било със сила и с армия. Съвременният й вариант, който след 1989 г. е водеща концепция в политическото мислене, е доктрината Волфовиц. Тук вече се казва, че американските национални интереси могат да се налагат и не директно, може и чрез НАТО, ООН и други структури. И което е най-унизителното по отношение на Европа, той каза директно така: на европейските ни партньори не трябва по никакъв начин да се позволява дори да си помислят, че могат да вземат самостоятелни решения, включително в рамките на отбраната. Категорично не трябва да се позволява да се създава европейска система за сигурност, защото това може да обезсмисли НАТО. Изпуснатата реплика на г-жа Нюланд "Fuck the EU" не е случайна. Това е начин на мислене. Илюзия е, че американците се грижат за добруването на хората. Няма такова нещо. Там, където мине американският ботуш, там трева не никне. Това трябва да бъде ясно на всички. Единственото, което американецът може да преследва, е собственият му национален интерес. Вижте двата американски ТЕЦ-а у нас. Вижте къде е назначен синът на Джо Байдън - в борда на украинската газова компания. Това в чий интерес е, в интерес на украинския народ ли?

- Лошото на нашата ситуация е, че България няма дефиниран национален интерес.
- Президентът Плевнелиев каза, че националната цел на страната трябвало да бъде въвеждането на еврото. Това е тотална липса на всякакво усещане за държава и за позицията, която заемаш. Докато и другият титан на мисълта от Банкя, който една година саботира работата на парламента, не му се каже, че няма място в политиката, драмата на България ще продължава и тя продължава.

 





Гласувай:
41



1. leonleonovpom2 - Здравейте!
02.07.2014 08:20
Поздрави за хубавия материал!
Засегната е интепресна тема, чувството на българина за липса на собствена държава и на държавност.
Интересно е обаче да се проследи откъде идва
Някой ще каже, ами други са ни освободили, затова разчитаме някой да ни свърши работата.
Не е това, въпреки, че е вярно. То, освобождението е с наше впечатляващо участие, издигнало ни в очите на тогавашните народи
По-сериозната причина е, че съдбата ни се е решавала на маса от други, с пълно наше незачитане като държава и народ!
Берлински договор, Ньой, спечелена Междусъюзническа война, загубена подмолно и на маса, участвали на страната на победителите във Втората Световна война с хиляди жертви, но на масата от другата страна с милиардни репарации
Когато едно зло се повтаря многократно, то става необходимост
Когато многократно по такъв начин се демонстрира нищожността на държавата ни, тя става такава и в мислите....
цитирай
2. chara - leonleonovpom2 Аз споделям малко по-различна теза, а тя е че българският народ
02.07.2014 08:53
е лишен от чувство за историчност, захвърлен в периферията, в задния двор ако щете на голямото геополитическо случване. Веднъж той беше издърпан за косите и вкаран в геополитическа орбита, след което (след 1989 г.) отново е върнат там където е бил винаги и където очевидно му харесва да бъде.
цитирай
3. syrmaepon - С основните неща съм съгласна. Р...
02.07.2014 09:05
С основните неща съм съгласна. Русия е не само православна, тя е била повече обърната към Азия. Има някакъв малък шанс нещо наистина коренно руско клонящо към Европа да се роди, но по пътя който се върви то ще бъде след сериозен катаклизъм. За олигарсите - да и на запад има и те са също глобално незаинтересовани от национални интереси. Разликата е че в тези страни имаше развит капитализъм, свободен пазар който позволи създаването на средна класа, докато в страни като Русия и България разликата между олигарсите и мизерстващия народ е сразяваща.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Съгласен съм, едното не изключва ...
02.07.2014 09:21
Съгласен съм, едното не изключва другото, друг е въпросът, кое предхожда!
цитирай
5. chara - syrmaepon в страни като Русия и България разликата между олигарсите и мизерстващия народ е сразяваща
02.07.2014 09:24
...и в Латинска Америка, също.

Тезата на професора е, че в западния свят капитализмът намери почва благодарение на протестантството, докато православието предполага друго светоразбиране и друг приоритет - на духовното пред материалното, на сакралното пред всекидневното във всичките му прояви
цитирай
6. dedenze - Проблема е в монетарното и притежанието на материални блага!
02.07.2014 12:07
Всички религии отричат това начало и щедро обещават небесното царство на бедните и онеправданите. За жалост днес те са също комерсиелизирани и обслужват властнически интереси, масово използуват индулгенциите ! Славянските народи преминали през робства и страдания инстинктивно разбират, че парите не са всичко, че бедни и богати свършват в 1 кв.м. на горобищата.За огромно съжаление до сега никой не предложи система за оценка на човешката значимост извън монетаризма !
Българска държавна самостоятелност е нещо изключително ценно, въпроса е имаме ли волята и силата да устоим на света, който ни е колонизирал и реално унищожил! Русия на базата на колосалните си ресурси се опитва да пази суверенитета си и то на висока цена и лишения, което прави чест на руснаците! Те заедно и евентуално с Китай могат да родят един по-добър световен ред, който да не се основава на бездуховността, лакомията и инстинкта за притежание. Рано или късно нискоинтелигентната, американска, имперска мечта ще рухне, защото не съответствува и противоречи на природните закони и развитие!
цитирай
7. alchemist - По начало това, което иска Бог и к...
02.07.2014 12:41
По начало това, което иска Бог и което е записано в Библията е тотално окепазено от католицизма, православието и протестантството. Те са от хората, а Бог е казал друго...
Всеки паралел между изтока и запада е нелогичен, защото стадионите, на които бягат са различни. Западът е замесен от по-друго "тесто", а изтокът си е свикнал да тегли и даже му е приятно. Да, приятно!
Между България и Русия има много прилики, в исторически план и което става в едната става и в другата. Лошото е, че "гениалните преобразувания" в тези две страни, винаги са съпроводени с човешки жертви, а за поклоните пред престъпниците - да не говорим.
цитирай
8. kbalenciaga - Людмил Георгиев е голям лъжец, манипулатор и измамник!
02.07.2014 13:43

Такива като него са много вредни за всяко едно общество.
Личи си отдалече школовката на "бившите" от НРБ тайни и явни ченгесарски структури.
А най-фрапиращото в случая с тази тема е, че "русофобите" мълчат?!
Това не ви ли е странно???

Людмил Георгиев лъже маже, вкарва и някой истини, които изкривява...просто е абсурдно.

Само няколко цитата ще коментирам от тази кофа с лъжи и измами, които са изсипани тук, излязли от устата на Людмил Георгиев.

"...т.е. олигархията подчинява държавата в католическата и протестантската части на западната цивилизация, то в Русия е тъкмо обратното. Държавата подчинява на себе си олигарсите."
Това е огромна ЛЪЖА!

"Има нещо, което идеолозите не обясняваха нормално, а именно защо в крайна сметка марксистката идеология или социалистическата/комунистическата, няма значение как ще я наречем, победи в Русия. Моят отговор е, че самото православие направи възможна тази победа."
Още по опашата лъжа!

chara, какво е мнението ти по този въпрос?
Лично твоето мнение.

И още куп лъжи им, които не ми се коментират...няма ли други, които да ги виждат?!

цитирай
9. lion1234 - С интерес прочетох
02.07.2014 13:54
представеното от теб интервю. В общи линии авторът ясно е разграничил битуващите понастоящем три културно-историко- политически модела на развитие: американския, западноевропейския и руския. Като плюс приемам и фактът, че са представени и съответните религиозно-психологически проекции на въпросните модели, обуславящи в една или друга степен техните предимства или недостатъци.
Без съмнение, христианската традиция, в лицето на протестанството и католицизмът, няма как да не са дали своя позитивен отпечатък върху все още успешния западноевропейски модел, но все пак считам, че ключова роля за последния са изиграли хуманистичната традиция от Новото време, ориентирана към Човека, като творец на собственото си житие- битие, както и последвалото я по-късно Просвещение.
Че ЕС в момента е в ролята на една полуколония на Щатите, е вън от съмнение. Дълбоко се съмнявам обаче, че ,,възраждането'' и независимостта на ЕС от хегемонията на Щатите и тяхната глобална стратегия, по думите на автора, ще се постигне чрез популистки и националистически крясъци за ,,съюз на независими и силни европейски държави''. Е, да, сред противниците на федерализма има и по-умерени/ дали са плодотворни обаче е друг въпрос/ гласове - този на Великобритания, напр., която бе категорично против кандидатурата на победилия вече профедерален председател на ЕК Юнкер. Същата тази Великобритания, бореща се яростно за независимост от Брюксел обаче, е най-верният и отявлен сателит на Щатите. Много от профашистки настроените ,,патриоти'' антифедералисти пък са в прекрасни отношения с Путин и Русия/ току-виж вземат да се присъединят към Евразийския съюз/.
За липсата на промисъл: редом с горчивия исторически опит, имаме и позитивен: какво ни пречи да си спомним за Златния век, Паисий, Антим I, Екзарх Йосиф, Съединението, за държавници като С. Стамболов и да почерпим от техния опит? Не ни зачитали в Европа - след като ние сами не го правим, как другите да го правят?
цитирай
10. chara - kbalenciaga - "Людмил Георгиев е голям лъжец, манипулатор и измамник!"
02.07.2014 13:58
"chara, какво е мнението ти по този въпрос?
Лично твоето мнение."

Мнението ми е, че коментарът ви е съставомерен на НК и че в наказателен процес за набеждаване и уронване на доброто име в обществото не можете да докажете тезата си.

За ваше щастие, няма да ви се наложи, т.к. сте анонимен/на, което виждам ви позволява да лепите етикети с лекота.

цитирай
11. born - Евала, Чара ! За мнението ти, изк...
02.07.2014 15:36
Евала, Чара ! За мнението ти, изказано така категорично. Напълно те подкрепям. В този блог има редица лица, които не коментират, не изказват мнение,не спорят с нормални аргументи, а само плюят , използвайки просташки епитети по тези, които не мислят като тях. Интервюто с проф. Георгиев е чудесно и представлява един интересен и нерегулярен поглед към глобалното състояние на света.
цитирай
12. kbalenciaga - chara, силно ме разочерова
02.07.2014 15:53
До сега имах съвсем различно мнение за теб.
Какъв НК, какъв наказателен процес, какви пет лева?!

Питам те за твоето мнение по този въпрос:
"Има нещо, което идеолозите не обясняваха нормално, а именно защо в крайна сметка марксистката идеология или социалистическата/комунистическата, няма значение как ще я наречем, победи в Русия. Моят отговор е, че самото православие направи възможна тази победа."

А ти бягаш по тъча, бягаш от въпроса по най-елементарния начин?!

От това, което е писано тук е видно, че Людмил Георгиев е голям лъжец, манипулатор и измамник.

Посочил съм малка част от неговите лъжи.
Защо се правиш, че не ги виждаш???

А от цялото интервю ясно се вижда, че се опитва да манипулира и мами като изкара управляващите в САЩ лошите:

"Илюзия е, че американците се грижат за добруването на хората. Няма такова нещо. Там, където мине американският ботуш, там трева не никне."
Това нали ти си го писала???

А Рисия, и по точно управляващите там, и олигарсите им да ги изкара, че са много по добри от американците?!

Това ли са ти са безпристрастните интервюта?!


цитирай
13. chara - kbalenciaga Няма безпристрастни интервюта. Това не е информация за новинарско
02.07.2014 19:13
събитие или анализ на проблем.

Кой би чел позиция, в която няма страст? Със същия успех се чете телефонен указател?

Не публикувам тук интервюта, за да се харесат на някого, а защото смятам, че всяка позиция следва да бъде чута. Ако имате претенции към тезата на проф. д-р Людмил Георгиев, можете да се аргументирате и да му напишете. Обещавам ви, че ще предам написаното, както съм правила с аргумени на съблогер срещу тезата на доц. Иво Христов.
цитирай
14. kbalenciaga - Тук не става въпрос дали има или няма безпристрастни интервюта
02.07.2014 21:16

За трети път те питам, какво е твоето мнение за това:
"Има нещо, което идеолозите не обясняваха нормално, а именно защо в крайна сметка марксистката идеология или социалистическата/комунистическата, няма значение как ще я наречем, победи в Русия. Моят отговор е, че самото православие направи възможна тази победа."

Нали за това пишем тук, в тази блог платформа, да изразяваме личното си мнение и позиция?

А този Людмил Георгиев може да бъде професор само в манипулациите и измамите...

Докога ще ги цитирате, ще ги интервюирате, ще ги коментирате подобни индивиди?!
И не говоря само за проруски настроените, но и проамериканските такива.

Нима не виждате че така и вие участвате в дезинформирането на българите?!

В тази връзка много ми приличаш на Юрий Александров(mamkamu).
И той като тебе не е безпристрастен, само че е от другата страна на твоите позиции.
И какво правите вие двамата умни, начетени, еродирани?!
Поставяте различни гледни точки, или по скоро дезинформирате и обърквате повече хората като участвате в схемата на големите манипулатори в стил "Разделяй и владей"?
Можеш ли да ми отговориш на този въпрос.
цитирай
15. injir - , , В Русия. . . държавата подчинява ...
02.07.2014 21:30
,, В Русия... държавата подчинява на себе си олигарсите.,, А у нас ? Няма държава. Има кланящи се на тоя и оня човечета.
цитирай
16. merlin68 - Интересни са тезите на проф. Гео...
02.07.2014 22:28
Интересни са тезите на проф. Георгиев, има много верни неща, но аз не съм съгласен с принципните му постановки. И дори се осмелявам да си мисля, че самият той би се поправил ако разчупи малко историческите си представи за пред християнския свят. Имам предвид това, че той безспорно има отлични познания по античната история - Елада, Рим, но му липсват такива (защото те въобще липсват в официалната историография) за предците на руснаци, украинци, българи, въобще цяла Източна Европа наричана Тракия и Скития в античния свят е една черна дупка за историографията. В тази черна дупка обаче са зародени тези, подчертавам не религиозни, а цивилизационни различия между запада и изтока. Не е въпроса в православието, защото една Гърция също е православна държава, но няма нищо общо с руския или български мироглед, не го е имала и Източната православна Римска империя (Византия). Самият проф. Георгиев, казва, че основното различие изразяващо се в постоянно повтарящото се през вековете желание на запада да наложи глобално господство се появява още в древна Гърция, векове преди християнството. И е точно така, днес Западна Европа не само, че не крие но се гордее с визията си, че е наследник на древно гръцката култура и демокрация. Ами нека видим каква е тази демокрация, Аристотел я формулира така - има свободни хора (елини) и роби (варвари). Свободният не може да живее като роб, както и варваринът не се чувства добре и не може да бъде свободен. Тази философия на гръцката демокрация минава през Рим, виждаме я в Европа през колониализма, виждаме я и днес във времето на неоколониализма. Само, че още от времето на Елада и дори от преди това време, траки и скити са живели в демокрация, при това такава която отхвърля робството. Първият тип демокрация изгражда общество от паразити, което без експанзия осигуряваща работна сила и ресурси би загинала. Вторият тип демокрация не се нуждае от експанзия за да просперира.
цитирай
17. merlin68 - По отношение на България също не съм ...
02.07.2014 22:57
По отношение на България също не съм много съгласен с тезите на проф. Георгиев. Безспорно има една такава нагласа в доста българи, на фили и фоби, но тя се преекспонира. Подобна нагласа е неизбежна и аз мисля, че тя не е запазена марка само на българите. Неизбежна е защото малки народи и държави като България, са обречени да бъдат сателити на великите сили (това ако щете е природен закон). Но тезата се преекспонира в политическото противопоставяне вътре в България от постоянните взаимни обвинение за родоотстъпничество и слугинаж на чужди господари. Ние тук просто не намираме златната среда, затова и усещането,че противопоставянето на фили и фоби се явява основна пречка за успешното ни развитие, такъв извод обаче не е верен. Вярното е, че за съжаление ние в огромна степен зависим от планетата около която се въртим. И стигаме отново до основните цивилизационни различия между Запада и Русия. Ще припомня, че след победата във ВСВ, половин Европа попадна в орбитата на СССР, в това число и ние. Руснаците се погрижиха да се постигне равен стандарт за държавите които попаднаха в неговата сфера - победените агресори германците, живяха не по-зле от победилите ги руснаци. Ами я си припомнете условията наложени на победените страни след ПСВ от победителите Англия и Франция. Ами я вижте днес, как ние живеем в Общия Европейски Дом - миячи на чинии и прозорци. Ами това е цивилизационната разлика между руси и западняци и тя не се дължи само на православието, католицизма и протестантството. И проф. Георгиев казва, че ние обременени от миналото нямаме чувство за държавност, всеки се спасявал сам от векове. Други пък казват, били сме с робска психика заради пет вековното робство. Ами не е така, я погледнете какво става на Шипка, ами първата Балканска война, когато българите на нож обръщат турците в бягство - това робска психика и спасяване по единично ли е?! Днес обаче е така, всеки се спасява сам и псува държавата, защото така искат новите ни "партньори", около които сега се върт
цитирай
18. анонимен - Възхитен съм! Това са моите мисли ...
03.07.2014 07:01
Възхитен съм! Това са моите мисли обобщени и систематизирани от професионалист. Очевидно е, че всеки мислещ и независим човек стига до едни и същи изводи в края на нраищата. Поздрави и на теб, Чара, за добрите интервюта.
Ще посоча един цитат, който е особено важен за българите и до известна степен обобщава съдържанието на интервюто.:
" Изпуснатата реплика на г-жа Нюланд "Fuck the EU" не е случайна. Това е начин на мислене. Илюзия е, че американците се грижат за добруването на хората. Няма такова нещо. Там, където мине американският ботуш, там трева не никне. Това трябва да бъде ясно на всички. Единственото, което американецът може да преследва, е собственият му национален интерес. Вижте двата американски ТЕЦ-а у нас. Вижте къде е назначен синът на Джо Байдън - в борда на украинската газова компания. Това в чий интерес е, в интерес на украинския народ ли?"
цитирай
19. josarian - Имама една забележка-въпрос:
03.07.2014 07:21
А знае ли автора, че руският Патриарх е генерал от КГБ? И ако знае, до какви последици води това - до възраждане на православието в Русия, или до контролиране и манипулиране на Православната Руска Църква и миряните? И не се ли случва същото у нас - патриарх, агент на ДС?
цитирай
20. syrmaepon - Латинска Америка не е православна обаче
03.07.2014 08:57
chara написа:
...и в Латинска Америка, също.

Тезата на професора е, че в западния свят капитализмът намери почва благодарение на протестантството, докато православието предполага друго светоразбиране и друг приоритет - на духовното пред материалното, на сакралното пред всекидневното във всичките му прояви


Не се наемам да правя преценка за ролята на Православната църква. Аз деля нещата по-обобщаващо. Изток-Запад. Може православието да е възникнало на основата на източна филисофия. По-скоро смятам че западния свят е резултат на разбирането на Свободата на Човека и неговата независимост от Бог, което поражда инциативност, за разлика от Изтока, който по принцип е пасивен. Затова казах, че Русия е повече обърната на изток. За мен дори тя принадлежи повече на Азия отколкото България. Все пак у българина има стремеж към материален просперитет, който го прави по-активен с изключение на 50-60 години социализъм. В България след прехода много хора се втурнаха да правят пари и да наваксват изоставането си, но загърбиха обществените дела. Сега надявам се да се роди гражданско общество и нещата да се съчетаят. П мое мнение в Русия нещата са още по зле. Поне в представите за свобода на личността.
цитирай
21. astrojozi19 - Поздрави
06.07.2014 13:22
Споделям изцяло това, че българския народ е захвърлен в задния двор, харесва ми както го казвате на голямото геополитическо случване.
За съжаление продължаваме да си стоим в този заден двор и да, на голяма част от хората това им харесва.Като някакъв мазохизъм........
Поздравления материала е интересен, различна гледна точка.
Жозета
цитирай
22. batogo - Фактологията на живота противоречи на схемите на професора и той сигурно го осъзнава, но поръчката цели друго...
10.07.2014 14:10
Руският тип държава е кърлеж върху гърба на човешките същества извън конюнктурата, наложена от управленския елит, която ползва православието за манипулация чрез създаване на коварно съблазнителни илюзии и догми, внушаващи страх и вина у хората. Това е доказано недвусмислено от манталитета, ценностната система и унизителния начин на живот, вменени или наложени със сила върху жителите на Русия и тъй наречените нейни православни сателити. А що се отнася до функциите на държавата, да ме прощава професорът, но те реално са - да създава и опазва добрите условия за свободно творческото развитие и благоденствието на всички свои граждани. Останалото са удобни политически измишльотини.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425187
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031