Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.05.2014 16:47 - Младите българи: Декларативно десни, а всъщност - леви
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 13754 Коментари: 27 Гласове:
63


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      Те смятат, че здравеопазването, образованието и естествените монополи трябва да са собственост на държавата и очакват от нея да осигурява работа на всеки, който желае

image

 

     Измина почти четвърт век от началото на промените, разтърсили из основи обществото ни. Сред нас, живелите и в периода преди тях, израснаха "децата на прехода", онези, родените около 1989 г. и след това. Много малка част от тях помнят живота от времето на социализма. Повечето ще научат за него от родителите си и от часовете по история, отредени за целта още в 6-и клас на общообразователното училище. Какви са ценностите и политическите пристрастия на днешните 20-35-годишни млади българи, как гледат те на икономиката, на пазара и на ролята на държавата за развитието на обществото, кои трябва да са приоритетните й политики. Около тези въпроси е съсредоточено проведеното през 2013 г. изследване на Онлайн парламент и фондация "Фридрих Еберт" - Бюро България "Младите - 24 години след ..."
     Според проучването сегашното поколение млади българи изразява сравнително трудно своите политически и идеологически пристрастия. Неговите представители се притесняват открито да говорят за симпатиите си към дадена партия или политическа платформа, тъй като считат, че подобно поведение крие рискове. Сред тях са отказ за наемане на работа, създаване на спънки в професионалната кариера. Това важи в особена степен за младежите с леви убеждения. Те се притесняват и от "подигравателно отношение към себе си, защото все още в България, 24 години след началото на прехода

лявото не е модерно

и престижно", констатират изследователите. Нещо, което в демократичният свят е приемано спокойно - заявяване на принадлежност и подкрепа за левицата, в България е стигматизирано и съпроводено с негативно етикиране -"комунист", "червен боклук". Запитани към коя част на политическия спектър отнасят собствените си възгледи, част от младежите се определят като крайно "леви" и крайно "десни" - по 8% в двата полюса. 34% се позиционират при умерената и консервативната десница, 26% поставят себе си в центъра на идеологическата скала и декларират центристки убеждения, а 24% заявяват, че симпатизират на левите политически възгледи. Смущаващо е, че всеки шести български младеж е склонен да се припознае в крайна идеологическа доктрина, която е далеч от нормите на демокрацията. Бедността и невъзможността за пълноценно гражданство в рамките на обществото с нормален стандарт на живот, усещането за себе си като аутсайдер, са сред причините за търсене на "твърда ръка" и искане на коренна промяна на установените отношения, сред които смяна на икономическия модел, одържавяване на част или дори на цялата икономика, ревизия на прехода, съд за виновниците за разрухата в страната, строго отношение към определени етнически групи.      
    Мнозинството от младежите с умерени възгледи също изпитват недоволство от начина, по който функционира установената обществено-политическа система. Те не искат смяната на установилия се демократичен модел, но смятат, че се нуждае от ремонт в частта на данъците, социалната политика, съдебната и избирателната системи и системата за сигурност. 
    Политиката, водена от политическите партии, не отговаря на идеологията, която декларират, смятат 95% от младите българи. 51% от тях заявяват, че партиите по-скоро не отговарят на идеологическия си профил, за който претендират, а 44% смятат, че политическите организации в България изобщо не отговарят на идеологията, която застъпват. Младежите мислят, че партиите провеждат политика, която е изцяло конюнктурна и зависи от това дали в момента им носи политически дивиденти, независимо каква е. Това е и една от причините всеки трети младеж да не упражни конституционното си право на глас на последните парламентарни избори.
      Независимо от декларативната симпатия към лявото или дясното, същностната идеологическа характеристика на хората може да се проследи в

 отношението към собствеността

в ключови сектори на икономиката. Точно това прави и проучването на Отворен парламент и фондация "Фридрих Еберт", изследвайки мнението на младите българи за собствеността на естествените монополи, енергетиката, образованието, здравеопазването, управлението на инфраструктурата. Според 25% от младежите здравната система в България трябва да бъде изцяло държавна, а според други 39% тя трябва да е с преобладаваща държавна собственост. С други думи, общо 64% отдават предпочитание на държавното здравеопазване пред частното. Бедността и безработицата, която сред младежите ни е сред най-високите в ЕС, пораждат страхове от невъзможност за лечение, затруднен достъп до медикаменти и квалифицирана медицинска грижа. Те не приемат ситуация, при която заради проблем със здравните осигуровки хората не могат да получат най-належаща медицинска помощ. Тези младежи считат, че в момента се нарушава Конституцията на страната, понеже има много хора, които се нуждаят от животоспасяващи манипулации, а не могат да ги получат, т.к. нямат възможност да си платят за тях. Те не намират за нормално и да има толкова много хора, които да разчитат на благотворителни кампании и лечение в чужбина. Повечето млади посочват, че предпочитат дори по-ниско качество на предлаганите услуги в здравеопазването, отколкото да изпаднат в затруднено положение, което възприемат като заплаха за живота и бъдещето си. Затова те отхвърлят възможността държавата да се оттегли от този сектор и да го остави в ръцете на частния капитал.
      Резултатите по отношение на образованието са още по-категорични. Според 31% от изследваните младежи образованието в страната трябва да е изцяло държавно. Други 36% заявяват, че е добре да е преобладаващо държавно. Общият процент подкрепа за това, държавата да има основна роля в сектора образование, е 67%. Младите хора считат, че ако собствеността върху основните учебни заведения не остане държавна и

ако държавата не субсидира обучението

на онези, които искат да учат, тогава достъп до образование ще имат само децата на богатите, а бедните ще бъдат поставени в изолация и шансовете им да се реализират на пазара на труда ще бъдат нищожни. 
Ролята на държавата като собственик е защитена най-категорично от младите, когато става въпрос за така наречените естествени монополи - доставчиците на електроенергия, топлинна енергия, жп транспорта и пътищата. На въпроса - чия собственост трябва да бъдат тези монополи в страната, 45% от младите хора заявяват, че трябва да е изцяло държавна, според 25% трябва да е смесена, а 18% отдават предпочитание на частното им притежание. Прави впечатление, че цели 70% не допускат държавата да се оттегля като собственик, а сред онези, които дават предимство на смесената форма, 90% считат, че тя трябва да притежава контролния пакет акции. Липсата на справедливи решения за проблемите, трупани години за потребителите на централно парно, невъзможността за справяне със своеволията на енергийните дружества кара младите да търсят в държавата като собственик гаранция за защита на правата си като потребители. Попитани трябва ли в България да се въведе такса за пътуване по магистралите, както е в много европейски страни, 51% отговарят отрицателно, а 35% - утвърдително. Като основен аргумент противниците на таксата изтъкват наличието на и без това много налози (винетна такса, данък върху автомобилите, акциз върху горивата), ефектът от които е минимален, и не вярват, че това ще подобри състоянието на пътищата.
    Според младите 20-35-годишни българи сред приоритетите на държавната политика на първите места по важност трябва да бъдат "достъпно здравеопазване за всички", "достъпно образование за всички",

"справедливи данъци"

и "развитие на бизнеса". Следват "чиста природа" и "високи доходи". В дъното на приоритетите са "развитие на културата", "стимулиране на раждаемостта" и "социални помощи за бедните".
    През 2013 г. "Галъп Интернешънъл", независимо от фондация "Фридрих Еберт" в рамките на годишните си сравнителни проучвания изследва одобрението на българите на следните твърдения: "Държавата трябва да осигурява работа на всеки, който желае", "Държавата трябва да гарантира на всеки определен доход", "Държавата трябва да осигурява на всеки безплатно здравеопазване". Между 80% и 90% от запитаните през 2013 г. отговарят утвърдително. Същия процент на одобрение са получили тези твърдения и през 90-те години на миналия век. За групата между 18 г. и 25 г. съгласни с твърденията са 83%, а при 25-40-годишните този процент е 72. Тези резултати повтарят констатациите от проучването на фондация "Фридрих Еберт", че младите искат повече държавна намеса и присъствие на държавата при решаване на проблеми от социално-икономическо естество.
     Макар че 42% от анкетираните се определят като десни и крайно десни, а 26% като центристи, около 70% от младите смятат, че държавата трябва да запази ключовата си роля на собственик при естествените монополи и върху сектори като здравеопазване и образование, което корелира с левите политически нагласи и идеология. Още по-висок е процентът на младите, считащи, че държавата трябва да осигури работа на всички желаещи и да гарантира определен доход. Това не бива да ни учудва предвид данните на Евростат за 2011 г., според които младите хора, живеещи в бедност или социално изключване, във възрастовата група 15-29 г. в България са 48,7%, а тези, които живеят в материални лишения - 43%. Декларирането на център-десни нагласи в контекста на социално-икономическата ситуация е свързано по-скоро с желанието на младите българи да са част от модната реторика на прехода, а също и своеобразна защита от агресивно остракиране, в случай, че заявят симпатии към леви идеи. В действителност част от младите "десни" са такива само на думи, а скритият потенциал на лявото е огромен.

image

 
Светла Василева

 


Тагове:   десни,   леви,   млади българи,


Гласувай:
64



1. theeconomist - Чудесно четиво Чара...
08.05.2014 16:52
За съжаление голям процент от тях понеже са "крайно" прости, дълго време ще са "трайно" безработни!:-(((
цитирай
2. chara - theeconomist Боя се, че си прав ...
08.05.2014 16:59
:)
цитирай
3. apostapostoloff - Младите българи са функционално неграмотни, те са,
08.05.2014 17:47
другояче казано, полуидиоти и не си заслужава да се занимаваме с тях. Казано е: по- добре е да се занимаваш с убийци, отколкото с простаци.
цитирай
4. rustam - Е,
08.05.2014 19:03
не може да не се оправдае мнението на "младите" за идентичността на партиите в българия, защото това е мнение и на повечето българи. За пример - фактът, че т.нар. "социалистическа" партия се оглавява от функционери - олигарси и защитава законодателно интересите на крупния капитал е достатъчен.

И виждането относно "естествените монополи" е логично, при положение, че енергетиката в България се "приватизира" от държавните компании на Австрия и Чехия. Как да вярват младите, че държавата е лош стопанин, при положение, че енергийните дружества у нас са собственост на държавни фирми?
цитирай
5. f873 - Да започнем с термина Фондация - в ...
08.05.2014 19:40
Да започнем с термина Фондация - в съкратен вариант -> всички приходи отиват като разходи.
Споменатото поколение - преди него се перяха пелени от жълтото, а те бяха тестерите на памперси и кремчета с обринати дупета.
Нямат и спомен как с три марки на месец докато цокат бананови и други пюренца някой друг е гледал кум резервната гума на колата утре да я продаде за да има ... .
Същото това поколение не знае за този четвърт век че различни социални прослойки и възрастови групи с колко са окрали тези на чийто гръб не само оцеляха, а живуркат.

Вероятно въпросната фондация би трябвало да си разшири обхвата на дейноста преди да фокусира мирогледа.

Поста е добър но едностранен.


цитирай
6. chara - Такова е мнението на младите, независимо харесва ли ни или не.
08.05.2014 20:05
Фридрих Еберт, на чието име е фондацията, е бил председател на социалдемократическата партия, райхсканцлер на Германия и първият райхспрезидент на Ваймарската република.
цитирай
7. f873 - По Нашите Полит стандарти - какво е ...
08.05.2014 20:50
По Нашите Полит стандарти - какво е социал демокрация? Нещо като хамелеон преминаващ през цялата дъга от комунизъм строял по петилетни планове с кирки и каруци по потници - тунели и плажове ... до централизъм на мафията в най доброто кътче, плодородна и своенравна земи?! - в името на благото за всички.

Вероятно сега фондациите си броят пилците.
:)






цитирай
8. injir - Десните са леви. Левите са десни. . .
08.05.2014 21:00
Десните са леви. Левите са десни...
цитирай
9. kostadin - Даже сестрата на царя казваше :Не ...
08.05.2014 21:01
Даже сестрата на царя казваше :
Не пипайте здравеопазването и образованието .
Ама нали е царска сестра никой не поиска да я чуе
Обвиняват Ран-Ът ,че ни насадил на пачи яйца ,ама той лично ни съветваше да се кооперираме А още по времето на Тошо започна работа Аско -Деница и в неговият договор с властта има точка вменяваща задължението да се продава на максимално високи цени.Всичко си е по план.Лукчо говореше за този преход още ,като се върна от СССР
Лшото е ,че младите са малко и по тази причина трябва да крият възгледите си.За техният малък брой сме виновни ние -бащите и майките им.Нищо ,че казваме -излъгани сме Така сие и за това са виновни бившите партиици-сегашни предприемчиви българи капиталисти.Просто трябва да ни писне и да си върнем държавата.Чакам да ни писне!
Другият път е много дълъг -да чакаме крадците и мафиотите да станат собственици и стопани на заграбенотоТе нямат и толкова мозък Дълго ще еБългария до тогава няма да има българи.
Съжалявам за горчивите неща, но за мене е така.
цитирай
10. milady - re 3 .Мизантроп нещастен ,добра е колежката ,че те търпи!!!
08.05.2014 22:30
re apostapostoloff - Младите българи са функционално неграмотни, те са,
17:47
другояче казано, полуидиоти и не си заслужава да се занимаваме с тях. Казано е: по- добре е да се занимаваш с убийци, отколкото с простаци.

ПС. не заслужаваш Българин ,да се наричаш ,АстроШашмалЪК!!
цитирай
11. aip55 - Докато
08.05.2014 22:47
младежта ни е бедна и необразована, ще си стоим на това дередже. Съвременната цинична демокрация е гадна демагогия и по всевъзможен начин се прикрива социалната природа на съвременния, неизлечимо болен, отвратително гангренясал, неизбежно умиращ и социално егоистичен капитализъм.
Поздрав за интересния анализ, а за гласуването, аз ще гласувам с бюлетина №-4
цитирай
12. chara - Не само младежта е бедна @ aip55. Бедността е масова. Факт, за който не е нужен
08.05.2014 23:03
нито Евростат нито НСИ.
При толкова мизерия и нищета няма много място за десни доктрини.

Съвсем отделен въпрос е, че дивият капитализъм, в който се оказахме, ни овълчи тотално и думи като "солидарност" станаха нещо като табу.
цитирай
13. abadonka - Нищо лошо не искат младите
09.05.2014 10:22
само да живеят спокойно и нормално. Право на образование и здравеопазване трябва да има всеки, в каквато и да е държава.
цитирай
14. vencivaleri1951 - Привет Чара!
09.05.2014 11:18
С празником!

То по принцип всички млади са леви независимо като какви се заявяват. Дори и западноукраинските млади:) Ако си спомняш на Майдана какви лозунги и скандирания имаше. Долу олигарсите/богатите/, повишаване на жизнения стандарт в тч на заплати, пенсии...безплатно образование здравоопазване..национализация, намаляване на цени и проче.
То и затова ги насъскаха , та да не съоблразяват какво им се случва
цитирай
15. анонимен - Сгласен с айп55 - коментар 11.
09.05.2014 12:32
Сгласен с айп55 - коментар 11.
цитирай
16. анонимен - ЕДНО ОБЪРКАНО МЛАДО ПОКОЛЕНИЕ,
09.05.2014 12:37
ЛУТАЩО СЕ В ЛАБИРИНТА НА "ИКОНОМИЧЕСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ В ПОЛИТИКАТА" НА ОЩЕ ПО-ОБЪРКАНИ САМОЗВАНИ И САМООПРЕДЕЛИЛИ СЕ КАТО ПОЛИТИЦИ СУБЕКТИ ОТ ДОКАЗАНО "ЛОШ МАТ`РИАЛ".
цитирай
17. darktales - @
09.05.2014 13:37
Допреди десет години беше комунизирано съзнанието на съвсем млади хора, които нямаше как да помнят съзнателно соца. Днес бих казал че съзнанието на голяма част от младежта е не комунизирано, а лумпенизирано. Но за това все пак и ние носим вина. Това са нашите деца.
По отношение на здравеопазването не най-дясно, а да кажем най-пазарно отношение имат ромите. Те най-добре знаят кое се полага, къде и кое трябва да се плати, а къде е достатъчна обикновена любезност. Младите ромки, за разлика от интелектуалките от бг мама, не кълват глупости от нета, а знаят, че ваксините са това, което са - безплатна превенция. Един ден те ще развият такова пазарно разбиране и за образованието и от този момент ще започне краят на българския етнос. Печално, но така върви светът.
цитирай
18. mikolaj - Протестите срещу АКТА
09.05.2014 13:38
Бих добавил, че протестите срещу АКТА бяха също проведени от "лява" гледна точка, доколкото АКТА дава правото на определни корпорации да се разпореждат с информация и стоки, които би следвало да са общодостъпни. "Леви" са и всички, които теглят (вкл. и аз) филми и музика безплатно, въпреки че могат да си позволят да купуват отвреме-навреме. Леви са и Зелените, които напоследък прокламират силна анти-путинова позиция.
цитирай
19. apostapostoloff - Тази откачалка milady направо е обладана от
09.05.2014 14:15
моята персона. Кой каквото и да прави, тя все с мен се знаимава. Дали пък не е тайничко влюбена в мен?...
цитирай
20. minevv - МДА
09.05.2014 14:27
мързеливи, разглезени и с претенции... какво да последва??
голямо самочувствие и претенции... подплатени .. с мама и татко!
А кои да плаща сметката????????????
цитирай
21. анонимен - Децата на прехода са едни завършени ...
09.05.2014 16:37
Децата на прехода са едни завършени смотаняци, много малко отличаващи се от техните провалени родители
цитирай
22. chara - Етикети без аргументи ... "завършени смотаняци". Що така?
09.05.2014 16:58
С какво не ви харесват децата на прехода?

Така усещат нещата. Това е.
цитирай
23. kostadin - За децата на България сме виновни ...
09.05.2014 20:55
За децата на България сме виновни само ние бащите и майките им.
цитирай
24. josarian - Чара - една сентенция:
09.05.2014 21:50
Който като млад не е ляв, няма сърце, който като възрастен не е десен, няма глава.
цитирай
25. kostadin - Който като млад не е ляв, няма сърце, ...
15.05.2014 00:06
josarian написа:
Който като млад не е ляв, няма сърце, който като възрастен не е десен, няма глава.

При тебе какво липсва?Може би и двете нещица
цитирай
26. kass - chara
17.05.2014 20:12
Започнем ли да мислим за младите, че са прости, шантави, безотговорни, неграмотни и т.н. значи сме започнали да остаряваме... Точно така са мислили за младежите и преди 2000 години, ама ей на, животът си върви... Колкото до това дали са леви или десни и като какви се самоопределят, това не е от особена важност за тях, те просто смятат, че болните трябва да се лекуват, че хората трябва да имат условия да се прехранват, че светът трябва да е по-хубав... Как? Ето това все още не знаят...
Поздрави!
цитирай
27. yotovava - Каквото младите не намерят тук,
05.06.2014 09:56
ще го намерят навън.
Не ми се иска да е така. Държавата като така има нужда от квалифицирана работна ръка, а това е свързано и с образование, и със здравеопазване. Няма ляво, няма дясно - има ясни перспективи - или обезлюдяваш, или се впрягаш да направиш каквото е необходимо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425588
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031