Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.01.2014 08:47 - Доц. Иво Христов: Българите не осъзнават това, което им се случва
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 46159 Коментари: 72 Гласове:
82

Последна промяна: 22.01.2014 08:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Реална действена демокрация в България не може да има нито сега, нито в бъдеще, казва социологът


Интервю на Светла Василева



image
  Иво Христов е роден през 1966 г. в Киев, Украйна. Магистър по право и доктор по социология на правото (2003 г.) на СУ "Св. Кл. Охридски". Специализирал в САЩ, Италия и Австрия. Експертен сътрудник на Комисията по правни въпроси към 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание. В момента ръководи катедра "Приложна и институционална социология"  към  Философско-историческия факултет на ПУ "П. Хилендарски". Преподава "Социология на правото", "Теория на модернизациите", "Историческа социология на модерните институции" в ПУ "П. Хилендарски" и СУ "Св. Кл. Охридски".


- Доц. Христов, какво се случи според вас през 2013 г.?
- Отминалата година поднесе още една съчинена сценка на българския "преход": наблюдавахме поредната "революция", наречена борба с олигархията и смяна на системата, в която една част от господстващата върхушка, междувременно загубила властта, впрегна присъдружната си медийна, политическа, икономическа и криминална прислуга за борба с другата олигархическа разцветка, като за целта бяха мобилизирани и хвърлени като площадно пушечно месо жертвите на олигархията, последните искрено убедени, че действително им е дадена думата и шансът за действие. Мнозина изглежда още не са проумели, че във вече установения обществен модел им е отредено да бъдат декори, а не актьори на собствения им живот.

- Каква е равносметката за България и българите след почти четвърт век преход?
- Първо, в страната трайно е установен властови модел, който въпреки фасадната си "демократичност" по самия си генезис не предполага представителност и демократично управление, като действащата парламентарно-политическа инфраструктура има за задача да прикрива, а не да разкрива реалните субекти и механизми за генериране и упражняване на власт. Този модел обслужва установената през 90-те години социална матрица, нямаща нищо общо с приписваните й характеристики на "европейско", "модерно" и прочие папагалстващи клишета общество. Нещо повече, действена демокрация в България не може да има нито сега, нито в бъдеще, нито в началото на "прехода". И това не се дължи на нечия зла воля, както наивно се обяснява, а на самата обществена структура, в която пребиваваме. Ако впилите се във властта "елити" не представляват реалните интереси на тези, които са ги изпратили там - те не биха оцелели и ден. А ако те представляват тези интереси, те не могат да представляват интересите на нещото, известно популярно като "народа". От друга страна, ако "народът", особено в сегашното му насипно социално агрегатно състояние, бъде дори хипотетично допуснат до властта, това ще бъде началото на края на каквото и да е цивилизовано общество, дори в сегашния му уродлив гротесков вид. За да има действен парламентаризъм, трябва да има социална инфраструктура, генерираща обществени групи, които да виждат в парламента и политическите партии реално средство за изява и реализация на свои интереси. Нищо такова няма у нас. Ето защо Народното събрание, "лявото" и "дясното" ще продължат да служат само като удобен гръмоотвод за гнева на не особено интелигентната електорална "публика", която хабер си няма за реалните механизми, генериращи властови и прочие ресурси.
     Второ, моделът има за задача да стабилизира, охранява и валидизира резултатите от присвояване на икономическите активи в хода на "Великата криминална революция" (по думите на Ст. Говорухин). Тази "революция" стана с цената на деиндустриализация на българската икономика, имплозия на късното социалистическо общество, социална декласация на населението и пресичане на химерата "средна класа" в зародиш. За т.нар. "граждани", лишени от икономически и обществени шансове, не се предвижда никаква друга роля, освен тази на масовка в този процес, участвайки в поредните индуцирани цикли на вътрешновидова олигархическа кланова борба. Социалната матрица, изкристализирала в годините на "прехода", очертава едно сурово обществено построение с ясен властови връх, концентрирал монопола върху икономическите ресурси, властовите и информационни възможности и влязъл в убийствена осмоза с пауперизираното и вторично варваризирано социално образувание, наречено българско "общество".

- Преходът не ни ли донесе и други "бонуси"?
- Да, само в първите 5 години са загубени 2 млн. работни места. Приблизително такъв е броят на емигриралите от страната. Ясно защо. Ясно е и защо т.нар. "средна" класа е закономерно липсващ социологически факт и само досаден демагогски елемент в приказките на дежурните "десни" плямпала. На практика имаме тесен връх на социална пирамида от латиноамерикански тип с непрекъснато разширяваща се основа. Пирамидата се снишава непрекъснато, защото средната й част непрекъснато ерозира към основата. Именно поради това твърдя, че към момента в България е невъзможен демократичен политически модел, защото липсват икономически свободни граждани. Те са силно зависими - икономически, властово, информационно, дори силово, от олигархичните босове на деня. Като добавим и непрекъснато въртящите се обороти на медийните машини за изглупяване на и без това не особено интелигентното "население", ще имаме резултатите, които имаме.
    Страната стремително се деиндустриализира, а в структурата на остатъчната българска икономика, с изключение на енергетиката, преобладават предимно т.нар. "услуги" и сектори със семпло технологично ниво, произвеждащи ниска принадена стойност, съчетана с висока норма на ръчен труд, с ниска стойност и изисквания за квалифициран труд, полаган във все по-примитивни условия. Накратко, това е структура на икономика на страна, плъзгаща се към развиващия се свят.
     Профилът на селското стопанство бележи устойчива тенденция към продължаваща концентрация на поземлената собственост и финансовите потоци в ръцете на няколко крупни за нашите мащаби агрогрупировки, водещи до формиране на преобладаващо монокултурно латифундистко земеделие. В международното разделение на труда България бива "специализирана" в износ на суровини и преработени материали и във внос на технологични стоки, т.е. тя се очертава като държава - суровинен придатък.
    Ликвидирането на наследената индустриална структура от времето на "реалния" социализъм не е явление, имащо единствено икономически последици. То има ефекта на детонатор, отключващ процеса на ускорено социално деление и разпад, водещ до деградиране на цялата социална тъкан. Пред очите ни се подменя матрицата и носещите структури на едно доскоро модерно общество, което бива вкарвано обратно в бъдещето на едно минало - постиндустриално неоварварство. В резултат от повсеместната деиндустриализация, незаменена от друг тип равностойни технологически и организационни структури, култура и развитие, се сменя цивилизационната матрица.

- Резултатът от тези процеси се възприема като тотален разпад на всичко около нас?
- Логическото следствие е, че подобно на картонени кули, една след друга деградират системите на образованието, здравеопазването, социалното осигуряване. Това води до последваща социална декласация, до примитивизация на всички сфери, до разкъсване на социалните връзки и до подмяна на цивилизационния код. С усилие вече може да се говори за интегрирано плътно българско "общество", доколкото всъщност не знаем как точно да наречем социалното нещо, конвулсиращо на терена. Двадесет и четири години след падането на Желязната завеса страната се срива до състоянието на периферна територия със затихващи функции. В центъра на полуострова се оформя зона на силов, демографски и цивилизационен вакуум, в който постепенно и постоянно ще се просмукват етнически и цивилизационни елементи със съвършено друг профил. Поставена на ръба на световете, българската територия се очертава като един от порталите, през които вероятно ще се осъществи реваншът на Третия свят след близо 500 години поглъщане от страна на Европа. И ако някой е очаквал, че изчезването на България ще бъде спектакуларно събитие, се лъже. Тя като цивилизационен и етнически субстрат бива подменяна неусетно, изчезвайки буквално всеки ден, бавно, мъчително, но неумолимо.

- Оттук нататък накъде?
- Според мен съществуват три опции. Първата е да продължи гниенето. Смятах, че няма да доживея изчезването на България, но вече мисля, че това ще се случи, поради компресията на историческия процес. Ще стане факт, ако продължаваме така, както я караме, някъде вероятно до 20 - 25 години. Няма друго общество в Източна Европа, в което социалната катастрофа, сателитният и периферен модел да са съчетани с буквално физическото изчезване на държавнотворния народ. В случая българите. Много условни аналогии може да има само с някои страни от Прибалтика. Визирам основно Латвия.
    Втората опция е този процес да бъде забавен. Това означава, че управляващите върхушки в страната трябва да имат сетива за случващото се. Боя се, че те нямат такива.
     Третият вариант е част от тази олигархична върхушка в България да осъзнае, че дори с ресурсите, които притежава, тя е господин "никой" оттатък Калотина. Миналата година в световен мащаб бе проведена наказателна операция, наречена "деофшоризация". Смъртта на Березовски, кипърският случай, за който Путин не си мръдна пръста, показват ясно някои неща. Лесните пари, които бяха натрупани през 90-те години в хода на т.нар. "преход", в момента се изземват от световния финансов капитал, защото са му необходими. И първи жертви ще бъдат нашите олигарси и псевдокапиталисти, защото те не са и капиталисти, а финансови рентиета. Така че на тях трябва да им е ясно, че ако искат да оцелеят, интересът им зависи от оцеляването на тази територия, при това не само като територия, а като някакъв вид социална субектност. Следователно може да възникне обективно съвпадение на интересите на част от олигархическата върхушка у нас с интересите на част от българското население, осъзнаващо драмата на процеса, който протича в България. Дали това ще се случи, е въпрос на бъдеще.

- Какво можем ние да направим?
- Вашият въпрос изхожда от презумпцията, че ние сме субект, пред който има опции. Ние не сме субект. Ние сме все още в полуобектно и полусубектно състояние, говоря за обществото като цяло. България е тласкана в момента да продължи да пребивава в това нищо незначещо обектно състояние на периферна буферна територия. Трябва да стане ясно на българите, че тук става въпрос за буквалното им физическо оцеляване. Отварям една скоба, за да кажа, че слушам напоследък едни патриотарски възторжени приказки, че българите и българското общество са попадали в много по-тежки ситуации и отново са се възраждали като феникс. С малка подробност. Че българите тогава са се опирали на българското село. Такова нещо в момента няма. Ако погледнете картата на България между София и Бургас - това е особен микс между цигански катуни и старчески домове. Следователно нямаме виталност. Гръбнакът на българите е счупен. Това атомизирано стадоподобно образувание, наречено "общество", трябва да осъзнае собственото си битие и драмата, че сме изправени пред ръба на пропастта. И когато го направи, да тръгне бавно назад от ръба. Нищо такова не виждам в момента.  
      Римският клуб казва в един свой доклад преди 40 години нещо, което важи в пълна степен за България, българите и българския "експертен елит": най-голямата драма на съвременността не е екологичната, демографската, икономическата или друга, а неосъзнаването на това, което се случва. Българите продължават да не осъзнават това, което им се случва. Те продължават да бъдат вкарвани в този тип оперети, в които пребиваваме всички ние, и ще имаме този резултат, който имаме. Ако не осъзнаем драмата на собственото си битие, заслужено ще отидем там, където ни е мястото - в небитието.
 

 

 



Гласувай:
83



1. haralanov - Тъжно...Много тъжно...
22.01.2014 09:16
Да бъдеш декор,а не актьор на собствения си живот!
Споделям изцяло казаното от Иво Христов!
цитирай
2. анонимен - Доц. Иво Христов: Българите не осъзнават това, което им се случва
22.01.2014 09:47
Напротив. Ако не всички, то поне тези, които не само са слезли от дърветата, но и са с екзистенц- минимум коефициент на интелигентност IQ, много добре осъзнават всичко случило се и случващо се в момента. Особено на фона на сегашната пародийна "социалистическа" демокрация.
Защото въпросът за "собственото им спасение не зависи въобще от тях и няма условия да бъде в тяхни ръце" !
цитирай
3. aboychev - ИДИОТИТЕ ОТ МОСКВА НА ВАКХАНАЛИИТЕ В СОФИЯ
22.01.2014 10:02
ДО ТОВА НИ ДОВЕДЕ
РУСКИЯ ПАНСЛАВИЗЪМ С ОЛИГАРХИЧЕСКИЯ СИ МОДЕЛ НА ТЪПАНАР РУСОФИЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
ЕДНА УРОДЛИВО СЪЗДАДЕНА В БЛАТАТА ДЪРЖАВА,
ТУПАЩА СЕ В ГЪРДИТЕ СИ
С ВЛАДЯНАТА ОГРОМНА НЕНАСЕЛЕНА ТЕРИТОРИЯ,
С ИЗОБИЛИЕТО ОТ СУРОВИНИ В ЗЕМИТЕ НА ПОДЧИНЕНИТЕ Й НАРОДИ И
С ЛИПСАТА НА КАКЪВТО И ДА БИЛО ПРИНОС В
СВЕТОВНИЯ КУЛТУРЕН И ИНОВАЦИОНЕН ПРОЦЕС
(ОСВЕН КРАДЛИВО ПРИСВОЕНАТА КУЛТУРА НА БЪЛГАРИ, УКРАИНЦИ И ЕВРЕИ),
ДНЕС ПРЕВРЪЩА ЦВЕТУЩАТА НЯКОГА БЪЛГАРИЯ В
КОПИЕ НА СЕБЕ СИ,
НЕНАСЕЛЕНА ЗЕМЯ,
СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ИНДУСТРИАЛНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
И КУЛТУРНА ПУСТОШ.
ЧЕСТИТО ВИ ТЪПАНАР РУСОФИЛИ
ЗАКОПАВАТЕ С УСПЕХ БЪЛГАРСКОТО НИ ОТЕЧЕСТВО,
ДОКАЗАХТЕ ПРЕДИМСТВАТА НА "ТУРСКОТО РОБСТВО"
ПРЕД "РУСКОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ".
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЕДИНСТВЕНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СПАСЕНИЕ НА СТРАНАТА Е БЪРЗОТО И ПРЕВРЪЩАНЕ В РЕГИОН ПОД ПРЯКОТО УПРАВЛЕНИЕ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА ОТ БРЮКСЕЛ,
ДО ОЗДРАВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ОТ "ПАНСкЛАВИяНСКАТА ЗАРАЗА" НА РУСОФИЛИТЕ.
РАЗТУРВАНЕ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ НА ДНЕШНАТА ОЛИГАРХИЯ И "ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТИ", КАКТО И НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ ЗАКОНИ И ПРОЦЕДУРИ СЪЗДАВАНИ ОТ ТЯХ.
ПРОВЕЖДАНЕ НА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА ЗА УСТРОЙСТВО НА НОВ ДЪРЖАВЕН РЕД, В ЕДНО С ПЪЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ОКРАДЕНОТО ПРЕЗ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ПРЕХОД.
25-ГОДИНИ ДОКАЗАХА НА ГЪРБА И ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ И НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ,
ЧЕ РУСОФИЛ КОМУНИСТИТЕ И ТЕХНИТЕ ПОТОМСТВА НЕ ПОДЛЕЖАТ НИТО НА ОЧОВЕЧАВАНЕ НИТО НА ЕВРОПИЕЗАЦИЯ.
цитирай
4. aip55 - Не виждам
22.01.2014 10:05
изход от това положение! Вече трайно сме в капана и чакаме мирно и кротко палачите да ни затрият.....
цитирай
5. vestige - Демокрация.
22.01.2014 10:07
Някога Томас Мор написал "Утопия". Е, сега си имаме автори които пишат "Демокрация". Има ли я по света? Някъде? За мен категорично не. Думичка за залъгване на масите. А за България - безкрайно ми е болно че трябва да се съглася с интервюирания. Нещо повече, ще изкажа, може би еретично за някого мое виждане, че в плановете на истински властващите в света България я няма. Тази територия е необходима само като транзитна зона. Много скоро Турция и Сърбия ще са членки на ЕС. България вече ще е излишна. И механизмите за постигането на този резултат съвсем не са толкова сложни. А иначе - защо да не си играем на леви, десни,демократи и недемократи. :((((
цитирай
6. dedenze - Тези проблеми не са от днес и от 24 години !
22.01.2014 11:28
Прочетете какво е написал Гео Милев в 1921 г.
http://dedenze.blog.bg/history/2014/01/19/povtariashtata-se-istoriia.1229755
Явно келепира, далаверата, да осигуриш дечицата в европата е по- силно от всяко българско, национално чувство и принадлежност! Предателите на националните интереси считат, че всички ще се казват европейци и няма да има нации. Историята показва друго, имигрирали навън, само дето не са ни сложили табелка "българи". Възниква въпроса, кой и за какво ни иска нас !? Някои тъпанарчета още блеят че комунистите са им виновни, русофилите, Русия и пр... Ха да видим сащофилите - защо не въведат американската демокрация със Конституцията и законите 1:1. Едва ли някой ще възрази на пряка демокрация, работеща съдебна система със смъртно наказание и сумиране на наказанията (200 г. затвор), право на притежание на бойно оръжие, медийна прозрачност и пр....
Много съм писал против държанието и политическото общуване на Волен Сидеров и партия Атака, но колкото странно и тъжно да звучи, те са единствената партия, която се опълчва срещу ликвидацията на България и предлага конкретни действия !? Днешното колективно отказване от имунитет им прави чест, дали ще успеят да извървят и останалия път - мажоритарен избор и пряка демокрация !?
цитирай
7. chara - dedenze И преди Гео Милев в спомените на Алипия Влайков, който е бил учител,
22.01.2014 11:51
митнически и финансов чиновник, главен секретар на Министерство на финансите в първите години на Третата българска държава, четем същото - корупция, рушвети, дребни сметки, келепир и прочие по земите български.
Жалко ...
Но факт!
цитирай
8. aboychev - МАЛОУМНИЦИТЕ РУСОФИЛИ
22.01.2014 11:54
ОСВЕН СЕБЕ СИ ВИЖДАТ САМО
РУСОФОБИ, ТУРКОФИЛИ, САЩОФИЛИ И НИЩО ДРУГО.
РОДЕНИ И ОТГЛЕДАНИ КАТО ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ И МЕКЕРЕТА НА РУСИЯ,
ТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ПРЕДСТАВЯТ УПРАВЛЕНИЕ БЕЗ -ФИЛИ, ЗА ТЯХ ТОВА БИ БИЛО
УПРАВЛЕНИЕ НА РУСОФОБИ,
КАКВО ДА СЕ ПРАВИ - ПОТОМСТВЕНА СкЛАВиЯНСКА ОЛИГОФРЕНИЯ
ИЗДИГНАТА В РАНГ НА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА.
цитирай
9. ivanna4ev - Рядко се среща толкова пълен и за...
22.01.2014 11:58
Рядко се среща толкова пълен и завършен анализ на случилото се у нас и случващото се,на днешното състояние и това до неотдавна,на реалната перспектива,близка и малко по-далечна,предопределяна от процесите вървящи днес.Тази позиция не е актуална за родните медии,което е обяснимо.Тя може да се радва от тяхна страна единствено на яростно отрицание и опорочаване.Интересите на радетелите на днешното статукво изискват да се очернят и оплюват и по този начин да се подменят реалностите до неотдавна.Защото съпоставката между тези до неотдавна и днешните,която съпоставка неизбежно се появява е убийствена за днешните.За държавата ни обаче и тези които живеем в нея,тази позиция е много повече от актуална.И колкото по-късно тя стане доминираща,толкова по-бавно и мъчително ще е възстановяването.Ако го има.В този контекст появата на политическата формация,стояща зад такава позиция,е повече от наложителна.Политическа формация,която да застане зад спирането на едни тенденции днес и налагането на други.Иначе най-мрачните перспективи,за които говори интервюирания ще станат факт.Което на мен ама никак на ми се иска.
цитирай
10. socialismus - Възгледите на доцента показват, че умее да усеща вятъра
22.01.2014 13:13
След като се преориентирахме към Запада, на ЕС и САЩ им е все едно каква форма на управление ще има у нас. Потвърди се, че ДЕМОКРАЦИЯ е всяка власт, която е съгласна с интересите на САЩ. Така че време е доцентът (сещам се за шмекера от "Диамантената ръка") да изрита идеала на Левски и да погледне към здрава и полезна диктатура. "Реална действена демокрация в България не може да има нито сега, нито в бъдеще, казва социологът"

а към vestige - Томас Ман никога не е писал Утопия, но това не е проблем за възвишените умове
цитирай
11. vestige - socialismus,
22.01.2014 15:14
абсолютно си прав. Грешка на езика. Но пък от друга страна иронията е напълно излишна. Или тя е присъща на "възвишените" умове
цитирай
12. oranjevia - По-добре русофил отколкото сащ...
22.01.2014 15:31
По-добре русофил отколкото сащофил , англофил ,френкофил.Още повече че Русия взе бавно да се измъква от дупката в която искаха да мушнат.Единственото положително нещо от Евросъюза е ,че отделните по-кадърни хора ще си избягат и тая оскубана държава ще свърши като придатъчна територия ,населена с манги.Или по-лошо - разделена между съседите.
цитирай
13. getmans1 - Откъдето и да погледнеш е достойно за възмущение, меко, ама много меко казано
22.01.2014 16:05
Още след отговора на първия въпрос бях готов „за бой с още един умник на мой гръб“ но по-надолу вече имам и неоспорим повод каквото и да напиша да не се извинявам /макар че пряко волята си ще се постарая да запазя, бон тон/.

И ето какво ни предлага „умника доц. ***НАМ кой си ТИ бе-е“

Първа опция - „ да продължи гниенето“ и дрън-дрън и кротко за 20-30 ще си отидем. Значи всякакви протести и ОСТАВКИ облагодетелстват разни олигархични структури и за да не става това по-добре КРОТКО да си догнием, някакви си 20-30г. колко му е!

ВТОРА ОПЦЯ - „да забавим процеса гниене“ т.е. да чакаме „управляващата върхушка да отвори сетива“ - гурелясали и лоясали, а кога ще стане това, УМНИКА не казва.

ТРЕТА ОПЦИЯ - „олигархичната върхушка да осъзнае че е нула оттатък Калотина“. А ние ПАК да чакаме „да съвпаднат интересите на част олигархичната върхушка с интересите на част от българското население“

АВЕ доценте, ОБРЕЧЕНИТЕ НА ГНИЕНЕ ТЕ ПОЗДРАВЯВАТ! /пфу, пфу, пфу/

МОЯ ОПЦИЯ /единствена/ - ДЕЦА Български бягайте да учите по света, тука дипломата е гарантирана но и затъпяването също!!!
КАТО СЕ ВЪРНЕТЕ ЗАЕДНО ЩЕ ИЗРИНЕМ ГНИЛОЧА!
ОСТАВКА, ОСТАВКА, ОСТАВКА!!!
цитирай
14. vencivaleri1951 - Да, не се паникьосваме Светле
22.01.2014 16:32
Не е по различна демографията и във водещата страна в Европа- Германия. Я си припомни онзи град построен наистина в блатата който издържа три години блокада, и деситилетие репресии преди това. Пак е град красавец и негов човек "правит бал"
И аз се бях скапал по едно време, но напоследък взех да "надигам гребен". Гледай кво правят Цвети, Кубрат, Гришо. Преди време гледах спектакъл във ВИТИЗ Нека си викат Оставка, но много кадърни хлапета растът. Това е по важното.
Впрочем Гришо показа в какъв тандем можем да дръпнем напред.:)))
Светле, защо търпиш простаци в блога си?
цитирай
15. chara - Венци, аз съм толерантна! :) Нека си говорят, не ми пречат!
22.01.2014 16:47
Аз каквото имам да казвам, съм го казала в текстовете си!
Който не е разбрал от една дума, няма да разбере и от хиляда.
Това е положението.

Доц. Иво Христов не се вписва в грантовите врачки/баячки. Апокалиптичен е. Но точен. На който не му харесва, да напише аргументи, ама сериозни, обещавам, че че му ги препратя.


цитирай
16. kass - аз мисля,
22.01.2014 17:15
че всички много добре разбират в какво положение сме, но не знаят как това да се промени. Освен това в българина има известна доза романтизъм относно революциите - или трябва да са културни, или кървави... Всъщност никой не излиза с конкретни претенции към властта... Лично аз смятам, че изхода е в генерална промяна на модела...
Поздрави!
цитирай
17. rvmarkov - Можем да направим България градина в кратки срокове, започвайки от утре.
22.01.2014 17:48
Днес вече съществува познание, алгоритъм за икономически просперитет, който в България не съществуваше преди 21 октомври 2012 г. Но, оттогава той съществува. Казва се теория на свободните национални валути (ТСНВ).

Две неща са нужни, за да превърнем страната ни от пустиня в райска градина, каквато тя всъщност е:

1. Българското общество трябва да осъзнае, че е монополния издател на българския лев.

2. Веднъж осъзнали горното, нужно е да назначим правителство, работещо за обществените интереси, прилагайки принципите на ТСНВ.

Трудно ли е и колко е трудно? Може би дотолкова, доколкото поне един български олигрх го приеме и подкрепи? В това е залогът за бъдещето на България - ще я има ли като държава или не.

Тогава ще заличим безработицата и бедността в кратки срокове и ще сме в състояние да отделим нужното внимание и инвестиции за здравеопазване и образование, повишавайки стандарта на живот на всички българи.

Нощен Хоризонт: http://cl.ly/3W3H2U3M1e1W
цитирай
18. staler - не съм анонимен,а staler,и това е един от начините за цензура,
22.01.2014 18:06
анонимен написа:
деденце, тия "тъпанарчета",всъщност са припозналите се участници в "революцията"за която говори доцента в интервюто по горе.за мен е още по странно от какво тези "революционери" са недоволни,след като тои ги определя като "последните искренно убедени".,когато в деиствителност се доказа че това са поредните"платени".коментиращите някак единодушно пренесоха основния въпрос за оцеляването на българия в москва,брюксел и вашингтон,а пропускат наи важното от интервюто---в българия няма средна класа,защото индустрията е разбита и наи -важното --унишожено е селското стопанство,поминъка , които ни е вадил от две нац.катастрофи,запазил ни е като народ цели 5 века турско иго.защо така единодушно подминават този въпрос?защото ще им се наложи да разсъждават на тема--кое е общото между демократите ,десните,ф,димитров и сие,костов и компания и пр . и тези омразни "леви""комунисти","русофили" от бсп.защото ще им се наложи да признаят че когато една клика/клептокрация/ реши да заграби полит. и икономич.власт първата и работа е да унищожи независимия производител.така беше при 9то септемврииския преврат 44та,така беше и при ноемврииския през 89та.ще им се наложи да признаят че "левите" и "десните"са един отбор обслужващ едни и същи господари,които продават нац.интереси там където има търсене--изток,запад,север или юг.

цитирай
19. apostapostoloff - Високопарни глупотевини!
22.01.2014 18:07
1. САМО в България има средна класа! Отношението към собствеността определя класата. А истината е, че САМО в България повечето хора имат значителна недвижима собственост. В западна Европа има САМО наемни работници и олигарси. Точно затова в западна Европа никога не е имало, няма и няма да има истинска демокрация.

2. България бе напусната от СМАО от 400- 600 000 неудачници, лумпени, некадърни и необразовани простаци. По този начин тя стана едно добро място за живеене.

Бих могъл да продължа, но няма смисъл. Ако този доцент беше наистина умен, той щеше да е богат и прочут и нямаше да преподава за жълти стотинки в провинциални университети от задния двор на Европа.
цитирай
20. vanqivanova - Дали ще Ви разберат българите...?
22.01.2014 18:25
Българинът , в голямата си част, е обезсилен./което Вие засягате/.Ограбиха от десетки поколения Православната му вяра, изтриха Националното му самосъзнание, лишиха го от правото му на труд, лишиха го от правото му на живот ! ! ! А това , че сме само декор, който със жестока ръка захвърлят, е..., точно това, не съм сигурна, дали ще се осмисли, дали ще се повярва , дали ще се разбере. Безчовечната схема на посткомунистическите играчи е всъщност мъртвата хватка на главорезите от Москва. Безродниците водят българите към скорошно затриване на нашия древен български народ! Бог да ни закриля!
цитирай
21. staler - г-н марков, без да познавам въпр...
22.01.2014 18:29
г-н марков ,без да познавам въпросната теория ви уверявам че без реална икономика няма реална държава.за българия с неините традиции,климат,геогр.положение,население,история и пр. е доказано че без селско стопанство базирано на дребния производител и свободните кооперации/не ткзс-тата разбира се/държавата се маргинализира, става зависима.има държави които могат и произвеждат качествена и евтина електроника например.други правят добри леки автомобили.трети --отлични храни.и едното и другото и третото се цени на пазарите и може да служи за препитание на местното население.на нас какъв ни е проблема--че мафията по веригата--митници,гран.полиция ,борси,полит.партии няма да може да реализира приходи от контрабанда ли?
цитирай
22. ivanna4ev - Венци се опитва да покаже, че е по...
22.01.2014 18:39
Венци се опитва да покаже,че е по-голям оптимист отколкото е всъщност мисля :) Демографският въпрос не е причина за дереджето ни,а следствие на него.И тук аналогията с Германия или Щатите да речем не е показателна,защото нито едните си ликвидират индустриалния потенциал,нито другите СТЕЛТ-технологиите.И едните и другите поощряват и то само как земеделието си.Кой е тръгнал да деиндустриализира страната си или да назначава Ликвидатори в селското си стопанство? Виж с kass съм съгласен.И не толкова за претенциите ни към управляващите или тяхната подмяна / за четвърт век все щяхме да ги намерим подходящите/ а с това,че истината е в промяната на модела.Но мила kass, :) много се съмнявам,че евроатлантическта прегръдка ще пусне друг модел освен този.
цитирай
23. staler - апостолоф, трудно е да бъде човек ...
22.01.2014 19:16
апостолоф,трудно е да бъде човек любезен и учтив с тъпак като теб.колко от твоите собственници имат недвижима собственност в бояна?колко в симеоново и драгалевци?а колко на витошка?колко от гордите собственници са си заебали триетажните къщи с прилежащите им имоти и плащат свободен наем в столицата?колко от тях са в странство,тъпако,не защото са лумпени ,а защото ги управляват лумпени?с колко пенсии един западен пенсионер може да си купи село в бг?как така доцента преподава в "задния двор на европа"която от друга страна е "едно добро място за живеене"?
цитирай
24. darktales - @
22.01.2014 19:35
Поздрави за смисленото интервю!
Изглежда не е далеч времето, когато отново ще трябва да избираме между ибрика и самовара. За 120 години не сме поумнели особено.
цитирай
25. fascindoo - ОК украиницо, макар и доцент,
22.01.2014 21:51
завършваш така:
"Ако не осъзнаем драмата на собственото си битие, заслужено ще отидем там, където ни е мястото - в небитието." !!!!

Пращаш ни в небитието. където ни е било мястото.
А ти къде отиваш, в кое битие?
Хайде холън - и аз съм българин, и аз съм доцент (не по социология на правото, а in computer Science), но не принизявай българите до олигофрени...

Бог беше с мен преди 1989, когато ме пращаха партийните ти другари в СССР да се "обучавам" и ми "подсказа" за откажа.

Бог да закриля тези, които считаш, че "...не осъзнават това, което им се случва"!
цитирай
26. rvmarkov - staler, въпросната теория осигурява
22.01.2014 22:38
благоприятните макроикономически условия за реалната икономика - за българските бизнеси и домакинства еднакво.
цитирай
27. chara - "Ако впилите се във властта "елити" не представляват реалните интереси
22.01.2014 22:53
на тези, които са ги изпратили там - те не биха оцелели и ден.

А ако те представляват тези интереси, те не могат да представляват интересите на нещото, известно популярно като "народа".

От друга страна, ако "народът", особено в сегашното му насипно социално агрегатно състояние, бъде дори хипотетично допуснат до властта, това ще бъде началото на края на каквото и да е цивилизовано общество, дори в сегашния му уродлив гротесков вид."

Това е положението. Независимо, че не ни харесва.
Примери има в изобилие.
цитирай
28. bezistena - ПТИЦАТА ФЕНИКС ЛИТНА-КОЙ ЩЕ Я СПРЕ!
22.01.2014 23:17
Великолепен и дълбок анализ,Приятелю Иво!
Всички истински и жестоки констатации и скръбни песимистични безпереспективни изводи съдържат в себе си пътя за решението на проблема и спасението на Българите и България!Те са мрачният и черен фундамент и материал,върху който и чрез който-трансформирайки ги- ще изградим двореца на Българското Въскресение и Спасение!
Разшифроването на унищожаващите Духа на Българина и съпротивителните му сили верни черни слова и изрази-разкъсващи плътта и Духа му психо-шрапнели,с помощта на

Свещения шифър,който ви разкриваме чрез
ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-част1и2 в постингите ни
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/26/tainata-na-sveshteniia-bylgarski-ezik-chast-2.1114061,

ще ни помогне от черните енергийни материали да извлечем строителния свещен материал на Двореца със святия Божи храм!
Само отворете сетивата и душите си за Чудото,което бе само фантазия за умиращите ви надежди за Спасение!Пийте Живата вода на Вълшебния Български Свещен език!Чудото вече почна!
ЧУДО=Ешу и Диана
ТШУДО=Дете на Ешуа-Синът на Исус,Спасителят!
Първа от срутените и тлеещи останки на свещеният ни дом България изскочи безсмъртата и вечно жива ПТИЦА ФЕНИКС на вечно убивания и вечно въскръстващ от пепелищата Великомъченически Български народ!Със собствената си транформация тя ви показва пътя за Спасението!
ПТИЦА ФЕНИКС=Богиня Диана и Бок Исус
БЕЗСМЪРТНА ПТИЦА на=ПТИЦА на Исуз и Богиня Диана Мария
БЕЗСМЪРТИЕ=Исуз и Богиня Диана Мария=Исус и Богиня Матара
ВЕЧНО ЖИВИ=Бог Ежуш и Богиня Диана
Пийте ЖИВА ВОДА =Пийте Ежуа Бог и Богиня Диана
Тя-Птицата Феникс е същата онази ЖАР ПТИЦА,дето се впуска в горящите главни и въглени на пожарището България и вади от огъня пищящите векове и векове Българи в отчаяние!
ЖАР ПТИЦА=ЖАР ИСА И БОГИНЯ ДИАНА=Царя Исус и Мария Магдалена!
ЖИВА ВОДА=Ижуа Бог и Богиня Диана
Още от началото Боговете ни ви се разкриха!Навсякъде Са Те!
цитирай
29. bezistena - Народът на Боговете Исус и Богородица да изчезне?Как ще стане тая работа?
22.01.2014 23:19
ВЪСКРЕСЕНИЕ=Исус Бърк
МОДЕРНИЗАЦИЯ чрез=чрез Исуз и Мадара
МОДЕРНО ОБЩЕСТВО=Бог Исуш и Богиня Диана Матара
ДЕМОКРАТСИЯ=Иса и Диана Матара Кая
ИНСТИТУЦИЯ на=на Деца на Иса и Диана=Отец Иса и Диана
ПРЕХОД=Бърх Диана-Мария Магдалена Българката
СИСТЕМА=Исус и Диана Ма(Мама)
СМЯНА НА СИСТЕМАТА от=от Сина на Исус и Диана Мама(Мария Магдалена)-СПАСИТЕЛЯТ
ОБШТЕСТВЕН МОДЕЛ=Бог Исуш Дуло и Богиня Диана Мад-по законите на Любовта и Мира
ГЕНЕЗИС=Ген на Исуз-Българският народ
ЕЛИТ=Дуло-само от святото династичното Исусово родословие
ПАРЛАМЕНТ=Богиня Мария Дуло-само от чисти и святи Нейни потомци
ПОЛИТИЦИ=ПОЛИТИТСИ=Иса Дуло и Богиня Диана
МАТРИТСА=Иса и Диана Матара
ОБЩЕСТВО ПОЗНАВАЩО=ПОЗНАВАЩО Бог Исуш и Богиня Диана
ВЛАСТ на=на Бог Иса Дуло
НЯМА БЪДЕЩЕ?
ИМА БЪДЕШТЕ с=с Ешуа и Богиня Диана Мат
ГРАЖДАНИ на=на Ежуа Траг
ИМАМЕ ШАНС с=с Мама и Исуш=с Мария Магдалена и Исус!Шанс ли?С тях е 100%!
ВЛАСТОВИ ВРЪХ=Бог Иса Бълхарина и Богиня Диана
БОНУС=Бог Иса-при промоцията Са и Двамата!
ПРОМОТСИЯ=Богиня Диана Мария и Иса
РЕАЛЕН ФАКТ Е=Е Диана Бълкария
СОЦИАЛНА ПИРАМИДА=Исус Дуло и Богиня Мадара
ОСНОВА=Иса Бог
ФУНДАМЕНТ=Богиня Диана Мат
Сега внимание Кои сами могат да ви направят СВОБОДНИ ГРАЖДАНИ!
СВОБОДНИ ГРАЖДАНИ=Бог Есуж Трака и Богиня Диана!
Ако нещо се разсейвате и отегчавате-концентрирайте се!Грешка няма в нашите Богове!
Само Те Са Спасението,Пътя,Истината и Живота!
СПАСЕНИЕ=Бог Исус
ПЪТ=Богиня Диана
ИСТИНА=Иса и Диана
ЖИВОТ=Ежуа и Богиня Диана
Те Са Пътя,Истина и Живот=Те Са Богиня Диана и Бог Тата Исуж
ИСТИНСКА ИНФОРМАЦИЯ=ИСТИНСКИ Иса и Богиня Диана Мария
ОЛИГАРХИЧНИ БОСОВЕ=Бох Исуш Българина
СВОБОДНИ МЕДИИ=Ида Бог и Богиня Диана Мад
ВИСОКА НОРМА НА РЪЧЕН ТРУД=Бок Чар Иса и Мария Друида
СМЯНЯ НА ВЛАСТТА=Исус Дуло и Богиня Мад
ФУНКТСИЯ=Бокиня Диана и Иса
ОФОРМЯ СЕ ЗОНА на=на Богиня Мария и Исуз
ПОДМЕНЯ СЕ НЕУСЕТНО=Исус и Богиня Диана Мат
БЪЛГАРИЯ ЧЕЗНЕ=БЪЛГАРИЯ НА Изуш и Диана
България на Исус и Мария Магдалена да изчезне?Народа и децата на Боговете?Как си го представяте това!
цитирай
30. bezistena - НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ВЕЧЕ ДУХА БЪЛГАРСКИ!
22.01.2014 23:20
Продължаваме с обработката и трансформацията на материала от взривената ни България.
ТРАНСФОРМАЦИЯ=Исус и Богиня Диана Мария
СОЦИАЛНА КАТАСТРОФА на=на Бълкария на Диана и Исус Дуло
СЕТИВА за=за Богиня диана и Иса
ОСЪЗНАВАНЕ=Бог Исуз-да познаеш,че си потомък на Бог Исус
ОТ СВЕТОВЕН МАЩАБ=ОТ МАЩАБ на Бог Иса и Богиня Диана
НАКАЗАТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ срещу=срещу Диана и Исуз Бълкарина-народа Йм български
НЕ СИ МЪРДА ПРЪСТА=Исус Барда и Диана Мария
ТРЯБВА ДА ИМ Е ЯСНО,че вече дойдоха=че вече дойдоха Бог Иса и Богиня Диана Мария
ОСЪЗНАВАНЕ НА ДРАМАТА=Исуз и Богиня Мадара
ПРЕЗУМПТСИЯ=Богиня Диана Мария и Бог Исуз
ОПЦИЯ=ОПТСИЯ=Богиня Диана и Иса
СУБЕКТ НА ВЛАСТТА=Бок Исус Дуло и Богиня Диана
СЧУПЕН ГРЪБНАК=СТШУПЕН ГРЪБНАК=Богиня Диана и Исуш Барк
АТОМИЗИРАНО СТАДО=Дете на Исуз и Диана Мария-Българския Божи народ
БИТИЕ=Богиня Диана
СОБСТВЕНО БИТИЕ=БИТИЕ на Бог Исус и Богиня Диана
ЕКСПЕРТЕН ЕЛИТ на=на Бог Иса Трак Дуло
ДРАМА НА СЪВРЕМЕННОСТТА=ДРАМА на Десата на Бог Иса и Мария=Тати Исус и Богиня Матара Мария
ТАМ НИ Е МЯСТОТО,ПРИ=ПРИ Тати Иса и Мама Диана=при Отец Исус и Майка Мария Магдалена

Има ли още неосъзнати,неразбрали,Кои сме и защо ни се случват всички тия неща!
ОСЪЗНАТИ,НЕОСЪЗНАТИ на=на Исуз и Диана
ИМА ЛИ ОЩЕ ОТЧАЯНИ,НЕРАЗБРАЛИ,ЧЕ СМЕ НА ВСЕМОГЪЩИТЕ БОГОВЕ!ЧЕ СМЕ ВСИЧКИ БОГОВЕ КАТО МАЙКА НИ МАРИЯ И БАЩА НИ ИСУС!
ИМА ЛИ ОЩЕ ЧЕРЕН МАТЕРИАЛ ДА ГО ИЗБЕЛИМ И ЧЕРНА ЕНЕРГИЯ НА ОТЧАЯНИЕТО И ПРЕЧУПЕНИЯ ДУХ,ЗА ДА ГИ ПРЕРАБОТИМ И ТРАНСФОРМИРАМЕ ЗА ЕНЕРГИЙНИТЕ КОЛОНИ И СТЪЛБОВЕ НА НОВИЯТ НИ ДОМ С ЖИВИТЕЛНАТА ЕНЕРГИЯ НА СВЯТИЯТ ДУХ!
ОСЪЗНАХТЕ ЛИ СЕ ВЕЧЕ ЗАЩО НИ СЕ СЛУЧВА ВСИЧКИЯ ТОЯ ВЕЧЕ НАГЛО ОТКРИТ ГЕНОЦИД!
ТОЧНО ЗАЩОТО СМЕ НАРОДА И ПОТОМЦИТЕ НА ИСУС И МАРИЯ!И ЩОТО СЕ ПОЗНАХМЕ,ЧЕ СМЕ ТЕХНИ ВЕЧЕ,ЗАТОВА ДУХЪТ БЪЛГАРСКИ НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ГО ВЪРНЕ В БУТИЛКАТА,В ОКОВИТЕ И ЗАНДАНИТЕ НА ЗАБЛУДАТА!
ВЛЕЗТЕ В НАШИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛСКИ СТАТИИ И ПИЙТЕ ЖИВАТА ВОДА С ПЪЛНИ ШЕПИ И ДУШИ!
НЕ СЕ СКЪПЕТЕ И ОГРАНИЧАВАЙТЕ-ИМА В ИЗОБИЛИЕ!
ЩЕ ДАВАТЕ И НА ДРУГИТЕ,ЩОТО ВЕЧЕ ВИ ЗАПАЛИХМЕ ФАКЛИТЕ И СВЕТИЛНИКА!
цитирай
31. breeze - Лошото е че това което ни се случва днес е започнало отдавна.
22.01.2014 23:29
Гробокопачите са не само наши но и чужди. Какво прави човек когато нещастието се излива върху му? Просто се отдръпва и ако не може да удари, трябва да може да посочи новият, младият, умният боец. Живота е битка. а битката изкуство.
Но един главен боец обаче дебне в сянка, парите.
Аз предпочитам битката пред робството!
цитирай
32. rvmarkov - Чара, дайте ми...
23.01.2014 00:34
нужното парламентарно мнозинство и елате вижте България след втория ми мандат...
цитирай
33. dinkov - Динков
23.01.2014 03:03
chara - за съжаление споделям мнението, че интервюто описва действителността.
Но крайните черни краски, мисля, че няма да се оправдаят. Селското стопанство е вадило България от всякакви кризи. Ще ни извади и сега. Трябва само да има мотивация за да могат повече дребни и средни предприемачи да намерят смисъл от занимание в областта на земеделието. Ограниченият ни интелектуално политически елит, ще разбере, че сам реже клона на който стои и ще създаде такива икономически условия, които ще стимулират повече хора да се занимават със земеделие. От там ще се създаде поминък, а от там ще има и повече семейства и раждане на деца. Разбира се нито един друг отрасъл не трябва да се изоставя. Да си призная надеждата ми е точно в тези които са винаги употребявани, но въпреки това в момента са на улиците пред парламента. В младите и все пак мислещите хора. Те ще принудят без значение какво е правителството да се съобразява с дневния ред на по-голямата част от населението, иначе самите те ще идат в небитието.
Поздрав.
Ицко
цитирай
34. chara - Аз разбирам желанието за промяна, но съм наясно също, че в мнозинството си
23.01.2014 06:59
ние сме обект, а не субект на каквото и да е.

Прост пример с нещо, което е известно на всички. Делян Пеевски държи 95% от разпространението на печатната преса, ерго има лост за индиректно влияние на собствениците на печатните медии. Как си представяте, че този монопол ще бъде разбит - с национализация, експроприация? Частната собственост нали е свещена! Или не е ...
цитирай
35. chara - до анонимен 34 Тези, които са умни, честни и прочие няма да стигнат до
23.01.2014 07:05
постовете, които назовавате. Принципът на подбор е друг - зависими, управляеми, "оцапани" и задължително в схемата. Ако не са в нея, ще бъдат вкарани, ако не искат, ще бъдат изхвърлени.

Вижте назначенията и "изборите" за последните 10-15 години във всички власти - изпълнителна, законодателна, съдебна. Колко от тях са безспорни?
цитирай
36. kostadin - ДО ТОВА НИ ДОВЕДЕРУСКИЯ ПАНСЛ...
23.01.2014 07:34

А така,давай смело въпреки, че точно тези ,които подкрепяш са ни отписали.
цитирай
37. haralanov - Здравей,Светле!
23.01.2014 08:36
Ти работиш ли за в.Дума?
цитирай
38. staler - staler съм ,като имам своиството от време на време да се превръщам в анонимен
23.01.2014 11:43
това което казвате,чара,е вярно.аз единственно оспорвам песимизма на интервюирания дори при една осъществена по някакво чудо хипотетична възможност народа да управлява.според него резултатът ще е катастрофален,като наи вероятно ще се качим отново по дърветата.за да стане чудото била необходима соц.структура която да излъчи групи,които пък да превземат парламента и партиите и готово.или с други думи нужна е средна класа която да се пребори с олигархията и полит.мафия,но тъи като последните не дават възможност за създаването на тази средна класа,остава единствено надеждата васил божков-черепа ,например,внезапно да си намрази милионите,и да почне да ги влага за развитие на селските раиони.тука има няколко хипотези които според скромното ми мнение са неверни.1.наличието на средна класа гарантира демократичността на управлението. нищо подобно.наличието и само увеличава шансовете за такова управление.които познава отблизо живота в съвременните западни страни вижда как с месеци се маргинализира въпросната независима средна класа и се заменя с съвсем зависимата класа на средния потребител/зависещ от щедростта на банките,изпращащи му кредитни карти по пощата/.съответно все по трудно е да се намери разлика между западните леви и десни партии.2.народът да управлява.както имах възможност да кажа ,народа никога и никъде не е управлявал,правят го индивиди или група от индивиди/полит.партии,клики,мафии,пети колони,тирани,вождове и учители,царе-слънца,тикви и пр./които в по голяма или по малка или пък в никаква степен не отразяват интересите на обществото .демокрацията като система,макар и несъвършенна,дава някакъв шанс/не равен,разбира се/ на всеки които реши да се пробва.защото каквито и пари да се наливат,каквито и медиини пушилки да се вдигат,има един момент на неопределеност когато избирателя е сам с бюлетината в стаичката.в този момент е твърде възможно,току що преялият с дпс-кюфтета циганин да гласува за партия атака например.3.народа в сегашнотому агрег.състояние е .....
цитирай
39. staler - . . . е тъп като гъдулка. хм. . какви са ...
23.01.2014 12:06
...е тъп като гъдулка.хм..какви са доказателствата за това?на народа предлагана ли му е досега ,за тези 25 години ,някаква формация ,имаща за полит.програма народополезни идеи,която обаче тои не е припознал и съответно отсвирил на изборите.я да видим?досега комаи единствено атака и сидеров са написали нещо подобно,но с безумните си циркове,са успели да се свият до две карета за бридж белот.и добре са направили защото ако им се наложи да управляват провала ще е безусловен--едно е да искаш,друго да можеш. е добре ,не е ли народа този които да излъчи въпросните спасители?ами така е и тои ги е излъчил.на белия свят са.остава им само вместо да плачат безутешно и да дават умни интервюта,да вземат да се разпознаят помежду си,да се организират в нещо по значимо от чета с воивода и предател и да се явят на избори.както си му е реда.
цитирай
40. chara - Минчо, аз все за лошите работя.
23.01.2014 12:32
Въпрос на гледна точка.
цитирай
41. chara - staler Вземам повод от думите ти:
23.01.2014 12:37
"да вземат да се разпознаят помежду си,да се организират в нещо по значимо от чета с воивода и предател и да се явят на избори"

Помисли колко реално е това?
Както каза ти (дано не бъркам) някъде из коментарите - писането не е като действието и желаното, не е мечтаното.
Има много черна работа, която трябва да се върши, а мераклии за нея - никакви.
цитирай
42. djani - Защо ли, интервюирания с нищо не ме изненада?
23.01.2014 13:18
Пропуснал е да отбележи, че в държавата ни умишлено се създава изкуствен вакуум и превръщането и в територия. Без да съм особен привърженик на конспиративните теории, считам, че след 1-2 десетилетия, изтласкания от ислямистите в Светите места божий народ ще се намести удобно, в подготвената за заселването му територия. А с местното туземно население лесно ще се оправят. В това имат завиден опит. Интересно ми е само, как ще се именува новото образование???
цитирай
43. staler - ако е писано ще се случи. в прекия и ...
23.01.2014 13:21
ако е писано ще се случи.в прекия и преносния смисъл.когато господ реши нещо,то се сбъдва и после всички твърдят-ами много ясно че това трябваше да се случи.когато някои като доктор михаилов,не го мързи да дава по сто интервюта на месец,може някои ден да се сети да позвъни на доц.христов и мнооого други такива като него,да организират едно полит.клубче,което лека полека да се преобразува в партиика,с "писана"конкретна програма,около която да потърсят още съмишленици и спонсори и чудото да се случи.ето моя милост съм достатъчно наивен да дам безвъзмездно на такава формациика илядо щатски долара.нищо не е ,но подобни балъци може да се намерят още 15 623ма.което вече не е съвсем нищо,нали?
цитирай
44. rvmarkov - staler, прав сте,
23.01.2014 14:03
че за 25 години никоя политическа формация не е предложила жизнена програма за действие на вниманието на българските избиратели. Ето една такава, написна през януари 2013 г. и все още неприпозната от нито една политическа формация в момента (забележка: при написването й са използвани принципите на ТСНВ): http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html
цитирай
45. dapost - Поредната игра на мутроолигарихята
24.01.2014 12:32
Един надменен глобалистки( неолиберален) безпощаден анализ на българското общество с автор Иво Христов, който съзнателно не търси изход в нужната посока.
Иво Христов е дългогодишен хрантутеник на „Отворено общество“ и ярък СДСарист, както всички философи и социолози от школите на Пловдивския и СУ сега.
В анализа си казва истини, но без да каже ПРИЧИНИТЕ-(неолиберализма, докаран и пазен от „Отворено общество“, заедно с целия неолиберален политически елит от прехода, начело с БСП-партията вкарала неолиберализма и всички останали партии,родени като нейни неолиберално подобия, най-вече СДС страснала се със структурите на "Отворено общество" и приела външната и външна политика на САЩ за своя идеология), нито да спомене конкретни имена на причинителите и най-вече на своя кумир -Костов и компания.
Нито дава решения.
Абсолютно безличен.
При това и крайно безобиден щом е без имена и причини, за това е се разнася вече месеци под погледа на мутроолигархията. Сега мутроолигархията е приела друга тактика- да допуска всякаква критика, в която обаче липсват имена, причини и решения.
Това е сегашната философската мисъл в България- Иво Христов доказва, че такава няма!
Да видят всички жалката картина на българската интелиганция сега в слугинаж на мутроолигархията под камшика на „Отворено общество“!
Дора Апостолова ideyazabulgaria.org , facebook.com/ideyazabulgaria
цитирай
46. dapost - Грандомански с омраза към хората
24.01.2014 12:35
Един надменен глобалистки( неолиберален) безпощаден анализ на българското общество с автор Иво Христов, който съзнателно не търси изход в нужната посока.
Иво Христов е дългогодишен хрантутеник на „Отворено общество“ и ярък СДСарист, както всички философи и социолози от школите на Пловдивския и СУ сега.
В анализа си казва истини, но без да каже ПРИЧИНИТЕ-(неолиберализма, докаран и пазен от „Отворено общество“, заедно с целия неолиберален политически елит от прехода, начело с БСП-партията вкарала неолиберализма и всички останали партии,родени като нейни неолиберално подобия, най-вече СДС страснала се със структурите на "Отворено общество" и приела външната и външна политика на САЩ за своя идеология), нито да спомене конкретни имена на причинителите и най-вече на своя кумир -Костов и компания.
Нито дава решения.
Абсолютно безличен.
При това и крайно безобиден щом е без имена и причини, за това е се разнася вече месеци под погледа на мутроолигархията. Сега мутроолигархията е приела друга тактика- да допуска всякаква критика, в която обаче липсват имена, причини и решения.
Това е сегашната философската мисъл в България- Иво Христов доказва, че такава няма!
Да видят всички жалката картина на българската интелиганция сега в слугинаж на мутроолигархията под камшика на „Отворено общество“!
Дора Апостолова ideyazabulgaria.org
цитирай
47. dapost - Невежи философи, невеж народ!
24.01.2014 12:41
oranjevia написа:
По-добре русофил отколкото сащофил , англофил ,френкофил.Още повече че Русия взе бавно да се измъква от дупката в която искаха да мушнат.Единственото положително нещо от Евросъюза е ,че отделните по-кадърни хора ще си избягат и тая оскубана държава ще свърши като придатъчна територия ,населена с манги.Или по-лошо - разделена между съседите.

Паднах от смях, такова невежество скоро не бях чела. А по какво се различава Русия от САЩ?- По нищо! Те са са с еднакви обществени модела.По точно Русия е неолиберално копие на САЩ. Днес е изключено да има русофоби и русофили. Те са заменени със защитници и предатели на национални интереси. Невежеството на народа ни идва от такива невежи социалози и философи като Христов
цитирай
48. staler - апостолова, харесва ми начина ви на ...
24.01.2014 17:03
апостолова,харесва ми начина ви на мислене,но все пак,горния текст/интервюто/ вие четохте ли го?
цитирай
49. dapost - Още от Дора Апостолова
24.01.2014 19:45
Авторът Иво Христов ни внушава и друго, че реалната демокрация няма бъдеще в България. Реалната демокрация на западноевропейската социална/правова държава welfare state е най-триумфиращия идеал на Европа от 67 години и демократичен модел на европейската welfare state ,която е пълен антипод на неолибералната американска държава. Защо бе, аФторе, той да има бъдеше в другата Европа, а да няма бъдеще в България? Не сме ли Европа?
Проблема е в мисленето на автора под камшика на неговия донор и спонсор „Отворено общество“, което се явява един от инструментите на американската външна политика за разпрострени ние на неолибералния ( американски ) олигархичен капитализъм по света и в България. Това е новата външна политика на САЩ от 20-тина години в Европа, като прави държавите свое обществено подобие и така по мирен начин, на търлъци се добира до националните богатства и парите на народите и ги изстисква.
Отворено общество купи комунистите да се преобразят за едно нощ от „марксисти“ в неолибералисти и да внесат американския неолиберален модел у нас с плана „Ран Ъ“, поръчат от БСП , ръкопляскан от СДС, изпълняван от всички останали партийни рожби на БСП до сега- СДС, НДСВ, ДПС, ГЕРБ. С неолиберализма БСП унищожи социалната държава, която БКП бе изградила преди с марксистката си идеология. БСП от първия си час не е марксистка партия, а неолиберална и създаде всички останали партии по свое неолиберално подобие.
Всички партии държат, обслужват и пълнят гушите на Отворено общество в България,с по 46 милиона държавни субсидии всяка година. Отворено общество генерира с целия политически елит огромна корупция и ограбване на обществото ни, купило е цялото образование, медии, наука, интелигенция и не позволява да се говори за реалната демокрация ,социална и правова държава на Европа, а в България се говори само за неолиберални американски ценности, унищожава и последните останки от социалната държава на българите, хвърля я в ръцете на големите частни корпорации и най вече на американските, като е отворило вратите на България за нахлуване на големите американски корпорации да ограбват националните богатства и парите на българите и ги изнасят в десетократен размер заедно със земята слънцето ,водата, небето и свободата на българите. За тази престъпна роля на „Отворено общество“ аФторът не смее нито дума да промълви, защото е шибан от неговия камшик.
цитирай
50. dapost - апостолова, харесва ми начина ви на ...
24.01.2014 19:46
staler написа:
апостолова,харесва ми начина ви на мислене,но все пак,горния текст/интервюто/ вие четохте ли го?

Да, четох го, но не през ред , а мислех над всеки ред
цитирай
51. dapost - staler
24.01.2014 19:46
staler написа:
апостолова,харесва ми начина ви на мислене,но все пак,горния текст/интервюто/ вие четохте ли го?

Да, четох го, но не през ред , а мислех над всеки ред
цитирай
52. dapost - Още от Дора Апостолова
24.01.2014 19:47
Авторът Иво Христов ни внушава и друго, че реалната демокрация няма бъдеще в България. Реалната демокрация на западноевропейската социална/правова държава welfare state е най-триумфиращия идеал на Европа от 67 години и демократичен модел на европейската welfare state ,която е пълен антипод на неолибералната американска държава. Защо бе, аФторе, той да има бъдеше в другата Европа, а да няма бъдеще в България? Не сме ли Европа?
Проблема е в мисленето на автора под камшика на неговия донор и спонсор „Отворено общество“, което се явява един от инструментите на американската външна политика за разпрострени ние на неолибералния ( американски ) олигархичен капитализъм по света и в България. Това е новата външна политика на САЩ от 20-тина години в Европа, като прави държавите свое обществено подобие и така по мирен начин, на търлъци се добира до националните богатства и парите на народите и ги изстисква.
Отворено общество купи комунистите да се преобразят за едно нощ от „марксисти“ в неолибералисти и да внесат американския неолиберален модел у нас с плана „Ран Ъ“, поръчат от БСП , ръкопляскан от СДС, изпълняван от всички останали партийни рожби на БСП до сега- СДС, НДСВ, ДПС, ГЕРБ. С неолиберализма БСП унищожи социалната държава, която БКП бе изградила преди с марксистката си идеология. БСП от първия си час не е марксистка партия, а неолиберална и създаде всички останали партии по свое неолиберално подобие.
Всички партии държат, обслужват и пълнят гушите на Отворено общество в България,с по 46 милиона държавни субсидии всяка година. Отворено общество генерира с целия политически елит огромна корупция и ограбване на обществото ни, купило е цялото образование, медии, наука, интелигенция и не позволява да се говори за реалната демокрация ,социална и правова държава на Европа, а в България се говори само за неолиберални американски ценности, унищожава и последните останки от социалната държава на българите, хвърля я в ръцете на големите частни корпорации и най вече на американските, като е отворило вратите на България за нахлуване на големите американски корпорации да ограбват националните богатства и парите на българите и ги изнасят в десетократен размер заедно със земята слънцето ,водата, небето и свободата на българите. За тази престъпна роля на „Отворено общество“ аФторът не смее нито дума да промълви, защото е шибан от неговия камшик.
цитирай
53. dapost - Още от Дора Апостолова
24.01.2014 19:54
Авторът Иво Христов ни внушава и друго, че реалната демокрация няма бъдеще в България. Реалната демокрация на западноевропейската социална/правова държава welfare state е най-триумфиращия идеал на Европа от 67 години и демократичен модел на европейската welfare state ,която е пълен антипод на неолибералната американска държава. Защо бе, аФторе, той да има бъдеше в другата Европа, а да няма бъдеще в България? Не сме ли Европа?
Проблема е в мисленето на автора под камшика на неговия донор и спонсор „Отворено общество“, което се явява един от инструментите на американската външна политика за разпрострени ние на неолибералния ( американски ) олигархичен капитализъм по света и в България. Това е новата външна политика на САЩ от 20-тина години в Европа, като прави държавите свое обществено подобие и така по мирен начин, на търлъци се добира до националните богатства и парите на народите и ги изстисква./ продържава
цитирай
54. dapost - продължение отгоре
24.01.2014 19:55
Отворено общество купи комунистите да се преобразят за едно нощ от „марксисти“ в неолибералисти и да внесат американския неолиберален модел у нас с плана „Ран Ъ“, поръчат от БСП , ръкопляскан от СДС, изпълняван от всички останали партийни рожби на БСП до сега- СДС, НДСВ, ДПС, ГЕРБ. С неолиберализма БСП унищожи социалната държава, която БКП бе изградила преди с марксистката си идеология. БСП от първия си час не е марксистка партия, а неолиберална и създаде всички останали партии по свое неолиберално подобие.
Всички партии държат, обслужват и пълнят гушите на Отворено общество в България,с по 46 милиона държавни субсидии всяка година. Отворено общество генерира с целия политически елит огромна корупция и ограбване на обществото ни, купило е цялото образование, медии, наука, интелигенция и не позволява да се говори за реалната демокрация ,социална и правова държава на Европа, а в България се говори само за неолиберални американски ценности, унищожава и последните останки от социалната държава на българите, отворило вратите на България за нахлуване на големите американски корпорации да ограбват националните богатства и парите на българите и ги изнасят в десетократен размер заедно със земята слънцето ,водата, небето и свободата на българите. За тази престъпна роля на „Отворено общество“ аФторът не смее нито дума да промълви, защото е шибан от неговия камшик./ от Дора Апостолова
цитирай
55. dapost - продължение отгоре
24.01.2014 19:58
Отворено общество купи комунистите да се преобразят за едно нощ от „марксисти“ в неолибералисти и да внесат американския неолиберален модел у нас с плана „Ран Ъ“, поръчат от БСП , ръкопляскан от СДС, изпълняван от всички останали партийни рожби на БСП до сега- СДС, НДСВ, ДПС, ГЕРБ. С неолиберализма БСП унищожи социалната държава, която БКП бе изградила преди с марксистката си идеология. БСП от първия си час не е марксистка партия, а неолиберална и създаде всички останали партии по свое неолиберално подобие.
Всички партии държат, обслужват и пълнят гушите на Отворено общество в България,с по 46 милиона държавни субсидии всяка година. Отворено общество генерира с целия политически елит огромна корупция и ограбване на обществото ни, купило е цялото образование, медии, наука, интелигенция и не позволява да се говори за реалната демокрация ,социална и правова държава на Европа, а в България се говори само за неолиберални американски ценности, унищожава и последните останки от социалната държава на българите, отворило вратите на България за нахлуване на големите американски корпорации да ограбват националните богатства и парите на българите и ги изнасят в десетократен размер заедно със земята слънцето ,водата, небето и свободата на българите. За тази престъпна роля на „Отворено общество“ аФторът не смее нито дума да промълви, защото е шибан от неговия камшик. Срам, Срам Христов от такива слуги като тебе на мутроолигархията и нейните реакционни сили като Отворено общество!
цитирай
56. dapost - staler
24.01.2014 19:59
dapost написа:
staler написа:
апостолова,харесва ми начина ви на мислене,но все пак,горния текст/интервюто/ вие четохте ли го?

Да, четох го, но не през ред , а мислех над всеки ред

Да, прочетох го, като мислих над всеки ред. На мен не ми харесват хора, които могат да четат, но не могат да мислят! :D
цитирай
57. staler - и на мен така. и аз не съм съгласен с ...
24.01.2014 21:57
и на мен така.и аз не съм съгласен с всичко казано от доцента,нито пък ми е известно дали е на яслата на сорос и со.но безусловно ясно посочва че основния проблем на бг е липсата на средна класа поради проведената деиндустриализация и унищожение на селското стопанство,поради приложения модел от латиноамерик.тип-тесен кръг от свръхбогати,притежаващи полит.икон. и медиината власт от една страна и стадото деградирали,борещи се всекидневно за оцеляване"граждани".говори още за периферен,сателитен модел,социална катастрофа и пр.кое не ви харесва тука?това че не посочва пряко сорос,цру-тата,нпо-тата,фондациите,европ.бюрократи и пр .ли ?
цитирай
58. staler - марков, изчетох теорията. не съм ...
24.01.2014 23:04
марков ,изчетох теорията.не съм финансист,икономист и пр и ми е трудно да обхвана мислено този модел в всичките му аспекти.все пак ето едно мнение от лаик---звучи ми приложимо за балансирани икономики,достигнали горе-долу някакво средно ниво на развитие.как ще се приложи за страна като бг,самоунищожила матер.база на икономиката си?какво имам впредвид?известно е че имаме дисбаланс в внос/износ като тук е интересен вноса на енергоресурси и суровини,които ние никога няма да можем да проиведем по някакъв начин сами.износа ни пък се състои от суровини и стоки с ниска принад.стоиност.ако въведете плаващия курс на лева,при гарантирана работа и сравнително висока миним. заплата, първото което ще се случи е свръхинфлацията,като при това всички ,без изключение,вложители,ще побегнат към валутата/долари,евро/а нищо чудно и към чужди банки в чужди страни.досега този дисбаланс се поддържа с мизерни доходи,здравеопазване,образувание и т.н....отделно вие искате държавата да гарантира всички влогове/дори и валутните/.доколкото разбрах от вашата теория, това е лесно преодолим проблем---правителството просто намалява дефицита си ,а пък ниският курс на лева,стимулира износа и хооп готово--баланса е възстановен......дали?тук дори не говорим доколко правителството би се справило с умишлени,спекулативни атаки срещу нац.ни валута.колко са резервите на едно бълг.правителство ,колко дефицит може да намали то?а колко може да увеличи износа икономиката ни в сегашното си състояние/като инфраструктура и матер.обезпеченост,като производителност и т.н./?а кое ще спира чуждите инвеститори да изнасят допълнителната печалба/от спестени данъци/далеч от вашите банкови регулации?не са ли прекалено много факторите които ще направят връщането на лева в някакво равновесие към основните валути невъзможно?
цитирай
59. rvmarkov - staler, няма да има инфлация
25.01.2014 04:21
Защото левът ще го издава българското правителство, а то няма да издава повече левове, отколкото е необходимо за икономиката ни да работи при пълна заетост.
Не знам да ли имате регистрация във Фейсбук. Можем да продължим разговора там.
цитирай
60. alexs - Олигархичната върхушка с ресур...
25.01.2014 10:47
Олигархичната върхушка с ресурсите, които притежава, тя е господин "никой" оттатък Калотина. Миналата година в световен мащаб бе проведена наказателна операция, наречена "деофшоризация". Смъртта на Березовски, кипърският случай, за който Путин не си мръдна пръста, показват ясно някои неща. Лесните пари, които бяха натрупани през 90-те години в хода на т.нар. "преход", в момента се изземват от световния финансов капитал, защото са му необходими. И първи жертви ще бъдат нашите олигарси и псевдокапиталисти, защото те не са и капиталисти, а финансови рентиета. Така че на тях трябва да им е ясно, че ако искат да оцелеят, интересът им зависи от оцеляването на тази територия и народ!
===================
Изчезне ли България западните акули ще и приберат парите на родната олигархия трябва добре да си дадат сметка какво ги чака! няма ли я България и тях няма да ги има ....Ами той Путин добре си направи сметка че ако я карат както по Елциновото време Русия няма да я бъде затова той застави тамошната олигархия освен за себе си да работи и за Русия и затова Березовски лежа в затвора. сега в русия са взети сериозни мерки за борба с демографския срив а не като у нас там Руската държава не си подарява природните ресурси на чужденци както ние българите си подарихме за 1% подземни богатства злато и мед от които годишно се извличат няколко милярда .....то оправия има ама няма да е май по мирен начин
цитирай
61. ok3223 - Солидарен съм
25.01.2014 20:58
dapost написа:
Отворено общество купи комунистите да се преобразят за едно нощ от „марксисти“ в неолибералисти и да внесат американския неолиберален модел у нас с плана „Ран Ъ“, поръчат от БСП , ръкопляскан от СДС, изпълняван от всички останали партийни рожби на БСП до сега- СДС, НДСВ, ДПС, ГЕРБ. С неолиберализма БСП унищожи социалната държава, която БКП бе изградила преди с марксистката си идеология. БСП от първия си час не е марксистка партия, а неолиберална и създаде всички останали партии по свое неолиберално подобие.
Всички партии държат, обслужват и пълнят гушите на Отворено общество в България,с по 46 милиона държавни субсидии всяка година. Отворено общество генерира с целия политически елит огромна корупция и ограбване на обществото ни, купило е цялото образование, медии, наука, интелигенция и не позволява да се говори за реалната демокрация ,социална и правова държава на Европа, а в България се говори само за неолиберални американски ценности, унищожава и последните останки от социалната държава на българите, отворило вратите на България за нахлуване на големите американски корпорации да ограбват националните богатства и парите на българите и ги изнасят в десетократен размер заедно със земята слънцето ,водата, небето и свободата на българите. За тази престъпна роля на „Отворено общество“ аФторът не смее нито дума да промълви, защото е шибан от неговия камшик. Срам, Срам Христов от такива слуги като тебе на мутроолигархията и нейните реакционни сили като Отворено общество!

На 100% с Дора Апостолова.
А този СОРОСОИД,КОЙТО НИ ПОГРЕБВА В АВАНС ИМА МНОГО ЗДРАВЕ.
Прогнозите му са неверни,а анализа на доцент,кадър на кликата Отворено общество.
Докато не ги изметем тези,няма да оправим държавата.Те мътят целият обществен живот на страни като нашата(Украйна в момента),и тикат светът към кървави преврати.На какво основание ние финансираме кликата Отворено Общество с 46 милиона.
ТОВА ВЪПРОС,НА КОЙТО ЧАКА ОТГОВОР ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. На какво???
цитирай
62. ok3223 - Солидарен съм
25.01.2014 20:59
dapost написа:
Отворено общество купи комунистите да се преобразят за едно нощ от „марксисти“ в неолибералисти и да внесат американския неолиберален модел у нас с плана „Ран Ъ“, поръчат от БСП , ръкопляскан от СДС, изпълняван от всички останали партийни рожби на БСП до сега- СДС, НДСВ, ДПС, ГЕРБ. С неолиберализма БСП унищожи социалната държава, която БКП бе изградила преди с марксистката си идеология. БСП от първия си час не е марксистка партия, а неолиберална и създаде всички останали партии по свое неолиберално подобие.
Всички партии държат, обслужват и пълнят гушите на Отворено общество в България,с по 46 милиона държавни субсидии всяка година. Отворено общество генерира с целия политически елит огромна корупция и ограбване на обществото ни, купило е цялото образование, медии, наука, интелигенция и не позволява да се говори за реалната демокрация ,социална и правова държава на Европа, а в България се говори само за неолиберални американски ценности, унищожава и последните останки от социалната държава на българите, отворило вратите на България за нахлуване на големите американски корпорации да ограбват националните богатства и парите на българите и ги изнасят в десетократен размер заедно със земята слънцето ,водата, небето и свободата на българите. За тази престъпна роля на „Отворено общество“ аФторът не смее нито дума да промълви, защото е шибан от неговия камшик. Срам, Срам Христов от такива слуги като тебе на мутроолигархията и нейните реакционни сили като Отворено общество!

На 100% с Дора Апостолова.
А този СОРОСОИД,КОЙТО НИ ПОГРЕБВА В АВАНС ИМА МНОГО ЗДРАВЕ.
Прогнозите му са неверни,а анализа на доцент,кадър на кликата Отворено общество.
Докато не ги изметем тези,няма да оправим държавата.Те мътят целият обществен живот на страни като нашата(Украйна в момента),и тикат светът към кървави преврати.На какво основание ние финансираме кликата Отворено Общество с 46 милиона.
ТОВА ВЪПРОС,НА КОЙТО ЧАКА ОТГОВОР ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. На какво???
цитирай
63. ted1m - Тук има някакво противоречие
25.01.2014 21:41
Миналата година в световен мащаб бе проведена наказателна операция, наречена "деофшоризация". Смъртта на Березовски, кипърският случай, за който Путин не си мръдна пръста, показват ясно някои неща. Лесните пари, които бяха натрупани през 90-те години в хода на т.нар. "преход", в момента се изземват от световния финансов капитал, защото са му необходими.
Интересно е; как така няма конспирация, а има световен финансов елит? И какъв е този СВЕТОВЕН ФИНАНСОВ ЕЛИТ, на който му трябват парите на нашите мижетурки!? Странно! Ако, аз бях от някакъв си там “елит“, нямаше да ми трябват ня'кви си “хартийки“, които, така или иначе аз съм им дал. Нищо лично - разсъждавам “на глас“. Поздрави!
цитирай
64. staler - марков нямам регистрация в феис...
25.01.2014 21:43
марков нямам регистрация в феисбук,тъи като ми се струва тъпо,да ме изследват,класифицират и пр.като некоя инсекта от разните му там аналитични отдели на спец служби,маркетингкомпании и т.н....когато имам време мога просто да постна моите доводи под твоя последен постинг/просто да продължим дискусията там/.
цитирай
65. rvmarkov - Да, разбира се, staler
26.01.2014 15:30
Аз също нямах ФБ регистрация до миналото лято, но видях, че ФБ е много добър в едно - разпространяване на идеи. Затова и се регистрирах миналата година…И сега освен лична страница поддържам и страница и група посветени на ТСНВ.
цитирай
66. lion1234 - Диагнозата е абсолютно точна!
27.01.2014 13:30
,,Това атомизирано стадоподобно образувание, наречено "общество", трябва да осъзнае собственото си битие и драмата, че сме изправени пред ръба на пропастта. И когато го направи, да тръгне бавно назад от ръба'' - ето тъкмо това имах предвид, определяйки страната ни като ,,екзистенциална'' държава. Осъзнаването на собственото битие е първата стъпка към възстановяването на изгубената ,,субектност'', за която авторът бие камбаната. Осъзнал къде си, как си и зашо си, ти вече можеш да направиш и втората стъпка - към възстановяване на разрушената ,,социална инфраструктура'' чрез активна гражданска позиция, непрестанен мониторинг върху властта и нулева толерантност спрямо злоупотребите й. Неслучайно акцентирах обаче на първата стъпка, защото без нея всеки един от нас рискува да се превърне в поредния ,,декор'' на поредния протест и волно или неволно да възстанови не субектността, нито социума, а до болка познатия омагьосан кръг олигархия - власт - нова олигархия.
цитирай
67. bezistena - Жар птица и Феникс литнаха!Никой не може да ги спре!
27.01.2014 20:41
http://bezistena.blog.bg/history/2014/01/27/jar-ptica-i-feniks-litnaha-nikoi-ne-moje-da-gi-spre.1232232
Жар птица и Феникс литнаха!Никой не може да ги спре!
Поднасяме ви нашият благодарствен принос към авторите,съавторите и съкоментаторите на постинга,активирал нашия екип по огнената и болезнена тема за Спасението на Българите и България!
цитирай
68. tomich - Аплодисменти за това интервю, Ч...
27.01.2014 21:10
Аплодисменти за това интервю, Чара, и поздравления за доц. Христов! Най сетне един изключителен по обективност и дълбочина анализ на тенденциите в развитието и цялостните промени в обществото и българската държава!
цитирай
69. jelezov - ДЕКОРИ ИЛИ АКТЬОРИ
28.01.2014 21:04
Това интервю вероятно ще остане като един от върховете в журналистическото поприще на Светла Василева и заради добре композираните въпроси, и заради качеството на отговорите. Тук доц. Иво Христов за пореден път демонстрира високата си ерудиция. Особено впечатлява, със своята точност, краткост, изчерпателност и красив стил, отговорът на първия въпрос – все определения, които трудно се съвместяват.
Повечето от коментарите, макар и да не отговарят на изискванията за представителна извадка, доказват истинността на извода, че „българите не осъзнават това, което им се случва”. А случващото се действително навява песимизъм. Но изцяло песимистичният ключ на интервюто е търсен, според мен, нарочно: като опит да се стресне позадрямалият „народ”. И трите опции, които фактически са две, са фаталистични. Но аз вярвам, че е реално възможна и оптимистична опция, преодоляваща фаталната обреченост на България и българите. Дори в този момент в главата ми се роди идея, да напиша нещичко под заглавие „ТРЕТАТА ОПЦИЯ”.
Към края на отговора на последния въпрос е допусната досадна и необяснима грешка: „… т. нар. „услуги” и сектори със семпло технологично ниво, произвеждащи ниска принадена стойност …” Смисълът на написаното изиска понятието „ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ”, а не „ПРИНАДЕНА”. Не допускам, че и двамата не разбират принципното различие между двете понятия, както и неправомерността на взаимната им заменяемост.
цитирай
70. chara - Продължение на темата за Нестаналото българско общество:
02.02.2014 12:55
http://www.kultura.bg/bg/article/view/21807

Приятно четене!
цитирай
71. jelezov - БЛАГОДАРНОСТ
03.02.2014 16:08
Много благодаря за линка към КУЛТУРА. Прочетох статията с голямо удоволствие и ще продължа да я чета и осмислям. Заслужава си. Съгласен съм с почти всичките му теоретични постановки, но има и спорни проблеми. Разбрах, че некоректната употреба на понятието "принадена стойност" е грешка допусната от доц. Христов и се надявам да получа публично обяснение от него, защото неразбирането на различието между него и понятието "добавена стойност" съвсем не е незначителна грешка.
цитирай
72. demograph - Трагично, но вярно за жалост....
22.02.2014 00:33
Излишни са всякакви самонапомпвания. Четете внимателно автора. Той е реалист без илюзии. Болезнено, непоносимо искрен. Браво.
Ако от олигархическия ни елит не се роди национален елит - няма спасение.
За жалост, Надеждата да се роди национален елит е нищожна поради характера на българската олигархия - тя е руско-българска, турско-българска, гръко-българска, сърбо-българска, еврейско-българска, мафиото-българска...Няма независим български олигарх. Има що-годе крепящи се средно богати българи, които са независими, но са смачкани в ъгъла на политиката от наемници политици. Българския народ бе лишен от възпроизводствен потенциал, който да му позволи да запълни вакуума от население и от национални водачи с морал на национален елит.
Има само един ход, който в момента е съвпадение на интересите на всички и би могъл да бъде компромисът, който да спаси всички, в това число и държавнотворческия етнос българите/мюсюлмани и християни/. Това е незабавно постигане на консенсус И НЕЗАБАВНО СТАРТИРАНЕ на политика за стимулиране на възпроизводството на човешките ресурси в посока:
- СТИМУЛИРАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА СПОРЕД ОБРАЗОВАНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ В СЪЧЕТАНИЕ СЪС СТИМУЛИ ЗА ПОВИШАВАЩИТЕ ОБРАЗОВАНИЕТО СИ ДЕЦА на необразовани родители, НЕЗАВИСИМО ОТ ЕТНИЧЕСКИЯ ИМ ПРОИЗХОД.
Това може да бъде разбрано от реалните господари на съдбата ни - Българското "олигархо-задкулисие", но може и да не бъде разбрано. Космополитния характер на парите захлопва и най-ококорените очи.
Историческия прозорец, който ни е оставен от Съдбата е само 15-25 години. Ако пропуснем да направим това в рамките на следващите 5 години, с България и населението и е приключено. Всички обитатели на тази земя ще бъдат изместени от агресивни демографски външни заселници с по-жизнени показатели.
Това е жестоката истина.
Всичко друго е самоизмама.
цитирай
73. jelezov - Горните мисли на demograf са абс...
23.02.2014 11:11
Горните мисли на demograf са абстрактно истинни. Абстрактно, защото мислено изолират България от глобалния процес, в който РБ обективно е само един неотделим и доста незначителен по мащаби фрагмент. Дори да допуснем, че няколко от най-богатите наши олигарси се самоосъзнаят национално и пожелаят да служат на общонационелните интереси, усилията им ще бъдат моментално парирани от т. нар. "световно задкулисие", каквото и да означава това. За тези тъмни сили България геополитически, геостратегически и политико-идеологически е по-значима, отколкото предопределят нейните териториален демографски и икономически мащаб. Освен предлаганата от демограф абстрактна възможност за спасение, съществуват най-малко още две, но относително реални възможности: да прави всичко, на което е способна за радикална промяна на същността на ЕС и второ - да потърси нов съюз с друг "по-голям брат".
цитирай
74. анонимен - Красиво описана апокалиптична картина на действителността.
24.02.2014 10:42
Без увод - просто е излишен.

Спространно "изложение" на до болка "видими с очите и на глухи и чути с ушите на слепи" факти И СТРЯСКАЩИ "ИЗВОДИ".

Заключение - биологофизиологично описание с пожелателно-заплашително напътствие :
"Това атомизирано стадоподобно образувание, наречено "общество", трябва да осъзнае собственото си битие и драмата, че сме изправени пред ръба на пропастта. И когато го направи, да тръгне бавно назад от ръба."

Послеслов с миризма на 40 годишно кафе от "Римския клуб" довело до "прозрението", че българският народ продължава да бъде добре "обгрижвано" в неведение и нищета стадо.

Според мен добре СТРУКТУРИРАН академичен доклад с изводи, НО С ЛИПСВАЩИ РЕАЛНИ И ИЗПЪЛНИМИ ПРЕПОРЪКИ И "ОПОРНИ ТОЧКИ" ЗА СПАСЕНИЕ СЕГА И ВЕДНАГА.

ВСЕ ПАК Е ДОБРЕ НЯКОЙ ДА ПОСТАВЯ ПРЕД ОБЩЕСТВОТО ИЗКРИВЕНИЯ И ОБЕЗОБРАЗЕН ОБРАЗ НА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА.

ПО-ВАЖНО ОБАЧЕ Е ДА СЕ ДАВАТ И "ИНСТРУМЕНТИТЕ" ЗА НЕЗАБАВНА И ЯВНО БОЛЕЗНЕНА "ПЛАСТИЧНА ОПЕРАЦИЯ" НА ТОЗИ ОБРАЗ !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425992
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031