Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.01.2014 08:52 - Столична община заложи "бомба" в градската библиотека
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 11744 Коментари: 21 Гласове:
54


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      Изборът на нов директор нажежи атмосферата до 451 градуса по Фаренхайт

     Когато Рей Бредбъри публикува романа-антиутопия "451 градуса по Фаренхайт", едва ли е допускал, че описаната история може да "оживее" след 60 години. На Балканите. В столицата на България. Няколко решения на кмета на София от 2013 г. по повод конкурс за избор на директор на Регионален културен институт "Столична библиотека" дават основания да мислим, че нищо невъзможно у нас не е немислимо. Особено когато са замесени общински съветници, администратори и експерти. Когато има амбиции, политически договорки, задкулисни тежнения и обещания. Когато емоциите стремително "катерят" градусите, а атмосферата в градската библиотека доближава онези 451 по Фаренхайт, нищо чудно книгите да се самозапалят. Символично. Макар причините, сгорещили въздуха, да са съвсем истински - несъгласия, съмнения, подозрения и взаимни обвинения.

Конкурсът - начин на употреба

    На 4 януари 2013 г. Столичната община обявява, че ще проведе конкурс за длъжността директор на Регионален културен институт "Столична библиотека". Минималните изисквания са наличие на образователно-квалификационна степен "магистър" в професионално направление "Обществени комуникации и информационни науки", опит - 5 години в библиотека, плюс притежаване на организационни умения, нагласа за работа в екип, адаптивност и комуникативност. За предимство се смятат притежаване на научни степени, опит в областта на библиотечно-информационното обслужване, участие в разработването и реализацията на програми и проекти, чуждоезикова подготовка и компютърна грамотност. Конкурсът трябва да се проведе на два етапа - защита на концепция за дейността и развитието на Столичната библиотека и събеседване. На 12 март 2013 г. обаче процедурата е прекратена поради факта, че никой от кандидатите, подали документи, не отговаря на изискванията.

След няколко месеца е обявен нов конкурс, който се провежда на 5 юли. До събеседване са допуснати Юлия Цинзова - действащ към онзи момент зам.-директор на библиотеката, и Красимира Александрова. Разликата в сумарната оценка на комисията, назначена от кмета Фандъкова, е само една точка в полза на втората кандидатка. Този резултат обаче е

в разрез с нечии предварителни сметки

и е последван от скандал в комисията, за който никой не желае да си спомня, нито публично да коментира. Част от членовете й подписват с особено мнение, а други са посъветвани да "преосмислят" оценките си. Спечелилата състезанието Красимира Александрова и общинската съветничка Любка Качакова единствени се осмеляват да говорят за подмяна на оценъчните протоколи. Както се очаква при подобни фокус-мокуси, последните стават първи. В нашия случай  - също. Загубилата Юлия Цинзова финишира като победител.
    От десетките хора, с които разговарях, Любка Качакова единствена се съгласи да бъде цитирана. Останалите ги е страх. От какво ли? След "конкурса" служители на градската библиотека пишат отворено писмо до кмета, до председателя на Столичния общински съвет и министъра на културата. В него задават въпроси, чието поставяне само по себе си е достатъчно за  компрометиране на резултатите от проведеното състезание: Защо съставът на конкурсната комисия не е оповестен публично; защо в нея липсват представители на Българската библиотечно-информационна асоциация, на Обществения съвет по библиотечно дело към министъра на културата и на сродни професионални организации? Защо е допуснат като член на комисията представител само на единия от синдикатите? Съвместим ли е начинът на работа на комисията с разбиранията на Столичната община

за прозрачност, обективност и експертност?

Библиотекарите оспорват не само процедурата, но и професионалните качества на кандидата за техен директор и намекват за политически договорки при избора: "За организационните умения на г-жа Цинзова, за нейната комуникативност и най-вече за уменията й за работа в екип свидетелства културата на противопоставяне и доносничество, което тя подклажда още от идването си в Столичната библиотека, злепоставянето на библиотеката с необосновани подмятания за нередности и нарушения... За целия колектив и професионалната общност е ясно, че нейното назначаване на длъжността още преди 5 години е продиктувано от политически, а не професионални мотиви, което, имаме опасенията, е мотив и за сегашния й избор". За да предотврати разрастването на скандала, със заповед от 25 юли 2013 г. кметът Йорданка Фандъкова прекратява конкурса без класиране. 
     Историята обаче не свършва дотук. На 16 август е даден трети старт на състезанието. Този път в надпреварата участват двете зам.-директорки на библиотеката - Юлия Цинзова и Спаска Тарандова. Първата кандидатка е бивш общински съветник от СДС, с добри позиции в столичната община, позната на кмета Фандъкова, администраторите и чиновниците. Втората е сред 26-те библиотекари на планетата, специализиращи в тригодишната програма на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", имаща за цел създаване на международна група от бъдещи библиотечни лидери за изграждане и поддържане на обществените библиотеки в целия свят. Тя е сред единиците български библиотекари, специализирали в Центъра за международни библиотечни програми "Мортенсън" в Университета на Илинойс - САЩ. И е обучител в програма "Глобални библиотеки - България" в направление "Организация и управление на модерната библиотека".   
    Допускането до състезанието на двете зам.-директорки нажежава допълнително атмосферата в градската библиотека, която след отменения втори конкурс е взривоопасна. На 20 ноември, след като набързо преглежда концепциите и препитва кандидатките, комисията (виж каре) обявява резултатите: за Юлия Цинзова - 357 точки, за Спаска Тарандова - 354. Изглежда този път конкурсът е успешен. Дали? Част от членовете на комисията отказват да коментират както процедурата, така и концепциите, извинявайки се с аргумента, че са ги видели набързо. Логично е да се питаме как са оценявали нещо, видяно набързо, но това е въпрос с повишена трудност, на който към момента няма кой да даде смислен отговор. Любка Качакова единствена повдига завесата за случилото се: "Подписах с особено мнение. Защото не знам кой е измислил критериите (казаха, че е Министерството на културата), но по тях нямаше съществена разлика - и двете са настоящи зам.-директорки там, и двете познават нормативната база и проблемите на библиотеката. Разликата бе в концепциите, във визията, във владеенето на чужди езици, в международните контакти, в познанията за управление на човешките ресурси. А за това критерии нямаше. Нямаше дори и критерий за владеене на родния език. Едната концепция бе пълна с грешки. Та, девет човека давахме някакви оценки, без да си отговорим на въпроса какво искаме - модерна и развиваща се Столична библиотека, или просто да мине поредният "конкурс".
   Съмнения, че "отново се извършва поредното политическо назначение или има договорка на други нива, която няма нищо общо с професионализма", изразяват и 10 членове на дирекционния съвет на библиотеката - в поредно отворено писмо до кмета и до председателя на ОС, заведено под № СО-94-К-499/25.11.2013 г. Българската библиотечно-информационна асоциация също излиза със становище, в което се казва: "Провеждането на конкурс за нов директор на библиотеката премина през няколко неуспешни етапа и голяма вина за това носят отговорните фактори в Столичната община. Те не успяха да убедят колегията, че конкурсът е честен и резултатът му не е предрешен. И в двете процедури прозира тенденциозност при избора на членовете на комисиите, като професионалистите са една незначителна част, а преобладават представителите на администрацията на Столичната община. И в двата конкурса имаше членове на комисията, несъгласни с начина на провеждането му и резултатите от него, което обаче не смущава ръководството на общината". Загубилата състезанието само с 3 точки - Спаска Тарандова, оспорва конкурса в съда.
    Какво следва оттук нататък? Дали пък не е време да се вслушаме в Грейнджър, един от героите на Бредбъри - да построим фабрика за огледала. И през 2014 г. да произвеждаме огледала, огледала и само огледала. За да можем хубаво да се огледаме в тях. Всички. Кмет, общински съветници, политици, експерти, граждани. И да решим, ама честно, искаме ли наистина София за европейска столица на културата, или ще оставим всичко на ниво евтина ПР-акция, зад чиято фасада надничат до болка познатите ни политическо задкулисие и целесъобразност.
      

Библиотеката е вече в схема

Любка Качакова (от личната й страница във фейсбук): "Аз писах особено мнение заради измислените критерии за оценка, говорих с доста хора, с г-жа Фандъкова също. И? Постът бил обещан отдавна на председателката на столичната женска организация на СДС. Така де, СДС има двама мастити общински съветници, които НИКОГА не задават неудобни въпроси, подкрепят безпрекословно. Освен това тази хубава сграда на "Славейков" да се хаби за библиотека е направо кощунство. Толкова по-добри неща могат да се направят. А сега само един бар има. С две думи - библиотеката е вече в схема. Не знам дали царят е гол, но царицата е със сигурност".

Комисия за избор на директор, назначена със заповед на кмета на 8.11.2013 г.:

Галина Бежанска - директор на дирекция "Култура" при Столичната община - председател
Членове:
1. Борислав Бориславов - общински съветник, член на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие
2. Теодора Делисивкова - общински съветник, член на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие
3. Искра Ангелова - общински съветник, председател на Постоянната комисия по местно самоуправление и нормативна уредба
4. Любка Качакова - общински съветник
5. Проф. Александър Димчев, представител на Българската библиотечно-информационна асоциация
6. Стефка Рангелова - член на УС на федерация "Култура" към КНСБ
7. Стефанка Христова - председател на Националната федерация "Култура" към КТ "Подкрепа"
8. Луизина Савкова - главен експерт в дирекция "Нематериално културно наследство" при Министерството на културата
9. Ангел Иванов - главен експерт в дирекция "Култура" при Столичната община

 

image

      Столичната библиотека се намира на пл. "Славейков" 4. Сградата е построена през 1928 г. и е паметник на културата. Собствеността й е разделена между държавата и общината. Тук работят 133 човека, от които 102 библиотекари, 31 други специалисти и помощен персонал. Над 40-годишни са 80% от служителите. Средната работна заплата за 2012 г. е 447 лв. 75% от бюджетната субсидия за културния институт, плащана чрез Столичната община, отива за заплати и осигуровки. Библиотечният фонд наброява 942 751 библиотечни документа от различен вид и формат (към 2011 г.). Библиотеката има два филиала - на ул. "Сердика" 1 и в ж.к. "Люлин".


Светла Василева




Гласувай:
54



1. apostapostoloff - А бе, то чунким някой ходи в
20.01.2014 09:50
тази библиотека... Никой вече не чете, никой не се интересува от подобни неща.
цитирай
2. hristo27 - Българските конкурси са на прин...
20.01.2014 10:26
Българските конкурси са на принципа - "Ние сме равни, но има и по-равни от нас!..." Така, че ...нищо нова под слънцето.
цитирай
3. chara - apostapostoloff Ще те разочаровам, но грешиш!
20.01.2014 10:57
Разходи се в събота и надникни в Детския отдел. Нямаш представа колко деца има!
цитирай
4. chara - hristo27 Това, което ме порази е, че всички признават за политическо назначение,
20.01.2014 11:00
както и за нагласен конкурс, но политиците и общинските съветници, с които разговарях, поискаха да не ги споменавам публично с изключение на Любка Качакова.
цитирай
5. eloiz - Чара,
20.01.2014 11:06
аз изобщо се учудвам как нещата са стигнали до медиите. Обикновено такива събития се "замитат" под прокъсаната черга на библиотеката, под която, както личи от пасажа под снимката, има достатъчно друго заметено.
цитирай
6. chara - eloiz Има разбира се, ама се чудя трябва ли всичко да поливаме с кал?
20.01.2014 11:13
Щото онези, които са в бяло почти липсват!

Тук има и грозни истории с бившия вече директор Мишо Белчев, съпругата му и сина му, но ми е писнало да се занимавам с тинята.
цитирай
7. анонимен - От къде накъде някакъв СТРАХ ?
20.01.2014 11:38
СТАТИЯТА Е НАПИСАНА С ПРОВОКАТИВНА ЦЕЛ !!!
Това е ПОВЕЧЕ от провокация !!!
Преди месеци "ВИСШИ ПАРТИЙНИ ДЕЯТЕЛИ" от БСП обявиха пред целия свят, че "СТРАХЪТ Е ИЗГОНЕН ОТ ПРЕДЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ" !

С подобни статии само се цели да се насажда междупартийно предизборно напрежение, в МОМЕНТ НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СПОКОЙНАТА ОБСТАНОВКА в страната !!!
/п/ Не се чете.
цитирай
8. kostadin - СТАТИЯТА Е НАПИСАНА С ПРОВОКАТИВНА ...
20.01.2014 12:02
andreshko написа:
СТАТИЯТА Е НАПИСАНА С ПРОВОКАТИВНА ЦЕЛ !!!
Това е ПОВЕЧЕ от провокация !!!
Преди месеци "ВИСШИ ПАРТИЙНИ ДЕЯТЕЛИ" от БСП обявиха пред целия свят, че "СТРАХЪТ Е ИЗГОНЕН ОТ ПРЕДЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ" !

С подобни статии само се цели да се насажда междупартийно предизборно напрежение, в МОМЕНТ НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СПОКОЙНАТА ОБСТАНОВКА в страната !!!
/п/ Не се чете.


А така Казано е: Страх лозе пази пък
Народа трябва да се радва все повече и повече

Доколкото знам сградата е строена от земеделцитепреди 9 сптември 44год
цитирай
9. theeconomist - Така е на държаваната баница Чара...
20.01.2014 12:29
Що не дойдат да ми диктуват на мен кого да назнача....

п.п. на блоговият идиот андрешко, не обръщай внимание.той няма библиотека...
цитирай
10. energywatch - Cui bono?
20.01.2014 13:25
Като чета, как е протекъл конкурса и го сравнявам с изобразеното на снимката и карето до нея, имам чувството, че или предстоят сериозни ремонти в тази библиотека или ще се преразпределят активите и!

И предстоящото "усвояване" на парите трябва да се реализира от "наш" (подходящия) човек!
цитирай
11. blackpredator - Грешка!
20.01.2014 15:23
Що й трябваха "Бил и Мелинда Гейтс", "Мортенсън" и "Глобални библиотеки - България"?!
Достатъчно библиофилите да прочетат на панакидата: "Аз съм!", "Спечелих изборите!".
ПръФ!

Блоговият идиот андрешко, освен библиотека, няма и каруца...

цитирай
12. pantaleev - Това не е нищо ново
20.01.2014 16:44
Просто става дума за библиотека - ако знаете в колко училища са сложени така наречените парашутисти ще ви побелее косата. Знам за един случай преди няколко години. Директорът на едно столично училище почина и на четвъртият ден след смърта му сложиха парашутистка уж временно. Е, стана за постоянно и започна чистка и наблъскаха школото с калинки верни към властта на съответната училище. Извършват се такива шмекерии навсякъде и назначават послушни хора - не зависимо дали са гербери, депесари и бесепари. Разликата е там че най-много и най-нескопосано го правят от ГЕРБ и се оливат.
цитирай
13. vencivaleri1951 - Не е за бар Светла,
20.01.2014 17:31
Техните хора/на СДС/ реститутите така са ги погнали с изпълнителни листове за ввод из етажите на Раковска 34, че може в скоро време и централа да им трябва.
Софийската библиотека на първо време ще им стигне. После като вземат властта да се готвят гаражи и автопаркове:)
цитирай
14. tikoev - Просто става дума за библиотека - ...
20.01.2014 17:36
pantaleev написа:
Просто става дума за библиотека - ако знаете в колко училища са сложени така наречените парашутисти ще ви побелее косата. Знам за един случай преди няколко години. Директорът на едно столично училище почина и на четвъртият ден след смърта му сложиха парашутистка уж временно. Е, стана за постоянно и започна чистка и наблъскаха школото с калинки верни към властта на съответната училище. Извършват се такива шмекерии навсякъде и назначават послушни хора - не зависимо дали са гербери, депесари и бесепари. Разликата е там че най-много и най-нескопосано го правят от ГЕРБ и се оливат.

Точно. Калинките внедрени от ГЕРБ са толкова много че никой свестен човек няма шанс...
цитирай
15. apostapostoloff - Не става дума за децата,
20.01.2014 17:56
става дума за това, че книгите у нас вече излизат в тиражи от 500 екземпляра, а това означава, че сме се превърнали в човекоподобни маймуни. Ние, българите, които цивилизоваха цяла източна Европа. Да се разсъждава в тази трагична ситуация за някаква си библиотека е просто абсурдно- нелепо.
цитирай
16. chara - apostapostoloff Има книги, които излизат и в тираж 50 броя. Какво от това.
20.01.2014 18:12
До ден-два ще ти предложа да разсъждаваме за нещо по-глобално, щом библиотеката е дребничка тема за теб!
цитирай
17. kostadin - става дума за това, че книгите у нас ...
20.01.2014 19:06
apostapostoloff написа:
става дума за това, че книгите у нас вече излизат в тиражи от 500 екземпляра, а това означава, че сме се превърнали в човекоподобни маймуни. Ние, българите, които цивилизоваха цяла източна Европа. Да се разсъждава в тази трагична ситуация за някаква си библиотека е просто абсурдно- нелепо.

учете английски ,но може би е по добре китайски!
цитирай
18. josarian - Светле, аз предлагам да ги разтреляме. Воглаве с омразната фашистка Фандъкова!Да ги осъдим в името на народа и да ги очистим.
20.01.2014 21:56
А може и без съд и присъда - направо в Белене и с тоягите да им размажеме черепите. После да гоним децата им, че родителите им са врагове на народа. А внуците им да пребиваме по площадите како протестират а студентите да обявим за смъртни врагове на народа соросоиди - в името на Партията. Единствената, неповторима, безгрешна и незаменима Партия Любима - Слънцето и Въздуха, Земята и Храната за нашите !!
цитирай
19. hoho22hoho22 - kakво беше това библиотека?
20.01.2014 22:49
Нашата "библиотека" е толкова отдалечена от съвременните представи за това учреждение, колкото нашата икономика от световната.
цитирай
20. apostapostoloff - Как "какво от това"?!
21.01.2014 05:43
От 7 000 000 население само няколкостотин души четат! А после Бойко бил виновен, Орешарски бил виновен и пр.

България днес е населена от милиони некадърни простаци, а тя ме пита "какво от това"?! Бас държа, миличка, че и и ти не си прочела нито една книжка през последните 10- 20 години.

И заеби глобалните теми. Те не са лъжица за твойта уста!
цитирай
21. josarian - Венци, вие, комунистите, цял строй закопахте, след това сътворихте най-гнусния капитализъм и пак наглеете!?
22.01.2014 06:45
vencivaleri1951 написа:
Техните хора/на СДС/ реститутите така са ги погнали с изпълнителни листове за ввод из етажите на Раковска 34, че може в скоро време и централа да им трябва.
Софийската библиотека на първо време ще им стигне. После като вземат властта да се готвят гаражи и автопаркове:)


А бибилотеката няма да се срине, няма да я превърнат в МОЛ или някоя друга простотия. Не за друго, а защото хората ще се надигнат. Колкото и да се старахте 23 години да задушите Гражданското общество, то вече се проужда. И не комунисти, не седесари, не копанари а обикновени българи ще се вдигнат и накрая ще изметат всичката гнусна и нагла червено-кафява измет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6423962
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031