Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.01.2014 15:11 - Недосегаеми ...
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 23935 Коментари: 49 Гласове:
76


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Че данъчната проверка е някаква форма на тежка репресия, се опитват тези дни да обяснят на обществото от неправителствената организация Сдружение "Български хелзинкски комитет" (БХК). А като аргумент за това твърдение изтъкват факта, че действията на Националната агенция за приходите (НАП) са по сигнал, т.е. те са извънредни и неочаквани, а не планови.
    Поводът за жалостивия вой на правозащитниците в медиите е стартиралата преди дни ревизия на НАП в сдружението, което, оказва се, не е проверявано цели 22 години. Всъщност от създаването му. Това е небивал комфорт и мечтан лукс за много компании, регистрирани по Търговския закон, пък и за държавни институции, чиято дейност се наблюдава и санкционира не само от НАП, а и от ред други органи. В много от тях проверките са и внезапни, и ежегодни. Че понякога и по няколко в рамките на финансовата година. Те обаче не казват, че ги репресират, нито занимават обществото със себе си.
     Истината е, че неправителствените организации в България са малки съвременни "принцеси" - привилегировани по рождение. Онези от тях, които са регистрирани в обществена полза, каквото е и сдружението БХК, са длъжни до 31 май всяка година да представят отчет за дейността си и финансов отчет пред централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел, администриран от Министерството на правосъдието. То ги приема и публикува. Толкова. Ако две поредни години някоя НПО "забрави" ангажимента си, санкцията е изключване от регистъра. Единствено.
  Открай време неправителствените организации са особено гръмогласни по темата за прозрачност и отчетност на институциите и наистина за четвърт век постигнатото не е за подценяване. Странна метаморфоза настъпва обаче, когато огледалото на публичността фокусира светлината си в тях. Оказва се, че и те имат своите тайни, които ревниво пазят. Въпрос за произхода на средствата, с които се финансира Институтът за развитие на публичната среда, зададен в студиото на БНТ в началото на август миналата година, истински разгневи директора му - Антоанета Цонева. Според нея парите от частни дарители не би следвало да представляват интерес за обществото. Позицията й очевидно споделя и Асен Генов, известен като домакин на #ДАНСwithme. Фондация "14 февруари", на която той е съучредител, не благоволи да представи отчетите си за 2012 г. в правосъдното министерство.
   И Цонева, и Генов, и правозащитниците от БХК са сред най-ревностните пропагандатори на публичността, прозрачността, отчетността. Ратуват за върховенство на закона. Това - когато става дума за другите. Не и за тях. Те са като принцесите. Привилегировани по рождение.

Светла Василева


Тагове:   НАП,   БХК,   НПО,   данъчна провепка,


Гласувай:
79



1. bven - Принцесите. Привилегировани по рождение...
12.01.2014 15:18
Привилегиите са само тук и сега - да ни покажат, че може и другояче. Но правият път е за истинските души. Пък кой както му харесва!
цитирай
2. ka4ak - Едно от нещата за които неистово плюха,Дянков,е че поиска всеки да е на светло!!!:(((
12.01.2014 15:25
Правова Държава е,когато закона е равен за ВСЕКИ,Светле!!!:)))
цитирай
3. stoineff - Аз не
12.01.2014 15:27
считам данъчното облагане като репресия, но когато не получаваш нищо срещу плащането на данъци ... най - малкото са тежко бреме.. :)
цитирай
4. chara - Владо виждаш, че засега не се получава това с равенството. Пред закона, де.
12.01.2014 15:45
Само на думи го има! И на документи!
цитирай
5. chara - @ stoineff Нали знаеш, че истината е винаги конкретна. Иначе генерализираме и
12.01.2014 15:46
ставаме като политиците, генератори на бла-бла-бла.
:)
цитирай
6. ka4ak - 4. chara - Владо виждаш, че засега не се получава това с равенството. Пред закона, де.За това конституционните съдии,побити на кол!!!:)))
12.01.2014 15:57
chara написа:
Само на думи го има! И на документи!

Докато не ги арестуваме и вкараме в затвора,ще си пишеш глупости,за собствено удоволетворение!!!:(((
цитирай
7. stoineff - Конкретно...
12.01.2014 16:01
НПО в България източват средства в чудовищни мащаби - Стотици милиони. Дали ще се докаже не е ясно. Това не променя факта обаче, че аз като данъкоплатец не получавам нищо срещу данъците, които плащам.
цитирай
8. rustam - Еееее,
12.01.2014 16:06
това, че частните дарители на НПО не трябвало да се обявяват е направо, как да кажа, достойно за наградата "Циник на годината".

Но иначе, изключването от Регистира, не е малко наказение, защото това ти отнема правото да ръботиш в и съвместно с бюджетни институции. Примерно: не можеш да кандидатстваш в съвместен проект с някоя община...
цитирай
9. chara - Владо ама ти сериозно ли? В ХХІ век, в Европа? Как си го представяш, че ще се случи!
12.01.2014 16:07
Та ние сега ще отменяме доживотните присъди като нехуманни, ти за връщане към варварството говориш. Няма да стане, струва ми се.
Други пътища трябва да се търсят.
цитирай
10. chara - @ stoineff За източване нямам данни, но бих се поинтересувала. А че получават
12.01.2014 16:12
милиони,, които харчат както намерят за добре това е видно от отчетите им, които са публично достъпни в регистъра на министерство на правосъдието.

Що се отнася до това какво получаваме като данъкоплатци срещу данъците си - "нищо" е много крайно мнение за мен. Все пак получаваме някаква сигурност и охрана на реда, някакво почистване на населените места, някакво образование, някакво здравеопазване и някакво административно обслужване.
Пак подчертавам - някакво.
цитирай
11. анонимен - Сдружение "Български хелзинкски комитет"
12.01.2014 16:21
е един хранилник - ясла, създаден за "сромно неконтролируемо преживяване" на членовете му.
А "храната" му представлява сладка попара от защита на човешките права при неясни и безконтролни институционална и финансова дейности.

Дейност подобна на рекламираната в лозунга от "близкото минало" :
"Грижата за човека – първа грижа на Партията и правителството !"

Само че и партии, и правителства се сменят, но принципите на работа на "Комитета" / а и ръководството му/ остават същите и забулини в тайна.

Като единадесетте забравени закона във филма на Ронда Бърн "Тайната".

Е, това ако не е Dolce vita , здраве му кажи !
цитирай
12. ka4ak - 9. chara - Владо ама ти сериозно ли? В ХХІ век, в Европа? Как си го представяш, че ще се случи! Абсолютно,СЕРИОЗНО!!!:)))
12.01.2014 16:37
chara написа:
Та ние сега ще отменяме доживотните присъди като нехуманни, ти за връщане към варварството говориш. Няма да стане, струва ми се.
Други пътища трябва да се търсят.

ВСИЧКИ ДРУГИ ПЪТИЩА,СА ДА СИ ПИЩЕШ,ФАНТАСМАГОРИИТЕ!:(((
След като имаме основен ЗАКОН,всички други пътища,са да се правиш,че ПИСКАШ!!!:(((
цитирай
13. chara - Владо, ама ти много гняв си събрал ...
12.01.2014 16:58
Нямах представа, човече! :)
цитирай
14. theeconomist - Чара, ти сигурно знаеш добре за опита на д-р.Павлов...
12.01.2014 18:03
При наличието на храна във видимият хоризонт на песа, слюнчените жлези се активират и потичат лиги в очакване на плюскането.
Извини ме моля за грубият езек, но тия НПО та са вечно гладни песове!
цитирай
15. eloiz - За мен нищо ново под слънцето, Чара,
12.01.2014 18:05
у нас винаги се получава така, че онзи, който най-гръмогласно защитава някоя кауза, обикновено го прави за келепир. Не е ли незаконно дори и само това, че фондацията не е проверявана 22 години?
цитирай
16. chara - theeconomist Виж сега, аз не съм голям привърженик на бихевиоризма, но
12.01.2014 18:33
има основания за разсъждения в тази посока.
Въпросът е апетитите да бъдат ограничавани от обществото.
цитирай
17. chara - eloiz Да, нищо ново! Обаче за мен това е своеобразен връх на лицемерието.
12.01.2014 18:36
Особено пък като видях че "14 февруари" на Генов дори не са благоволили да си предадат отчета ... Нито имат на страницата си такъв.
Какво да говорим повече.
Но същият човек ежеседмично се явява да ме поучава нещо си по телевизора от пиедестала на върховен морален цензор.
Що?
цитирай
18. dedenze - Вижте кой финансира това странно, синекурно комитетче !
12.01.2014 18:37
После се запознайте с работата му и всичко ще ви стане ясно !
"През 2012 година Българският хелзинкски комитет е финансиран основно чрез дарения и субсидии от няколко частни фондации (Институт „Отворено общество“ на Джордж Сорос, Фондация „Оук“, Фондация „Лион Ливай“, Фондация „Работилница за граждански инициативи“), международни организации (Върховен комисариат на ООН за бежанците), институции на Европейския съюз (Агенция за основни права на Европейския съюз, Европейска комисия, Европейски бежански фонд) и неправителствени организации (Център за подкрепа на хората с психически увреждания, ТехСуп Глобал).[4]

В предходните години сред спонсорите на организацията са Американска агенция за международно развитие, посолствата на САЩ и Нидерландия в България, Европейски център за правата на ромите, Институт за устойчиви общности, Министерство на труда и социална политика, Министерството на външните работи на Нидерландия, Програма на ООН за развитие, Програма ФАР и други фондове на Европейския съюз, Ромски образователен фонд, Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа, Фонд „Джърман Маршал“, Уестминстърска фондация за демокрация.[4]"
Господ не пази България от 24 години насам !
цитирай
19. ka4ak - 13. chara - Владо, ама ти много гняв си събрал ... Уважавам те,Светле!!!:)))
12.01.2014 18:41
chara написа:
Нямах представа, човече! :)

Не мога да разбера,какво не ти е ясно?!!!
цитирай
20. chara - Владо, ама и аз те уважавам! :)
12.01.2014 19:14
Само ти казвам, че си мисля, че няма да стане по начина, за който говориш.

Няма да го допуснат.
От Европата.
А и тукашните ... ония дето надничат зад завесата.
:)
цитирай
21. theeconomist - Но инстинкните на нашето общество са достойни
12.01.2014 19:26
chara написа:
има основания за разсъждения в тази посока.
Въпросът е апетитите да бъдат ограничавани от обществото.


за изучаване от зоопсихологията...:-))
цитирай
22. ka4ak - 20. chara - Владо, ама и аз те уважавам! :) Значи сме на едно мнение!!!:)))
12.01.2014 19:40
chara написа:
Само ти казвам, че си мисля, че няма да стане по начина, за който говориш.

Няма да го допуснат.
От Европата.
А и тукашните ... ония дето надничат зад завесата.
:)

Питам те,за какво го пишеш поста,след като аз съм терорист,а ти европейка????!:(((
цитирай
23. josarian - Привет Светле, както винаги много точно уцелваш злободневните теми, особено тези, които спуска Позитано 20
12.01.2014 20:01
Лошо няма. А иначе данъците трябва да се плащат. От всички. Всичко трябва да е прозрачно. Безпорно. Дори на неправителствените и граждански организации, на разните му там фондации и тн. В тази връзка, да те попитам - как се отнасяш към факта, че вече ДАНС ще има право да учрредява граждански "неправителствени"организации, фондации и темподобни организации, дето въобще не им е работа в едно демократично общество?
цитирай
24. ivanna4ev - Как би изглеждало българското п...
12.01.2014 20:19
Как би изглеждало българското правителство явно или скрито зад някакво българско сдружение, с нестопанска да речем,цел,/защо не и ДАНС или външното разузнаване-хах,не знам вече имаме ли такова :))/ финансира една неправителствена организация в Англия,Холандия,Германия или САЩ. Да финансира на всяка от тях седмична телевизионна изява за анализ и оценка на водената от местните правителства вътрешна и външна политика.
И нещо малко по-сериозно - определено смятам,че в избирателния кодекс трябва категорично да се заложи забрана за участие в местни,президентски или парламентарни избори на политическа партия или формация,каквато и да е тя,получаваща финансиране,в какъвто и да е размер, от външни за страната източници,каквито и да са те.
цитирай
25. hristo27 - 24 години всичко в Абсурдистан се ...
12.01.2014 20:35
24 години всичко в Абсурдистан се дели на "по равно" и "по братски". Има ли още нещо някой да учуди?
цитирай
26. polagerlen - Винаги може да се разбере източникът на финансиране на НПО
12.01.2014 22:12
Ако не от обикновени граждани или разследващи журналисти чрез ЗДОИ, то от някой депутат - на основание чл.39, който му дава право на достъп до информация на всяко ниво. Но!
Къде го този истински загрижен за правотата народен избраник!
Публична тайна е, че НПО са перачници на пари (реакцията на въпросните господа го потвърждава) и че са под партийна закрила. С други думи - НПО са паразити и докато има партии, ще ги има и тях и ще ги зобим всъщност ние.
цитирай
27. chara - Владо, да не би да ми казваш да спра да пиша? Моля те, това вече ми го казваха тук!
12.01.2014 22:40
И на други места също!

Няма да стане! :)


цитирай
28. chara - josarian Посочи ми правното основание, за онова, което твърдиш, а именно,
12.01.2014 22:43
"че ДАНС ще има право да учредява граждански "неправителствени" организации".

Слухове и фалшив шум в медиите за тестване на обществените реакции е излишно да коментираме.
цитирай
29. chara - ivanna4ev Има го в моя статия от октомври миналата година, но го копирам отново:
12.01.2014 22:45
САЩ
През 1938 г. е приет Закон за регистрация на чуждестранните агенти (FARA - Foreign Agents Registration Act). Според него чуждите агенти, представляващи в американската политика чужди правителства, задгранични физически и юридически лица са длъжни да разкриват дейността и източниците си на финансиране. В контекста на днешния ден "чуждестранен агент" е лице, което действа "по поръчка, молба, под ръководството на чуждестранен принципал" при това занимавайки се с "политическа дейност в интерес на чуждестранния принципал". Целта на закона е да улесни "оценката на правителството и на американския народ за заявленията и действията на такива лица". Под политическа активност се разбира дейността, насочена към промяна на позицията на федералното правителство на САЩ или на "която и да е част от населението" по повод вътрешната или външната политика на САЩ или по отношение на чуждо правителство или политическа партия. Реализацията на закона е поверена на контраразузнавателната секция на отдела по национална безопасност в Министерството на правосъдието.

Русия
На 13 юли 2012 г. парламентът на Руската федерация приема поправки в закона за неправителствените организации. Съгласно тях статут на "чуждестранни агенти" имат онези руски неправителствени организации, които се "занимават с политическа дейност" на територията на Русия, "участват (в това число и чрез финансиране) в организиране и провеждане на политически акции, целящи да въздействат върху решенията, приемани от държавните институции, нацелени на промяна на провежданата от тях държавна политика, а също и за формиране на общественото мнение в указаната насока" и които получават "парични средства и друго имущество от чужди държави, чуждестранни организации и чужди граждани". Съгласно поправките в закона чуждите агенти са длъжни да се регистрират като такива в Министерството на правосъдието и да посочват своя статус във всичките си публикации в средствата за масова информация и в интернет.

цитирай
30. chara - България: В страната към настоящия момент има около 35 000 неправителствени
12.01.2014 22:46
организации (НПО). Законът за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) в чл. 40 и чл. 46 вменява задължения на онези от тях, които са регистрирани в обществена полза. Те трябва да изготвят доклад за дейността си веднъж годишно, съдържащ осъществените дейности, изразходваните за тях средства, връзката им с целите и програмите на организацията и постигнатите резултати; размера на безвъзмездно полученото имущество и приходите от другите дейности за набиране на средства; вида, размера, стойността и целите на получените и предоставени дарения, както и данни за дарителите. Този доклад се представя до 31 май в Министерството на правосъдието, което администрира регистъра на НПО. Законът за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) в чл. 16 (1) задължава всички НПО да приемат вътрешни правила за контрол и предотвратяване прането на пари, които да изпратят за утвърждаване в ДАНС. Вменените и с двата закона задължения са инструктивни. Санкции за неспазването им не са предвидени.
цитирай
31. blackpredator - Покрай истерията с бежанците,
12.01.2014 22:47
четох някъде отговорен чиновник да обяснява, че БХК обслужвал правно комитета за бежанците.
Срещу "доста скромен" хонорар.
Някои искат да броят делфини, други бежанци.
Изобщо НПО броят...

Де Путин де...
В бегето само умалителното му...
цитирай
32. chara - hristo27 Както ми каза адв. Екимджиев, България е страна, в която нищо невъзможно
12.01.2014 22:47
не е немислимо.
цитирай
33. chara - blackpredator Тук искаха членовете на ръководствата на НПО да станат задължени лица
12.01.2014 22:59
и да обявяват имуществото си. Лятото мисля, беше вой до небето, че нахлували в личното им пространство.

Което мен поне ме смущава, защо така ревностно охраняват финасирането си.
Нещо не е както трябва с това.

А и ДАНС разпъва чадъри над тях.
Поне миналата година.
цитирай
34. josarian - Ами доколкото си спомням промените в закона за Националната Сигурност и ДАНС от твоите вождове е факт,
12.01.2014 23:17
chara написа:
"че ДАНС ще има право да учредява граждански "неправителствени" организации".

Слухове и фалшив шум в медиите за тестване на обществените реакции е излишно да коментираме.


Благодарение на което беше назначен другаря Дилян Пеевски за шеф на ДАНС. Така че, защо да не направят и по-горе описаните простотии!? Като едното нищо, да ти кажа - само и само да са навласт и да си направят един малък комунистически кенеф във ЕС. Те с фашистите се прегърнаха та това няма да направят:)
цитирай
35. vencivaleri1951 - Привет Светла!
13.01.2014 00:36
Ами то си е за пискане Светле. Една обстойна ревизия би изкарала на светло доста неща. Например разходи по "безплатно мразене". Разходи за "безпристрастна" и "обективна журналистика" и т.н Тези разходи тревожат дамите и господата от НПОтата. И не толкова , че обществото би научило какво и кого финансират. Това общо взето се знае. Съществува подозрението и то във възложителите на НПОтата, че ги крадат. Завишават разходи, недоплащат възнаграждения на участници...
Фондациите майки си се отчитат в публичните регистри и финансови органи съвсем коректно. За нашите има подозрение , че крадът
цитирай
36. zemaria - постинг
13.01.2014 05:06
написан за един комат хляб, срещу едно кило позор и вечно самоунижение-но, това е орисията на хората, решили да се издържат с писане в мамковината...
цитирай
37. mamkamu - !?
13.01.2014 09:48
Да, правилата трябва да са еднакви за всички. Тук спор няма. БХК обаче регулярно публикува отчетите за дейността си на интернет страницата си, където може да ги види всеки. Там може и да види спонсорите им. Нищо скрито няма. Проблемът тук е, че проверката беше предизвикана от ВМРО - една типчно тоталитарно-националистическа партия, която често ползва езика на омразата.

Да, понякога от БХК прекаляват с "воя" и преекспонирането за някои проблеми, но българското общество все още не е толкова зряло, че да се лиши от подобни организации. Просто някой трябва да посочва с пръст недостатъците ни, че като гледам ние не сме склонни много-много на това. А и външното финансиране е живителна вода за подобни правозащитни организации, просто защото вътрешното е насочено към чисто подставени НПО-та, които са слуги на управляващите. Вижте ги само, когато Орешарски ги събира на срещи - от откровени илитерати до безпорни престъпници.
цитирай
38. gocho52 - Шушумиги!...
13.01.2014 11:17
.
цитирай
39. chavdar01 - 90% ОТ НПО-ТАТА,ВСЪЩНОСТ ВОЛНО ИЛИ НЕВОЛНО СА ЧЕНГЕТА НА СПОСОРИРАЩИТЕ ГИ ДЪРЖАВИ!
13.01.2014 15:25
САМО ИНФОТО КОЕТО ПРАЩАТ КЪМ СПОНСОРИТЕ СИ,САМО ПО СЕБЕ СИ Е ИКОНОМИЧЕСКО ИЛИ ФИНАНСОВО РАЗУЗНАВАНЕ В ПОЛЗА НА
ЧУЖДАТА ДЪРЖАВА!
А КОГАТО СЕ НАМЕСВА И В ПОЛИТИКАТА,ВЕЧЕ СИ СТАВА И ПОЛИТИЧЕСКО(БЛИЗО ДО ВОЕННОТО)РАЗУЗНАВАНЕ!
И ТАКА СЪОТВЕТНАТА ЧУЖДА ДЪРЖАВА,СРЕЩУ "СТОТИНКИ" ПОЛУЧАВА ДВОЙНОТО ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ФАКТИТЕ,КОИТО СИ ГИ Е ДОСТАВИЛО ПО ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ КАНАЛИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ!
цитирай
40. apostapostoloff - Хич не си правете илюзии-
13.01.2014 15:42
зад упоменатите по- горе халгъзници стои ЦРУ. Генов, Цонева и сие са на ясла при ЦРУ. Те са чиста проба изменници на Отечеството и залужават най- тежкото наказание. Тези нищожества са цереушници, доларджии, а останалото е само парлама, зле замислено прикритие.
цитирай
41. getmans1 - Всички сте прави и автора и коментиращите!
13.01.2014 23:53
И всичко щеше да е О.К. и ако АРШИНИТЕ ви бяха еднакви, и дали така мислехте през „лето Господне 2012-того“ и пак на „Орлов мост“?
цитирай
42. injir - България е арена на борби на разл...
14.01.2014 19:21
България е арена на борби на различни чужди интереси. Политиците служат на тези различни интереси. На кого да вярвам?...
цитирай
43. jelezov - Проблемът за същността и дейността ...
16.01.2014 11:38
Проблемът за същността и дейността на Неправителствените организации (НПО) е изключително злободневен. Свидетелство за това, че постингът е добре написан, е реакцията на хора като zemaria. Известно е, че в много страни подобни организации се третират като агенти на чежди държави. Такива са и нашите. И в това не би имало нищо лошо, ако интересите на държавите, чеято агентура са те, беше добронамерена към България. Такава ли е тя в действителност? Хора като посочения по-горе блогър отговарят утвърдително. Но истината е друга. Държавите спонсори на нашите НПО превърнаха България в нов тип КОЛОНИЯ, категорично доказателство за което са многото милиарди евро принадена стойност (печалба) които изтичат към тях. Последното е факт, който не може да се отрече, защото е доказуем документално. А нека Асен Генов и подобните му се опитат да докажат, че спонсорите им са благодетели не само за тях, но и за целокупния български народ.
цитирай
44. анонимен - Вторият минус
16.01.2014 22:39
е от мен. Тъй като не смятам, че си глупав човек, вероятно знаеш какво стана с дружеството "Мемориал" в Русия и няма как да не забележиш приликите.
Казвам го като човек, критикуван точно от БХК, но имам сили да надмогна първоначалното огорчение и да погледна реално на нещата. И досега не съм съгласна с цялата им критика, но някои от нещата премислих. И прецених, че са основателни.
Жалко, Светле, имах друго мнение за теб.
цитирай
45. chavdar01 - ДО 45. angpiskova
17.01.2014 10:22
1).КОЛКО ТИ ПЛАТИХА,ЗА ДА ПРЕМИСЛИШ?
2).И УТРЕ АКО ТИ ПЛАТЯТ ПОВЕЧЕ,ДАЛИ НЯМА
ДА ПРЕМИСЛИШ В ДРУГА ПОСОКА?!
цитирай
46. анонимен - Четох, че
18.01.2014 13:55
...отдавна не е правена проверка в БХК!
Нали знаете, то свремето така става :)
цитирай
47. krassimirgadjokov - В публикацията предобладват широко ообщаващи внушения, неподкрепени с елементарна проверка и факти
24.01.2014 04:09
Казвам се Красимир Гаджоков и по обществени въпроси пиша само от името си, а не анонимно.
От самото начало искам да изясня - за да няма "открития" после - че познавам лично, макар и не отблизо, както Антоанета Цонева, така Асен Генов, визирани отрицателно в тази публикация. И ги смятам за изключително доблестни и добронамерени хора.

Няма лошо в критичността, но сериозните хора трябва сериозно да я обосновават - с факти.

1) Разбира се, че данъчната проверка МОЖЕ да е форма на политическа репресия. И има всички логични основания да БЪДЕ смятана за такава, когато е насрочена ПОДОЗРИТЕЛНО СКОРО към някой, който е критикувал властта или й пречи да прокарва по-"тихичко" противоречиви (меко казано) промени.

2) Имате ли сведения дали внушаваният от вас данъчен "лукс и комфорт" - а имено 22 години без данъчна проверка - е изключние само за БХК, само за някои НПО, или всъщност е правило? Имате ли статистика и източници по този въпрос?

3) Не е ли естествено търговските компании да са обект на много по-чести данъчни проверки - в крайна сметка те плащат данъци върху печалбата си, каквато НПО с нестопанска дейност в обеществена полза ПО ДЕФИНИЦИЯ не се очаква да имат, камо да достига обемите на търговските?

4) Колко от търговските компании, които не се били оплаквали от репресии, се занимават в политическа дейност? Николко. Затова аналогията ви е необоснована.

5) Кой е критерият за 'неправителствените организации … малки съвременни "принцеси" - привилегировани по рождение'?

- забравяне ангажимента да публикуват годишен отчет? Ако да, то имате ли статистика колко от тях не го правят? Посочете, защото така, от вашето обобщение, непреднамеренията читател остава с впечатление че едва ли не всички го правят.

- забравило ли някое КОНКРЕТНО НПО, СПОМЕНАТО в публикацията ви - а именно БХК, "14 Януари" (с един от основателите й Асен Генов) и "Институт за развитие на публичната среда" (воден от Антоанета Цонева) - да си публикува дължими годишен отчет?
цитирай
48. krassimirgadjokov - продължение от предния ми постинг
24.01.2014 04:22
6) Ще посочите ли КОНКРЕТНОТО предаване на БНТ, в което въпроса за произхода на средствата, с които се финансира Институтът за развитие на публичната среда "разгневява" директора му - Антоанета Цонева"? Какви са ТОЧНИТЕ реплики на Цонева при този въпрос?

Ще публикувате ли тук транскрипция на диалога в предаването (разбира се само в тази част, в която е засегнат този въпрос), за да може непредубеденият читател да си състави собствено, информирано мнение дали подобно твърдение е имало?

Ако го направите, читателите ви ще могат и да разберат и дали е вярно и ДРУГО ваше твърдение - че според Цонева "парите от частни дарители не би следвало да представляват интерес за обществото".

Също така, всеки ще може да прецени и дали "позицията й очевидно споделя и Асен Генов".

7) Кой е източникът ви за твърдението, че фондация "14 февруари", на която Генов е съучредител, не е представила отчетите си за 2012 г. в правосъдното министерство?

Къде проверявате това - дайте пример към мястото, където се вижда, че такъв отчет няма.

Горещо ви препоръчвам в мнения по обществени въпроси да не използвате епитети - те само отслабват позицията ви пред интелигентния читател. Много по-силно говорят фактите - когато се цитират дати, събития, конкретни субекти, публично достъпни проверими факти, документи.

С уважение, Красимир Гаджоков
цитирай
49. apostapostoloff - Цереушниците са готови от
30.01.2014 06:11
девет кладенци вода до донесат, ама да изкарат техните агенти света вода ненапита. Лошото е това, че съвременните цереушници са бая тъпи копелета, които заложиха на още по- големи тъпаци, а те се издъниха с гръм и трясък. И последните "бунтовници" и "окупатори" си тръгнаха като насрани...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6423962
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031