Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.12.2013 08:23 - Д-р Атанас Москов: Дошло е време да служим!
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 14371 Коментари: 25 Гласове:
57


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  В края на ХХ век “поетът” на социалдемокрацията провидя злините, които допуснахме, да бележат днешното ни време
imageПролетта на 1990 г. моя близка ме заведе на гости при своя приятелка. Да пием по кафе и да обсъдим случващото се в София. Единственото, което предварително знаех за домакинята беше, че е лекар. Апартаментът й се намираше на Петте кьошета между булевардите “Хр. Ботев” и “Скобелев” в сградата със странните островръхи триъгълни балкони.

Когато ароматът на ръчно смляното кафе се смеси с дима на цигарата й, преди да отпия първата глътка вече бях разбрала къде съм, в дома на д-р Правда Кючукова, племенница на д-р Атанас Москов, човекът, който заедно със свои съратници няколко месеца преди срещата ни беше обявил възстановяването на БСДП. Д-р Кючукова живееше сама и аз с наивно любопитство попитах виждали ли са се и дали пък д-р Москов няма да се установи в София предвид промените. “Да” и “Не” бяха отговорите й. “Да” – Атанас Москов беше седял в нейния хол и от телефона върху малката масичка до прозореца се беше обадил на Вили Бранд – председателя на социлистическия интернационал, за да го информира за възстановената дейност на БСДП. И “не” – няма намерение да се връща в София, ще остане да живее както до сега в къщичката си, намираща се на края на Севлиево. Още няколко пъти имах щастието да бъда в този апартамент и да се радвам на компанията на собственичката му. Всеки път, когато сядахме в хола, погледът ми търсеше малката масичка с телефона като особен знак за присъствие на един Мечтател, успял да запази и пренесе идеите си през превратностите на времето.

Миналата седмица ПП “Движение за социален хуманизъм” представи сборник с материали на своя идеен патрон и почетен председател на БСДП д-р Атанас Москов. Във второто издание на книгата “Социалният хуманизъм – бъдеще на човечеството” са събрани негови статии и интервюта, писани и давани в периода между 1990 г. и 1995 г. Прелиствайки страниците на томчето очите ми “препускат” през редовете на времето, уверявайки ме за пореден път в прозорливостта на човека, политика и мечтателя. Много от казаното от него се сбъдна – за съдбата на реформите, за последствията от приватизацията, за същността на “лудия” капитализъм.

- за собствеността

„Проблемът за собствеността – около него ще се оформят две течения: една десница (тя и сега съществува в СДС), която идеализира американския капитализъм и защитава крайното становище, че ние трябва да преминем към свещена частна собственост, към либералния, или както някои го наричат „луд“ капитализъм, към абсолютно свободен пазарен режим.
… Днес отрицателите на държавния капитализъм, какъвто досега имахме, се увлякоха в отрицание на всякаква форма на обществена собственост. Те вярват, че като дойде чуждият капитал в България, ще ни залее благоденствието. Тази илюзия скоро ще се превърне в жестоко разочарование. Чуждият капитал ще дойде тук заради печалба, а не от благодеяние. Той много бързо може да ни превърне в колония от африкански тип без национална инициатива и възможности.”

- за приватизацията

В годините между 1920 и 1940 България беше наречена втората кооперативна страна след Дания. В Европа! Истинска кооперация, в която човек участва и в творчеството, и в производството, и в доставянето, и в разпределението на капитала и на благата – материални и духовни. Да дадем възможност на производителите да поемат нещата в свои ръце във форма на кооперация, а не на акционерни дружества. така донякъде ще може да отстраним злините от приватизацията. По моя идеал тя беше избежима и не се налагаше. Но грешката вече е направена. И сега приватизацията е вече необходимо зло. Въпросът е как да се ограничи това, което аз наричам луд капитализъм. Официално му казват див, но дивият е малко по-горна форма, по висша от лудия капитализъм. И при това увлечение към приватизацията, към частната инициатива, към надеждата във финансовия капитал у нас ще се установи за известно време (както във всички азиатски и африкански страни) лудият капитализъм – кой както може да се обогатява – едни с кражби, други със спекула, трети с престъпления…(стр. 53)

„Нашумелите закони за „реституция“ и за „приватизация“ са за много от управниците в правителството и в НС нещо като самоцел. Те не са държавнически обосновани в един цялостен план от народополезни предприятия, осигуряващи икономически подем и работа за всички в една социално справедлива пазарна система, каквато конституцията изисква за социалната Република България.
Не бива, не може да се създават закони, които ще разделят хората и ще предизвикват враждебност между тях, а всичко това да се забулва с някакъв култ към частната собственост.
Никъде в развитите страни, на които уж искаме да подражаваме няма абсолютно частна икономика.
Със същата слепота, със същия умствен и морален багаж, със същия фанатизъм сега се вика: повече, все повече, ако може всичко да е частна собственост. Това е равносилно на злонамерено залагане бомба със закъснител срещу социалния мир, срещу демокрацията.
Това е трижди по-опасно. (стр. 81)

“ … нека не се колебаем да кажем, че по принцип приватизацията не е път за изход от бездната, не ще осигури работа на безработните, не ще донесе всеобщо благополучие. За дълго време тя ще бъде за страдащите от “прехода” към “пазарна система” безкреан мъчителен кошмар от неизвестности”. (стр. 142)

- за МВФ

Българинът мисли, че това са богатите хора (МВФ), дето дават пари. Ама те не дават пари. Те чакат да видят какво ще стане и няма да вложат пари. Четири пети от МВФ е борсовият, спекулативният капитал. Нашето нещастие е, че се свързахме и ще понасяме ярема, а той е социалната сфера – затягане на колана, недояждане, лишаване от всички блага. МВФ казва – безработицата ще изплати всичко, ще изгладуват хората, спестяванията ща са стопят. България вече не може да изплува по друг начин освен с големи лишения и с реакционна, антисоциална политика. (стр. 54)

- за капитализма

Нито политическият режим на САЩ може да бъде пример за нас, нито техният капитализъм може да бъде пример за нас. Ние се стремим към Европа. Ние трябва да се интегрираме в европейския начин на разбиране в ръководенето на стопанството. В Европа капитализмът е предимно социален, заставен е да бъде такъв. (стр. 55)

Ние, погълнати тука в нашите дребни работи, не виждаме самия ход на капитализма. Капитализмът се изражда, капитализмът е неспособен да се справи с глобалните въпроси на човечеството. И все повече и повече те минават в тежест на народа. Нито екологическите проблеми, нито борбата с глада, нито борбата за труд могат да бъдат решени от частния капитал. А това е големият социален въпрос. Ние не виждаме, че капитализмът е достигнал крайният предел на своите възможности като фактор в световната динамика. Социализмът се налага като световно явление, като световна необходимост за съхранение на човечеството. И моето духовно завещание към партията е приемането на социализма като цел на социалдемокрацията.“ ( 1991 г., стр. 66)

„Смесената, пазарно-регламентирана икономика ще бъде. Но тя ще дойде и със своите пороци и злини: експлоатацията на човек от човека, злоупотребите на печалбарската страст, отблъскващото неравенство между хората (разделянето им на прекалено богати и на унизително бедни) и най-страшното – безработицата, тази поразителна за човечността болест на частнокапиталистическия строй. Безработицата, която сега ни души и плаши – тези стотици хиляди затъмнени очи на българи. Сега те са все още жертва и резултат на неопитни, пък и невежи управници. Но те са предвестници на нещо, което ще бъде и при талантливо управление, като болест на системата, към която се стремим с толкова надежди.“ (стр. 92)

„Досега реформата се изрази в едно отсъствие на държавата при скандалното разграбване на общонародното имущество. Като че ли целта на реформата е била да се даде възможност на бившите грабители да оползотворят заграбеното и на талантливи спекуланти да използват безвластието за натрупване на милиони. А в това време народът се разделя на невероятно богати и мъчително бедни. В това отношение ние направихме неморалното, което никоя друга от източноевропейските страни не си позволи.

Със своето законодателство сегашното Народно събрание злепостави нашия народ пред световното обществено мнение: гласуваха се закони за облагодетелстване на лица и сравнително малобройни групи. Законът за реституцията, както и току-що гласуваният Закон за приватизацията са предумишлено така изработени, че от тях да се ползват точно определени кръгове. Чрез тях реформата се затлачва в едно блато на тесните интереси и корупцията. И именно в това виждам черните месеци и може би години за народа.
Периодът на либералната демокрация е окончателно изживян световно и е безперспективен у нас. Ако сме приели в конституцията, че сме социална република, и то парламентарно демократична, това значи, че трябва да дадем на демокрацията у нас социално съдържание. (стр. 97)

Дали мечтите на д-р Москов ще станат реалност:

- за социална справедливост

„Ние като социалдемократи искаме преди всичко свобода. И когато сме свободни, когато всички сме равни в правата си, само тогава ние ще вдигнем знамето и ще кажем: а сега – социална справедливост! Защото не е достатъчно всеки да бъде добре нахранен. Това беше един от идеалите, една от мечтите преди един век, век и нещо. Но сега вече тази социална справедливост – всеки да има какво да яде, се разширява и всеки трябва да има онова, което прогресът, културата, техниката, издигнатата човешка душа дават на всички хора“. (1990 г., стр. 10)

- за социален хуманизъм
„Не се срамете, не се стеснявайте от това, че някои са опозорили името „социализъм“, както опозориха и името „демокрация“. Социализмът не е една предварително начертана форма. Но човечеството има нужда – във всички времена – от една утопия. Нима раят на небето не е голямата утопия от 2000 години на християнството? И социализмът сега, за ХХ и ХХІ век е утопията, която си поставя за задача частица по частица да снеме рая от небето на земята – демокрацията да стане социална. Двадесет и първият век, новото хилядолетие ще бъде хилядолетието на социалния хуманизъм“. (стр.33)

- за политиката и политиците

„Политиката е висока култура, държавничеството е сериозна работа. И двете се добиват с продължително усилие, а като всяко изкуство – и с малко поне талант.“ (стр. 36)

„… да вложат колкото се може повече усилия в приказките си, в действията си и във въздържанието си от действия – усилия за национална солидарност, за национална вярност, и за социална справедливост. Това са добродетели, необходимости, без които един нормален политически живот не ще бъде възможен. Докато всички не го осъзнаят ще имаме и кризите, и пороците, които сега живеят. (стр. 45)

Внушете си, осъзнайте, че е дошло време да служим, да правим жертви едни за други, един за всички и всички за един. И не забравяйте, че човекът, личността, това е чудото на сегашно известната вселена (стр. 109).

- за общочовешката солидарност

“Общочовешка солидарност. Там виждам бъдещето на социалната демокрация. Няма изход за света въобще, за човечеството въобще. Правят си илюзии онези, които мислят, че капитализмът, че пазарната икономика ще разреши глобалните проблеми на човечеството. Нито търговията, нито частният капитал, нито помощите от разни фондове могат да разрешат въпросите за глада, за болестите, за опазването на Земята като планета. Иска се пак държавите чрез данъците, чрез общочовешката солидарност за плащане на данъци да посрещне общочовешките нужди. (стр. 89)

“Има хора, които умират от глад, има хора, които умират от болести, има вече един милиард човеци на това земно кълбо, които са без труд, без поминък, излишни хора. Какво ще им обещаете вие на тях? И какво България може да даде на тях утре, когато ние ще бъдем с либералната икономика на пазара, щом като вие нямате рецепта и нямате средства, а всички инициативи, които са сега в полза на цялото човечество, глобалните въпроси на човечеството са в тежест на ООН, на Червен кръст, на Световната здравна организация, все на сдружения, все на организации, които са вече с един нов пълнеж и хуманизъм.

Касае се вече не за интересите на една класа, не за интересите на едно съсловие, не за интересите на един народ или на един континент, а за самото човечество. Това човечество може да го спаси само солидарността между всички човеци.
Вие сте поколенията, които навлизате и ще навлезете в новия век и ще доживеете времето, когато социалната демокрация с нейните три лозунга “свобода, солидарност и социална справедливост” ще бъде тъй както беше “свобода, братство, равенство”, преди два века, преди революцията, която свърши със средните векове.” (стр. 198)

 

Светла Василева




Гласувай:
57



1. andrei - Важни истини,които никой
06.12.2013 09:47
сякаш не иска да чуе и види!Истини от които се отклони и Петър Дертлиев,поради наивност,или нещо друго скрито...Оказа се,че самият Дертлиев нямаше нужният капацитет и твърдост да отстоява социал-демократичните идеи,като се отклони много в дясно от тях и на практика погреба партията!?Поздрав!
цитирай
2. getmans1 - „Политиката е висока култура, държавничеството е сериозна работа. ....“
06.12.2013 10:39
Лично аз не съм в състояние да посоча наш съвременен политик или държавник който поне малко да се доближава до представата на д-р Москов за такива личности.
Тези представи за политическите личности не са тясно „социалдемократичните представи“, това са общочовешките представи за политик и държавник а нашите такива още не са излезли Алековия „БАЙ ГАНЬО“.

И в тази връзка смятам за нормално хората да изискват „нов морал“ от управниците си и когато не го получават, да искат и оставки. Що за политик е този който казва на протестиращите „Ами дайте идеи“ все едно да си закараш колата си на сервиз и там да те питат как да направят ремонта.

Поздрави на shara за много удачната подборка на мисли от книгата на д-р Москов, четиво-наръчник за политици от всички цветове.


цитирай
3. chara - Благодаря, Андрей!
06.12.2013 10:48
С Дертлиев нещата са многопластови ...
Не е тук мястото!

:)
цитирай
4. vencivaleri1951 - Този Човек е толкова голям Чара,
06.12.2013 11:25
че не напразно бе изолиран от обшествения живот деситилетия наред. Еднакво неудобен за нотабилите ни преди 10 ти и след 10ти ноември. Лично мен подобни автори ме карат да мисля и да се надявам, че в края на краищата солидарността ще вземе връх над " поклоните" пред Мамона.
цитирай
5. apostapostoloff - Практиката доказа обаче, че не е
06.12.2013 11:42
бил прав...
цитирай
6. chara - Венци и аз не спирам да се надявам! :)
06.12.2013 11:51
Нещата, за които той мечтае обаче ... днес НИКОЙ не ги артикулира в публичното пространство! Ни десни, ни леви!
Защо ли?
цитирай
7. vencivaleri1951 - Един път питах Лилов/ Бог да го прости/
06.12.2013 12:34
chara написа:
Нещата, за които той мечтае обаче ... днес НИКОЙ не ги артикулира в публичното пространство! Ни десни, ни леви!
Защо ли?


Беше когато се "дърляха " за Конституцията и лежаха някои "гладни" покрай Парламента:

-Защо не изберете някои симпатични държави от Европа/съизмерими по население и територия/ и не препишете "мо тамо " законодателството им.
Ако ще сме релублика/тогава стоеше опцията и за монархия/ например Австрия и Финландия...Ако ще бъдем монархия -Дания, Холандия, Белгия...
Той ми каза:
-Мислиш ли, че не ми се иска и на мен? Няма кой да ни го позволи...
Да ти призная , имам вече комплекси от националността си. Ние сме абсолютен пример на:

" Ако Господ реши да погуби някого , първо му взима акъла"
цитирай
8. rvmarkov - Моето верую
06.12.2013 13:12
"Трудът, разглеждан през призмата на простата теория за игрите, не е честна игра, и ако не е подкрепян по някакъв начин, реалните заплати ще останат на много ниски нива. Това е така, защото хората трябва да "работят за да ядат", докато бизнесът назначава само, когато може да направи желаната възвръщаемост от инвестициите.

Според мен приляга на обществото да осигури на хората, които в действителност работят за да се издържат, произвеждайки реални стоки и услуги потребявани от болшинството, високо ниво на образование, здравеопазване и други такива обществени услуги, както и да бъдат добре нахранени, обезпечени с жилища и облечени на нива, правщи ги горди членове на това общество."

Уорън Мозлър
цитирай
9. socialismus - Социализмът е с нарастващи шансове
06.12.2013 13:55
но и нашите усилия са потребни.
Пролетта дава дъжда и топлината, но ние трябва да си изорем нивата.

Много далновидно четиво
цитирай
10. chara - rvmarkov От това, което цитирате тук на Мозлър не виждам място за трите "С" на
06.12.2013 14:08
д-р Москов - Свобода, Справедливост, Солидарност.
цитирай
11. chara - socialismus Смел сте, да изричате нещо толкова еретично дори като помисъл днес,
06.12.2013 14:11
тук в това пространство!
" Социализмът е с нарастващи шансове" - не е трендът на публичното говорене. Тъкмо обратното.

Рискувате да ви обвинят във всички смъртни грехове ... безгрешните! :)
цитирай
12. rvmarkov - Чара, очудихте ме…защото аз виждам трите "С"-та кристално ясно в цитата, който дадох!
06.12.2013 17:29
chara написа:
д-р Москов - Свобода, Справедливост, Солидарност.


Само човек, изкарващ с труда си (ако не с нещо друго законно нещо) достатъчен доход за нормално човешко съществуване, и който не се страхува, че може да изгуби работата си и съответно дохода си, може да бъде истински свободен.

Само човек, който има достъп до висококачествено образование и здравеопазване може да бъде свободен.

Само общество, което е устроило държавата си по начин, позволяващ постигането на горните, може да се нарече солидарно и справедливо. Защото в това е и смисъла на държавата – тя е социална по презумция. В главата ми идва една друга мисъл, изказана от австралийския професор по макроикономика Бил Мичъл:

“Защо искаме правителства? Искаме ги, защото те могат да направят неща, подобряващи благосъстоянието ни, които ние, по отделно, не бихме могли да сторим. В този смисъл става ясно, че общата политика трябва да е изцяло посветена на това да са подсигурени достатчно работни места, да е заличена бедността, да има първокласна обществена здравна и образователна система, да могат хора в по-незавидно състояние да могат да го подобрят и т.н.”

Ако все още не виждате трите “С”-та, съм много любопитен да се обосновете?

цитирай
13. chara - Г-н Марков, виждам, че наистина съм ви Очудила! :)
06.12.2013 17:49
Иначе не бихте допуснали тази досадна грешка!

Онова, което ме "спъна" е теорията на игрите, понеже трудът, като феномен, не го виждам там. И понеже познавам теорията в друг контекст.

Иначе посланието си го бива в частта, отнасяща се да хората, произвеждащи реални стоки и услуги. Само че то сега се е изпълнило, според мен, може и да греша, за онези, които работят повече с виртуални деривати (акции, марки, имидж, репутация и пр.)
цитирай
14. анонимен - Просто не мога да повярвам, че в р...
06.12.2013 17:50
Просто не мога да повярвам, че в ранните години на "демокрацията", някой може да е бил толкова далновиден.
"… Днес отрицателите на държавния капитализъм, какъвто досега имахме, се увлякоха в отрицание на всякаква форма на обществена собственост. Те вярват, че като дойде чуждият капитал в България, ще ни залее благоденствието. Тази илюзия скоро ще се превърне в жестоко разочарование. Чуждият капитал ще дойде тук заради печалба, а не от благодеяние. Той много бързо може да ни превърне в колония от африкански тип без национална инициатива и възможности.”
цитирай
15. rvmarkov - Още от дете имах проблем с "У" или "О", а когато пък съм учуден или пък по друг начин афектиран, елате ме вижте :-)
06.12.2013 18:31
chara написа:
Иначе не бихте допуснали тази досадна грешка!

Онова, което ме "спъна" е теорията на игрите, понеже трудът, като феномен, не го виждам там. И понеже познавам теорията в друг контекст.

Иначе посланието си го бива в частта, отнасяща се да хората, произвеждащи реални стоки и услуги. Само че то сега се е изпълнило, според мен, може и да греша, за онези, които работят повече с виртуални деривати (акции, марки, имидж, репутация и пр.)


Аз всъщност не съм много запознат с теорията на игрите, чувал съм я и имам бегла представа за какво става дума, но главното послание на цитата се намира след споменаването на теорията за игрите, каквато и да е тя, не й обръщайте внимание.

Да, но те са виртуални и нямат нищо общо с реалната икономоика. Затова в МЕ-ММТ програмата за действие в България финансовия сектор е до голяма степен несъществуващ, тъй като не само е ненужен за обществените интереси, но е и много вреден за тях.
цитирай
16. apostapostoloff - "Sozialismus- zu viel
06.12.2013 19:23
Staat!" Този афоризъм на Ницше обяснява защо в бъдеще социализмът НЯМА НИКАКЪВ ШАНС!
цитирай
17. chara - rvmarkov :) Ето в това ще си стиснем ръцете, както се казва!
06.12.2013 19:41
" в България финансовия сектор е до голяма степен несъществуващ, тъй като не само е ненужен за обществените интереси, но е и много вреден за тях"

Граматиката беше закачка!
:)
цитирай
18. alexs - Добри идеи загърбени от днешната ...
06.12.2013 21:52
Добри идеи загърбени от днешната БСП приела неолибералния модел и поддържаща колониалния плосък данък и валутен бордл
Дали БСП е лява партия??? не е тя само се прави на такава за да обере гласовете на наивния избирател тя е отговорна за начина на приватизяция в България и налагането на олигархичната система.....Този неолиберален модел е манна небесна за олигархията с цвят червен
БСП умишлено унищожава всяка истинска лява алтернатива ......а за да се оправят нещата в България трябва истинска лява партия която да се бори за премахване на неолибералния модел.
цитирай
19. chara - @ alexs :)
06.12.2013 22:22
В десятката!
цитирай
20. rvmarkov - Да
07.12.2013 07:51
alexs написа:
Добри идеи загърбени от днешната БСП приела неолибералния модел и поддържаща колониалния плосък данък и валутен бордл
Дали БСП е лява партия??? не е тя само се прави на такава за да обере гласовете на наивния избирател тя е отговорна за начина на приватизяция в България и налагането на олигархичната система.....Този неолиберален модел е манна небесна за олигархията с цвят червен
БСП умишлено унищожава всяка истинска лява алтернатива ......а за да се оправят нещата в България трябва истинска лява партия която да се бори за премахване на неолибералния модел.


На България е нужна е нова, истинска социалистическа партия, която да бъде припозната от левия електорат.
цитирай
21. dedenze - Въведената, българска "демокрация" изхвърли всички бебета с мръсната вода!
07.12.2013 14:22
Даже не успя и да се измие ! Нека лицето Иван Костов, икономически "гении", участник в съставянето на прана "Ран - Ът" и всички НС плюс ВНС и неговите подгласници да пояснят, ако не са изкукуригали напълно, ако все още са в България, кое наложи ликвидацията на печалившите и самоиздържащи се държавни предприятия и тяхната разпродажба на цената на скраба !? Защо не се предприеха мерки за тяхната модернизация и роля в условията на капитализма. Нямаше ли днес да носят в бюджета пари и да създават работни места !?
Що се отнася до БСП, тя отдавна не е лява партия, независимо от левия комуфлаж !?
цитирай
22. born - Не виждам съществена разлика в п...
07.12.2013 15:26
Не виждам съществена разлика в прокламираното от д-р Москов и изповядваното от нормалните комунисти, които вече не се срещат.
цитирай
23. alchemist - Има ли разлика?
07.12.2013 17:33
САЩ: "Бог създаде хората, а "КОЛТ" ги направи равни".
България: "Преклонена главица, сабя не я сече".
Говори се за див неолиберализъм в България, но таково животно тука нема. Защото наред с лошите неща, щяха да се внедрят и добри неща. Но някой няма интерес(за себе си), да се внасят и добри неща.
цитирай
24. анонимен - За съжаление, 13 години след началото на ХХІ век,
08.12.2013 21:17
"наборът" от няколко живи поколения, днес продължават да се борят не само за “свобода, солидарност и социална справедливост”, но и за нещо, което е в основата на негодуванието на голямата част от българите - за "МОРАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ" .
Това е борбата за "НОВ МОРАЛ", ПОНЯТИЕ, КОЕТО НЯКОИ СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ РАЗБИРАТ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА И ГО СЧИТАТ ЗА ОКСИМОРОН. ЗАЩОТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯТ, ЧЕ НАИСТИНА ВСЕ ОЩЕ ГОСПОДСТВА НЯКАКВО ПАРОДИЙНО ИЗКРИВЕНО ПОНЯТИЕ ЗА МОРАЛНОСТ, С КОЕТО СЕ ЖОНГЛИРА СПОРЕД НЕОБХОДИМОСТТА И СЛУЧАЯ !

В СЪЩНОСТ, НА КЪДЕТО И ДА СЕ ОБЪРНЕШ СЕ СБЛЪСКВАШ С УРОДЛИВИТЕ ПРОЯВИ НА "МОРАЛНОСТ" - ОТ ВЪРХОВНОТО РЪКОВОДСТВО НА СТРАНАТА, ТА ДО ПРОДАВАЧА НА СЕРГИЯ В "ИЛИЯНЦИ".

Ако д-р Атанас Москов днес беше все още жив, дали нямаше да напише статия на тема :

" МОРАЛЪТ - УТОПИЯ, ИЛИ НЕОБХОДИМА ПРЕДПОСТАВКА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОБЩЕСТВАТА И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС".
цитирай
25. staler - малко да разпръснем розовите мъ...
10.12.2013 16:54
малко да разпръснем розовите мъгли--основния проблем на бг в момента не е някакъв луд,неолиберален капитализъм,какъвто не съществува в нито една развита капит.страна ,включително и сащ./там банките/корпорациите/отдавна владеят всичко,но парите които се раздават по комунистически за да се поддържа баланса в обществото са огромни--главната част от огромния им дълг/.това което уважаемия професор нарича луд капитализъм е всъщност неоколониална програма по разгром на местните икономики и полит.надстроики с цел установяване на колониална власт и разширяване жизненото пространство за собственния им капитал.в тоя смисъл г-н сидеров е достигнал по дълбоки социално-икономич. и полит.прозрения от уважаемия професор москов.огледаите се в данните за собственността в печелившите сектори в страната като банково дело,телекомуникации,концесии,търговия,нефтопреработка,а сега е на път и енергетиката ,и пр....идеите за кооператива като наи подходяща форма за владеене на средствата за производство в бг са отлични,но първо трябва да се извоюва нац. ни независимост т.е да започнем отново някъде от средата на 19ти век.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425384
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031