Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.11.2013 08:38 - Арман Бабикян: Искането за "оставка" е вид политически ултиматум
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 17534 Коментари: 27 Гласове:
53


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Решението за битка с кукловодите и рецептата за борба с кукловодите, не е избори, не е и "оставка", казва експертът по политически пиар

 
Интервю на Светла Василева

 image

Арман Бабикян е роден в град Варна през 1967 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури. Възпитаник на СУ "Св. Климент Охридски", специалност "политология". Радиожурналист, работил за БНР и радио "Свободна Европа", създател на "Канал Ком", управител на радио "Атлантик".

 

 
- Г-н Бабикян, днес (20. ноември 2013 г., сряда) има няколко протеста в София. Те решение ли са за проблемите, натрупани в обществото?
- Не знам. Понякога са решение. Днес има три протеста. Една синдикална разходка от КНСБ, във вид на шествие по искания, които за мен лично, а подозирам и за публиката, не са много ясни. Чух председателя на КНСБ да казва, че имат 50 искания, от които били изпълнени само петнадесетина. Не съм сигурен дали обществото знае кои са другите 35 и заради това казвам, че не знам дали хората знаят защо КНСБ протестира. Но те си го бяха решили преди седмица-две. Вярно, че го бяха намислили заедно с КТ "Подкрепа", но после пък размислиха и нещата се получиха по друг начин. За "ранобудните" студенти мисля, че не е изненада, че ще бъдат около парламента. С такситата ми е интересен протеста. Исканията им са любопитни - по-ниски глоби, когато нарушат закона. Цветът на колите им да не бъде жълт задължително и други такива вълшебни неща, които носят страхотна възбуда в душата на хората. Не знам колко са основателни, но са много смешни.

- Ако гледа човек телевизора, ситуацията е едва ли не апокалиптична - събуждаме се и заспиваме с новините около протестите.
- Лошото е, че 70% от хората се информират от телевизора. Това, което виждат от телевизионния екран е това, което си мислят, че се случва. Обратно, тези, които живеят в София са от малцината, които знаят какво всъщност се случва. На практика по-голямата част от страната е заблудена или по-скоро има пресъздаден, изкривен образ на реалността, от това, което им се предлага.  

 - Това, което се случи в събота, двата митинга на БСП и ГЕРБ не бяха ли знак, че не са точно така нещата, както се представят по телевизора? 
- Елементарно втвърдяване на електоратите. И друг път се е правило и в други предизборни ситуации. А тази продължава да е такава. Дали ще я наречем предизборна или следизборна горе-долу напрежението е същото. Ако приемем, че голяма част от българите, гласували за ГЕРБ не приемат този резултат от изборите и за тях те не са свършили, а други пък са притеснени от ситуацията защото ако падне кабинета какво правим - ето за това и се правят подобни неща. 

 - Не ви ли се струва, че като махнем всичкия негативизъм, който се лее от екрана, се случват и хубави неща, но те не стигат новините или се подминават?
- Едно от прекрасните неща, които се случиха, са действията на студентите. Въпреки опитите да бъдат аранжирани като брошка на нечии ревер, децата не се поддадоха, което им прави чест, което означава, че са по-узрели от други техни предшественици, които са правили подобни неща през 1997 г. и 1990 г. Аз съм един от тези измамени.

- Какво се случи с вас?
- Бяхме излъгани.

- Чета по форумите мнения на участници в аналогични събития, за които и вие говорите и съзирам една огромна тъга. Тя не е казана пряко, но се усеща.
- То няма как да е иначе. Както няма как и да не бъдат подкрепени чисто моралните искания на студентите за повече морал в политиката, за премахване на двойните стандарти, за яснота кой взема решенията, кой носи отговорността. Извън искането "оставка", което е вид политически ултиматум, няма как моралните им искания да не бъдат поддържани. Хубавото, което те направиха е, че възбудиха нервните окончания на обществото - без значение "леви", "десни", "център", така че то да стане по-реактивно за несправедливостта.

- След 4 години, когато бяха затискани проблемите и натрупвани, сега сякаш се отвори някакъв клапан?
- Отвори се да. Лошото е, че не може да се управлява рационално. Тези, които в момента са на власт имаха уникалната възможност да демонстрират категорично различен тип поведение, да насочат струята от клапана в посока, която чисто цивилизационно, от гледна точка на политическата практика, дава съвсем други знаци. Не успяха да се ориентират през първите пет месеца как да направят това. Може би не очакваха след третия-четвъртия ден от управлението си да стартират протестите срещу тях, може би не са очаквали самите те да допуснат толкова драматична грешка в самото начало, но така или иначе наистина нямаха възможност да преценят как точно да изглежда това управление, което беше обявено като експертно, сега по принуда вече е партийно, говоря не само като парламентарна подкрепа, а и като визия в обществото. Стресът, на който бяха подложени направи така, че краските, които ги нарисуваха, не бяха техни, а външни. Те нямаха време да демонстрират себе си. 

- Аз затова казах, че се случват и хубави неща, но те или не се отразяват или "потъват" в потока на новините.
- Факт е, че обществото винаги очаква повече. Така е във всяка страна. Отчитайки стреса на който са подложени управляващите, те не успяват да обяснят какво правят и всички добри мерки потъват в пясъка.

- Ситуацията е странна - нито опозицията - опозиция, нито управляващите могат да управляват нормално, не мислите ли?
- В тази ситуация всеки министър или областен управител, поставете се на негово място, живее с чувството, че може би ще работи до края на седмицата.

- Но и извънпараламнтарните политически сили някак не могат да намерят себе си. Реформаторският блок например. 
- Това, което прави впечатление в Реформаторския блок като генетичен проблем, тук ще си позволя да цитирам Иван Костов по памет е, че в тази коалиция, идейна платформа, или каквото и да е това, липсва единен политически код идеологически. Да, всички твърдят, че времето на идеологиите е отмряло, но това е цимента в бетона и този дефицит е факт. В Реформаторския блок първоначално се събраха хора, които имат нещо общо на аритметичен принцип. На този принцип обаче не можеш да обясниш защо си с някого. "Зелените" ги напуснаха за евроизборите защото те са в друго политическо семейство. Не знам в кое политическо семейство са хората на Кунева. За мен това е енигма. Дали са при либералите или не. Същото се отнася и за Корман Исмаилов. Това са все въпроси, които трябва да станат ясни под някаква форма. Да, сега всички ще ми кажат - това няма значение, хората искат нова десница и т.н.
    Според мен, по-скоро се искат хора с единни десни възгледи. Никой не може да обясни защо една партия като Български демократичен форум, с която ДСБ бяха в коалиция тази година за парламентарните избори, не е в Реформаторския блок. Два месеца по-рано или три беше референдума за АЕЦ Белене. Тогава имаше два комитета срещу централата - на ДСБ и на Единна народна партия. Тогава работиха в пълен синхрон. И те не са в Реформаторския блок. Защо? Пак никой не може да обясни. Ноторно десни формации не са в блока, в същото време там са формации, за които няма обяснение какво правят там. Затова казвам, че има генетичен проблем. Той е поправим, но вече месеци след създаването му не виждам стъпки в тази посока, не виждам разширение. Напротив виждам отпадания и роене.

- Няма тяхно послание в публичното пространство.
- Има много надежди, които се възлагат на Реформаторския блок понеже всички са наясно, че ГЕРБ не е дясна партия, че това е един прекрасно развит популистки проект. Много добре структуриран, много добре подплатен, много харизматично воден, много добре комуникиран с публиката и много силно лобистки и олигархично обезпечен. Всички са наясно, че това не е десницата. Да, там сигурно членуват хиляди десни хора, които смятат, че това е десницата и в годините бяха подведени от ентусиазма, че се възражда отново голяма дясна партия, но след управленската практика стана ясно, че нещата не стоят по този начин. И никакви легитимации от типа на членства в европейски партиини семейства не могат да променят този факт. Станаха ясни и много задкулисни връзки на висши управленци от ГЕРБ. Няма как някой да ми вмени да вярвам, че Б. Борисов е десен, заедно с неговия приятел Г. Първанов. Много ми е сложно да го повярвам това и не съм сигурен, че някой може да го повярва.

- Според анализатори от института "Иван Хаджийски" деликатният момент за Реформаторския блок е именно отношението им към ГЕРБ. А то беше колебливо.
- Нормално, това е страхът на малкия. Те са наясно, че са в неблагоприятната позиция. Ако сега кажат: ние категорично никога, никога, никога (а в политиката "никога" не се казва), няма да бъдем с ГЕРБ, това означава, че те в размера, в който са в момента, се самообричат на опозиция, тъй като очевидно с ДПС, няма как да са в коалиция, с БСП също. Противопоказно е да бъдат с Атака. Ако са казали "не" и на ГЕРБ, средностатистическият български прагматичен гласоподавател от малък град в България ще си каже: "Тези за какво са ми, те на власт няма да дойдат никога." Съжалявам за грубия език, но огромно количество хора в България разсъждават точно по този начин, водени от прагматични подбуди вече. Реформаторите са си дали сметка най-вероятно, че ще станат доста непривлекателни и ще си затворят всички врати във всички посоки и точно затова шикалкавеха дълго време. Но все пак точно от собствените си привърженици бяха принудени да дадат категоричен отговор и те го направиха.

- Струва ми се, че разговорът, който върви периодично за проценти, кой колко ще получи, не  е интересен вече. На мен ми липсва разговорът за политиките, какво ще направят политиците за мен, за нас.
- Големият шанс, който не успява да отиграе БСП до момента, и тук неслучайно казвам БСП, а не ДПС, е този, който съвпадението на обстоятелствата плюс историята й предоставиха. Защото да, ако Борисов унищожи това, което наричаме в традиционния смисъл на думата политика, БСП имаха уникалния шанс да демонстрират в рамките на тези месеци политическо поведение. Тук не говоря само за кабинета, не говоря само за Орешарски, дори не говоря само за Станишев. БСП имаха уникалния шанс да демонстрират модерно поведение, отворено поведение, различно поведение, европейско поведение. Имаха уникалния шанс да демонстрират светлата част на монетата. Имаха възможност да демонстрират всичко това, което Борисов не правеше, забраняваше, запушваше, затискаше. Имаха възможност те да поведат разговора за задкулисието в България. Имаха възможност те да хвърлят камък в блатото. Имаха възможност да демонстрират, променяйки и самата партия, чрез властта, защото това е възможност. В опозиция трудно стават тези неща. Сега шансът беше уникален защото след един почти диктаторски режим възможността да покажеш една "пролет" в политическия смисъл на думата беше много, много голяма. До този момент те не успяха да го направят. Не знам дали ще имат време да осъзнаят това. Бих казал, че има опити отделни лица от "Позитано" да демонстрират такова поведение, но това са отделни лица.

- Каква е прогнозата ви?
- Аз не обичам да правя прогнози. Правителството ще работи доколкото са възможностите му. Тук големият отсъстващ е министър-председателя. След като бяхме подложени на интензивни валежи на премиерския образ през последните 4 г. на принципа "Добро утро Енвер ходжа", "Лека нощ, Енвер ходжа", изведнъж да изпаднеш в тотално отсъствие на образ, няма как публиката да не усети, че нещо не е наред. Не казвам, че Орешарски трябва да изпада в същата ситуация, но все пак трябва да има някакъв нормален интензитет на комуникацията, а то дори такъв няма. Един министър-председател все пак дава над 50-60% от образа на един кабинет. В момента по-лесно забелязвам един министър на културата, един вътрешен министър, Зинаида Златанова ако щете, че дори и Драгомир Стойнев. Скромността в случая не краси министър-председателя, както и твърдението, че някой е експерт и затова страни от подобен тип поведение. Това е нереално защото няма такова нещо - министър-председател да е само експерт без да е политик. Това не е БАН, това е министерски съвет на България. Когато си премиер на България, ти задължително си политик след като управляваш обществено доверие и обществени ресурси. 
     Ескалацията върви с такава реактивна скорост и с такъв интензитет, че ми се струва, че съвсем скоро ще се наложи да има диалог между "левицата" и "десницата". Няма как всичко да върви толкова остро и конфронтационно. Не казвам, че трябва да се прави кръглата маса пак. Когато има проблем, той трябва да се решава в полза на обществото, а не в полза на партийте или на противостоящите си лагери. Очевидно е, че имаме проблем в обществото. Той е очеизваден този проблем. Неща, които се артикулираха преди 4-5 г. от единици, сега са част от масовотно говорене и от "левицата" и от "десницата" и от националисти и от земеделци, от когото щете. Колко души казваха думата "олигарх" преди 5 г. Колко души коментираха монополите. Колко души говориха за задкулисието. Единици. И те бяха считани за бели врани, които са объркали времето, мястото или нещо те самите не са се уредили и затова така си говорят. Сега изведнъж много странно всички говорят за това. Всички.

- Е, сега лозунгът е "не на олигарсите". А кои са олигарсите? А какво значи "не"? Мълчание ...
- А защо мълчат. Вероятно от страх. Проблемът е, че голяма част и от протестиращите и от говорещите по темата, а те са от всички цветове, им е по-лесно да се насочат към куклите, отколкото към кукловодите. Страх ги е да тръгнат към кукловодите, все още. Може би и до там ще се стигне. Те не знаят накъде да тръгнат. Решението за битка с кукловодите и рецептата за борба с кукловодите, не е избори. Не е и "оставка". Защото това сме го правили вече много пъти и виждаме, че този проблем не се решава с изборите. При нас дойдоха хора като г-н Иван Костов, г-н Петър Стоянов, на които аз вярвах и следвах и те заявиха тук на Орлов мост: "Няма да ви подведем"! После се оказа, че нещата не стоят точно така. После дойде Симеон Сакскобургготски. Неговите бъдещи министри, тогава все още юпита, стояха с едни тениски, на които пишеше "Срам ни е от вас", ние носим нов морал. Помните, нали. Ей го морала. Ама нещо не се получи и тогава. После дойде Борисов и каза: "Гарантирано от ГЕРБ", дори гаранционни полици се издаваха. "Аз не съм като тях, ей сега ще видите как ще им счупя гръбнака на престъпниците". Пак не стана. Сега отново някакви хора за четвърти път идват да ми казват, че като направят избори той морала ще дойде. Ами, не, не става така. 
  
  Очевидно е, че трябва могъщия обществен натиск да се насочи към ако щете антимонополното законодателство, ако щете към законодателството, касаещо контрабандата в страната. Един бърз преглед на бюджета показва много ясно откъде той се точи - от обществените поръчки, от контрабандата, от условията, които дават шанс за монополи и картели. Аз не казвам, че за ден могат да бъдат решени въпросите с олигарсите, но защо този натиск не бъде насочен в посока, в която да стесни периметъра, властта и територията на тези хора. Тази крачка ако бъде направена, тя ще донесе много повече ползи на обществото, отколкото през три месеца да си правим избори. 

 - Сега призивите са "да променим системата", но като дойде ред до реални действия, такива няма. Получава се нещо като "дайте да дадем".  
- "Дайте да дадем" не е решение. Не е достатъчно да седиш в къщи пред компютъра и да пишеш от него или пък да обикаляш около парламента. За да направиш промяна, трябва да се запишеш лично, да участваш лично, да се бориш лично. Да отделяш от своето време, да ходиш по-малко на почивка, да си по-рядко с детето си, по-малко пари да печелиш за себе си и да се включиш в обществена дейност. Обществената дейност за промяна, било на системата или на някакви регулации, означава да се запишеш или в НПО, което се бори за това или в партия и тази партия да се бори за власт, за да може чрез тази власт да се променят нещата, които ти искаш да се променят. В момента битуваме в среда, в която на населението беше внушено, че партия е мръсна дума, политика е мръсна дума, властта е място, на което попадаш, за да крадеш. Мисълта, че властта е мястото, в което имаш инструмента да правиш промени и реформи, отсъства в съзнанието на хората, че партия е общност на хора, които имат общи цели, еднакви виждания и общи каузи - също отсъства. Че политиката е мястото, където се диалогизират тези неща - също. И трите неща са натоварени с негативизъм. Това стартира много отдавна. Това, че всички са еднакви и че който се е захванал с тая работа е някакъв идиот, мръсник, корумпиран, превърна политиката в нежелано място. Да де, ама за извършването на обществената дейност никой не посочи друго място, на което хората да отидат и да го правят. Това е глупост. Това означава, че и най-прекрасния идеален и грамотен, възпитан, достоен, некрадлив човек, ако ненадейно утре се закълне като депутат, той бива дамгосан. Автоматично, някак. Този е от ония там. Време е да спре това махленско мислене. И ще трябва много време и усилията на ужасно много хора да поправят тази грешка, която пак казвам беше колективно творчество.            



Гласувай:
56



1. анонимен - Заради израза ". . . прекрасно ...
22.11.2013 09:30
Заради израза "...прекрасно развит популистки проект..." тук пак ще се лее виртуална кръв. Заради емоционалния си коментар към предишния ти постинг, вече си получих порцията, но на човек наистина му писва от безумията, колкото и да е добронамерен и да иска разум и помирение. Не можеш постоянно да предлагаш мир на недиалогични хора.
цитирай
2. chara - Арман е "син" човек. Той така вижда ситуацията. За мен и проф. Л. Геортиев и Арман
22.11.2013 09:58
се събират в едно:
Ситуацията е такава, каквато е. Пренареждане капитално няма как да се случи. Това би означавало нова революция. Няма нито условия, нито енергия, нито революционери. Има само гняв. Но той стига само за бунт. За революцията трябва и надежда, съгласно теоретика на анархизма княз Кропоткин.

Изходът: изработване на механизми за контрол и разширяване правомощията на гражданите. Което означава мислене на държавата и държавността като наше задължение и отговорност. Ежедневно.

Съжалявам, ако това не се харесва на пишман революционерите от жълтите павета. Но това е положението.
цитирай
3. анонимен - Уважаема г-жо Василева,
22.11.2013 10:39
ще бъда приятно изненадан,

АКО УСПЕЕТЕ ДА НИ ЗАРАДВАТЕ, КАТО СЛЕДВАЩИЯТ ВАШ СЪБЕСЕДНИК Е ПОЛИТОЛОГЪТ ИВАН КРЪСТЕВ.

ПРОФЕСИОНАЛИСТ, КОЙТО ЗА РАЗЛИКА ОТ ДВАМАТА ПРЕДЛОЖЕНИ НА ВНИМАНИЕТО НИ ДО ТУК "ИНТЕРВЮИРАНИ" НЯМА, ДОКОЛКОТО МИ Е ИЗВЕСТНО, НИТО ЯВНО ИЗРАЗЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ И ОБРЕМЕНЕНОСТИ , НИТО Е СОБСТВЕНИК, ИЛИ УПРАВИТЕЛ НА МЕДИИ и ФИРМИ С НЕСВОЙСТВЕНИ НА СПЕЦИАЛНОСТТА ИМ ДЕЙНОСТИ, КОЕТО НЕМИНУЕМО ВНУШАВА "ОБОСНОВАНИ СЪМНЕНИЯ" ЗА НЯКАКВИ ВИДОВЕ "ОБВЪРЗАНОСТИ".

ЗАЩОТО ПОЛИТОЛОГ С ИЗРАЗЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ, НЕЗАВИСИМО ОТ ДАР СЛОВО И ЕРУДИЦИЯ, Е ПОДВЛАСТЕН НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ИДЕИ, А ТОВА НЕ САМО ОПОРОЧАВА БЕЗПРИСТРАСТНОСТТА НА АНАЛИЗИТЕ МУ, НО И СЕЕ ЗАБЛУЖДЕНИЯ С ОПРЕДЕЛЕНИ ЦЕЛИ.

ЗАЩОТО ПОЛИТОЛОГ, ПРЯКО УЧАСТВАЩ "НА ЕДРО" В МАСМЕДИИ И ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА ДЪРЖАВАТА И ЗАИНТЕРЕСОВАН ОТ ТАЗИ СИ "ДОПЪЛНИТЕЛНА ЗАРАБОТКА" , НЕМИНУЕМО Е ОБВЪРЗАН СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ СОБСТВЕНИТЕ СИ И КЪМ "ТРЕТИ СТРАНИ" ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ.

Т.Е. ПОДОБЕН "ПОЛИТОЛОГ" ПРОСТО ЩЕ Е НАЙ- ОБИКНОВЕН ПОЛИТИК-БИЗНЕСМЕН, ПИАР, ИЛИ ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ ОБИКНОВЕНА "ГОВОРЕЩА ГЛАВА". ПЪК БИЛ ТОЙ ПРОФЕСОР С, ИЛИ БЕЗ ДОКТОРСКА ТИТЛА, ИЛИ КОНЮНКТУРЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЖЕИГРАЧ.

А ТОВА ПРОСТО Е ЖИВА ПОДИГРАВКА С ПРОФЕСИОНАЛНАТА ЕТИКА ОТ СТРАНА НА ПОДОБНИ "ПОЛИТОЛОЗИ" !

НАЛОЖИТЕЛНО Е ДА СЕ СЛОЖИ НАИСТИНА КРАЙ НА "ПРОФЕСИОНАЛНИ ИДИОТИИ" от "ПОДОБНИ ПОЛИТОЛОЗИ" !!!
цитирай
4. dedenze - Добри интевюта chara !
22.11.2013 10:58
В коментарите пак ще те изкарат от комунист до анархофашист и пр... Всичко е свързано със свещената българска тъпота, индивидуално оцеляване и мерене на смешно малките "инструментчета". 24 години никой не схвана, че възприетия обществен и държавен модел, Конституция и закони, са крайно неподходящи за посттоталитаризъм и раждат само келепир и далавера, описани подробно от Щастливеца преди НРБ! Ето обобщената констатация от устата на Бабикян:
"Да де, ама за извършването на обществената дейност никой не посочи друго място, на което хората да отидат и да го правят. Това е глупост. Това означава, че и най-прекрасния идеален и грамотен, възпитан, достоен, некрадлив човек, ако ненадейно утре се закълне като депутат, той бива дамгосан. Автоматично, някак."
Вярно, ама много хора сочат къде е изхода, просто казано НС без партийни групи, мажоритарни избори с ДА и НЕ за всеки кандидат!Това логично предложение не се приема, не се коментира, набутва се в ъгъла, защо !? Защото тайно в себе си всеки нашенец си мечтае да дойде на власт и да доограби останалото !
НЯМА НОВА И СТАРА ПАРТИЯ В ПОСЛЕДНИТЕ 24 ГОДИНИ КОЯТО ДА ЗАСЛУЖАВА ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА, КОЯТО ДА СЕ ГРИЖИ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ ! ПОЛИТИЧЕСКИЯТ МОРАЛ НЕ СЕ ВНАСЯ И НАЛАГА ОТВЪН, ТОЙ СЕ ГРАДИ С ВЕКОВЕ ОТ ЕДНА НАЦИЯ ! В БЪЛГАРИЯ ТАКЪВ НЯМА, ЗА ТОВА ИЗХОДА Е В ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ОТПАДАНЕ РОЛЯТА НА ПАРТИИТЕ - МАФИИ !
цитирай
5. idealist - andreshko
22.11.2013 12:28
Какъв Иван Кръстев?! Тази подлога на Сорос какво трябва да ми обяснява, хайде моля :)

Поздрави за интервюто, Светла!
цитирай
6. eloiz - Деденце,
22.11.2013 12:35
позволете ми да коментирам изказването ви за пряката демокрация, което не малко хора описват като панацея за състоянието на държавността ни в момента. Уви, пряката демокрация звучи чудесно и много справедливо, но при нивото на участие на българите и в момента в обществения живот си остава само пожелание. Нали точно това говори човекът по-горе - че трябва да гледаме на партиите ( идеята за партии изобщо!) като на мафии, а да помислим за това как бихме могли да ги ползваме, за да постигнем нашите цели (като общности - целите на еди кой си квартал, на еди кое си село, на еди кой си град). Тук идеята за пряка демокрация ми се струва като изпадане в друга крайност, за която сме не по-малко неподготвени...
цитирай
7. dedenze - Благодаря за коментара eloiz!
22.11.2013 13:53
Не искам да превръщам този постинг в изложение на моите схващания, написал съм ги подробно в над 100 постинга, но съм длъжен да отговоря. Липсата на информация и нежеланието да я получим прави пряката демокрация нещо като химера и утопия !? Светът приема, че в САЩ има форма на пряка демокрация. Аз не съм сащофил, но категорично мога да кажа, че ако в България се въведе тяхното законодателство 1:1 ще бъде значително по-добре . Нали днес те са стратегическият партньор !?
Истината за отказ от пряка демокрация се крие в привилегиите и келепира на партиите ! Обяснението, че не сме дорасли и тук са останали нискоинтелигентни хора е неправилно. Категорично твърдя и мога да го докажа, че хората живеещи днес в България имат значително по- висока степен на интелигентност и образованост от тези в САЩ. Това е млада държава на имигранти и в нея има абсолютно всички националности, раси, етноси и вероизповедания !
Безпартийността за България е панацея и то единствена, основно заради нашата народопсихология!!! Трудно ще намерите обективни исторически материали за периода от 1934 до ВСВ. Тогава Цар Борис забранява всички, политически партии ( в соца се учеше,че е забранил само БКП). Успешно действие и години на възход !? Т.е. експеримента вече е правен с отличен резултат !
За 24 години в съда са регистрирани, роени, вписвани, отписвани над 700 партии при население под 6,5 милиона !? Може ли някой да посочи поне една за пример и уважение ! Такава чрез която не са продавани национални интереси, не са създавани мафии, олигархични стрктури, не е упражняван геноцид !? Това е риторичен въпрос, защото още в Конституцията е заложена базата за оранизирана, партиина престъпност, даже само с израза в чл.17 че само частната собственост е неприкосновена ????
Казвате, че за пряка демокрация сме неподготвени, а кога ще се подготвим, когато ликвидираме България и ни вкарат в резерватите ли ????
цитирай
8. анонимен - Андрешко, твърде дългите комен...
22.11.2013 14:10
Андрешко, твърде дългите коментари не са чак толкова убедителни. Бих се съгласил дума по дума с теб при условие, чи разсъжденията ти се пренасят автоматично и към политолозите, обслужващи другата страна, а такива има в изобилие. Ще си позволя и едно свое разсъждение. Ако протестиращите имаха конкретни искания и Орешарски откажеше диалог, тогава и аз щях да скоча срещу него. Но в случая имаме само един ултиматум. Е, питам аз, що за мъж и политик ще е тоя, който ще отстъпи и ще се опозори като страхливец. Навремето Алиенде загина с оръжие в ръка срещу метежниците на Пиночет. Така постъпва истинския мъж, когато е подложен на изнудване. Можеш ли да възразиш нещо? В какво не съм прав?
цитирай
9. blackpredator - Абе Чара,
22.11.2013 15:50
тоя капуН, освен експерт по политически пиар, у "Труд" го титулуват и като експерт по политически маркетинг.
Ма като го чета експерта, нищо ново на сергията. Ни като анализ, ни като нова стока.
Се българското политическо Илиянци, дето се чудиш панаир ли е, или позорище/да ме прощават сърбите.:)/
Нищо не предлага господина на сергията, освен прАЗа "Енвер ходжа".
Ама за средностатистическия Станойчо, Голям прАЗ.:)

Андрешко, няма начин мънистата на "тЪпинг пойнт" да не впечатляват папуасите..
Ама не бъркай Миклухо-Маклай с Мишо Бирата...и с българовиенския шнапс-пърцуца...;)
цитирай
10. анонимен - idealist - Ако всички "идеалисти" подхождаха по този ДИСКРИМИНАЦИОНЕН ПОДХОД
22.11.2013 16:00
КЪМ ПРАВОТО НА СПЕЦИАЛИСТИ В ОБЛАСТТА СИ ДА СЕ "КЪПЯТ ПОД ПРОЖЕКТОРИТЕ" ,ТО НЯМАШЕ ДА ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СПОРИМ И ДА "ФИЛОСОФСТВАМЕ" В ЧУЖДИ БЛОГОВЕ :).

А КАКТО СЕ КАЗВА, "В СПОРЪТ СЕ РАЖДА ИСТИНАТА" , ВЪПРЕКИ ЧЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И ЕТНОСА Й ТРЯБВА ДА СЕ ДОБАВЯТ ДУМИТЕ "МНОГО РЯДКО". :(

А колкото до "подлогата", болшинството наши "професионални политолози" са не подлоги, а "тоалетни чинии".

Така че, май е крайно време, да направим една подобаваща на ранга, интелекта и "безпристрастносттта" им класация "КОЙ Е ПО-ПО-НАЙ" , СЛЕД КОЕТО ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ИМ ЛЕПИМ "ЕТИКЕТИ" !
цитирай
11. анонимен - kushel - КОМЕНТАРИТЕ СА ТОЛКОВА ДЪЛГИ, КОЛКОТО ГИ ПИШАТ КОМЕНТАТОРИТЕ
22.11.2013 16:19
И КОЛКОТО ГИ ПОЗВОЛЯВА "СОБСТВЕНИКА" НА БЛОГА .
ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ЧЕТЕ ЦЕЛИЯ, ИЛИ ЧАСТ ОТ НЕГО, КОЯТО МУ СЕ СТРУВА "УБЕДИТЕЛНА". КОМЕНТАРЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ И ОТ ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ- ТОВА В ЗАГЛАВИЕТО МУ ...КОЙ КАКТО СЧИТА ЗА ДОСТАТЪЧНО.

КАКТО ПИСАХ ПО-ГОРЕ, И ПАК ГО ПОВТАРЯМ, И ЗАСТАВАМ ТВЪРДО ЗАД НАПИСАНОТО, ОТНОШЕНИЕО МИ Е КЪМ В С И Ч К И, НЕЗАВИСИМО ОТ "ЦВЕТА, МИРИЗМАТА, КРАСОТАТА /НА ЖЕНИТЕ/ И ПР., А САМО ЗАРАДИ :

1. ПОЛИТОЛОГ С ИЗРАЗЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ, НЕЗАВИСИМО ОТ ДАР СЛОВО И ЕРУДИЦИЯ, Е ПОДВЛАСТЕН НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ИДЕИ, А ТОВА НЕ САМО ОПОРОЧАВА БЕЗПРИСТРАСТНОСТТА НА АНАЛИЗИТЕ МУ, НО И СЕЕ ЗАБЛУЖДЕНИЯ С ОПРЕДЕЛЕНИ ЦЕЛИ.

2. ПОЛИТОЛОГ, ПРЯКО УЧАСТВАЩ "НА ЕДРО" В МАСМЕДИИ И ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА ДЪРЖАВАТА И ЗАИНТЕРЕСОВАН ОТ ТАЗИ СИ "ДОПЪЛНИТЕЛНА ЗАРАБОТКА" , НЕМИНУЕМО Е ОБВЪРЗАН СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ СОБСТВЕНИТЕ СИ И КЪМ "ТРЕТИ СТРАНИ" ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ.

3. ПОДОБЕН "ПОЛИТОЛОГ" ПРОСТО Е НАЙ- ОБИКНОВЕН ПОЛИТИК-БИЗНЕСМЕН, ПИАР, ИЛИ ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ ОБИКНОВЕНА "ГОВОРЕЩА ГЛАВА". ПЪК БИЛ ТОЙ ПРОФЕСОР С, ИЛИ БЕЗ ДОКТОРСКА ТИТЛА, ИЛИ КОНЮНКТУРЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЖЕИГРАЧ.

4. ТОВА ПРОСТО Е ЖИВА ПОДИГРАВКА С ПРОФЕСИОНАЛНАТА ЕТИКА ОТ СТРАНА НА ПОДОБНИ "ПОЛИТОЛОЗИ" !

5. НАЛОЖИТЕЛНО Е ДА СЕ СЛОЖИ НАИСТИНА КРАЙ НА "ПРОФЕСИОНАЛНИ ИДИОТИИ" от "ПОДОБНИ ПОЛИТОЛОЗИ" !!!

КОЛКОТО ДО СТУДЕНТИТЕ - ЯВНО НЕ ИСКАШ, ИЛИ НЕ МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ТЯХ НЕ СА ПОКВАРЕНИ И ТЪРСЯТ, И ИСКАТ "МОРАЛ" - ДОРИ И В КЛОАКАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ ! ДАНО ПОДДЪРЖАШ ТОВА МОЕ СТАНОВИЩЕ ПО ВЪПРОСА ЗА МОРАЛА !

ИМАШ ПРАВОТО ДА СЕ СЪГЛАСИШ, ИЛИ НЕ ПО ГОРНОТО.

НА КРАЯ, МОЛЯ ТЕ, НЕ ЗАБЪРКВАЙ "МЕЖДУНАРОДЕН КОМПОТ" ОТ НЕСРАВНИМИ СЪБИТИЯ, ЕПОХИ, СИТУАЦИИ, ИДЕОЛОГИИ И "ИДЕАЛИ". ВРЕМЕТО НА "РЕВОЛЮЦИИТЕ С ОРЪЖИЕ В РЪКА" НЕКА ОСТАВИМ В ЕПОХАТА НА "ВЪОРЪЖЕНАТА КЛАСОВА БОРБА", ПЭОБЕДИТЕ НА НЯКАКВИ "СТРОЕВЕ" И ПР. !
БЪДИ ЗДРАВ ! :)


цитирай
12. stv - За пренареждането
22.11.2013 16:35
Пренареждане може да има само от страна на реалната власт - т.е. от Метрополията. Тук са само изпълнителите и потърпевшите. Така, както беше на два пъти след 1989г., така, както винаги е ставало тук в последните 135 години, с частични разлики.

chara написа:
се събират в едно:
Ситуацията е такава, каквато е. Пренареждане капитално няма как да се случи. Това би означавало нова революция. Няма нито условия, нито енергия, нито революционери. Има само гняв. Но той стига само за бунт. За революцията трябва и надежда, съгласно теоретика на анархизма княз Кропоткин.

Изходът: изработване на механизми за контрол и разширяване правомощията на гражданите. Което означава мислене на държавата и държавността като наше задължение и отговорност. Ежедневно.

Съжалявам, ако това не се харесва на пишман революционерите от жълтите павета. Но това е положението.

цитирай
13. vencivaleri1951 - Ново плюсче
22.11.2013 18:27
за очарователната Chara :)
цитирай
14. theeconomist - Привет Чара,
22.11.2013 18:33
Аз няма да размахвам анализи и пристрастия....

Само искам да отбележа, че винаги, когато видя твоя публикация, зная, че в нея ще намеря професионализъм и отговори не само на зададените от теб въпроси, но и самопризнания, които ти си провокирала!
Поздрави.......:-))
цитирай
15. svoboda64 - Има няколко неща, които като "българи" трябва да помислим и осъзнаем:
22.11.2013 21:49
"За да направиш промяна, трябва да се запишеш лично, да участваш лично, да се бориш лично. Да отделяш от своето време, да ходиш по-малко на почивка, да си по-рядко с детето си, по-малко пари да печелиш за себе си и да се включиш в обществена дейност. Обществената дейност за промяна, било на системата или на някакви регулации, означава да се запишеш или в НПО, което се бори за това или в партия и тази партия да се бори за власт, за да може чрез тази власт да се променят нещата, които ти искаш да се променят. "

Това от статията, принципно приемам -;)

Това, което не приемам е, че ... това се вменява на хора, които са "пролетариат", т.е. нямам нищо и очаквам всичко -;)

Когато в БГ-то се появи истинска "средна класа" - образована, независима в доходите си... тогава можем да помислим за Света Наоколо -;)))

Другото е Утопията на Телевизира, която ни внушава, колко сме "нефелни" -;) Ами, не сме... Прросто има приоритети -;)
цитирай
16. getmans1 - Поздрави, два дена, две гледни точки еднакво „нефелни“
23.11.2013 01:13
След като прочетох интервюто с „тоя“ професор бях радостен че децата ми са се разминали с него и разбирам притеснението на колегата чийто син се е устремил именно към „Софийския“.
Другото е по интересно, колко коментатори изпаднаха в екстаз и изпитаха огромен „овчи кеф“ само за това че т.н. професор нарича Борисов МУТРА и откога това е героизъм.
Аз пък се сещам за друго, помните ли че преди 23-24 г. много българи научихме една нова думичка и как ни обясняваха колко е лоша и колко несправедливости може да ни донесе. Е разбрахме че не е така ама вече пък било късно, как ще приложиш ЛУСТРАЦИЯ в една страна членка на ЕС. Хитро нали.
Дали сега щяха да ни управляват агенти, мутри, синчета, дъщерички, снахички и други редки и екзотични екземпляри.
Дали точно този анализатор щеше да ми обяснява че:
- телевизорът ми е виновен че единия премиер бил „ярък“ пък другия „невидим“, че не мога да видя какви добрини ми правят управниците.
- телевизорът ми ме заблуждава за протестите че били малобройни.
- радиото ми виновно че направило новина от това че за пет месеца Орешарски се осмелил да влезе някъде през официалния вход.
Задавате ли си въпроса ЗАЩО СА ЛОШИ ТЕЗИ МЕДИИ, нали преди 6 месеца ги освободихте от „мачкането и тормоза“ на МУТРАТА.
Нима всички медии са купени и ако някой ме убеди ще се наложи да се съгласи че ЛУСТРАЦИЯТА е бил правия път.
И понеже това ще е трудно най вече защото е късно поне политиците да чуят протеста и да предприемат промени ДОБРОВОЛНО иначе лошо ни чака.

цитирай
17. stv - Смешен си
23.11.2013 02:23
Това е разговор за кръчма :)
Очевидно е, че три ефирни телевизии, по команда, включително и отвън, обслужваха Мутрата. И цяла пасмина от псевдоинтелектуалци с нисък морал, които също като по команда станаха морализатори.

А ти си просто един наивник, ако не го виждаш. Ако го виждаш и плещиш подобни глупости, си лъжец.

getmans1 написа:
След като прочетох интервюто с „тоя“ професор бях радостен че децата ми са се разминали с него и разбирам притеснението на колегата чийто син се е устремил именно към „Софийския“.
Другото е по интересно, колко коментатори изпаднаха в екстаз и изпитаха огромен „овчи кеф“ само за това че т.н. професор нарича Борисов МУТРА и откога това е героизъм.
Аз пък се сещам за друго, помните ли че преди 23-24 г. много българи научихме една нова думичка и как ни обясняваха колко е лоша и колко несправедливости може да ни донесе. Е разбрахме че не е така ама вече пък било късно, как ще приложиш ЛУСТРАЦИЯ в една страна членка на ЕС. Хитро нали.
Дали сега щяха да ни управляват агенти, мутри, синчета, дъщерички, снахички и други редки и екзотични екземпляри.
Дали точно този анализатор щеше да ми обяснява че:
- телевизорът ми е виновен че единия премиер бил „ярък“ пък другия „невидим“, че не мога да видя какви добрини ми правят управниците.
- телевизорът ми ме заблуждава за протестите че били малобройни.
- радиото ми виновно че направило новина от това че за пет месеца Орешарски се осмелил да влезе някъде през официалния вход.
Задавате ли си въпроса ЗАЩО СА ЛОШИ ТЕЗИ МЕДИИ, нали преди 6 месеца ги освободихте от „мачкането и тормоза“ на МУТРАТА.
Нима всички медии са купени и ако някой ме убеди ще се наложи да се съгласи че ЛУСТРАЦИЯТА е бил правия път.
И понеже това ще е трудно най вече защото е късно поне политиците да чуят протеста и да предприемат промени ДОБРОВОЛНО иначе лошо ни чака.


цитирай
18. injir - Лошо ни чака...
23.11.2013 09:37
Лошо ни чака...
цитирай
19. getmans1 - stv, хайде де вижТЕ се само:
23.11.2013 20:44
- Смешен си
- разговор за кръчма
- ти си ........ наивник
- плещиш .......... глупости
- си лъжец
Браво, и това само в пет изреченийца, много ВИ благодаря че поне не се заядохте с граматиката ми и признавам си, слаб съм.

цитирай
20. stv - Слабост
23.11.2013 21:31
Призивите за морал са последното средство преди гладната стачка и самоубийството.
Така и ти, поради менталната си слабост, изискваш "добро поведение."

Дали е добро поведение да си позволяваш ръсенето на глупости в блоговете?

"Ne sutor ultra crepidam"


getmans1 написа:
- Смешен си
- разговор за кръчма
- ти си ........ наивник
- плещиш .......... глупости
- си лъжец
Браво, и това само в пет изреченийца, много ВИ благодаря че поне не се заядохте с граматиката ми и признавам си, слаб съм.


цитирай
21. getmans1 - stv, „ако те беше осиновил цар
23.11.2013 23:29
твоето високомерие не би имало предели“
И това би било само Ваш проблем стига да не се навирате сам „под сандалите на обущаря“.
цитирай
22. stv - Напротив! Скромен съм :)
24.11.2013 00:15
И направих изключителен жест, че въобще обърнах внимание на "умници" като теб!

Сбогом!

getmans1 написа:
твоето високомерие не би имало предели“
И това би било само Ваш проблем стига да не се навирате сам „под сандалите на обущаря“.

цитирай
23. getmans1 - stv - Браво, докарахме го до оправдание макар и
24.11.2013 09:45
прикрито с жалък опит за себеизтъкване и високомерие.

И, това „Сбогом“ много ми харесва и то дотогава докато решите че можете да общувате нормално с нормалните но различно мислещи /прочетох и словесните ВИ изстъпления и под предишния пост, същата злоба/

П.П. Всичко това можех да Ви уведомя и по друг начин, но Вие си заслужавате публичното НАРИТВАНЕ, и винаги ще обръщам „другия край“ ако си позволите подобно отношение спрямо мен, дори и косвено.

Извинявам се на всички на които съм досадил и най-вече на домакина, ЧАРА.
цитирай
24. zemaria - Toзи елемент
24.11.2013 14:29
е един от многото тарикати, помиярстващи около "синята" софра. Знам го от времето, когато беше ПР на Елеонора Николова. Той е син, колкото аз съм червен, или ако парите имат някакъв цвят. Сега се прехранва около Капон. По същество няма какво да коментираме-добре подбрани глупости, облечени в наукоподобен изказ за авторитет. След предното интервю с идеолога и ПР на ДПС професор Ястребовски, пардон Л Георгиев, предлагам на инак многоуважаемата авторка още няколко обекта за интервюта с настоящи и актуални кирякстефчовци. Първи е, разбира се Явор Дачков. Човекът, съдещ протестиращите младежи за липса на морал, чийто живот и кариера са пълна илюстрация за липса на такъв. Волгин-за начина, по който един пълен некадърник може да се препитава и храни с публицистика. С Димитри Иванов-агент Стефан, с Андролова-която може да пише всичко, стига да й се плати и как една Пепеляшка стана принцеса... и много други.
цитирай
25. ok3223 - Чиче zemaria
25.11.2013 09:29
Оно, май, сите са некадърни за теб, а кадърна остана само анонимата посредственост на твоя милост, посредственост, афиширана категорично с оплюването на къде по-кадърни, в лицето на Волгин, Андролова,Дм. Иванов.А за интелектуалният колос професор Л.Георгиев, пред когото ти, и сите като теб сте, като лаещи плъхове слон, не е за думане.
Чиче, не те знам и не искам да те знам, но от това което показваш, виждам, че си едно дребно завистливо и злобно човече.
Ако, като Светла и проф.Л.Георгиев, застанеш със собственото си име зад твоите злобни квалификации на тези значителни и уважавани хора, може би бих по смекчил преценката си.
Като анонима 0, за мен си оставаш едно посредствено нищожество, чиче.
цитирай
26. kostadin - Че то имали още българи?
25.11.2013 13:02
Ако ги имаше нямаше да сме на това дередже повече от 20 години.
А бе, ОК223-това агентурият ти ли псевдоним е ?
.Не ти ли е ясно ,че дали си пишеш името или не за масата от блогерите си анонимен .Не е важно името ,а какво хортуваш.
цитирай
27. apostapostoloff - Говори се, че Бабикян е
29.11.2013 17:51
тъпкачът на Мара Мисса Капон... А някои говорят за расизъм и ксенофобия...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425805
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031