Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.11.2013 08:27 - Проф. Людмил Георгиев: На идиотията трябва да бъде сложен край
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 37722 Коментари: 74 Гласове:
47

Последна промяна: 21.11.2013 08:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Тези 50 хиляди на Орлов мост трябва да се разглеждат като последно предупреждение за царящото беззаконие, казва преподавателят по политическа психология

Интервю на Светла Василева

image





  


   



    


    




     Людмил Георгиев
е възпитаник на СУ "Св. Климент Охридски". Доктор по социология и по психология. Професор по социална, етническа и политическа психология в Алма матер. Автор на десетки научни и публицистични студии, статии и седем монографии. В началото на 2014 г. се очаква книгата му "Критическата психология на политиката и историята". Чете лекции по етническа, политическа, социална и екзистенциална психология и психология на религиите.


- Проф. Георгиев, вие преподавате политическа психология. Какъв е вашият прочит на събитията от събота - двата митинга, огранизирани от БСП и ГЕРБ?
- По безапелационен начин стана очевидно, че  петмесечните протести и рехавата окупация на Ректората нямат поддръжка в страната, както и че подкрепата за правителството е по-голяма, отколкото съпротивата срещу него.
     Това, че управляващите се осмелиха да направят митинг, за мен е знаменателен факт. Има още няколко такива неща в тази ситуация и първото от тях е, че за първи път може би се постави необходимостта този народ да започне да мисли себе си като нация. Имам предвид нация, която е съставена не само от мнозинствения български етнос, но нация, която включва в себе си и турци, и роми, и помаци, и всички общности, които традиционно населяват тази земя. Досега това нещо не се е случвало. За първи път лидер от турски произход от такъв мащаб говори в центъра на София. Тези нюанси е добре да се маркират.
Намирам, че е крайно време народът да почне да мисли себе си като нация. Българският гражданин Хасан от Ардино е еднакво значим с Петър от Радомир, както и със Зюлкие, да речем, от Якоруда, или Иван от Факултета. Те са еднакво значими с Асен Генов например от жълтите павета на София. Аз не мога да разбера от позициите на какво самочувствие някой може да казва, че единият е по-важен от другия. Това е абсурд. Ако продължаваме така, доникъде няма да стигнем. Полезни-безполезни, качество-количество. Това са абсурдни разделения. Това е един откровен фашизъм, зле преведен при това.

- Според някои съботните митинги са еднакво неприемливи?
- Аз разбирам онези, за които и двата митинга са еднакво грозни, една предимно естетическа позиция, която би била чудесна, ако се отнасяше за друга ситуация. Ако не беше онази продължаваща медийна манипулация, която искаше да ни внуши, че едва ли не цялото общество иска оставката на кабинета "Орешарски" и връщането на мутрата Борисов като шеф на коалиционен кабинет между ГЕРБ и Реформаторския блок. Ако не беше повече от петмесечният терор, чрез който нищожна групичка същества тормозят гражданите на София под водачеството на известни, умни, красиви и интелигентни другарки и другари от НПО-тата на Сорос и Отворено общество. Ако не беше онова откровено беззаконие на окупаторите в Ректората на Софийския Университет, чиито вдъхновители зад маската на въобразените претенции за морал се държат като зомбирани партийни комисари. Ако не бяха шизофренните напъни на огромния отряд от козируващи журналисти, които лъжеха най-безскрупулно за това, което всички виждахме, че не е така, както ни се представя. Някаква дрогирана групичка от неидентифицирани субекти, искаща да превземе парламента на Републиката, биваше представяна като носител на Новото, а пък полицаите бяха обвинени във всички смъртни грехове. Ако зад цялата тази измама не се криеше простият факт, че се цели нацията и държавата отново да бъдат обрамчени в диктатурата на онова парадоксално същество Бойко Борисов, заедно с разни Цветан Цветановци, Цецки Цачеви и цялата тази долнопробна ГЕРБ-аджийска пасмина!
     Ако го нямаше всичко това, естетическото възприятие на случилото се в събота в София можеше и да има някакви основания! Но на фона на продължаващото насилие над мисленето това, което се случи в събота на Орлов мост, повече от сигурно е, че трябваше да се случи! За да лъсне цялата истина, за да стане безпощадно ясно, че на идиотията трябва да бъде сложен край, че Мутрата трябва да бъде озапатен, че Реформаторския блок трябва да се кротне и да започне дълга и упорита работа по изграждане на структури, че окупаторите трябва незабавно да прекратят незаконните си действия! Тези 50 хиляди души на Орлов мост трябва да се разглеждат именно като последно предупреждение за царящото в центъра на София и в Ректората беззаконие!
     Повече от убеден съм, че стъписването на естетите е резултат тъкмо от това, макар и все още неосъзнато, предупреждение, което хората от България категорично заявиха в съботния ден на шествието от Орлов мост до президентството! Защото ако това безумие продължава, то очевидно следващия път могат да дойдат и 200, и 500 хиляди! Ако след стъписването последва осъзнаване и нормализиране на ситуацията, то страната все още има шанс! Ако въпреки всичко обаче мутри, реформатори и окупатори продължат с абсурдния си поход към властта с незаконни действия, то драмата очевидно няма да се размине!

- Това няма да доведе до нищо добро.
- Да. Ще възпроизведе това, което традиционнно в България се възпроизвежда. Противопоставяне по всички линии и невъзможността на нацията най-после да започне да мисли себе си в своето единство. Ако тя не го направи, няма как да структурира и държавата си. Това са редоположени неща. Или мислиш нацията като цяло, което е почвата за усещането за държавност, или си разединен докрай и няма държавност, и тогава участието в политиката се разглежда единствено като продължение на традиционните индивидуални стратегии за оцеляване. Бойко Борисов е пример за това. Макар да управляваше България четири години, той няма усещането за държавност, той не знае какво е министър-председател, та камо ли да знае какво е държавата.

- Той управляваше държавата, както се управлява бандитска групировка.
- Да, с полицейски привкус при това. Това е истината.

- Борисов сякаш сложи капката, която преля чашата на процеса на разделението?
- В българската история не е имало такова чудо от това ниво - министър-председател на държавата. Това е уникален случай и естествен резултат на тоталния ни отказ да мислим държавата като нещо наше и даване приоритет на индивидуалните стратегии за оцеляване както сред масата, така и сред елита.

- Вие сте от преподавателите, които не подкрепят окупацията на Софийския университет. 
- Да подкрепяш незаконни и противоречащи на автономията на Алма Матер действия, особено днес, когато страната от 10 години е член на НАТО и от 7 - на Европейския съюз, и то през призмата на въобразената идея за борба срещу комунизма, е типичен израз на българската политическа инфантилност, за която говоря. Изглежда закономерно от такава оценка, че сегашните колеги-идеолози на окупацията ги нямаше никакви в началото на този последен преход, когато преди 1989 г. се формираха първите дисидентски движения, а след това беше структуриран СДС. А пък най-отчайващото е, че голяма част от тези днешни "революционери" се оказват агенти на Държавна сигурност, които си мислят, че с днешната си борба срещу "комунизма" ще изчистят от себе си този срамен етап в живота си. Те разсъждават така: "По-добре Бойко Борисов, отколкото БСП!"... Това е уникален парадокс, който няма смисъл да бъде коментиран.

- Когато хепънингът приключи, как ще работите заедно с онези, които подкрепяха окупацията, представяте ли си го въобще?
- Що се отнася до бъдещето, за съжаление тази окупация нанася много трайни увреждания на академизма в университета, чиито последствия ще тегнат години напред. Алма Матер много време ще се лекува от днешните травми. Това се отнася и до отношенията между колегите, които днес са драматично противопоставени, защото идеолозите на окупацията разглеждат нас, противниците, едва ли не като долни комунисти. Наистина сме заприличали на всичко друго, но не и на университет.

- Как стигнахме дотук - до това противопоставяне, до това отрицание на всичко, до тази омраза? Май пътят не ни отведе до храма, а някъде другаде...
- В основата и на днешната, и на предишните исторически драми на българската общност стои, според мен, една твърде типична амбивалентна културна представа, която предполага приоритетите на индивидуалните стратегии за справяне и оцеляване, придружени с отказа да се мисли общността и отсъствието на чувството за държавност. Към това трябва да прибавим липсата на достатъчно историческо, а оттам и на психологическо време, през което общност и елити да самоосъзнаят себе си като нация и държава. Тук нямам предвид само онези прословути "500" години, но също и предшестващите ги сто, през които на практика няма българска държава, а това значи формиране на специфично културно отношение към света, в което индивидуалното оцеляване се приема като свръхценност, а представите за общност и държава са изпразнени от съдържание. Впрочем тъкмо в тази посока можем да си обясним и историческата трагичност на Левски, на Ботев и другите радетели за създаване на самостоятелна и независима българска държава. Тази тяхна лична драма се определя от невъзможността огромната част от общността да промисли идеята за необходимостта от собствена държава.
    В същото време не по-малко драматично се полага националната психика и през последните 135 години от създаването на Третата българска държава. Оказва се, че за такъв изключително кратък от историческа и психологическа гледна точка период българската общност преживява три дълбоки състояния на социална аномия, на фундаментални преходи - след 1878 г., след 1944 г. и след 1989 г. В тези етапи, в които старите норми вече ги няма, а новите все още не са утвърдени и не функционират, като културни регулатори на мисленето и поведението се възпроизвеждат точно тези типични представи за значението на индивидуалното оцеляване и липсата на чувството за общност. Нещо повече - в такава психична среда държавата се разглежда като ненужно бреме, което е дошло незнайно откъде и определено пречи на индивидуалното битие. Затова българската общност предпочита да делегира права на друг, който да се оправя с тази тежест, с държавата. През първия преход това е монархическата институция, през втория партията-държава, а през третия - различните социални инженери, заявили се като Месии на общността. Бойко Борисов е последният от тях засега, но от друга страна, тъкмо неговата одиозна фигура е нелицеприятната истина за спецификата на българската култура като цяло и политическата в частност.
     Що се отнася до храма, за който ме питате, гениалният български поет Стефан Цанев навремето само в един стих дефинира състоянието на общността: "Свинята мисли кочината си за храм, за Дева себе си, Исус е нерезът"... Няма какво да добавя, струва ми се.

- Ще рискувате ли с прогноза какво предстои? Ще се появи ли ново "красиво обещание"?
- Лечението на националната психика от управлението на Бойко Борисов може да започне след неговото тотално изолиране от живота на обществото. В тази посока, както казах, определено съм оптимист. Що се отнася до "красивото обещание", все се надявам, че народът ще започне да усеща най-после, че грижата за държавността е преди всичко негова, че той не може да се откаже от тази си роля и да я делегира на друг, независимо от илюзиите на изборните процеси. Заедно с това ние ще трябва да започнем да мислим и собствената ни представа за това какво представлява българската нация. Опасявам се, че огромната част от населението все още не е наясно за това. И най-важното от моя гледна точка, от гледната точка на моята критическа психология - трябва най-после да се сложи началото на процеса на осъзнаване на собствените ни културни особености, които векове наред затлачват общностната психика. Само тяхното осъзнаване ще предположи необходимостта от създаването на такива условия, чрез които те ще бъдат преодолени постепенно. Вярно е, че за това е необходимо дълго историческо и психологическо време, но не по-малко вярно е, че за кратък период ние по никакъв начин не можем да изградим у нас морал и ценности, които другите народи и нации са създавали с векове. Може и да не звучи твърде оптимистично, но това е истината, друг изход няма. 
 



Гласувай:
50



1. jelezov - Искаше ми се с по-обширен коментар ...
21.11.2013 10:13
Искаше ми се с по-обширен коментар да сложа началото на, предполагам, оживеното коментиране на това, заслужаващо внимание интервю. Когато идеите застъпени в него улегнат в съзнанието ми, вероятно ще се изкажа по-обширно. Сега ще се задоволя само да декларирам, че съм съгласен с повечето, но не и с всичко казано от двамата.
цитирай
2. анонимен - Уважаема г-жо Василева,
21.11.2013 11:50
поздравление за смелостта да вземете интервю от един интелигентен и високоерудиран специалист, но в същото време и опасен "контрапротестиращ". За съжаление от отговорите му лъха нескрита заплаха, че е в състояние да брани с автомат не само идеите си, но и днешното неморално управление на страната.
Защо мисля така ?

По-долу предлагам на вниманието на прочелите горното "интервю" само един "пресен" стряскащ факт, свързан с идеологията и някаква скрита обремененост на професора.
Едно много опасно и необмислено, или добре обмислено провокативно твърдение, в унисон с приетата линия на "непогрешимата партия" за създаване на "революционна обстановка" в страната. Обявено открито и в прав текст и звучащо ШИЗОФРЕННО.
Използвам думата "ШИЗОФРЕННО", която явно е най-силната дума в речника на професора, когато иска да "заклейми" нещо.
Явно с умиление си спомня и въобще не е забравил времето, когато самият Той с революционен патос "шизофренно" е заклеймявал американския империализъм, европейския капитализъм, мръсната западна пропаганда, престъпните клики и пр.и пр. / все изрази от богатия речик на скудоумни партийни авторитети/ скандирайки в редиците на "организирано негодуващите" студенти от недалечното ни "светло" минало.

А материалът, за който става дума, е под надслов :

" Проф. Людмил Георгиев: Ако Орешарски подаде оставка, отиваме към гражданска война" - публикуван от FROG NEWS на 04.11.2013 г.

Това ме кара със страх, отново повтарям, да мисля за пореден път, че с "предупреждението" си приканва "здравите сили в държавата" да бранят с автомат не само идеите си, но и днешното неморално управление на страната.
Явно г-н Професора все още не е схванал, че
студентите може би знаят по-добре от него
"ЩО Е МОРАЛ И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС ".

Но сигурно знае наизуст произведението на Димитър Благоев „Що е социализъм и има ли той почва у нас?" - "първото оригинално българско марксистко съчинение".

Колкото до съдържанието на предлаганото "интервю", то е изградено като професорски добре премислена лекция, но и като камуфлаж на НЕскрити призив и заплаха !

Най-добре ще е да си провежда войната вътре в ДПС. Има защо и срещу кого !
цитирай
3. анонимен - И като допълнение.
21.11.2013 12:06
"Поздравявам" професора за бозата от явно лични "трактовки" относно същността на понятията "народ", "нация" , "етнос", "общност" !
Горките му студенти !!!
цитирай
4. dedenze - Добре е да разбереш, че нашите научни работници анализират действителността и имат обоснована позиция !
21.11.2013 12:08
Дано успеят да направят още няколко крачки напред в анализа на прехода. Напълно подкрепям анализа за гибелното влияние на личности като ББ, Цв.Цв., ЦЦ и пр. ... но те са родени от модела на демокрация - представителна, партийна ! Там е грешката, този модел не е подходящ за България и за посттоталитарни мафиообщества ! ! ! Конституцията заложена от ВНС става устав за престъпни, партиини, безнаказани действия !
Анализирайте внимателно, фактологически с научен подход - НЯМА ПАРТИЯ НА ПРЕХОДА УЧАСТВУВАЩА ВЪВ ВЛАСТТА БЕЗ МАФИОТСКИ СТРУКТУРИ, РАЖДАНЕ НА ОЛИГАРСИ , ФИНАНСОВИ ИНТЕРЕСИ И ПРЕСТЪПНОСТ, ГЕНОЦИД И ПРОДАЖБА НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ !
Хората инстинктивно потърсиха изход в царя спасител Кобургготски, за съжаление по възможности и интелект той е на светлинни години от баща си и дядо си !
Има изход, това е пряката демокрация, отнемане на всички привилегии и финансиране на партии, нови избирателни райони 120 на брой, излъчващи по един представител избран мажоритарно с бюлетина съдържаща ДА и НЕ !....
Безпартийно НС !
Ако това на някого не му изнася и харесва, тогава следва друг спасителен вариант, много по-добър от днешното състояние - Приемете 1:1, без адаптиране и промени, законодателството на новия, стратегически партньор САЩ !?
цитирай
5. monaliza121 - Българският политически филм се ...
21.11.2013 12:43
Българският политически филм се обработва все от цветни четци с придобит
силен цветови дисбаланс. Дали си попаднала или нарочно си търсила точно
такъв няма да гадая, но интервюто е нескопосан опит да се тонира филма
в два цвята, като доминиращ е червения. Завръщането на "червения четец"
е като "Завръщане в бъдещето".
цитирай
6. chara - Както писах и преди, публикувам тук мнения на всякакви хора. Никой от тях не е
21.11.2013 13:13
случаен. Всеки е с биографията си. Това, че нещо не ни харесва, не означава, че не трябва да съществува, още по-малко, че не бива да бъде чувано.
цитирай
7. started - ЗА ТЕЗИ КОИТО ОЩЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ
21.11.2013 13:29
"По същия начин за корупция, за необуздан и неприкриван ламтеж за богатства и власт преди около три години беше изхвърлен от ръководството на ДПС и друг ибрикчия – небезизвестният идеолог и строител на тази етническа партия, така наречения университетски „професор“ по социална, етническа и политическа психология в СУ „Св.Климент Охридски”, доктор по социология и доктор на психологическите науки Людмил Георгиев." ТОВА Е ЧАСТ ОТ СТАТИЯТА НА проф. ЯНКО ЯНКОВ -ПРИЗНАТ ОТ АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ЗА ПОЛИТЗАТВОРНИК №3 В ЕВРОПА.НЕКА ВСИЧКИ НЕЗОМБИРАНИ, КОИТО ОЩЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ ДА ПРОЧЕТАТ СТАТИЯТА, ЗА ДА ИМ СТАНЕ ЯСНО КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЪПРОСНИЯ "ПРОФЕСОР" И КАК ОБЛЪЧВАТ МОЗЪЦИТЕ НА МАСИТЕ ПОДОБНИ ДЕГЕНЕРАТИ -МАРИОНЕТКИ НА ИСТИНСКИТЕ КУКЛОВОДИ. :http://iankov.blogspot.com/2013/11/718.html .
цитирай
8. yotovava - Знаеш, че те уважавам, Светле, но прощавай
21.11.2013 13:39
на Орлом мост нямаше 50 000.
При цялата подготовка и логистика и сбор от кол и въже. Докато не се престане с манипулацията, няма да се получи разговор.

http://offnews.bg/index.php/268422/oporni-tochki-ot-google-earth-do-mvr
цитирай
9. rvmarkov - Да, нужно е само да осъзнаем, че ние, българите, сме на върха на пирамидата в нашата държава
21.11.2013 14:25
Ние определяме всичко, включително и националната си валута. Повече от това, което имаме не ни е нужно, за да можем да постигнем много по-добър живот за всички ни. А имаме къс от рая.

Да ли ще го проумеем?
цитирай
10. scarlety - И на "законните"ви кражби и фалшивия ви морал, професоре, също трябва да бъде сложен край.
21.11.2013 14:29
"Както се вижда и с просто око, учените не си клатят краката в професорските кабинети, не чакат на едната държавна заплата, а мощно разгръщат своя потенциал, защото фирмите им печелят обществени поръчки и развиват дейност. За да не сме голословни, ще ви дадем още един пример. През 2008 г. фирмата на проф. Георгиев "Възраждане 1" печели проект по САПАРД на стойност 1 милион и 300 хил. лева. Този път специалистът по етническа и политическа психология трябва да изготви проект за мандра. Да не забравяме, че съдружник в тази фирма е шефът на САПАРД Мартин Банов. По една истинска случайност, точно когато земеделски министър е проф. В. Цветанов, М. Банов става заместник-шеф на фонд "Земеделие". И като такъв той трябва не само да отсъди дали професорите Георгиев и Цветанов правилно са получили този милион чрез фирмата "Възраждане 1", но и да контролира дали те правилно изразходват парите. Тоест, земеделският експерт трябва да проверява напълно безпристрастно (?) действията на своите фирмени съдружници. Като проф. Л. Георгиев му се явява пряк началник във фирмата, а проф. В. Цветанов му е пряк... министър. При така създаденото положение трябва да обявим г-н М. Банов за най-безпристрастния човек на планетата.

Иначе професорите си ги бива, вместо да чакат в бездействие заплатата си в края на месеца, те с пот на чело секат храсти и кастрят дървета по реките, коригират речни корита, бъхтят се с туризъм и хотелиерство, зидат по някоя и друга мандра и вместо благодарност получават по някой и друг жалък милион. Който след това пък трябва да разпределят нанатък по обръчите с по-висшестоящи..."

откъс от "Професори за милиони" С. Трайков
цитирай
11. remarek - "Професори с милиони"
21.11.2013 14:51
Тоя Людмил Георгиев беше част от ДПС по времето на най-крадливия период на движението. Как изобщо някой може да го цитира. Чел съм и негови изказвания в разни форуми, вкл. и във Фейсбук. Луд е за връзване, а той дори преподава нещо!
цитирай
12. chara - Защо коментирате личността на проф. Георгиев, а не това, например:
21.11.2013 14:57
" В тези етапи, в които старите норми вече ги няма, а новите все още не са утвърдени и не функционират, като културни регулатори на мисленето и поведението се възпроизвеждат точно тези типични представи за значението на индивидуалното оцеляване и липсата на чувството за общност. Нещо повече - в такава психична среда държавата се разглежда като ненужно бреме, което е дошло незнайно откъде и определено пречи на индивидуалното битие. Затова българската общност предпочита да делегира права на друг, който да се оправя с тази тежест, с държавата. "
цитирай
13. idealist - chara
21.11.2013 15:28
Поздравления за интервюто! :)
цитирай
14. tit - озлобеният българин е особено последователен в самоунищожението си!:(
21.11.2013 15:32
И в самолюбието си е убеден, че всички останали са като него. Трябва да има мяра и в индивидуализма. Аз съм сигурна, че повечето обикновени хора я имат!
Развратът на неолиберализма низвергна срама и свяна като пороци, едва ли не...
В резултат на това на върха изплуваха и яхнаха държавата умни, но безскрупулни егоисти, чиито път и методи не водят до никъде...В смисъл - не водят до никъде мнозинството.
По тесните, извити и често губещи се пътечки на индивидуализма не може да мине цял народ!

Имам една добра и една лоша новина -

~обикновените, трудещи се, създаващи материални блага люде /до колкото все още ги има/ не чатят из нетя, щото не им остава време от работа!:))

~ в резултат на последните събития горните остават с впечатление, че "блогър" - а е много грозно и ненормално създание, без връзка с реалността!:(

Отделна тема е, че ако тия обикновени хорица се зачетат из постингите и коментарите в блогбегето ще превърнат впечатленията си в убеденост.:)))

Спокойна съм, щото съм сигурна, че моралът все още броди между хората, упорито отбягвайки жълтите павета. За съжаление, не влиза и в сградите, около които лежат паветата...

Но с времето, когато стане достатъчно устойчив ще се запъти и натам, без фанфари и тъпани. Защото упоритостта на кротките винаги е по-силна от яростта на развратените!:)


цитирай
15. kostadin - България все още е държава на етническите православни българи!
21.11.2013 15:36
Добре е да си припомним това във времена,като нашето ,когато всякакви интелектуалци желаят да ни промиват мозъците с либералните си идеи.
Добре е всички да знаят ,че в САЩ без виза не се ходи ,независимо от тяхната прословута демокрация и идей за свобода.
цитирай
16. vencivaleri1951 - Привет Слетла!
21.11.2013 16:16
Аз мисля, че трябва да се отива на избори. Парламентарни, европейски, президентски... Не знам дали могат да се изтеглят с няколко месеца тези за европейски парламент, но ако е възможно трябва да се върви на такъв вариант. Да договорят служебно правителство и да вървим да се броим. След това загубилият да замълчи за...поне за четри години:)
Подобно на професора когото интервюираш и аз съм "оптимист" относно политическата кариера на Борисов. Него и "революция не може да го върне на власт"
Съгласен съм и с това, че голям знак е етнически турчин да говори на общ митинг в центъра на София. Това значи , че смразяването от преди тридесет години зарочва си отива.а. Само туй да беше плюса от правителството на Орешарски е достатъчно. Аз мисля, че след избори сега, премиерът ще е същият и с по решителна подкрепа при това. Бъди здрава!
цитирай
17. stv - Янко е психопат и графоман
21.11.2013 16:19
Никаква марионетка не е Георгиев, а те дразни с това, че е независимо мислещ човек. Прочети внимателно какво е казал и тогава си отварявй плювалника. А твоят мозък е пълен с буби и наистина имаш нужда от лечение.

started написа:
"По същия начин за корупция, за необуздан и неприкриван ламтеж за богатства и власт преди около три години беше изхвърлен от ръководството на ДПС и друг ибрикчия – небезизвестният идеолог и строител на тази етническа партия, така наречения университетски „професор“ по социална, етническа и политическа психология в СУ „Св.Климент Охридски”, доктор по социология и доктор на психологическите науки Людмил Георгиев." ТОВА Е ЧАСТ ОТ СТАТИЯТА НА проф. ЯНКО ЯНКОВ -ПРИЗНАТ ОТ АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ЗА ПОЛИТЗАТВОРНИК №3 В ЕВРОПА.НЕКА ВСИЧКИ НЕЗОМБИРАНИ, КОИТО ОЩЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ ДА ПРОЧЕТАТ СТАТИЯТА, ЗА ДА ИМ СТАНЕ ЯСНО КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЪПРОСНИЯ "ПРОФЕСОР" И КАК ОБЛЪЧВАТ МОЗЪЦИТЕ НА МАСИТЕ ПОДОБНИ ДЕГЕНЕРАТИ -МАРИОНЕТКИ НА ИСТИНСКИТЕ КУКЛОВОДИ. :http://iankov.blogspot.com/2013/11/718.html .

цитирай
18. анонимен - chara - В ДУХА НА ПРИЕТИЯ И В ПАРЛАМЕНТА СТИЛ И ДУХ НА "ДИАЛОГИЧЕН СПОР",
21.11.2013 16:28
АЗ ЗАДАВАМ"КОНТРА"ВЪПРОСА"ЗАЩО",КЪМ ДОЛНИЯ ЦИТАТ-изтъркана от употреба парадигма/в жаргонен смисъл/:

"В тези етапи,в които старите норми вече ги няма,а новите все още не са утвърдени и не функционират,като културни регулатори на мисленето и поведението се възпроизвеждат точно тези типични представи за значението на индивидуалното оцеляване и липсата на чувството за общност.Нещо повече-в такава психична среда държавата се разглежда като ненужно бреме,което е дошло незнайно откъде и определено пречи на индивидуалното битие.Затова българската общност предпочита да делегира права на друг,който да се оправя с тази тежест,с държавата."

И ОТ КЪДЕ НАКЪДЕ ТОЗИ СУБЕКТ,

този специалист по етническа и политическа психология през 2004 г.основава фирмата за туризъм и хотелиерство"Възраждане 1"ООД в съдружие с друг професор-бившия земеделски министър от квотата на ДПС Валери Цветанов, който бе привлечен като обвиняем за 35 незаконни замени на земеделски земи. Третият съдружник във фирмата е тогавашният шеф на САПАРД Мартин Банов. Управител на фирмата е проф.Л. Георгиев. През 2005 г."Възраждане1"печели обществена поръчка за строителство в община Сапарева баня и специалистът по етническа и политическа психология проф.Георгиев получава 84 805 лв. за "Корекция и възстановяване на речното корито в Меран дол". Това крупно научно постижение вдъхновява Л. Георгиев през 2006 г. да регистрира втора фирма - "Ренесанс груп" АД, пак заедно с другия ДПС-професор - Валери Цветанов. Двамата имат по равни дялове, но проф. Л. Георгиев отново е председател и изпълнителен директор на акционерното дружество - все пак той е в ръководството на ДПС. А третата фирма, на която проф. Л. Георгиев става управител, е регистрираното през 2008-а "Възраждане 2" ООД, с предмет на дейност колежанско обучение в Колеж по мода и дизайн,собственост на оодето,

ИМА ЛИ ИМЕННО ТОЙ МОРАЛНОТО ПРАВО ДА РАЗДАВА КВАЛИФИКАЦИИ И ОТПРАВЯ НЕДВУСМИСЛЕНИ ЗАКАНИ ?
ТОЧНО В ТОЗИ МОМЕНТ ИЗСКОЧИЛ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ЛАЛУГЕР ?
цитирай
19. stv - По скромно!
21.11.2013 16:48
Неговите колеги и студенти са на друго мнение. Къде си тръгнал с пилешкият си мозък да раздаваш оценки на хора, които са много над теб?

remarek написа:
Тоя Людмил Георгиев беше част от ДПС по времето на най-крадливия период на движението. Как изобщо някой може да го цитира. Чел съм и негови изказвания в разни форуми, вкл. и във Фейсбук. Луд е за връзване, а той дори преподава нещо!

цитирай
20. stv - По-кротко, по-кротко!
21.11.2013 16:52
Като си невежа - трай си! Прочети трудовете му и ако можеш да ги разбереш, коментирай!

andreshko написа:
"Поздравявам" професора за бозата от явно лични "трактовки" относно същността на понятията "народ", "нация" , "етнос", "общност" !
Горките му студенти !!!

цитирай
21. ivanna4ev - Нямам удоволствието или неудов...
21.11.2013 17:37
Нямам удоволствието или неудоволствието да познавам биографията на интервюирания,но в случая мисля това за неважно.Идеята за интервюто ми се струва че е оценка на случващото се в страната от няколко месеца насам.То не е нещо радикално ново,защото идиотиите не се поставят за първи път в центъра на българския обществен и политически живот или по-точно казно - медийно пресъздавани като такъв център.Квалификацията "идиотия" намирам за твърде вярна и доста подходяща.Защото една шепа лентяи,политически шмекери,финансови мафиоти и откровени крадци демонстрират,че имат повече право от другите само защото са по-нагли и по-силно крещящи.Умни,красиви,с невиждан морал...като какви ли не се афишираха /най-вероятно режисирано/,а и ни ги показваха като такива,при това усърдно и целодневно,също такива умни,красиви и морални репортери,водещи и анализатори /най-вероятно за пари или службица/.Тези,които по безпардонно циничен начин си присвояват правото да блокират кръстовища,улици,учреждения.Дни наред.Тези,с които трябва да се съгласим,че да си "окупатор" в България вече е престиж.Същите,които крещяха,блъскаха и плюеха безнаказано по други граждани.Че и по полицията,което си е най-яркото доказателство за държавната ни инфантилност.И какво - трябваше да дойдат 50 хиляди души в София и да кажат по някакъв начин,че софийските лумпени не са България.Вън от съмнение е,че ще дойдат и още по 50,защото и търпението на нормалния българин има граници.Защото не може обществото да плаща безропотно и безкрайно наглостта на една шепа тарикати.
Що се отнася до това,дали интервюирания професор има право да говори по този въпрос е наистина една друга тема за разговор.Аз също не смятам,че точно Стефан Цанев трябва да говори как разбиването на българските авторитети е основна причина за моралния и нравствен упадък в обществото ни,но че това е така,съм напълно съгласен.
цитирай
22. blackpredator - Андрешко, Андрешко,
21.11.2013 17:38
чак сега схванах. Ти си една от кратунките, с билето за якост на Астерикс от Банкя и Обелиск от ВИФ.
Ама комиксите свършиха през май. Кратунките - музейна бройка.:)
И българската проза, не на Рьоне Госини, а на Елин Пелин...
Там Андрешко е Умен селянин...
цитирай
23. анонимен - stv - Мило мое чаровно създание,
21.11.2013 17:55
Тук не коментирам трудовете на професора. Има място и време за това.
Тук коментирам наглостта на един ОПАСЕН етно-политически лалугер.
Относно "бозата" - явно малко е прекалил с "умозаключението си". Може и сам да съжалява за това .
Умоизлиянието :
" .......този народ да започне да мисли себе си като нация. Имам предвид нация, която е съставена не само от мнозинствения български етнос, но нация, която включва в себе си и турци, и роми, и помаци, и всички общности, които традиционно населяват тази земя".

трябва да остане в историята на етнополитическата психоаналитична "алабалистиката" !
цитирай
24. smilodont - Е това е в България. За да се запази ...
21.11.2013 18:03
Е това е в България . За да се запази една партия сме съгласни да унищожим държавата .За 8 месеца куп зулуми направиха а още дъвчат Борисов. Последното което може да спретнете на народа това е етнически проблем но греховете ви са толкова много че това е капка в морето. МАФИЯ .
цитирай
25. анонимен - blackpredator - Черно манияче, или каквото си там ....
21.11.2013 18:08
Нищо не си схванал, ами си се хванал не където и както трябва.
Споко, да не се повредиш !
цитирай
26. theeconomist - Чара, поздрави за интервюто с този човек!
21.11.2013 18:41
За съжаление никой не е пророк в собственото си село, още повече, че гласа му не може да се чуе от грухтенето на зурлите пълни с кариеси на голото политикантстване и откровенна свинска демагогия!

Политическата слепота е като кокошата, трябва малко сумрак и много кудкудякане ....

Не обръщай внимание на словоблудците по-горе, те са еманация на анцузите и зелените чорапи...:-))
цитирай
27. freeoldmen - Не съм съгласен да не гледаме личността!
21.11.2013 18:55
"chara - Защо коментирате личността на проф. Георгиев, а не това, например"

Иде време разделно, разбира се, че е от върховно значение КОЙ говори.
Защото и райски живот да ни обещават, и съкровени истини да споделят,
гадните хора го правят за лошо...

цитирай
28. chara - theeconomist Утре ще кача едно още по-скандално! Дано пък то се хареса! :)
21.11.2013 19:05
На откровено "син" експерт, участвал в стачките през 1990 г.
цитирай
29. blondinkas4uk09 - Горките студенти!
21.11.2013 20:06
Какви професори само им преподават. Още миличкият ни дели на партии. Ама това беше през миналия век, професоре... Хората не искат ни ГЕРБ, ни възхваляваните от теб БСП и ДПС, не искаме цветове, а пряка демокрация, т.е. сами да си поемем отговорност (не виждам Швейцария да е много пострадала от пряката демокрация, значи не е чак толкова лошо). А иначе разбирам защо човекът симпатизира на тази доста скромна умствено част от електората, която в събота беше на Орлов мост - елементарен инстинкт за съмосъхранение: такива хора му трябват, иначе кой ще му слуша лекциите :). А е и по-добре да ги ухажваме тях, защото те са вече мнозинството от избирателите, от тях зависи да сме на власт, другите отдалече се смеят на подобни брътвежи. Жалко, че заради подобни управници и професори, така се опростачи цялата държава.
цитирай
30. started - ПОРЕДНИЯ ДЕБИЛ И МИЛИЦИОНЕР СЕ ОБАДИ
21.11.2013 20:16
stv написа:
Никаква марионетка не е Георгиев, а те дразни с това, че е независимо мислещ човек. Прочети внимателно какво е казал и тогава си отварявй плювалника. А твоят мозък е пълен с буби и наистина имаш нужда от лечение.

started написа:
"По същия начин за корупция, за необуздан и неприкриван ламтеж за богатства и власт преди около три години беше изхвърлен от ръководството на ДПС и друг ибрикчия – небезизвестният идеолог и строител на тази етническа партия, така наречения университетски „професор“ по социална, етническа и политическа психология в СУ „Св.Климент Охридски”, доктор по социология и доктор на психологическите науки Людмил Георгиев." ТОВА Е ЧАСТ ОТ СТАТИЯТА НА проф. ЯНКО ЯНКОВ -ПРИЗНАТ ОТ АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ЗА ПОЛИТЗАТВОРНИК №3 В ЕВРОПА.НЕКА ВСИЧКИ НЕЗОМБИРАНИ, КОИТО ОЩЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ ДА ПРОЧЕТАТ СТАТИЯТА, ЗА ДА ИМ СТАНЕ ЯСНО КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЪПРОСНИЯ "ПРОФЕСОР" И КАК ОБЛЪЧВАТ МОЗЪЦИТЕ НА МАСИТЕ ПОДОБНИ ДЕГЕНЕРАТИ -МАРИОНЕТКИ НА ИСТИНСКИТЕ КУКЛОВОДИ. :http://iankov.blogspot.com/2013/11/718.html .


МАЙ ОТ ЕДНО БОЛШЕВИШКО КОТИЛО СТЕ С ДРУГАРЯ ГЕОРГИЕВ ОКИЧЕН С МИЛИЦИОНЕРСКО ЗВАНИЕ "ПРОФЕСОР". ЩО ЗА НИЩОЖЕСТВО МОЖЕ ДА НАРИЧА ЯНКО ЯНКОВ ПСИХОПАТ? НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ СИ ОТ НЕГОВИТЕ ЗНАНИЯ,КУЛТУРА И ЕРУДИЦИЯ,КАКТО И ОТ ТОЧНИТЕ МУ КОМЕНТАРИ И СТАТИИ. РАЗБИРАМ,ЧЕ СИ ПРОДУКТ НА МИЛИЦИОНЕР-СОЦИАЛИЗМА,ОТ ТЪЛПАТА МАСОВИ ИДИОТИ СЛЕЗЛИ ОТ БОЛШЕВИШКИЯ КОНВЕЕР ЗА ЕРЗАЦ СЪЩЕСТВА-ВТОРА УПОТРЕБА С ГЛАВИ НАТЪПКАНИ СЪС СЪРПОВЕ,ЧУКОВЕ И ПЕТОЛЪЧКИ.ТЪЙ КАТО НЕ МОГАТ ДА ОПРОВЕРГАЯТ ДОКАЗАНИТЕ ФАКТИ ЛУМПЕНИ КАТО ТЕБЕ, ЗАЧЕНАТИ В БАРДАЦИТЕ НА БКП-ДС СИ СЛУЖАТ С БОЛШЕВИШКИТЕ ПОХВАТИ-ОБЯВЯВАТ НОРМАЛНИТЕ ХОРА,НЕ ЗАРАЗЕНИ С КОМУНИСТИЧЕСКА ЗАРАЗА ЗА БОЛНИ,ЛУДИ,ПСИХОПАТИ. Тъкмо поради това за университетския „професор“ властовите надежди изобщо не са угаснали, и ето го Людмил Георгиев – един от главните герои в жалкия български театър, отново е на сцената, надянал нова маска. Дори изритан отвсякъде, трябва да бъде забелязан, за да бъде „намърдан“ отново във властта, а той знае как – като громи и плюе там, където довчера е близал. Явно този изпитан метод на мерзавците и подлеците перфектно е усвоен и прилаган от университетския „професор“
цитирай
31. started - КЪМ СЪЩЕСТВОТО stv
21.11.2013 20:23
МАЙ ОТ ЕДНО БОЛШЕВИШКО КОТИЛО СТЕ С ДРУГАРЯ ГЕОРГИЕВ ОКИЧЕН С МИЛИЦИОНЕРСКО ЗВАНИЕ "ПРОФЕСОР". ЩО ЗА НИЩОЖЕСТВО МОЖЕ ДА НАРИЧА ЯНКО ЯНКОВ ПСИХОПАТ? НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ СИ ОТ НЕГОВИТЕ ЗНАНИЯ,КУЛТУРА И ЕРУДИЦИЯ,КАКТО И ОТ ТОЧНИТЕ МУ КОМЕНТАРИ И СТАТИИ. РАЗБИРАМ,ЧЕ СИ ПРОДУКТ НА МИЛИЦИОНЕР-СОЦИАЛИЗМА,ОТ ТЪЛПАТА МАСОВИ ИДИОТИ СЛЕЗЛИ ОТ БОЛШЕВИШКИЯ КОНВЕЕР ЗА ЕРЗАЦ СЪЩЕСТВА-ВТОРА УПОТРЕБА С ГЛАВИ НАТЪПКАНИ СЪС СЪРПОВЕ,ЧУКОВЕ И ПЕТОЛЪЧКИ.ТЪЙ КАТО НЕ МОГАТ ДА ОПРОВЕРГАЯТ ДОКАЗАНИТЕ ФАКТИ ЛУМПЕНИ КАТО ТЕБЕ, ЗАЧЕНАТИ В БАРДАЦИТЕ НА БКП-ДС СИ СЛУЖАТ С БОЛШЕВИШКИТЕ ПОХВАТИ-ОБЯВЯВАТ НОРМАЛНИТЕ ХОРА,НЕ ЗАРАЗЕНИ С КОМУНИСТИЧЕСКА ЗАРАЗА ЗА БОЛНИ,ЛУДИ,ПСИХОПАТИ." Тъкмо поради това за университетския „професор“ властовите надежди изобщо не са угаснали, и ето го Людмил Георгиев – един от главните герои в жалкия български театър, отново е на сцената, надянал нова маска. Дори изритан отвсякъде, трябва да бъде забелязан, за да бъде „намърдан“ отново във властта, а той знае как – като громи и плюе там, където довчера е близал. Явно този изпитан метод на мерзавците и подлеците перфектно е усвоен и прилаган от университетския „професор“." http://iankov.blogspot.com/2013/11/718.html
цитирай
32. chara - Леле, какви страсти между анонимни профили!
21.11.2013 21:15
Що така?
И какво като едните са "сини", а другите "червени"?
Нали пред урните гласът на всеки един от нас тежи еднакво?
Толкова ли не можем спокойно да разговаряме помежду си?
Какво делим?
цитирай
33. born - Когато се посочват цифри в подкрепа ...
21.11.2013 21:28
Когато се посочват цифри в подкрепа на една или друга теэа е наложително да се коригират с коефициент на манипулация. В този смисъл простото изчисление сочи, че посоченият брой 50000 представлява 0, 7 % от населението.Да не говорим за платеното участие на митингуващите, което е вън от всякакво съмнение. Така, че подобна "подкрепа" не означава абсолютно никакво доказателство за някаква масирана подкрепа.
цитирай
34. blondinkas4uk09 - Няма
21.11.2013 21:33
значение кой е "син" и кой "червен", има значение дали си носител на средните векове или на бъдещето.
цитирай
35. stv - Не знаеш с кого говориш
21.11.2013 21:37
А Янко действително е графоман и досадник, при това - не особено интелигентен.
Що се отнася до Георгиев, вие и двамата с Янко, взети заедно не можете да стигнете и прашинките под нозете му! :)

started написа:
МАЙ ОТ ЕДНО БОЛШЕВИШКО КОТИЛО СТЕ С ДРУГАРЯ ГЕОРГИЕВ ОКИЧЕН С МИЛИЦИОНЕРСКО ЗВАНИЕ "ПРОФЕСОР". ЩО ЗА НИЩОЖЕСТВО МОЖЕ ДА НАРИЧА ЯНКО ЯНКОВ ПСИХОПАТ? НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ СИ ОТ НЕГОВИТЕ ЗНАНИЯ,КУЛТУРА И ЕРУДИЦИЯ,КАКТО И ОТ ТОЧНИТЕ МУ КОМЕНТАРИ И СТАТИИ. РАЗБИРАМ,ЧЕ СИ ПРОДУКТ НА МИЛИЦИОНЕР-СОЦИАЛИЗМА,ОТ ТЪЛПАТА МАСОВИ ИДИОТИ СЛЕЗЛИ ОТ БОЛШЕВИШКИЯ КОНВЕЕР ЗА ЕРЗАЦ СЪЩЕСТВА-ВТОРА УПОТРЕБА С ГЛАВИ НАТЪПКАНИ СЪС СЪРПОВЕ,ЧУКОВЕ И ПЕТОЛЪЧКИ.ТЪЙ КАТО НЕ МОГАТ ДА ОПРОВЕРГАЯТ ДОКАЗАНИТЕ ФАКТИ ЛУМПЕНИ КАТО ТЕБЕ, ЗАЧЕНАТИ В БАРДАЦИТЕ НА БКП-ДС СИ СЛУЖАТ С БОЛШЕВИШКИТЕ ПОХВАТИ-ОБЯВЯВАТ НОРМАЛНИТЕ ХОРА,НЕ ЗАРАЗЕНИ С КОМУНИСТИЧЕСКА ЗАРАЗА ЗА БОЛНИ,ЛУДИ,ПСИХОПАТИ." Тъкмо поради това за университетския „професор“ властовите надежди изобщо не са угаснали, и ето го Людмил Георгиев – един от главните герои в жалкия български театър, отново е на сцената, надянал нова маска. Дори изритан отвсякъде, трябва да бъде забелязан, за да бъде „намърдан“ отново във властта, а той знае как – като громи и плюе там, където довчера е близал. Явно този изпитан метод на мерзавците и подлеците перфектно е усвоен и прилаган от университетския „професор“." http://iankov.blogspot.com/2013/11/718.html

цитирай
36. stv - Коя си ти?
21.11.2013 21:50
Вие, които плюете по един голям учен, не съзнавате собствената си нищожност! :)))

blondinkas4uk09 написа:
Какви професори само им преподават. Още миличкият ни дели на партии. Ама това беше през миналия век, професоре... Хората не искат ни ГЕРБ, ни възхваляваните от теб БСП и ДПС, не искаме цветове, а пряка демокрация, т.е. сами да си поемем отговорност (не виждам Швейцария да е много пострадала от пряката демокрация, значи не е чак толкова лошо). А иначе разбирам защо човекът симпатизира на тази доста скромна умствено част от електората, която в събота беше на Орлов мост - елементарен инстинкт за съмосъхранение: такива хора му трябват, иначе кой ще му слуша лекциите :). А е и по-добре да ги ухажваме тях, защото те са вече мнозинството от избирателите, от тях зависи да сме на власт, другите отдалече се смеят на подобни брътвежи. Жалко, че заради подобни управници и професори, така се опростачи цялата държава.

цитирай
37. blondinkas4uk09 - Извинявай, Мила Stv,
21.11.2013 22:16
нямам намерение да ти отговарям преди да си избършеш пяната от устата. Лекувай се :) :) :)
цитирай
38. ko642 - Добре, ще се опитам да кометирам думите на професора :)
21.11.2013 22:30
chara написа:
" В тези етапи, в които старите норми вече ги няма, а новите все още не са утвърдени и не функционират, като културни регулатори на мисленето и поведението се възпроизвеждат точно тези типични представи за значението на индивидуалното оцеляване и липсата на чувството за общност. Нещо повече - в такава психична среда държавата се разглежда като ненужно бреме, което е дошло незнайно откъде и определено пречи на индивидуалното битие. Затова българската общност предпочита да делегира права на друг, който да се оправя с тази тежест, с държавата. "

..................
Според мен доминацията на индивидуализма и негативното отношение към държавата не стана за една нощ а е резултат от годините в които държавата не помагаше а напротив пречеше на българина да живее нормално (комунистическия пеериод) а от един период нататък да оцелява (пост комунистическия). Старите норми всъщност някак си не 'тежаха' а биваха силом налагани и поради а това бе лесно да се нарушават. Повечето от така наречените 'норми' в западния свят са налагани от с векове (от църквата) и никога на са били оспорвани. Нормите в България се лашкат от едната крайност на друга.

Поздрави!

ВВ
цитирай
39. chavdar01 - ЧАРА,ЯКО ТЕ ЗАЯДОХА ГЕРБЕРАСТИТЕ!
21.11.2013 22:43
НО НЕ МОГА ДА ГИ РАЗБЕРА.АКО СА КРАЛИ ЗАЕДНО С ПАТРОНА СИ,РАЗБИРАМ ГИ.
-ИМАТ ОБЩИ ИНТЕРЕСИ. НО АКО СА РЕДОВИ ГЕРБЕРАСТИ НЕ МОГА ДА ГИ РАЗБЕРА.
НЕ ВИЖДАТ ЛИ КАКВО СТАВА ИЛИ СА ВЕЧЕ С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ?!
цитирай
40. eloiz - Чара, бих искала да илюстрирам
21.11.2013 23:03
с описанието на един случай част от казаното в интервюто... И така, става въпрос за мой близък, упорито борещ се да прави своя малък бизнес в градец с (напоследък) рязко затихващи функции (резултат от дългогодишно некомпетентно управление на местната власт и традиционното нехайство на държавната такава). Моят познат се възмущава открито от откровената простотия на общинарите, но когато му кажа "Ок, ще ти направим една кампания, отиди в общината и им разрови далаверите, направи нещо полезно за града", той бие отбой, по следните, според него, причини :
- в общината ходели само хора, които не били реализирани никъде другаде;
- какво щяло да стане с бизнеса му, докато него го нямало;
- за да победи на изборите, трябвало да влезе в партия и да прави компромиси със себе си, които нямало да може да направи ;
- не помня какво беше още....
А общината, заради която водим титаничните дискусии с него, продължава да запада, вече главоломно, и бизнесът на моя познат, както и този на всички останали в града, бутащи мизерната местна икономика, се крепи на чудо...
(Винаги съм се удивлявала на дълбоко насадените у жителите на малките населени места комплекси, благодарение на които "големите" партии печелят изборите там с "функционери" и "парашутисти", мисля обаче, че това вече не е правило...) Числя, че промяната трябва да започне не от столицата, а от малките населени места, които по-лесно и безболезнено биха могли да бъдат "нормализирани", ако излязат от "темерутското" си настроение, в това отношение професорът е прав... Стига разбира се, хората там да престанат да псуват Бойко Борисов, Сергей Станишев и Пламен Орешарски, които така или иначе няма да им донесат във вълшебен чувал гориво за снегорините...
цитирай
41. zarenkow - Какви учени, какви герберисти, какви професори та и академици даже ?
21.11.2013 23:04
Крайно време е ментетата, клакьорите и слугинажа на бкп да ходят да пасат добитъка, а не да говорят глупости. То бива ментарджилък, ама чак толкова, всъщност наглостта е била винаги подписа на посредствения. Тоя си няма и представа за какво става дума.
цитирай
42. chara - Сърдете се колкото искате, скъпи колеги съблогери (с извинение, щото блогер
21.11.2013 23:09
стана мръсна дума откакто едни хора се представят за такива и се опитват да ни поучават във всички посоки), но като чета коментарите ви, виждам, че професорът е прав! Ще ми се да не беше, ама е!

Вие гледате на държавата като нещо извън вас и паралелно съществуващо. Е, докато не започнете да мислите държавата като своя, като свой ангажимент и отговорност, все на този хал ще са нещата на територията, наречена България.

Ето ги и думите на Л. Георгиев (да не се морите да ги търсите в текста, че четенето, не е като упражняването на фината моторика на ръцете) :

"Що се отнася до "красивото обещание", все се надявам, че народът ще започне да усеща най-после, че грижата за държавността е преди всичко негова, че той не може да се откаже от тази си роля и да я делегира на друг, независимо от илюзиите на изборните процеси."

:)
цитирай
43. chara - chavdar01 Нека се забавляват!
21.11.2013 23:15
Това е шоу!

И да се погледнат обаче какво са постигнали и каква следа са оставили. Щото книгите на професора са в Народната библиотека! И не само българската!
Факт!



цитирай
44. stv - Още един факт!
21.11.2013 23:56
За да успокоя завистниците, за момент, ще оставя настрана научната и преподавателска дейност на Георгиев.

Неоспорим факт е, че от изборите насам, досега, Георгиев направи добрите анализи на ситуацията в страната.

Нещо повече:
Прогнозите, които даде се сбъднаха! Документирано е!

Цялата пасмина от пишман анализатори - и "леви" и "десни" се окака за пореден път. Да ги изброявам ли?

Що се отнася до "заплахите," лицата Калин Янакиев, Цветозар Томов, Недялко Йорданов и кой ли не още, напоследък започнаха да повтарят като папагали тезата за тиха, студена или каквато и да е гражданска война. А Георгиев каза в прав текст още преди около 3 месеца, че ако Мутрата Борисов не се оттегли от "политиката" е възможна гражданска война в страната.

Занемейте пред фактите, драги коментатори. Нищо, че не сте богове :))))

chara написа:
Това е шоу!

И да се погледнат обаче какво са постигнали и каква следа са оставили. Щото книгите на професора са в Народната библиотека! И не само българската!
Факт!




цитирай
45. анонимен - Хубав шут в задника на зомбарите. ...
22.11.2013 00:21
Хубав шут в задника на зомбарите. Браво! Хич да не ти пука от истеричните вайкания на няколко заблудени овчици. Ще поблеят още малко и ще си идат по кошарите. Хора които са винаги срещу всичко, са и срещу себе си. Лошото е, че трябва да ги влачим с нас.
цитирай
46. neshin - Абсолютно прав е проф. Георгиев!
22.11.2013 00:30
И още нещо от него -

Някакъв “ранобуден” студент, Борис, при Цецето и Митака в “Лице в лице” показа книгата на проф. Авраам Ноам Чомски “Окупирай” и свития юмрук – демек “ранобудните” са част от движението “Окупирай Уолстрийт”?!?…
Алооо, тъпанарите, ами защо не окупирахте банките, а не Университета бе, кретени? Защо тъкмо представители на олигархията като Прокопиева и другите кучки са ви водачи, нали сте част от световното движение тъкмо срещу господството на едрия капитал?

Защо атакувате Алма Матер и Парламента, а не офисите, именията и собствеността на мафията, която няма партиен цвят, защото всички партии са нейни? Защо бе, кретени, се пишете за десни, след като “Окупирай Уолстрийт” е тъкмо съвременно радикално ляво движение?…

Искам да кажа, че върхът на невежеството е да показваш книга на Ноам Чомски, чрез която да си мислиш, че хем си част от движението “Окупирай”, хем си десен!?! А до младежа Борис седеше колегата от СУ проф. Сашо Кьосев?!?…
Уважаеми дами и господа, няма такава простотия! Честно!
Това е положението…

Проф. Людмил Георгиев

цитирай
47. chavdar01 - ЧАРА,ДОСТА БЪЛГАРИ ЖЕЛАЯТ ИСЛАНДСКИЯТ МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ!
22.11.2013 10:45
......САМО ЧЕ,МНОГО МАЛКО ЗНАЯТ,ЧЕ В ИСЛАНДИЯ НА ВСЕКИ ДЕСЕТ ДУШИ ИМА ПО ЕДИН,КОЙТО Е НАПИСАЛ,ПОВТАРЯМ НАПИСАЛ ПО ЕДНА КНИГА,А В БЪЛГАРИЯ
НЯМА ТАКОВА СЪОТНОШЕНИЕ ЗА ПРОЧЕЛ,А НЕ ЗА НАПИСАЛ!!!
МИСЛЯ ЧЕ ВСИЧКО Е ЯСНО.И ЗАТОВА ВИНАГИ СЪМ ПРЕДЛАГАЛ
ЦЕНЗОВО ГЛАСУВАНЕ!
БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ-1 ГЛАС.
СЪС ОСНОВНО-2 ГЛАСА
СЪС СРЕДНО-3 ГЛАСА
С ВИШЕ-4 ГЛАСА!
УЧЕТЕ БЕ ХОРА,НЕ БОЛИ!!!
А И НЯМА ДИСКРИМИНАЦИЯ.


цитирай
48. ok3223 - "НА ИДИОТИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ" ...НЕЗАБАВНО!!!
22.11.2013 11:03
"Някакъв “ранобуден” студент, Борис, при Цецето и Митака в “Лице в лице” показа книгата на проф. Авраам Ноам Чомски “Окупирай” и свития юмрук – демек “ранобудните” са част от движението “Окупирай Уолстрийт”?!?…
Алооо, тъпанарите, ами защо не окупирахте банките, а не Университета бе, кретени? Защо тъкмо представители на олигархията като Прокопиева и другите кучки са ви водачи, нали сте част от световното движение тъкмо срещу господството на едрия капитал?
Защо атакувате Алма Матер и Парламента, а не офисите, именията и собствеността на мафията, която няма партиен цвят, защото всички партии са нейни? Защо бе, кретени, се пишете за десни, след като “Окупирай Уолстрийт” е тъкмо съвременно радикално ляво движение?…
Уважаеми дами и господа, няма такава простотия!".Л.Георгиев
Голямо мерси,че си взела интервю от точния човек в точното време.Който е казал нелицеприятни истини за кликата от идеолози на готвения преврат в лицето на ГЕРБ,РЕФОРМ.БЛОК И КУПЧИНАТА ПАРТИЙКИ не влезли в НС на последните избори,и на АНДРЕШКОВЦИТЕ ТУК.
Не коментират истините изнесени от професора,защото са железни,а коментират човека Л.Георгиев,като лъжите са повече от поносимото.
НАИСТИНА,НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ТАКА.ШАЙКИ ОТ ПО 100-НА ПЛАТЕНИ ПРОВОКАТОРИ-ПРОТЕСТЕРИ ДА БЛОКИРАТ КРЪСТОВИЩА,ДА СЕ ОПИТВАТ ДА ЩУРМУВАТ НС,ДА СЪБОТИРАТ РАБОТАТА НА НС,НА ПРАВИТЕЛСТВОТО,ЖИВОТА НА СТОЛИЦАТА,И ДА НЯМА НИКОЙ ЗАДЪРЖАН ОТ МВР,ПОДВЕДЕН ПОД ОТГОВОРНОСТ ОТ ПРОКУРАТАУРАТА И ДАДЕН НА СЪД.
Та те са шепа престъпници,бе.Наети да дестабилизират държавата и докарат ГРОБ+РЕФ.БЛОК НА ВЛАСТ,И ДА ЗАПЕЯТ СТАРАТА ГРОБАРСКА ПЕСЕН(МАГИСТРАЛИ,ЛЕНТИ),па нека се палят и горят от безизходност и мизерия българи.
Няма да ви се случи.Напразно са морите.Всички разбраха кои сте.Соросоиди наемници,агенти на Отворено об-во,на задгранични фондации,зад които са ЦРУ,МОСАД...шайки българофоби.
Време е МВР и ДАНС да озаптят провокаторите,да очистят София от паплачта,нормализират живота и сложат в ред във всичко.
ДА СЕ ВИДИ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА СЪЩЕСТВУВА,Е НА МЯСТО СИ.
цитирай
49. анонимен - Г-жо Василева....
22.11.2013 12:26
Вместо "контра"коментар в защита на всички, които са против, но не знаят защо и ...
В същност и аз се обърках като тези, които бяха на митингите и не знаеха защо са там ... :) До тук с майтапа. Сега по същество.

Ще бъда приятно изненадан АКО УСПЕЕТЕ ДА НИ ЗАРАДВАТЕ, КАТО СЛЕДВАЩИЯТ ВАШ СЪБЕСЕДНИК Е ПОЛИТОЛОГЪТ ИВАН КРЪСТЕВ.

ПРОФЕСИОНАЛИСТ, КОЙТО ЗА РАЗЛИКА ОТ ДВАМАТА ПРЕДЛОЖЕНИ НА ВНИМАНИЕТО НИ ДО ТУК "ИНТЕРВЮИРАНИ" НЯМА, ДОКОЛКОТО МИ Е ИЗВЕСТНО, НИТО ЯВНО ИЗРАЗЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ И ОБРЕМЕНЕНОСТИ , НИТО Е СОБСТВЕНИК, ИЛИ УПРАВИТЕЛ НА МЕДИИ и ФИРМИ С НЕСВОЙСТВЕНИ НА СПЕЦИАЛНОСТТА ИМ ДЕЙНОСТИ, КОЕТО НЕМИНУЕМО ВНУШАВА "ОБОСНОВАНИ СЪМНЕНИЯ" ЗА НЯКАКВИ ВИДОВЕ "ОБВЪРЗАНОСТИ".

ЗАЩОТО ПОЛИТОЛОГ С ИЗРАЗЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ, НЕЗАВИСИМО ОТ ДАР СЛОВО И ЕРУДИЦИЯ, Е ПОДВЛАСТЕН НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ИДЕИ, А ТОВА НЕ САМО ОПОРОЧАВА БЕЗПРИСТРАСТНОСТТА НА АНАЛИЗИТЕ МУ, НО И СЕЕ ЗАБЛУЖДЕНИЯ С ОПРЕДЕЛЕНИ ЦЕЛИ.

ЗАЩОТО ПОЛИТОЛОГ, ПРЯКО УЧАСТВАЩ "НА ЕДРО" В МАСМЕДИИ И ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА ДЪРЖАВАТА И ЗАИНТЕРЕСОВАН ОТ ТАЗИ СИ "ДОПЪЛНИТЕЛНА ЗАРАБОТКА" , НЕМИНУЕМО Е ОБВЪРЗАН СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ СОБСТВЕНИТЕ СИ И КЪМ "ТРЕТИ СТРАНИ" ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ.

Т.Е. ПОДОБЕН "ПОЛИТОЛОГ" ПРОСТО ЩЕ Е НАЙ- ОБИКНОВЕН ПОЛИТИК-БИЗНЕСМЕН, ПИАР, ИЛИ ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ ОБИКНОВЕНА "ГОВОРЕЩА ГЛАВА". ПЪК БИЛ ТОЙ ПРОФЕСОР С, ИЛИ БЕЗ ДОКТОРСКА ТИТЛА, ИЛИ КОНЮНКТУРЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЖЕИГРАЧ.

А ТОВА ПРОСТО Е ЖИВА ПОДИГРАВКА С ПРОФЕСИОНАЛНАТА ЕТИКА ОТ СТРАНА НА ПОДОБНИ "ПОЛИТОЛОЗИ" !

ЗА ДА СЕ СЛОЖИ НАИСТИНА КРАЙ НА "ПОДОБНИ ИДИОТИИ" от "ПОДОБНИ ПОЛИТОЛОЗИ" !!!
цитирай
50. stv - "Браво" Андрешко
22.11.2013 15:53
Или наистина си невежа и наивник, или селски хитрец. Не знаеш ли за зависимостите на Иван Кръстев? Не ти ли е известна ролята му за възкачването на Боко Тъпото във властта?

И не знаеш ли, че всеки, който се "врътка" по медиите е "защипан?"

Защо не предложиш и Огнян Минчев? Това е по-добра идея, въпреки, че резултатът - т.е. интервюто, съвсем няма да бъде такъв, какъвто искаш :))))

andreshko написа:
Вместо "контра"коментар в защита на всички, които са против, но не знаят защо и ...
В същност и аз се обърках като тези, които бяха на митингите и не знаеха защо са там ... :) До тук с майтапа. Сега по същество.

Ще бъда приятно изненадан АКО УСПЕЕТЕ ДА НИ ЗАРАДВАТЕ, КАТО СЛЕДВАЩИЯТ ВАШ СЪБЕСЕДНИК Е ПОЛИТОЛОГЪТ ИВАН КРЪСТЕВ.

ПРОФЕСИОНАЛИСТ, КОЙТО ЗА РАЗЛИКА ОТ ДВАМАТА ПРЕДЛОЖЕНИ НА ВНИМАНИЕТО НИ ДО ТУК "ИНТЕРВЮИРАНИ" НЯМА, ДОКОЛКОТО МИ Е ИЗВЕСТНО, НИТО ЯВНО ИЗРАЗЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ И ОБРЕМЕНЕНОСТИ , НИТО Е СОБСТВЕНИК, ИЛИ УПРАВИТЕЛ НА МЕДИИ и ФИРМИ С НЕСВОЙСТВЕНИ НА СПЕЦИАЛНОСТТА ИМ ДЕЙНОСТИ, КОЕТО НЕМИНУЕМО ВНУШАВА "ОБОСНОВАНИ СЪМНЕНИЯ" ЗА НЯКАКВИ ВИДОВЕ "ОБВЪРЗАНОСТИ".

ЗАЩОТО ПОЛИТОЛОГ С ИЗРАЗЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ, НЕЗАВИСИМО ОТ ДАР СЛОВО И ЕРУДИЦИЯ, Е ПОДВЛАСТЕН НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ИДЕИ, А ТОВА НЕ САМО ОПОРОЧАВА БЕЗПРИСТРАСТНОСТТА НА АНАЛИЗИТЕ МУ, НО И СЕЕ ЗАБЛУЖДЕНИЯ С ОПРЕДЕЛЕНИ ЦЕЛИ.

ЗАЩОТО ПОЛИТОЛОГ, ПРЯКО УЧАСТВАЩ "НА ЕДРО" В МАСМЕДИИ И ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА ДЪРЖАВАТА И ЗАИНТЕРЕСОВАН ОТ ТАЗИ СИ "ДОПЪЛНИТЕЛНА ЗАРАБОТКА" , НЕМИНУЕМО Е ОБВЪРЗАН СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ СОБСТВЕНИТЕ СИ И КЪМ "ТРЕТИ СТРАНИ" ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ.

Т.Е. ПОДОБЕН "ПОЛИТОЛОГ" ПРОСТО ЩЕ Е НАЙ- ОБИКНОВЕН ПОЛИТИК-БИЗНЕСМЕН, ПИАР, ИЛИ ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ ОБИКНОВЕНА "ГОВОРЕЩА ГЛАВА". ПЪК БИЛ ТОЙ ПРОФЕСОР С, ИЛИ БЕЗ ДОКТОРСКА ТИТЛА, ИЛИ КОНЮНКТУРЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЖЕИГРАЧ.

А ТОВА ПРОСТО Е ЖИВА ПОДИГРАВКА С ПРОФЕСИОНАЛНАТА ЕТИКА ОТ СТРАНА НА ПОДОБНИ "ПОЛИТОЛОЗИ" !

ЗА ДА СЕ СЛОЖИ НАИСТИНА КРАЙ НА "ПОДОБНИ ИДИОТИИ" от "ПОДОБНИ ПОЛИТОЛОЗИ" !!!

цитирай
51. анонимен - stv - Или си чаровно провокативна,
22.11.2013 18:03
или се правиш на остроумна, но и в двата случая изглеждаш смешно, дори глупаво.

Явно всичко и всички приемаш "по симпатии", но това говори за ограниченост и бягство от това да чуеш нещо неудобно за личното си его.

Разтвори кръгозора си, бъди по-широко скроена - не телесно, в никакъв случай, а интелектуално. Така ще намалиш материалната храна за сметка на духовната . :))))

цитирай
52. анонимен - Ние си чатиме в чужд двор, а " chara" потрива доволно ръце,
22.11.2013 18:06
следейки увеличаващия се брой на "коментарите" .... :)
цитирай
53. logo - Интервюто е изключително интересно и актуално
22.11.2013 19:41
Поздравления! Поставя нови въпроси, кара те да мислиш от друг ъгъл.

Хегел е писал, че логиката не може да бъде емпирична наука. В смисъл - не може да разберем какви са законите на логиката като наблюдаваме как разсъждават хората. Защото, казва той - повечето хора не разсъждават логично.

Голяма част от хората не умеят да разсъждават, не могат и да спорят. Не могат, защото не са свободни. Само свободният човек може да разсъждава защото само свободният човек цени истината. Несвободният е свикнал да се подчинява. Подчинява се и в мисленето - търси авторитети, на които да вярва.

Затова и тази масова страст да се спори като се плюе онзи който е казал нещо - ами нямат си хората друга логическа координатна система, ориентират се по авторитета на автора. И като искат да опровергаят нещо - плюят автора.

Едно време давах на студентите си задача да пишат есета под псевдоними. Събирах есетата без да знам кое есе на кого е, четяхме и обсъждахме. Подписваха се "Пепеляшка", "Кумчо Вълчо" и т.н. Всъщност идеята не бе моя, прочетох я в една книга за методика на преподаване от Минския университет, просто я приложих.

Резултатите бяха удивителни. Толкова оживени дискусии и смислени разговори се водеха - защото авторите бяха скрити и не бе възможно да се използва аргументи ад хоминем (срещу личността на автора).

Затова предлагам, направи един експеримент. Вземи едно интересно интервю като това тук и го публикувай с псевдоним на автора. Обяви, че истинският автор ще бъде разкрит примерно след 10 дни. Мисля, че като не могат да плюят автора, хората повече ще мислят обсъждат какво точно е казано.

Поздрави още веднъж, много ми бе интересно!
цитирай
54. ok3223 - Андрешко бабин ...
22.11.2013 20:30
Ти си невежа или глупак, или и двете заедно ...Иван Кръстев, заедно с Дебелата свиня Огнян Минчев изиграха навремето, и сега играят кални роли в съвременната българска политика. Като почти явни агенти на американските фондации(зад които надзърта ЦРУ), финасиращи заедно с Сорос софийските надничари-протестери.Като Огнян минчев е в ръководството на Отворено общество и още на няколко подобни не правителствени организации, а този ИВАН КРЪСТЕВ, КАТО ОСОБЕНО ЗАСЛУЖИЛ, Е ИЗТЕГЛЕН И КУРДИСАН НА РАБОТА В ЦЕНТРАЛАТА НА АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ, ЗАНИМАВАЩА се с АНАЛИЗИ НА МЕЖДУНАРОДНИ ПОЛИТИКИ И ПРОБЛЕМИ, НАМИРАЩА СЕ В СТОЛИЦАТА НА АВСТРИЯ - ВИЕНА.
От години не живее в България, а в Австрия, като анализатор и служител от средно ниво в тази фондация.
За каква негова обективност може са се говори, като е купен и платен, и е на служба при американци.
Има кръг от олигарси около в.Капитал, прокопиевци, Бориславова, и др., които са занимават със социално инженерство, като един от асовете на тази група, като професионален анализатор и специалист в тази област е твоят Иван Кръстев.
На този кръг и хора като Кръстев твърдят запознати, е заслугата за лансирането на Боко Тиквата за генерал, кмет и накрая за майтап ... за министър председател, въпреки абсолютната му непригодност за тази работа.
Та този Иван Кръстев(белязания) е едно от най-големите лекета на ПРЕХОДА, и абсолютен русофоб и американофил,едно найстина вредно копеле, донесло много беди на България.
цитирай
55. tomich - Единственото за което мога да те ...
22.11.2013 23:26
Единственото за което мога да те поздравя, уважаема Chara, е че си избрала за интервюто интелигентен "наУчник"(подразбирай - Учен), чията интелигентна културна реч е гладка и лъскава като току-що излъскан паркет, на който човек може лесно да се подхлъзне :)... Щях да напиша още един пост, подобен на онзи за интервюто ти взето от известния Кънчо Стойчев, но след прочитане на някои точни и обективни коментари реших, че е излишно. Затова ще се "отчета" само с няколко изречения.
В цялото интервю заедно с коментарите ме впечатлиха три знакови неща. Първото е елегантно прикритата червена демагогия на професора, подкрепена пак с изопачени истини и откровени лъжи. Въпреки че жонглира като цирков артист с професионални понятия и термини от социологията, етиката и естетиката, допуска скандално неразбиране на разликата между понятията народ и нация, само за да "пробута" тихомълком под сурдинка едно имагинерно обяснение или оправдание на "братската" прегръдка на г-н Станишев с заместника на Доган г-н Местан...Подобни братски прегръдки бяха патент на Т.Живков и Брежнев. Второ, никакъв диалог, никакво единение не е възможно между лидери на партии, когато изключително агресивната, демагогска и лицемерна реч на Станишев пред митинга на БСП и ДПС беше насочена лично срещу Борисов и ПП Герб...Същата обречена стратегия проличава ясно и в отговорите на професора. И третото, последно. Моите уважения към теб, Chara, но от твоите интервюта ясно личи тенденцията кои и какви личности да интервюираш, което ме кара да мисля, ще го кажа по-деликатно, че свободата ти за избор е максимално ограничена по едни или други причини. Жалко е, разбира се, за един добър журналист като теб...
цитирай
56. stv - Андрешко-грешко
23.11.2013 00:37
Под нивото на повечето от коментаторите си, Андрешко. Опитай в младежката организация на ГЕРБ.
цитирай
57. stv - Много ти разбира главата
23.11.2013 02:25
Има различни общности: племенни, етноидни, етнически, етнонационални и надетнонационални. Българската общност, тази на Дунавска България е етнонационална, макар и в период на временен, надявам се, разпад. Не си разбрал какво е казал професора. Не само че си необразован и не особено умен, но си и злобен.

Лекувай се, чети и мисли!

[quote=tomich]Единственото за което мога да те поздравя, уважаема Chara, е че си избрала за интервюто интелигентен "наУчник"(подразбирай - Учен), чията интелигентна културна реч е гладка и лъскава като току-що излъскан паркет, на който човек може лесно да се подхлъзне :)... Щях да напиша още един пост, подобен на онзи за интервюто ти взето от известния Кънчо Стойчев, но след прочитане на някои точни и обективни коментари реших, че е излишно. Затова ще се "отчета" само с няколко изречения.
В цялото интервю заедно с коментарите ме впечатлиха три знакови неща. Първото е елегантно прикритата червена демагогия на професора, подкрепена пак с изопачени истини и откровени лъжи. Въпреки че жонглира като цирков артист с професионални понятия и термини от социологията, етиката и естетиката, допуска скандално неразбиране на разликата между понятията народ и нация, само за да "пробута" тихомълком под сурдинка едно имагинерно обяснение или оправдание на "братската" прегръдка на г-н Станишев с заместника на Доган г-н Местан...Подобни братски прегръдки бяха патент на Т.Живков и Брежнев. Второ, никакъв диалог, никакво единение не е възможно между лидери на партии, когато изключително агресивната, демагогска и лицемерна реч на Станишев пред митинга на БСП и ДПС беше насочена лично срещу Борисов и ПП Герб...Същата обречена стратегия проличава ясно и в отговорите на професора. И третото, последно. Моите уважения към теб, Chara, но от твоите интервюта ясно личи тенденцията кои и какви личности да интервюираш, което ме кара да мисля, ще го кажа по-деликатно, че свободата ти за избор е максимално ограничена по едни или други
цитирай
58. ivesa - Да ме прощава господин професорът,но нито съм лишена от чувсто за ...
23.11.2013 14:17
общност,нито разглеждам държавата като ненужно бреме,което пречи на индивидуалното ми битие.Партийните му пристрастия бликат от интервюто.Категорично не съм съгласна,че митингът на БСП и ДПС е показал нещо значимо.В него видях само жалък опит да се заяви пред обществото,че партийни пари са дадени за българския транспорт.Жалко и смешно е да се вменява на обществото някаква измислена омраза.Това че във висшето учебно заведение,където работи интервюираният,преподавателите се мразели,ако е истина,разбира се,съвсем не означава,че във всяко друго учебно заведение е така.Благодаря ти,Чара,че побликува това интервю,за да изпитам и аз гордост,че не съм настояща студентка при такова" качество" на преподаване в Алма Матер!:)
цитирай
59. tomich - До к.57- stv
23.11.2013 15:09
Ха-ха-ха! Все пак вместо да ми даваш примери за различни общности, някои от които просто си ги измислил и съществуват само във въображението ти, по-добре ми дай научните дефиниции на "народ" и "нация" и ми отговори, ама умно!, какво е общото между българския език, християнската религия, културата, обичаите, народните традиции и българското историческо минало, и същите изброени на турци, евреи, арменци, каракачани и всички други, за които се сетиш, населяващи територията на Бълария? Но не се допитвай до уважаваният ти професор - искам да узная, какво е разбрал твоят интелект, иначе ще остана с впечатлението, че освен да хулиш по хамалски и да спамиш в постингите, хоризонтът на знанията ти се свежда до върха на планината между двете ти очи...
цитирай
60. stv - Хайде, мир да има!!! :)
23.11.2013 22:24
Това, че се допитваш до мен, означава, че несъзнателно ме признаваш за авторитет. Благодаря ти, но добронамерено ти препоръчвам да се образоваш и да мислиш самостоятелно.

И тук не е мястото да ти изнасям лекции. Мога само да ти кажа, че искането да ти дам определения на същности показва, че не си наясно с процеса на познанието. Всяко определение по същност само по себе си е частично и невярно. Можем да определяме същностите функционално, чрез техните прояви, т.е да определяме проявите. Което означава, че понятията „народ“ и „нация,“ могат да бъдат определяни в светлината на множество дисциплини.
Какво определение искаш? Социологическо, политологическо, психологическо, културологическо, правно, икономическо или фолклорно-битово. Изглежда, че последното би ти допаднало най-много 

Що се отнася до „измислените от мен“ общности, явно не си запознат с тази понятийна система.

И накрая ще направя още един жест и ще ти кажа, че общото между различните етнически групи, съставляващи българската етнонационална общност е, че са доказали исторически волята си да живеят в една държава – България. Независимо от някои различия между тях и независимо от процесите на разпад и предизвиканата от „прехода“ аномия. И въпреки опитите отвън да бъдат разединени. Поне досега.

Именно за това митингът на БСП и ДПС в София беше исторически.

Хайде, със здраве! И да не забравяме, че сме българи и граждани на България, независимо от различията.

[quote=tomich]Ха-ха-ха! Все пак вместо да ми даваш примери за различни общности, някои от които просто си ги измислил и съществуват само във въображението ти, по-добре ми дай научните дефиниции на "народ" и "нация" и ми отговори, ама умно!, какво е общото между българския език, християнската религия, културата, обичаите, народните традиции и българското историческо минало, и същите изброени на турци, евреи, арменци, каракачани и всички други, за които се сетиш, населяващи територията на Бълария? Но не се допитвай до уважаваният ти професор - искам
цитирай
61. zarenkow - Каква интелигенция, какъв професор ? Клакьори могат да са му само червенотиквеничковчетата на червените тикви.
23.11.2013 23:39
Днешната интелигенция е плод на шуробаджанащина, заслуги от горски бандитизъм, доносничество и системен компромис с основни човешки ценности и във всеки случай червени съмишленици и физическите им наследници, подменил е изцяло естествения елит, обезглавил е нацията. Всеки опит на такава глава за креативност , по естествени причини ни изненадва неприятно, защото главата е заменена с вонящ селски задник. Нещо повече тази "интелигенция" работи не за, а против народа си. Интелигенцията не е това, тя се създава с много десетилетия приемственост и почтена конкуренция, а именно това не се е случвало от много десетилетия. Интелигенцията се ражда едва след прозрението, че духовните ценности стоят над материалните , прозрение придаващо и много сила. Това е причината , след 44г да бъде физически избита. Достатъчно е да видим политиците ни и в миналото и сега. Ще спомена само някои културни центрове на нацията родили светилата ни, в повечето случаи и с шпионски псевдоними , Дръндар, Сирещник, Веселиново и т.н. Достатъчно е да видим цялата ни "велика" интелигенция, професори, академици, велики актьори,велики режисьори, велики "научни" светила. Велики само заради липсата на конкуренция. Кучета с медали, но като им махнеш медалите са си обикновени селски псета. Не се и надявам да го разберете, защото за полуинтелигентните пристрастията стоят над логиката и фактите.

цитирай
62. stv - По принцип си прав, драги zarenkow, но...
24.11.2013 01:02
1. Интелигенция, ако наистина знаеш какво е това, има в страните от културната периферия. В развитите страни има интелектуалци.

2. Българската интелигенция от Освобождението, до наши дни е епигонска. Малцина са интелектуалците, които са създали нещо свое.

3. Проф. Людмил Георгиев е създал нещо принципно ново, с общочовешка значимост. Основоположник е на дисциплината Критическа психология, която като метод се основава на критическият подход на Кант. Има и друга критическа психология, но тя е далеч от това, което е създал Георгиев.

4. В случая, ти пречи нещо друго. Или те дразни отношението му към Мутрата Борисов и ГЕРБ, или си недоволен, че посочва грешките на Реформаторския блок и пътя, по който може да се преодолеят. Може би те смущава и нещо друго, но него ще ти го спестя.

[quote=zarenkow]Днешната интелигенция е плод на шуробаджанащина, заслуги от горски бандитизъм, доносничество и системен компромис с основни човешки ценности и във всеки случай червени съмишленици и физическите им наследници, подменил е изцяло естествения елит, обезглавил е нацията. Всеки опит на такава глава за креативност , по естествени причини ни изненадва неприятно, защото главата е заменена с вонящ селски задник. Нещо повече тази "интелигенция" работи не за, а против народа си. Интелигенцията не е това, тя се създава с много десетилетия приемственост и почтена конкуренция, а именно това не се е случвало от много десетилетия. Интелигенцията се ражда едва след прозрението, че духовните ценности стоят над материалните , прозрение придаващо и много сила. Това е причината , след 44г да бъде физически избита. Достатъчно е да видим политиците ни и в миналото и сега. Ще спомена само някои културни центрове на нацията родили светилата ни, в повечето случаи и с шпионски псевдоними , Дръндар, Сирещник, Веселиново и т.н. Достатъчно е да видим цялата ни "велика" интелигенция, професори, академици, велики актьори,велики режисьори, велики "научни" светила. Велики само заради липсата на конкуренция...
цитирай
63. staler - мноого приказки, цял научен труд, ...
24.11.2013 01:56
мноого приказки,цял научен труд,за да защитиш една мандра..?митинга бил исторически,защото имало много турчета и станишев се хванал за палците? а пък отсреща,в пловдив, имало милиционерски събор.и по средата ,умните млади лекета-успели....да се доберат до зелени парици без да мият чинии.даам.....лошо.последните седмици министъра на икономиката подписал с руските другари съваршенно прозрачен договор за южен поток и напреднал по консултациите за белене.след това ощастливил и американските другари-те пък ще строят в козлодуи.тюркпарасъ щяла да го финансира. ам съгласно сегашните пропорции в еректорално активното население/нация/ това достатъчно справедливо ли е?иок,иок, един реактор и в кърджали е нужен.пък ние простите/по риформаторите/ ,овцебългарите/по спонсоросите/,лошия материял/по винету/ и лишените от чувство за държавност/по уважаемия мандраджия професор/ще пасуваме,докато не доиде някои с конкретна програма,точка по точка/но изпълнима-не като сидеровата/и тогава ако трябва ще стачкуваме,окупираме,палим и ..др работи,но ще стане на неговото.абе с две думи,чакаме българския виктор урбан.вие не сте ли го срещали някъде??
цитирай
64. stv - Имаш някакви добри намерения, staler, но...
24.11.2013 09:12
Почти всички страни на този свят са с ограничен суверенитет. От друга страна, тези страни са с различен статут, т.е. имат различна степен на суверенитет. За да правиш нещо тук, трябва да си наясно с изходната позиция, иначе си обречен на провали и разочарования. Дунавска България е Република България, не е Унгария. Обвиняваш сегашните управляващи, както и всички предишни, че слушкат господарите на света и им се подлагат. Ами какво друго да правят? Нали затова са назначени! Ако се опитват много да хитруват, ще бъдат сменени веднага с други - по-послушни. Както е ставало много пъти!

Ако решат да назначат по-свястна туземна колониална администрация, част от мечтите ти ще се сбъднат. Ако не - може да стане и по-лошо.

А твоят "мандраджия" е един от интелектуалнмите лидери на нацията. Интервюто му е програмно. Опитай се да го разбереш.

[quote=staler]мноого приказки,цял научен труд,за да защитиш една мандра..?митинга бил исторически,защото имало много турчета и станишев се хванал за палците? а пък отсреща,в пловдив, имало милиционерски събор.и по средата ,умните млади лекета-успели....да се доберат до зелени парици без да мият чинии.даам.....лошо.последните седмици министъра на икономиката подписал с руските другари съваршенно прозрачен договор за южен поток и напреднал по консултациите за белене.след това ощастливил и американските другари-те пък ще строят в козлодуи.тюркпарасъ щяла да го финансира. ам съгласно сегашните пропорции в еректорално активното население/нация/ това достатъчно справедливо ли е?иок,иок, един реактор и в кърджали е нужен.пък ние простите/по риформаторите/ ,овцебългарите/по спонсоросите/,лошия материял/по винету/ и лишените от чувство за държавност/по уважаемия мандраджия професор/ще пасуваме,докато не доиде някои с конкретна програма,точка по точка/но изпълнима-не като сидеровата/и тогава ако трябва ще стачкуваме,окупираме,палим и ..др работи,но ще стане на неговото.абе с две думи,чакаме българския виктор урбан.вие не сте ли го срещали някъде?
цитирай
65. zarenkow - stv - "По принцип си прав, д...
24.11.2013 10:28
stv - "По принцип си прав, драги zarenkow, но..." .. и конкретно. Защото: 1 го пропускам, защото потвърждава казаното от мен, че няма реално интелигенция. 2. " Малцина са интелектуалците, които са създали нещо свое." с това ти твърдение показваш, че не знаеш какво е интелигенция. Бъркаш професия с интелигенция. Интелигенцията не е професия и занаят.Често се питаме интелигентен ли е този или онзи. Склонни сме да се съгласим, след като има престижна професия, или че има колоритен език, зад който е добре скрито скудоумието, или че по една или друга причина е на върхът на вълната и има позиция в обществото. Това изобщо не е достатъчно. Задължително е наличието на едно качество без, което няма как да е интелигент. Морал. Как да познаем обаче дали е морален, а не просто с различна гледна точка, която трябва да уважаваме. С морала ръка за ръка върви почтеността и когато някой застане зад пристрастията си и жертва заради тях логиката и фактите, пиши го бегал. Това не е интелигент, това е обикновен ментарджия. Ако логиката му куца или фактологията му е прекроена според интереса му , също няма как да е. Интелигентният застава зад логиката и фактите ВИНАГИ, независимо какво ще му струва и как ще го възприемат. Това е теста. Това е теста, защото точно и само това ни прави креативни и човеци, на това разчитаме за виталността и просперитета си. За занаятчийското достойнство на "професора" не е тук мястото за коментар, но съм убеден, че ментарджийския мурафет се е промъкнал яко и там. Това е за 3-то. За 4-то , нито ме дразни , нито ме радва мутрата Борисов и герб. Определено го смятам поредния клонинг на бкп така както са бсп, дпс и атака в частност и на кгб по принцип. Свидетели сме на поредния селски спектакъл. Какво очакваш, да припозная Борисов демократ ? Кандидат за най репресивната специалност в школата на мвр, член на бкп, участник в мутренските организации на дс, защитник на монополите, вършещ криминална услуга на доносника гоце и още много, много. Не разбрах само, какво си ми спестил или си си спестил.
цитирай
66. stv - Няма никаква пяна, драга ми blondinkas4uk09...
24.11.2013 11:26
Дресирам те! :))))

blondinkas4uk09 написа:
нямам намерение да ти отговарям преди да си избършеш пяната от устата. Лекувай се :) :) :)

цитирай
67. stv - Позитивен си, zarenkow, но...
24.11.2013 11:48
"1. Интелигенция, ако наистина знаеш какво е това, има в страните от културната периферия. В развитите страни има интелектуалци."
Интелигенцията е прослойка, която обслужва статуквото и властта, дори когато я "критикува." От друга страна "образова" народа, който няма нужда да бъде "поучаван" и за това е силно недолюбвана от него.

"2. Българската интелигенция от Освобождението, до наши дни е епигонска. Малцина са интелектуалците, които са създали нещо свое."

Какво те смущава тук? Тези, които създават интелектуални продукти са интелектуалци. Другите са "интелектуалци," в групата на интелигенцията.

Убеден или предубеден? Прочети трудовете му и тогава го оценявай.

Прочети още веднъж и интервюто, но без предубеждения. Пожелавам ти да го разбереш.

Повече няма да ти отварям очите. Насила не става. Трябва много да го искаш и да положиш известни усилия.

С най-добри чувства и искрени пожелания да надрастнеш предрасъдъците и предубежденията си.

zarenkow:
"...Бъркаш професия с интелигенция. Интелигенцията не е професия и занаят.Често се питаме интелигентен ли е този или онзи. Това изобщо не е достатъчно. Задължително е наличието на едно качество без, което няма как да е интелигент. Морал. Как да познаем обаче дали е морален, а не просто с различна гледна точка, която трябва да уважаваме. С морала ръка за ръка върви почтеността и когато някой застане зад пристрастията си и жертва заради тях логиката и фактите, пиши го бегал. Това не е интелигент, това е обикновен ментарджия. Ако логиката му куца или фактологията му е прекроена според интереса му , също няма как да е. Интелигентният застава зад логиката и фактите ВИНАГИ, независимо какво ще му струва и как ще го възприемат. Това е теста. За занаятчийското достойнство на "професора" не е тук мястото за коментар, но съм убеден, че ментарджийския мурафет се е промъкнал яко и там. Това е за 3...?
цитирай
68. stv - Много си права, blondinkas4uk09
24.11.2013 12:11
Ако не ти се чете, приеми на доверие, че професор Людмил Георгиев е носител на бъдещето и настоящето, а и на миналото - всичко в едно. Пак ще си живееш в Модерността, може би и в Постмодерността, но ще знаеш, че за някои хора вече е настъпила Трансмодерната епоха :)

blondinkas4uk09 написа:
значение кой е "син" и кой "червен", има значение дали си носител на средните векове или на бъдещето.

цитирай
69. staler - риба втора прясност няма-тя или е ...
24.11.2013 20:28
риба втора прясност няма-тя или е пресна или вмирисана.няма и ограничен суверенитет.ако намекваш за общите политики на някои западни страни в рамките на ес,като пример за огр.суверенитет и ги съпоставяш с държанието на марионетните ни правителства/без изключение/,това очевидно е абсурд.мога да ти дам 1500 конкретни примера..за статията-въпросния професор по психология вижда в митинга некаква проява на необходимостта да започнем да мислим като нация.и че бил последно предупреждение към борисов и соросчетата.ха.....ето какво виждаме ние по просто устроените:съвместния митинг на бсп+дпс е вследствие на 3 по важни причини---1.бсп електорално върви към залез/по естествени причини--дори и партииците са смъртни./ 2.дпс наи после станаха дисидентска партия/пречка на меинстрима в геополитиката/.правителството на н.младенов /в което винету се водеше за мин.председател/ дотолкова се огъзи на телавиф/вашингтон за оста катар/с,арабия/сирия/турция/българия/ и оттам еи ти зап европ.пазар,че на ердоган дпс не му се вижда вече достатъчно лоялна.както е добре известно на тази избори изселниците гласуваха за дпс,защото турските служби нямаха достатъчно технологично време,на следващите няма да е така.3.наи важната,показателна причина---ако бсп беше нац.отговорна партия,тя нямаше да се нуждае от никакви митинги,за да се справи с противоконституционните и дори противоречащи на елементарни закони/като този за опазване на общ.ред/жалки опити на шепа платени зомбидрисловци да променят полит.дневен ред.защо това не се случва?защо полицията и др.правоохранителни органи просто не изпълнят служебните си задължения?ето го и пресния отговор----защото станишев и компанията му винаги са били и ще си останат местните представители на колониалната администрация за тези ширини.срещу некои грош за отплата.по план гербаджиите трябваше да довършат бг-то.е добре,станишев ги избута от тази роля и сега бързо ще докаже на началниците че незаслужено са го пренебрегнали.защо и е на една отмираща кочина ....
цитирай
70. staler - . . . . . атомна централа в белене, г-н ...
24.11.2013 20:37
.....атомна централа в белене ,г-н станишев,ат.реактор в козлодуи?такива проекти са нужни на страна в която има широкообществено обсъдена и подкрепена нац.цел и стратегия по развитие на собствена промишленост,демографско,социално и икономическо развитие с ясно определени нац,приоритети.ясни и прозрачни за обществото договори---било то за магистрали,ат.централи,газопроводи или каквото и да било.
цитирай
71. stv - За повечето неща си прав!
24.11.2013 21:20
staler написа:
риба втора прясност няма-тя или е пресна или вмирисана.няма и ограничен суверенитет.ако намекваш за общите политики на някои западни страни в рамките на ес,като пример за огр.суверенитет и ги съпоставяш с държанието на марионетните ни правителства/без изключение/,това очевидно е абсурд.мога да ти дам 1500 конкретни примера..за статията-въпросния професор по психология вижда в митинга некаква проява на необходимостта да започнем да мислим като нация.и че бил последно предупреждение към борисов и соросчетата.ха.....ето какво виждаме ние по просто устроените:съвместния митинг на бсп+дпс е вследствие на 3 по важни причини---1.бсп електорално върви към залез/по естествени причини--дори и партииците са смъртни./ 2.дпс наи после станаха дисидентска партия/пречка на меинстрима в геополитиката/.правителството на н.младенов /в което винету се водеше за мин.председател/ дотолкова се огъзи на телавиф/вашингтон за оста катар/с,арабия/сирия/турция/българия/ и оттам еи ти зап европ.пазар,че на ердоган дпс не му се вижда вече достатъчно лоялна.както е добре известно на тази избори изселниците гласуваха за дпс,защото турските служби нямаха достатъчно технологично време,на следващите няма да е така.3.наи важната,показателна причина---ако бсп беше нац.отговорна партия,тя нямаше да се нуждае от никакви митинги,за да се справи с противоконституционните и дори противоречащи на елементарни закони/като този за опазване на общ.ред/жалки опити на шепа платени зомбидрисловци да променят полит.дневен ред.защо това не се случва?защо полицията и др.правоохранителни органи просто не изпълнят служебните си задължения?ето го и пресния отговор----защото станишев и компанията му винаги са били и ще си останат местните представители на колониалната администрация за тези ширини.срещу некои грош за отплата.по план гербаджиите трябваше да довършат бг-то.е добре,станишев ги избута от тази роля и сега бързо ще докаже на началниците че незаслужено са го пренебрегнали.защо и е на една отмираща кочина ....

цитирай
72. stv - Непубликувано интервю на проф. Людмил Георгиев в "24 часа"
24.11.2013 23:08
http://stv.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/11/24/.1210451
цитирай
73. tomich - До к.60- stv
25.11.2013 01:20
Думичката ДО не е съкращение на "допиттвам", бе STV :))) Не се допитвам и никой не би искал да се допитва до теб. Ти - авторитет!????. Не ставай високообразован шут поне пред този форум, бе човече. Зададох ти ясно един елементарен (като за твоята научна ерудиция) конкретен въпрос, от който ти избяга по тангентата и се задоволи с шаблонни и втръснали политически приказки. Защото ти е известно много добре, че няма нищо общо между езика , религията, обичаите, историческото минало и т. нат., да не ти ги изброявам отново, на българите и тези на етническите общности, живеещи на територията на България. И защото тогава трябва да признаеш, че има разлики между "народ" и "нация", и че има общо възприети определени критерии, по които се съди става ли въпрос за народ или за нация.
На мен ми допадат честните, ясни и открити отговори, но ненавиждам страхливо замазаните поради нечистоплътни политически интереси и намерения. И още. Българска "етнонационална общност", както и "етноидна" общност не съществуват реално. Те са имагинерен продукт на все още неизветрялото тоталитарно мислене на такива "учени", като твоя професор, и на БКП/БСП, която се опозори с знаковия мръсен "възродителен " политически процес срещу турския етнос - гади ми се от твоите и на покровителите ти лъжи! И сега нейния лидер лицемерно "по братски" се прегърна с г-н Местан, отлично знаейки, че го прави показно за пред наивния турски етнос, присъстващ на митинга.
Да бе, да. Вие "социалистите" разединихте вътрешно етносите, а сега като уж ги вече "обединихте" пак някой отвън правел опити да ги разедини. Ха-ха-ха! И това ако не са обичайните комунистическа наглост и лицемерие, здраве му кажи!
"Хайде, със здраве!"
цитирай
74. josarian - Смветле, злото в Блъгария има едно име - комунизъм или по-точно - посткомунизъм във всичките му познати и непознати и изродени форми.
01.12.2013 19:14
И тези червени плужеци дето ни ги сервираш са именно олицетворението на най-ретроградните и тъмни сили - "интелигентно" и "аргументирано" защитават Злото и отново ни сервират прокисналите с идеи. Вече разбрахме - студентите и протестиращите са измет, идиоти а бъдещето на Блъгария са простите скотове, които се изляха на Орлов Мост, които същата тази престъпна партия превърна в безмозъчни скотове - бедни, неуки, болни, зависими...Ето този гнусен плъх защитава именно управлението на престъпната комунистическа партия и нейното ДС. И после ми говори, че не си рупор на тъмните сили и на орките...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425159
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031