Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.11.2013 12:10 - Социолози и политолози: Студентската окупация е искра над мокри въглища
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 17387 Коментари: 39 Гласове:
53


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Идеята за фонд на растежа с 500 млн.лв. в Бюджет 2014 е събитието, което бележи политическия октомври. Но обществото я "проспа", захласнато в квази случки, понесло на гърба си своите 400 болници, 51 ВУЗ-а, 25 банки и 6 мелници



   На традиционна пресконференция през отминалата седмица социолози и политолози от Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски" направиха моментна снимка на политическия октомври. С уговорката, че ситуацията е динамична и може да опровергае прогнозите им още до края на деня. Ключови според тях за отминаващия месец са както нарастващият дефицит на политическа рационалност, така и събития, кое от кое по-шумни - мораториум за земята, вот на недоверие, бежански неволи, "самоубийството" на авторитетите, блокажът на институциите, студентските протести. Всички те обаче са квази случвания, понеже не променят същността, не разрешават конфликтите, нито свалят градуса на напрежението. Те са шум в системата, видимостта, към която обществото е приковало поглед, "проспивайки" далеч по-важни и пряко засягащи живота му инициативи.  


Борис Попиванов:
Студентите - стока с възможна двойна политическа употреба

Октомври е поредният месец с голям драматизъм, наситен с два вота на недоверие, с гласуване на оставката на председателя на Народното събрание, с мораториуми, с изявления на президента, с окупация - широка палитра от събития, които не свършват, а се преливат в следващия месец.
Два са основните фокуса: Бюджет 2014 и задълбочаващия се като тежест бежански въпрос в България. На този етап, какъвто го имаме още преди да бъде сериозно обсъждан и разглеждан, бюджетът е доста предпазлив. Има все пак елемент на оптимизъм, има засилен социален акцент, има и известни проблеми. Един от тях е как ще се гарантира сигурността на приходите, защото 2013 г. не вдъхна големи надежди за способността на държавата да ги събира. Не се вижда още ясна и изработена координирана стратегия за атакуване на проблемите в традиционни за левицата сфери като здравеопазване и образование и изглежда предстои да се уточняват и изработят факторите на координирания растеж, които държавата залага, за да може да бъде постигнат този ръст от 1.8%.
По бежанския въпрос продължава липсата на координация между централна и местна власт, което се очертава като съществен проблем. Нито се работи достатъчно ефективно с населението по места, там където се настаняват бежанци.
Още три неща през месеца имат своето значение за очертаване на картината. Удължаването на мораториума за продажбата на земя на чуждестранни граждани - грешка, която българското Народно събрание не трябваше да прави. Втори проблем е поведението на президента през октомври. Все повече, като че ли държавният глава действа напук, минавайки през самоцелно саботиране на управлението.
И третият въпрос е свързан с окупацията на Софийския университет. В ситуацията, в която сме, студентите се превръщат в стока с възможна двойна политическа употреба. Основателното абсолютно без всякакво съмнение възмущение от всичко, което ги заобикаля като обществена и политическа действителност, ако щете и като академична, за съжаление попада в един контекст на обществена конфронтация, спрямо който те не предлагат абсолютно нищо, което да ги прави различни. Допусна се говорители на студентския протест да станат фигури от обществения съвет на президента от времето на служебния кабинет и да проявят активност при тази окупация.


Първан Симеонов:
2013-а е вододелна година за България

2013 г. по всяка вероятност ще се окаже вододелна, край на цял етап в най-новата политическа история на страната по няколко признака. Единият от тях е, че сякаш не се вижда нов, голям политически проект, който да се появи в ситуацията на политическа безизходица. Вторият признак беше падането на авторитетите. Сякаш бяха останали два, единият - Сотир Цацаров, другият Росен Плевнелиев. Свидетели сме на колективното им "самоубийство". Другият индикатор за това, че 2013-а е важна прагова година, е струпването на протести от нов тип, които започваха като непартийни. Протести за проблеми, които не бяхме свикнали да събират толкова много хора - АСТА, шистовия газ, зелените протести, февруарските и юнските протести. На всичкото отгоре имаше намеса на интелигенцията, нещо, което рядко се случва и обикновено означава, че е назрял ключов момент. Намесата на студентите е допълнителен индикатор.
Един от изводите на октомври е, вече няма съмнение, че се води много тежка война на живот и смърт между две политически, икономически и медийни групи. Тази война от днешна гледна точка има две възможни развития - или смърт на дясното в България, или при продължаване на политическото напрежение, някаква форма на голяма коалиция, която ще бъде скрита зад нещо друго.
Вече въпросът е не дали властта ще падне, а дали може да се упражнява по този начин. Може, но дали си струва. На мен ми изглежда като пирова победа, ако това продължи. Същото ще бъде, ако ГЕРБ и Реформаторският блок вземат властта, чисто хипотетично. Представете си какво следва. Не следва ли протест на втората минута. Ситуацията, в която битката е на живот и смърт, авторитетът на институциите пропада с всеки изминал месец, е ситуация не само на политическа безизходица, а и на национална безизходица.


Петър-Емил Митев:
Студентите на 90-а бяха авангард, сега са ариергард


Ще си позволя да дам диагноза на общественото състояние. Нашето общество преживява постпреходен травматичен шок. Крие се като че ли от осъзнаването на това. Например чрез тезата "преходът не е свършил", понеже преходът се възприема от по-лошо към по-добро. А по-доброто не се е получило и значи преходът не е свършил и по-доброто ни чака. Сега се появи нова гледна точка - "проваленият преход". Това е смешно, преходът е успешен! Преходът от авторитарен тоталитарен социализъм към демократичен капитализъм е извършен. Той е изкористен. Не е провален. Появи се позиция, знаете добре коя е тя, с идеята, че преходът трябва да започне отначало. Враговете са същите, които пречат на всичко, лошите, червените, те са същите и, разбира се, нашите средства са същите и нашата непоносимост е същата, ние безкористно ги мразим. Повтарят се и формите, но обстановката вече е много различна.
Ще взема като пример студентската окупация. Студентите през 1990 г. бяха авангард, сега те са ариергард, сега те се появяват, след като бяха изчерпани възможностите на улицата. Сега те нямат същата подкрепа, която имаха тогава. Някои от лозунгите, които издигат, звучат хубаво - "за нов морал в политиката". Ние стачкуваме и докато няма нов морал в политиката, ще окупираме. С това очакване може да се пенсионираш. Онова, което би трябвало да очакваме, е една крачка напред. Тя може да дойде, ако е крачка на политическа рационалност, ако води до политическото осмисляне на нещата. Това не се вижда.
Да погледнем обществото като цяло. Това, което виждаме през октомври - имаме крачка към ескалация на напрежението, към увеличаването на дистанции. Дистанцията България - ЕС беше както никога досега увеличена. Президентът също окончателно излезе от ролята на обединител. Внасянето на казуса "Пеевски" в КС означава, че той става страна и размахва също тоягата "Пеевски", с която се бие определена част от политическите сили и тези, които ги поддържат.
Въпросът за бежанците пък копае дистанция между правителството и населението. Това са множество и различни симптоми на тежка и дълбока политическа криза, породена от това, че страната в момента се управлява от кабинет на малцинството. Има несигурно мнозинство в НС, което поддържа работата на кабинета. Налице е и конфронтационният стил на ГЕРБ. Едно от събитията на месеца е това, което стана в Пловдив. Изказването на местния кмет, че ГЕРБ подготвя кампания за предсрочни избори в национален мащаб. Какво значи това? Има ли някаква връзка между това и другите неща, които виждаме?


Андрей Райчев:
Расте дистанцията между политическия живот и хората

Намирам за илюзорно това чувство, което ние имаме всички, че става кой знае какво. Шумът е страшен. Това, което става, е шумно, но не е съществено. Не протичат дълбочинни процеси на преориентация на електората. Не тече прегрупиране на хората в нови общности и нови съотношения между общности. Има блокаж. Парадоксът се състои в това, че мускулите са в парализа, никой не си променя мнението, който си е бил "за" си е за, който е бил "против" е против. Никакъв дълбочинен процес в главите на хората и в техните приказки не тече. Имаме зацикляне. И няколко кулминации - най-дългоочакваната и най-сензационната това е студентската окупация. Обаче това е искра над мокри въглища. Нищо друго аз не виждам тук. Нищо не се отприщва, защото няма какво да се отприщи. От това следва нещо, което е близко, само че не в оптимистичен, а в песимистичен план. Расте дистанцията между политическия живот и хората, нищо друго не се случва. Защото блокажът не дава възможност да се провежда реална политика извън популистката. Това правителство, следващото правителство и всяко въобще мислимо правителство какво може да прави в тази ситуация - да раздава бонбони и шоколади. Да казва как ще става по-хубаво. Т.е не може да извършва нито една реформа, нито една болезнена операция. Седим си с нашите 400 болници, седим си с 51 ВУЗ-а, седим си с 25 банки и 6 мелници. Няма как. Властта не е в състояние да тръгне да прави нещо. И не защото е тази власт, а защото е блокаж. Защото през цялото време електоратът се намира в следната позиция - ако ти сега не ми дадеш шоколад веднага или ми причиниш каквато и да е болка, аз просто ще ида при другия. Другият ще бъде в същото положение. Това е нещо, от което има два изхода: или елитът ще се справи, като успее да прекрати и намери някакви консенсусни форми, или си отиват всички заедно.
Пред нас например се роди една изключително оригинална идея по инициатива на Йордан Цонев и се реализира от екипа на Орешарски. Растежът няма да бъде разхвърлен по министерства, а ще бъде концентриран в 500 млн. лв. фонд и пред очите на всички с няколко едри инициативи България нещо ще мръдне нанякъде. Това е великолепна идея. Нищо. Все едно не се е случило нищо. Това е единственото всъщност събитие на месеца. Всичко друго са квази събития. Окупацията е квази събитие, контрапротестът е квази събитие, обвиненията и контраобвиненията са квази събития. Това до нищо не води. Само блокира. Идея има, приеха я, ще я реализират пред очите ни. Не го обсъждаме. Ние обсъждаме някакви 200 души, които псуват други 300 души през врата. И цялата нация се занимава с това. Седейки със своите 400 болници, 51 ВУЗ-а, 25 банки и 6 мелници. Ще гръмне не защото най-после справедливостта ще възтържествува. Нищо подобно. Защото нашият елит докара до блокаж управлението на страната, което му е поверено, и ще има съответно една от тези две съдби, които ви казах. В тази биполярна ситуация и в тази изнервена обстановка никакъв изход освен някакво консенсуално поведение от двете страни не съществува.

 

 записа:  Светла Василева




Гласувай:
56



1. hristo27 - Нека не подценяваме студентите. ...
05.11.2013 12:17
Нека не подценяваме студентите. Защото вместо в университетите, ако тръгнат към Народното събрание, вероятността правителството да издържи е почти нулева.
цитирай
2. chara - @ hristo27 Никого не подценявам. Само се чудя колко от тях отидоха до урните
05.11.2013 12:26
на последните избори и колко ще отидат на предстоящите.
Тези въпроси, както се досещаш, никой не им ги задава ...
цитирай
3. ok3223 - НЕ може тези недоучени
05.11.2013 13:59
и платени студентчета, да ни решават проблемите.
Нямат нито ресурса интелектуален, нито опита да предложат нещо фундаментално.Те са на повод от кукловоди. Всички видяха и разбраха, кой плаща музиката, за да се играе хорото "студентско". Всяко "чудо" за 3 дни.
Трябва икономика, производство, да се задвижи и възкръсне икономиката на страната, а тези 500 милиона в този фонд използувани разумно и ефективно, може наистина да помогнат и свършат добра работа.
Те това е добра новина и вест в днешното болно време.
Дано да има повече такива...
цитирай
4. анонимен - Щом държавата статистически опря до "тези" 500 милиона,
05.11.2013 14:29
които БЕЗУСЛОВНО ще бъдат "морално и икономически целесъобразно" УСВОЕНИ - кучета я яли !

ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА МАШИНА Е ПРОГНИЛА !

ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ ВЕЧЕ СА ЗАТЪНАЛИ В КАЛНА ПРОПАСТ !

СКРИТАТА НАДЕЖДА, ДОРИ И НА ПРОТИВНИЦИТЕ НА СТУДЕНТСКИТЕ ДЕЙСТВИЯ , Е ДАНО ТЕЗИ "НЕДОУЧЕНИ И ПЛАТЕНИ, БЕЗ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН РЕСУРС, НА ПОВОД НА КУКЛОВОДИ СТУДЕНТЧЕТА" ДОВЕДАТ ДО "ЧАКАНА" ОТ 25 ГОДИНИ П Р О М Я Н А !
ПРОМЯНА, ОТ КОЯТО СЕ СТРАХУВАТ НЕ САМО БЛОГЪРСТВАЩИ, НО И ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛИКА В МОМЕНТА !
цитирай
5. dedenze - Стига с тези студенти, те отдавна не са цвета на нацията ! Особено след въвеждане на платеното обучение !
05.11.2013 14:36
Всичко започна преди 30 години с абревиатурата ТНТМ, коята народа съвсем правилно и самокритично четеше така:
Тъп Народ Тъпа Младеж
Та днешните не се различават щом допускат да бъдат употребени от политическата класа ! Те напълно не са в час и не могат да формулират искания, още по малко научно обосновани ! Форма да не се учи, кафенетата и кръчмите на Студентски град са пълни, тъпия народ плаща с наивният лозунг "Учи мама сега, да не работиш после !"
Ако днешните студенти имат претенции за знания и обществена ангажираност защо в окупираните зали и учебни заведение не провеждат семинари и симпозиуми не обсъждат изминатия път, престъпленията, грешките и бъдещето на България, например по тази тема:
"Ролята на плана "Ран -Ът" и българските политици сасъставители за ликвидацията на селското стопанство и промишлеността у нас"
Рибата се вмирисва от главата, от ръководстото, от професорите и академиците съдействуващи "мълчаливо", затова и тръгва от СУ и правните катедри в него, знаем какво е нашето правосъдие и законност, кого обслужва !
Днес е важно в СУ да не се пуши, придобиването на знания е дело само на много амбициозни студенти, които после напускат България с първия самолет ! ТНТМ !?
цитирай
6. milady - СВЕТЛЕ..
05.11.2013 15:06
БЛАГОДАРИМ ТИ...ПЕРФЕКТНА СИ !!
цитирай
7. makont - Типично по български , чета и коментарите Светле,
05.11.2013 17:47
"те пък едни студенти". Питам се ние изобщо одобряваме ли нещо. Нещо, каквото и да е? Тези студенти са нашите деца и ние сме ги направили такива. Ние позволихме студентски град да стане една чалготека, обаче академична. Ние ги направихме апатични и като не са ходили да гласуват, като техни родители, ние дали изобщо знаем. За това, сега е моментът да застанем до децата си, да им помогнем да избистрят исканията си, ние да си дадем сметка какво точно искаме. А това с 500-те хиляди е поредната манипулация, буфер, бюджетен трик. И защо няма събираемост в приходната част? Защото се събира само от нас, а ние изнемогваме вече. Не ви ли идват през ден онези писма от НАП, дължите и ако не платите.... Поне аз познавам доста хора с огромни задължения към държавата и никой не прави опит да ги събере, просто защото няма от къде и от какво. Такива са ни законите. Докато са пълни с пробойни, дереджето ще е такова. А законите кой ги "кове", същите тези народни любимци, които от месеци осигуряват достъпа до работното си място оградени и пазени от полицията. Аз мисля, че им е време... Поздрави, Светле!
цитирай
8. chara - makont Мая, благодаря, че се отби! :) Както знаеш защитавам позицията, че всякакви
05.11.2013 18:07
мнения трябва да бъдат чувани, независимо от това, споделяме ги или не.
Тези на Институт "Иван Хаджийски" са недолюбвани. Но какво от това.

В дискусията се приближават позициите, а не в отричането и заличаването на "противника". Ето защо, смятам да продължа да публикувам тук тези анализи.
На който му е интересно - да заповяда!
:)
цитирай
9. chavdar01 - КАКТО КАЗАХ В МОЯ ПОСТ,ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАНИМАВА С ДРЕБНОТЕМИЕ И СЕ ПРОПУСКАТ ВАЖНИТЕ НЕЩА!
05.11.2013 19:09
"Идеята за фонд на растежа с 500 млн.лв. в Бюджет 2014 е събитието, което бележи политическия октомври. Но обществото я "проспа", захласнато в квази случки, понесло на гърба си своите 400 болници, 51 ВУЗ-а, 25 банки и 6 мелници"

НАРОДА ГО "УДАРИ" НА МАХЛЕНСКИ МОАБЕТИ И КЛЮКАРСТВАНЕ,А ЖИВОТА БАВНО И НЕУМОЛИМО СИ ТЕЧЕ ПОКРАЙ НАС!!!
.......................................И НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ПОВТОРЕНИЕ НЯМА?!
цитирай
10. ivoki - Хммм. . . . . . "Има човек, има ...
05.11.2013 19:57
Хммм...... "Има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем !" -Йосиф Висерьонович СТАЛИН !!!
Това ли искаме?? Някой от нас го преживяха и това ............
Разбирате ли от алегория?
цитирай
11. injir - В момента по БНТ1 се дискутира, , ...
05.11.2013 20:26
В момента по БНТ1 се дискутира ,,данък лихва,,. Кой има полза от това ? Обикновеният гражданин, който кара с мижава заплата, или тези, които имат тлъсти банкови сметки. Тази дискусия е за облагодетелстване на няколкото процента богаташи. Голяма грижа за народа, няма що...
цитирай
12. rvmarkov - Добри оценки на трагичната ситуация
05.11.2013 21:01
Идущата събота в София ще се проведе един икономически форум, който
е исторически за България. Казвам го не защото съм един от организаторите му.
Казвам го, защото идеите, които ще се дискутират на него, са единствените, нужни
за възраждането България.

Chara и всички колеги-блогъри са поканени да присъстват и участват.

9 ноември, събота 10 часа сутринта
ЗАЛАТА НА СЪЮЗА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ УЛ ГРАФ ИГНАТИЕВ 4 ЕТАЖ 3

Фейсбук страницата на събитието се казва: Независим български лев - Възраждане за България
цитирай
13. smilodont - на последните избори и колко ще о...
05.11.2013 21:49
chara написа:
на последните избори и колко ще отидат на предстоящите.
Тези въпроси, както се досещаш, никой не им ги задава ...

Скоро време и бабите нама да ходат да гласуват след тези льжи.
цитирай
14. demograph - По цитатите се разголваш чаровнице
05.11.2013 21:50
Цитираните в постинга изказвания са подбрани според предпочитанията на авторката. Което е напълно естествено. Както е напълно естествено да се заключи, че когато цитираш рупорите на статуквото ти си от и за статуквото. А статуквото ти харесва защото..защо авторке? Който мисли знае защо.
цитирай
15. shveik5 - Мисля, че на изборите не са отишли да гласуват и няма и да идат тези студенти,
05.11.2013 22:10
които са апатични и днес. Те както казват сега, че вузовете са място за знания, така ще кажат и за изборите, че политика не ги интересува, а са дошли да учат!! И ще идат пак само тия, които освен че учат ами и се интересуват и гледат на живота 3D. А по повод цитата, че студентите са искра над мокри въглища ще кажа само, че горко за такива въглища, които никога няма да стоплят някого! И една статия от Николай Слатински, която току що прочетох:

„ Няма да правя по-долу каквито и да било преки аналогии и не ще си дори помисля да хвърлям сянка върху върхови моменти в нашата история от втората половина на 19 век (още повече, че съм изчел, макар и като любител, практически всичко за този период, за да се убедя не от натрапени ми тълкувания на онова време, а лично и от първоизточниците, че е било велико време на велики индивидуалности, изповядани във велика книга - "Записки по българските въстания)...

Но понеже си спомних как ни наричаха нас, хората със и от първото СДС, когато бяхме по площадите, когато правихме митинги и оргнизирахме стачки - основно в "Дума", но и в други казионни медии - хлебарки, търтеи, плъхове, родоотстъпници, продажници, платени агенти на Запада, мекерета, рушители...

И понеже неволно сравнявам с тогава бързото изнамиране днес на обидни квалификации, гадни подмятания и нечисти спекулации по адрес на студентите...
А също понеже виждам как се гнусят от протестиращите най-различни интелигентни хора с различна (според досега афиширните им политически краски) разцветка...
Та в паметта ми изплуваха мисли и усещания от 1989-1990 г., които само се осъвремениха с днешния политически жаргон. И отново, както тогава си казах:

Ако някога бе направен референдум, демек допитване сред нашия народ;
Ако бяха събрани на едно място за изработване на обща позиция националните и местните първенци на българите;
Ако беше дадена думата на масовите духовни сеятели на ученото и списувателно слово;
Ако имаше по онова време и Фейсбук,

То мога да гарантирам, че с подавляющо болшинство щеше да се установи и постанови следното:

1. Ще седим мирно, за да не видим чудо.
2. Ще държим главата си наведена, защото така сабя няма да я сече.
3. Ние света няма да оправим.
4. Сега може и да не е най-добре, но ако поискаме дори нещо малко, може да стане много по-зле.
5. Великите сили отдавна всичко са решили и ние нищо не можем да променим, затова вж. т. 1.
6. Шепата нехранимайковци - Георгия, Панайота, Захария, Стефана, Христя, Василя и проч. се заклеймяват, защото никого другиго освен себе си не представляват и са в ничтожно мацинство спрямо целокупний българский народ.
7. Болшинството винаги има право и като така, ние се подчиняваме на това негово наше решение и слагаме точка на спора да има ли през Априлий месец въстание или да няма!

Приписка: Ако ли вече споменатите нехранимайковци въпреки всички и въпреки всички продължат да бунят раята и повдигнат въстание, то ний ще им спретнем контра-въстание!”
цитирай
16. planinitenabulgaria - Заради поръчковите статии, които помествате в блога си
05.11.2013 22:18
гласувам с "минус" за Вас и Ви изхвърлям от "Любими". Чрез интервюта с посочени Ви затова "хора" Вие отрекохте протеста на хората срещу подмяната, взехте интревю от Инженер Иванов точно преди сесията на СОС във връзка с решението на ВАС да има референдум, вижте каква глупост сте поместила като отговор към коментара ми тогава. Сега чрез други "авторитети" подценявате опита на децата ни - студентите - да продължат борбата. Студентите - стока с двойно предназначение - те нямат акъл, според "Иван Хаджийски". И във в/к "Телеграф" така написаха.
Специално благодаря за акълите, които чрез поста Ви раздава Андрей Райчев. Но колкото и да е напудрен, постът Ви има пропуск - липсва интервю с Делян Пеевски. Мозъкът на човека е 2,5% от теглото му, той вероятно е още по-умен.
Мислех да Ви кажа това пред останалите блогъри, но Ви сажълих. Блог.бг е място за вдъхновени, честни хора, които имат нещо да кажат и могат да сторят това. Мястото Ви не е сред тези хора. Казвам Ви го сега. Така имате алтернатива - да поместите мнението ми или не. Няма за "се отбивам" при Вас, защото Ви изхвърлям от "Любими", каквото и да поместите като реплика няма да стигне до мен...
цитирай
17. ikelektronika - Заради патетични изказвания и б...
05.11.2013 23:06
Заради патетични изказвания и безидейни движения затъваме все повече и вървим само назад и надолу.
Сега се обвиняваме един друг, че отричаме протестите, че не виждаме хубавото, че не отчитаме...
Коя борба отричаме? Борба за какво, не срещу какво. Десетилетия се борим срещу себе си.
Какви са исканията на студентите? А на щатните протестиращи? Чуваме все едно и също- падане на правителството, избори, Велико народно събрания и тази плоча се върти до безкрай. И бездомните кучета около протестите разбраха, че без нов избирателен закон, без предварително подготвен проект за конституция е невъзможна промяна и се възпроизвежда един и същи модел на управление с едни и същи политически играчи и конфигурации. Какво подкрепят, подкрепящите протестите освен олигарсите и съществуващият политически модел, който ни направи посмешището на ЕС, а и на всички европейски държави? Най- интелигентните протестиращи отдавна трябваше да са разбрали, че единствената полза от протестите им е, че ги дават по телевизията, разхождат се, припечелват нещо и бетонират съществуващият политически модел. Студентите освен, че не учат какво друго постигат? Кои са конкретните студентски искания? Примерно за квоти от бизнеса към ВУЗ- овете за специалисти необходими за икономиката ни? Осигуряване на работни места след дипломиране. Повече специалности, които са пряко насочени към развиващата ни се икономика? За такива искания ще подкрепя студентите. Но техните искания какви са в момента и какво общо имат пряко с техните задължения и реализация? Как не се уморихме да си пилеем силите и енергията в борба един срещу друг и вкупом срещу държавата си?
цитирай
18. kass - поздрави за статията
05.11.2013 23:30
Всъщност хората днес искат промяна, но не си дават сметка срещу какво се изправят... Протестите "за светло бъдеще" няма да имат успех. Чудесно го е казал човека "искра над мокри въглища" и в този мой песимизъм няма укор към студентите или съмнение в тяхната искреност, макар да има налице някои подозрителни неща, а защото истинският героизъм се извършва от други хора... хора, които наистина дават живота си и можем да ги сравняваме с Левски, Ботев и т.н с чиста съвест... Защото героизма не е да окупираш университета, а е правопропорционален на риска, който поемаш и страха, който трябва да превъзмогнеш. Днес не може да се рестартира прехода, защото нямаме машина на времето и вече имаме създадени чудовищна мафия, приватизирани предприятия, унищожено земеделие, два милиона по-малко население и прочие. Че страната се променя - променя се, но много бавно и на ужасна цена за някои. Та ако някой иска по-добро бъдеще да се фокусира върху истинските проблеми, а не върху пушилките на медиите...
Ако има някой желание да хвърли едно око тук, и после да се върне да се прави на патриот и ентусиаст отново:
http://frognews.bg/news_35572/CHlen_na_EP_napisa_kniga_za_prebiti_i_ubiti_bg_jurnalisti/
цитирай
19. apostapostoloff - Нека да не забравяме все пак, че
06.11.2013 04:49
всичките тези "институти" за проучване на едикакво си, са на ясла при ЦРУ. Следователно, всичко, което бълват те, си е чиста проба дезинформация и манипулация.
цитирай
20. kostadin - Нека тръгнем отначало!В БГ няма ...
06.11.2013 09:06
Нека тръгнем отначало!
В БГ няма елит,тъй като той не е необходим на глобализаторите.
Аман от разделения по политически причини-всички пол. партии са с един корен - най- калпавата прослойка дупедавци от БКП и с членове ламтящи за светкавично обогатяване .Основното разделяне минава по границата имащи пари и нямащи пари.Ясно е кой са повече ,и по тази причина за паразитите е добре да се боричкат по различни причини.Даже и приема на бежанци от всякакъв род служи на интересите на пяната на обществото.
Колкото и да ни е тежко ще трябва да свикнем с мисълта ,че сме вкарани в скотобойна.
Мисълта идействията произлизащи от фразата "Пари -власт пари прим" не вещае нищо добро за измиращият български народ.
цитирай
21. zaw12929 - Иветки и политически калинки, с ...
06.11.2013 09:27
Иветки и политически калинки, с ултиматуми няма как да дават годно направление и адекватно обяснение- но керванът на управляващите си върви, кани на диалог всички- нали това е демокрацията обединяване разно мислещи само са добруването на България.
цитирай
22. karaiany - Цитираните в постинга изказвания ...
06.11.2013 09:57
demograph написа:
Цитираните в постинга изказвания са подбрани според предпочитанията на авторката. Което е напълно естествено. Както е напълно естествено да се заключи, че когато цитираш рупорите на статуквото ти си от и за статуквото. А статуквото ти харесва защото..защо авторке? Който мисли знае защо.


Интересни съждения, Демографе, което ме наведе на мисълта, че много често ние хората сме като мравките, застанали в подножието на планината, стараейки се да я опишат.
Включително многомъдрите професори и простосмъртнитe, изказали се по темата.
Децата са нашето бъдеще и нека не ги подценяваме, защото те не са расли в тъмните години на тоталитаризма и си личи!!!
Кога и по какъв повод списващите по- горе са излизали на улицата, за да предявят исконните си искания преди '89 ?!
Ето какво пише един нистинa мъдър мъж по въпроса за децата:

"Вашите деца не са наистина ваши.Те са синове и дъщери на Живота,който се стреми да осъществи себе си. Те идват чрез вас,но не произлизат от вас, и въпреки че те живеят с вас, те не ви принадлежат! Вие им давате своята любов ,но не и своите мисли ,тъй като те имат свои собствени. Вие давате подслон на телата им, но не и на душите им,тъй като техните души принадлежат на бъдещето,което вие не можете да посетите, дори и в сънищата си. Вие можете да се стремите да бъдете като тях,но не се старайте да ги направите като вас, тъй като животът не върви назад, а гледа в бъдещето! Вие сте лъкът, а те стрелите които летият към бъдещето! Бъдете най-доброто което можете , за да може Стрелецът да изпрати своите стрели бързо и точно в целта. Огънете се в ръцете му с желание и благодарност, защото той обича в еднаква степен както лъка,така и стрелата! "

"Пророкът" Кахлил Джубран
цитирай
23. neshin - Един блогър ми напомни за тази поучителна притча!
06.11.2013 10:24
За мишките и хората - Джон Стайнбек

Веднъж мишката забелязала, че стопанинът на фермата е сложил капан за мишки. Тя разказала за това на кокошката, овцата и кравата. Но те всичките и отговаряли: "Капанът за мишки е твой проблем, а не наш!"

Малко по-късно в капана се хванала змия - и ухапала жената на фермера. Опитвайки се да я излекуват, сварили на жената супа от кокошката. После заколили овцата, за да нахранят всички, пристигнали да навестят болната. И, накрая, заколили кравата, за да нахранят гостите, дошли на погребението.

И през цялото време мишката наблюдавала от дупката си и мислела за нещата, които са чужд проблем, докато не станат твой!


Поука: Ако нещо не ви засяга пряко, не си мислете, че в даден момент няма да ви се стовари на главата.

цитирай
24. kostadin - Цитираните в постинга изказвания ...
06.11.2013 14:50
demograph написа:
Цитираните в постинга изказвания са подбрани според предпочитанията на авторката. Което е напълно естествено. Както е напълно естествено да се заключи, че когато цитираш рупорите на статуквото ти си от и за статуквото. А статуквото ти харесва защото..защо авторке? Който мисли знае защо.

Ами би трябвало и ти да знаеш шом пишеш тука -значи си от кохортата на авторката
цитирай
25. kostadin - Ако neshin не беше толкова страхлив ...
06.11.2013 14:53
Ако neshin не беше толкова страхлив спрямо евентуалните му опоненти, бих го приел за мислещо същество.Та той не допуска коментарии в блога си ,а списва по чуждите блогове.Малко етика няма ли?
цитирай
26. monaliza121 - Райчев - Не протичат дълбочинни процеси на преориентация на електората
06.11.2013 15:17
Но протичат дълбочинни процеси на дезориентация на електората.
Всякаква активност, етикирана като "квази" е нова капка вода върху "мокрите въглища".
Другари въглищари, въглищата вече не са лигнитни, а антрацитни!
Палят се лесно, а водата им служи за катализатор!
цитирай
27. monaliza121 - Хаха
06.11.2013 15:19
Моля, забравих, отивам да изровя някой цитат от Киркегор:))))
цитирай
28. milady - Саммоо..лаф да става тук.?
06.11.2013 16:21
моннализа 121 ,..Аз пък ..ровя за цитат..на Michael Moore..."ТЪПИТЕ БЕЛИ ХОРА "

Глупые белые люди / Stupid White Men …and Other Sorry Excuses for the State of the Nation!
цитирай
29. scarlety - "Никакъв дълбочинен процес в главите на хората и в техните приказки не тече. Имаме зацикляне. "
06.11.2013 19:05
Ако слуша бъртвежите на Райчев, човек действително зацикля".Липсват интервюта с червен Кольо и Кънчо Стойчев за подсилване на тезата :)))
цитирай
30. penchoan - Ако студентите искаха да постигнат ...
07.11.2013 00:16
Ако студентите искаха да постигнат нещо, щяха да влязат в диалог с управляващите. Тогава, обаче, кранчето с пари ще секне, а окупаторите не искат това. Искат анархията да продължи колкото може по-дълго.
цитирай
31. staler - група студенти и група умни, кра...
07.11.2013 00:33
група студенти и група умни,красиви и успели,общо колкото за една циганска сватба занимават медии,правителство,опозиция и целокупния народ,защото последния е добре да бъде занимаван и развличан.че току виж се сетил за истинските си проблеми.орешарски и тези зад него са същите въртигъзове като предхождащите го.нима е толкова трудно да се види че сме затънали в такава степен че дори на виктор урбан ще са нужни 30-тина години ,за да ни пооправи донякъде?
цитирай
32. zaw12929 - ти си от "въртигъзовете" не е чудно защо
07.11.2013 08:15
staler написа:
група студенти и група умни,красиви и успели,общо колкото за една циганска сватба занимават медии,правителство,опозиция и целокупния народ,защото последния е добре да бъде занимаван и развличан.че току виж се сетил за истинските си проблеми.орешарски и тези зад него са същите въртигъзове като предхождащите го.нима е толкова трудно да се види че сме затънали в такава степен че дори на виктор урбан ще са нужни 30-тина години ,за да ни пооправи донякъде?

цитирай
33. staler - аз съм световно неизвестен, драги, ...
07.11.2013 14:18
аз съм световно неизвестен,драги,на кои е интересно въртигъз ли съм?виж,твоите партиини другари са обществено значими шибаняци.ако ти е трудно да си отговориш защо търпят цирковете на един фаитон платени клоуни,питаи,ще ти обясниме.
цитирай
34. gocho52 - Не подкрепям
07.11.2013 17:02
анархо-комунистите призоваващи
към физическа саморазправа
и насилие!
цитирай
35. svoboda64 - Толкова енергия в коментиращите за... почти нищоказване...
07.11.2013 23:41
За всички, следящи политиката в БГ-то нещата са "ясни" - слугинаж до дупка! Защото само "външна" (финансова и политическа) подкрепа означава "идване и задържане на власт"... Вижте като "духне вятърът (на промяната)" как ни се сменят правителствата... не че електоратът се е активизирал -;(
По отношение на студентите... имам особено отношение, защото продължавам да обучавам "проекто-хора", както пейоративно ги наричам. Финансово, емоционално и ментално "зависимият човек", какъвто всъщност е студентът в масовостта си, не може да ми бъде "пътеводна светлина", I'm afraid ("опасявам се", както е коректният превод на български). Преживяла съм състоянието (със сътресения), както и моите собствени деца са го преживели, преди да се еманципират.
За да бъдеш наистина себе си, трябва сам да можеш да си изкараш прехраната, а и не само своята, но и на всички 'dependables' (зависимите финансово от теб). В БГ-то това става само по два начина: или работиш като скот 24/7 и не си сигурен дали ще вържеш двата края или...чакаш "на хранилка"... За последното знаем достатъчно много...

Та ако може, студентите, НеПогрешните, да хвърлят първо камъка срещу собствените си родители (спонсори)... пък тогава да говорим за "високи наративи", (погазени) ценности и всички други галиматии...

Отивам да проверявам поредните "скудоумия" на всеки, който се мисли по-по-най, преди да е научил катехизиса на съществуването - битийно, човешко и духовно.

Лека вечер/нощ!
цитирай
36. letopisec - Някой може ли да попита админите на ...
09.11.2013 19:12
Някой може ли да попита админите на блог.бг, защо материала ми 07.11 22:37 - Автономна държава Тракия поиска Премянов. не се допуска на първа страница, при положение, че има до момента 922 прочита...И изобщо къде е материала ми на страниците на блог.бг-политика???? Изчезна също така статията ми "Кимерийските бойни кучета", която доскоро беше на първа страница на блог.бг.-история????
цитирай
37. josarian - Студентите не са стока, това първо.
14.11.2013 20:29
А второ - искрата не е над мокри мъглища а над влажни фъшкии. Сори, но е така. Никога няма да блести огъня на Свободата над Булгаристан вече - ще тлее с отровно зловоние кладата на червените орки, кладата в която изгоряхме всички ние - и се превърнахме във влажни фъшкии.
цитирай
38. lydianov - Народът е решен да погребе модела, а погребалния ритуал е дълъг и дано да не е мъчителен
18.11.2013 15:44
На някой не му се ще да прочете ситуацията правилно. Във Февруарските събития видях ново явление, което принадлежи на нашата българска история от преди 9-ти Септември, а именно стартирането на изразяване на народното недоволство, без предварително да е оформен щаб, и без режисьор.
Както тогава, и сега съм убеден, че нашия народ е решен да погребе този модел на управление. Нямам предвид държавното устройство, а реализацията, която характеризира държавното управление с подмяна. Сигурен съм, че няма да е лесно и погребалния ритуал ще трае по-дълго. Диаграмата на кризата ще е зик-закообразна правопропорционално на съотношението между играчите на политическата сцена и времетраенето й обратно пропорционално на необходимото време, през което узрява политическия субект, носител на промяната.
http://www.dalsiat.com/CLIP/9/Lydianov%20Vtori%20Plan.html
цитирай
39. josarian - Това умозаключение е направо гениално. Ще си го запиша някъде за да ми напъмня за всички вас, дето заливате с помия студентите.
01.12.2013 20:14
penchoan написа:
Ако студентите искаха да постигнат нещо, щяха да влязат в диалог с управляващите. Тогава, обаче, кранчето с пари ще секне, а окупаторите не искат това. Искат анархията да продължи колкото може по-дълго.

Анархията продължава вече 24 години именно породена от гнусните комунистически кенефи дето в момента отново узурпираха властта. Ккаво ви бъркат в очите студентите!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424690
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031