Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.10.2013 08:53 - Като на война е да си земеделски производител в България
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 9297 Коментари: 13 Гласове:
81


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Апетити за европари, купища беззакония, заплахи и нападения пречат на фирми в Ямбол да обработват реално арендуваната земя


image

    
    
"Уважаеми господин главен прокурор/господин министър, силно се надявам вие лично да прочетете това писмо. Ако жалбата ми бъде пусната по канален ред, ще се върне пак при тези, които ме предупредиха да не пускам повече оплаквания, защото ще ми предизвикат проверки от различни институции и безкрайни дела".

     Така е завършвала молбата за намеса и съдействие до ексминистъра на вътрешните работи Цветан Цветанов преди повече от година. Така завършват и сега писмата, внесени преди двадесетина дни до главния прокурор Сотир Цацаров и до министър Цветлин Йовчев, писани от Емил Иванов. Той е собственик и арендатор на земеделска земя в землището на с. Крумово, община Тунджа, Ямболска област. Занимава се със земеделие от 1999 г. и първоначално няма никакви проблеми. Нито с другите собственици на земя в селото, нито с кмета, нито с колегите арендатори, още по-малко с хората, чиито земи обработва. Много хубаво обаче не е на хубаво, казваме кой знае защо ние, българите.    
      Формално тази история започва с приемането на страната ни за член на ЕС, което създава възможност за получаване на евросубсидии, изчислявани на единица площ обработваема земеделска земя. Колкото повече декари, толкова повече пари. Колкото повече пари, толкова апетит за... още пари. През януари 2007 г., когато посещава общинска служба "Земеделие и гори" (ОСЗГ) "Тунджа-Ямбол", за да направи предварителна регистрация на земите, които обработва чрез фирмата си "Синтекс" ЕООД - гр. Бургас, Емил Иванов установява, че има застъпване на част от блоковете. Декларираните като обработвани от него декари се препокриват с посочени и от "Авалант" ООД - гр. София. Установяват се странни факти в хода на сложната процедура по регистрация на площите и като следствие от сигнали до районната прокуратура, полицията и до Министерство на земеделието, подадени от Е. Иванов и от началника на ОСЗГ "Тунджа-Ямбол" - инж. Валентина Димова. В петте договора за аренда, представени от Марийка Димитрова в качеството й на съсобственик и управител на софийската фирма,

фигурират покойници, които уж са съгласни

"Авалант" ООД да обработва земите им. От постановление на Софийска районна прокуратура по прокурорска преписка 53626/2008 става ясно, че не може да се каже кога точно собствениците на земя са подписали документите, с които дават право на арендатора да се разпорежда със земите им поради липса на конкретни реквизити в тях - дати, номера, заверки и други. Прокурор Б. Младенова признава наличието на три мъртви лица - Й.К.Атанасов, И.И.Илиев и Д.С.Желев, но отказва да образува наказателно производство. Според управителя на "Синтекс" ЕООД Емил Иванов покойници са над 40 от общо 482 лица, фигуриращи в документите. Мистерията може да разбули единствено тогавашният кмет на с. Крумово - Димитър Гочев, пред когото през 2004-2005 г. в качеството му на длъжностно лице би трябвало да са положили подписите си съгласяващите се "Авалант" да обработва земите им. След девет години от датата на събитията обаче би било наивно да мислим, че той няма да се извини с нещо, наречено неуслужлива памет или удобна частична амнезия.
      От сигнала на началника на ОСЗГ "Тунджа-Ямбол" инж. В. Димова до Министерството на земеделието, подаден април 2008 г., става ясно, че в службата непрекъснато идват граждани, които се жалват, че

не могат да сключат договор с арендатор

който да обработва земите им, тъй като върху имотите им има вписани тежести в Службата по вписванията към Ямболския районен съд - договорите за аренда с "Авалант" ООД - София. Те се оплакват, че 4 години тези договори не се изпълняват, земята не се обработва и фирмата не им изплаща аренда. Нарочна проверка на масивите, стопанисвани от софийската фирма, извършена от оторизирани длъжностни лица и в присъствието на кмета на с. Крумово (вече Йордан Николов) констатира, че арендаторът няма засети площи за стопанската 2007/2008 г., дори "не е теглил и една бразда". 43-ма от собствениците на земи все пак решават да търсят правата си в съда, завеждайки колективен граждански иск през 2008 г. пред Софийски градски съд, от който искат прогласяване на нищожност на договорите за аренда на земеделските земи и заплащане на обезщетение за причинени вреди.
     Това нито спира, нито стресира собствениците на "Авалант". Те правят още един нестандартен опит за получаване на заветната субсидия, представяйки (на 21.03.2008 г.) пред ОСЗГ "Тунджа-Ямбол" анкетен формуляр със засети площи, каквито в действителност не съществуват. След като документът не е приет, те регистрират същия директно в Разплащателната агенция в София, което е в разрез с разпоредбите както на Министерството на земеделието, така и на Държавен фонд "Земеделие". Постановление на Недко Русев, прокурор от Ямболската районна прокуратура

 отказва да образува наказателно производство

срещу представителите на "Авалант" ООД за съставяне на документи с невярно съдържание с цел получаване на държавна субсидия, понеже анкетният формуляр по същество е "частен документ с невярно съдържание". Съгласно действащото законодателство това деяние не е криминализирано. Член 309 и следващи от Наказателния кодекс обаче казват друго: "Който сам или чрез другиго състави неистински частен документ или преправи съдържанието на частен документ и го употреби, за да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено някое право или задължение, или някое правно отношение, се наказва за подправка на документ." В нашия случай наказани няма.
     След десетките жалби и сигнали в крайна сметка ДФ "Земеделие" лишава от субсидия както софийската "Авалант", така и бургаската "Синтекс". Последната изчислява загубите си на около 100 000 лв., тъй като за разлика от конкурента си, обработва земята, засява площите, прибира реколтата и плаща аренда на собствениците.
    Историята обаче не свършва дотук. През 2011 г. неизвестни извършители пръскат с препарат нивите, засети от Емил Иванов със слънчоглед, като унищожават голяма част от реколтата. Същата година местни лица прибират земеделска култура на площ от 100 дка. "Подадох жалби в кметството в с. Крумово и в Районна прокуратура в Ямбол, но никой не разследва случая" - пише той до министъра на вътрешните работи и до главния прокурор. Неприятностите продължават и през 2012 г. Заради лоши атмосферни условия трактор, собственост на "Синтекс", е оставен в една от обработваните ниви с временен надзор. Когато отиват да го изтеглят, установяват, че липсват двата му акумулатора и 140 литра нафта от резервоара. През юли два чужди трактора и балопреса навлизат в обработваните от бургаската фирма площи и започват да жънат и балират засятата люцерна. Понеже

помощ и съдействие от държавата няма

а цигански банди крадат нощем царевицата и слънчогледа, арендаторът купува кучета-пазачи, за да охранява нивите. Миналата година обаче някой ги убива. Полицията разкрива виновника, но прокуратурата прекратява разследването заради "неизвестен извършител". Тази година през август, наглеждайки ниви с царевица в землището на с. Крумово, Е. Иванов открива петно с размер около 10 дка, в което посевите са унищожени с видими следи от някакъв препарат по тях. В началото на септември констатира съборени и сгазени насаждения на слънчоглед на площ от около 12 дка. Пише поредните жалби до кмета, полицията и прокуратурата. Резултат - никакъв.
     Но и това не е всичко. След последните местни избори кмет на с. Крумово отново е Димитър Гочев. Нищо старо не е забравил, но сякаш и нищо ново не е научил. През септември 2013 г. в общинска служба "Земеделие" (ОСЗ) при община "Тунджа" гр. Ямбол постъпват заявления от собственици на земи в землището на Крумово, указващи в нотариално заверени изрични писмени декларации, че не са сключвали договори за аренда с фирма "Агромил" ЕООД (декларации на Марийка Г. Атанасова, Пенка Г. Бинева, Еленка Д. Сивова като пълномощник на Пена Т. Димитрова и др.) и с фирма "Агрозем-АВ" ООД (декларации на Атанас П. Танев, Георги П. Танев, Марга М. Михалева и др.). Всички те заявяват, че имат сключени договори за аренда с бургаската фирма "Синтекс" ЕООД и настояват същите да бъдат вписани в ОСЗ. Пенка Бинева е написала и жалба до районна прокуратура-Ямбол от 27.08.2013 г., с която иска прокурорска проверка на случващото се с арендните договори в с. Крумово. Еленка Сивова също се обръща към прокурорите с молба за стартиране на досъдебно производство срещу кмета Димитър Гочев. Тя оспорва автентичността на пълномощното, изготвено от него от името на майка й на трето лице, с което земите им се дават под аренда на "Агромил" ЕООД.
      Тази история би могла да има и щастлив край. Предприемчивите да бъдат оставени да работят и да създават добавена стойност. Желанията на собствениците на земя да бъдат зачитани. Местната власт да съдейства на бизнеса, а не да му пречи. Толкова ли много иска всъщност. Засега обаче ще почака. Бог е високо, институциите са "в отпуск", а Брюксел - далеко. Остава само надеждата. В главния прокурор и в министъра на вътрешните работи.   
 

 Светла Василева

 



Гласувай:
82


Вълнообразно


1. neshin - !!!
23.10.2013 09:26
Точно!!!
цитирай
2. makont - Така е, защото субсидиите се дават на база
23.10.2013 10:37
анкетни карти, попълнени от ЗП, но никой не проверява достоверността в тях. А условието е земята да е обработена, но една оран нищо не ражда, не е засята, пустее. По тази причина нашите хора успяват да си вземат субсидиите. Всичко е направено така, че те да усвоят това, което трябва да се усвои. Аз имам двама земеделски производители. Ако знаеш каква гавра е. Миналата година не получи субсидии, защото нямаше пари да изоре, скъсаха я от проверки на нивата и накрая не и изплатиха субсидиите. Просто не е от нашите. Кое ли не е така в България?
цитирай
3. chara - Да, безумието е пълно и ще продължава с още по-голяма ожесточение!
23.10.2013 11:56
Понеже свободната земя остава все по-малко.
цитирай
4. harvi - А когато започнат неизвестни никому фирми с още по-неизвестни
23.10.2013 15:17
собственици да садят ГМО култури или да унищожават земята, какво ще правим? И ни изкарват параноици! Но качествената земя на планетата никак не е достатъчна и пропиляваме на безценица националното си богатство.
Поздрави за позицията!
цитирай
5. blackpredator - Цъ,
23.10.2013 15:32
главния прокурор и в министъра на вътрешните работи са оттатък Брюксел.
Тука е само зам. министъра Бюрханчо.
Пак цъ...
цитирай
6. alexs - Българската земя може да изхрани 40 ...
23.10.2013 17:13
Българската земя може да изхрани 40 милиона! Така че за българите има достъчно земя друг е въпроса че 24 години продажници ни управляват!
цитирай
7. injir - Управленците са крадци и разбой...
23.10.2013 20:34
Управленците са крадци и разбойници. Не мислят за истинския земеделец, а са измислили схеми да грабят, уж че са собственици на земеделски фирми. Лъжци и измамници.
цитирай
8. shtaparov - При комунизма-социализма е така: ...
24.10.2013 05:31
При комунизма-социализма е така: всеки иска да краде,никой не иска да работи! Един да направи грешката да го поиска,веднага цели банди му се закачат на шията с надеждата да произведе нещо,та веднага да му го ограбят! Така ще е,докато тези паразити не бъдат изхвърлени от някоя народна революция,която да изтръгне България от нечестивите лапи на партиите и да я върне на Българите!
цитирай
9. aboychev - РЕШЕНИЕТО Е ЕДНО
24.10.2013 08:45
СУБСИДИИТЕ НА ЕДИНИЦА ПЛОЩ И СУБСИДИИЕТЕ ЗА КУЛТУРИ ДА СЕ ДАВАТ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ИМОТИТЕ, А ТЕ ПО СВОЯ ПРЕЦЕНКА ДА СИ ОБРАБОТВАТ ЗЕМЯТА ИЛИ ДА ГИ ПРЕДАВАТ НА АРЕНДАТОРИТЕ ЗАЕДНО СЪС ЗЕМЯТА СИ
цитирай
10. fascindoo - Т.е., на ход били пак олигарсите!
24.10.2013 09:06
Българската земя може да изхрани 40 милиона - тук 6. alexs е прав! Така е било и за периода 1910-1949..., т.е. преди, по време и след 2-те Световни Войни.
Е, добре, но щом продаваш земята на олигарсите, губиш войната без битка, т.е, клякяш и мълчиш ..., и изчезваш...
цитирай
11. zaw12929 - Да, войма, която си загубил. . . и ...
26.10.2013 01:37
Да, войма, която си загубил ... и няма как да спечелиш срещу наши вълци и чужди лисици. Земята няма кой да изнесе... а какво ще засява. Сеят арендаторите само жито и слънчогле, печелят субсидии, а ние ядем вносни зеленчуци, които нямат вкус, защото не растат в българската пръст...
Така казваха и за заводите- даддохме ги на чужденци и те ги превърнаха на скраб и ни превърнаха в държава без индусррия...
Остава ни надеждата...
Приятен ден!
цитирай
12. ivanna4ev - Не знам кой определи субсидиите за ...
26.10.2013 11:40
Не знам кой определи субсидиите за земеделието като "евро", но знам защо.Знам също,че парите за тези субсидии не са нито немски,нито френски,английски или на който и да е друг,а български.Мои,твои...наши.А защо европейски шмекери определят кое,как и с колко да се субсидира е една друга тема.Докато обаче това е така българи ще произвеждат испанска,италианска,гръцка,френска,английска и не знам още каква земеделска продукция,а ние ще сеем мащерка ако и да ни трябват домати.Що се отнася до това дали земята ни може да изхранва 40 млн не мога да кажа,но че до скоро изхранваше 20 мога.
цитирай
13. анонимен - НЕ СТИГАТ БЕЖАНЦИ, НЕ СТИГАТ ПРОТЕСТИ И "КОНТРА", НЕ СТИГАТ ....
29.10.2013 11:49
ами сега управляващите трябвало да се занимават и с някакви си буренясали въпроси, касаещи някакви си жалбоподатели ,от които не зависи оставането им на власт.
След като са още живи, значи всичко може да продължи, докато "му дойде времето". А тъй като времето и пространството са безкрайни величини, има да чакат до "десето коляно".
Но аз се чудя що за граждани са оплакващите се ? Крайно време е да се осъзнаят и да не губяте скъпоценното време на Главни прокурори, Министри, Главни секретари и пр. Те имат да решават въпроси, които никой, дори и те, не знае какви са. Трябва да взимат решения, без да знаят за какво става дума. Имат задължения към роднини и семейство, които им отнемат и нощите да мислят как да ги осъществят "задкулисно". Нервите им са на предела, а някои безсъвестни граждани искат да им отнемат и последните свободни минути.
Така че, не остава нищо друго, освен както са казали Илф и Петров "спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се".

Значи "на война, като на война", а ако някой реши да пази сегашният мир има опасност да не остане къмък върху камък.
Пази Боже !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425626
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031