Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.10.2013 08:42 - Платените "борци" за публичност и демокрация
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 19179 Коментари: 41 Гласове:
64


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     НПО - (не)прозрачни и (без)отчетни

     Слушай ме какво говоря, не ме гледай какво върша. Следването на тази максима сякаш има шансове да добие размери на епидемия. Традиционно считана за прерогатив на проповедниците в храма, в съвременния свят тя напусна светите места. "Прегърнаха" я политици, финансисти, бюрократи и чиновници всякакви, а напоследък и видни представители на родни неправителствени организации (НПО). Капанът на култовото кредо обаче е коварен и падането в него е въпрос на време за всеки, избрал да играе на дребно с публиката в театъра на обществото ни.
      Убийството на политиката и на всичко политическо, ритуално извършено от ГЕРБ през последните близо 4 години, съпътствано от срив на доверието в институциите, изтласкаха на преден план представители на НПО, претендиращи да говорят от името на гражданите, при това от позицията на безкомпромисен морален съдник, чиято истина е от последна инстанция и следователно единствено възможната. Внимателното вглеждане в публичните им изяви, апелиращи категорично и настойчиво за прозрачност и откритост на институциите, и анализът на "поведението" на собствените им организации по критериите на тяхната безкомпромисност, показват

неподозирано разминаване между думи и дела

     Преглед на интернет страниците на девет наложили се с присъствието си в публичното пространство НПО, изброени по година на регистрация и с имената на техни представители, с които се асоциират - Институт Отворено общество (Георги Стойчев, Георги Ангелов), Център за изследване на демокрацията (Огнян Шентов), Зелени балкани (Тома Белев), Институт за пазарна икономика (Красен Станчев), Център за либерални стратегии (Иван Кръстев), Българско училище за политика "Д. Паница" (Саша Безуханова), Институт за развитие на публичната среда (Антоанета Цонева), РискМонитор (Стефан Попов), Четиринадесети януари (Асен Генов) - показва, че от "визитката" им в мрежата могат да се научат всякакви неща с изключение на едно - финансовите отчети за 2012 г. Те липсват от страниците на седем от наблюдаваните НПО (вж. таблица 1). Единствено Институт Отворено общество и Институт за пазарна икономика са ги публикували. Странно поведение за организации, които декларират още с акта на създаването си, че ще работят за осигуряване на публичност и прозрачност на обществената среда. А се държат все едно са извън нея. Често ги наричат "тинк танкове" - мозъчни тръстове у нас на чужди институции. 

 image

     Онези, които упорстват в търсенето на информация за финансите на организациите, трябва да посетят страницата на централния регистър на Министерството на правосъдието. Съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел НПО, регистрирани в обществена полза, са длъжни всяка година до 31 май да представят отчет за дейността си и финансови отчети. От наблюдаваните девет организации само една не е представила такъв отчет, според справка на Министерството на правосъдието - нито към определената в закона дата, нито днес, видно от липсата на същия в регистъра. Организацията, пренебрегнала правната норма, е фондация Четиринадесети януари, чиито съучредител е Асен Генов, станал известен с домакинството си на събитието #ДАНСwithme и с амбицията да организира, смислоопределя, рамкира и комуникира протестите срещу кабинета "Орешарски". Парадоксално, но за това погазване на закона фондация Четиринадесети януари няма да бъде санкционирана. Ако и следващата година "забрави" да предаде отчетите си, ще бъде изключена от регистъра. А междувременно нейните учредители могат без свян да се "борят" за високи стандарти на откритост в реалния и дигиталния свят и да ни поучават на воля през всички медийни канали и от пиедестала на непогрешимостта, на който сами са се въздигнали, как да живеем в рамките на закона.  
image

      Прегледът на финансовите отчети на наблюдаваните НПО сочи ръст от 43.5% на получените средства от дарения за 2012 г. в сравнение със същите за 2011 г. (вж. таблица 2). На практика

осем НПО са получили над 12 млн. лв.

за една година, като всяка една от организациите бележи ръст на привлечените средства. Отделно от тях някои структури отчитат и впечатляваща стопанска дейност, достигаща по обем 2/3 от стойността на даренията (Център за изследване на демокрацията). Законът позволява подобна инициатива, стига приходите от нея да бъдат използвани за огласените в уставите цели на НПО. Как се изразходват те обаче, никой не контролира.
      Достоверна информация за сумите, получавани от дарения в български НПО, в момента не може да бъде събрана. От една страна, заради факта, че темата за финансирането им и за паричните потоци съвсем не е сред любимите за дискутиране. На 1 август т.г. в сутрешното предаване на БНТ журналистът Марин Маринов дръзна да попита гостите си Антоанета Цонева (Институт за развитие на публичната среда) и Асен Генов (Четиринадесети януари) за средствата, с които се издържат организациите им. Отговорът беше, че това са пари на частни дарители и като такива не би следвало да бъдат коментирани. А защо да не бъдат? При положение, че НПО са обявили дейността си в обществена полза. Хайке Маккерън, член на директорския борд на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust) - организация, дарила на български НПО през последните 12 години сумата от 10 846 601.40 щатски долара, в интервю за Дарик радио (29.08.2013 г.) заяви, че НПО, които са получавали пари, "просто трябва да опишат ситуацията фактологически". Те обаче не мислят така. Колкото и внимателно да четете отчетите, представени в регистъра на Министерството на правосъдието, не може да си съставите обективна представа за това кой ги финансира, с каква сума, за каква дейност и какво те отчитат като резултат. Затова пък част от описанието на някои от проектите дава поводи за размисъл и още въпроси, например:

- "задачата на проекта е да повлияе на публичния дебат, като промени обхвата му и ангажира в него нови гласове... да се разчита най-вече на активисти на НПО като средство за мобилизиране на обществото. Търсим онези активни граждани, които хоризонтално влияят на своите общности.

Тяхното мнeние днес, утре се превръща в обществено мнение"

(Фондация Център за либерални стратегии, проект "В търсене на гражданска подкрепа за реформаторски политики" на CEE Trust).
- "проектът цели изграждане на добро взаимодействие с медиите и увеличаване влиянието на института в социалните мрежи" (Сдружение Институт за развитие на публичната среда, проект Програма за развитие на устойчивост на основните приоритети на ИРПС, стойност 41 500 щатски долара, юли 2011 г. - 09.2012 г.)

     От публикуваното в отчетите на мониторираните НПО става ясно, че Столичната община е донор на фондация РискМонитор. За каква дейност, в какъв период и на каква стойност - няма откъде да се разбере. Както и че Българското училище за политика (Саша Безуханова) е изработило по договор с ЧЕЗ "Енергиен спестовник" и детска книжка "Къде е дядо Електричко". Срещу каква сума - знаят единствено възложителят и изпълнителят. Училището ревностно пази и друга информация - тази за имената на политическите лидери, които обучава. Отказът му да дава информация се мотивира с това, че е оператор на лични данни. Което обаче няма да попречи на сдружението да усвои 84 990 щатски долара от CEE Trust (проект за периода 01.09.2012 г. - 31.08.2014 г.), за да "подобри качеството на политическия процес и разширяване на информираното обществено участие в политиката на България чрез постигане на по-висока политическа прозрачност и по-добра отчетност".
     В действителност какво се получава. Всички се борят за публичност, прозрачност и отчетност, за което им се плаща, разбира се, те не го правят pro bonum (безвъзмездно), но когато става въпрос да отмерят със същата мярка спрямо себе си,

нещата потъват в зоните на здрача

     Ситуацията с отчетността става още по-комплицирана, когато към НПО в обществена полза добавим създадените да работят в частна такава. Те нямат никакви ангажименти към регистъра на Министерството на правосъдието и това е другата страна на проблема. С какво се занимават и срещу какви суми, е тайна, по-голяма от търговската, понеже статутът им дава почти неограничена свобода. Такова сдружение в частна полза е Институтът за регионални и международни изследвания (Огнян Минчев). От отчети, приложени в съдебното делото на организацията, става ясно, че за 9 години същата е привлякла 2 076 000 лв. (период 2002 г. - 2011 г.). На 14.01.2013 г. институтът се е пререгистрирал в обществена полза, което ще му даде възможност да получава финансиране не само от частни донори, а и от централния и общинските бюджети, както и от държавни и общински дружества и от средства по Европейските фондове. Но също ще го задължи да прави публични отчети пред регистъра на Министерството на правосъдието. Макар пререгистрацията да е факт от началото на годината, в момента на интернет страницата на организацията няма никаква информация за финансирането на дейността й.
     Всички НПО, независимо в чия полза са регистрирани - частна или обществена, имат задължение да регистрират в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) мерки срещу прането на пари. Презумпцията за включването на тези организации като задължени лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари идва от факта, че те

получават дарения предимно от чуждестранни лица

и изпълняват тяхната воля, артикулирана в проекти. Услугите, които извършват, са от експертен характер - анализи, социологически проучвания, директно лобиране за законодателни промени, за налагане на медийно и корпоративно влияние и са трудни за проследяване и отчитане. Подобни, но много по-рестриктивни норми има в законодателството на САЩ и Русия (вж. карета). Ползвайки възможностите на Закона за достъп до обществена информация, попитах ДАНС цитираните по-горе НПО спазили ли са изискванията на закона. За моя изненада с Решение 1290 от 30.09.2013 г. председателят на ДАНС Владимир Писанчев отказа да предостави исканата информация, позовавайки се на "служебна тайна". Интересното в случая е, че преди 17.09.2012 г. тази информация е била достъпна. Кое е наложило скриването й, вероятно може да обясни Константин Казаков, председател на агенцията през септември миналата година, сега - заместник на същата. Според чл. 32 от Закона за ДАНС списъкът с категориите информация, подлежащи на класификация като служебна тайна, се определя със заповед на председателя на ДАНС. А според Програма Достъп до информация този списък трябва да е публичен. Трябва, но не е. Няма такъв на интернет страницата на агенцията. И отново потъваме в зоната на здрача, на догадките и хипотезите.

Защо ДАНС слага бариера пред информацията за НПО

Това допълнителен чадър ли е върху организации, които и без това са с особен статут в обществото, или просто се прикрива нещо друго, съставомерно на Наказателния кодекс? Да не би никоя от мониторираните НПО да не е спазила закона? Или пък ДАНС да не обръщат особено внимание точно на тези задължени лица. В отчета на дирекция финансово разузнаване за 2012 г., която пряко администрира мерките, няма нито дума за НПО. Добавена към това неохотата, с която представители на неправителствения сектор коментират и публикуват информация за финансирането си, дава само поводи за още и още въпроси. Публичност, откритост и прозрачност. Може за всички останали, но не и за някои от най-ревностните платени "борци" за тях. 


Мерки срещу намесата на чужденци
(правителства, физически и юридически лица)
във вътрешните работи на държавата

САЩ
През 1938 г. е приет Закон за регистрация на чуждестранните агенти (FARA - Foreign Agents Registration Act). Според него чуждите агенти, представляващи в американската политика чужди правителства, задгранични физически и юридически лица са длъжни да разкриват дейността и източниците си на финансиране. В контекста на днешния ден "чуждестранен агент" е лице, което действа "по поръчка, молба, под ръководството на чуждестранен принципал" при това занимавайки се с "политическа дейност в интерес на чуждестранния принципал". Целта на закона е да улесни "оценката на правителството и на американския народ за заявленията и действията на такива лица". Под политическа активност се разбира дейността, насочена към промяна на позицията на федералното правителство на САЩ или на "която и да е част от населението" по повод вътрешната или външната политика на САЩ или по отношение на чуждо правителство или политическа партия. Реализацията на закона е поверена на контраразузнавателната секция на отдела по национална безопасност в Министерството на правосъдието.

Русия
На 13 юли 2012 г. парламентът на Руската федерация приема поправки в закона за неправителствените организации. Съгласно тях статут на "чуждестранни агенти" имат онези руски неправителствени организации, които се "занимават с политическа дейност" на територията на Русия, "участват (в това число и чрез финансиране) в организиране и провеждане на политически акции, целящи да въздействат върху решенията, приемани от държавните институции, нацелени на промяна на провежданата от тях държавна политика, а също и за формиране на общественото мнение в указаната насока" и които получават "парични средства и друго имущество от чужди държави, чуждестранни организации и чужди граждани". Съгласно поправките в закона чуждите агенти са длъжни да се регистрират като такива в Министерството на правосъдието и да посочват своя статус във всичките си публикации в средствата за масова информация и в интернет. 

България
В страната към настоящия момент има около 35 000 неправителствени организации (НПО). Законът за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) в чл. 40 и чл. 46 вменява задължения на онези от тях, които са регистрирани в обществена полза. Те трябва да изготвят доклад за дейността си веднъж годишно, съдържащ осъществените дейности, изразходваните за тях средства, връзката им с целите и програмите на организацията и постигнатите резултати; размера на безвъзмездно полученото имущество и приходите от другите дейности за набиране на средства; вида, размера, стойността и целите на получените и предоставени дарения, както и данни за дарителите. Този доклад се представя до 31 май в Министерството на правосъдието, което администрира регистъра на НПО. Законът за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) в чл. 16 (1) задължава всички НПО да приемат вътрешни правила за контрол и предотвратяване прането на пари, които да изпратят за утвърждаване в ДАНС. Вменените и с двата закона задължения са инструктивни. Санкции за неспазването им не са предвидени.


Светла Василева




Гласувай:
65


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Дайте да си говорим истината!
09.10.2013 09:08
Тези "дарения" идват по един или друг начин от ЦРУ и тази толкова тайна организация стои в крайна сметка зад всичките тези центрове.

И се стига до смешни положения... Говорители на протеста станаха Жюстин Томс и Ивайло Захариев. И двамата са червиви от пари (Томс продаде наскоро сайта си "Аз, жената" за повече от милион). И какво излиза? Протестират, милите, защото са прочути и богати ли?... Не, защото така са им наредили цереушниците!
цитирай
2. milady - Специални Поздрави на Автора !
09.10.2013 09:24
За съжаление,,БГ е..колония отдавна.Кръстопът на империалистически и..геополитически интереси..отЮдео-хазарски,най-кръвожаден Характер.
Дано БОГ се смили над нас..Няма кой друг...
цитирай
3. chavdar01 - ОТ ГОРЕИЗБРОЕНИТЕ НПО-ТА ВСИЧКИТЕ ИМ СЪЗДАТЕЛИ СА ЧЕНГЕТА!!!
09.10.2013 09:40
ЗАТОВА ТРУДНО СЕ ВЗИМАТ ДАННИ ЗА ТЯХ ОТ ДАНС ИЛИ ОТ КЪДЕТО И ДА БИЛО.САМО КРАСЕН СТАНЧЕВ НЕ Е ЧЕНГЕ! НА НЕГО НА ЖЕНА МУ БАЩА,Е ЧЕНГЕ ОТ ДС?!
В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО СИ "ТЕЧЕ" ПО СТАРО МУ! Т.Е.ПО СТАЛИНСКИ!(........НЕТЬ ЧЕЛОВЕК,НЕТЬ ПРОБЛЕМ)
цитирай
4. mt46 - НПО са
09.10.2013 09:40
подобни на ГМО... Хитроумен начин на САЩ да въздейства върху политиката на страната ни...
"Медиите в България не обръщат особено внимание на това как действат повечето неправителствени организации (НПО) у нас, кой стои зад тях и какво целят с действията си. 90% от тези организации в България представляват политическите интереси на чужди държави, икономическите интереси на олигархични кръгове или са креатура на някоя партия от големите партии.

Едно трябва да се каже ясно и категорично, защото то не е въпрос, а очевидна истина: Никой не налива милиони в дадена “неправителствена организация”, особено ако е чужденец, защото много обича България и за да задоволи филантропските си нужди. Докато медиите “проспиват” всички действия, предхождащи дадено събитие, организирано от подобни организации те само отразяват самото събитие. Как се е стигнало до него, кой го е инциирал това не е съществен въпрос, то се пропуща от масовата медия.

А именно кой стои зад дадено действие разкрива и чии интереси покровителства то!
НПО-тата са важен способ във съвременната гео-политика

Това трябва да си го запише всеки журналист и най-сетне да се разбере от обикновените и неосведомени хора. Създавайки мрежа от НПО-та в дадена държава корпоративно-финансовия елит оказва влияние в процесите в една държава..."
http://alterinformation.wordpress.com/2013/10/07/8939232010404/
цитирай
5. gocho52 - Нинджите на владетеля
09.10.2013 10:02
ряпа да ядат!...
С чесън.
цитирай
6. chara - chavdar01 Умишлено не съм коментирала персонално кой е създал НПО-тата, за които
09.10.2013 10:15
пиша, за да не бъда обвинена в някакви лични пристрастия, но ще кажа, че три фигури са минали през всичките от 1990 г. до сега. Неслучайни хора. На неслучайни места. И с връзки във всички посоки на политическия спектър, в това число и в нововъзникващите проекти за партии, движения и прочие чудесии.
цитирай
7. chara - mt46 Законите ни позволяват всичко това да се случва. Няма контрол.
09.10.2013 10:16
Защо ли?
цитирай
8. makont - Поздравявам те за хубавата статия,
09.10.2013 10:42
иначе, всичко е ясно, каквото и да коментираме, кучето си лае, керванът си върви. То е ясно, че каквото и да направим, веднага се вмъква някой и го обсебва. Протестите-невъзможни. Остава ни да си трайкаме, май. Тъжна картинка. И още нещо, и аз като счетоводител трябва да съгласувам с ДАНС правила по закона за изпирането на пари, но за нас глобите, които обадиха бяха от порядъка на четирицифрени числа, за едни законът важи, за други не. Във всичко е така. Ръката, която управлява държавата не е българска, или поне не се интересува от интересите на България. Още веднъж поздрави и дано поне ги убоде твоето перо.
цитирай
9. idealist - Много
09.10.2013 11:15
полезна информация за размишление :) Благодаря, че си си направила труда да ни я предоставиш!
И едно конкретно предложение - нека медиите, които дават трибуна на представители на тези НПО да изписват на екрана заедно с имената им и това дали са подали декларация за източниците си на финансиране за предходната година. Така поне ще знаем спазват ли законите онези, които ни призовават към морал и законност, нали? :)
цитирай
10. ok3223 - Брависимо ...За изнесените истини.
09.10.2013 11:59
Ето ги окотоподите и октоподчетата, в пипалата на които е оплетена като в смъртоносна прегръдка днес България, и които, жадно смучат по платена от вън поръчка , жизнените сили на българският народ.
И ние искаме да вървим напред, да имаме българска икономика на световно ниво, която да работи за нас, политика, която да защитава преди всичко и най-вече българските интереси.
При 35,000 ... НПО,(по 10-20 човека в НПО, в някои те са много повече), при такова фантастично количество чужди, платени под една или друга форма агенти. А те се такива от където и да погледнеш, и както и да го погледнеш, защитници на чужди интереси, не винаги в унисон с българските.
За една България със 7 милиона население са ужасно много.
Кой, и защо, е заинтересован да ги създава и финансира в такива ИНДУСТРИАЛНИ КОЛИЧЕСТВА.
И С КАКВА ЦЕЛ СЕ ХАРЧАТ МНОГО МИЛИОНИ ЗА ТЯХНАТА ИЗДРЪЖКА И ПОДРЪЖКА?
Кой стои зад всичко това?
ЦРУ, пише Апостолофф. И побратимените му службици, организации, дружества и сдружения, НПО на други братски страни, които се трудят неистово "за нашето осъзнаване и напредък" в определена от тях посока и зададен темп. И ни подбутват, навиват и заповядват да правим това и онова, така и така, както са им казали че трябва да го правим техните спонсори.
В НАПИСАНОТО ОТ АПОСТОЛОФФ ИМА МНОГО ИСТИНИ,
НАД КОИТО ВСЕКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДЪЛБОКО ДА СЕ ЗАМИСЛИ ...
И ние се чудим откъде идват охранените, загладените, гласовити и нагли протестери, кой ги храни пои и им плаща, да протестират рано сутрин да си пият кафето пред НС, или на обяд и вечер, да блокират улици на прибиращите се от работа хора, с биене на тупани и надуване на вувузели, с адски шум и трясък.
По един на 35 и по- малко да излезе по команда на "протест" от 35,000 -те НПО, ето ти ги всекидневните платени 100- 200 - 500 ...протестери, които блуждаят по улиците на София и тормозят хората всеки ден.
ДОКАТО НЕ ОЗАПТИМ ТАЗИ СГАН ИЛИ НЕЯ ПРОГОНИМ БЯЛ ДЕН БЪЛГАРИТЕ И България няма да види. Ще изчезнем като народ след 100-на год
цитирай
11. chara - makont Честно казано ситуацията в момента е такава, че за ДАНС или добро или нищо.
09.10.2013 12:46

:)
цитирай
12. chara - idealist Да бе, да! Ще изписват те!
09.10.2013 12:47
И защо да го правят?
:)
цитирай
13. freeoldmen - В година на жестока криза
09.10.2013 13:06
тези организации бележат огромен ръст на постъпленията. Голяма част от обществото не може да си позволи да ги подпомага, значи остава другата част, тази с многото пари. От там е видно чии интереси защитават.
А на тези тримката, дето обикалят навсякъде, предлагам да връчим този медал:

http://znakipocheta.ru/d/472022/d/_csc0201.jpg
цитирай
14. kmetova - Е, не е виновен който яде баницата
09.10.2013 13:23
Срещу няколко нескопосани и плиткоумни комплимента "интелигентните" се вързаха на въдицата и повтарят като папагали внушените им от хитреците едни и същи изтъркани фрази. Накрая тарикатите всяка следваща година ще получават с 45-50% повече "дарения", а тълпата ще духа супата с гордост, че е много умна.
цитирай
15. danailvdimitrov - ако някой се пита защо тези "умни, интелигентни" и т.н. хора не заминаха навън
09.10.2013 13:35
...както направиха 2 млн. други "отвратени" от българската действителност, може добре да разгледа таблицата с растящия (официален) бюджет на тези 9 организации.

После да го раздели на броя на "работещите" в тях и ще получи отговор на този въпрос в цифри.
цитирай
16. blackpredator - 35000 НПО ?!
09.10.2013 13:47
Страшна цифра!

Ужасен еничарски корпус от доброволно девширме!
За 23 години, НРБ се превърна в РБхалифат.

С рая, която заслужава...
цитирай
17. анонимен - ok3223 - Не се заблуждавай и не бъди "тесноглед"
09.10.2013 13:54
"Охранените, загладените, гласовити и нагли протестери" са направо безобидни с действията си в сравнение с "неохранените, незагладени, ТИХИ и скромни" "непротестери", ЧЛЕНОВЕ И КУКЛОВОДИ В НПО !
Първите са видими и смущават спокойния живот само на така наричащите се "столичани".

Вторите - "скритите, тихи, невидими и престъпни", с действията и бездействията си, целенасочено водят ЦЕЛОКУПНА България по пътя към превръщането й в "Европейска Сомалия".
За сведение - Средната продължителност в тази разкъсвана от дългогодишна гражданска война страна е 51 години, а детската смъртност в ранна възраст – 20%. Сомалия е оценена най-ниско по параметри като бежанци и разселени хора, защита на човешките права и ВРАЖДУВАЩИ ЕЛИТИ.

ЗАЩОТО : "ДОКАТО НЕ ОЗАПТИМ /ИМЕННО/ ТАЗИ СГАН, ИЛИ НЕ Я ПРОГОНИМ, БЯЛ ДЕН БЪЛГАРИТЕ И България няма да види. Ще изчезнем като народ /НЕ/ след 100-на год", а само след една така наречена "социалистическа петилетка" !




цитирай
18. idealist - Да,
09.10.2013 14:24
chara написа:
И защо да го правят?
:)

То май едни и същи им плащат и на медии и на НПО...Не идва някак си да се разобличават взаимно :)))
цитирай
19. dedenze - Позрави така се ликвидира една държава !
09.10.2013 15:53
Интересно е дали може да влезем в книгата за рекорди на Гинес по предателство и продажност !?
цитирай
20. antikom - Светлито е пишкин дама!
09.10.2013 17:42
Да бе потърсила некъде отчет за ограбването на правешката топлофикация драгата ми червенгурчеста бюстителка на харченето на чуждите средства, а!
Ама страшно е смешно как само на комунал онанистическите души горчат и пречат структурите, които не се контролират от червните гестаповци от ДС...
Не перат пари НПО-тата, драга ми Светле, а искат да разчистят осраните от всички ви обори на Родината ни, която ограбихте както турчин не я е грабил!

Наред е да заклеймиш сектите в полза на православния болшевизъм на путин, товарищке!

Без никакво уважение!
цитирай
21. ok3223 - Ето ГО гущера, изпълзя на светло ...
09.10.2013 21:01
antikom написа:
Да бе потърсила некъде отчет за ограбването на правешката топлофикация драгата ми червенгурчеста бюстителка на харченето на чуждите средства, а!
Ама страшно е смешно как само на комунал онанистическите души горчат и пречат структурите, които не се контролират от червните гестаповци от ДС...
Не перат пари НПО-тата, драга ми Светле, а искат да разчистят осраните от всички ви обори на Родината ни, която ограбихте както турчин не я е грабил!

Наред е да заклеймиш сектите в полза на православния болшевизъм на путин, товарищке!

Без никакво уважение!

И това гущероподобно е на издръжка на ЦРУ, както посочва г-н Апостолофф, и никак не се срамува, даже воюва зверски с вятърни мелници(някакви комунисти ...),както навремето дон Кихот, срещу скромна лепта от пачки в зелено всяко 1- во число на месеца. И този, заедно платени групи от негови колеги, членове на на финансирани от СОРОС и ЦРУ групи от провокатори на поръчковите протести, накичени с гръмки фирми АНТИКОМ, АНТИ РУСИЯ И ПРОЧИЕ НАЗВАНИЯ, СЕ препитават с години с тази дейност. ПОДВИЗАВАТ се и в интернет обмена, като фирмите се сменяват, а съдържанието остава същото.
Това са гобокопачите на България и явните и скрити подлоги на МОСАД и ЦРУ, на всеки, който би им предложил пачка в зелено.
цитирай
22. darktales - @
09.10.2013 21:27
Едва ли Светла Василева има нужда от адвокат, но за мен тя е смел и достоен човек. Ако се поинтересува, всеки може да види, че е писала достатъчно и за правешките безобразия, и за Путин. Но както и да е. Тия, дето във всеки момент казват само това, което на вас ви се иска, просто си ги търсете другаде.
цитирай
23. ok3223 - "Охранените, загладените, ...
09.10.2013 23:56
andreshko написа:
"Охранените, загладените, гласовити и нагли протестери" са направо безобидни с действията си в сравнение с "неохранените, незагладени, ТИХИ и скромни" "непротестери", ЧЛЕНОВЕ И КУКЛОВОДИ В НПО !
Първите са видими и смущават спокойния живот само на така наричащите се "столичани".

Вторите - "скритите, тихи, невидими и престъпни", с действията и бездействията си, целенасочено водят ЦЕЛОКУПНА България по пътя към превръщането й в "Европейска Сомалия".
За сведение - Средната продължителност в тази разкъсвана от дългогодишна гражданска война страна е 51 години, а детската смъртност в ранна възраст – 20%. Сомалия е оценена най-ниско по параметри като бежанци и разселени хора, защита на човешките права и ВРАЖДУВАЩИ ЕЛИТИ.

ЗАЩОТО : "ДОКАТО НЕ ОЗАПТИМ /ИМЕННО/ ТАЗИ СГАН, ИЛИ НЕ Я ПРОГОНИМ, БЯЛ ДЕН БЪЛГАРИТЕ И България няма да види. Ще изчезнем като народ /НЕ/ след 100-на год", а само след една така наречена "социалистическа петилетка" !

Точно така е. Ти си абсолютно прав. Тези по улиците са само върхът на АЙСБЕРГА, А ТОЙ ОГРОМЕН.
35, 000 НПО-та на една 7 милионна България, и ние се чудим, защо и как стават нещата у нас, извън всякакъв смисъл и логика ...
Мутра престъпник министър педседател, и милион други простотии, за които освен тези НПО и тяхната страшна роля в днешната българска действителност, друга по-голяма причина и решаващ фактор ... няма.



цитирай
24. vencivaleri1951 - Привет Светла!
10.10.2013 00:08
Ето от одита на Тръста за Гражданско Общество в Централна и Източна Европа публикуван на сайта му.

Ето как яхналите протеста "мразят безплатно"

Паница"/Саша Безуханова" 300хиляди долара
-"Протестна мрежа"/Асен Генов/ 120хиляди долара
-"Институт за развитие на на публичната среда/Антоанета цонева/ 200 хиляди долара
-Фондация "риск Монитор" /Йонко Грозев, Миглена Кунева/ 350 хиляди долара
-"Център за либералнистратегии"/ Иван Кръстев /
137хиляди долара
-бълг клон на "Трансперънси Интернешънъл"/ Огнян Минчев" 200хиляди долара
бълг клон на "Отворено общество"
цитирай
25. svilen75 - Винаги съм мразел махленската т...
10.10.2013 00:25
Винаги съм мразел махленската тактика "Нападението е най-добрата защита" и клепането по опонента.

Всички говорят колко пари взели от САЩ НПО-тата, но никой не казва колко пари са взели предишните управляващи ГЕРБ и колко по-предишните и сегашни БСП, ДПС и Атака. От България!!! Точния термин е ОТКРАДНАЛИ!!!
Всички говорят какви ли задни мисли имат НПО-тата, но никой не казва какви задни мисли има правителството на Орешарски.

Предните два абзаца си противоречат, обаче само привидно. Защото на всички е ясно, че статии като горната са една манипулация. Защото НПО-тата са декларирали всички тези пари от финансиране, които са спечелили по проекти. Т.е. всичко е прозрачно. Но статистика колко пари са откраднали партиите никъде няма. Всички говорят какви ли се крие зад исканията на НПО-тата. Макар, че за всички е видно - искат най-вече прозрачно управление. В същото време Орешарски вече четвърти месец не отговаря на въпроса "Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС" - едно от най-непрозрачните назначения на един от най-важните държавни постове.
На всички е ясно, че цялата тази кампания по Пеевските медии се диктува от едно място - Орешарски и компания. Защото НПО-тата да сред най-дейните в исканията за оставка на това пропаднало правителство. А авторката на статията очевидно е сред пионките на правителството.

П.С. Някои хора забравят, че м/у това да си противник на ГЕРБ и това да подкрепяш правителството на Орешарски (БСП, ДПС и Атака) има голяма разлика.
цитирай
26. apostapostoloff - За да обобщим:
10.10.2013 05:39
сбиха се две банди, две баднитски групировки- тази на червените милионери и тази на новобогаташите. Тази гмеж, тази измет не се задоволява само с пари и богатство, тя иска и властта. За да определя дневния ред на населението, за да докаже на всички, ако трябва и със сила, че те, тези противни келеши, са господари на положението и на живота ни.

А истината е, че са господари на бабината си хурка. Ега им изсъхнат езиците, ама преди това да им изтекат очите!
цитирай
27. theeconomist - Привет Чара!
10.10.2013 12:36
Чудесен постинг! Бръкнала си право в.........това на такива слепци като някой си "антиком" и още един герберски адвокат.
На тия очите им са заслепени от лъщенето на тиквата , а чувствата са им притъпени от сърпа, забит им отзад с чука!
цитирай
28. kostadin - Да бе потърсила некъде отчет за о...
10.10.2013 14:20
antikom написа:
Да бе потърсила некъде отчет за ограбването на правешката топлофикация драгата ми червенгурчеста бюстителка на харченето на чуждите средства, а!
Ама страшно е смешно как само на комунал онанистическите души горчат и пречат структурите, които не се контролират от червните гестаповци от ДС...
Не перат пари НПО-тата, драга ми Светле, а искат да разчистят осраните от всички ви обори на Родината ни, която ограбихте както турчин не я е грабил!

Наред е да заклеймиш сектите в полза на православния болшевизъм на путин, товарищке!

Без никакво уважение!

Ура дано да живееш докато умреш и то, заради лъжливата ни демокрация !
цитирай
29. chara - svilen75 Ето нещо, с което можете да се захванете и да го разследвате!
10.10.2013 15:42
"никой не казва колко пари са взели предишните управляващи ГЕРБ и колко по-предишните и сегашни БСП, ДПС и Атака. От България!!! Точния термин е ОТКРАДНАЛИ!!!"

Що се отнася до авторката на статията (виж уикипедия, там има достатъчно инфо) - тя е подписала статията с името си и знае отговорността, която носи за всяка своя дума, за разлика от многото "смели" тук, анонимни раздавачи на присъди.

Който има аргументи срещу фактите, може да ги сподели. Всичко друго е бла-бла-бла и няма да се занимивам да опонирам заради спорта.
цитирай
30. svilen75 - Все си мисля, че истинските разс...
10.10.2013 18:00
Все си мисля, че истинските разследващи журналисти се занимават точно с такива неща - да разследват колко пари са откраднали партиите и управляващите от държавата, вместо да "разкриват" общоизвестни и общодостъпни факти като финансирането на НПО-тата и да скалъпват някакви хипотези за западно империалистическо влияние.
Но спирам до тук, защото аз нямам претенциите да съм разследващ журналист и нямам намерение да продължавам в стил "бла-бла-бла" заради спорта ;)
цитирай
31. chara - Аз пък си мисля, че главният въпрос е защо ДАНС сложи чадър върху НПО? А?
10.10.2013 18:24
"Служебна тайна" за инфо е с валидност 6 месеца!
От септември до момента на искането ми за достъп до информация са минали повече. Е ...

Среща в Софийски административен съд!
Кой както ще да го приема!
Пак ще кажа, едно е да пишеш тук анонимно, друго да крещиш по жълтите павета - също анонимно, друго да се изправиш срещу Писанчев и Казаков съвсем не анонимно и да им кажеш баста, тая няма да я бъде!
цитирай
32. svilen75 - Хахаха :) :) :) Сегашното ръковд...
10.10.2013 20:14
Хахаха :) :) :) Сегашното ръководство на ДАНС слагало чадър над (защитавало) НПО-та, чиито членове са сред най-активните, искащи оставка на кабинета ... Това звучи като виц, само, дето не е смешен.
цитирай
33. chara - Може да е като виц, но е факт. Сегашният председател на ДАНС отказа достъп до
10.10.2013 20:50
информация за НПО. Това е положението.
цитирай
34. svilen75 - И каква по-точно информация търсиш ...
10.10.2013 21:24
И каква по-точно информация търсиш в ДАНС?

ДАНС не са бюро информация, поне що се касае до това да дават инфо на журналисти за финансиране на НПО-та. А дали си даваш сметка, че тази информация може да е класифицирана, защото ДАНС може д аводят разследване срещу НПО-та? На което никак няма да се учудя предвид сегашната политическа обстановка и това кой ръководи държавата в момента - тези хора обичат да си служат със силовите държавни структури, за да притискат противници.

Информация за финансирането на НПО-тата може да се намери на много други места.
И да те питам, просто от любопитство: Какъв професионален "гъдел" те накара да потърсиш информация за точно тези НПО-та? Дали този професионален "гъдел" те кара да търсиш информация и за НПО-тата, които стоят за контрапротестите? Или пък НПО-тата, зад които стои кмета на Благоевград (т.е. Цветан Василев) и които НПО-та искат разрушаване на парк Пирин? Какво казва ДАНС за тях? Много ми е интересно ;)
цитирай
35. chara - svilen75 ДАНС е задължено лице по ЗДОИ. Какво инфо търся от тях съм написала
10.10.2013 22:43
в текста, както и изходящия номер на ДАНС, под който е изведено писмото до мен от гражданското деловодство, не от секретното.

Мотивите им за отказ са неоснователни (основанието, което сочат, е отпаднало точно преди шест месеца)! Ето защо в съдебен процес ще бъдат задължени да спазят ЗДОИ, което пък ще ми даде възможност да си съставя вярна и точна представа за работата и на ДАНС и на НПО, казано на административен език.

А защо ДАНС разтваря чадър над НПО - аз нямам отговор.
цитирай
36. svilen75 - Успех с ДАНС. Честно казано в тази ...
10.10.2013 23:23
Успех с ДАНС. Честно казано в тази инициатива Ви подкрепям - държавните институции трябва да се държат в постоянно напрежение. Независимо от мотивите Ви за конкретното питане. Но не мисля, че ДАНС са разтворили чадър точно над тези НПО-та. По-скоро гледат как да ги злепоставят.
Но така и не разбрах за мотивите Ви да разследвате точно тези НПО-та. Както и отношението Ви към проправителствено настроените НПО-та.

А, и още нещо - профила ми тук, както и навсякъде другаде в нета е видим и ясен за всички. Така, че съм всичко друго, но не и анонимен. Най-малко за властите ;)
цитирай
37. ok3223 - Чета те Свилене
11.10.2013 09:03
svilen75 написа:
Все си мисля, че истинските разследващи журналисти се занимават точно с такива неща - да разследват колко пари са откраднали партиите и управляващите от държавата, вместо да "разкриват" общоизвестни и общодостъпни факти като финансирането на НПО-тата и да скалъпват някакви хипотези за западно империалистическо влияние.
нямам намерение да продължавам в стил "бла-бла-бла" заради спорта ;)

Явно не блееш спортно,а защитаваш позиция на заинтересовано лице като твърдиш най-нахално,че НПО-та са осветлени.
Което не е вярно,защото са 35,000,стряскаща цифра(не сме САЩ),и е трудно предвид големия брой.По всичко личи,че никой не се е и опитвал да го прави.
Което не е случайно и ясно защо.Знам че много би искал да остане така.
Никой да не се интересува.Защо "някой" от чужбина ги финансира с милиони долари,с каква цел харчи луди пари,какво се надява да спечели и до сега е спечелил,като е вложил тези пари в НПО.
КАТО ЗНАЕМ,ЧЕ "БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА".
Като виждаме ролята,която да играят НПО,като се опитват да ни наложат тяхно правителство и политика,нагло и с натиск на улицата с платени протести на улични тълпи,много от тях от членове на НПО и Остатъци от десни партии останали извън НС.
Резонен е въпросът.Кой плаща представлението и режисира протестите,които протичат по улиците на София.
Където тълпи от по 100-200,рядко повече протестери,явно по команди,се събират и като бият тупани и надуват вувузели искат да свалят правителства,искат избори...
Като виждаме водещото участие на Финсираните от СОРОС и разни американски фондации НПО.
НА ВСИЧКО НИ СТАНА ЯСНО.Че е Време да спрем със всички средства, опитите на нагли чужденци да ни натрапват политики и правителства удобни за тях ...
Опита на Светла да ни осветли за ролята на НПО заслужава подкрепа и горещи адмирации.Време е НИЕ, българите да кажем СТИГА!!! ... на наглите чужди сили.
цитирай
38. alibababg - Здравей
11.10.2013 12:45
Ако искаш да допълниш - http://anonybulgaria.wordpress.com/2013/08/20/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8-%D0%B8-think-tanks-%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0/
цитирай
39. zadobroto - Въобще не сте прави , но ..да сте живи и здрави.Прочетете бавно какво ще Ви пиша
13.10.2013 12:27
Плюете по ГЕРБ , НО СПОМНЕТЕ СИ САМО...Когато ГЕРБ дойде на власт , българите бяхме най-бедни/ с най-ниски пенсии и заплати при европейски цени / ,най-болни , най-необразовани...Стотици хиляди млади и кадърни хора бяха напуснали държавата и още напускаха , няколко пъти бяха фалирали държавата / при Луканов и Жан / , БЯХА обрали пенсионните фондове , беше извършена разбойническа приватизация , бяха прибрали париците на обикновенните хорица , а кредитните милионери оставени ненаказани....Орг.престъпност , наркомания , проституция , източване на ДДС, заменките бяха ежедневие.....ПОВТАРЯМ---ВСИЧКО ПРЕДИ ГЕРБ....Проекти от 50 години кретаха---и метро , и АЕЦ , и магистрали , дунав мост-2 , тунела под шипка и пр.....Нямаше борба с незаконното строителство , Лукойл и всички бензиностанции , аптеки не бяха свързани директно с НАП ....И Т.Н. И Т.Н..........НО....ако искахте , сами щяхте да видите всичко добро , което се случи при ГЕРБ...НЕ КАЗВАМ , ЧЕ СА БЕЗГРЕШНИ , НО СА ДОБРОНАМЕРЕНИ , И МОДЕРНИ---ИЗБРОЯВАМ-ЛИЛИ , ДЕЛЯН , ДОНЧЕВ , ФАНДЪКОВА......И ОЩЕ МНОГО......ВСИЧКО ДОБРО..
цитирай
40. staler - тези нпо-та са вонящото блато от ...
14.10.2013 21:05
тези нпо-та са вонящото блато от което изпълзява поредния спасител,грижливо напудрен за пред публиката.така че ако някои ги свързва единствено с 100тината кресливи хрантутници на паветата дълбоко греши.ето каква е истинската сила и роля на тия еничари на глобалния дневен ред----от второразредната мутра-милиционер,силов застраховател/рекетиор/,пазвантин на башмутри/маргините/ и контрабадист и незаконен производител на акцизни стоки -боико борисов те направиха---секретар на мвр,столичен кмет и премиер.защото бириславова/управлява пари на държ.депатамент в бакб/и иво прокопиев са част акушерите на раждането на генерал борисов.кадри на нпо-тата са и н.младенов,м.димитров и пр.квазибългарски политици. решението е просто---да се препише и приеме едно към едно щатския закон за нпо-тата.така приятелите ни от вашингтон би трябвало да останат очаровани.
цитирай
41. josarian - Привет, Светле, как си?
27.10.2013 17:30
Какви са сега протестиращите студенти - платени соросоиди, курви на Бойко или представители на Ротшилд?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424766
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031