Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.09.2013 09:04 - Оля Ал-Ахмед: Никой не избира съдба на бежанец
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 12792 Коментари: 13 Гласове:
59


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Не можем да върнем протегната за помощ ръка, казва преводачката от арабски

image     Оля Ал-Ахмед е родена в София. Възпитаничка е на СУ "Св.Кл.Охридски", където завършва арабска филология с втора специалност журналистика и английски език. Специализира в Дамаск. Там защитава докторат по съвременна арабска литература. Магистър на УНСС по "Връзки с обществеността" и "Здравен мениджмънт". Владее  арабски, руски, английски и испански езици. Първа открива факта за ареста на българските медици в Либия. Нейна заслуга са преводът на Либийския наказателен кодекс и обвинителния акт срещу медиците ни. Автор е на две стихосбирки и на Българо-арабски медицински разговорник. Преводач е на документалния филм на журналистката Елена Йончева: "Сирия, бунтовниците на Алепо", 2013. Като експерт към бежанско-мигрантската служба на БЧК е ангажирана и с превод на бежанците от Сирия.  

 Интервю на Светла Василева

 
-
Госпожо Ал-Ахмед, вие сте експерт на бежанско-емигрантска служба към БЧК. Къде настаняват бежанците?

-  Бежанците се настаняват в специализираните центрове в с. Пъстрогор до Свиленград, в Елхово, Любимец, с. Баня до Нова Загора, в София в кв. "Овча Купел", както вече и по други извънредни места, които в момента се откриват предвид създалата се ситуация.

- От кои градове идват те?
- Бежанския поток вече е факт. Идват от най-различни градове на Сирия. Капацитетът отдавна е прелял и въпреки това страната ни продължава да приема тези невинни хора - жени и деца, цели семейства, страдащи от нелепата война. Сирия беше една прекрасна страна, най-светската арабска държава, в която съм била и където завърших специализацията си. Жалко за тази страна и за народа й!
     Искам да подчертая, че бежанците бягат именно от кръвопролитията, те бягат от самата ВОЙНА, а не от режима! Това е много важен детайл, на който искам да акцентирам. Когато ти пада бомба на главата или в теб се изстрелва куршум, ти нямаш време да го хванеш и да видиш кой именно го изстрелва, след което да вземеш решение да бягаш или не! Това е война и те бягат от нея!

- Вие работите и като преводач от арабски и превеждате в бежанските центрове. Какво ви разказват за войната?
- Ужаси! Кошмари! Сирия, както вече неведнъж съм казвала, беше една от най-красивите, цивилизовани и светски арабски държави. Какво направиха от нея!? Руини и разруха! Невинни хора страдат поради нечии интереси! Всички са на едно мнение, независимо коя страна подкрепят - войната е най-ужасното нещо, което може да сполети човечеството и тази безсмислена война в Сирия трябва да бъде спряна! Стига толкова невинни жертви! Хората са останали без домовете си, без работата си. Бежанците са хора като всички нас - с професии, образование, домове. В един момент загубваш всичко! Абсолютно всичко! Започваш живота си от нула в чужда държава! Затова трябва да бъдем съпричастни и да се поставим на тяхно място, тъй като никой не е застрахован от такава съдба! Никой не избира съдба на бежанец!

- Наслушала сте се на всякакви истории. Коя е онази, която ви развълнува истински?
- Най-много ме впечатляват семействата, които са загубили по пътя до тук свой член. Жени, които не знаят дали мъжете им са живи. Има две семейства, които имат толкова сладки бебенца родени тук, в България. Мина ми през акъла, Господи, какво са виновни тези ангелчета! Те никога няма да видят родината си, която беше една прекрасна страна, а всъшност - те имат нова Родина - една също прекрасна страна! Има един младеж, ходих да му превеждам във Военна болница, изключително интелигентен човек, просто си вървял по улицата, не е привърженик нито на едните, нито на другите. Той излязъл само да купи хляб и започва престрелка. Три куршума попадат в тялото му и са все още в него. Единият куршум е във врата му! Той живее с тях, с оловото в себе си! Сега ни предстои ходене с него по доктори и се надявам да ги махнат, след което да си ги гледа в кутийки като спомен. Най-много обаче ме впечатляват историите на семействата с деца. Аз съм майка, имам двама сина. Бащата на моите две момчета е сириец. Ние сме разведени много отдавна, но въпреки това не мога да остана безразлична към трагедията, наречена Сирия!

- Вие превеждате на хора, понесли много болка. Разплакаха ли ви съдбите им?
- Естествено, че ме трогават техните съдби, но не го показвам! Не плача пред тях, никога. Преживявам го вътрешно! Аз съм много емоционална, още повече, че съм живяла доста години в Сирия и помня каква красива и светска страна беше! Нямам право да плача пред тях. Аз съм професионалист и сдържам емоциите си! Длъжна съм да им давам кураж и да им вдъхвам спокойствие. Когато свърши работния ден, аз си знам как се чуствам вкъщи.

- От какво имат нужда те? От какво се оплакват?
- Бежанецът е изстрдал човек. Имат нужда от всичко, абсолютно от всичко необходимо за започване на един живот наново в чужда страна. Предимно като начало от подслон и от парични помощи. Оплакват се от много неща. Тези хора първо трябва да се съвземат от стреса, който са преживели и след това да се мисли за тяхното по-нататъшно интегриране. Вече постъпиха много дарения от граждани и фирми. Бих искала да се възползвам от случая и да поясня, че освен като преводач от арабски език, работя и за Българския червен кръст, който обяви Национална благотворителна кампания в подкрепа на бежанците в България. Кампанията си поставя една основна цел - да окаже чисто човешка помощ на тези хора, защото това са хора, напуснали собствените си домове, не защото са желаели, а защото са принудени. Само, който не е видял трагедията на им на границата, само този, които не е видял майките с по няколко дечица, изпаднали почти в безпомощност, само той не би почувствал действително трагедията. Затова нека съвместно, заедно и с държавните институции да им помогнем, защото само заедно ние можем да бъдем по-ефективни.

- Смятат ли те да останат тук? Как виждат бъдещето си?
- Да, много от тях смятат да останат тук, да си подсигурят работа, децата им да тръгнат на училище, но не е толкова просто. Други ще търсят подкрепата на роднини по европейските страни. Пътя на интеграцията е сложен и трънлив. Възникват редица проблеми, с които те се срещат, като незнаене на български език, например. Тепърва изучават езика, децата им също. По тази логика децата не могат да бъдат записани в съответния клас, а трябва да бъдат връщани назад не само заради езиковата бариера, но и заради различията в образователната система.

- Повече жени или повече мъже пристигат?
- Не може да се определи с точност, тъй като броят на хората се променя всеки ден. Даже не бих се ангажирала да отговорям в цифри, защото  всичко се променя ежедневно. Има и мъже, и много жени с деца, цели семейства и то, многодетни семейства. Но българинът е състрадателен, хората започнаха да носят памперси, одеяла, дрехи, детски играчки. Все пак около 50% от бежанците са дечица и на тези дечица може реално да се помогне с дарения от първа необходимост, като памперси, детски храни, каши, детски млека за новородените, детски и бебешки дрешки, играчки. Има много новородени тук, в България и тези дечица трябва да се отглеждат в нормални условия, като всички останали. Затова е необходима помощта на всички нас, на цялото общество!

- Какво им осигурява българската държава?
- Държавната подсигурява това, което е по закон. На този въпрос професионално трябва да отговорят колегите от Държавната агенция за бежанци. Едно мога само да кажа със сигурност, че всички работим съвместно за една обща кауза - помощ на бежанците от пострадалата Сирия. Българският червен кръст започна кампания, с която ще събира средства за бежанците, които пристигат на границата на България от Сирия. Всеки може да се включи в кампанията. Открито е онлайн дарение в сайта на БЧК, така че всичко това, което ние трябва да направим, сме го направили.

- Бежанско-емигрантската служба има ли трудности?
- За момента все още се справяме с вътрешен ресурс - помощите, които отпуска държавата, местните общности, дарения от граждани и фирми, както и изключително активната и интензивна работа на Бежанско-Мигрантската служба към  Българският Червен Кръст. Всички институции са мобилизирани и се работи усърдно.

- България май не е готова за бежанска вълна? Къде са слабите ни места?
- Мисля, че не е правилно да използваме термина "вълна". Все още е бежански поток. Да, наистина капацитетът е прелял, но въпреки всичко държавата и всички институции както вече казах са мобилизирани и се работи усиленно в това направление. Не можеш да върнеш протегната за помощ ръка! Ако на вас ви се почука на вратата и някой ви помоли за помощ или за хляб, вие ще го върнете ли? Това са хора, търсещи закрила и те се надяват да я намерят именно тук, в България.

- Какво предстои за бежанците, за бежанската служба, за държавните органи, ангажирани с проблемите им - прокуратура, съд, министерствата на здравеопазването и образованието?
- Не бих могла да се ангажирам с прогнози какво предстои! Това е много отговорно. Всяка институция има своите приоритети, задължения и отговорности. Но бих могла да кажа, че търсещите закрила и получилите статут "бежанец" имат вече здравни осигуровки, имат право на здравеопазване, като българските граждани. Имат и право да продължат образованието си, стига да имат съответните документи и да се справят вече с езика. Проблеми има и ще има, но те са преодолими. Именно затова са всички тези институции, за да помагат и решават възникналите трудности последователно и законово. Призовавам цялата общественост да бъде по-лоялна, защото наистина никой не избира съдба на бежанец!




Гласувай:
60



1. turb04 - Поздравления!
23.09.2013 09:14
Поздравления!
цитирай
2. stela50 - Силно и вълнуващо ... наистина никой не избира съдба на бежанец ...
23.09.2013 14:36
Поздравления за представения материал, chara !
цитирай
3. estirbg - Днес слушах изявлението на кметицата на с. Пъстрогор (дано да не бъркам селото),
23.09.2013 18:00
която беше възмутена от поведението на бежанците, приети радушно и състрадателно, но не зачели гостоприемството - десетки оплаквания от местното население за набези в градините им и опустошаването им. Да речем обяснимо е - гладен човек трудно би имал морални задръжки, но да "освинваш" центъра и да чупиш орехи по народните паметници - това как да го разбираме и приемем?! Съчувствам на бежанците, но дали претенциите им не са по-високи с възможностите на бедната ни страна, намираща се в хронична дългогодишна криза?
цитирай
4. bojo12345 - Светле , този процес на размирици в арабския свят започна след свалянето на .....
23.09.2013 19:10
шах Мехмед Реза Пахлави от аятоласитеІ Мой първи братовчед тогава работеше в Международни превози - каза , че са върнали страната с три века назад.Бият се привърженици на една или друга религиозна общност.Тези конфликти са характерни за повечето арабски страни.По примера на японските камикадзета ( живи торпили срещу американски военни кораби ) арабските камикадзета избиват невинни граждани, а не военни цели!!!
Докато Русия си продава оръжията на арабите и американците владеят производството на петрола ) повечето сонди са произведени в САЩ) , така ще е!Едните печелят от продажбите , другите от поддръжката на добива на петрол!
Ако САЩ и Русия постигнат някакво съгласие , може би тогава ще се промеи ситуацията. Но докато на власт са комунисти като Путин това едва ли ще се случи!
Жалко за невинните жертви и многото бежанци , останали без домовете си в родните се страни.


цитирай
5. blackpredator - Има ли нужда от коментар?:
23.09.2013 21:31
"Сирия, както вече неведнъж съм казвала, беше една от най-красивите, цивилизовани и светски арабски държави. Какво направиха от нея!? Руини и разруха! Невинни хора страдат поради нечии интереси!"
цитирай
6. aip55 - Знам какво е,
24.09.2013 08:44
-да си емигрант. За случая ни трябва спешна помощ от ЕU. Изхранването и грижата на толкова хора не е проста работа. Позздрав за навременият ти постинг Чара. А това е моето стихо в подкрепа на бежанците от Сирия:

Долу ръцете от Сирия


Не на войната в Сирия!

Гадни и долни, алчни

политически прасета.

Дано войната ви задави от

собствената ви синя кръв!

Хора, спрете вандализма

на войните, спрете се ви казвам!

Искаме мир да има по света!

Радост, щастие и любов, на

това се крепи света.

Колко човешки съдби

искате да унищожите?

Не се ли наядохте? Не

ви ли стигна мистерията

Виетнам, Афганистан,

Камбоджа и Ираk?

Колко майки разплакахте и

колко семейства почернихте?

Колко съдби предрешихте?

Какви съдбини им отредихте....

И кои сте вие, че да

давите в кръв света?

Къде ви е морала, честноста

любовта към хората

които ви избраха?

Каква отговорност носете

за съдбите на воиниците и

техните семейства?

Морал уличен, примитивен

животинска хищническа

злобна, унистожителна страст,

която струи във вените ви.

Човешка бездарност, която

е равна на политическият

Ви мръсен и долен морал.

Жалко за невинните жертви,

който ще изпатят, заради

осверипелите, жадни за кръв и

разруха безмозъчни твари...

Отрезвяващ шамар ли чакате

ЗАЩОТО някой ден със сигурност

пред човечеството ще отговаряте.......!

aip55

цитирай
7. shtaparov - Аз разбирам че всичко това е така, но ...
24.09.2013 09:18
Аз разбирам че всичко това е така,но не мога да разбера защо Турция,която е една от най-богатите държави в Европа не поеме издръжката на тези хора,повечето от които са й единоверци,а ги препраща при нас- които сме една от най-бедните страни в Европа? Иска да ни вкара в още по-голяма криза,или да ни инфектира обществото с кандидат-ислямисти ли? Защо тия хора пътуват по 2000 км,за да отминат богатата страна и да се натресат на бедната? Турците нарочно ли ни ги пращат- та те могат да поемат издръжката на 15-20 млн. души ако поискат,а ние едвам се справяме със собствената си издръжка!
цитирай
8. energywatch - Защо пускат бежанците към вътрешността на страната?
24.09.2013 14:48
Г-жа Ал-Ахмед отговаря на първия Ви въпрос, че специализираните центрове има в с. Пъстрогор до Свиленград, в Елхово, Любимец, с. Баня до Нова Загора, в София в кв. "Овча Купел", както вече и по други извънредни места, които в момента се откриват предвид създалата се ситуация.
В тази връзка българските власти следва да отговорят на въпроса, не е ли редно центровете да бъдат близко до границата, а не бежанците да се разселват по цялата територия на страната! Интересно какво е становището по въпроса на ДАНС. Разселването може да стане на по-късен етап, ако отседнат за постоянно в страната.

Второ: най-вероятно България няма да получи (голяма) помощ за бежанците. В тази връзка следваше страната ни да лобира пред европейските институции да се изградят центрове за бежанци в Турция (напр.) в одринска Тракия (а не у нас) дори с европейски пари. Подобна политика имахме по отношение на войната в Косово - емигрантите да останат в Македония. А сега?

Трето: В каква връзка главния прокурор твърди, че всеки случай на незаконно преминали държавната граница трябва да се разглежда конкретно - не е ли НК валиден за всички - всеки преминал незаконно държавната граница е НАРУШИТЕЛ, а дали ще му се даде статут на бежанец е отделен въпрос! Отказа от прилагане на чл. 279 на НК означава само едно - покана до всички желаещи за масово нахлуване в страната.

Четвърто: Има ли връзка между разселването на бежанци с връщането на вакъфските имоти?

Пето - случайно ли са изпуснати думите на Президента за "втората родина" или това също е част от план свързан с предстоящата бежанска вълна. Или и това е виза-покана-приглашение за прехвърляне в България на хора от Турция, а с тях и от други мюсюлмански страни??

И в заключение отново се оказа, че държавата няма изградена стратегия по въпроса за бежанците, няма стратегия за емигрантите, .....и всъщност единственото, което ги интересува управляващите е личното облагодетелстване.
цитирай
9. inel379 - Попаднала си на точния човек!
24.09.2013 16:16
Следя отдавна изявите на Оля Ал-Ахмед.
Дъщерята на поетесата Ваня Петкова познава нещата отвътре.
Проблемът е хуманен, но винаги има и нещо друго,
за което обикновените хора не са виновни.
Поздрав!
цитирай
10. dedenze - Трябва да се помага и проявява разум и съчувствие !
24.09.2013 16:22
Не бива да се прехвърля отговорността на други държави, не може да живеят дълго в гета и "удобни" на някой си места ! Никой да не забравя съдбата и живота на хиляди български бежанци ! Няма по- голяма човешка трагедия от това да си бежанец !
2 милиона българи бяха изгонени от тук само като икономически бежанци, прибавете към това война и смъртна, ежедневна заплаха !
Кой създаде конфликта, каква и на кого е политическата вина ?
цитирай
11. tomich - Браво!
25.09.2013 11:59
Съпричастност и разум към бежанците!
Отлично интелигентно интервю!
цитирай
12. born - Не е тайна, че бежанският поток не е ...
25.09.2013 13:56
Не е тайна, че бежанският поток не е хомогенен по етническата си структура. По ТВ виждаме и доста черни екземпляри. А сигурно доста и потенциално криминогенен контингент /вероятно част от тези хуманоиди чупят орехи по паметниците и чешмите също като нашите кроманьонци/. Не зная дали се извършва някаква сортировка на бежанците, но не е много разумно прилични хора да живеят заедно с доста различни. Другият момент е прехвръкването на сирийските бежанци през Турция. По същия начин е възможно да ги теслимим на Македония, Сърбия или Косово и проблемът отпада. Ако ще остават тук тези, които ги докараха до нас, трябва да поемат поне част от необходимите за устройването им разходи. А ние какво сме в края на краищата ? Нали сме в ЕС ? Редно е ЕС да поеме по-голямата част от разходите, както и да компенсира похарченото дотук, защото ние сме периферията, която е буфер към богаташкия център. Бедната и мизерна периферия. Иначе отношението ми към сирийските бежанци е като към едни страдалци, които имат нужда от помощ.Безспорно е. Сирия е люлката на арабската култура. Беше ?!?!
цитирай
13. kostadin - Нямаме никаква последователност в ...
01.10.2013 12:01
Нямаме никаква последователност в държавната политика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6428106
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031