Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.07.2013 15:55 - Пасиансът на офшорките
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 13344 Коментари: 23 Гласове:
63


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     МК "Кремиковци", ОЦК-Кърджали, десетки ВЕИ централи, дори и университет са планирани и "наредени" от тайнствени ръце на анонимни собственици

image

 


     Пасиансът е популярна игра с карти за скучаещи самотници. Успехът като че ли зависи от три неща: интелект, търпение и късмет. В общия случай. България през последните 2-3 години сякаш преживява бум на модерна разновидност на класическото забавление, която смело може да се нарече офшорен пасианс. "Чарът" на играта е в това, че публиката вижда резултата, дори го усеща, макар и косвено, по качеството и начина си на живот, но не знае кои са реалните играчи, които редят картите, нито има яснота за мотивите им да останат анонимни. Внушенията, че използването на офшорни компании е обичайна и законна търговска практика, все по-малко успокояват обществото, чиято чувствителност към разнообразните методи  на изтичане на национален доход нараства с впечатляващи темпове. 
     Схемата с офшорните собственици проработи успешно през април 2011 г., когато на публичен търг синдикът на МК "Кремиковци" продаде част от предприятието за 316 млн. лв. на фирма "Елтрейд къмпани", собственост на 26-годишния (тогава) никому неизвестен студент Лъчезар Варнаджиев. В действителност пасиансът е нареден много преди датата на продажбата (12.04.2011 г.), но правилото

публиката да вижда само резултата

стриктно беше спазено от играчите, които държат да контролират максимално хода на играта. Още през януари 2011 г. е учредено "Надин металс трейд" ЕООД с предмет на дейност: изкупуване, съхраняване, преработка и търговия с цветни и черни метали. Два месеца по-късно Лъчезар Варнаджиев регистрира "Елтрейд къмпани" ЕООД. И двете компании вписват в търговския регистър един и същ предмет на дейност, внасят еднакъв по размер капитал в една и съща банка - Първа инвестиционна банка АД (ПИБ АД). Третият участник "Валпет консулт", учредена през 2009 г., но без дейност към началото на 2011 г., е активирана и очаква да бъде включена в играта.
    Към датата на търга фирмите от пасианса са в светлината на прожекторите, подредени на предварително определените им места. И трите еднолични дружества с ограничена отговорност - "Надин металс трейд", "Валпет консулт" и "Елтрейд къмпани", са без история, без собственост и са притежание на български граждани, нямащи нищо общо с металургията. Тези обстоятелства породиха резонни въпроси в публичното пространство относно произхода на средствата за финансиране на сделката и съмнения за наличие на задкулисен интерес към остатъците от комбината. Плащането на сумата от 316 млн. лв. от официалния купувач "Елтрейд къмпани" ЕООД сложи началото на процес на бърза и тиха

трансформация на собствеността

и в трите компании.
     В рамките на три месеца българските фирми стават притежание на офшорки, регистрирани на Британските Вирджински острови. "Толедо асоушиейд лимитид" придобива "Надин металс трейд". "Спиката консултинг лимитид" става собственик на "Валпет консулт" ЕООД, а "Бессиън мениджмънт лимитид" купува дяловете на Лъчезар Варнаджиев в "Елтрейд къмпани". И трите компании залагат пред ПИБ АД дяловете си от МК "Кремиковци". Макар формално да са собственост на различни офшорни фирми, действията и на трите дружества са абсолютно синхронизирани, все едно се командват от едно лице. Едновременно сменят адресите си на управление, вдигат лимитите си за разпоредителни сделки, одитирани са от една и съща компания - "Одит консулт 99" ЕООД. Едновременно са приети годишните им финансови отчети от представителите на офшорките-собственици на 08.06.2012 г. за 2011 г. и на 09.04.2013 г. за 2012 г. За година и половина, откакто се разпореждат с имуществото на металургичния комбинат, трите компании декларират общ приход в размер на 213 140 000 лв. (виж таблицата). Макар "Валпет консулт" и "Елтрейд къмпани" да приключват и 2011 г., и 2012 г. със счетоводна загуба, а "Надин металс трейд" с печалба, реализираният общ приход от 213 млн. лв. е 2/3 от отпуснатият им от ПИБ АД заем в размер на 316 млн. лв. Счетоводният финансов резултат говори, че в националния ни бюджета са влезли не повече от 250 000 лв. данък печалба. 
  
image

    В отчетите и на трите компании като основен клиент е посочена "Надин комерс", част от  групата "Надин", която притежава лицензирани структури за изкупуване на метален скрап. Четири от фирмите в групата - "Надин комерс", "Надин транс", "Надин реал естейт" и "Надин холд" са собственост на "Надин метал", който се притежава от "Надин - 3", а тя пък на свой ред от "Надин - Н". Скрити една в друга, компаниите-матрьошки в крайна сметка водят до офшорната зона на Британските Вирджински острови, където е регистриран собственикът на "Надин - Н" - "Никила дивелопмънтс лимитид". Любопитен детайл за наблюдателните е, че счетоводните отчети на "Надин комерс" за 2011 г. (за 2012 г. към момента  все още липсват на страницата на Търговския регистър) са заверени от същия одитор, който проверява финансовите записи на трите компании, разпореждащи се с имуществото на "Кремиковци". 

Какво се получава в действителност

    Частна банка, в случая ПИБ АД, причислена от експосланика на САЩ в България Дж. Байърли (в доклад с инд. 06SOFIA1652 от 2006 г., публикуван на страниците на "Уикилийкс") към групата на "гнилите ябълки" на банковата ни система, финансира покупката на дял от огромен за българските мащаби металургичен комбинат. Отпуснатият милионен кредит де факто се оказва в компании без история и без опит, които светкавично сменят собствениците си на практика с анонимни пощенски кутии на Британските Вирджински  острови. За по-лесно и основният им клиент също е регистриран там. Равносметката е ясна. При запазване на темповете само след година ПИБ АД ще си е върнала отпуснатите средства, при това с лихвите. Някой ще притежава терен край София заедно с част от производство (електропещ, линия за непрекъснато разливане на стомана, цех за студено валцуване "Стан 1700"), което все още може да се рестартира, и километри прилежаща инфраструктура. Държавата ще получи минимален по размер данък печалба, а може и да не получи, т.к. триковете за бягане от данъци чрез офшорните зони са широко прилагани.
      Историята не свършва дотук. През м. април тази година в пасианса е включена нова карта. Софийската фирма "Крис мит" ООД отправя искане до Комисията за защита на конкуренцията за разрешение за концентрация (преписка  КЗК/423/2013 г.). Очаква се становището на институцията. Ако е положително, то "Елтрейд Къмпани", "Надин Металс Трейд" и "Валпет Консулт" ще станат притежание на "Крис мит". Изненадващо или не, и тя като тях (преди да придобият дял от "Кремиковци") няма собственост, нито опит в металургията. Годишните й приходи са повече от скромни - за 2011 г. - 7000 лв., а за 2012 г. - 5000 лв. Финансовият резултат за 2011 г. е загуба в размер на 18 000 лв., а за 2012 г. - загуба в размер на 17 000 лв. Но има претенцията да купи активи на стойност милиони лева, което означава, че в светлината на прожекторите застава поредната пешка. След време и тя ще се превърне в царица по волята на задкулисие, което не желае публичност.
      Офшорният пасианс "Кремиковци" се развива успешно за играещите го. Засиленият обществен интерес в периода около покупката на активите на дружеството от скандално млад купувач бе туширан с изявление на шефовете на Националната агенция по приходите, които обещаха да проверят сделката. Днес (09.07.2013 г.) получих отговор от НАП (Решение РЦУ 77 от 08.07.2013 г.) на мой въпрос, отправен на основание Закона за достъп до обществена информация за резултатите от проверката, който гласи, че такава е направена, но ... нито протоколите, нито ревизионният акт ще ми бъдат предоставени. Отказът е мотивиран на цели две страници с аргументи за данъчна тайна, осигурителна информация и лични данни.
     Продажбата на дял от металургичния гигант окуражи играчите да повторят печелившата схема. И те го сториха. Година и половина след "Кремиковци"

пасиансът е нареден за ОЦК-Кърджали

На 14 септември 2012 г. цинковото производство на комбината е купено за 8 600 000 лв. от регистрираната само два месеца преди това "Хармони 2012" ЕООД. И тя като купувачите на "Кремиковци" няма собственост и история, нито опит в металургията. И тя като тях внася регистрационния си капитал в ПИБ АД. И тя декларира скромни приходи за 2012 г. в размер на 5000 лв. и загуба от 555 000 лв. Най-съществената прилика обаче е, че и "Хармони 2012" е собственост на офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови - "Хармони холдингс лимитид". Неин директор е Леня Пападопулу. Същата представлява и собствениците на "Елтрейд къмпани" и "Валпет консулт", участващи в пасианса "Кремиковци", а също така и "Легнано ентерпрайс лимитид", която пък притежава 7.7% от капитала на ПИБ АД. Макар в интервю пред в. "Нов живот", публикувано на 19 март 2013 г., управителят на "Хармони 2012" Иван Елкин да уверява, че ОЦК няма да повтори съдбата на "Кремиковци" и да бъде осребрен под формата на скрап, съмненията остават. Заради уклончивите му отговори по отношение на сроковете за стартиране на производството, плановете за привличане на специалисти, наемането на работници и неяснотата около суровината, която ще се използва в технологичния процес.
     Изпробван успешно в металургията, офшорният пасианс беше реден многократно и

във ВЕИ сектора

Над 1/3 от централите, произвеждащи "зелен" ток у нас, са собственост на чужди физически и юридически лица. Част от тях са регистрирани в офшорни зони. Ето няколко примера само за солари:  Британски вирджински острови - ФтЕЦ "Аклима", ФтЕЦ "Камено Солар 1", ФтЕЦ "Каменар Санпауър", ФтЕЦ "Стралджа", ФтЕЦ "Каменар ПВ1"; Сейшели - ФтЕЦ "Карбинци 1", ФтЕЦ "Воднянци"; Кипър - ФтЕЦ "Малко Търново", ФтЕЦ "Девня", ФтЕЦ "Ловеч", ФтЕЦ "Перун", ФтЕЦ "Добрич", ФтЕЦ "Терес"; Белиз - ФтЕЦ "Солсбор КГД" и т.н. Доклад на Държавната агенция за национална сигурност за 2012 г., публикуван миналата седмица в интернет, идентифицира "зелените централи", регистрирани в офшорни зони, като рискови по отношение прането на пари поради факта, че проследяването на транзакциите, собствеността и произхода на средствата е затруднено.
    Офшорният пасианс е заразителен и се разпространява с ужасяваща бързина. Въображението на играчите стигна дотам, че създадоха цял университет в Перник чрез две компании, регистрирани на Британските Вирджински острови и на Каймановите острови. И защо не! При положение, че обществото нехае и отказва да проумее, че макар и законни, офшорните компании са магистрали, през които националният доход с лекота напуска страната. Искаме ли това да продължава или е време за промяна?!


Светла Василева




Гласувай:
63



1. chavdar01 - Е-Е-ЕХ,МЪКА,МЪКА!
09.07.2013 16:20
МАЙ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТРЕЛЯ "МАЛКО"!!!!!!!!
цитирай
2. chara - chavdar01 А, без призиви за радикализиранне, моля!
09.07.2013 16:47
:)
цитирай
3. mt46 - Да,
09.07.2013 18:30
обществото нехае, трае си... Вижте как се бунтуват хората в Гърция, в Турция, когато им се засегнат националните интереси!... Унгария прояви непокорство срещу ЕС...
цитирай
4. born - Светла, единственото, което мога ...
09.07.2013 18:47
Светла, единственото, което мога да кажа е ,че Ви се възхищавам ! Що се отнася до Чавдар - абсолютно е прав. Само с приказки става това, което виждаме вече четвърт век.
цитирай
5. grigorsimov - Офшорките служат именно за това...
09.07.2013 18:51
Офшорките служат именно за това... Да не могат хората да се ориентират в "сложните" схеми и да е трудно да се разбере, че парите и всичко в света, е в едни ръце, а безкрайното множество "независими" фирми (чието истинско име е - Легион) са поделения на една еднинствана световна свърх-мафиотска организация, която освен всичко друго е автор и господар, не само на демокрацията, но и на диктаторския и терористичен комунизъм. Затова и множеството "международни" фирми и корпорации, са точно така организирани и ръководени, както при комунизма – уж общи, но собствеността и ръководството на всичките "партийни" фирми е само най-горе, на върха на пирамидата (която, мислите ли, че "случайно" е изобразена върху еднодоларовата банкнота)!!!
Но да не говоря от мое име. Ето ви думи на Достоевски, написани още през 19-ти век, в публикацията му "Еврейският въпрос" (кратка извадка):
...Сега, напротив, на този упадък се гледа, като връх на прогресивността. Не са, значи, случайно, навсякъде по борсите, господари евреите, нито случайно ръководят капитализма, нито случайно те са вседържители на банките и кредита, и не случайно те са боговете на международната политика!
Какво ще стане нататък, знаят евреите: наближава тяхното царство, тяхната абсолютна власт! Наближава крайната победа на злото, пред което ще се премахнат чувствата за човеколюбие, жаждата за истина, християнските ценности, националната и расовата гордост на европейските народи. Наближава материализмът, сляпата животинска жажда за лично материално обезпечаване, жажда за лично трупане на пари, с помощта на всички средства; това ще се приема за висша цел, като нещо разумно, като свобода, – вместо християнските идеи за спасение, с помощта на моралното братско единство между хората...
цитирай
6. aip55 - Шокиращо!
09.07.2013 18:54
Мошениците не спят, а нашите органо спят! Може би умишлено? Остана ли още нещо за крадене? Ако искаме да се спре това разграбване аз съм съгласен с номер 1, след като няма как да се спрат....
цитирай
7. kbalenciaga - Тука четат и от протестиращите
09.07.2013 20:23

Та да ги попитам.
Защо не изисквате и не протестирате да се изяснят тези въпроси, на кои точно са тези фирми, фотоволтаични паркове, офшорки?
Собствениците на които притежават голяма част от българската икономика!

Или тези въпроси не са ви зададени по команда да ги крякате.
Както правите за безсмислените искания, които ви задават по команда подлогите на Червените олигарси?
цитирай
8. chara - born Аз не съм толкова радикална като Чавдар!
09.07.2013 23:10
Струва ми се, че просто трябва да сме постоянни в усилията си да контролираме властта!
Има достатъчно възможности и сега! Няма какво да се правим, че такива не съществуват, само че използването им изисква усилия и поражда дискомфорт!
Къде по-лесно е да се надуват пищялки на площада! :)
цитирай
9. chara - grigorsimov Вие пък, християнски морал! Къде ти, като 23 години ни омайват,
09.07.2013 23:15
издигайки олтар на Мамон!
:)
Теорията за конуркопията на Зигнев Бжежински в чист вид и с всички последствия ...
цитирай
10. chara - aip55 Още има за крадене! Факт!
09.07.2013 23:15
:)
цитирай
11. chara - kbalenciaga Мнооого добър въпрос! Опитах се и аз да го задам на протестиращите!
09.07.2013 23:18
Ама тези въпроси май са под нивото им! Те се занимават с по-други неща! По-сложни! По-вселенски, някак!
Някой ден, кой знае, току виж, стигнали и до темата с офшорките!
:)
цитирай
12. stefbelchev - времето на "гепардите" и "лъвовете" си отива. "...Тези, които ще сменят, ще бъдат чакали и хиени"...
10.07.2013 01:05
времето на "гепардите" и "лъвовете" си отива. "...Тези, които ще сменят, ще бъдат чакали и хиени"...
цитирай
13. zaw12929 - Mnogo to`no... i stra[no!
10.07.2013 07:10
Mnogo to`no... i stra[no!
цитирай
14. nrd - Раикални мерки
10.07.2013 08:37
Точно заради много такива примери протестите трябва да са далеч по радикални и с ясни и конкретни цели и предложения.Защо не кръгла маса?
цитирай
15. stuber - защо не
10.07.2013 09:47
а защо не първо един референдум за обявяване на всички поитици от времето на прехода за национални предатели и след това кръгла, висока, широка или каквато щете маса. странното е, че вече няколко пъти пиша по този въпрос и ни вопъл, ни стон, сякаш никой не чете и няма мнение. докажете ми, че всички упоменати по горе не са предатели на българските интереси и не заслужават да бъдат презирани. и ако това ви се струва много радикално, направете си труда да ги преброите. не повече от 2000 човека Е**ха мамата на една държава и един народ. ако на това му казвате "цвета на нацията", то на такъв цвят, който ражда отровни плодове, се полага само косене, дълбоко и докрай!
цитирай
16. chara - stuber Няма как да стане. Помислете само. Призовавате за обявяване на някого за
10.07.2013 10:21
"национален предател". Това предполага персонална вина за конкретни действия или бездействия.
"Всички" е обобщена категория.
Ако сме коректни ще трябва да признаем, че има и такива, които не се забъркаха в съмнителни сделки и бяха изтласкани от политиката от по-кресливи, но и със съмнителна репутация хора. Други пък все още са в политиката, но са натикани в такъв мухлясъл ъгъл, че практически май нямат много полезни ходове. Уви!
цитирай
17. stuber - защо не
10.07.2013 10:48
докато умните, chara, се наумуват, лудите се налудуват. по-скоро това е заради оценката за изминалите години, не толкова заради персоналната вина, макар, че и бездействието е персонално наказуемо. има ли друга обединителна идея, която да се използва в този момент. нима сегашните управляващи не са национални предатели, когато се опитват да поверят национални тайни на доказали се мръсници? нима не предават национални интереси, когато си траят за това което описваш? ти как ги наричаш такива хора. те точно на това се надяват, че не може да се персонализира вината. затова е необходим един ход. мащабен. една оценка за престъпленията им, а пък нещастниците дето стоят в ъгъла, защо да ги съжаляваме? явно избора им е бил неправилен.
не съм вещ във правото и не мога да споря за това дали "всички" е обобщаваща категория или е събирателно за много хора, в случая обединени от престъпни интереси, но знам, че труда на моите родители беше откраднат и разсипан, моят живот премина в несгоди, а децата ми повече от 10 г не са в България. трябва ли да се церемоня с хората предизвикали всичо това?
цитирай
18. nrd - Подкрепа!
10.07.2013 11:07
Напълно съм съгласен със stuber.Наистина не са чак толкова много тези,които с действие или бездействие доведоха страната до днешното състояние.Те никога няма да си признаят вината,затова протестите трябва да са по-радикални и с конкретни искания.Да се назоват с имената,а не да се крият зад партии.Те доказаха,че са различни страни на една и съща монета.Трудно е не да намерим достойни и кадърни хора,а как да ги убедим да се нагърбят с тази тежка задача.
цитирай
19. vencivaleri1951 - VV1951 Привет Светла!
10.07.2013 11:23
Незаконно е да си разходиш кучето в парка ако нямате двамата документи за само и кучеличност:) Понадлежите на санкции, дори на арест. В някои страни на Европа закони забраниха бурките като облекло в борба с тероризъма едва ли не.Същевременно когато "анонимна" структура направи сделка, отвори някакво производство е приветствана като инвеститор. Тоест платиш ли можеш да бъдеш анонимен колкото и до когато си искаш, а дали ще "переш" пари, дали ше инвестираш в "поход на красиви и интелегентни" , дали ще купуваш или продаваш ескплозиви си е твоя работа. Ти драга Светла, не можеш без да ти вземат вкички лични данни да изтеглиш 1000лева от банка, не можеш да подадеш документи за работа, молба да ти бъде прието детето в училище, здравно заведение и проче. Съвсем анонимно обаче можеш да купиш всички изброени структури и да правиш каквото си искаш с тях. Офшорки вдигат и свалят правителства, офшорки правят и спират войни.
Тоест всичко което е в угода на Капитала е добре дошло и подплатено със закон.
Всеки ден се погазват права дадени ни в Основния закон/право на труд, образование, здравеопазване...на живот дори/, но я се опитай да направиш намек за някакво ограничение на "фискалните разбойници" и кохортата на Сорос ще е във всички студиа, на първа във всички медии.
Сега ще кажа нещо което вероятно и ти няма да се съгласиш.

До когато собствеността е абсурдно неограничена и неприкосновена , до тогава човекът ще бъде ограничаван и " прикосновяван".
" Парите не миришат" Светла-те вонят! Вонят на "гладни" детски очи и разбити животи. Вонят на "Содом и Гомора".Вонят на преждевремено погинали хора...
цитирай
20. get - - Уважаема Чара ! - поставяте твърде екзистенциални и гносиологични проблеми-въпроси ... !
10.07.2013 11:28
... със статията си ?!

- Както виждате, ние читателите се "плъзнахме" поради("подготвеноста" си ?) по "повърхността", поради това и ... започнахме да теоритизираме в духа на юдаистката традиция за "мондиализма", @ 5 ... или по-лошото събудиха се чисто реваншистките страсти - @ 1
(Заб.: отбелязвайки изказаните мнения, с това не целя тяхното отрицание ?) !

- Не знам, защо ? - думата "корнукопия", при мен, по някакъв странен се свързва в съзнанието ми, с латинската пословица: "Това, което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола ." !
- Тоест ... Идеята за "позволяваща корну­копия" включва по същество об­щество, в което прогресивният упадък на моралния критерий е белязан с нарастваща обсебеност от материално и плътското себеудовлетворяване ... за всеки един(без изключения) !

- Нобеловия ла­уреат Чеслав Милош пише:
"Винаги ми се е струвало, че марксизмът е следствие от дъл­боката ерозия на религиозното въображение в Европа. Достоев­ски разбира това, когато в "Бесо­ве" пророчески рисува действи­ята на революционерите, опитва­щи да придадат смисъл на исто­рията в един свят без Бог. По то­зи начин тоталитарните движе­ния имат метафизически фон, белязан със знак "минус", и мо­гат да бъдат отнесени към изяви­те на "европейския нихилизъм".

- Поради нахвърляните мисли, ще предложа "трета" гледна точка ... приблизително в духа на песента на Игор Григорьев "Цыганщина КОРНУКОПИЯ" (Цигания - КОРНУКОПИЯ) : http://www.youtube.com/watch?v=ZEXOlKov8BE&list=FLYYMjqu0utbuz7-vlQw-zsw&index=4

В заключение си позволявам да кажа:
- Когато е болен Духът ни - страда тялото !
цитирай
21. kbalenciaga - stuber и nrd изобщо не мога да се съглася с вашето мнение
10.07.2013 11:30

Били виновни само 2000 човека?!
Това изобщо не е истина.
Ако бяха само 2000 човека те нямаше да могат да направят нищо!

Тук има йерархична структура от десетки хиляди българи, които са "работили" да достигне България до това състояние.
Като се почне от журналистите, политолозите, социолозите, пиарите, мине се през мениджърите, та се стигне до досетките хиляди доносници(които се "изпариха" през 1989г. за един миг), "ЧЕНГЕТАТА" по форумите, които пишат и тук, та се стигне и до чиновниците назначавани от партийните централи.
Това са много боклуци! МНОГО!!!

И тук е парадокса, че голяма част от днес протестиращите срещу правителството на Пламенв Орешарски са от тези БОКЛУЦИ!
Ето това мен лично ме дразни много!

Боклуците, които се облажваха през годините като подлоги на Управляващите, сега протестират и искат да лапат повече, и повече!
цитирай
22. injir - Объркани конци, навързани черва и ...
11.07.2013 00:26
Объркани конци , навързани черва и т.н.
цитирай
23. shtaparov - Такава анонимност у нас трябва с...
13.07.2013 22:19
Такава анонимност у нас трябва строго да се забрани и да се нареди на всички собственици незабавно да се декларират открито пред обществото,за да може да бъде проверено по-лесно откъде и как са се сдобили с тези имущества! А най-големият враг на това предложение и на такова евентуално нареждане ще бъде,още сега Ви заявявам,партията на едрите собственици,а именно- БЕ-сепе!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424405
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031