Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.06.2013 11:22 - Адв. Екимджиев: Прокуратурата пак козирува на покровители
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 14435 Коментари: 16 Гласове:
55


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Мръсните тайни на мафиотската триада "Борисов, Кокинов, Найденов" ще останат скрити за обществото, казва адвокатът правозащитник

Интервю на Светла Василева


imageАдвокат МИХАИЛ ЕКИМДЖИЕВ е роден през 1964 г. Магистър е по право на СУ "Св. Климент Охридски". Специализира човешки права и процедурната им защита пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Работи за кратко като прокурор в Районната прокуратура -Пловдив. Член на пловдивската адвокатска колегия. През 1997 г. основава Асоциация за европейска интеграция и права на човека. Има десетки спечелени дела пред ЕСПЧ, много от които представляват прецеденти, довели до промени в българското законодателство.

 

- Адвокат Екимджиев, прокуратурата обля със студен душ надеждите на гражданите за разследване на "случая в Банкя", ограничавайки се с акта на подслушване и игнорирайки съдържанието на разговора. Какъв е вашият коментар?
- Това беше "студен душ" само за тези граждани, които си позволиха да припознаят в личната вендета, която новоизбраният главен прокурор Сотир Цацаров поде спрямо Цветан Цветанов, принципна готовност и последователност прокуратурата да се бори срещу организираната престъпност по висшите етажи на властта, да прилага еднакво Наказателния кодекс и Конституцията спрямо всички.
Споделях публично опасения, че има индикации това да не се случи. Тези индикации бяха повече от очевидни. На първо място, непосредствено до главния прокурор беше Роман Василев, дежурен изпълнител на "мокри поръчки" от времето на ГЕРБ. Помним неговото поведение при ареста на Николй Цонев с онова "На колене" и "абсолютен престъпник", за което Василев би трябвало вече да е подсъдим, или поне обвиняем. Той се появи и при онзи култов арест на Тенчо Попов, когато маскирани полицаи седяха на канапето на неговата съпруга-нотариус и се маскираха със знак victory, сякаш са обезвредили Осама бин Ладен, а не човек с крехка физика, който не оказваше съпротива и беше малтретиран и пред полицейските камери. Василев беше забъркан и в скандал със СРС-та, които бяха разрешени в нарушение на НК, тъй като бяха приложени в София, извън района на компетентност на тогавашния председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Вместо този човек да бъде под ударите на НК, той беше на всички пресконференции от лявата страна на главния прокурор, най-близо до сърцето му.
От разговора в Банкя, за който питате, стана ясно от Николай Кокинов, че той и Роман Василев са били дежурните изпълнители на политическите перверзии на Цветанов и Борисов, които трябваше да добият някаква законоподобна форма в показните акции с нелепи имена "Октопод", "Медуза" и какви ли не. Това на първо място. На второ, отказът на Цацаров да вземе категорично становище по казуса "Мишо Бирата". Цяла България чу как тогавашният премиер Борисов разпорежда да бъде спряна митническа проверка в пивоварна "Леденика" - par excellence престъпление по служба и злоупотреба с власт, което е лесно доказуемо. Въпреки това нищо не беше направено. Не беше привлечен като обвиняем Борисов, за да се разбере какво основание е имал да даде тези разпореждания. А всичко можеше да се установи много лесно със записа със СРС-тата, с които прокуратурата разполага, с един разпит на Ваньо Танов и на хора от самата пивоварна, които можеха да установят колко скоропостижно е прекратена проверката на митничарите.
Тази непоследователност на прокуратурата ми подсказваше от самото начало, че ще се окажат, за съжаление, верни прогнозите на хора, които бяха запознати с бекграунда, с професионалната биография на Цацаров, която се базира изключително на политически протекции и на доказана от него готовност да служи на силните на деня. Така че за мен това не беше "студен душ", а потвърждение на тези предположения. Откровено казано, мечтаех, желаех горещо да се окажа лош пророк и те да не се сбъднат.
Виждаме, че нищо ново не се случва в прокуратурата на институционално ниво, че тя отново козирува на политическите си покровители и че това, което се случва с Цветанов, е буря в чаша вода, вероятно вътрешнопартийно разчистване на сметки в ГЕРБ, щом същото не се случва с Борисов, например.

- На Цветанов вече е предявено обвинение в допустителство...
- Чисто процедурно това изглежда смущаващо, защото най-често допустителство има тогава, когато има конкретни данни, има повдигнато обвинение за непосредствен извършител.

- Какво трябва да се случи според вас, за да започне прокуратурата да защитава обществения интерес, а не да брани някого?
- Прокуратурата е строго централизирана и йерархична система и затова манталитетът, поведението на главния прокурор, неговото отношение към законите и Конституцията бързо се възпроизвеждат по принципа на матрьошката върху начина на работа на прокурорите по места. Вероятно промяна ще има тогава, когато най-сетне, след тези безкрайни 7-годишни мандати, на това място попадне почтен човек с адекватно разбиране на правото, на Конституцията, на правата на човека. Виждаме какво прави прокуратурата сега. Тя предпочете да запази своите мръсни тайни, свързани с тази завера между Борисов, Кокинов и Найденов, защото там ставаше ясно как Борисов си е избрал Цацаров, как Кокинов и Василев са изпълнявали "мокри поръчки" на ГЕРБ и всичко това неминуемо щеше да се коментира в публичното пространство.
Ако беше проведено разследване, журналистите щяха да се интересуват как протичат разпитите, какво е казал всеки от участниците в тази мафиотска триада. Можеше делото да стигне в съда, а там можеше да излязат някои неудобни истини. Знаем, че бившият премиер Борисов е доста речовит. Той можеше да вземе да обясни защо си е избрал точно Цацаров за главен прокурор. Видяхте изражението на говорителката на прокуратурата, която знаеше, че говори небивалици и че цялото общество е настръхнало и е наясно, че прокуратурата за пореден път нарушава Конституцията и предпочита личния интерес, егото на главния прокурор и институционалния си интерес пред публичния, на който трябва да служи, разкривайки откровени престъпления с търговия на влияние, с препятстване на правосъдието, каквото извира от всяка втора дума на този нелеп разговор в Банкя.

- Но нали уж над главния прокурор е само Господ, от какво се страхува той?
- Точно това е проблемът. Над него е само Бог, но за да стане главен прокурор, той е избран от Борисов, което имплицитно означава, че има защо да е избран. Знаейки методите и подхода на Борисов към приближените му - той избираше и издигаше хора, които има с какво да държи. Най-вероятно има някакъв мръсен компромат, който му гарантира, че ще държи на каишка Цацаров и това се потвърждава от случващото се. Формално гледано от външната, прозрачната страна, над него няма никой. Задкулисието, по силата на чиито правила беше проведен изборът на Цацаров, защото имаше публичност в този избор, но нямаше прозрачност, обгръща в тайнственост как един редови магистрат от провинциален съд се оказва безспорен фаворит на властта.

- Как според вас ще приключи "случаят Костинброд" с отпечатването на допълнителните количества бюлетини?
- Засега няма категорични данни да има доказателства, че Борисов е замесен там. Това означава, че прокуратурата може да развие някаква активност, особено ако отново ударите могат да бъдат насочени спрямо Цветанов или негови протежета, за да се хвърли за пореден път прах в очите на хората и за да се създаде впечатление, че тя действително работи безпристрастно, работи и срещу престъпления, извършени срещу политическата система. Може да изгори някой бушон. Спрягаше се името на главния секретар на Министерския съвет в служебното правителство. Твърде малко конкретика има около това дело. Енергията, с която започна този процес, начинът, по който беше съобщено още в първата пресконференция на Цацаров, че това са бюлетини, приготвени за транспортиране (интересно как се разбра, че са приготвени за транспортиране), ме кара да мисля, че там априори има решение някой да бъде жертван вероятно в името на някакви други задкулисни сметки.
Не знам дали всичко това не се прави, за да се даде един резервен ход, за съжаление точно на ГЕРБ, да иска касиране на изборите пред Конституционния съд, защото като формално основание е налице нарушение на деня за размисъл.

- Но това ще бъде прецедент?
- Да, ще бъде, но то и самият казус с намирането на бюлетините е безпрецедентен и може да провокира необичайно решение. Въпросът е дали това не е цялостен сценарий и чрез Конституционния съд да се касират изборите и вече да се опита ГЕРБ чрез предсрочни избори да получи нов, по-добър резултат.

- България е държава, в която има престъпления и престъпност, но няма престъпници. Поне по високите етажи на властта. Това не е ли оксиморон?
- Макар това да е логически оксиморон, той се реализира с пълна сила у нас. България е държава, в която нищо немислимо не е невъзможно. Това е така главно заради липсата на готовност на прокуратурата да води ефективни разследвания срещу хора от властта. Това тръгва от политическите зависимости, които доминират работата и на прокуратурата, и на полицията. И се оказва, че затворите са пълни с някакви нещастници, които най-често от битови нужди са извършили дребни престъпления, а в същото време най-високата престъпност, тази на "белите якички" и най-ниската - тази, където по селата безчинстват мародери и съсипват живота на пенсионерите, остава безнаказана.
 

 

 



Гласувай:
55



1. starbuck69 - една добавка..
14.06.2013 11:41
...и циганската престъпност, която обезлюдява българските села. Аз съм твърдо за жестока промяна в Закона, касаеща казусите при самозащита със, или без оръжие, когато става дума за нападение, или опит за грабеж.
цитирай
2. injir - , , Но нали уж над главния прокурор е ...
14.06.2013 12:02
,,Но нали уж над главния прокурор е само Господ...,, Е, да, де.:)
цитирай
3. mt46 - ?
14.06.2013 12:29
За какъв чеп се харчат милиони народни пари за СРС, след като няма никой осъден, благодарение на тези средства?...
цитирай
4. chara - mt46 Те СРС-тата са за други цели!
14.06.2013 13:11
Не за съда!
:)
цитирай
5. chara - injir Да де, ама не!
14.06.2013 13:13
:)
цитирай
6. tili - "България е държава, в която нищо немислимо не е невъзможно."
14.06.2013 13:55
Какво повече да се каже !!! Това е положението и все по-такова ще става.
Не виждам изход. И Д.Пеевски шеф на ДАНС! Два мафиотски клана се бият за кокала, а ние им правим параван с гласовете си:(

цитирай
7. dedenze - След последното изказване на Борисов, че ще предизвика нови избори за ВСВ, си мисля, че се задава по-голям ужас !
14.06.2013 16:22
Отчитайки психиката на стадото останало тук, степента на интелигентност, демонстрирана от политическата класа , подчинените и зависими от него лица, твърде е възможно ВСВ да гласува отново за монархия с нов цар Бойко Борисов !?
Все пак, трябва да се отчете и нещо положително, България се превърна в огромна холивудска сцена изпълнена с шоу и забавления, интресна за целия свят, нищо че е за сметка на обикновените хора !
цитирай
8. chara - tili Чудесата нямат край!
14.06.2013 16:34
Уви!
цитирай
9. chara - dedenze Е ...
14.06.2013 16:37
чудесата нямат край по нашите земи!
цитирай
10. tomich - Съдебната система била независима от Изпълнителната власт...
14.06.2013 16:50
Не е ли пределна ясно, че цялата държавна машина е въвлечена в един омагьосан кръг, от който не е възможно да излезе? Съдебната система е ярък пример:
Кой и как избира и назначава прокурорите?Ами този/тези/, за който/които/ властта е инструмент за изнудване, сплашване, търговия на лични интереси, но не и средство за търсене и разкриване на престъпници и осигуряване на спокойна среда за работа и почивка. Казват, Съдебната система била независима от Изпълнителната власт. Глупости!! Цялата нейна история в България сочи точно обратното.В черната превръзка на очите на българската Темида има множество дупчици... Тя се нуждае от подмяна с истинска. Това може да се случи , само ако псевдодемократичният механизъм на предлагане, избор и назначаване на главните прокурори и съдии претърпи коренна промяна, за да се превърне в истинска демократична процедура с изключване влиянието на законодателната и изпълнителната власти. Изборът на Главния прокурор трябва да става не от ВСС след задкулисни машинации и пазарлъци, а ПРЯКО от народа чрез гласуване. Само тогава окаяната ни Съдебна система би могла да пробие омагьосания кръг. Струва ми се обаче, че такова "чудо" едва ли е възможно да се случи при условията на тежка корупция и дълбоко проникнала в държавната структура мафия. Допуснахме и продължаваме да ги допускаме благодарение на прословутата ни търпимост политическо късогледство. Надробихме гореща попара, сега ще си я гълтаме...
цитирай
11. nrd - Докога?
14.06.2013 17:14
Всички знаем какво се случва;повечето знаят как да не се случват тези простоти;мнозина имат възможности да не ги допускат,а всичко продължава?!
цитирай
12. chara - tomich при условията на тежка корупция и дълбоко проникнала в държавната структура мафия
14.06.2013 17:54

Съгласна!

И при масовата вопиюща незаинтересованост на "гражданите" от всичко, случващо се извън личното им пространство! Комбинирана с нещо, наречено за благозвучие толерантност, но аз бих назовала с думата овчедушие!
цитирай
13. chara - nrd И ще продължава! Поедна проста причина - тук няма критична маса хора,
14.06.2013 18:00
която да е последователна в отстояването на искания!

Справка: февруарските протести. За какво бяха те? За цената на тока. Вчера в ДКЕВР имаше публично обсъждане на цените на тока от ВЕИ. От над 100 присъстващи, махам медиите, 52 (примерно) бяха асоцииации, дружества и съюзи на ВЕИ собственици и само 2!!! от граждански организации. За капак единият от тях не се изказа!

Извод: Крещенето по площадите, не е като аргументирането на исканията пред държавния регулатор!
цитирай
14. bojo12345 - Може би ще трябва да се поучим от това , което става и ще стане ...
14.06.2013 20:23
В съседна Турция. Те протестират не за това че са социално слаби.
Протестират против решенията на върховната власт.
И ще постигнат целта си - Ердоган даде на заден ход.
Как ли ще реагират нашите управници за назначаването на Пеевски , ако и ние по подобие на комшиите протестираме по-ефективно!
цитирай
15. gocho52 - Ако...
15.06.2013 11:30
Ако Пеевски помогне да се окошарят братя Борисови,
ще простя на Орешарски...
цитирай
16. injir - След събитията от 14. 06. май ще с...
15.06.2013 11:33
След събитията от 14.06. май ще става театър за разчистване на партийни сметки и схеми , а не ще става дума за народните съдбини.
цитирай
17. hatanasov - Нищо лошо за Мишо!
26.06.2013 12:24
Само малко му е съкратена професионалната част от биографията. А той работеше дълги години при нас преди да се захване със сегашната си дейност и асоциацията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424959
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031