Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.05.2013 16:00 - Харчовете на служебното правителство
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 13611 Коментари: 29 Гласове:
65


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Възстановяване на военна техника за милиони лева, чугунени вани, умивалници и бидета от късен Викториански стил,  пудра за врат и лак за коса са сред “приоритетите” на кабинета на М. Райков

 

По дрехите посрещат, а по ума изпращат – казва известна българска поговорка. Приложена към служебното правителство на М. Райков, тя вероятно би звучала така: по заявените приоритети посрещат, а изпращането предстои да го осмисляме и да го … плащаме. Понеже дейността на  министрите и администрациите има коварен (д)ефект – последствията от решенията им нерядко се проявяват след оставката или изтичане на мандата, а  продължителността  им се измерва с години и в многоцифрени числа. Знаейки тази особеност, направих преглед на един не толкова дискутиран и популярен детайл от дейността на служебния кабинет – обявените от него обществени поръчки. Данните, които анализираме обхващат периода от 13 март 2013 г. -  деня на встъпване в длъжност на служебното правителство, до 23 май 2013 г., включително.

Според публично достъпната информация на Агенцията за обществени поръчки (АОП), служебното правителство чрез министерски съвет и 13 министерства е регистрирало 125 обяви за покупка на стоки и услуги на обща стойност  117 560 040.35 лв. без ДДС. От тях едва за 18 процедури, сроковете за отваряне на предложените оферти ще настъпят след изтичане на м. май. С други думи 107 обяви по Закона за обществените поръчки (ЗОП) са реализирани – регистрирани и решени, изцяло в мандата на служебния кабинет. Оставени за следващото правителство са стартирани процедури на стойност 7 460 504.60 лв. (6.35% от общата стойност). Своеобразен “първенец” по брой обяви - 36, е Министерство на вътрешните работи (МВР), следвано от Министерство на отбраната (МО) с 14 обяви , Министерство на  културата (МК) с 13, Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с 12. Най-малко обяви за обществени поръчки по ЗОП имат регистрирани Министерство на външните работи (МВнР) и Министерство на физическото възпитание и спорта (МФВС) – по 2, а Министерство на здравеопазването (МЗ) е реализирало само една.  

Институция

Брой

обяви

Обща стойност

в лева без ДДС

Министерство на вътрешните работи

36

48 211 174.69

Министерство на културата

13

19 203 975.28

Министерство на отбраната

14

19 016 573.33

Министерски съвет

10

13 120 348.20

Министерство на образованието

8

6 479 154.76

Министерство на земеделието

3

3 400 000.00

Министерство на правосъдието

10

3 003 917.82

Министерство на регионалното развитие

12

2 433 082.84

Министерство на финансите

3

1 072 499.32

Министерство на труда и соц.политика

3

611 941.61

Министерство на икономиката

8

426 149.00

Министерство на външните работи

2

360 000.00

Министерство на здравеопазването

1

137 890.50

Министерство на спорта

2

83 333.00

Служебно правителство общо

125

117 560 040.35

 Размер на средствата по министерства, за които служебното правителство е обявило процедури по Закона за обществени поръчки в регистъра на Агенцията за обществени поръчки за времето от назначаването си до 27 май 2013 г.


МВР оглавява и “класацията” по размер на средствата, които ще похарчи за стоки и услуги с  48 211 174.69 лв. (41% от общата стойност). След него са министерствата на културата с 19 203 975.28  лв., министерство на отбраната с  19 016 573.33 лв. и министерски съвет с 13 120 348.20 лв. Стойността на поръчките по ЗОП на тези четири институции е почти 85% от общия обем регистрирани заявки на служебния кабинет. Най-скромни в харчовете на публични средства и средства от еврофондовете са министерство на здравеопазването с една поръчка за 137 890.50 лв. и министерство на спорта с 83 333 лв. 

По време на управлението на ГЕРБ МВР бе наложено в обществото като доминираща сила. Несекващият “апетит” и претенции на институцията за бюджетни средства и неприличният размер, в който те бяха удовлетворявани, допълвани и увеличавани, създадоха франкенщайн, поглъщащ парите на данъкоплатците, без да им гарантира минимална защита и сигурност на ежедневно битово ниво. И без да отчита пред тях как се разпорежда с предоставените пари, криейки се зад маската на девалвирала секретност.

Сякаш, за да затвърди внушението за изключителност и по време на служебното правителство, министерството е привилегировано в харченето, все едно е ръководено от Цв.Цветанов, а не от П. Първанова. За около 19 млн.лв. са обявени поръчки за доставка на 70 високопроходими транспортни средства за реакция при наводнения, командно-щабен автомобил с фургон с комуникационно оборудване, по 6 броя верижни булдозери, челни товарачи, нетелескопични повдигачи, 24 машини за пълнене на чували с пясък, по 12 седлови влекача и тежковоза и др. Тази техника всъщност се купува, за да не се загубят парите от програма “Околна среда”, чиито приоритети “Води” и “Биоразнообразие”, катастрофираха фатално. Какъв ще е ефектът от поръчаните машини (фирмите, спечелили доставките, още не са огласени публично) и дали няма да станем свидетели на поредното усвояване на  пари, предстои да видим.  Малко над 2 млн.лв. МВР ще похарчи за ремонт на едно от общежитията на академията си, 1.3 млн.лв. за следгаранционна поддръжка на автоматизирана дактилоскопска идентификационна система. Обявени са поръчки и за стрелкови боеприпаси, допълнителен софтуер за националната визова система, за хладилен лекотоварен автомобил и др.  

На фона на впечатляващите суми за специализирана техника и услуги, една невзрачна на пръв поглед обява от 18 март т.г. за доставка на хигиенни и миещи препарати, домакински материали и консумативи впечатлява с част от детайлите си. Внимателният прочит открива между заявките за прах за пране, белина, веро и прочие почистващи артикули, следното:
№ 8. Шампоан за нормална коса в опаковка от 1000 мл (количество 72 л);
№ 9. Балсам за измиване на нормална коса в опаковка от 1000 мл (количество 36 л);
№ 11. Лак за коса, опаковка 750 мл (24 броя);
№ 12. Пудра за врат, опаковка от 200 гр. (24 броя).
Последните две позиции са особено интересни с това за кого са предназначени и по какъв начин са свързани с професионалния профил на силовото ведомство. Разбира се МВР може да засекрети информацията за поръчаните “глезотии”, така както ревностно пази сумите, които изразходва за СРС-та. С което само ще  затвърди убедеността на обществото в необходимостта от прозрачност и експертна ревизия на случващото се зад фасадата му. Понеже някак неубедително е лакът за коса и пудрата за врат да са особено важен и необходимо присъщ консуматив за изпълнение на служебните ангажименти от полицаите, които протестираха за далеч по-елементарни и неотложни неща като обувки, компютри, че дори и хартия и тонер за принтерите си.

Две министерства – на културата и на отбраната, си оспорват второ и трето място по стойност на обявените процедури по ЗОП. Втори и трети етап от реставрацията и изграждането на античен архитектурен комплекс “Сердика” в центъра на столицата засега е преустановено т.к. културното ведомство е получило едно единствено предложение за извършване на строително монтажните работи, при това с 40% по-висока цена от индикативната. Други ремонти обаче най-вероятно ще се състоят – изграждане на подпорна стена в резерват Трапезица – В. Търново, енергоефективни мерки в Националната гимназия за древни езици и култури – София, Националното училище за танцово изкуство – София, Национално училище по изкуствата – гр. Плевен, газификация на театъра в Шумен. Почти половината обяви на министерство на културата са за услуги за физическа охрана на сгради и имоти. За всички процедури има само по една получена оферта, а фирмите, които печелят поръчките са едни и същи.

Между многото обяви за униформено облекло, украса за същото и аксесоари, министерство на отбраната е финализирало обществена поръчка със срок на изпълнение 48 месеца (от онези, дето ги плащаме години след като правителството, сключило договора е извън управлението) за възстановяване летателната годност на 6 броя вертолети на стойност 19 млн.лв. без ДДС.

След като надлежно “проконтролира” отпечатването на бюлетините и “успешно” се справи с изборите, министерски съвет отдели подобаващо внимание на резиденция “Евксиноград”. В няколко обществени поръчки са обявени процедури за доставка на лабораторни уреди за винарската изба на двореца, мебели за бунгалата на плажа, оборудване за баня (клозетни седала, бидета, умивалници, чугунени вани, смесителни батери и др.) от късен Викториански стил. Прогнозната стойност на ремонтните и реставрационни работи за обекта надхвърля 8.5 млн.лв. Служебният кабинет побърза да подсигури администрацията на министерски съвет (без правителствените делегации, водени от премиера) със самолетни билети и нощувки в хотели с поръчка за 1.6 млн.лв.

Според регистъра на АОП, образователното министерство ще похарчи 1.5 млн.лв. за развитие на рейтинговата система на висшите училища и 3.6 млн.лв. за почивни бази за провеждане на ученически отдих на територията на цялата страна. Министерство на регионалното развитие е обявило поръчки за 2.5 млн.лв., които ще бъдат разпределени за канцеларски материали и офис техника, повишаване капацитета на експертите от ВиК асоциациите, проучвания и актуализация на нормативни актове в областта на енергийната ефективност и на сградите с обществено предназначение. Земеделското министерство ще плати 3.4 млн.лв. за сертификационен одит на Разплащателна агенция на Р България, съгласно нота на Европейската комисия за допълнителни проверки.

За близо 2 млн.лв. са сключените договори от правосъдното ведомство с доставчици на хранителни продукти за затворите и с фирми, осигуряващи твърдо гориво за отопление за териториалните поделения на главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. Обявените процедури за доставка на лятно служебно облекло и обувки предстои да бъдат решени летните месеци в мандата на редовното правителство.   

Министерство на финансите е единственото, чийто обяви по ЗОП – за почистване сградата на ведомството, външна оценка на вътрешния одит и проучване на добри практики по прилагане на Конвенцията за контрол и маркиране на изделия от благородни метали, ще бъдат финализирани изцяло от следващия кабинет. Харчовете на икономическото и социалното министерства са свързани с ПР-акции по организиране на журналистически турове за представители на чужди медии у нас, куриерски услуги, публични събития (конференции, семинари) и отпечатване на справочник (на български и английски език) с отговори на въпроси за политиките в ресора на министъра на труда.

В действителност сумата от 117.5 млн.лв. без ДДС, за която са обявени процедури по ЗОП за времето на управление на служебното правителство, е по-голяма. Преглед на страниците в интернет само на министерствата на образованието и на икономиката открива обществени поръчки (невключени в регистъра на АОП) в двете институции за още 538 000 лв. без ДДС, свързани с провеждането на матурите, връчване на наградите “Питагор”, внедряване на система за Национален туристически регистър, теренни проучвания за археологически обекти по трасето на междусистемната газова връзка България-Сърбия и др.

Колко реално ни струва управлението на служебното правителство бъдещето ще покаже. За сега е ясно едно – строгата елегантна изисканост на кабинета трудно ще прикрие екзотичните харчове, за които четем в публичните регистри.

 
Светла Василева




Гласувай:
66



1. zaw12929 - Служебното правителство приключи ...
29.05.2013 16:07
Служебното правителство приключи дейността си, която да оценим добре, след като резултатът е налице- имаме НС и правителство. Още малко искам да кажа за правителството на Марин Райков- един вариант на правителство на ГЕРБ, съставено не от калинки, а от българи образовани, толерантни и… загрижени за съдбата на България. „Надзиравани” от партия ГЕРБ, те успяха да направят , да постигнат успехи, по вече отколкото първото на ГЕРБ управление. Това е една надежда- ГЕРБ и занапред ще управлява с ум и добри идеи.
цитирай
2. krassko - Не може да бъде :)
29.05.2013 16:19
Това за пудрата не го вярвам... :))))))))))
цитирай
3. chara - krassko Ето тук, чети:
29.05.2013 16:37
Поръчка: 02851-2013-0024

http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=530285&newver=2

Обособена позиция № 1 / Заглавие на обособената позиция Доставка на хигиенни и миещи препарати.

1) Кратко описание

Доставка на хигиенни и миещи препарати по артикули, както следва: 1.Белина х 1 литър, 2.Веро х 1 литър, 3.Сапун течен – оп. от 5 л., 4.Сапун тоалетен, 5.Прах за автоматични перални машини – оп. от 3 кг, 6.Прах за ръчно пране – оп. от 1 кг, 7. Препарат за почистване на прозорци, 8. Шампоан за нормална коса, 9. Балсам измиване за нормална коса, 10.Дезинфектант за външна употреба, 11.Лак за коса, 12.Пудра за врат, и т.н.
цитирай
4. idealist - Хм,
29.05.2013 17:47
Този Райков да не си е помислил, че управлява държава като Франция? Що за пудри, що за бидета?
цитирай
5. blackpredator - Ако съдя по резултатите,
29.05.2013 17:48
особено с битовата престъпност, то в МВР работят пудри, тъй че консумативите са си намясто.:)
цитирай
6. chara - idealist Е, след толкоз престой в Париж ...
29.05.2013 18:06
резултатът е налице!
:)
цитирай
7. chara - blackpredator :)
29.05.2013 18:09
В МВР - пудри!
В ДАНС - библиотекари!

Супер сме!
:)
цитирай
8. aip55 - Широка дейност
29.05.2013 19:43
- няма що! Дебелооките Герберисти продължават със същата си страст за присвояване на държавни пари. Браво прасета ненаситни. Ще дойде ден, когато ще върнете всичко и ще ви тикнем обратно в Белене!!!!!!!
цитирай
9. sparotok - !
30.05.2013 00:57
Светле, това, ако е верно си е върха на наглостта! Какво да се прави обаче, след като голяма част от сънародниците ни се надяват на ...хората, т.е. на другите, ще страдаме всичките.
цитирай
10. cornflower - по същата схема
30.05.2013 06:56
ще се движи и новото правителство. по-смешни министри нямаше откъде да се изпишат, освен от бесепето. особено съм впечатлена от министерството на кражбите и от външния минисър вАгенин.
цитирай
11. chara - sparotok Кое ти се струва невероятно от всичкото?!!
30.05.2013 08:25
За мен невероятното е възстановяване летателна годност на 6 вертолета за 19 млн.лв. без ДДС. Това е поръчка, която е обявена от служебния кабинет и контрактувана от него в дните след 9 май. И тя е за период от поне 2 г. напред. Така че новият министър на отбраната може само да я изпълнява. Има и поръчка (отделна от тази) за възстановяване летателна годност на един вертолет (друг някакъв) за 3.4 млн.лв. без ДДС.

Отвори регистъра и виж МВР какви чудеса е напазарувало - триони, резачки, техники всякакви. Щото трябва да се усвоят едни пари (и комисионните също), а поръчаното необходимо ли е, за нашите условия, подходящо ли е? Никой не говори за ефективност на похарчените средства. Важното е, че е законосъобразно, нищо, че НЕ нито целесъобразно, нито икономически ефективно.
цитирай
12. chara - cornflower Е и ти сега. Дай им време. Да ги видим. Да се развихрят. Щото той Цвинокио
30.05.2013 08:27
(в твоя ред на мисли) хич не беше смешен.
Б.Б. въобще няма да го коментирам.
цитирай
13. valentor - Както е казал др. Живков: Тази ...
30.05.2013 09:13
Както е казал др.Живков:
Тази година полупроводници-догодина цели
http://valentor.blog.bg/
цитирай
14. svoboda64 - Извън критиките и каламбурите,
30.05.2013 09:14
искам да припомня, че в службите има и жени и те не са малко. Точно вчера преговаряхме колко е списъчният състав на армията (макар и по-малко, вероятно процентът на жените в МВР също нараства - действащ състав, не администрация). Та... от около 30 000 глави армия, 5 000 са жени!
Само човек, който няма "работник" вкъщи, не знае колко перилни и миещи препарати отиват за поддържане на хигиената им. С което искам да кажа: първо помислете, пък после - коментирайте -;)
Друг е въпросът: колко от поръчаните материали ще стигнат до тези, които наистина са "навън", в смрадта -;)
цитирай
15. theeconomist - Чара, нормален процес на "усвояване" на средства!:-)))
30.05.2013 10:02
Или както е казал Шекспир в "Хенрих VІІ" ..."и вземи гозба само от тези готвачи, които си облизват пръстите"....:-)))
цитирай
16. getmans1 - нормално е
30.05.2013 11:24
Трябва ли живота в държавата да замре щом няма парламент и редовно правителство? Тези разходи явно са планирани и е трябвало да се реализират и затова е служебния кабинет?
И какво от това че доставчици са едни и същи фирми, значи са се доказали. В живота е нормално да ползваш услугите на доказан например майстор или доставчик.

Съвсем друг е въпроса ако сте открили някаква далавера, но аз такава не виждам в ремонта на техника нито в закупуването на такава.

Ако ме запита някой ще ми е трудно да обясня защо си губих времето за прочит и още-повече за коментар.
Ама ХАК, да ми е!
цитирай
17. yotovava - Въпросът наистина дали тези материали
30.05.2013 11:30
са достигнали предназначението си, или просто са били "усвоени" по други пътища.
цитирай
18. chara - getmans1 Служебното правителство има една основна цел - да подготви и проведе
30.05.2013 11:43
предстрочни избори.

Нито лаковете за коса, нито пудрите, още по-малко вани във Викториански стил са нещо наложително и от първа необходимост.
А за вертолетите определено са бързали. И това ще стане ясно до дни.

Когато доставчиците са едни и същи фирми и техните договори се подновяват чрез процедура "договаряне с покани" това ограничава възможността за достъп на други играчи (образно казано) до държавни поръчки и узаконява статукво.
Всяко органичение поражда съмнения.
цитирай
19. apostapostoloff - Хубаво е, че поне
30.05.2013 13:11
за свирки, каки, бело и пр. не са харчили НАШИТЕ пари...
цитирай
20. kostadin - Защо сте толкова дребнави хора?...
30.05.2013 13:29
Защо сте толкова дребнави хора?
За 23 години ви изеха всички права и привилегии.Откраднаха ви цялата държава.Изгониха ни децата по чужбина и стигнаха до там ,че да казват чу старците са виновни .
Крайно време е да се научите да крадете по европейски,както го правят власт имащите.Ако ви пречат изхвърлете ги ,после бързо кръдете ,защото по - гладни от вас ще ви изхвърлят ... и така ще започнем да се развиваме с бързи темпове за пълното ни изчезване ,като етнос.
цитирай
21. getmans1 - chara, определено.....
30.05.2013 14:36
Определено не съм съгласен че само подготовката на изборите са основното задължение на служебния кабинет, все пак живота си продължава. Припомнете си какво направиха предишни служебни кабинети, имат и правото да подготвят и законопроекти.
Вие открийте далавера и я разкрийте аз първи ще ви поздравя!
цитирай
22. bumerang - Не са само тези и само сега.
30.05.2013 16:21
ЗОП е един от законите, които дават възможност за корупция и далавери. Ако се проследят обществените поръчки, бъдете сигурна, че ще се открият удивителни случаи и завоалирано от него, но недоказуемо или труднодоказуемо източване на средства от бюджетни институции. От всички администрации през ВСИЧКИ правителства.
цитирай
23. mihala - Някои се чудят защо им е пудра. Ще ...
30.05.2013 17:43
Някои се чудят защо им е пудра. Ще поясня:- легни,стани,рота мирно... Това изисква пот и оправия.Ето защо...
цитирай
24. stefbelchev - Народе, петък вечер е! Стига с тия политици! Идат събота и неделя!
31.05.2013 17:08
Народе, петък вечер е! Стига с тия политици!
Идат събота и неделя!
цитирай
25. kostadin - Народе, петък вечер е! Стига с тия ...
04.06.2013 10:04
stefbelchev написа:
Народе, петък вечер е! Стига с тия политици!
Идат събота и неделя!


Прав си но не обикновените хора търсят политиците ,а тъкмо обратното се случва -пустата политическа класа или мафия ни се вре непрекъснато в краката.
цитирай
26. tomich - За харчове нужни и ненужни...
04.06.2013 15:45
Здравей, Светла,
Абе, никъде не открих (може и да съм пропуснал) доставка за чугунени вани и то във Викториански стил! Колкото до харчовете за канцеларски, домакински и хигиенниматериали и препарати, никак не се учудвам. Във всяко министерство на ВСИЧКИ правителства има нещо като отдел "домакинство и хигиена", което е нормално според мен, все пак това са представителни институции, и доколкото в тях работят не малък брой жени (чувал съм, че имат дори вътрешен фризьорски салон!), естествено е да се закупуват всякакви неща за поддържане на чистотата и хигиената. Хм, де да бяха "кусурите" на министерствата и правителствата само тези, ама не!
Светла, не съм защитник нито на бившите правителства, нито на сегашното правителство. Но да се фокусира вниманието на читателите единствено върху харчове на правителство, което вече си е отишло, ми прилича повече да "риташ умряло куче", отколкото на сериозен анализ на неговата дейност. Надявам се, че с твоя журналистически-писателски дар ще направиш и публикуваш в близко време точно такъв обективен анализ на правителството на
Орешарски за да може ние - твоите читатели, да си правим сами сравнения не само за харчове нужни и ненужни, но и за изпълнени и не изпълнени обещания.
цитирай
27. chara - tomich МС има три поръчки за резиденция Евксиноград - за оборудване за
05.06.2013 10:11
лабораторията на винарната, за мебели за бунгалата и ето под този номер в регистъра: 00270-2013-0004 и на този линк http://rop3-app1.aop.bg:7778/portal/page?_pageid=93,812251&_dad=portal&_schema=PORTAL&url=687474703A2F2F7777772E616F702E62672F63617365322E7068703F6D6F64653D73686F775F6361736526636173655F69643D323738323530
е поръчката за чугунени вани, бидета и умивалници във Викториански стил.

Ще го видим и Орешарски. Има време.
цитирай
28. tomich - Няма го линка?! (404 Not found). ...
05.06.2013 14:44
Няма го линка?! (404 Not found).
Може да се окаже че си права - вероятно вече е засекретен или изтрит от МВР след твоята публикация ! ;)
цитирай
29. chara - tomich Няма го, вярно! Обаче копирай номера на поръчката в регистъра на АОП
05.06.2013 18:46
в полето "номер на поръчката" - отваря се. Току що го проверих!
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424676
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031