Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2013 18:31 - АНТИКРИЗИСНИ мерки за икономическо ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ и ПРОМЯНА на ПОЛИТИЧЕСКИЯ модел на България!
Автор: stefanasenov Категория: Политика   
Прочетен: 9704 Коментари: 17 Гласове:
10

Последна промяна: 24.02.2013 19:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Солидарирайки се със СПРАВЕДЛИВИТЕ граждански ПРОТЕСТИ /полагайки основите на гражданско общество/ и размишлявайки върху обявените ИСКАНИЯ, ще АНАЛИЗИРАМ през моята ПРИЗМА, кое би било реално РЕАЛИЗИРУЕМО и би се отразило положително.

 

1.              Президентът да НЕ разпуска 41-то ОНС /да им даде срок не по-дълъг от 14 дни/, докато не ПРОМЕНЯТ изборното законодателство:

Да се ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гласуване.

Чрез въвеждането на задължително гласуване, ще се коригира основното изборно изкривяване от последните 23 г., 30% от имащите право на глас български граждани /основно нашите баби и дядовци и представители на малцинствата/ да определят кой ще ни управлява следващите четири години?!

 

Да бъде намален изборния праг от 4% на 1% или максимум 2%!

По този начин изборното ветрило ще бъде отворено и чрез влизането в парламента на повече формации, гражданското общество ще има по-голямо преставителство!


       Да се възстанови ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИЯ вот /гласуване/ с праг не по-висок от 5%!
       Това е най-демократичния начин при пропорционална изборна листа ГРАЖДАНИТЕ да могат да дадат своя вот и да знаят, че гласът им ИМА значение и ще БЪДЕ чут!


2.              Назначаване на СЛУЖЕБЕН надпартиен кабинет с основни задължения:

Подготовка на ЧЕСТНИ избори.

Прочистване на МЪРТВИТЕ души от избирателните списъци, които според различни източници са между 500 хил. и 1 млн. човека.

Запазване на финансовата стабилност.

Подготовка и започване на реформи: подобряване и оптимизиране на контрола над естествените монополи, намаляване числеността и оптимизиране дейността на държавната администрация, намаляване на административната тежест, ускоряване на внедряването на електронното правителство, подкрепа на малък и среден бизнес, увеличаване на покупателната способност, увеличаване на доходите /МРЗ, пенсии/, намаляване на безработицата и откриване на нови работни места и др.

 

3.              Под егидата на президента парламентарно представените политически партии от 42 ОНС да подпишат ОБЩЕСТВЕН договор, който да включва:

Да бъде съставено НАДПАРТИЙНО ЕКСПЕРТНО /програмно/ правителство, което в срок до 24 месеца да:

Приложи АНТИкризисни мерки за възстановяване на икономиката и излизане от кризата. В това число - подобряване и оптимизиране на контрола и дейността над естествените монополи, промяна на енергийния микс, намаляване числеността и оптимизиране дейността на държавната администрация вкл. и пълна ревизия на дейността на държавните регулаторни органи, намаляване на административната тежест, ускоряване на внедряването на електронното правителство, подкрепа на малък и среден бизнес, мерки за увеличаване на покупателната способност, увеличаване на доходите /МРЗ, пенсии/, намаляване на безработицата и откриване на нови работни места и др.

 

Подготовка за СВИКВАНЕ на ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ и изработване на ПРОМЕНИ в Конституцията! В рамките на този срок при изпълнение на поставените задачи 42 ОНС се разпуска и се свиква ВНС.

 

 Без да имам самочуствието, че съм напълно изчерпателен, с предложените РЕАЛНИ мерки и стъпки СЧИТАМ, че може да се постави началото на икономически реформи, които да ни ИЗВЕДАТ от кризата и да се ПРОМЕНИ съществуващата политическа система!

   



Гласувай:
10



1. deathmetalverses - Бих се радвал,
24.02.2013 18:42
ако се съгласиш с моето допълнение: Да се издирят и извадят от избирателните списъци "МЪРТВИТЕ ДУШИ"; варират около половин милион, според различни хипотези на представители на агенциите за социологически изследвания; Иначе съм напълно съгласен с твоите предложения; Всичко най-добро от мен: Здравко Спасов
цитирай
2. deathmetalverses - Ах, извинявам се!
24.02.2013 18:44
Как не видях, че си го написал?! МЕА МАКСИМА КУЛПА!
цитирай
3. stefanasenov - Здравейте,
24.02.2013 18:47
Радвам се, че сме на подобно мнение! Благодаря за конструктивния коментар!

Поздрави! :)
цитирай
4. tsbotev - Ако позволите леки корекции: из...
24.02.2013 23:53
Ако позволите леки корекции: изборен праг - 3 %; преференциален праг - 1 % + бонус от 0,1 % за всяко по-предно място в листата от получените за партията гласове; в т. 3 - нормално коалиционно правителство, което да поеме като програма посочената от Вас, плюс ново законодателство по отношение на монополните и с господстващо пазарно положение фирми, които да бъдат задължени най-малко 25 % от доставките им на стоки и услуги да бъдат от микро и малки фирми. И още нещо - в рамките на текущата финансова година НАП да няма право да блокира банкови сметки за дължими суми към бюджета, като след изтичане на срока за внасяне да се начислява обичайната лихва ОЛП+10%.
цитирай
5. stefanasenov - Здравейте,
25.02.2013 00:52
Благодаря Ви за СЪДЪРЖАТЕЛНОТО и КОНСТРУКТИВНО МНЕНИЕ!
С настоящия пост целта ми бе да провокирам дискусия и да сложа рамка на РЕАЛНО постижимите цели в сравнително кратки срокове, които биха БИЛИ положителни за обществото и държавата ни.
Вашите идеи и предложения са резонни и изпълними ако има ДЪРЖАВНИЧЕСКО поведение и ПОЛИТИЧЕСКА воля на базата на дискусия!

С уважение! :)
цитирай
6. plamo - С точка 1 и 2 съм напълно съгласен, но ...
25.02.2013 11:26
С точка 1 и 2 съм напълно съгласен,но по т.3 мисля,че има проблеми:всяка партия която участва в избори има своя собствена програма и вота който е получила е за изпълнението на тази програма.Така,че няма как да се обединят всички . А колкото до искането ви за смяна на системата с какво искате да замените демокрацията с монархия!?диктатура!?
цитирай
7. tsbotev - Искам да Ви обърна внимание, че не ...
25.02.2013 12:35
Искам да Ви обърна внимание, че не съм привърженик на програмни или експертни правителства, защото при тях се размива политическата отговорност. И още. Убеден съм, че ако в Интернет се разгърне една конструктивна дискусия, ще бъде много по-полезна от обърканите искания на протестиращите.
цитирай
8. stefanasenov - Здравейте,
25.02.2013 14:43
plamo написа:
С точка 1 и 2 съм напълно съгласен,но по т.3 мисля,че има проблеми:всяка партия която участва в избори има своя собствена програма и вота който е получила е за изпълнението на тази програма.Така,че няма как да се обединят всички . А колкото до искането ви за смяна на системата с какво искате да замените демокрацията с монархия!?диктатура!?


Винаги има начин, вкл. още преди ИЗБОРИТЕ да се подпише този ОБЩЕСТВЕН договор между основните ПАРТИИ, БРАНШОВИ организации, СИНДИКАТИ и представители на гражданското общество под егидата на ПРЕЗИДЕНТА! След това остава да се изпълни в рамките на 2-ве години и да се свика ВНС.

Що се отнася до мен, по-добър ВАРИАНТ за България към настоящия момент от ПАРЛАМЕНТАРНА република НЕ съществува!
Процедурата за подготовка и свикване на ВНС съм я описал при положение, че ИМА съгласие в ОБЩЕСТВОТО за нуждата от него!
цитирай
9. stefanasenov - Ето тук съм споделил мой мисли по въпроса за Конституцията към 2011 г.:
25.02.2013 14:45
http://stefanasenov.blog.bg/politika/2011/07/12/20-et-godini-kostitucionna-demokraciia-v-bylgariia.781780

"Що се отнася до нейните недостатъци, те могат да бъдат обяснени с липсата на достатъчно традиции /при положение, че първата европейска конституция е полската от далечната 1771 г./ и в това че сме в периферията на 3-ри империи, можем да ги обединим в 2-ве големи групи:
А) Недобър баланс на властите. Включително и задълбочаващия се проблем, който наблюдаваме в съдебната власт;
Б) Вторият сериозен недостатък е местното самоуправление. А именно неговата недостатъчна самостоятелност /положителния пример е от Германия, която след II-та световна война, оцениха проблемите на прекалената централизация и направиха необходимите реформи/,
Не на 2-ро място и липсата на 2-ро институционално ниво в местното самоуправление. Примера е назначаването на областните управители от премиера, де факто те са негови служители и губернатори. Същевременно имат големи права – да връщат решения на общинските съвети, да ги обжалват в съда и по този начин могат да блокират работата им за години наред.

Ако погледне от друг ъгъл на нашата конституция спрямо другите 10 страни от Източна Европа, които са и членки на Европейския съюз ще установим, че сме в златната среда – над 50% от тях са парламентарни републики /лично за мен това е оптималния вариант за страни, които са на нашите географски ширини/, с еднокамерни парламенти и т.н."

Поздрави! :)
цитирай
10. stefanasenov - Здравейте,
25.02.2013 14:51
tsbotev написа:
Убеден съм, че ако в Интернет се разгърне една конструктивна дискусия, ще бъде много по-полезна от обърканите искания на протестиращите.


Здравейте,
Това БЕШЕ и основната ми цел!
Протестите ЗАПОЧНАХА с искания срещу ВИСОКИТЕ цени, НИСКИТЕ доходи, БЕЗРАБОТИЦАТА, МОНОЛОЛИТЕ, МАФИЯТА, прераснаха в такива към ПРАВИТЕЛСТВОТО, а нищо чудно скоро да се насочат и към цялата ПОЛИТИЧЕСКА система. От там до АНАРХИЯТА крачката е само една.
Протестите са уникални в момента, защото протестиращите се разграничават от партиите и политизирането /интересното е, че до момента успяват/, нямат ясно обособено ядро, покриха почти цялата страна и едновременно с това нямат говорители.
Последните 23 години помним само два такива случаи на масови протести - 1989 и 1997 г.
РАЗЛИКАТА е, че тогава съществуваше едно силно СДС /особено, когато беше коалиция/, което ползвайки се с ВИСОКО обществено доверие успяваше да формулира ПОЛИТИЧЕСКИ исканията на протестиращи. С хора като Стефан Софиянски, Иван Костов, Филип Димитров, Желю Желев, Петър Стоянов, Надежда Михайлова и т.н. УСПЯ да ни изведе от две НАЦИОНАЛНИ катастрофи и да ни "вкара" в ЕС и НАТО.

Разликата в момента е, че Няма кой да формулира исканията на протестираЩИТЕ, да отсее реалното от неизпълнимото и да ги облече в политическа и законова форма?!

Поздрави! :)

цитирай
11. leonidoff - Браво
25.02.2013 16:47
Хубава работа ама старата песен на нов глас ще тръгне. Каквито и хора да изберем те все пак живеят и работят в тази псевдодържава. Корупционните практики хората ги приемат като неразделна част от ежедневието. Имаме нужда от адекватно правосъдие - разпускане на съд и прокуратура и промяна на системата за назначаването им !!!! Ако него го няма произвола и своеволията ще продължат и честните хора ще продължават да се смятат за глупаци (loosers).
цитирай
12. stefanasenov - Здравейте,
25.02.2013 16:51
Благодаря Ви за конструктивния коментар. Радвам се, че одобрявате предложените идеи!

Що се отнася до директорите на Областните и Общински дирекции на МВР /аналалог на щатските шерифи/, както и до всички висши МАГИСТРАТИ, считам че те трябва да минават през избори /да имат право да се кандидатират по определени правила и да предложат програма, по модела на САЩ/, които да съвпадат с парламентарните, президентските, евро или местните избори!
Поздрави! :)
цитирай
13. idealist - Хубави идеи
25.02.2013 17:54
Радвам се, че има мислещи хора като вас. Какво бих поставил под съмнение от предложеното тук:
1. Не съм много убеден, че преференциалното гласуване може да бъде подготвено добре за тези избори. Дали ще са готови повечето хора да го приложат без да си направят бюлетините невалидни?
2. Прагът да влизане да не пада под 3 % - прекаленото раздробяване ще води единствено да рекет от дребните партийки към големите и ще пречи да се изпълнява ясна програма.
Категорично съм за:
- имотна и финансова децентрализация
- изборност на съдебната власт
- охранителната полиция - подчинена на кметовете
- закриване на областните управи, от които сега нищо не зависи, нямат бюджети за правене на политики и не са изборни и подконтролни на хората. Избор на регионални власти - съобразно 6-те планови региона
- евросредствата да се разпределят и в 6 регионални програми, за да има възможност за реална регионална политика, а не само в центъра да се решава всичко
цитирай
14. stefanasenov - Здравейте,
25.02.2013 18:15
Благодаря Ви за мнението по този толкова важен въпрос!

Въпроса е да се сложи разумна рамка на исканията, която да отсее нереалните и/или незаконосъобразни искания и да НАЧЕРТАЕ пътна карта за останалите. По какъв начин, кога и как могат да се случат законно.

Поздрави! :)
цитирай
15. tit - Задължителното гласуване ще е най-спорната точка!
26.02.2013 21:35
По-скоро образователен ценз е нужен. В страна със задължително и безплатно образование граждани без завършено средно образование не би трябвало да имат право да определят държавната политика. Това е крайно консервативно, но е по-справедливо...щото негласуването също е позиция.
цитирай
16. stefanasenov - Здравейте,
27.02.2013 16:11
tit написа:
По-скоро образователен ценз е нужен. В страна със задължително и безплатно образование граждани без завършено средно образование не би трябвало да имат право да определят държавната политика. Това е крайно консервативно, но е по-справедливо...щото негласуването също е позиция.


Благодаря Ви за мнението!
АЗ продължавам да смятам, че ТРЯБВА да се въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО гласуване, ползите са много .. .
Лично за мен ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ценз Е противоконституционен!

Допълнителните мерки, които могат да се вземат за предстоящите избори са свързани с инициативните комитети /да не забравяме, че в новата ни история нямаме независим депутат?!/, а те са: прага на събраните подписи да се намали допълнително и поне двойно от 5 000 на 2 500 подписа /има и допълнително ограничение да са от областта на издигнатия/, а паричния депозит от 10 000 лв. на не повече от 2 500 лв.

Поздрави! :)
цитирай
17. zaw12929 - ПРИЕМАМ ВСИЧКИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, МИСЛЯ НЕГРАМОТНИТЕ ДА НЕ ГЛАСУВАТ!!
07.09.2013 16:59
пРЕДЛОЖЕНИЯТА ВИ СА МНОГОСТРАННО, добре обмислени и това е важно "Да се ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гласуване." и да се дискутира в Интернет... , защото без диалог няма национално съгласие и то не е тема на Правителството, а на гражданското общество: Да даде СПИСЪК НА ОЛИГАРСИТЕ НА бЪЛГАРИЯ, ДА ГИ ПОСТАВИ В ИНТЕРНЕТ. Има по належащи промени, които да се обмислят и най подходящ е Интернет- след което да се изисква от Правителството как да оформи това законово; Да изчисти от списъците мъртвите души; Да оформи като отделен район - живеещите в чужбина; Оздравяване на обществото от омразата- никой не го заслужава

ВЪПРОСЪТ : КОГА ДА ИМА ИЗБОРИ- Отговора- да СЕ СПАЗИ КОНСТИТУЦИЯТА; ДА ИМА ВРЕНЕ ВСИЧКИ ДА ОБМИСЛЯТ И ПРИЕМАТ ПРИНЦИПИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА:
1. СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНА ОТ ВСИЧКИ;
2. СЪСТЕЗАНИЕ НА ИДЕИ, ОБЕДИНЯНИЕ ПО ОБЩПНАЦИОНАЛНИ КАУЗИ- КАКВА ДА БЪДЕ БЪЛГАРИЯ - НАЙ ВАЖНИЯ ВЪПРОС, ПОСЛЕ ИЗБИРАТЕЛНИЯ ЗАКОН- ИМА ВРЕМЕ;
3. РЕДУЦИРАНЕ ПАРТИИТЕ ОТ 300- 10 И ТОГАВА 4% СА РЕЗОННИ
4. ДЕМОКРАТИЧНОТО ОБЩЕСТВО ИЗИСКВА ДА ПРИЕМЕМ ДРУГОМИСЛЕЩИЯ, А НЕ ДА ГО ПОДЛАГАМЕ НА УНИЩОЖЕНИЕ
- ЗАЩОТО Е СПЕЧЕЛИЛ ИЗБОРИТЕ И УПРАВЛЯВА
-ДА НАЗОВАВАМЕ НЕЩАТА КАКВИТО СА- ДА СПРЕМ ДА НАРИЧАМЕ "ААТАКА" ПАРТНЬОР НА ДПС; ДА ГО ИЗКАРВАМЕ ПРЕДАТЕЛ, ЗАЩОТО ОТИВА В нс, КАТО ЗАКОННО ИЗБРАН; ИСТИНАТА ДА СЕ КРИТИКУВА С ПРЕДЛАГАНЕ НА РЕАЛНИ НАЧИНИ, А НЕ С ЛЪЖИ И ПЛАШЕНЕ НА ХОРАТА И ТАКА НАРОДА СТИГНА ДО ИЗВОДА "ВСИЧКИ СА МАСКАРИ!"
- КАКВО Е ДЕСНИЦАТА: ГРУПА НАЛАГАЩА НЕСТИХВАЩА ОМРАЗА, СТРАХ ОТ... КОМУНИЗМА, НАДМЕННОСТ- "САМО НИЕ СМЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ ... ДЕМОКРАТИ"
- ДА СПРЕ ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО БСП СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ВСЯКАКВИ ОСТАТЪЦИ НА СИНИТЕ ДА СЕЯТ НЕДОВЕРИЕ, ОМРАЗА - БСП НЕ Е КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
ДА НЕ СТАВАМЕ ЗАЛОЖНИЦИ НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ, ДА "ДОКАЗВАМЕ" КАК КОМУНМИЗМА ПОГУБВАЛ ХОРАТА, КАТО ПРЕИНАЧАВАМЕ ОТ МУХАТА СЛОН И ТАКА , КОЙТО И ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ СВЕТЪТ ДА НИ СЧИТА ЗА ПРОДАЖНА БАНДА...
5. Когато спечели изборите ,всяко управление да слага лицата, които да изпълняват програмата му, без това да е "Метла"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefanasenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 847972
Постинги: 207
Коментари: 1292
Гласове: 7540
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол