Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.01.2013 08:27 - Нацията е чалгизирана - безвъзвратно
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 21169 Коментари: 41 Гласове:
86

Последна промяна: 22.01.2013 08:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вместо държава имаме територия България, в която полуграмотни тарикати управляват фирмичките си, казва докторантът в Лайбниц университет в Германия

Интервю* на Светла Василева

image



Мирослав Шалтев е роден през 1981 г. в София, завършва е ПМГ "Иван Вазов" гр. Добрич през 1999 г. След един семестър физика в СУ "Св. Климент Охридски" продължава образованието си в Лайбниц университет - Хановер, където от 2009 г. е докторант. Един от 500-те учени в чужбина, подписали отворено писмо до българската общественост и институциите в подкрепа на Националната астрономическа лаборатория "Рожен"-БАН и поискали разследване на скандала във фонд "Научни изследвания".

"Това общество няма нужда от наука, то има нужда само от задоволяване на първичните си нужди"

"Ученият обикновено накрая отива в индустрията и се опитва да намали количеството глупости, които се случват там"

- Занимавали ли сте се с наука в България. Върху какво работихте и къде?
- Заниманието с наука започва по някое време в средата на докторантурата, всичко преди това е обучение. И веднага отварям скоба: в българското общество, а и не само, днес се смята за образование свише, ако си достигнал бакалавър, а станеш ли и магистър - чудо голямо. По същество, след обучението за бакалавър студентът не знае нищо, а след магистър има някаква надежда, че може и да е научил нещо. И вероятно няма как да е иначе, след като преди време един господин стана министър без образование, а голяма част от настоящите са с много съмнително такова. Затварям скобата. В момента съм докторант, следователно не съм се занимавал с наука в България. Всъщност в България съм учил един семестър в Софийския университет, физика, преди вече 12 години. Тук ще добавя още една странична мисъл: ще ми се да отбележа, че не съм имал проблеми с преподавателите там като цяло, за което се изискваше съвсем малко - да се трудиш и да се отнасяш човешки към тях. Те отговаряха със същото.

- Днес младежите "бягат" от физико-математическите науки. Били тежки и трудни. Ако трябва да ги насърчите да учат физика като вас, какво бихте им казали?
- Струва ми се, че младежите бягат от труд, което като цяло е разбираемо, защото е по-лесно да не правиш нищо или поне да правиш по-малко. Мога да ги уверя, че е далеч по-лесно да решиш 5 задачи, отколкото да научиш един урок или тема наизуст. Завършил съм ПМГ с профил биология, но в Х клас установих експериментално по-горното твърдение и определено съм щастлив. Съветвам ги да опитат и те.

- Можете ли да сравните условията за работа в България и в Германия - какви са плюсовете и минусите на всяка от страните?
- Един огромен незаличим минус е на път да погуби всичко в България, в Германия и където и да е другаде. Това е капиталистическото консуматорско общество и свързаната с него несигурност. Това общество няма нужда от наука, то има единствено нужда от задоволяване на първичните си нужди. Експлоатация и закон на джунглата, като нивото на уродливост се проявява пропорционално на степента на развитие на системата. В развития див капитализъм в България учените не се радват на особена почит от профанизираното общество. В Германия все още не се е стигнало дотам, но да се занимаваш с наука и тук не е най-добрата стратегия за оцеляване.

- Как държава като САЩ привлича и задържа млади учени, според вас?
- Стотинки е ключовата думичка. На учените там им е позволено да работят в лаборатория или да посетят конференция например. А доколко това ги задържа, не е много ясно, защото позициите са срочни, работиш една-две-три години като постдок след дисертацията, а след няколко такива ставаш ненужен. Принуден си да търсиш място в индустрията, а това е мръсно място, което при все че има допирни точки с науката, е сравнително далеч от нея. И вероятно тук е мястото да се попита как високотехнолигичен индустриален парк, т.е. наливане на обществени средства в частни дружества, ще подпомогне науката?! Всъщност откъде накъде обществени средства ще се отпускат на частни училища и проекти?

- Миналата година 44 Нобелови лауреати са подписали открито писмо до Европейския парламент срещу намаляването на предложените от Европейската комисия 80 млрд. евро за наука за периода 2014-2020 г. Политиците от една страна, говорят за конкуретоспособност, иновации, високи технологии, а от друга, съкращават парите за научни изследвания. Това ми се струва лицемерно. Вие как бихте го коментирали?
- Лицемерие е, да... или може би демокрация?! Народът - неукият, си избира себеподобни, т.е. неуки, да го водят. Накъде? В нищетата, в нищото!

- Парите, отделяни за наука в България, са безпрецедентно малко, най-ниският процент от БВП в ЕС. Направо подигравка с труда на учените. Ако трябва да убеждавате обществото и правителството в необходимостта от повече средства, какво ще им кажете?
- На "обществото" не може да му се помогне! Хората са бедни. Те са гладни в буквалния смисъл на думата, не може да изискваш от тези хора да мислят за наука, когато животът им е в опасност. Правителството?! Какво е това, то има ли държава? Аз мисля, че няма такава. Има територия, наречена България, в която полуграмотни тарикати управляват фирмичките си.

- Върху какво работите в момента и каква ще е ползата за обществото от труда ви?
- Завършил съм физика и се занимавам с обработка на данни и по-конкретно с търсене на гравитационни вълни, излъчени от непознати компактни обекти, например непознати неутронни звезди. Въпроса "каква е ползата за обществото", отнесен към фунаменталната наука, намирам като цяло за несъстоятелен. Каква е ползата от познанието? Ако все пак трябва да успокоим хората, че не са забравени, подобните на мен в по-голямата си част приключват накрая в индустрията, където - доколкото им се позволява, се опитват да намалят количеството глупости, които се случват там (които са най-често породени от стремежа за бърза печалба и натиска на капитала).

- В плановете ви съществува ли вариант за връщане в България и при какви условия?
- Да бих желал да се прибера, кога и при какви условия не знам. Допускам, че когато това се случи, няма да се занимавам повече с наука, а ще преживявам някак си и ще търся утеха в страничните си занимания.

- Защо в България има неразбиране и неглижиране на хората, които са се посветили на науката, според вас?
- Бедност, мизерия и простотия. Нацията е чалгализирана, при това тотално и безвъзвратно. Блясъкът и опаковката са всичко.

- Как мислите, докога ще продължи процесът на "изтичане на мозъци" от страната и кое е онова, което ще го спре или поне ще намали темпото му?
- Мисля, че няма място за тревога - както е тръгнало, скоро количествто "мозък", което може да "изтече" от България, ще е пренебрежимо малко.

- Можете ли да опишете какви са условията, при които работите?
- Предвид на заниманието ми, нямам нужда от технически помощници, това като цяло сред физиците не е разпространено, за разлика от биохимиците например. Институтът и/или библиотеката осигуряват достъп до литература. Аз лично предпочитам системите със свободен достъп, например портала за предпечтно творчество arxiv.org, но когато се стигне до цитиране и статия, е по-добре да се ползва официално издадена версия. На мен лаборатория не ми е необходима, понеже не съм експериментатор, а освен това лимитът в използването на общи ресурси е съвсем естествен, защото когато всички маймуни застанем на клона, той просто се чупи. Ето защо, когато е необходимо, просто изчаквам да се освободи компютърен ресурс. Работя тогава, когато се налага, а това като цяло е по всяко време. В този смисъл научният работник се различава от работника с установен работен ден, който след изтичане на работното време оставя и забравя всичко. Тези сред нас, които го правят, са много малко и обикновено не стигат много далеч. Останалите мислят за труда си през цялото време, 10-12 часа са нещо нормално, събота и неделя са просто имената на 6-ия и 7-ия работен ден от седмицата.

- Защо подписахте отвореното писмо до българската общественост?
- А какво друго може да се направи? Да грабваме пушките ли? Може би е единственото начинание с минимален шанс за успех, но ще е извън закона и не е особено хуманно.

 

 * Това е третото от серия интервюта с млади български учени, работещи зад граница. Тук са останалите, публикувани към момента:

При сегашните условия не бих се върнала в България

Заминах за САЩ с чисто финансови мотиви
 



Гласувай:
88



1. valsodar - Напълно трезвомислещ човек ти е ...
22.01.2013 10:13
Напълно трезвомислещ човек ти е събеседника Чара.
Казаните неща са верни, но ... за съжаление те са достъпни единствено до умовете на тези, които вече сами са ги проумяли, а определено тези хора у нас ще си останат малцинство.
Което поражда следващият въпрос - Следва ли да се дава право на избор и глас на неграмотни и невежи хора??!
цитирай
2. tili - Това е положението,
22.01.2013 10:19
както и да се надяваме и самозаблуждаваме, че може да бъде друго.
"Народът - неукият, си избира себеподобни, т.е. неуки, да го водят. Накъде? В нищетата, в нищото!"
цитирай
3. chavdar01 - ТОЗИ ПОСТ ГО ЧЕТОХ НЯКЪДЕ.
22.01.2013 10:24
МАЙ СЕ ПОВТАРЯ.
цитирай
4. chara - valsodar Следва ли да се дава право на избор и глас на неграмотни и невежи хора??!
22.01.2013 10:29
Не знам ... следва ли!
Ако им се отнеме това право, ще скочат един куп организации, които ще кажат, че това е чиста проба дискриминация.
цитирай
5. chara - tili Това е да. И най-потърпевши са ония, дето използват главата си не само за
22.01.2013 10:31
украса или за равновесие ...
цитирай
6. chara - chavdar01 Чел си го в Еврочикаго, Кафене.нет, Свободата.ком ... някъде там,
22.01.2013 10:32
където съм предоставила текста да го публикуват.
:)
цитирай
7. yotovava - Истината е проста, Светле, българинът открай време има една кауза - да оцелява
22.01.2013 10:55
с която засега се справя.
И това е.
Друго няма.
цитирай
8. chara - yotovava А онези, които искат нещо повече за себе си ...
22.01.2013 11:07
просто се евакуират.
цитирай
9. dedenze - Отлично интервю, бих желал да имам такъв син !
22.01.2013 11:40
Облъчените политически тиквеници, ще го обявят за комунист !?
цитирай
10. chara - dedenze Хич даже не е комунист! Просто ... реалист!
22.01.2013 11:52
:)))
цитирай
11. valsodar - Ако сме реалисти - не следва!И да, ...
22.01.2013 12:05
Ако сме реалисти - не следва!
И да, това определено ще е форма на лишаване от права.
Но питам се едно - защо за управлението на мотопед се изисква свидетелство за правоспособост ( доказващо определен набор от знания и умения) , а за управлението на цяла една държава, не се иска нищо насреща?
Нима вземането на решения касаещи бъднините на цяла една нация е работа проста и елементарна, далеч под нивото на тази да караш маломощно двуколесно превозно средство?

И ако отговорностите са все пак сравними, следва да си зададем следващият въпрос - Защо се приемат правата, че са ни дадени по даденост, а не се заслужават те с постигнати лични резултати?
Ако искаш да избираш правоспособен водач на държавата, то ти трябва съответно да си грамотен и отговорен избирател, защото отговорността между управляващи и управлявани винаги е споделена. Нито един управляващ не е можел да просъществува без пряката подкрепа на управляваните от него.

А след като неграмотни избиратели по свой образ и подобие избират неграмотни управляващи си идва вече логичният извод, че за да се промени статуквото една от стъпките ще е лишаване от право на глас на определени категории сред населението, недорасли умствено за тази отговорна задача!
цитирай
12. анонимен - Какво да добавиш
22.01.2013 12:34
- Един огромен незаличим минус е на път да погуби всичко в България, в Германия и където и да е другаде. Това е капиталистическото консуматорско общество и свързаната с него несигурност. Това общество няма нужда от наука, то има единствено нужда от задоволяване на първичните си нужди. Експлоатация и закон на джунглата, като нивото на уродливост се проявява пропорционално на степента на развитие на системата.
цитирай
13. get - @4. chara - valsodar Следва ли да се дава право на избор и глас на неграмотни и невежи хора??!
22.01.2013 12:38
chara написа:

Не знам ... следва ли!
Ако им се отнеме това право, ще скочат един куп организации, които ще кажат, че това е чиста проба дискриминация.


- С приятели отдавна си говорим, че следва да се въведе ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ(!) ... във връзка с избирателните права, на гражданите имащи право на глас ?!?
цитирай
14. chara - valsodar Без да адвокатствам на никого
22.01.2013 12:39
Ако се въведе образователен ценз, ще има рев, че лишаваме неграмотните от представителство.

Аз едно не разбирам. Обучението навсякъде става с принуда. До определена възраст. Време е тук да се случи. Ама наистина. Не на книга.
Иначе става страшно. За грамотните ...
цитирай
15. chavdar01 - ДО chara И 11. valsodar
22.01.2013 13:24
НЯМА ДА ИМ СЕ ОТНЕМА ПРАВОТО НА ГЛАС,А ДА СЕ НАПРАВИ ТОЧКОВА СИСТЕМА НА ГЛАСУВАНЕ! НАПРИМЕР:
БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ И ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ=1 ГЛАС.
СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ=2 ГЛАСА.
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ=3 ГЛАСА
ТИТЛИ СЛЕД ВИСШЕТО=4 ГЛАСА
И ЩЕ СЕ ГЛАСУВА С ЛИЧНА КАРТА И ДИПЛОМА!
НЕ МОЖЕ ГЛАСА НА ЕДИН ПРОФЕСОР И ЕДИН НЕГРАМОТЕН (БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ЕТНОСА)ДА ИМАТ ЕДНАКВО МИСЛЕНЕ,ОТГОВОРНОСТ И ПРЕДСТАВА ЗА ЖИВОТА
И ЕДНАКВА ТЕЖЕСТ НА ГЛАСА!
ИНАЧЕ ВСИЧКИ СТАВАМЕ ОТ СТОЛИПИНОВО!
цитирай
16. kostadin - Има само един проблем -образова...
22.01.2013 14:38
Има само един проблем -образованието след 1989 година е сринато .Днешните студенти ги готвят за продавачи по сергиите-знаят някой и западен език,но почти всичките не владеят български
Вижте колко Калинки има и всред митничарите ,а съм сигурен ,че така е навсякъде.Дипломи ,както всичко друго сега можеш да си напазаруваш колкото искаш..-само пари трябват ,акъл не се иска.
цитирай
17. valsodar - Като сме почнали да мислим... :)))
22.01.2013 15:05
Добре, да подходим от друга посока тогава!

Всяко едно право се явява като следствие от положени усилия за придобиването му.

От тази гледна точка, би следвало право на глас за управлението на държавата да имат хора носещи реален принос за нейното развитие и благоденствие т.е. сеирджии, чиста проба консуматори и завършени дебили автоматично да отпадат.

Точно и по тази причина считам, че от времето на древна Елада насам демокрация никога не е имало, защото няма нищо демократично в това, едно невежо и ограничено във възможностите си мнозинство да диктува Разумният избор над знаещото и можещо малцинство.

Идва и следващият интересен момент - след като демокрацията в чистият си вид не съществува, защо се правим зорлем на идиоти имитирайки я, че я има?

Има диктатура на тълпата, има масово манипулиране на обществените мнения и нагласи, но... демокрация реално е нямало, няма и няма как да има.

По една проста причина - зад правото на избор не стои ничия отгворност.
Зад правото да представляваш и управляваш също не стои отговорност.

Едните си мислят че избират, а другите - че са демократично избрани.

Нито едното е вярно, нито другото.

Единият път е в ограничаване на правата.
Вторият път е в промяна на мисленето и манталитета.

Първият е близко достижим, но ... е недемократичен.
Вторият може и да е демократичен, но е недостижим в обозримо бъдеще.

А до тогава, ще продължим да си въобразяваме разни неща и да се правим, че сами си вярваме :)))
цитирай
18. evrazol - Достатъчно е да се въведе електр...
22.01.2013 15:06
Достатъчно е да се въведе електронно гласуване, което да изисква самостоятелна регистрация и въпросът ще се реши.
цитирай
19. chavdar01 - ДО 17. valsodar - Като сме почнали да мислим... :)))
22.01.2013 15:33
ТОВА ЧЕ ДОСЕГА НЕ Е ИМАЛО ТАКАВА ДЕМОКРАТИЧНА ПРАКТИКА(ТОЧКОВО ГЛАСУВАНЕ СПОРЕД ЦЕНЗА) СЪВСЕМ НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПИТА!
ВИНАГИ ИМА ПЪРВИ ПЪТ!МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ПО-ПОЛЕЗНА(В КОЕТО СЪМ СИГУРЕН)!
НЕ МИ СЕ ЖИВЕЕ СПОРЕД ЖЕЛАНИЕТО НА НЯКОЙ КОЙТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО АКЪЛ,НО ОТ БЕЗПАРИЧИЕ И НЯМАНЕ КАКВО ДА ПРАВИ ВСЯКА ВЕЧЕР
ПРОИЗВЕЖДА ДЕЦА,КОИТО НИТО МОЖЕ ДА ИЗХРАНВА,НИТО МОЖЕ ДА ОБРАЗОВА,НИТО МОЖЕ ДА ВЪЗПИТАВА А И НЕ ИСКА!!!
цитирай
20. chara - За да се въведе каквото и да било, настоящата политическа сган, трябва да го
22.01.2013 15:36
закрепи законодателно.
А нея я устройва ситуацията ...

Все още имаме някакъв шанс, вероятно, а може и да греша, ако се направи гласуването задължително.
цитирай
21. valsodar - Да, шансове има
22.01.2013 16:14
И те са основно в няколко важни посоки :)))

1. Създаване на реална и истинска журналистика.
Ако официалните медии не са в състояние да ни я предоставят, то силата на блоговете ( както този ) ще расте.
От тук ще произлезе и възможността да правим своят информиран избор, защото всеки един избор, зад който не стоят реални възможности и алтернативи е манипулиран избор.

2. Електронно гласуване ( както правилно отбеляза evrazol )
С него, се минимизира стъкмистиката и подмяната на гласовете, както и мъртвите души, но за тази цел то не трябва да е алтернатива, а единствена възможност.

3. Ограмотяване на невежите - тези, които знаят да обяснят как стоят нещата на тези, които не знаят ( донейде нездравословен процес, вземайки под внимание съотношението агресия/простотия ). Идеалистична донейде идея, но все някога настъпва качествен обрат.

4. Емиграция
В случай, че горните процеси не проработят, а ни се иска да са в сила.

5. Преселване в царството небесно - там всичко е идеално и каквото трябва да бъде

:)
цитирай
22. apostapostoloff - Когато преди 3 години посетих Германия,
22.01.2013 16:18
отидох до Цвингера и веднага хлънах в палатата "Модерна живопис". На излизане попитах уредничката, къде са "старите майстори". Тази тъпа немска свиня ми отговори, че... не знае!

Няма по- големи простаци и тъпаци от съвременните немци. (Не че останалите западноевропейци са по- интелигентни.) Тази безмозъчна измет да мисли за себе си, а не за нас.

Ние може и да не произвеждаме "Мерцедеси", ама всички нормални българи имат жилища и сериозни имоти, докато 96 % от тъпите немски изроди нямат НИЩО, освен двете си ръчички, които са принудени да продават, за да се изхранват.

А що се отнася до немската чалга, тя е далеч по- отвратителна от нашата.
цитирай
23. lidislidis - Не зная защо все мерките ви са Германия и германски?
22.01.2013 16:46
Що бягате, като дявол от тамян от Истинската Демокрация на фините? Що не направихте едно интервю с достойни млади българи учещи и работещи по финско?
Тази Меркел ви е взела акъла...с какво? Стандарт, условия за работа, образование в Германия, или и интервютата ви са поръчкови??? Еееех. вижте класациите и мястото на Германия в тях...Отново българското надделява да величаем Германия и да пренебрегваме истинската демокрация и живота на българите на север...
цитирай
24. chara - lidislidis Гео Грънчаров преподава математика в САЩ.
22.01.2013 17:01
Интервюто му е публикувано тук. Ще публикувам още с учени, работещи в Харвард, САЩ и в Швейцария.

Ако сте пропуснали ще обясня, че това са учени, подписали искане за разследване конкурса във Фонд научни изследвания и подкрепили искането за финансиране на Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

Петициите са в нет-а. Ако намерите между подписалите ги такива, работещи във Финландия, дайте знак, ще ми бъде приятно да разговарям и с тях.
цитирай
25. ikra - Поздрав за интервюто!
22.01.2013 17:50
Добре би било да се чува гласа на повече трезвомислещи хора!
Успех!
цитирай
26. gosho568 - За жалост това е самата истина...
22.01.2013 18:06
Поздрави!
цитирай
27. barrybarovec - Значи индустрията била "м...
22.01.2013 20:02
Значи индустрията била "мръсно място", а пък после рИве, че държавата не отпускала достатъчно пари за нАука. Търтей.
цитирай
28. mamkamu - ОК
22.01.2013 20:08
Много логично и почти системно мислене проявява твоя събеседник. Поздрави, Светла :)
Всъщност обаче обществата през цялата човешка история не са имали осъзната нужда от наука. Поне до времето, когато разбират, че тя може да им донесе военно и търговско превъзходство над съседа. Но това го осъзнава естествено само елитът… Дори тогава, някъде от към края на 19 век та до сега, отношението към науката на обикновения западняк е чисто практическо , както споменава твоя събеседник и често опиращо до новият модел кола, печка, телевизор, мобилен телефон и т.н. Съвсем нормално, нали?
Причината за всички беди може и да е консуматорското общество, но не и капиталистическото такова. Свикнали сме да свързваме двете в едно, поради способността на капитализма да отговаря на търсенията на хората… които, колкото и да ни е смешно на някои се въртят около основните им физиологически нужди. Нали не очакваме от тях да купуват последните научни трудове по физика, висша математика или генетика? В социализмът жаждата за консумация беше същата, но просто не можеше да се развихри, защото хората нямаха пари и средствата за производство не бяха развити. Само си спомнете опашките пред ЦУМ, когато „пускаха“руски цветни телевизори или блъсканиците за банани и портокали около Нова година. Алчността на човека си остава същата при всеки един строй :)
Всичко все пак зависи от това, за което е споменал Мирослав Шалтев, а именно: „Народът - неукият, си избира себеподобни, т.е. неуки, да го водят. Накъде? В нищетата, в нищото!“
Да така е и тук, така е и на Запад. С тази разлика, че нашата нация е чалгализирана наистина безвъзвратно. И това не е от скоро, а от османски времена. Отговорът е образование, образование и пак образование… Но покрай него не трябва да забравяме и ролята на училището върху сформирането на личността. Щото явно семейното възпитание произвежда в 80% чалгализирани дебили. Каквито родителите, такива и децата почти…
цитирай
29. mamkamu - ...
22.01.2013 20:11
За едно друго мнение на Мирослав съм напълно съгласен… Вчера , по стечение на обстоятелствата, разглеждах няколко сайта на български антикварни магазини…. Успяха да ме отблъснат всичките с елементарните си правописни и контекстуални грешки, което е недопустимо, когато се опитваш да правиш бизнес. Сблъсъкът ми обаче с разни предприемачи е направо покъртителен. В тези земи не знаят, какво е обещание, дадена дума или просто най-обикновена уговорка…Всеки малък „бизнесмен“ те има като потенциална жертва, а не като партньор!

Май прекалих с писането :) Ще ме извиняваш, ама ти отключи нещо в мен с интервюто си... Чао :)
цитирай
30. ko642 - Държавата не желае да отделя сре...
22.01.2013 20:34
Държавата не желае да отделя средства за наука защото и излиза прекалено скъпо. Предпочита да дава по малко пари на частни фирми които (предполагам отговаряйки на някакви критерии) правят наука. Тази фирми 'правят наука', правейки пари т.е. индустрия. Мисля, че тази тенденция тръгна от САЩ, нямах представа, че и в Европа е така?! Но то в днешната 'глобална икономика' нещата са като скачени съдове.

България е бедна страна и нещата в това отношение са доста крайни. Ако успеем да подържаме образованието на добро ниво, това би било супер. Науката - не всеки може да си я позволи.

Благодаря за поста. Поздрави!
цитирай
31. jim101 - Достатъчно е да се въведе електр...
22.01.2013 20:50
evrazol написа:
Достатъчно е да се въведе електронно гласуване, което да изисква самостоятелна регистрация и въпросът ще се реши.

Нали знаеш, че за България въпросът който поставяш - няма да се реши....Да ти казвам ли как няма да се реши или вече се отказа от твърдението си? Това, че Обама стана президент, чрез гласуване по net-a същото не е важи за България при българските условия!
цитирай
32. born - закрепи законодателно. А нея я у...
22.01.2013 20:55
chara написа:
закрепи законодателно.
А нея я устройва ситуацията ...

Все още имаме някакъв шанс, вероятно, а може и да греша, ако се направи гласуването задължително.

Струва ми се, че задължителното гласуване няма да промени нищо. В този смисъл да цитирам поговорката, че "насила хубост не става". Повечето хора, гласуващи насила ще гласуват на инат. Представете си , че при предстоящия референдум гласуването би било задължително. Мисля, че правилното решение би било въвеждането на задължителен избирателен ценз. Независимо от предполагаемите пискливи протести на псевдоправоохранителните фондации от рода на "хелзинкски цигански комитет" и тям подобни.
цитирай
33. evrazol - Казах "електронно гласуване със самостоятелна регистрация"
23.01.2013 01:07
Това ще елиминира възможността да гласува много прост народ и си е ценз. От където и да го погледнеш, нужен е определен минимум за да се регистрираш, ориентираш и гласуваш.

Да, чалганизирана ни е нацията. И няма какво да се направи с чалгаризацията. Образованието не я елиминира. И аз не бих упрекнал интелигенцията, че се е оттеглила от обществения живот. А в това че не се консолидира в собствена кауза.

Ако интелигенцията ни имаше кауза, чалгата нямаше да ни притеснява.
цитирай
34. svoboda64 - Малко "странично" мнение, подразнено от "господиновото" -;)
23.01.2013 01:13
При все че споделям част от наблюденията на младия "колега" (далеч съм от физиката и сродните науки), не смятам, че някой на някого е длъжен, било обществено или частно -;)

Господинът ме подразни, напомняйки ми на едного, с който в момента трябва да "се гордеем" - дете, което ние сме отгледали "в скотските си условия" (познавам семейството покрай мъжа си и не ми се ще да влизам в "подробности"), а аз - по стеченията на обстоятелствата му се падах "учителка", от която зависеше "препоръката"... Никога няма да забравя "хъса", с който въпросната препоръка ми се изискваше "на часа". Както и гадният си отговор: "А самолетният билет не искаш ли и него да ти препоръчаме или платим?!" Животът ме научи, че за "такива" дори и не си заслужава "да се хабиш+"! Съжалявам да го кажа: аз все още "си вадя хляба", работейки за тези, които "ще напуснат"... вовеки -;) И въпреки това, не ги уважавам! Това е мое право -;)
цитирай
35. kostadin - На съвременият глобализъм не са му ...
23.01.2013 07:37
На съвременият глобализъм не са му необходими могъщи етноси като тези в бившия соц . лагер.Това означава ,че не е важно образованието ти -всички са подложени под ножа.Не забравяйте ,че образованието и интелекта са плод на разделението на труда на все по дребни фрагменти и от образованите има полза за елита на света ,до когато хората му носят печалба .В нашето насипно състояние днес е тъпо да си мислим ,че образованите имат някакви предимства пред другите .Ще оживеят по - дивите и по силните да се приспособяват към нечовешките условия за съвремените изтънчени и цивилизовани люде.
Не забравяйте ,че демокрацията е измислена от робовладелците в Гърция.Глобалистите копират точно този модел.
Държавата с най -голяма демокрация -САЩ е държава на масоните.Да не би да си мислите ,че за отцепването от Англия са гласували робите и бедните ?В крйна сметка финансовата олигархия си направила република.
Днес над 90% от земята и богатствата са в ръцете на около 4% от земното население .Най- добре е на робовладелците ,когато робите си мислят ,че са свободни.
В нашето време върви глобалното съкращаване на населението на планетата.
Нима си мислите ,че нашенските милионери и милиардери са хора на които дължим уважение .Те просто са представителите на т. н. компрадорска буржоазия.Освен да разпродават -да правят друго няма да ги пуснат по - големите съвремени динозаври имащи бюджети по - голями и от тези на голямите държави.
Номера е да ни разделят по всякакви принципи -важно е да се противопоставяме едни на други за радост на около 7 фамилии в света.
НВикой не пречи на желаещите да уважават богатите .На мене ми е ясно ,че този който само лапа без да създава условия за живот на другите деградира поради затлъстяване .
Борбата днес е сложна ,защото не си произвеждаме храната и не имаме собствени източници на енергия.
Който има тези две неща може и да запази възможности за поколението си.
Както виждате днес не само в България ,но и при цялата бяла раса няма желание за продължаване на рода.
Японският мин. на икономиката има оферта за възрастните хора на планетата -да се насочат активно към прекратяване на живота си .
Поздравления мили хора!
цитирай
36. chavdar01 - ДО 35. kostadin - На съвременият глобализъм не са му
23.01.2013 08:33
ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ ТЪРПИ ПРОМЕНИ?!
МИСЛЯ ЧЕ ДОСТА НЕЩА ЗАВИСЯТ ОТ НАС,КАЗВАМ НАС В ГЛОБАЛЕН СМИСЪЛ.
-"Борбата днес е сложна ,защото не си произвеждаме храната и не имаме собствени източници на енергия".
ТУКА СИ АБСОЛЮТНО ПРАВ!!!
ТАКАВА ТОТАЛНА ЗАВИСИМОСТ ПРЕЧИ НА НОРМАЛНОТО МИСЛЕНЕ!
цитирай
37. kostadin - Необходимо е да изпростеем колкото ...
23.01.2013 10:06
Необходимо е да изпростеем колкото албанците ,когато бяха около 1,2 мил. -след втората св. ввойна.Тогава ще се върнем къббиологическият и библейски принцип-множете се..
Нямаме още оръжието -енергия и земя.
Може би сме изпуснали влака-няма деца българчета.За една година само 62 000 и то български граждани ,а не етнически българи
цитирай
38. chara - mamkamu Отговорът е образование, образование и пак образование…
23.01.2013 11:22
Съгласна съм!
Извинявай, че отговарям едва сега, но нямах нет. Някой "умник" е скъсил оптичния кабел.

И аз имах вчера преживяване на твоето. Гледах едни оферти за парцели с минерални извори. Цените са от 2 млн. евро нагоре. Обаче правописа ... катастрофален! Бога ми, не вярвах, че в една дума могат да се допуснат три правописни грешки! Иначе претенцията е огромна!!!
цитирай
39. chara - ko642 Държавата в лицето на ГЕРБ спря финансирането на Националния иновационен
23.01.2013 11:33
фонд през 2009, 2010 и 2011 г., чрез който се даваха пари за приложна наука.
Миналото лято правителството изненадващо отпусна 5 млн. лв. (за сравнение само ще кажа, че толкова до дни ще бъдат дадени от бюджета на Ботевград за спортна зала), като финансира 36 проекта, от подадени 67! Защо са одобрени, спечелилите държавна субсидия и с какви мотиви са отхвърлени другите, кои са експертите, правили оценките - няма никакъв шанс да разберем! Нищо, че парите са на всички данъкоплатци. Бюрократите не благоволяват да отговарят на такива "сложни" въпроси.
цитирай
40. zabunova - Поздравления!:)
23.01.2013 17:09
Поздравления!:)
цитирай
41. kostadin - За съжаление децата ги тренират да ...
23.01.2013 19:04
За съжаление децата ги тренират да помнят глупости-например как да правиш план за рекламиране на усругите при мобилен оператор ,гака че да извлечеш по -добра печалба.
Знаете ли ,че има инж. специалности при които висшата математика се учи по желание.
От такива стават понякога и търгаши с владеене на някакъв език,но най вече са предпочитани за продавачи или както им казват консултанти по продажбите.
Това което е градено 100 години днес вече е почти загубено .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424013
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031