Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.01.2013 09:13 - Заминах за САЩ с чисто финансови мотиви
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 15361 Коментари: 38 Гласове:
93

Последна промяна: 03.01.2013 12:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Не знам при този еднопосочен поток към Запад кой в България ще поддържа нивото на преподаване и на науката, казва доцентът по математика от университета в Маями, Флорида


Интервю на Светла Василева


image

    

Гео Грънчаров
е роден през 1963 г. в София. Възпитаник е на Националната математическа гимназия (сега Национална природоматематическа гимназия) и на математическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в който защитава дисертация и работи като главен аситент до 1998 г., когато заминава със семейството си за САЩ. Следват 2 години в Калифорнийския университет Riverside като гостуващ професор, 2 години постдок в университета в Кънектикът, след което се установява в университета в Маями - Florida International University, където и до момента преподава. Той е от 500-те български учени, работещи в чужбина, подписали неотдавна писмо до парламента, разтревожени за съдбата на науката и финансирането на научните изследвания в България.


- Господин Грънчаров, защо напуснахте България?
- Моето заминаване беше чисто финансово. Аз винаги съм си мислил, че ще замина за известно време, за да специализирам например, защото специализацията е важно нещо.

- Как ви откриха американците? Вие ли ги намерихте или те вас?
- Ние си търсихме информация. Специализирана. Нашата област е малко странична. В смисъл чистата математика не само в България, никъде по света не е нещо много популярно.

- Как заминахте и сам ли бяхте?
- През 1998 г. бях вече на 35 г., семеен с две деца. Заминах с цялото си семейство. Брат ми и той тръгна с нас. Първоначално и двамата започнахме в Калифорнийския университет Riverside 2 г. - аз като гостуващ професор, той като докторант. Сега е доцент в Далас, Тексас.

- С колко човека се състезавахте за мястото в университета в Маями, където сте в момента, все пак това е постоянно място?
- Когато аз кандидатствах, нямах представа колко конкуренти имам, а и това беше преди 10 години. Скоро обаче участвах в комисия на нашия университет. Бяхме обявили три места, за които се явиха 400 кандидати от цял свят. Назначихме двама. И това, имайте предвид, не е най-добрият университет в Щатите.

- Какво преподавате сега?
- В момента съм доцент на постоянно място на катедрата по математика на Florida International University в Маями, която води математическите курсове на всички специалности от най-ниските нива до най-специализираните. Опитвал съм да се занимавам малко и с ученици, това са така наречените кръжоци в България. Моето впечатление за средното им образование за разлика от висшето е, че е малко наопаки на България. Те се интересуват предимно от слабите ученици, за да не останат неграмотни. Внимание към по-силните има малко. Всъщност децата над средното ниво и умните там не могат да си реализират напълно потенциала. Ние виждаме нашите студенти, защото те са такъв пример. Станадртно студентите са слаби.

- Българи има ли във вашия университет?

- Студенти има няколко. От време на време се появяват, виждал съм. Има и преподаватели.

- Вие сте работили в България, а от години работите в САЩ. Като сравнявате, какво бихте казали за условията?
- Аз работех все пак с най-добрите и те тогава все още си бяха в България. Съвсем друго ниво бяха.

- А къде са те сега, най-добрите, знаете ли?
- Достатъчен брой от тях са професори в Америка. Има и в Европа. Но в Америка образованието е платено и има повече пари за преподавателите. Българите, които аз познавам, които са в чужбина и са математици, поддържаме връзки. Работим по съвместни проекти. Сега това не е никак трудно.

- Вие продължихте ли научните си занимания в Америка?
- В университета, в който работя, катедрата по математика е сравнително млада. Ние нямаме още аспиранти. За да се развиват нещата, трябва да има нови хора. Аз си спомням, че като заминавахме, ми горчеше, защото работех в Софийския университет с най-добрите студенти. Беше съвсем естествено да очаквам как ще започнат още нови и нови да идват да се занимават, но в един момент такава стана ситуацията, че човек със семейство, за да живее, трябваше да си търси допълнителна работа.

- Шофьор на такси?
- А не. Кола не карам, но може би нещо като хамалин трябваше да пробвам.

- Парите ли са само онова, което ви накара да напуснете, защото струва ми се, че сте били пред дилема?
- Да. Когато заминавах нямах твърдо намерение да си търся постоянна работа в Америка. Но полека-лека покрай семейството това ми стана основна цел.

- Но продължавате да поддържате контактите си с България. Щом сте подписали и това писмо до Народното събрание и българската общественост срещу безобразията в научния фонд и в защита на науката тук, значи все още се чувствате съпричастен към случващото се тук?
- О, да. Понеже участвах в един проект, който беше отхвърлен, даже участвах в писането на оплакване и затова може би не съм съвсем безпристрастен. Беше преди около две години.

- Мислите ли за връщане в България и кога това би се случило?
- Аз мога да отговоря с една дума - като се пенсионирам. Евентуално, като се пенсионирам. Засега така виждам връщането. Но пък иначе идвам в България редовно.

- Кога се пенсионират професорите в САЩ?
- В Америка годините някак официално не се гледат. Там няма пенсионна възраст. Има възраст, от която може да се получава пенсия, но това е различно. Тя не е пенсионна задължително, за разлика от Европа.

- Тук непрекъснато ни говорят, че американците се опитват всичко да комерсиализират, насочени са към практиката. Така ли е?
- Това е вярно.

- Е, математиката как съществува в тая среда. Като самотен остров вероятно?
- Основният приоритет там сега е приложната математика и връзките й с останалите науки. Развиват се различни клонове като биоматематика, например. Чистата математика си стои, но няма такъв пазар на труда за професори по математика. Имайте предвид също, че колкото по-висока е квалификацията, толкова намирането на работа е по-ограничено. Професорите математици стават основно преподаватели, защото в САЩ всеки университет и почти всяка специалност изисква курсове по математика. Всеки студент, включително и по литература, по право и т.н. трябва да мине някакъв курс.

- Има ли в Америка Фонд научни изследвания, като нашия?
- Има. Това е National Science Foundation.

- А скандали като този, който се случва в момента с Фонда за научни изследвания в България, има ли?
- По принцип има всякакви скандали, но те не са много популярни.

- Може би защото парите са повече?
- Парите, разбира се, са много повече. Но има и друго. Системата на финансиране налага жестока конкуренция в смисъл, независимо колко са парите, не повече от една трета от проектите в чистата математика се финансират. Може да има пари за всичките, ако се дадат по малко. Но не. Дават се на малко проекти много пари. Това е някакъв такъв техен принцип, което ги прави различни от Европа и от Канада, доколкото знам.

- Тук, като кажеш, че се занимаваш с наука и хората те поглеждат малко... учудено. В Америка същото ли е?
- Ако кажа в Америка, че се занимавам с математика, е по-лошо отколкото в България. Не го разбират. Чудят се какво е това. Ако обаче кажа, че преподавам на студенти, това да, това е ясно.

- Какво ви изненадва, когато си идвате тук?
- За мен е странно, че в България не идват никакви чужденци. Чужденец математик да стои в България шест месеца например, не ден-два, аз не съм сигурен кога е било за последно. И не знам при този еднопосочен поток към Запад как тук ще се поддържа ниво на преподаване, на обучение. Примерно вариант е да се обявят някакви места, на които да дойдат временно чужденци, само че кой ще им плаща. 
 

 


Тагове:   учени,   сащ,   българи,


Гласувай:
93



1. injir - Само че кой ще плаща. . . В този ком...
03.01.2013 09:29
Само че кой ще плаща... В този комерсиален свят има ли място за математика? А за поезия?...
цитирай
2. chavdar01 - ЩЕ СЕ ИЗКАЖА САМО КАТО МУЗИКАНТ!
03.01.2013 09:48
НИВОТО ВЕЧЕ ПАДНА МНОГО НИСКО!
КОЙ ЩЕ ПРЕПОДАВА В КОСЕРВАТОРИЯТА?!
ГРАФА ЛИ,ИЛИ АЗИС?!!!!!!
цитирай
3. gkowachew - Като лекар ще кажа,
03.01.2013 10:11
че и лекарите бягат. Имам мои приятели - лекари- в Германия. Не само заплащането, но и условията за работа са несравними с тези в нашите болници! Оказва се, че българските лекари са по-добре подготвени от немските ! Но...в България един физкултурник си позволява да ги нарича какви ли не?! Страшно съжалявам, че не съм 20 години по- млад! Но това е...
Честита Нова година, госпожо Василева!
цитирай
4. chara - injir В този комерсиален свят има ли място за математика?
03.01.2013 11:10
И аз това се питах. Оказва се, че има.
Аме не тук ...
цитирай
5. chara - chavdar01 Хахаха. Няма да е Азист (с извинение)
03.01.2013 11:14
Той ще се пробва в политиката!
:(
цитирай
6. chara - gkowachew Да, така е с лекарите. Бягат. И защо да стоят тук?!!
03.01.2013 11:17
При това арогантно отношение към тях.
цитирай
7. estirbg - "Заминах за САЩ с чисто финансови мотиви
03.01.2013 11:19
и ще се завърна по емоционални подбуди, след като се пенсионирам". Не го разбирам този "патриотизъм" в развитие. Не може една земя и един народ, които са те изградили като човек с всичките подобаващи надстройки, да бъдат захвърлени зад гърба ти и да се завърнеш един ден при тях, когато си почти непотребен. Повече от изневяра е. Този житейски тарикатлък не го възприемам и никога не съм одобрявала, колкото и крайни да изглеждат възгледите ми. Когато Бог ти дава от дъха Си, раждайки се на тази земя, значи тук на нея си потребен, както и тя на теб! Всяко подобно поведение, внушаващо мисълта:"Вие като сте глупаци и некадърници, стойте си в скапаната родина!" ме отвращава. Ще си позволя да цитирам един стих от Библията, която все изхвърляме от нашето "интелигентно" ежедневие, но който съвсем ясно показва какво ще е съдбата на всички емигранти в съвсем близкото бъдеще:
"11 Ще накажа света за злината им, И нечестивите за беззаконието им; Ще направя да престане големеенето на гордите, И ще смиря високоумието на страшните.
12 Ще направя човек да е по-скъп от чистото злато, Да! хората да са по-скъпи от офирското злато.
13 Затова ще разклатя небето, И земята от търсене ще се премести, При гнева на Господа на Силите, В деня на пламенната Му ярост.
14 Те ще бъдат като гонена сърна, И като овце, които никой не събира; ЩЕ СЕ ВРЪЩАТ ВСЕКИ ПРИ ЛЮДЕТЕ СИ. И ЩЕ БЯГАТ ВСЕКИ НА ЗЕМЯТА СИ. "Исая 13:11-14
Така че г-н Грънчаров може да му се наложи да се прибере преди пенсионирането си...жив и здрав да е, но дано поне мъничко да е позабогатял с Божията мъдрост, не със светската!
цитирай
8. chara - estirbg Не ние ще съдим делата на другите.
03.01.2013 11:36
По-скоро да се замислим нужно ли е да търпим онова, което се е стоварило на главите ни?
цитирай
9. estirbg - Така е, Не сме ние, които ще съдим
03.01.2013 12:05
но поне може да се учим от чуждите грешки! Това е простичката истина!

"По-скоро да се замислим нужно ли е да търпим онова, което се е стоварило на главите ни?"

И търпението има свой философски смисъл, но от Божията гледна точка ето как звучи решението:
"13 Покорявайте се ЗАРАДИ ГОСПОДА на всяка човешка власт, било на царя, като върховен владетел,
14 било на управителите, като пратеници от него, за да наказват злодейците и за похвала на добротворците.
15 Защото това е Божията воля, като правите добро, да затуляте устата на невежите и глупави човеци;
16 като свободни, обаче, не употребяващи свободата за покривало на злото, но като Божии слуги." 1 Петрово 2:13-16
Бунтовническото ни естество едва ли би асимилирало подобно "безумие"....
цитирай
10. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
03.01.2013 13:19

Честита Нова година!

цитирай
11. apostapostoloff - А бе, като знаете, че от наука и поезия НЕ
03.01.2013 17:54
се печели, защо се захващата точно с тези неща? Няма ли бизнес за вас?
цитирай
12. saportok - За съжаление от наука в България ...
03.01.2013 18:20
За съжаление от наука в България наистина не се печели,или поне не се печели от учените.
цитирай
13. hristo27 - Защо до сега политиците не се наемат ...
03.01.2013 18:29
Защо до сега политиците не се наемат да коментират защо младите бягат на запад?
Нали уж са народни избраници и народът ги избира?
цитирай
14. chara - tutankhamon661 Честита и на теб!
03.01.2013 18:41
И на всички фенове на блог пространството!
цитирай
15. chara - saportok Е, как ще се печели! Само ние нямаме ОП "Наука"!
03.01.2013 18:57
Другите бивши соц разполагат с 18 млрд. евро от европейските фондове.
Ние с какво?
Пожарникари, виф-аджии, калинки и сладури на килограм.
На тях наука не им трябва. Те са си самодостатъчни.
Бог да пази България!
цитирай
16. chara - hristo27 Много добър въпрос! Задавам го непрекъснато. Защо, след като тук е Раят
03.01.2013 19:01
на земята, както ни внушават ежечасно, няма опашка на границата от инвеститори, желаещи да живеят или да преподават?
цитирай
17. energywatch - Б.Б. - Ще върна българите за три години !!!!
03.01.2013 19:02
hristo27 написа:
Защо до сега политиците не се наемат да коментират защо младите бягат на запад?
Нали уж са народни избраници и народът ги избира?


Няма смисъл да се коментира!
Бойко Борисов обеща на 28.05.2011 в Гоце Делчев, да "върне българите от чужбина за три години, след като приключат всички проекти и оправи пътищата в страната." :)

цитирай
18. hristo27 - Да живеят три години с по-високо ...
03.01.2013 19:33
Да живеят три години в държава с по-високо заплащане, с нормална правораздавателна политика, в по-добри условия и да се върнат в България, където не се знае още какво и колко не е откраднато???

Блажени са вярващите...
цитирай
19. energywatch - Ако Б.Б остане и следващия мандат, всички що имат образование ще напуснат!
03.01.2013 19:45
energywatch написа:
hristo27 написа:
Защо до сега политиците не се наемат да коментират защо младите бягат на запад?
Нали уж са народни избраници и народът ги избира?


Няма смисъл да се коментира!
Бойко Борисов обеща на 28.05.2011 в Гоце Делчев, да "върне българите от чужбина за три години, след като приключат всички проекти и оправи пътищата в страната." :)



Ако Б.Б остане и следващия мандат мисля, че всички що имат образование ще напуснат!
цитирай
20. анонимен - ЧНГ !
03.01.2013 20:05
Интервюто потвърждава много изводи и заключения направени от ерудити на различни нива и от различни специалности.
Фактите са си факти, но за мен е много интересно дали някой ще се хване да обобщи научните разработки в БАН и висшите учебни заведения у нас през 2012 г. и резултатите от тяхната реализация в реалния живот. Защото науката си е наука, но тя отдавна не се развива за себе си и е крайно време да премине на самоиздръжка. Особено тази, която е в материалната сфера. И едва когато излезе подобен материал, ще може на базата на сравнението "получил /взел/ -дал" да разберем дали и защо всичко е на това дередже.
Дори по времето на "соца" се изчисляваше "икономическия ефект" от рационализации и икономически ефективни предложения / абстрахирам се от извършваните дребни и едри тарикатлъци при изчислението на някои "предложения" /.
цитирай
21. kaizer - се печели, защо се захващата точно с ...
03.01.2013 20:12
apostapostoloff написа:
се печели, защо се захващата точно с тези неща? Няма ли бизнес за вас?

Абе шушомигоооо, щом в една държава учените не печелят, значи бъдещето й се осланя на такива капутари като тебе. Които поради простотията си се мислят за велики.
цитирай
22. lubara - Поздрави, chara!
03.01.2013 21:49
Искам да кажа, че и аз съм възпитаник на Националната математическа гимназия, ако става дума за същата. По мое време тя беше в сградата на осма гимназия, на "Шишман". Моят съученик от випуск 1969-а Светозар Рачев отплава за САЩ още преди "демокрацията". http://www.pstat.ucsb.edu/faculty%20pages/RACHEV.htm
цитирай
23. smilodont - Мммдааа българи сме си и това е .
04.01.2013 00:37
Рядко се хващам да пиша коментари не от страх че на някой няма да му хареса а от това че в България върлува едно племе дето са по умни от другите упс грешка ПО ГОЛЕМИ ТАРИКАТИ . Ясно е че в една богата и уредена държава парите са в повече ( тук някой ще каже а от чий жоб идват ) . А аз ще кажа че и тук в България има пари само дето трябва да си ги изкараш ХМ да но само с мотика не става трябва и акъл ПО ЛЕСНО Е ДА ПОЛЗВАШ НА ГОТОВО . Е за туй говоря ЗА ТАРИКАТЛЪКА . Това ще ни погуби не някакви закони и закончета или разни физкултурници .
цитирай
24. natalia3fonova - Да си плюем на дланите и...
04.01.2013 00:37
Не само, че няма пари за наука, ами и горките ни деца затъпяват с нескопосано написани учебници и учебни програми. Искат да станем по-тъпи и от американците, та тогава да ни управляват по-лесничко. А еврофондовете за наука - те са само за СВОИ ХОРА, а на останалите дори одобрените проекти бяха спрени от Б.Б. Защо му е на него наука, че той и така си е умен!

Затова нека да не съдим заминаващите, те се опитват да разрешат проблемите си, а просто ние - оставащите, да си плюем на дланите и да ги подхванем. Още повече, че предстоят избори!
цитирай
25. mvls - Май доста станахме от НМГ-то тук. Аз ...
04.01.2013 05:25
Май доста станахме от НМГ-то тук. Аз учих две години на Шишман, НМГ-то беше в сградата на 7-мо и последната година в Лозенец. Всеки има право да емигрира по икономически причини и да се върне, като се пенсионира. България печели от тези хора, защото те си идват с пенсиите отвън и колкото и незначително да е помагат на българската икономика.
цитирай
26. syrmaepon - Така е ,защото никой не вижда переспективата
04.01.2013 10:08
saportok написа:
За съжаление от наука в България наистина не се печели,или поне не се печели от учените.


и никой не желае да инвестира за 50 години напред
цитирай
27. chara - smilodont Така е. И тук пари има. Но само за някои ...
04.01.2013 11:06
Има и правила на "играта", които предпоставят пътя на парите.

:)
цитирай
28. chara - lubara, mvls Радвам се, че се "събирате" тук, макар и виртуално. Гео беше в България
04.01.2013 11:10
до 17.12.12 . Интервюто правих в София в Института по математика и информатика към БАН. Ще му пратя линк с коментарите.
цитирай
29. lubara - Поздрави, chara!
04.01.2013 13:40
Няма начин да не му е познато името на Светозар Рачев, макар, че е с дванадесет години по-малък.
цитирай
30. kostadin - Нормално е в провинцията да няма ...
04.01.2013 21:54
Нормално е в провинцията да няма академии .Страшното е ,че си превърнахме държавата в провинция на света.
цитирай
31. kostadin - Няма смисъл да се коментира! ...
05.01.2013 11:14
energywatch написа:

Няма смисъл да се коментира!
Бойко Борисов обеща на 28.05.2011 в Гоце Делчев, да "върне българите от чужбина за три години, след като приключат всички проекти и оправи пътищата в страната." :)


Евала на Боко ,той е забранил на щерка си да се връща в BG-това си е то големият политик:
-Не ме гледай какво правя ,а какви ги плещя!
цитирай
32. tetovae - Конктитуцията на САЩ започва с:
05.01.2013 17:36
Всеки човек има право на лично щастие. За да го намери, за себе си и семейството си ,този човек е отишъл да другия край на Земята. Пропътувал е десетки хиляди километри в самите САЩ и си е намерил "Лунната долина". Убеден е,че ще е щастлив до пенсиониране. След това ще се върне в България с минимум 5 000 долара пенсия и ако: него изядат бездомни кучета, не го сгазят на пешеходна пътека, него пребият с колци цигани, не го убие престъпник с 9 присъди или 87 висящи дела, не стане жертва на лекарска грешка, не го отровят с фалшива храна, не го... ще бъде щастлив и в родината си. Драги коментиращи, понятието патриотизъм е за неудачници, а Библията е за слабоумници /казал го е Фройд, не аз/. ЧНГ !
цитирай
33. estirbg - Е, щом слагаш Фройд над Всевишния и Неговите повеление, щом Библията е за слабоумници
05.01.2013 20:21
няма какво да беседвам с теб. За съжаление 99% мислят и действат като теб, затова светът е на това дередже и земята се тресе.
Някога, когато евреите се вслушваха и изпълняваха заповедите на Твореца, бяха най-силният, най-богатият и най-благословеният народ. Но това е било НЯКОГА, сега, когато целият свят живее по неговите си закони и по неговите си конституции, вече не е така!
Учете се от историята в Библията, защото тя се повтаря, и не за друго, а защото Бог ни доказва с това, че не сме по-умни и по-праведни от предците си в прегрешения и отстъпления - всеки един от нас ще бъде съден по делата си и не ще избегне небесния съд.
Ако Левски и Ботев можеха да чуят сентенции от рода: "понятието патриотизъм е за неудачници", Бога ми - хиляди пъти биха ни проклели и не биха подписали историята с кръвта си.... Срам ме е от "българи" като горния коментатор....
А що се отнася до пределите, които Бог ни е определил, ето Истината от Словото:
"...сам Той дава на всички и живот и дишане и всичко;
26 направил е от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на земята, като им е определил предназначени времена и пределите на заселищата им;
27 за да търсят Бога, та дано биха Го поне напипали и намерили, ако и Той да не е далеч от всеки един от нас;
28 защото в Него живеем, движим се и съществуваме; както и някои от вашите поети са рекли: "Защото дори Негов род сме". ....
30 Бог, прочее, без да държи бележка за времената на невежеството, сега заповядва на всички човеци навсякъде да се покаят,
31 тъй като е назначил ден, когато ще съди вселената справедливо чрез Човека, Когото е определил; за което и е дал уверение на всички, като Го е възкресил от мъртвите." Деяния 17-26:31
(казва го Божието слово, не аз!). ЧНГ!
цитирай
34. tetovae - Драги estirbg, хайде направи ме вярващ
05.01.2013 21:50
Аз се заблуждавам, че Библията е най-мръсната порнографска книга на света. Отговори ми на въпроса: Ако Адам и Ева са първо поколение хора, как са дошли на този свят второто и тритото поколение? Затварям си очите и виждам мама Ева под синовете и внуците си, татко Адам върху дъщерите и внучките си, братя върху сестри, първи братовчеди... Г-жо Василева, извинете ме.
цитирай
35. tomich - ЧНГ,Chara!
05.01.2013 22:36
Какво да коментирам науката в БГ... Коментира се нещо, което го има, а за да има наука и да се развива, необходими са три условия: УМ, ПАРИ и ХОРА, отдадени ИЗЦЯЛО на Науката.Ако дори едно от тия условия не е налично, САМО да се жалим и чудим, защо тя се омаловажава и почти изчезва в БГ, няма никакъв полезен ефект. Може ли една нация да благоденства, когато се примирява и позволява да бъде ръководена от хора , които хабер си нямат от наука и не могат да проумеят стратегическо й значение за развитието и просперитета на нея самата? Нямало пари за наука!? Ами как ще има, като науката и образованието са лишени от приоритети.Управниците ни ронят крокодилски сълзи за застрашителното "изтичане" на мозъци от научната сфера към Запада.Истината за това е проста и лесна за проумяване, стига да имаш поне малко мозък в главата си. Г-н Грънчаров е прав - след близко време ще се вайкаме и питаме ужасени кой ще поддържа нивото на преподаване и обучение, защото от този момент ефектът на доминото ще покосява със страшна сила функционирането на всички държавни институции. Защото образованието и науката лежат в основата на всяка държавна машина без значение какъв цвят ще има. И тогава Бог ще каже: Късно е чеда мои, резето щракна, аз не мога да ви помогна...
цитирай
36. estirbg - tetovae ,
05.01.2013 23:10
отговорих ти на "лични", за да не занимаваме обществеността с толкова елементарни рутинни обяснения :))
цитирай
37. helios - ЧНГ, Chara!
06.01.2013 19:08
Благодаря за възможността да прочета нещо истинско и професионално поднесено.
Поздрави и добра година!
цитирай
38. chipollino - Кои ще плаща?
08.01.2013 12:15
То е ясно кой ще плаща - ние данъкоплатците! Ще почнем да плащаме заплатите на чужди специалисти поради липса на наши!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425306
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031