Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.12.2012 08:52 - При сегашните условия не бих се върнала в България
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 21406 Коментари: 47 Гласове:
80

Последна промяна: 30.12.2012 08:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Малките държави могат да конкурират големите само със знания - казва докторантката по физикохимия в институтите "Макс Планк" - Германия, Албена Драйчева

Интервю на Светла Василев
а



image
Албена Драйчева е само на 27 г., а вече е част от научните екипи на престижни международни изследователски центрове. През 2003 г. започва да учи молекулярна биология в СУ "Св. Климент Охридски", а през 2007 г. вече е в Швеция в универитета в Упсала, където продължава обучението си в катедрата по молекулярна клутъчна биология. В момента е докторант по биофизикохимия на института "Макс Планк" - Германия. Един от близо 500-те български учени в чужбина, подписали отворено писмо до българския парламент и до правителството с протест срещу конкурса в научния фонд на МОМН и срещу отношението към науката у нас.





- Албена, занимавали ли сте се с наука в България?
- Преди 9 години започнах да уча молекулярна биология в СУ. Захванах се с голямо желание и ентусизъм, исках да уча генетика и да стана генетичен инженер. Още генетично модифицираните организми (ГМО) не бяха на мода, но аз исках да работя в бъдеще в тази насока.

- Продължихте с научна работа, но зад граница. Защо?
- В началото на втората година реших да разпитам в различните катедри дали имат свободни места за стажанти. С голямо разочарование разбрах, че местата са ограничени и аз няма да получа такова. Бях много възмутена, защото противно на логиката, на студентите, които искат да отделят от свободното си време да научат нещо повече от това, което им се предоставя в час, не им се дава шанс. Един от колегите от предишната година беше тъкмо заминал за Швеция и ми разказа за системата там.
Определено се впечатлих от късата дистанция между преподаватели и студенти - професорите ти знаят името от първия ден, а ти се обръщаш към тях на малко име. Без предватителна уговорка можеш да отидеш в кабинета им и да си зададеш въпросите. Не че не са заети, но ти отделят 5 минути от времето си. Лабораториите им са много добре оборудвани, библиотеките им имат най-новите издания на учебници и списания. След година двоумене кандидатсвах и заминах за Швеция.

- Ако трябва да сравните условията за работа в България, Швеция и Германия - какви са плюсовете и минусите на всяка от страните?
- За България ми е трудно да говоря. Това, което видях в нашите лаборатории, винаги е било много оскъдно. Въпреки това учените успяват да работят с остарялата техника и с минимални ресурси. Успяват да имат публикации и да поддържат международни сътрудничества. Жалко е, никой не оценява колко много усилия са това. Аз имах щастието да уча и работя в едни от най-добрите университети и институти на Швеция (Упсалския университет) и Германия (болницата Charite, Берлин и института на "Макс Планк" по биофизикохимия). Основните преимущества, които предоставят Германия и Швеция, са добре оборудваните лаборатории, достъп до разнообразни консумативи (които са скъпи дори и за западните стандарти), до електронни издания и книги. Има възможност да слушаш лекции на утвърдени учени в твоята сфера и да обсъждаш с тях идеи. В големите научни центрове на едно място работят хора от различни научни направления и това улеснява обмена на идеи, раждането на нови, както и  осъществяването им.

- Как развити държави като Швеция и Германия привличат и задържат млади учени?
- Фактът, че има достатъчно ресурси и възможности за научна дейност, която по своето същество е творческа, е достатъчно за привличането на младите хора. Когато виждаш, че целите ти могат да се осъществят, си готов да оставиш татковината и да тръгнеш след мечтите си. Все пак не на последно място, трудът ти се заплаща. Получаваш достатъчно да си позволиш да си платиш наема, тока и да заделиш за почивка. На учените не им трябва много.

- Тази година 44 Нобелови лауреати са подписали открито писмо до Европарламента срещу намаляването на предложените от ЕК средства в размер на 80 млрд. евро за наука за периода 2014-2020 г. Политиците, от една страна, говорят да конкуретоспособност, иновации, високи технологии, а от друга, съкращават парите за научни изследвания. Това ми се струва лицемерно. Вие как бихте го коментирали?
- Учените са може би най-неполитически настроените личности. Просто е извън мирогледа им. За да се вдигнат да протестират, това значи, че наистина се чувстват застрашени. Добър пример за това е Великобритания. Финансовата криза затвори много институти и университети там. Учените напуснаха и науката замря заедно с бизнеса и индустрията. Европа отделя много средства за образование и наука. Това е единственото място в света, където образованието е почти безплатно (в сравнение с Америка или Азия). Това позволява високо ниво на грамотност и добре развита наука. По този начин ние сме конкурентоспособни в света. Ако бюжетът бъде съкратен, това ще има сериозни последствия не толкова в близък план, колкото за бъдещето на Европа като цяло. Искрено се надявам решението за съкращаване на бюджета да не засегне образованието и науката.

- Парите, отделяни за наука в България, са обидно малко, направо са подигравка с труда на учените. Вие сте сред подписалите писмото срещу опорочения конкурс в МОМН за разпределяне на малкото дадени пари и срещу отношението към науката. Ако трябва да убеждавате обществото и правителството в необходимостта от повече средства, какво ще им кажете?
- Това е доста труден въпрос. Как да убедиш обществото и политиците със сегашните им ценности да финансират нещо, което няма директна материална стойност и не носи дивиденти от днес за утре. България е малка държава, със сравнително малко население, подобно на Холандия, Финландия, Швеция, Дания. Скандинавските държави са осъзнали, че могат да конкурират големите индустрии на Германия, Франция, Китай и САЩ само със знание. Те инвестират много в образователната си система и в изследователските си институти и центрове. Тяхната икономика е свързана с образованието и го финансира. Не са редки случаите, в които в университетите се вливат пари от фармацевтични компании, които финансират изследователски проекти. По този начин всеки печели. Иновациите са постоянни, системата привлича нови кадри и машината върви. Не виждам защо в една България, пълна с талантливи и знаещи млади хора, този модел да не се стимулира.

- Върху какво работите в момента и каква ще е ползата за обществото от труда ви?
- Нашият департамент, ние сме около 30 души, работи върху синтеза на протеини в клетката. В своите фундаментални принципи това е един от най-запазените процеси в цялата еволюция на живота, от най-простите бактерии до многоклетъчните организми като нас хората. Имайки предвид, че 90% от сухото вещество на една клетка са протеини, можете да си представите, че това е много важен процес. Нашият модел е бактериалната клетка и ние разглеждаме всяка стъпка от този процес в детайли. Може би сега не виждате пряка връзка с приложението, но всъщност голяма част от антибиотиците, които са на пазара, целят да блокират синтеза на протеини в бактериите.
В момента има голям недостиг на нови антибиотици, към които бактериите да не са резистентни. Резултатите от подобни изследвания дават възможност рационално да се разработят нови вещества, които да имат бактериостатично действие. Всичко звучи много лесно, но зората на тези изследвания е в 60-те години и все още има какво да се научи и все още се работи на пълни обороти. Всяко ново откритие носи със себе си нови въпроси.

- В плановете ви съществува ли вариант за връщане в България и при какви условия?
- При сегашните условия, едва ли. Колкото и да ми се иска да се върна вкъщи, няма да мога да работя в остарялата ни авторитарна система. Предполагам, че ако се реструктурира системата и нейното финансиране, не само аз ще съм готова да се върна. Една идея например е, като за начало да се вземе пример от европейските фондове, които финансират завръщането на своите учени и им предоставят възможност да съберат нов собствен екип, с който да работят.

- Защо в България има неразбиране и неглижиране на хората, които са се посветили на науката?
- Хората в България имат съвсем друго битие. Животът им не е лесен и грижите около оцеляването им ги поглъщат. Учените им се струват малко като извънземни, в техните странни лаборатории, правят някакви неразбираеми неща. Неразбираеми - да, защото няма комуникация между научните среди и обществото. Ако редовия гражданин го поканят да разгледа някоя лаборатория и му направят демострация, разкажат на дотъпен език какво се прави там, дистанцията ще се скъси. В немските градове има поне веднъж в годината "Ден на отворените врати", когато се правят демострации и всеки може да посети университетските лаборатории и институти. Това е един доста натоварен ден за учените, защото наистина е пълно с хора, които искат да надникнат "зад кулисите".

- Как мислите, докога ще продължи процесът на "изтичане на мозъци" от страната и кое е онова, което ще го спре или поне намали темпото му?
- Хора, които се занимават с наука, напускат България от дълги години. В Германия срещнах професори (те са станали професори там), които са емигрирали скоро след настъпването на демокрацията и намаляването на финансирането за научна работа. Сега мотивацията на учените е същата - да намерят условия, които да им позволят да си вършат работата. Един научен работник посвещава 10-11 години от живота си на официално обучение (докато получи докторската си титла). Съвсем спокойно това може да се сравни с кариерата на един лекар. Представете си, че лекарят трябва да предпише лекарсва, да направи инжекция и не му се предоставя възможност. Когато се дава възможност да си върши работата, тогава оставаш.

- В България настоящият министър на финансите и дори този на образованието говорят, че науката трябва да се прави във ВУЗ, а не в институтите. Вие работите в Института "Макс Планк". Очевидно, наука се прави и в научни институти. Как ще коментирате това?
- Наука може да се прави навсякъде, дори и в личното мазе. Има пенсионирани професори, които го правят. Друг е въпросът колко е разумно подобно нещо. По света както фармацевтични компании и автомобилостроители, така и университети "правят наука". Често се случва да работят заедно. Институтите не са нещо по-различно. Обикновено разликата е във финансирането им. "Макс Планк" интитутите са емблематични за Германия. Те са неправителствени организации, които се финансират от държавата и от централната организация за насърчаване на научните изследвания в Германия (DFG). Това не са единствените институти. Има "Хелмхолц" институти, които са обвързани по-силно с индустрията, "Франхофер", които разработват инженерни иновации, има и няколко други.

- Бихте ли описали какви са условията, при които работите?
- Отлични. Не навсякъде е така, но винаги има минимални стандарти, които се поддържат. Един нормален работен ден започва между 9 и 10 часа сутринта и може да продължи 10-12 часа. Често се случва да сме там и в уйкенда или да работим от вкъщи, особено когато е свързано с четене или писане на статии. Понякога не усещаш как минава времето (все пак ходим на почивка и гледаме на Коледа и Нова година да празнуваме, като всеки друг). Работим в голям екип, но всеки си има свой проект. Важно е да имаш с кого да обсъждаш идеите и проблемите си. Обикновено това става на чаша чай или кафе, или на обяд. За рутинните задачи имаме технически асистенти. Мисля, че са около една пета от групата ни. Относно материалната база, различните групи имат необходимите им инструменти, както и специализирани. Вторите обикновено се ползват общо. Институтът има договори с комапниите, които доставят реактиви, така че всичко пристига за борени дни и на договорени цени.
Мисля, че един от най-големите плюсове е библиотеката, която осигурява достъп не само до своите каталози, но и до каталозите на повечето библиотеки в Германия. Отделно е достъпът до всички списания и онлайн издания. Казвам "всички", защато досега не ми се е случвало да нямам достъп, когато ми е трябвало нещо.
Отделно от това имаме много гостуващи лектори, а и самите ние имаме възможност да посещаваме конференции и научни симпозиуми. Всичко това улеснява много работата и стимулира сътрудничеството. А това е в основата на новите идеи и разработки.


 

 



Гласувай:
80



1. анонимен - У нас доста от молекулярните биолози работят като обикновени лаборанти...
30.12.2012 09:44
Нямат условия за реализация...
А примерът на малките държави наистина е такъв. Една от големите компании за маркери за диагностика на рак е базирана в Дания.
Нищо ново под слънцето - просто трябва да се ходи по следите на успелите. А ние дори и от собствените си грешки не се учим и ги изкарваме постижения / справка - изказванията на премиера /. Наука може да се прави и в частните предприятия дори - при наличие на добра воля и способност да се гледа напред, а не само в портфейла на купувача на услугата.
цитирай
2. анонимен - №1 - Никодима съм : )...
30.12.2012 09:46
Имаше проблем със сървъра...
цитирай
3. chara - При 0.2% от БВП за научни изследвания, срещу средно 2% за ЕС ...
30.12.2012 09:51
При последният скандал с Фонда за научни изследвания ...

И към това всички безумни изказвания за "феодални старци", унизителното отношение към НАО "Рожен" ...

Какъв е шансът да задържим някой тук?!!
цитирай
4. sande - Поздравления за интервюто!
30.12.2012 10:00
А Албена, освен че е умна, е и много чаровна.

И аз като Йордан Йовковите селяни от известния разказ ще кажа:

Не я даваме! Какво е България без Албена!
цитирай
5. chara - sande Така е. Те всички са интересни. За съжаление ще добавят стойност не за БГ,
30.12.2012 10:04
а другаде.

Ще публикувам още интервюта с наши учени, работещи зад граница в университети и институти, считани за икони в научния свят.
цитирай
6. yotovava - Твърде много въпроси, които няма да намерят отговори.
30.12.2012 10:17
От една страна - да, така е, така трябва да бъде.
Проблемът идва, когато се запитаме КАК да го осъществим. Воля трябва, и много подкрепа.
Светли празници, Светла :)))))))))
цитирай
7. vencivaleri1951 - Привет Светла!
30.12.2012 10:49
Тези дни синът на моя близка д-р по химия бе на интервю в Малта и Ирландия. Проблемът му след интервютата е къде да отиде на работа с многократно по висока заплата, битови екстри и най важното за него-смислена и отговаряща на възможностите ни работна среда. У нас работеше в Бан, след като ликвидираха института , работи известно време във фармацевтиката като лаборант с 500лева заплата. Сега България ще загуби поредното младо и висококвалифицирано семейство/съпругата му също е д-р/ ...и тн...и тн...
цитирай
8. chara - Валя, трябва политическа воля! А преди нея трябва визия, прехвърляща един
30.12.2012 10:54
управленски мандат.
Магистралите, залите може и да са хубаво нещо ... за някого. Бъдещето обаче не е в асфалта и бетона! Уви! А в интелекта! Който го привлече и му създаде условия да работи, той ще доминира.
Останалите ... ще "джиткат" по магистралите и ще се радват шоу в залите. Ако имат пари да си напълнят резервоарите и да си купят билети.
цитирай
9. estirbg - И преди демокрацията ситуацията беше горе -долу почти същата
30.12.2012 11:00
С тази разлика, че Академик Румен Цанев, лека му пръст, все пак успя да съсредоточи и оформи един силен център, утвърдил се със свое световно име и сериозни научни постижения. Сега остана само името му, не се работи на онези високи обороти и едвам "крета". А за "външните" проекти се води непристойна и нелицеприятна борба - всеки иска да се измъкне зад граница и да работи при по-нормални условия, и е обяснимо при тези условия - все пак трябва да има възвращаемост на труд и инвестиция.
Изумена съм, или по-точно възмутена съм, че се работи над „нови вещества, които да имат бактериостатично действие”. Това значи пак химия! Убиваш бактериалната клетка, но химически въздействаш и върху организма на болния. Справяш се някак с бактериалната инфекция, но получаваш едно допълнително натоварване с неприемлива за организма химична агресия…докога ще синтезираме, докато Бог ни е дал естествени антибиотици от природата – актиномицетите! Защо се затри най-големия Институт на Балканския полуостров - НИХФИ, който имаше толкова готови нови антибиотици за внедряване, както в хуманната, така и в растителната и животновъдната практика? Готови проекти за внедряване в антибиотичните ни заводи , с готови и високо активни витални щамове! Всичко отиде в контейнерите на боклука! Никога няма да се примиря с тази погрешна тенденция, която ни отдалечава от природата и ни хвърля в зловещата прегръдка на химичното чудовище. Превърнахме се в „богове”, на които се принасят хора за жертвоприношения, докато един ден (скоро ще е !) не се завърне Истинският Бог и не сложи край над издевателствата над творението Му….
цитирай
10. chara - Венци, правих серия интервюта с млади учени. Те са в Макс Планк, Харвард, Йейл.
30.12.2012 11:01
Ще ги публикувам тук. Едно по едно.
Нямаш представа колко са много ...

Отделно от тях има българчета (най-добрите!), поканени от чужди ВУЗ за студенти изцяло на издръжка на приемащата страна.
Както каза пред мен един член.кор. на БАН - Берлинската стена падна, но еднопосочно! Магистралите водят на Запад, а към нас ... черни коларски пътища.
Чужд учен да е дошъл тук да работи?
цитирай
11. chara - estirbg Защо се затри най-големия Институт на Балканския полуостров - НИХФИ?
30.12.2012 11:50
Според мен заради същото, заради което и голяма част от индустрията ни въобще - конкуренция и битка за пазари!
цитирай
12. dedenze - Грубо може да разделим научните работници на две : академични и приложни
30.12.2012 12:05
Първите у нас работят в БАН и вузовете, финансират се по инерция и чисто популистки и имитационно на принципа "така е прието в света". Нашите политици почти нищо не разбират от тяхната работа, а и не се консултират с разбиращи !? Трудът им дава важни, по- големи резултати в бъдещето, рядко в настоящето ! Който си направи труда да прочете и оцени какво са дали институтите "Макс Планк" на света и Германия, ще започне, започването, на започващото разбиране !!!!????
Вторите с приложен характер, обслужващи конкретни производства са напълно ликвидирани, ако някъде има оцелели мохикани се издържат от наеми на помещения и реално няма кого да обслужват. Трябва да се отбележи, че те носят печелбите и иновационните постижения, правят облика на една нация в реално време ! На една глупаво и тъпо управлявана, "борческа" държава не са и нужни. В цивилизованите страни са нужни и се търсят като топъл хляб и хиляди българи емигрираха там !
Не мога да не добавя обаче, че имаме нови приложни и синекурни институти с добро финансиране и отлични условия като Институт за борба с тютюнопушенето ????
цитирай
13. chavdar01 - ДЯНКОВ Е ДОБРЕ ПЛАТЕН УНИЩОЖИТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯТ ИНТЕЛЕКТ!!!
30.12.2012 12:05
ПОВТАРЯМ,МНОГО-ДОБРЕ ПЛАТЕН УНИЩОЖИТЕЛ!
ЗАЩОТО АКО ИСКАШЕ ДА РАЗВИЕ БЪЛГАРСКАТА НАУКА,МОЖЕШЕ ДА ОТПУСНЕ
СЕРИОЗНИ СРЕДСТВА И ДА ИСКА СЛЕД ТОВА ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ!
А НЕ ДА ОСТАВИ НАУЧНИТЕ РАБОТНИЦИ ГОЛИ И БОСИ И ДА ИСКА САМИ ДА СЕ ОПРАВЯТ А И ДА НОСЯТ ПЕЧАЛБА ЗА ДЪРЖАВАТА.ПОДХОДА Е НЕПРАВИЛЕН!
ПРАВИЛНОТО Е: ДАЙ ЗА ДА ПОЛУЧИШ!!!
цитирай
14. tit - Радвам се, когато чета за такива българи!:)
30.12.2012 12:08
А и момичето само е дало отговора: "Хората в България имат съвсем друго битие. Животът им не е лесен и грижите около оцеляването им ги поглъщат."
Нищо няма да принуди политиците да променят отношението си, освен избирателите им. Докато избирателите виждат бъдещето си "на парче" или във вид на удобни магистрали - дългосрочна стратегия е неизпълнима.
цитирай
15. hristo27 - Лично аз, ако съм млад специалист и ...
30.12.2012 12:13
Лично аз, ако съм млад специалист и имам възможност да работя и живея в бяла страна, не бих се колебал нито за момент. Не само смешните заплати са причината младите и кадърни хора да нямат желание да останат в държавата, където са родени.
Някъде бях чел във форумите коментар на българин, който от 10-15 години живее и работи зад граница: " Носталгията за родината започва да избледнява след първата и втората заплата за положения от теб труд!"
цитирай
16. chara - dedenze "На една глупаво и тъпо управлявана, "борческа" държава не са и нужни"
30.12.2012 12:19
Уви!
цитирай
17. chara - tit И аз се радвам, че намират реализация за себе си. Някъде на тази планета.
30.12.2012 12:20
Господ да пази, оставащите тук!
цитирай
18. rumen221 - ПАРИ ЗА НАУКА... ИМА...
30.12.2012 12:28
ЗАЩО ЛИ...

- САМО БИЛЕТА ЗА ЕКСКУРЗИЯТА НА ПИМПИРЕВ СТРУВА 42 000 ДОЛАРА...
цитирай
19. vencivaleri1951 - Да, но и Вие "пишештите братя" помагате много за да е така
30.12.2012 12:38
chara написа:
Ще ги публикувам тук. Едно по едно.
Нямаш представа колко са много ...

Отделно от тях има българчета (най-добрите!), поканени от чужди ВУЗ за студенти изцяло на издръжка на приемащата страна.
Както каза пред мен един член.кор. на БАН - Берлинската стена падна, но еднопосочно! Магистралите водят на Запад, а към нас ... черни коларски пътища.
Чужд учен да е дошъл тук да работи?


Отвори вестници, погледни в студията...Кой е на първа страница, кого канят за събеседник...Можеш ли да намериш нещо друго освен какво казал Борисов, Дянков, Цветанов, Станишев...Златки разни...
За каква наука ще говорим мадам, когато най личният страда горе в Бояна" сам като куче...едни женски гащи не може да се намерят там"
За какъв бюджет, за какви проценти за наука говориш скъпа прпиятелко? А да ти прави впечатление, че близо 75% е делът на услугите в БВП. На производството около 30 и на селското стопанство около 4%!? На практика това означава/извини ме за израза/, че си местим едното нещо от единия крачол в другия. Каяква наука, каква култура, каква духовност....От къде... за кого... със какво??? Правим магистрали, перки, солари/хубаво че ги правим/ защото са корупционно благодатни. Ако някой измисли как да има комисионни от научни постижения, книги и проче ще станем най наукоемката и културоемка държава в света
цитирай
20. gocho52 - Пропуснах да замина.
30.12.2012 12:45
Сега е късно...
Ще стоя тук и ще снимам тревичките.
цитирай
21. chara - Венци, "Кой е на първа страница, кого канят за събеседник ..."
30.12.2012 14:37
:(
:(
:(
цитирай
22. chara - gocho52 Снимай, докато има нещо за снимане ...
30.12.2012 14:38
:)
цитирай
23. energywatch - Браво на Албена,
30.12.2012 15:00
че е намерила реализация в това, което е привлича и и доставя радост и удоволствие!
Жалко, че всички ние не положихме достатъчно усилия, чрез натиск върху управляващите, да направим така, щото такива хора, като нея да се реализират тук в България!

цитирай
24. anonymous1212 - "само с образование и просвета един малък и изстрадал народ може да се равнява с другите европейски народи"
30.12.2012 15:30
Тодор Николаевич Минков (1833–1906) - български просветен и обществен деятел.
цитирай
25. zaw12929 - Желая ви здраве и успехи в 2013 ВЕ...
30.12.2012 15:33
Желая ви здраве и успехи в 2013 ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА С ТАЗИ КАРТИЧКА:
http://store4.data.bg/angelhell/vesela_koleda/vesela_koleda.swf
цитирай
26. balkan1 - За съжаление ..
30.12.2012 15:41
Различията между България и Палестина намаляват -
http://balkan1.blog.bg/politika/2012/12/30/razlichiiata-mejdu-bylgariia-i-palestina-namaliavat.1036628
цитирай
27. apostapostoloff - "На учените не им трябва
30.12.2012 15:41
много..." Ами те НИКЪДЕ не получават кой знае колко. Научната работа НАВСЯКЪДЕ е зле платена. Много взимат САМО когато получават Нобелова награда.
цитирай
28. borsi - Института "Макс Планк" ...
30.12.2012 15:48
.... Института "Макс Планк" - Дянков щеше да им отреже финансирането, да каже, че ще прави наука в частните фирми на Николай Банев и в Свободния университет, а тях да ги закрие, понеже, са държавни и се издържат от федералното правителство... ;)
цитирай
29. анонимен - Има и други българи ....
30.12.2012 16:02
Малките държави могат да конкурират големите само със знания - казва Албена Драйчева.
Браво ! От сърдце пожелавам големи успехи на Албена.

Но ..... се прекланям към едни други българи, от десетки години извън родината си, които не се конкурират с никого, дори и със знания.

Думата ми е за Теофана фон Заксен, истинска германска принцеса с български корени, която ЛИЧНО, НЕ САМО налива милиони евро в родни болници, НО И СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ "РЪЦЕ НА ПРИНЦЕСА" ВЪРШИ "ЧЕРНАТА РАБОТА" ПО ПРИГОТВЯНЕТО, ПРЕДАВАНЕТО, ПРИЕМАНЕТО И КОНТРОЛА НА ПОМОЩИТЕ, КОИТО ТЯ НОСИ В БЪЛГАРСКИ БОЛНИЦИ.
И ТО БЕЗ ВСЕКИ ДЕН НАХАЛНО " ДА БЛЕСТИ" В ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ НОВИНИ И СВОДКИ НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ "ТЕЛЕВИЗИИ" !
КОЙТО НЕ ВЯРВА НА ГОРНОТО, НЕКА ПРЕГЛЕДА ЗАПИСА ОТ ТАЗИ СУТРИН В ПРЕДАВАНЕТО НА ЛЮБА КУЛЕЗИЧ.

А НА ВСИЧКИ "ГОСТИ" НА БЛОГА И НА "СОБСТВЕНИЧКАТА" МУ, ЖЕЛАЯ ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА 2013 ГОДИНА.

НЕКА ЗА ВСИЧКИ ТЯ БЪДЕ МНОГО ПО-ДОБРА ОТ ОТИВАЩАТА СИ, С МНОГО ЗДРАВЕ, СПОКОЙСТВИЕ, УСПЕШНА РЕАЛИЗАЦИЯ В ЖИВОТА И СБЪДВАНЕ НА ВСИЧКИТЕ ИМ ЧОВЕШКИ МЕЧТИ !

НЕКА ВСЕКИ ПРАВИ ТОВА, КОЕТО ТРЯБВА /СПОРЕД НЕГО/, А ДА СТАВА КАКВОТО ЩЕ ! :)
цитирай
30. chara - borsi Хахаха! Не само Макс Планк! Дай му на Дянкофф възможност, той и Масачузетския
30.12.2012 16:11
технологичен ще закрие!
Нищо, че е дал най-много нобели на света!
Като няма ефект веднага и не може да се осигуряват ленти за рязане ...

Скучна работа е това науката. А нобелите още повече. Справка: поведението на премиера ни по време на церемонията по връчване на нобела за мир (нещо къде по-разбираемо отколкото квантовата физика и взаимодействието на светлината с материята, за което беше даден нобел тази година на французин и американец), който се забавляваше с мобилния си телефон.
цитирай
31. galicin - Ние ще се бием за България до последно
30.12.2012 17:17
„Аз съм се учил да превземам, а не да предавам крепости.“ — капитан Узунов, в отговор на ултиматума на сръбския генерал Лешанин да предаде Видинската крепост през Сръбско-българската война (1885)

Най-лесно е да бягаш и предаваш. Никого не съдим, ние оставаме.
цитирай
32. saportok - Ами всички млади специалисти за...
30.12.2012 17:20
Ами всички млади специалисти замислят бягство.Липсата на наука в България освен всичко друго започва да се компенсира и с псевдонаука;вижте само списъкът с финансираните проекти от МОН,срещу които скочиха учените.
цитирай
33. ekaterina0909 - Що за глупости...
30.12.2012 17:34
Преди години нашите дядовци са учили в чужбина, но са се връщали в България. Аз също като тази девойка в интервюто тук, правих опити да се занимавам с наука тук, в България, и ми беше пречено. Но не напуснах страната си заради това. За мен любовта към родния дом и страната ми е по-силна от личните ми амбиции. И смятам, че това отличава патриота. Ще страдам заедно с моя народ. Щом тази девойка не иска да се връща в България, нека не се връща. За хора, които не са готови да сложат на първо място България, пред личните си амбиции, няма място тук. България е само за хората, които искат да живеят в нея. Предателите са тези, които и при най-малкото изпитание все искаха да я напуснат. Аз не съм от тях.
цитирай
34. анонимен - Не се ли сещате малко късно. (след ...
30.12.2012 19:12
Не се ли сещате малко късно. (след дъжд качулка). И какво ми ревете разните седерунгели, след като за всичко са виновни вашите хора, тия които ебаха майката на всичко в тая държава. Нямате право даже и да гъквате, камоли да ми роните крокодилски сълзи. Да ви имам и глупавата демокрация и всичките глупости, които натворихте. И образованието ви и медицината ви и всичко. Отврат.
цитирай
35. tota - Мила Светла,
30.12.2012 19:54
Прочетох внимателно интервюто. Мога да го допълня с конкретика какво липсва в науката и в образованието ни днес. Ще взема отношение само по интервюто.
Определено не приемам такова декларативно заявяване: "При сегашните условия не бих се върнала в България", което противоречи на следващото "Малките държави могат да конкурират големите само със знания".

Как ще стане това? Ами нашите млади учени трябва да пренесат тези новости в областта на науката и знанието, така както са правили непосредствено след Освобождението строителите на България.
За да стане това трябва да има държавна политика. Има звена, отдели в МОМН, които могат да картотекирати да поддържат контакти с тези млади учени, да проследяват развитиета им за да могат след време да се впишат в системата на образованието ни. Още има и други възможности да се общува с наши учебни заведения, профилирани в различни области на знанието и науката.
Не бива нито едната, нито другата страна да не бъдат ангажирани със случващото се у нас в тази област.
С това наше отношение не сама няма да има конкуренция, но може да дойде ден да я няма България.
цитирай
36. barrybarovec - Учените винаги са били храненици на ...
30.12.2012 19:57
Учените винаги са били храненици на държавата. Затова постоянно искат още пари. И затова винаги са с либерални (леви) убеждения (с малки изключения). Защото знаят само да получават. И да "усвояват" разни пари. Добре си спомням, как преди години един мой професор се ядосваше, че не може да похарчи някакви пари, отпуснати му от европейска организация, защото ако не ги похарчи, следващата година няма да му отпуснат отново пари.
цитирай
37. chara - tota Не съм убедена, че МОМН се интересува от учените! Та те нямат регистър дори на
30.12.2012 21:46
студентите българи, учещи в чужбина!
Не поддържали такъв, понеже било трудно да идентифицират количества! Така ми отговориха!
Всяка една държава, към която се обърнах в Европа, Азия и Америка ми прати актуален брой български студенти там. По специалности. По това в какви ВУЗ-ове учат - частни или държавни.

Направете си експеримент. Питайте МОМН в коя държава в Европа има само един единствен български студент и какво учи. Те не знаят!!! Аз знам. Защото не ме мързеше да пратя дузина мейли до чужди институции.

Германия, Англия и Холандия имат статистики (публично достъпни) от 1950 г. затова колко техни граждани учат в чужбина, в кои държави и в какви специалности се обучават. И най-важното. Имат статистика затова колко от училите в чужбина се връщат!

Заминалите и върналите се са приблизително еднакво число.

цитирай
38. chara - ekaterina0909 И аз съм учила в чужбина. И да върнах се. И писах дисертация тук. И да,
30.12.2012 21:51
недоволна съм от отношението на държавата и на "колегите" си тогава.

Но съм тук. И се радвам, когато човек, който има възможности, намери място, където да ги покаже! Тук средата в момента не предполага това.

Държава, полазена от "калинки" и "сладури" ... е нон сенс!

А след време, кой знае. Тези младежи, които сега са извън пределите на България може и да се върнат. Някога.

Никой категорично не е заявил пред мен, че няма да го направи. Напротив.
Не си мислете, че там е лесно! Трудно е, но по различен начин.
цитирай
39. apostapostoloff - Къжъль, пропусна американците бе, бай
31.12.2012 05:24
х.й! И те ни ибваът мамата, и те!
цитирай
40. germantiger - Благодаря за изненадата като тематика!
31.12.2012 09:52
Чудесен постинг - нетипичен (да го нарека) за темите в блог.бг, сериозен за тези които се замислят за наука и бъдеще и трагичен за младите с интелект и изграждащ се професионализъм!

Линквам го в групата ми към вибокс7!
цитирай
41. chara - germantiger Линквай го смело!
31.12.2012 11:02
Ще има още!
И уверявам те, не по-малко интересни от този!

цитирай
42. pando - И ДА,И НЕ
31.12.2012 16:34
"Сит търбух за наука глух"
Но да не забравяме първата петролна криза (1974 г.) .От тогава до сега какво намериха реномираните западни "изследователи" с техните най-добре екипирани "лабаратории".Колко пари са потънали в бездънните им чекмеджета и фондове? И гова е само видимата страна на айсберга,защото по другите науки не сме "компететни".Защото слънчевата и ветрена енергии са само въздух под налягане...
Да си припомним,че Рудолф Дизел е бил хладилен инженер.Джон Атанасоф също е имал друга специалност.
Без съмнение въпросът е сложен и е за дискутиране.Но в условията на живота днес ,кой ще пожелае да прави инвестиции с перспектива от 50 години,за да има възвращаемост и при това вероятностна...
Докторската дисертация е доказателство,че студен
тът е способен да се концентрира върху един проблем дълго време,че може да търси справки,евентуално да организира и интерпретира работата в лабораторията и т.н. Но тово не е никаква гаранция,че един ден ще има просветлението да открие нещо ново...
А иначе желая упех на девойчето и на всички други наши специалисти,които успеят да си намерят работа в чужбина,и да се реализират.
"Ubi bene ubi patria" -Там където съм добре,е моята родина.
цитирай
43. zaw12929 - Най голямата им тъпотия, струваща, ...
01.01.2013 07:11
Анти Българската журналистика произвежда само емигранти и за тях има добри думи. Та наред е западната западнала наука:
Най голямата им тъпотия, струваща, колкото бюджета на САШ, но платими от ЕС, е Церн- търсене на божията частица- По глупава идея надали може да се яви
Не, това е най добрата идея те да си получ1ават по едно 20 000 евро месечно- нали и ние сме си платили 1 милиард годишна такса, а те все намират кусури, да не ни дадат определените помощи.
Това е Европа, която и преди и днес все ни употребява за свой цели
Не искам да кажа, каква наука развива там, това красиво българско момиче: важното е всичко красиво, умно, младо да се привлече там, за да облагороди тъпите им изгнили мозъци и негодни, както винаги гени.. а ние запаме от възхищение, докато ни ограбват. Дано дойдат умни политици и да изринат в пропастта, ако щат там на Запад да се пръждосат нашите журналисти най виновни за всичко, което ни се случва, но те са "служители на западните либерали" Затова- там да вървят и там да манипулират... и ама няма кой да приеме некадърници.... нищо не знаят, акъл дават... по комунистически
Годни само за едно: имат силно лоби от добре платени предатели на България, които манипулират
Вгледайте се в постиженията на САЩ и ще откриете- българин направил самолетите, дриг пратил космонавти на луната... трети- безжичен часовник, за капак и компютъра е измислен пак от български ум
цитирай
44. djani - Съдбата на бедните страни:
01.01.2013 18:14
Да бъдат донори на богатите. Един от механизмите е привличането и купуването на мозъци. Друг, откровения грабеж. Примерно с усвояването на европарите, които се връщат отново към тези, които ги отпускат чрез различни финансови акробатики...
цитирай
45. bojo12345 - Как да има пари за науката и младите и переспективни учени!
01.01.2013 18:22
Докато политиците ни надминаха и поповете.
Давел се попа в реката ,а от брега един му викал:
- Дай попе ръката и хвани пръта!
Попа продължавал да се дави!!!
Един като ги видял,казал:
- Не му казвате дай попе, а кажете му вземи попе!
Та имали случай в който политиците да са дали нещо малко, само знаят да вземат комисионата първо и после отпускат.Тяхното никога не трябва да се губи!
цитирай
46. kostadin - Абе хора нали Костовистите ни уч...
02.01.2013 10:40
Абе хора нали Костовистите ни учеха ,че каквото и да стане земята ни няма как да се изнася в чужбина .Все ще се намерят мераклии да ни я използват.Голяма работа ,че няма да са етнически българи.Ние сме толкова толерантни интернационалисти ,че подготвяме обезлюдени области готови да приемат всички желаещи чужденци.
Не ми е ясно що за учени си имаме ,като не могат да се справят с едно никакво производство на политици ,каквито са ни нужни .
цитирай
47. injir - То вече останаха само тези, които ...
07.05.2013 23:40
То вече останаха само тези , които си ,,джиткат,, по магистралите...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425480
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031