Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.12.2012 12:02 - Угодно, законно и ... неприемливо
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 11148 Коментари: 31 Гласове:
87


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Угодно, законно и приемливо (Grata, rata et accepta) е известна стара формула за одобряване на присъдите, произнасяни от съда. Угодни и законосъобразни са правомощията на днешната власт, с които си гарантира достъп до интимния свят на гражданите. По правило последните не знаят за проявения към тях интерес, не могат да протестират мероприятията на невидимото “присъствие”, да се защитят от евентуално превишаване на права от служебни лица или да търсят възмездяване за недопустима намеса в личния им живот. Дори нещо повече. След приключване на специалните процедури държавата високомерно запазва събраната информация за себе си, разсеяно пропускайки да уведоми онези, които са били обект на внимание и към които подозренията й не са се потвърдили.

Какво се случва със събраните архиви от данни, кой се разпорежда с тях, каква е защитата им от недобросъвестни посегателства? През последните три години обществото имаше премного поводи за размисъл и безпокойство. В този контекст споменът за прочетените от парламентарната трибуна записи на разговори между лекари от Горнооряховската болница, направен от министъра на вътрешните работи, е достатъчен сам по себе си. Решението на съда, постановяващо невиността на медиците, е само мрачен нюанс, маркиращ границите на бедствието.
Угодни (за държавата) и законово регламентирани са и правата на гражданите по отношение на интереса им към интимния свят на властта – централна и местна, съдебна, изпълнителна и законодателна. Макар от 12 години в страната да действа Закон за достъп до информация (ЗДОИ), специално назначени чиновници и администратори ревностно пазят

“тайните” на институциите

особено онези за нарушения на нормативни актове, откровени злоупотреби, конфликт на интереси, нагласени търгове и конкурси. Предоставяне на частичен достъп, отлагане с позоваване на засегнати интереси на трети лица, “търговска тайна” или просто мълчалив отказ са методи от арсенала, бранещ цитаделата, наречена Истина за управлението, Истина за разпореждането с публични средства, Истина за приватизацията, Истина за преговорите по присъединяването ни към ЕС и пр. Липсата на санкции за държавните и общинските чиновници, отклоняващи исканията за достъп до информация с непостижима изобретателност, действат поощряващо и окуражават бюрократите да продължават да издигат барикади.
За разлика от държавата, гражданите не могат да влизат в интимния свят на властта несанкционирано. Дори и да се случи подобен пробив, той е по-скоро случаен и единичен. Балансът на силите е далеч от равновесната точка, а тенденцията трудно може да се определи като оптимистична.

Лавина от СРС-та

Под благовидния предлог за справяне с корупцията и престъпността правителството на ГЕРБ позволи на службите за сигурност да се развихрят в използването на специални разузнавателни средства (СРС). Лицата, спрямо които същите са прилагани през 2011 г., са 7881, което е с 30% повече от 2010 г., когато обект на внимание са били 5763 граждани. Вероятно защото подслушването е признат за един от най-мързеливите методи за разследване, исканията за реализирането му през последните години нарастват стремително – от 9600 през 2009 г. на 15 946 през 2010 г. Това е ръст от цели 65%. Несъразмерната употреба на превърналия се в емблема на правителството и силовите му ведомства прийом, в същността си е посегателство върху правата, свободите и личния живот на българите. Представете си, че тези близо 8000 лица, обект на СРС, са разговаряли средно с по 50-60 човека за периода, в който са наблюдавани – до два месеца в общия случай, а по изключение и до шест, то кръгът на подслушваните или проследявани се разширява и достига половин милион. Тези 500 000 граждани не подозират, не знаят и няма как да разберат, че държавата присъства в личния им свят. Нито да се защитят. Още по-малко да търсят обезщетение за случаите, когато са следени неправомерно или приложените срещу тях СРС-та не са използвани за нуждите на наказателния процес.
През 2011 г. шефът на Софийския градски съд Владимира Янева инструктира службите да обединяват няколко способа на СРС в едно искане, както и да указват максимално допустимия срок за прилагане на желаните мерки. Този творчески прочит на закона механично сваля издадените през 2011 г. разрешения до 13 634 (виж фиг.) и в действителност ограничава прокуратурата и ДАНС в увлечението им по

мързеливото събиране на доказателства

МВР обаче не се съобразява с предписанията, нито бърза да се откаже от лесната и достъпна практика – с 26% се увеличават исканията им за използване на СРС. Ефектът от ангажирания в подслушване, наблюдение, проследяване, фотографиране и прочие дейности ресурс, е ограничен в скромните 5.04% – толкова от събраните доказателства са представени в съда. Това не притеснява силовите ведомства, надлежно подсигурени със средства от държавния бюджет. Дейността им по нахлуване в личния живот на гражданите се разпростира на все по-широк фронт. Исканията за достъп до трафични данни от 50 000 през 2010 г. нарастват почти 50% само за година, за да достигнат 74 052 през 2011 г.

image
фиг. Разрешени СРС-та

В действителност лекотата, с която съдът дава разрешения за използване на СРС (отказите са едва 0,8%), неудържимо нарастващото им количество и едва забележимият ефект от прилагането им – в рамките на статистическата грешка, създава усещане за несигурност и опасения от злоупотреба със събраната информация. Така или иначе 95% от нея не стига до съдебна зала. Какъв е смисълът тогава? Ограничаване на престъпността и корупцията? Такова не се забелязва. Дори с електронен микроскоп. От 71-во място през 2009 г. България се срина до 86-о през 2011 г. по корупционен индекс. Ако целта е провокиране на страх от посегателство срещу личния живот – то тя е на път да бъде постигната. Ако целта е демонстрация на безлимитна власт в проникването в интимния свят на човека и безнаказаното му превръщане в публично достояние – то тя вече е постигната. Резултатът – постепенно парализиране на волята и желанието за           противопоставяне на агресивното настъпление на полицейщината в ежедневието ни, социална апатия и убиване в зародиш на всеки порив за отстояване на гражданска позиция. В подкрепа на горното са данните на Програма “Достъп до информация” относно отправените от граждани, журналисти, фирми и организации искания за достъп.

image
фиг. Искания и откази на достъп до информация

Докато през 2008 г. и 2009 г. регистрираните заявки са от порядъка на 24 500, то през 2010 г. същите падат на 10 671, а през 2011 г. на 8805 (виж фиг.). Паралелно с почти трикратното намаляване на исканията за достъп до информация върви процес на увеличаване на отказите. Разбира се, “заслугата” на институциите за описаната картина никак не е за пренебрегване. Методите за отказване на гражданите от правото да се информират и да повдигат завесата, прикриваща интимните тайни на властта, никак не са за пренебрегване. Забавяне, позоваване на поверителност на личните данни, даване на информация, различна от исканата и прочие административни “изобретения”, са в състояние с времето да откажат и най-големите ентусиасти.
Освен Програмата “Достъп до информация” още една институция констатира в годишните си доклади

спад на сигналите

подадени към нея от граждани – Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Ако през 2009 г. и 2010 г. регистрираните искания за финансови ревизии са съответно 718 и 813, то през 2011 г. броят им е едва 584, а отказите за проверки нарастват почти с 50% (виж фиг.). Публикуваните обобщени резултати от инспекции не будят оптимизъм. От изпратените за последните три години (2009-2011) общо 455 доклада на прокуратурата едва по три (това е под 1%) е образувано досъдебно производство и въобще не е ясно стигнали ли са случаите до съдебна зала. В същото време продължават констатациите за установени нарушения в организицията по провеждане на обществени поръчки, за ръст на непроведените процедури (от 206 през 2010 г. на 358 през 2011 г.), както и за увеличение с почти 70% на несъставените актове за нарушения поради изтекла давност – от 745 броя през 2010 г. на 1258 през 2011 г. Последните факти легитимират недвусмислено значението на активността на гражданите в посока контрол над властта и над начините, по които се разпорежда с публичните финанси.

image

фиг. Искания, отправени към АДФИ за финансови ревизии

За разлика от държавата, която угодно, законно и безпрепятствено влиза дълбоко в личния свят на българите, без да иска разрешението им и както се оказва, в 95% от случаите – неоправдано, достъпът на гражданите до секретите на властта също толкова угодно и законно е лимитиран и препятстван допълнително от изобретателни “пазачи” на тайните. Везните на справедливостта са далеч от равновесното положение, следователно формулата “угодно, законно и приемливо” няма как да издържи в съдебната зала на обществото.





Гласувай:
89



1. mt46 - Със
07.12.2012 12:39
СРС имаше скандали, но се потулиха... Чрез тях Цветанов може да разполага с огромна власт, да държи в "шах" политици, магистрати, бизнесмени и т. н.
цитирай
2. chara - mt46 Е то вече едва ли някой се съмнява, че сме полицейска държава!
07.12.2012 12:54
За иновации - 5 млн.лв., за СРС почти 20 млн.лв.
:)
цитирай
3. анонимен - Държавата като всяка институция
07.12.2012 13:31
трябва да използва всички законосъобразни лостове, за да се пази.
Но когато ги използва, за да се пази от самата себе си, респективно от собствените си граждани и в ущърб на конституционните им права, говори че нещо не е наред и че се превръща в "неудобна, незаконна и неприемлива" институция.
цитирай
4. chara - andreshko Държавата прави каквото си иска и лошото е, че ние гражданите нямаме
07.12.2012 13:38
начин да я спрем или поне да я контролираме.
цитирай
5. svoboda64 - Всичко това е така, но не е най-страшното -;)
07.12.2012 13:57
Въобще не ме интересува дали Държавата "ще ме следи и послушва". Принципно 48 години (включително бебешките ми) са били в този режим.

Въпросът е съвсем друг: как се използва/интерпретира събрания "доказателствен материал", че някой човек е жив и действащ!

И да, в последните ми разговори с децата, се прокрадна идеята, че ако "си жив и действащ" няма как да не си "закононарушител" - дали на буквата или на духа на закона -;) В България, а и по света, има тежка формализация на последното. Но... ако буквата, буквалното, може да се заобиколи защото е "материя", то "нематериалното" е трудно да "се улови" -;) И макар често повечето да го "виждаме и усешаме", няма как "да го заковем" (nail)...

Вярно е, че са много тежки времена... както за идеята ни за справедливост, така и за идеята за "смисловото ни оцеляване" -;)
цитирай
6. chara - svoboda64 Хахаха! Свобода, в последните дни примери много как се "използва"
07.12.2012 14:09
събрания материал.
Стотици папки отлежават в ДАНС и къде ли не още и чакат удобен момент да бъдат показани. Щото друго си е да държиш всичко/всички (или колкото успееш) под контрол и в зависимост ...
цитирай
7. dedenze - Нищо ново под Слънцето...
07.12.2012 14:20
Преди се обслужваха интереси на БКП, днес на ГЕРБ и финансовите олигарси, утре....При всички положения не се обслужват народни и държавни интереси ! Докъто има партии и държавна хранилка ще бъде така .
Независимост на властите, демокрация, времето е наше ха ха ха ....., народе ????
цитирай
8. анонимен - Тук ще се съглася с теб.
07.12.2012 14:24
Всъщност, имаме само един разнобой, но иначе не би било нормално:)
цитирай
9. gocho52 - Гехаймнис щаатсполицай...
07.12.2012 14:26
Един ден и по техния гръб ще заплющи каишът.
Дано да е скоро!
цитирай
10. chavdar01 - НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАКВО Е ТОВА "УДОВОЛСТВИЕ" ДА СЕ РОВИШ В НАСРАНИ ГАЩИ!
07.12.2012 14:42
КАКВИ СА ТЕЗИ ИНДИВИДИ КОИТО МОГАТ ДА СЕ РИЯТ ПОСТОЯННО В МРЪСОТИЯТА?!
НЕ МОЖЕ ПОСТОЯННО ДА ПОДСЛУШВАШ И ДА СЕ РОВИШ В МРЪСНО БЕЛЬО И ДА СИ
ЧИСТ!!!!
И ТОВА СИ Е ВИД "ЗАБОЛЯВАНЕ"!
цитирай
11. chara - dedenze Това с времето сега определено ми звучи гротескно!
07.12.2012 14:53
:)
цитирай
12. chara - gocho52 Един ден ще се случи онова, което обикновено става в такива случаи -
07.12.2012 14:54
с техните камъни, по техните глави!
Ама ще го дочакаме ли?
Пък и да го дочакаме, ще имаме ли сили да се зарадваме?
цитирай
13. chara - chavdar01 Ааааа, друго си е всичко да се държи "под контрол"!
07.12.2012 14:55
Щото страхът е голяма шубе ...
цитирай
14. chavdar01 - АЗ ЗАТОВА КАТО МИ ЗВЪННЕ ТЕЛЕФОНА,ПЪРВО ТЕГЛЯ ЕДНА МАЙНА НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ,
07.12.2012 16:27
И ПОСЛЕ ПРОВЕЖДАМ РАЗГОВОРА! :))
цитирай
15. makont - Здравей, Чара!
07.12.2012 16:30
Това е най-лесният начин да ни държат в ръцете си. Каквото и да знаят за всеки от нас, винаги може да дойде момента да го използват. Защо беше предложена съдийката за Конституционния съд, нима не са знаели по-рано за нейните грехове. Но колко послушна щеше да бъде, ако бяха я избрали. С вилата на шията правиш каквото ти се каже. Не ли същото с част от "независимите депутати", набързичката ги "зависиха", с нещичко от нечистото им минало. Наистина е страшно. Поздрави за позицията!
цитирай
16. blackpredator - уродливо е това
07.12.2012 17:03
Милиционерски експресионизъм.

И като си помисля само, колко електорални дули, израждат Франкенщайна на власта...:(
Има ги в изобилие в блога, какво да кажем за анетните?

Мрак!
цитирай
17. chara - makont "Наистина е страшно"
07.12.2012 17:13
Ами страшничко си е!
За тях неограничен достъп до нас!
За нас - лимитиран или никакъв!

Не може така!
цитирай
18. ivanna4ev - Няма как да не е така. Заложено е в ...
07.12.2012 18:33
Няма как да не е така.Заложено е в модела.Някои казват съзнателно избран от нас.Аз мисля друго.Но този модел не е пригоден да отстоява интересите на нормалния българин.Защото ако беше,условията за анексиране на територията България от т.н. ЕС нямаше да са такива.Нямаше жизненоважните услуги да се прехвърлят в ръцете на чужди компании.Нямаше да се създадат условия за гарантирани и то такива каквито си поискат печалби,на любимите ни "стратегически инвеститори".Нямаше да се допуснат възможности да безчинства финансовата мафия.Нямаше държавата,в лицето на нейните държавници,да има отношение и се грижи за печелившото съществуване на посочени и или в някои случай избрани от нея структури и в същото време да декларира,че няма отношение към жизнения стандарт на населението.За да го има всичко това са нужни точно такива държавници,точно такива органи,с точно такива похвати.При това с гарантирана безнаказаност.Е,до време все пак,според мен :)
цитирай
19. hristo27 - Досиета + Корупция + СРС-та + Алчни ...
07.12.2012 19:19
Досиета + Корупция + СРС-та + Алчни политици + Бедна нация = 23 години Българска демокрация !
цитирай
20. muerte - Е и?
07.12.2012 19:34
Притеснения, че може да те подслушват имат само хората, които крият нещо. А и ВСЯКО разрешение за СРС се дава от съда. Значи ли това, че съда нещо не е наред?

Прекалено се надценявате, ако си мислите, че някой слуша как коментирате снощния мач с колегата. Освен ако преди това не сте продали кило кока, разбира се.

А и лично аз предпочитам да ми запишат разговора, отколкото трима колеги и петима съседи да пишат анонимни доноси до вербувалия ги офицер от ДС, как съм разказал политически виц, примерно.

П. п. Grata, rata et accepta е формула за одобряване на договори, а не на присъди. Има малка разлика.
цитирай
21. bashtata - И без разрешение за подслушване напълно законно
07.12.2012 21:28
Измислиха закона за задължително регистриране на предплатените мобилни SIM карти, и сега ти знаят ЕГН-то адреса и номера, който могат да следят по всяко време между кои клетки се намира. Има възможност да си купиш SIM карта от "посредник", на който му е все едно с кого и кога ще си говориш, но след като се обадиш на повече от три "известни" за тебе номера, мобилният оператор вече те идентефицира и ти си "достъпен" за всеки платил си услугата. Има сериозен Софтуер (мекуер). Единственият изход е отказване от мобилни и стационарни услуги.
ГЛЕДАЙТЕ СИ ПОЩЕНСКИ ГЪЛЪБИ!
цитирай
22. rustam - На пръв поглед
07.12.2012 22:59
подобно "развихряне" на ползването на СРС е ужасяващо, но това не е така.

1. Например, според текста излиза, че подслушванията са любим метод единствено на българските служби. Това не е така, а общо приета практика в целия ЕС и САЩ.
Например! Във Франция по закон могат да бъдат разрешавани подслушвания само от министъра на правосъдието, а не от съда! С уговорката, че не могат да служат за доказателство в разследването. Да не коментираме как се "слуша" в Щатите, особено след 11 септември.

2. В целия постинг минава една нишка, че подслушвания и искания за тях се пускат единствено от службите. Също не е истина. такива СРС по закон са право и на Следствието и на Прокуратурата. независимо от службите. И те се ползват от това право. Със сигурност.
цитирай
23. apostapostoloff - Много дълъг е тоя
08.12.2012 05:31
матриял, затова не го прочетох. Сори.
цитирай
24. planinitenabulgaria - Мнение:
08.12.2012 11:43
Трябва да се събира информация с цел превенция на престъпността, но и тук нещата са с краката нагоре заради корупцията по всички инстанции. Злоупотребява се с обекта за "разработка" и с данните от нея. За всичко си има тарифи. И тук става, както в съда, където чрез маститите адвокати откраднатото от разбойника се прехвърля в банковите сметки на съдиите срещу свободата му. НТози метод е познат, той се извършва на последния етап и струва най-скъпо. По-евтино излиза да се направи тази сделка на някакво по-ниско ниво или пък съвсем в началото, когато има само събрани данни от СРС, за които знаят двама-трима души...
цитирай
25. tsvetankov - С огромно съжаление
08.12.2012 11:45
С огромно съжаление утвърждавам истината в този пост.
Администрацията укрива извършени престъпления.
цитирай
26. tomich - Привет, Чара!
08.12.2012 12:00
Смятам, че подслушванията са необходимо зло за народа във всяка малка или голяма държава. Съвременният държавен шпионаж и контрашпионаж не биха били възможни и ефективни без модерните методи на подслушване. Същевременно това зло трябва да се контролира стриктно не само на държавно, но и на обществено ниво. Възможностите в това отношение наистина не са големи и се определят преди всичко от икономическия, политическия и моралния статус на държавата и обществото. За съжаление, в Република България те клонят към нулата...
Иначе в личен план не ме притесняват никакви подслушвания. Да му мислят онези с нечиста съвест, хванали се за опашката на дявола...
Поздрав и лек ден!
цитирай
27. chara - За онези, които нямат нищо против да се използват срещу тях СРС-та, та дори и да не се потвърдят подозренията, послужили като мотив за допускането им!
08.12.2012 12:50
Откъс от мое интервю с адвокат А. Кашъмов, ръководител на правния екип на програма Достъп до информация и представител на българи, водещи дела срещу държавата в ЕСПЧ в Страсбург, който към момента няма загубено дело в европейския съд

"Тези подслушвания, СРС-та, които у нас се използват се оказва, че са в едно абсолютно непропорционално количество в сравнение с нормалните демократични държави. Ние се нагледахме на всякакви неща, включително как се четат СРС-та в парламента. Всичко това е много проблематично. Не само защото се случва, но и защото показва, че хора, които заемат отговорни постове, нямат необходимата чувствителност за това къде са границите в една демократична страна.
Под знамето на това, че има проблем в правосъдната система на България, държавата, в лицето на отделни институции, е поела поход от няколко години насам срещу правата на гражданите, иска все повече инструменти за репресии, за влияние върху живота им, но ние резултати не виждаме. Едновременно с това виждаме, че в демократичните системи СРС-тата въобще не могат да се ползват като доказателства. В една Великобритания това е невъзможно и е забранено. В същия момент тези демокрации доста добре се справят с престъпността без да увеличават натиска срещу гражданските права и свободи."

Целият текст на интервюто е поместен в блога на този линк:
http://chara.blog.bg/politika/2012/08/07/aleksandyr-kashymov-instituciite-se-opitvat-da-prikrivat-gaf.986192
цитирай
28. saportok - Това нашата държава ли е?Или е &q...
09.12.2012 19:56
Това нашата държава ли е?Или е "тяхната"държава...
цитирай
29. kundalini - Проблемът е един - непостоянството на натиска към институциите!
10.12.2012 15:34
"Докато през 2008 г. и 2009 г. регистрираните заявки са от порядъка на 24 500, то през 2010 г. същите падат на 10 671, а през 2011 г. на 8805 (виж фиг.). Паралелно с почти трикратното намаляване на исканията за достъп до информация върви процес на увеличаване на отказите."

Не намирам смислен отговор за това положение! Или по-скоро намирам, но не е лицеприятен. Много местни медии изобщо не правят опити за подобни искания, за да им е по-удобно, ако пък правят не дават гласност на отказите.
Мога да дам и пример, но свободният ми час свърши:)

Поздрави!
цитирай
30. djani - 37 години бях част от този държавен механизъм...
01.01.2013 18:23
И отлично знам съкровените механизми и спусъчните бутони за задействането им. Някои са оправдани, а други предпазващи системата. Например прослувутите и почти безсмислени СРС, които пропадат в съда с намеса на ловък адвокат. Но на разследващите органи демокрацията отне едно особено ефективно оръжие - анатемосаната агентура. Което с времето се обръща и срещу самата нея. Всъщност темата не е за коментар, а за дисертация, каквато всъщност имам...
цитирай
31. kostadin - Необходимо е да се разширява под...
02.01.2013 10:34
Необходимо е да се разширява подслушването ,така спама ще запуши всичките им информационни канали и няма да им остава време да правят глупости .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424766
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031