Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.11.2012 13:33 - България е 25-а в света по милитаризация
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 10892 Коментари: 38 Гласове:
75


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Високите военни разходи на бедните държави рефлектират върху качеството на здравеопазването


  Излезе докладът на международния център за конверсия в Бон, измерващ глобалния индекс на милитаризация чрез гарантирания минимален доход (The Global Militarization Index (GMI). Use of the GMI for evaluating the development orientation of states and regional militarization). Според екипа изследователи България заема 25-о място в света (стойност на индекса на милитаризация 607.87) сред 135 страни и е причислена към групата на високомилитаризираните. От членовете на ЕС преди нас са единствено Кипър - 6-о място (стойност на индекса 725.33) и Гърция - 14-о място (стойност на индекса 662.04). Индексът регистрира видимо разделение в Европа - на Източна и Западна, отчитайки, че финансовата криза е принудила много от западноевропейските държави да намалят военните си разходи. Далеч зад нас са Франция - 61-во място (стойност на индекса 483.35), Австрия 67-мо място (стойност на индекса 465.74), Испания - 68-мо място, Италия - 69-о място. Германия е на 86-о място, а Ирландия заема 114-о място (стойност на индекса 331.39) - най-ниското сред страните членки на ЕС.
   След края на студената война в периода между 1989 и 2000 г. беше отбелязана трайна тенденция за намаляване на въоръжаването, която освободи финансови ресурси поради съкращаване на военните разходи с 43%. Атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ срещу кулите близнаци на Световния търговски център обаче върнаха процесите обратно. Военните разходи в световен мащаб се увеличават с 49%, за да достигнат своя връх през 2009 г.
Глобалният милитаризационен индекс подрежда страните по брой точки от 0 до 1000, което позволява да се наблюдават тенденциите на разоръжаване или въоръжаване. От средата на 90-те години може да се отбележи, че някои бивши членове на Варшавския договор показват значително по-ниски нива на милитаризация - Полша (2000, позиция 41: 2009: позиция 84), Румъния (позиция 2000: 18; 2009: позиция 48) и Унгария (позиция 2000: 37; Позиция 2009: 68).

Изключения са България и Беларус.

    Възможните причини за това, според авторите на изследването, са широкото участие в международни военни операции.
По данни от настоящия доклад на центъра по конверсия най-милитаризирани са Израел (стойност на индекса 877.05), заемаща първо място, следвана от Сингапур (стойност на индекса 807.26) и Сирия (стойност на индекса 782.23). В първата десетка на най-милитаризираните страни в света влизат шест страни от Близкия изток - Сирия, Израел, Йордания, Кувейт, Бахрейн и Саудитска Арабия. Други шест страни от Близкия изток и Северна Африка влизат във втората десетка - Оман, Алжир, ОАЕ, Либия, Ливан и Мароко. Най-слабо милитаризирани са Мадагаскар, Нигер, Ямайка, Гана и Мавриций, който е на последно място със стойност на индекса 104.7.
Амбицията на изследователския екип, провеждащ изследването от 1990 г., е данните да станат инструмент за оценка на отношението между военните ресурси и посоката на развитие на държавите. Традиционно разходите за отбрана са област на политиката, която е забулена с тайни и е лишена от прозрачност. Глобалният индекс хвърля светлина върху значимостта на военния апарат за състоянието на цялото общество, като определя степента на милитаризация в поведението на държавата при разпределянето на ресурсите.
    Дебатът за връзката между въоръжение и развитие, който не престава да се води в съвременното общество, има два основни аргумента. От една страна, се твърди, че военните разходи стимулират икономическия растеж, създават сигурни работни места, устойчиви високи доходи и предлагат повече възможности за образование. Инвестирането в изделия, технологии и инфраструктура с двойна употреба засилва цялостното развитие. От друга страна, тези, които критикуват разходите на военните, казват, че се отнемат ресурси от сектори, които са от особено значение за развитието. Констатирана е тенденция при много от бедните страни, отделящи средства над средното ниво, че това се случва за сметка на здравеопазването. Отчита се също, че прекомерната милитаризация пречи на структурните промени в икономическата и социалната сфера и налага дефицити в развитието на местната промишленост и селското стопанство. От друга страна, твърде ниската милитаризация също може да е проблематична, защото генерира проблеми в сектора на сигурността, която, ако е слаба и нефункционираща, не може да предотврати насилие и конфликти. Това пък рефлектира негативно върху населението и развитието на страната.
От двете становища става ясно, че е необходимо диференцирано наблюдение на процесите, което да идентифицира преките

последици от високото ниво на милитаризация

върху икономическото развитие на всяка страна.
   Глобалният индекс анализира три категории - разходи, персонал и оръжия, по отношение на гарантирания минимален доход за страната. За всяка категория има индикатори, които носят различна тежест в крайната оценка. Индикаторите, даващи основание за оценка на разходите са два - военните разходи като процент от БВП (теглови коефициент 5) и съотношението на военните разходи към разходите за здравеопазване (теглови коефициент 3). Приема се, че това са най-важните показатели за определяне нивото на милитаризация. Данните за военните разходи са взети от Международния институт за мира в Стокхолм (Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI), считан за надежден източник. Данните за брутния вътрешен продукт са получени от Международния валутен фонд, а отнасящите се до здравеопазването, са взети от Международната здравна организация.
Освен чрез военните разходи, нивото на милитаризация се оценява и по персонала. Индикаторите за отчитане са съотношенията между броя на военните и населението (теглови коефициент 4), запасните военни и населението (теглови коефициент 2) и съотношението военни и запасни военни към количеството на лекарите (теглови коефициент 2). Всички данни за военния персонал са взети от годишника на Института за стратегически и международни изследвания (Institute for Strategic and International Studies - IISS), за населението от демографската статистика, а за броя на лекарите от Световната здравна организация. Последната категория, по която се прави анализ на милитаризацията на дадена страна, отчита броя на тежкото въоръжение към броя на населението. Тези данни са събирани от изследователите от различни източници в т.ч. и от военните баланси на Института за стратегически и международни изследвания.
   Данните от доклада на Международния център за конверсия в Бон, съотнесени към Бюджет 2013 не будят основание за оптимизъм. По-скоро

България ще си остане в групата на високомилитаризираните


държави с всички произтичащи от това негативни последици за обществото. Министерството на отбраната е едно от ведомствата, които заедно с МВР, ДАНС, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и др., ще получи повече пари през идната година. За военното министерство ръстът е от 980.6 млн.лв. на 1 052.9 млн.лв., или увеличението е в размер на 7.4%. И това едва ли е всичко, предвид готвената за 2013 г. покупка на многоцелеви изтребител, оценяван на 600 млн.лв. В същото време средствата на здравното министерство са орязани с 19.8% от 458.2 млн.лв. на 368.2 млн.лв. - точно както пише в доклада на центъра по конверсия. Образованието и то е "уважено" от ножицата на Дянков, която отрязва от средствата на министерството 10% и ги свежда до 430.2 млн.лв. Но кой да ти гледа образование и здравеопазване. Учители и лекари оръжия не носят, не дрънчат с тях и следователно не са заплаха. Друго си е да се скрие всичко зад етикета "национална сигурност" и да се развърже кесията, а за пред обществото да се твърди, че образованието и здравеопазването са приоритетни за властта. Гледани от нашата кула, може и да са приоритетни. За онези, които все още вярват на управляващите. Международните доклади обаче показват друго. И то ни нарежда сред високомилитаризираните държави в света.  


Светла Василева 




Гласувай:
75



1. born - Има такава поговорка : На гол тумбак ...
19.11.2012 13:38
Има такава поговорка : На гол тумбак чифте пищови.
цитирай
2. chara - born Така де ...
19.11.2012 13:47
:)
цитирай
3. rummi - не съм специалист по темата.
19.11.2012 14:32
като страничен за темата човек само мога да кажа, че областта може би е свръхфинансирана, без това да доведе до свръхмилитаризация...
цитирай
4. chara - rummi Всичко опира в крайна сметка до пари. При толкова никаква армия ...
19.11.2012 14:40
толкова пари?!!
Къде потъват?!!
цитирай
5. chavdar01 - ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ ДА НЕ СЕ СЪГЛАСЯ С ТЕБ.
19.11.2012 14:45
"За военното министерство ръстът е от 980.6 млн.лв. на 1 052.9 млн.лв., или увеличението е в размер на 7.4%."
ТОЗИ ТВОЙ ЦИТАТ СЕ ОТНАСЯ ЗА МВР,А НЕ ЗА МО.
А СПОРЕД ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ ЕВРОСЪЮЗА,ЧИСЛЕНОСТТА АРМИЯТА НА ВСЯКА ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА Е МИНИМУМ 1% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И!
ТАКА ЧЕ СЕ СЪМНЯВАМ ДА СМЕ ЕДНА ОТ НАЙ-МИЛИТАРИЗИРАНИТЕ ДЪРЖАВИ.
КОГАТО ЧИСЛЕНОСТА НИ Е 25-29 ХИЛЯДИ ДУШИ!
(ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ОТ 72-73 ХИЛЯДИ)
А ЗА ПОЛИЦИЯТА ДА,СЪГЛАСЕН СЪМ ЧЕ ИМАМЕ НАЙ-МНОГО ПОЛИЦИЯ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И С НАЙ-МАЛКА РЕНТАБИЛНОСТ И С БЮДЖЕТ НАД ЕДИН МИЛИАРД!
цитирай
6. blackpredator - Ако пресметнеме пропорциите,
19.11.2012 15:00
се получава на гол тумбак чифте рейнджъри...:)
цитирай
7. chara - chavdar01 Не аз съм правила рейтинга, а международния център за конверсия в Бон,
19.11.2012 15:01
така че ... рекламации към тях!

Методиката, по която са стигнали до тези изводи, е публикувана в Доклада им, към който има линк.
цитирай
8. kostadin - chavdar01 Не
19.11.2012 15:08
chavdar01 Не броим войниците ,а париците!
Мястото ни в класацията показва колко нашите политици са си свалили гащите пред глобалистите.
Но ако говориш за войниците такива си нямаме.Имаме си генерали и т. н.за няколко армии
цитирай
9. chara - blackpredator Хахаха! То само чифте рейнджъри да е ...
19.11.2012 15:13
:)
цитирай
10. gocho52 - На гол тумбак чифте корупция...
19.11.2012 15:22
Под знака на държавната тайна са цени, сметки, комисионни.
Не им трябва образован народ...ще им потърси сметка.
цитирай
11. idealist - Да видим
19.11.2012 15:25
дали сегашните управници ще дадат онези 400 милиона за нови въртолети...

Не знам какво има да пази армията ни, наистина. Те хората отдавна ни превзеха пазарите, изкупиха Черноморието, взеха на концесия залежите... Дето се вика - те сега имат интерес да си пазят инвестициите.

Ако зависи от мен - всеки лев, който може да се освободи от въоръжаване ще отиде за образование, здравеопазване и за майките!
цитирай
12. vmir - След толкова ревове и тръшкания, че нямаме вече армия,
19.11.2012 15:36
се оказа, че сме още в топ класациите!
цитирай
13. lambo - Не е точно така
19.11.2012 15:37
Първо нашия ГМД е много малък >>> само 65 лв. месечно, или около 33 евро

Второ тези 1 млрд. лв. наистина никак не са малко.
Но въпреки тези огромни средства всяка година, през последните над 10 години НЕ Е КУПЕНО НИТО ЕДНО ПУШКАЛО - нито танкове, нито изтребители, нито подводници, нито системи за ПВО, даже и никакво стрелково въоръжение

Паричките отидоха за никому ненужни транспортни самолети и вертолети, които нашият велик премиер ползва, за да води селския отбор на "Бистришките тигри" по мачлета из страната. Щото трябвало да се използва експлотационния им ресурс !!!

Както се казва "Всяка идиотско действие, си има още по-идиотско оправдание"
цитирай
14. chara - idealist Подкрепям!
19.11.2012 15:44
"Ако зависи от мен - всеки лев, който може да се освободи от въоръжаване, ще отиде за образование, здравеопазване и за майките!"
цитирай
15. rummi - chara, не знам къде отиват парите.
19.11.2012 16:00
знам къде НЕ отиват. което само по себе си е недостатъчно да се нарече знаене.
цитирай
16. chara - vmir В топ-а сме по пари, отделяни от бюджета. за другото ...
19.11.2012 16:01
мълчание!
цитирай
17. mariniki - точните думи са казани...
19.11.2012 16:02
на гол тумбак чифте пищови...
цитирай
18. chara - lambo Така е. То затова поговорката за голия тумбак и чифтето пищови си е
19.11.2012 16:03
тъкмо на място тук.
цитирай
19. watchtowerman - Армията ни по численост съответства на западноевропейските стандарти.
19.11.2012 16:29
Явно става "някакво" преливане на средства при нас. Защото полицията е ОГРОМНА ! 58 000. За сравнение Ню Йорк - население 17 милиона, полиция 11 000. Полицията ни е двойно повече по състав от армията. По законите на социалната наука ВСЯКА ТОТАЛИТАРНА СИСТЕМА за да премине към демокрация се нуждае от преходна форма на военно управление. При тоталитарните системи Гестапо-то и полицията са крепителите на тоталитарната система. И САМО армията МОЖЕ да извърши ПРЕХОДА. Затова у нас армията бързо беше минимизирана и с това неутрализирана, но останаха Гестапо-то, полицията и всевъзможните "охранителни" служби, дейности и фирми с незнаен дял на участие и с незнаен по брой състав - приблизително около 200 000. Те са, които "дърпат" ресурс, и няма как държавата да не участва в това финансиране на структурите, които опазват тоталитарната система.
цитирай
20. hristo27 - Нещо не ми стана ясно по отношение ...
19.11.2012 16:35
Нещо не ми стана ясно по отношение определяне индекса на милитаризация. И по-конкретно - Сингапур (стойност на индекса 807.26). Нямам спомен дали тази държава участва в някакви военни пактове или военни мисии в трети страни /Афганистан, Кувейт и др./. А също така да е воювала скоро. Едва ли държавата Сингапур отделя по-малко средства за Здравеопазване от България? Все пак тази държава е една от водещите като туристическа дестинация в Далечния изток.
цитирай
21. yotovava - Да са живи и здрави военните
19.11.2012 16:46
:))))))))))))))
цитирай
22. chara - watchtowerman Не е изключено!
19.11.2012 17:20
:)
цитирай
23. chara - hristo27 Тези въпроси, към центъра за конверсия в Бон! :)
19.11.2012 17:22
Методиката е тяхна, все пак!
цитирай
24. анонимен - Докладът е обобщаващ.
19.11.2012 22:34
Не съм специалист по въпроса, а едва ли и останалите коментатори са специалисти, но ми се струва, че "сметките" се базират на доста относителни и статистически данни, като са включени всички "военизирани институции". Свикнал съм да работя с "абсолютни данни", защото законите в електротехниката го изискват. Така че подобни "доклади" и други материали на статистическа основа чета просто "за сведение" и ако имам възможност проверявам доколко са верни и достоверни. Все пак представения материал дори и на база "статистическа относителност " е тревожен и е мигаща червена лампа и сигнал за задължителен анализ от немалко министерства и служби.
цитирай
25. анонимен - Ами аз сто пъти написах как стоят ...
19.11.2012 23:02
Ами аз сто пъти написах как стоят нещата, но никой не ми вярва. Така сме се увлекли в логистика, че еша ни няма. Нямате си представа какво се строи край Бургас.
цитирай
26. kostadin - Явно става "някакво" ...
20.11.2012 00:11
watchtowerman написа:
Явно става "някакво" преливане на средства при нас. Защото полицията е ОГРОМНА ! 58 000. За сравнение Ню Йорк - население 17 милиона, полиция 11 000. Полицията ни е двойно повече по състав от армията. По законите на социалната наука ВСЯКА ТОТАЛИТАРНА СИСТЕМА за да премине към демокрация се нуждае от преходна форма на военно управление. При тоталитарните системи Гестапо-то и полицията са крепителите на тоталитарната система. И САМО армията МОЖЕ да извърши ПРЕХОДА. Затова у нас армията бързо беше минимизирана и с това неутрализирана, но останаха Гестапо-то, полицията и всевъзможните "охранителни" служби, дейности и фирми с незнаен дял на участие и с незнаен по брой състав - приблизително около 200 000. Те са, които "дърпат" ресурс, и няма как държавата да не участва в това финансиране на структурите, които опазват тоталитарната система.

ШШШШШШШът по титихичко -може да ядосаш Боко.Той вече е казъл ,че у нас има пълна демокрация-можело да му се задават всякакви въпроси.
Е, ама дали отговорите са адекватни и истинни -това не е проблем на демокрацията ,а на гледната точка.И най- голямият престъпник има обяснение в подкрепа на действията си.
цитирай
27. chara - Виждам, че има съмнения в коректността на данните. Докладът, който е публичен,
20.11.2012 07:20
описва методиката, по която се стига до крайната стойност. Коефициентът под № 4 касае и въоръжаването и по-специално тежките оръжия, които са изброени по вид. Терминологията е много специфична обаче и не дръзнах да превеждам. Който се чувства в "свои води" на тема оръжие - може да прегледа оригинала.

А това тук е линк към рейтинга на държавите:
http://www.bicc.de/old-site/index.php?page=ranking-table
цитирай
28. chara - |Не е учудващо, че сме свръхмилитаризирани. Вижте отново какво се взема за база на
20.11.2012 07:23
рейтинга - военните разходи към средният гарантиран доход, разходите за здравеопазване и броя лекари ...

цитирай
29. vmir - 16. chara,
20.11.2012 08:03
chara написа:
В топ-а сме по пари, отделяни от бюджета. за другото ... мълчание!


Аха, сега загрях защо войнишката заплата при "богатия" комунизъм, за който толкова много плаче Кушел, беше 1 лев и 50 стотинки месечно. По 5 стотинки на ден беше войнишката надница. А как плаче за 1500-те ни танка, че сега сме само със 150, не е за вярване.
цитирай
30. slavimirgenchev1953 - Хем високомилитаризирани,
20.11.2012 09:09
хем беззащитни. Дано не ни нападне някоя рота....
цитирай
31. kostas - Предполагам ,че имаме и най-много генерали на глава от населението !!
20.11.2012 10:16
ЧЕ И ГЕНЕРАЛ ЗА МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛ !! За Путин знам ,че приключи като майор !!! Да не говорим за френските спец -части , работим ги с ГОЛИ РЪЦЕ !!!
цитирай
32. chara - slavimirgenchev1953 Ти пък Слави, на кого сме му притрябвали ...
20.11.2012 10:28
:)
цитирай
33. kapito - Тъжно е всъщност.
20.11.2012 11:48
Тъжно е всъщност.
цитирай
34. bigbro - Привет!
20.11.2012 20:06
Даа, милитаризация...Босия е въоръжен с 6 домата... 6000 софиянци с по 6 домата - 6 тона домати/ама български/....раздвижване на пазара...обороти...печалби....и ония в началото на Дондуков, току виж са заработили честно... Даа, в милитаризацията е истината!
:)
цитирай
35. kundalini - Като единица гражданин-неспециалист да кажа:)))
25.11.2012 17:24
Географското ни положение е - доброто и злото - заради него ни приеха в клуб на богатите, но ....в крайна сметка трябва да платим сметката! А тя е доста солена, предвид некомпетентното управление и все по-солена ще става!
Европейските данъкоплатци дават пари за селското ни стопанство, за пътища, магистрали и какво ли още не, но в замяна изискват едно или друго. Безплатен обяд няма! И говорейки, че трябва да спестяваме от въоръжаване и да насочваме към здравеопазване и образование, то нека се запитаме чии точно пари да пренасочим, като нямаме вече икономика? Ако я има половината е сива. Това е проблемът, другото е следствие.

Благодаря за възможността да прочетем данни от международни доклади и различните прочити с тях:)

Поздрави, Светлина Василева:)



цитирай
36. kostadin - Географското ни положение е - до...
26.11.2012 19:58
kundalini написа:
Географското ни положение е - доброто и злото - заради него ни приеха в клуб на богатите, но ....в крайна сметка трябва да платим сметката! А тя е доста солена, предвид некомпетентното управление и все по-солена ще става!
Европейските данъкоплатци дават пари за селското ни стопанство, за пътища, магистрали и какво ли още не, но в замяна изискват едно или друго. Безплатен обяд няма! И говорейки, че трябва да спестяваме от въоръжаване и да насочваме към здравеопазване и образование, то нека се запитаме чии точно пари да пренасочим, като нямаме вече икономика? Ако я има половината е сива. Това е проблемът, другото е следствие.

Благодаря за възможността да прочетем данни от международни доклади и различните прочити с тях:)

Поздрави, Светлина Василева:)





Толкова много са ни дали ,че взетото от нас е повече
цитирай
37. bojil - Ако това е вярно, е похвално! А аз ...
11.12.2012 09:37
Ако това е вярно,е похвално! А аз мислех,че сме останали почти без войска и без въоръжение! Но вижте по-добре кои са в челото на таблицата- има ли случайни новоизлюпени сили между тях??!!
цитирай
38. djani - Малък парадокс?
01.01.2013 18:09
Защо при половин стадион армия, имаме такъв висок индекс? Отговора е ясен. Участие в "мироопазващи" операции и превъоръжаване със съвременно оръжие. Докато първото е политически неприемливо, второто е необходимо с оглед на реалностите. При по-голям бюджет на страната и силна икономика, индекса щеше да е много по-нисък. Обяснението е - БЕДНОСТ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424305
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031