Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.11.2012 14:15 - Над 500 000 деца мизерстват в България
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 16697 Коментари: 53 Гласове:
92


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Данните на УНИЦЕФ са ужасяващи, но "детската бедност" е сред темите табу за управляващите        

    Оказва се, че поредният анализ на изследователски център "Инноченти" към УНИЦЕФ (Measuring child poverty. New league tables of child poverty in the world"s rich countries, United Nations Children"s Fund (UNICEF), May 2012), посветен на детската бедност в икономически развитите страни на света, е огласен преди месеци, и България като член на ЕС също е включена в обзора. Той обаче бе подминат с мълчание от правителството, въпреки ужасяващите данни за нас.
      Уникалното на изследването, данните за което са събрани през 2009 г., е, че за пръв път статистиката, отчитаща доходите и условията на живот в над 125 000 домакинства от 29 европейски страни, включва секция за деца от 1 г. до 16 г. Използвайки тези данни, изследователите от  "Инноченти" структурират "индекс на детската депривация" (детските лишения). Той е съставен от 14 фактора, считани за нормално необходими за всяко дете, живеещо в някоя от развитите страни: 
1. Три хранения дневно;
2. Едно ядене дневно с месо, пиле или риба (или вегетариански еквивалент);
3. Пресни плодове и зеленчуци ежедневно;
4. Книги, съответстващи за детската възраст или на нивото на познанията (без книгите за училище);
5. Пособия за игра навън (колело, ролери, скейт и др.);
6. Редовни свободни занимания (плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации);
7. Пособия за игри на закрито (самообучаващи детски игри, строители, настолни игри, компютърни игри и т.н.);
8. Пари за участие в училищни екскурзии и събития;
9. Тихо, спокойно и достатъчно място вкъщи, позволяващо самостоятелна подготовка;
10. Интернет;
11. Няколко нови дрехи (без всички да са втора ръка);
12. Два чифта обувки по мярка (в т.ч. един чифт за всякакви метеорологични условия);
13. Възможност от време на време да кани приятели вкъщи за игра или за ядене;
14. Възможност за празнуване на специални събития като рожден ден, имен ден, религиозни празници и др.
    Сравнителното изследване на "Инноченти" (вж. фигура 1) отчита процента на децата, лишени от "две или повече" от изброените 14 позиции, заради невъзможност на домакинствата да им ги осигурят. От публикуваните данни се вижда, че 85 милиона деца (на възраст от 1 до 16 г.) в 29 европейски страни разполагат с най-малко 13 от 14-те позиции и следователно не живеят в нужда т.е. "не са лишени". Вторият очевиден извод е, че най-високите нива на "липси" отчитат новите и най-бедни страни членки на ЕС - България и Румъния.

За нашата страна процентът е 56.6%

което ще рече, че над 500 000 деца просто оцеляват извън стандартите на детството, приети за нормално необходими в развитите страни.


image

     В потвърждение на данните на УНИЦЕФ са и тези на Европейската комисия от същия период, сочещи, че 35% от българските деца не могат да си позволят нови дрехи (в Румъния те са 25.2%, а в ЕС общо 5.9%), а 34.5% не ядат пресни плодове и зеленчуци веднъж дневно (в Румъния в тази категория са 23.8%).
   Център "Инноченти" прави още една класация (вж. фигура 2), показваща по-различна картина на детската бедност в света на развитите икономики. В нея са включени шест страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които не участват в европейската статистика, наблюдаваща доходите и условията на живот (EU-SILC). Това са Австралия, Канада, Япония, Нова Зеландия, Швейцария и САЩ. В основата на това сравнително изследване е поставено определението за "относителна бедност", използвано в страните от ОИСР. Според него дете, живеещо в относителна бедност, е онова, което расте в домакинство, чийто доход е с 50% по-нисък от средния разполагаем доход на домакинствата за съответната страна. Така погледнато, 17.8% от децата в България (около 200 000) на възраст от 0 г. до 17 г. живеят в относителна бедност.

image
      Често се твърди, че "относителната бедност" не е "реалната бедност" и че "индексът на депривация" (на лишенията) е абсолютна мярка. В действителност и двете мерки са относителни. Индексът се базира на вещи, услуги и възможности, които повечето хора считат днес за нормални като условия за детето да расте в страна с високи доходи. Преди 20 години например в подобен списък не би имало интернет. Истинският дебат не е в това дали линията на бедност трябва да бъде абсолютна или относителна, а как и колко често тя трябва да бъде актуализирана, за да отразява промените в стандарта на живот на обществото като цяло. 
      Какво се опитват да постигнат авторите на тези две много различни снимки на детската бедност в най-богатите нации? На първо място е стремежът да покажат, че и двата подхода са валидни, и двата могат да формират политики. На второ, че някои страни се справят много по-добре от другите в защита на своите деца от бедност. И не на последно място, да алармират, че отпадането на проблема "детска бедност" от политическия дневен ред може да се превърне в катастрофа за бъдещето на обществото поради следните специфики на феномена:
     Бедността въздейства на децата не само непосредствено в настоящия период, но и в дългосрочна перспектива, оказвайки съвкупно влияние върху развитието им. Затова в тях трябва да се инвестира днес, за да се намали вероятността те да останат бедни, ставайки възрастни. Неспособността на правителството да инвестира в развитието на децата ще създава

условия за предаване на бедността в поколенията

и ще затвърждава неравенствата.
    Децата, за разлика от възрастните, могат да направят много малко неща, за да подобрят положението си. Те зависят от действията и решенията на семействата си, на обществото и на държавата. Този аспект на "зависимост" означава, че на децата е трудно непосредствено да оказват влияние върху приемането на ключови решения, засягащи тяхното благополучие.
     За децата е от особена важност наличието на държавна политика, насочена към създаване на условия, необходими за развитието им и към това те да могат да се освободят от нищетата. В часност става въпрос за предоставяне на основни услуги в областта на здравеопазването и образованието и осигуряване на равен достъп до тях.
    Липсата на защита за децата от бедност е една от най-големите грешки, които обществото може да направи, а най-тежкото е, че цената се поема от самите деца. Има доказателства за връзката между детската бедност и дълъг списък от обществени и индивидуални рискове - снижаване на уменията, влошаване на здравето, ниска успеваемост в училище, голяма вероятност за тийнейджърска бременност, за употреба на наркотици и злоупотреба с алкохол, високи разходи за социална защита и загуба на социално сближаване. Ето защо ангажиментът за защита на децата от бедност е много повече от лозунг и от рутинно включване в поредния политически документ, написан под чужда диктовка. Той е отличителен белег на цивилизованото общество.
     Публикуваните тези дни данни за 2010 г. (обявена от ЕС за година на борбата с бедността) сочат, че 23.1% от възрастните в ЕС са били бедни. При децата този процент е 26.9%. За България данните са по-ужасяващи - 44.6%, или около 600 000 деца, са живели в бедност.
    През юни 2010 г. правителствата на 27-те страни членки на ЕС се споразумяха до 2020 г. да съкратят броя лица, живеещи в бедност, приемайки, че бедни и застрашени от социално изключване са живеещите в домакинства с

доход, който е под 60% от средния

за съответната страна, безработните и тези, на които липсват четири и повече от изброените девет позиции:
1. Могат да си позволят да посрещнат неочаквани разходи;
2. Могат да си позволят едноседмична почивка далеч от дома всяка година;
3. Могат да си плащат без просрочия наема, ипотеката, сметките за комунални услуги или лизинговите покупки;
4. Могат да си позволят храна с месо, пиле или риба всеки втори ден от седмицата;
5. Могат да си позволят адекватно отопление на дома;
6. Могат да си позволят пералня;
7. Могат да си позволят цветен телевизор;
8. Могат да си позволят телефон, в т.ч. и мобилен;
9. Могат да си позволят кола.
     Правителството на ГЕРБ е заявило пред Брюксел национална цел в контекста на социалното включване и борбата с бедността със следните параметри - до 2020 г. намаляване броя на живеещите в бедност българи с 260 000, а на децата - със 78 000. Едно са обещанията обаче, а друго действията. Управляващите всячески избягват темата за бедността, все едно такъв феномен не съществува. Детската бедност пък е абсолютно табу. Не само С. Дянков и Б.Борисов (който иначе е словоохотлив и специалист по всичко), дори социалният министър Т. Младенов нито веднъж не коментира бедността, мизерията и лишенията, които изпитват българчетата. Единственият документ, който назовава и идентифицира проблема, е изготвената през 2008 г. Национална стратегия за закрила на детето (2008-2018 г.).
    В програмата на социалното министерство за тази година е посочено, че до м. юни трябва да е готова Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване. Към момента такава все още липсва. Вместо мерки антибедност министър Т. Младенов пространно обяснява как няма пари за увеличаване на детските надбавки. На фона на похарчените от управляващите милиони за асфалт, бетон, СРС-та, авиоразходки, луксозни и безрезултатни обучения на чиновници, думите му са поредната гротеска, напомняща за кой ли път, че ситият на гладния не вярва. Както и че приближаването към европейските стандарти за детството е далеч от приоритетите на Гражданите за европейско развитие на България.

   


Тагове:   Детска бедност,


Гласувай:
94



1. kostadin - За да има толкова нещастни млади ...
07.11.2012 14:32
За да има толкова нещастни млади създания са виновни,възпитателите, лекарите ,учителите ,родителите.....по тази причина е необходимо да се разбие рамката на семейството ,като основна социална единица и да се даде път на Гербовщината-за целта строим магистрали,те са пътя към светлото бъдеще натези които оцелеят от западна Европа
цитирай
2. makont - Това, че нашите деца живеят на ръба на мизерията
07.11.2012 14:47
е абсолютната истина. Но към това добавям, че на всичкото отгоре им липсва и родителска грижа, защото повечето от родителите са заети да изкарват пари за живеене дори под прага на поставените критерии, но все пак някакъв живот. Нямат време за децата си, т.е., освен бедност и мизерия, нашите деца живеят и в не обич, при липса на всякаква ласка и като краен резултат липса на възпитание. Е, каква нация ще се възпроизведе след години, страх ме е а мисля. И като завършек, Чара, мероприятията включващи подобряване на жизнения стандарт на нашите деца, изключват присвояването на пари. Ето за това никой несе напъва. Поздрави за хубавия постинг!
цитирай
3. chara - makont Съгласана съм! Комисионни от детски добавки няма как да се вземат!
07.11.2012 14:58
Виж от гигантското инфраструктурно строителство е друга работа!
цитирай
4. chara - kostadin Хахаха! То почти като едно време: Чрез магистрали, към прогрес!
07.11.2012 15:10
Боже, вярно е, че повторението идва под формата на фарс ...
:(
цитирай
5. miaa - Паздравления, за хубавия постинг!
07.11.2012 15:39
Паздравления, за хубавия постинг!
цитирай
6. apostapostoloff - България е също така развита страна, но
07.11.2012 15:53
е населена от над 1 милион цигани...
цитирай
7. stela50 - Поздрави за постинга !
07.11.2012 15:56
Представените факти и анализи в статията са достатъчно
доказателство за живота на нашите деца...
Ужасно е, че гладуват и от малки се сблъскват с непосилни
за тях трудности. И все пак, децата в семейства имат... какво повече
не е сигурно дори, но би трябвало да са по- добре ...
А тези, за които четем и слушаме, че се хранят по веднъж на ден,
и нямат топли дрехи за зимата, тези, които са на улицата,
и са нямали късмета да попаднат дори в единственото сиропиталище
в държавата ни, създадено на добра воля ...
Споделям коментара на Мая -
Каква нация ще се възпроизведе след години ?!!!
...За децата е от особена важност наличието на държавна политика, насочена към създаване на условия, необходими за развитието им и към това те да могат да се освободят от нищетата. В часност става въпрос за предоставяне на основни услуги в областта на здравеопазването и образованието и осигуряване на равен достъп до тях...
Много е голяма вече пропастта ... дали е възможно да се преодолее...
Извини ме за дългия коментар, Чара ... но когато става дума за деца,
най- важното, бъдещето на една нация, не може да се мълчи ...
Много хубава статия !
цитирай
8. chara - miaa Благодаря!
07.11.2012 15:57
:)
цитирай
9. patzolino - Плановете на ГЕРБ?
07.11.2012 16:12
"Правителството на ГЕРБ е заявило пред Брюксел национална цел в контекста на социалното включване и борбата с бедността със следните параметри - до 2020 г. намаляване броя на живеещите в бедност българи с 260 000, а на децата - със 78 000."

Да разбирам ли, че до 2020 населението на България ще намалее с още 3-400 хиляди?
цитирай
10. gocho52 - "Инноченти"те са невинни...
07.11.2012 16:12
Кой краде детските, а и на майките им, парите?
Властимащите.
Да им приседне!
цитирай
11. blackpredator - Като прочетох за колата,
07.11.2012 16:15
се сетих за оня филм с бушмена…
Нашият Бог наистина е полудял, за да ни позволи празни бутилки да ни управляват…
Децата ни са жадни! Държавата е жадна…

И не по темата. Праща ни като свой временен Наместник, ампулата от Пловдив.
Крайно време е да станем атеисти…

Иначе децата ни…бушмени…
цитирай
12. chara - stela50 Много е голяма вече пропастта ...
07.11.2012 16:45
Направо е непреодолима, уви!
цитирай
13. mt46 - Логично е -
07.11.2012 16:47
след този геноцид... Бойко високо, цар далеко... Богати партии - беден народ...
цитирай
14. chara - patzolino Този въпрос, към ГЕРБ-ерите, моля!
07.11.2012 16:47
Мисля, че просто са написали поредното домашно и са казали на Европата онова, което иска да чуе. Не че имат намерение нещо да правят по въпроса ...
цитирай
15. chara - gocho52 Инночентите - невинни!
07.11.2012 16:48
Тежко на децата ни!
:(
цитирай
16. chara - blackpredator И аз тогава не по темата:
07.11.2012 16:49
Да не губим Вяра!
цитирай
17. zaw12929 - За децата е от особена важност на...
07.11.2012 17:00
За децата е от особена важност наличието на държавна политика но и ЕС, който ни ограбва и съсипа и продължава да съсипва икономиката ни е главен виновник
Правителството е послушна пионка ние сме задния двор ... има ли шанс нови управници да изискат друго отношение?! А трябва!
цитирай
18. andrei - България е изправена пред моратриум и
07.11.2012 17:01
изолация от ЕС.Това скоро ще се случи,докато продължаваме да търпим мутрата Борисов и комунист-милиционерските престъпници от ГЕРБ.
цитирай
19. chara - zaw12929 Тези управници да изискат за някой, различен от тях ... невъзможно!
07.11.2012 17:12
Това е интелектеално и волево усилие, на което те не са способни! Уви!
цитирай
20. chara - Андрей, България вече е изолирана! Справка - случката с ЕНП и отхвърлянето на Р. Желева,
07.11.2012 17:15
изтеглянето на Дж. Уорлик, решението на ЕСПЧ тези дни среще България по повод полицейска акция, водена от Б.Б., обявяването на възможен извънреден доклад за съдебната власт ...
Сигурно има и още, но не го знаем!
цитирай
21. анонимен - Страшна статистика!
07.11.2012 17:22
Това е бъдещето на България - гладни, нещастни деца.
цитирай
22. chavdar01 - ВЕЧЕ ТРЕНИРАТ КАК ДА НИ ПУСКАТ ПОЛМОЩИ СЪС САМОЛЕТИ ПРЕЗ ЗИМАТА!
07.11.2012 18:01
ЗАЩОТО НЕ САМО ДЕЦАТА СА ГЛАДНИ В БЪЛГАРИЯ!
МИСЛЯ ЧЕ ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ВЕЧЕ ГО ГОНИ ГЛАД!
ТО ОБЕЩАВАНЕТО НЕ Е КАТО ДАВАНЕТО!(ТОВА Е ЕДИН СТАР ВИЦ)
ОБАМА СПЕЧЕЛИ НОВИТЕ ИЗБОРИ ЗАЩОТО "ДОКАРА" ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДО НАЙ-БЕДНИТЕ И НЕ ОСИГУРЕНИ ХОРА!!!!
А В БЪЛГАРИЯ ТЕ СА ОБРЕЧЕНИ НА СМЪРТ!!!
ЗАЩО ЛИ ТИ ГО ПИША?!ТИ СИ ГО ЗНАЕШ МНОГО ДОБРЕ.
НАЛИ ЖИВЕЕШ В БЪЛГАРИЯ.
ПОЗДРАВИ!
цитирай
23. rummi - амииииии...
07.11.2012 20:42
а какво можем да направим по въпроса?
цитирай
24. estirbg - Жалкото е, че ситуацията няма да се подобрява
07.11.2012 21:02
Четейки Библейските прогнози трябва да ви осведомя, че ни чакат още по-големи лишения, глад и беди...Вместо да ви преразказвам и впоследствие да ме обявите за лош пророк, предпочитам сами да прочетете "Откровение на Йоана" и сами да се уверите. Научете за чашите на Божия гняв, които ще се излеят върху непокаялото се човечеството, в това число и децата...за съжаление...Да, и да не забравя да ви кажа, че ние сме последното поколение и е необходимо колкото може по-скоро да примирим себе си със Създателя, а Той иска от нас само покаяние и вяра ...
цитирай
25. injir - Което е писано - ще бъде. Само гле...
07.11.2012 21:59
Което е писано - ще бъде. Само гледай.
цитирай
26. lambo - Този път КАТЕГОРИЧНО не съм съгласен с теб
07.11.2012 22:06
Излиза, че ние работещите българи,
ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЗА БЕЗБРОЙНИТЕ РОМЧЕТА,
чиито "родители" не искат да се трудят и да се грижат за децата си !

Крайно време е да се плаща само до 2-ро раждане
и то само на родители които :
- са навършили 16 години възраст
- са завършили поне 7-ми клас
- и са отработили някакъв трудов стаж

Ако продължава така, ние българите ще изчезнем от лицето на Земята
цитирай
27. chara - chavdar01 Знам си го, да!
07.11.2012 22:30
Ама от това "знаене" само ми става по-тъжно!
цитирай
28. chara - rummi Натиск върху управляващите, които и да са те!
07.11.2012 22:32
Ако не за себе си, за децата си трябва да искаме по-добър живот!
цитирай
29. chara - lambo Не знам какво излиза! В държава, в която социалните системи са на
07.11.2012 22:34
автопилот или в ръцете на самонадеяни невежи ... не искам да прогнозирам какво още предстои за онези, които все още имат работа, а и за останалите.
цитирай
30. chara - injir Гледам, аз гледам, ама не ми харесва, онова, което виждам!
07.11.2012 22:35
:)
цитирай
31. kostadin - Боже, вярно е, че повторението идва ...
08.11.2012 00:06
chara написа:
Боже, вярно е, че повторението идва под формата на фарс ...
:(

Фарса е историческо и е неминуемо съвпадение ,но има и голям келипир в тази дейност.Знаеш ,че не ние си печатиме банкнотите, а от тези инвестиции може да се спечели от малцина.
цитирай
32. chavdar01 - И НА МЕН МИ Е ТЪЖНО ЗА ТОВА КОЕТО СТАВА В БЪЛГАРИЯ!
08.11.2012 06:50
НО НА КОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ МУ ПУКА!
НИЕ СИ ПИШЕМ,ПИШЕМ,А ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ,
ВСЕ ЕДНО ЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАМЕ!
УПРАВЛЯВАЩИТЕ СИ КРАДАТ,ДЪРЖАВАТА ПОТЪВА,А НА НАС (ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА)НИ СЕ ТАКОВА МАМАТА.
МАЙ ВЕЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СМЕНИМ ПИСАЛКИТЕ......!
цитирай
33. hristo27 - Защо се равняваме по европейските ...
08.11.2012 08:33
Защо се равняваме по европейските страни по един показател: бездомните помияри в кучешките приюти не са нито гладни, нито са лишени от човешки грижи? За разлика от много деца и възрастни хора.
цитирай
34. godlieb - БЛАГОДАРЕНИЕ СТИПЕНДИИТЕ НА ОБЩИНА ВАРНА-ГРАД -
08.11.2012 09:24
НИЕ УСПЕШНО ЗАВЪРШИХМЕ ДВАНАДЕСЕТИ КЛАС. В ТОВА ОТНОШЕНИЕ КИРИЛ ЙОРДАНОВ И БАЗИДОВ - НЕ ПОДВЕДОХА ВАРНЕНЦИ. ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРСКОЕ! А ДИРЕКТОРИТЕ НА "ЕЛИТНИТЕ" УЧИЛИЩА - ДО ЕДИН - ЗА УВОЛНЕНИЕ!
цитирай
35. kundalini - Много мисли провокира текста, но засега ще ги запазя за себе си.
08.11.2012 11:13
chara - Натиск върху управляващите, които и да са те!

Светле, те от никакъв натиск не разбират - имат тела, ама душите им ги няма.
Посоката трябва да бъде друга.
Благодаря, че написа.

Следва продължение...
:)

Светъл празник!

цитирай
36. muerte - Целенасочено подвеждащ постинг.
08.11.2012 11:49
Оставям настрана факта, че не е верен. По последни данни (от края на 2011 г.) в Бг има близо 980 000 (точната цифра е 979 956) деца до 15 г. (НЯМА официална статистика до 16 г!) Да твърдиш, че всяко второ дете в страната МИЗЕРСТВА и ГЛАДУВА означава, че или живееш другаде или просто някой ти плаща да лъжеш.

Моето семейство например имаме малко над средните доходи за страната. Три, че и четири от изброените 14 фактора ги нямаме. И мислиш, че детето ми гладува и мизерства?!?!? Я помисли пак!

Освен това участвам в настоятелството на детската градина, където учи малкия. Имаме 371 деца и НИТО ЕДНО от тях не гладува и мизерства.

Колко деца, които ЛИЧНО ВИЕ познавата гладуват и мизерстват???? Не искам да ми отговаряте на мен - отговорете си сами. И престанете с тъпата пропаганда. Лъжете само себе си и малкото останали червени лумпени.

П. п. САМО в ЕС населението е над 500 млн. А тук се говори за икономически развити държави в СВЕТА. Сложи САЩ и Канада и ето ти над 1 млрд., ерго проучването обхваща 0,01%!!! Страааашно представтилено. Ама нали трябва да се вземат едни пари...
цитирай
37. chara - chavdar01 Ако сега не ги сменим, на пролет със сигурност. Както е тръгнало!
08.11.2012 11:56
И който доживее ...
цитирай
38. chara - godlieb Защо?
08.11.2012 12:00
"А ДИРЕКТОРИТЕ НА "ЕЛИТНИТЕ" УЧИЛИЩА - ДО ЕДИН - ЗА УВОЛНЕНИЕ!"
цитирай
39. chara - Борн, мисля, че излизаха данни за около 53-56% от българите, които изпитват
08.11.2012 12:01
материални затруднения.
цитирай
40. chara - kundalini Ели, то ако седим само пред мониторите и си пишем, и пишем, и пишем ...
08.11.2012 12:04
нищо няма да се случи!
И не се случва!
Значи трябва да се търсят други пътища.
цитирай
41. chara - muerte Хайде сега баааавно да прочетете началото на материала и после
08.11.2012 12:17
да премислите коментара си. Това, че не ви харесват резултатите от изследването на Инноченти или че се съмнявате в достоверността им - можете да им го съобщите. Докладът е публично достъпен, има го в мрежата, прочетете го и им пишете.
Освен от храна и подслон, децата имат нужда и от други неща - да бъдат заведени на театър, на концерт, да им се купи книга. Колко от децата около вас са водени на концерт на възглавници, например (специален формат за малчугани от ранна възраст), при който цената на билета за един възрастен с дете е 35 лева, колко са водени на опера (формат за деца) цена на билета от 30 лева нагоре, няма да споменавам за цените на детските книги. Колко пъти можете да си го позволите това елементарно удоволствие? А тези около вас? А ако имате две деца? Тогава ... А таксите за спортуване, рисуване и прочие занимания?
Вгледайте се пак в 14 фактора.
И се въздържайте от обидни квалификации.
цитирай
42. tera - В България, извинете - кой не мизерства?
08.11.2012 13:19
Като сложим настрана политиците, мутраците - бивши и настоящи, прочее паплач, окрала народа с масовата крадизация, кой е цъфнал, та вързал? Пардон -забравих Апостолоффф, който се къпе в благоденствие в панелката си в Младост.

Старите хора са в окаяно положение, голяма част от работещите - едвам свързват двата края и не могат сметките да си платят. Как тогава да не мизерстват децата?
Те мизерстват, защото и родителите им мизерстват.
цитирай
43. muerte - Не доклада - той е стъкмистика, за да се оправдаят едни средства.
08.11.2012 14:36
Не ми харесва целенасоченото подвеждане, че ВСЯКО ВТОРО дете в Бг гладува и мизерства, което си е категорична лъжа, т. е. щом се съгласявате с доклада, значи поддържате тезата, че повече от половината деца в страната мизерстват?!?

А сега ПАК ми прочетете предния пост баааавно и внимателно. Кое от написаното от мен, според вас, е лъжа? А това че се обиждате от написаното си е лично ваш проблем - къде съм ви обидил ПЕРСОНАЛНО?
цитирай
44. muerte - Да отговоря и на вашия въпрос, ама с въпроси.
08.11.2012 14:52
tera написа:
Старите хора са в окаяно положение, голяма част от работещите - едвам свързват двата края и не могат сметките да си платят. Как тогава да не мизерстват децата?
Те мизерстват, защото и родителите им мизерстват.


-Защо при цени на бензина от близо 3 лв. във всички голем градове има зверски задръствания?
-Защо само за една година българите пътуващи в чужбина са се увеличили двойно?
-Защо имаме над 50 млдр. депозити?
- Защо сме на едно от първите места по притежание на собствени жилища?
- Защо сме на четвърто място в Европа по разходи за ваканционни пътувания и туризъм?

МИ ЗАЩОТО СМЕ БЕДНИ И МИЗЕРНИ БЕ, ЗАТОВА!

П. п. Аман от мрънкачи. Верно ще се оправим едва тогава, когато умре и последния, на който му говори нещо фразата "априлски пленум на партията"!

цитирай
45. dolsineq - "35% от българските деца не ...
08.11.2012 15:05
"35% от българските деца не могат да си позволят нови дрехи", а някой деца рисуват и разпродават картините си, за да се лекуват: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=441015645946603&set=a.441015062613328.97633.100001145133195&type=1&theater

александър ангелов събира средства за лечението си в Израел, ако има желаещи, нека си закупят негова картина, сумата е само 50 лв...
цитирай
46. chara - muerte Може да не ви харесва, но според 14 фактора на развитите страни всяко второ българско дете мизерства!
08.11.2012 15:28
"Не ми харесва целенасоченото подвеждане, че ВСЯКО ВТОРО дете в Бг гладува и мизерства, което си е категорична лъжа"

И още нещо. Това са данни от края на 2009 г. Какви мислите, че ще са с днешна дата? ЕК смята, че България не се справя с безработицата, която не спира да расте. Наличието на безработен родител у нас е par excellence фактор провокиращ бедност и социално изключване.

Давам си сметка, че темата "бедност", "мизерия", "безработица" не е приятна на гражданите за европейско развитие на България и най-вече на вожда им. Ако са искрени в намеренията си обаче - ще трябва да четат тези изследвания , защото утре ще ги питаме какво направиха за нашите деца!
И хич няма да ни интересуват тоновете бетон, който са наляли в магистрали и зали.

И пак ще кажа. Бедност не е само да нямаш хляб и подслон. Хлябът и подслонът ти осигуряват оцеляване. Нищо повече. Кой иска децата му да живеят единствено оцелявайки?!!
цитирай
47. chara - dolsineq В подлеза на болница Св. Анна всяка вечер свири на цигулка едно момче ...
08.11.2012 15:32
защото иска да си събере парички за нов лък. Родителите нямат възможност да му купят.
цитирай
48. tera - Ха- ха :)
08.11.2012 15:44
Пак тази тъпотия с ваканциите в чужбина. Като им излиза на хората по-евтино в Гърция и Турция, отколкото на нашето море - разбира се, че там ще отидат! Голямата чужбина, голямото нещо! Това е статистиката - най-вече съседски туризъм.

Има задръствания, не защото е евтин бензинът, а защото улиците са скапани и тесни. Защото хората паркират по платното на големите булеварди. Да не си сляп, та не си видял какво е положението по Стамболийски или Дондуков примерно.

Притежанието на собствени жилища по принцип ни е наследство от соца. Тогава най-голямата част от населението се сдобиха със собствени панелки, пардон жилища.

На теб какво ти пречат онези, които знаят какво е "априлски пленум"? Това е история все пак. Ти много ли си се оправил?
Взимаш ли по 5 бона заплата примерно? Какво се репчиш тогава?

Къде видя тука мрънкане, ако истината е мрънкане - това е положението.
Имаш ли родители пенсионери, колко са им пенсиите? Май нещо си летиш в облаците или ББ ти е промил онова, дето му се вика мозък.
цитирай
49. kalin8 - Привет!
10.11.2012 14:21
Поздравления за постинга!
Всеобща мизерия е... И се мъчим да учим света как се живее така!? С "отлична" фискална политика, ръководена от добре хранена администрация... А плебсът- каквото намери в боклука!
Б.
цитирай
50. bojo12345 - Бих си позволил да разделя децата на три категории.
10.11.2012 21:22
Децата на обикновените българи ,за които родителите им се лишават от много неща ,но успяват да ги възпитат и образоват.
Децата на политици и бизнесмени ,които стават хулигани и наркомани!
Децата на малолетните цигани ( деца раждат деца) и такива на които родителите им живеят от техните детски (многодетните ромски фамилии)
Държавата трябва да си промени сегашната политика по отношение на децата!
цитирай
51. radamaya - апел към масовото съзнание
12.11.2012 19:34
Внимавайте, сега онези, на които предстои да се махнат като изхвърлени от сцената на управление са най-злобни и имат за цел да ликвидират с химикали и мизерия обикновените поколения, за да има за удостоени от експеримента на последните 20-20 г. Не бъдете съдници на проблимните деца, кой с каквото може да помага, в общестен интерес е, те са част от генофонда.
цитирай
52. shtaparov - Истинските виновници за мизерията
13.11.2012 09:18
Истинските виновници за мизерията на тия деца са циганите,които ги произвеждат. Повечето от тях на своя хал нали сколасаха,та сколасаха да произвеждат и по много деца: средно по 5-6 на семейство,понякога и по над десет! Единствената вина на Българския народ е тази,че прекалено меко се отнася с тях и прекомерно ги толерира- те затова и раждат,за да произвеждат мизерници. Нашите власти ги научиха да им плащат тока,водата,данъците и издръжката,за да има кой да гласува за глупавата "партия",понеже Българите не са толкова наивни и отдавна вече се не връзват на лъжите на БСП. Тук няма нищо общо масовото съзнание- голяма заблуда е да вярваме в това и да отклоняваме проблема от болната глава към здравата. Вината е също в анти- Българските власти,които управляваха България след 1944 г.: те даваха преференции на циганите и насърчаваха тяхната раждаемост,а не нашата. "Масовото съзнание" се модулира единствено и само от властите,и ако някъде в него нещо куца,виновни са единствено властите- сиреч пастирите,а не агнетата! Ако нещо с масовото ни съзнание не е в ред,къде спаха властите ни досега,та не се погрижиха да го премодулират??!! Именно комунистическите власти след 1944 г. с неправилната си антинародна политика създадоха проблема с мизерстващите цигански деца,понеже при Българчетата мизерията е почти пълно изключение,а да насърчаваш раждаемостта на циганите е като да храниш и да си отглеждаш хайдуци,за да има после кой да те краде! Затова днес,докато не бъде ликвидиран напълно и последният спомен за "партията",мизерстващи деца ще има,а насърченията за онези които ги произвеждат няма да бъдат спрени!
цитирай
53. dmv - Четох коментари. . . да паднеш от ...
14.11.2012 01:28
Четох коментари...да паднеш от коня...хубав материал с безумни коментиращи...трагедия....
цитирай
54. djani - Статистиката на НПО е всъщност политически поръчана стъкмистика!
01.01.2013 18:31
С цифрите може да се манипулира от опитен статистик и да се "доказва" всякаква теза. Водех такава за известни показатели на две институции и бога ми, страшно е лесно. За това рядко използвам статистически данни, освен ако нямам лични впечатления, какво стои зад тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424066
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031