Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.10.2012 10:50 - "Цена за достъп" vs. "такса електромер"
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 26096 Коментари: 43 Гласове:
78

Последна промяна: 11.10.2012 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Стопанските потребители плащат достъп до електромрежите дори когато не консумират електричество. Иде ред и на битовите абонати.

Помните ли баталиите преди година - да има или не "такса електромер" за битовите абонати на електроразпределителните дружества. А "битките" преди това около "такса мощност", плащана от клиентите на топлофикациите. И как завършиха тези епични сблъсъци на интереси между енергийните монополи и потребителите?

За онези, които са забравили, ще припомним, че омразната "такса мощност" от сметките за консумирана топлинна енергия отпадна през 2006 г. Същата година в Закона за енергетиката бе приет чл. 120а (в сила от 08.09.2006 г.), съгласно който потребителите на електроенергия не заплащат такса за средствата за търговско измерване, т.е. "такса електромер". Привидно

енергийните монополисти сякаш бяха победени

но само привидно. Философията и на двете такси е клиентите да плащат за удобството винаги, във всеки един момент, когато решат да имат на разположение заявената от тях мощност - топлинна или електрическа. С други думи - да покриват разходите, направени за поддръжка на мрежите, предизвикани от това, че са ангажирали някакъв капацитет (мощност) от тях за себе си. И понеже тези разходи са постоянни и безплатен обяд няма, още повече в ситуацията на естествен монопол, изходът бързо бе намерен. "Такса мощност" се "вмъкна" в цената за консумираната от сградите топлоенергия, а "такса електромер" остана под формата на "цена за достъп" до електроразпределителната мрежа. За битовите абонати. Което ще рече, че сумата за достъпа до мрежите зависи от количеството потребена електроенергия. Там, където няма консумация, но има присъединен потребител с монтиран електромер - в летни вили, заключени къщи по селата, гаражи, временни постройки, не се дължи нищо, макар да е ангажиран капацитет на мрежата, който се пази за конкретния абонат. Последният във всеки миг, в който реши да се възползва от него, може да го направи, без да заплаща дори стотинка за периода, през който "държи" мощността за себе си, без да я ползва. Колко дълго ще се запази тази практика обаче? 

Електроразпределителните дружества, които настояват за промяна в начина на заплащане на достъпа до мрежите им, освен аргумента, че "такса електромер" има в други държави от ЕС, вече имат съществен

пробив пред българския енергиен регулатор

в лицето на ДКЕВР. Преди година, без много шум с Решение № Ц-22 от 29.06.2011 г. ДКЕВР позволи на ЕВН от 01.07.2011 г. да начисляват на клиентите си - стопански потребители, постоянна дневна цена за достъп до мрежите, независимо от консумацията. Прецедентът бе затвърден тази година с Решение № Ц-17 от 28.06.2012 г. в полза на ЧЕЗ (в сила от 01.07.2012 г.). Ако през следващата 2013 г. ДКЕВР разреши и на Енерго-про (новият собственик на активите на ЕОН) да формира цена за достъп по аналогичен начин, едва ли ще има изненадани.

Според последното решение на енергийния регулатор стопанските потребители, абонати на ЧЕЗ и ЕВН, заплащат цена за достъп до електроразпределителните мрежи както следва:

клиенти на ЕВН - 0.01650 кВт/ден
клиенти на ЧЕЗ - 0.01628 кВт/ден

Цената е постоянна и не зависи от консумираната електроенергия. Минималните суми, които се плащат от присъединените на ниско напрежение (НН) абонати, са за 6 кВт, а от присъединените на средно напрежение (СН) за 100 кВт. Независимо че нямат консумация на електроенергия или че са заявили мощности под указаните.

Ето как изглежда фактурата на стопански потребител, абонат на ЧЕЗ, който няма консумирана електроенергия, но въпреки това плаща и ще плаща целогодишно месечна сума за достъп до мрежата в размер на 3.86 лв. (виж копие на фактура).

image

Ззапитахме електроразпределителните компании ЕВН и ЧЕЗ какви са мотивите, с които са искали утвърждаване на този механизъм за плащане. Според отговора им това е "възможност за справедливо и прозрачно калкулиране на разходоориентирани цени за мрежата; стимул за оптимизиране на разходите, които всеки предизвиква за поддържане и развитие; инвестиране, където е нужно за всеки отделен клиент, а не "по равно" за всички, което е оптимално и ефективно", а също и "стимул за енергийна ефективност и ефективно планиране на енергийното потребление". От ДКЕВР не получихме отговор защо е уважила исканията на енергийните дружества.

Един от ефектите от нововъведението на монополистите е, че онези потребители, които са заявили повече мощности, отколкото реално са им нужни, вече могат да ги редуцират до нивото на необходимост. Това е добре. Но тук има голяма уловка. При намаляване на ангажирания капацитет процедурата е безплатна и максимално опростена - достатъчно е подаването на декларация в център за клиенти на съответното дружество. Ако след време обаче абонатът, освободил капацитет (поради намален обем на производство, временно спиране на работа, сезонно потребление и пр.) реши, че иска да върне предишната мощност, с която е разполагал, процедурата съвсем не е така лека. Нито безплатна. "Възстановяването" на освободения капацитет се извършва по реда на Наредба  № 6 от 2004 г., която е пълна с изисквания за документи и съпроводена от всякакви такси. Дори и да се снабди с всичко и да си плати, стопанският потребител няма гаранции, че освободената от него мощност ще му бъде възстановена, защото вече може да е заета от друг.

Частен случай за негативен ефект от променения механизъм на плащане на цената за достъп са топлофикациите, които имат заявен капацитет за всяка абонатна станция. Много от тях, особено по-малките, работят само през отоплителния сезон (октомври-април), но ще трябва целогодишно да

заделят суми, независимо че не са консумирали

електроенергия. Разговаряхме с представители на няколко топлофикации, работещи на териториите на ЕВН и ЧЕЗ, как ще им се отрази новият механизъм на плащане. "Топлофикация" - София (собственост на Столичната община), която е разкрила 12 700 партиди в ЧЕЗ и по наши предварителни разчети ще трябва да предвиди над 500 000 лв. годишно за достъп до мрежата, има цели квартали (кв. "Левски", кв. "Хаджи Димитър") със свои абонати, на които лятно време не подава топла вода, няма консумация на електроенергия, но по новия механизъм ще плаща за достъп. От пресцентъра на дружеството ни отговориха, че "представители на ЧЕЗ и "Топлофикация" - София ЕАД търсят възможности за постигане на по-приемливи условия при заплащането на електроенергийната консумация от абонатните станции". Коментарът на изпълнителния директор на "Топлофикация" - Перник (собственост на държавата), инж. Стойчо Василев беше изненадващ: "Това са икономически въпроси на "Топлофикация" - Перник АД, на които не можем да ви дадем отговор" (писмо изх. щ 3055 от 28.08.2012 г.). Само че тия въпроси често излизат от джоба ни, т.е. от хазната. Ако изпълнителният директор не може да даде отговор, интересно кой ли би могъл да го направи, може би принципалът на дружеството в лицето на икономическия министър Делян Добрев, макар че, едва ли. От топлофикациите в Сливен, Плевен, Враца и Габрово (всичките частна собственост) увериха, че се борят да задържат всеки свой клиент и новите цени ще са за сметка на печалбите им.

Предполагаем негативен ефект от новия начин за смятане цената за достъп е възможно да има и при други компании, опериращи с големи инфраструктури като "Напоителни системи" например чиито съоръжения не работят целогодишно. Със сигурност на хотелите по Черноморието и в планинските курорти със заявени значителни мощности, на които доскоро извън сезона не се налагаше да плащат поради почти преустановена консумация на ток, вече ще им се наложи да предвидят целогодишни плащания към електроенергийните дружества. С изключение на тези по Северното Черноморие, построени на територията, на която оперира Енерго-про. Засега.

От тази есен ДКЕВР определи временни цени за достъп до мрежите и за производителите на ВЕИ енергия. Макар те да са недоволни и да го считат за дискриминационна и рестриктивна мярка, всъщност екстензивното увеличаване на ветрови и соларни паркове е една от причините за въведената промяна. Въпреки че не се коментира публично, в България проблем е не толкова генерацията на енергия, колкото

състоянието на мрежите 

които са от средата на миналия век. Новопостроените ВЕИ централи около населени места с изчислени малки капацитети или на полето върху земеделски земи (абсурд, недопустим за други части на ЕС), около които няма електропреносна мрежа, ангажираха огромен ресурс на енергийните дружества ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сега Енерго-про). Истинският проблем за тях обаче тепърва предстои и той въобще не е свързан с физическото изграждане на мрежите, а с тяхното управление. Работата на ВЕИ централите предизвиква огромни дисбаланси в електроенергийната системата, която трябва да се управлява така, че да не настъпи срив.

Изграждането на "умни" мрежи по предварителни разчети ще струва на Европа около 500 млрд.евро. Вече са в ход 300 проекта на стойност около 5.5 млрд.евро. България не присъства в картата на европейската "умна" енергийна инфраструктура и проблемът не е толкова в липсата на специалисти, разбиращи от енергетика, информационни технологии, моделиране и симулиране на процеси, колкото в огромната цена на инвестицията, за която все още няма визия кой трябва да плати. Тези проблеми, макар да изглеждат като сън от бъдещето, вече са на прага ни, особено след ударното строителство на ВЕИ паркове през последните две години. И плащането, независимо от това, че не потребяват ток, започна. Доскоро само за стопанските потребители. Вече и за производителите на ВЕИ енергия. Останаха незасегнати битовите абонати. Докога ли...      




Гласувай:
78



1. kostadin - Нищо друго не ни остава освен да сме ...
11.10.2012 11:22
Нищо друго не ни остава освен да сме отново и отново благодарни за оказаното ни милосърдие .Все пак това е само още една нова стъпка към покоряване на нови висоти за българското търпение.По бързина на измирането на нацията сме на първо място в света .Така е пресметнал големият брат зад океана.
цитирай
2. анонимен - Здрасти, Светле,
11.10.2012 11:23
би било интересно да се знае каква точно е инвестицията в зелената енергия, какъв е общият й дял спрямо останалата и каква част от тази инвестиция е субсидирана от ЕС. Поздрави!
цитирай
3. chara - kostadin А, защо? Може и да протестираме!
11.10.2012 11:33
Стига сме козирували на братята, които и да са те!
:)
цитирай
4. yotovava - Като погледнеш
11.10.2012 11:42
отвсякъде ни съдират по една кожа.
цитирай
5. hronology - ..
11.10.2012 11:46
В подобни случаи обикновено излизат с номера, че няма безплатен обяд.
Абсурдно е да го прилагат, когато се говори за нерегламентирани и измислени такси. Правят го всички. Напдписването е любим и доходоносен начин да ти вземат повече отколкото дължиш. Особено за неща, които изобщо не си получил.
цитирай
6. анонимен - ПП
11.10.2012 11:58
По повод монопола - аз лично хранех надежди, че като се разработят нови мрежи, това ще създаде конкурентна среда и ще намали цените на тока. Само че това, за което вчера ти споменах в "Бояна" с газопреносната мрежа, опровергава надеждите ми.
Всъщност, повтаря се една стара практика - на разпределяне на територии, които впоследствие се монополизират.
цитирай
7. chara - Валя, то вече кожи не останаха от дране ...
11.10.2012 12:03
Да беше по една, ама ...
цитирай
8. chara - Ани, аз изброих около 100 соларни централи строени със субсидия по ПРСР мерки
11.10.2012 12:14
311 и 312. Има една по фонд Козлодуй, една субсидирана от ЕИБ и още две от някаква друга банка. Онези 100, субсидирани по ПРСР са с малки мощности под 1 МВт - това е условието на програмата и те наистина са с мижав капацитет. Тук има обаче друго и то се коментираше на едно обучение, организирано от ТПП - ако има субсидия от ЕС за построяване, трябва ли да има и преференциални цени? Получава се двойно субсидиране - един път грант от ПРСР, втори път преференциална цена. Не знам как е решен въпроса. Но в случая преференциалната цена като нищо може да мине в графата нерегламентирана държавна помощ.
цитирай
9. chara - Ани, то самият закон за енергетиката бетонира монопола. Нали газоснабдяването и
11.10.2012 12:19
газоразпределението, както и електроразпределението са лицензионни дейности. За територия се издава по една лицензия. Ерго ...
Избирай!
:)
Подигравка!
цитирай
10. анонимен - газоразпределението, както и е...
11.10.2012 12:37
chara написа:
газоразпределението, както и електроразпределението са лицензионни дейности. За територия се издава по една лицензия. Ерго ...
Избирай!
:)
Подигравка!

Именно. Уж пускаме конкуренция, а всъщност законово бетонираме монопола. Това е истината:)
цитирай
11. mariniki - ел-мафия...
11.10.2012 12:42
когато на една кражба се даде гласнсто и не може там повече да се краде...
ел-мафията измисля друг коридор за забогатяване... да му мислим ние потребителите... добре, че има журналисти дето ровят в измамите..
цитирай
12. dedenze - Лакомията е безкрайна и узаконена.
11.10.2012 12:55
Стойността на "услугата" разпределение е по висока от продажната цена на ел. енергията, прилича на куриерска доставка с DHL, въпреки че нищо не е променено от Тошово време. Не е само ел. енергията, скоро подобни хватки ще се приложат за ВСИЧКО !
цитирай
13. gocho52 - Монополът е нещо прекрасно!...
11.10.2012 13:15
За властта.
цитирай
14. idealist - Очаквам
11.10.2012 13:44
скоро да се въведе такса "постинг" и данък "коментар"...
цитирай
15. chara - gocho52 Почва са с монопол и като се затвърди се появява идеята за единственост!
11.10.2012 13:47
Щото при монопола все пак може и други да съществуват. Някак.

цитирай
16. evrazol - А по-страшен от държавния монопол
11.10.2012 15:15
е само частният монопол
цитирай
17. chara - idealist Ти само им намекни и гледай какво става ...
11.10.2012 15:25
:)
цитирай
18. chara - evrazol Той частният е много по-мотивиран!
11.10.2012 15:32
Държавния ... е друга работа.
Ама си е все монопол.
цитирай
19. chavdar01 - ПЛАЧ,ПЛАЧ,ПЛАЧ!
11.10.2012 15:41
"НАВЕДЕНА ГЛАВИЧКА,САБИЯ НЕ Я СЕЧЕ"!
А ДАЛИ Е ТАКА?!
цитирай
20. chara - chavdar01 Ами ами! Я виж как разни безумия отпаднаха като имаше протести!
11.10.2012 15:52
Ски пистите, шистовия газ.
Светиня Му все пак е страхлив, макар да се докарва на бабаит.
Въздух под налягане!
цитирай
21. анонимен - Ски пистите, шистовия газ. Светиня ...
11.10.2012 16:05
chara написа:
Ски пистите, шистовия газ.
Светиня Му все пак е страхлив, макар да се докарва на бабаит.
Въздух под налягане!


Временно са преустановени, но не и окончателно.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/2012/06/14/1846279_parlamentut_promeni_zabranata_za_shistoviia_gaz/

И перспективата за шистовия газ определено е в негова полза.
цитирай
22. chara - Знам Ани, ама няма да се отказваме, я!
11.10.2012 16:23
:)
цитирай
23. анонимен - :) Ето, дойдохме си на думата. ...
11.10.2012 16:38
chara написа:
:)

Ето, дойдохме си на думата. Сега, надявам се, разбираш и отношението ми към зелената енергия.
цитирай
24. chavdar01 - В ТЕКСТА СЪМ ВЛОЖИЛ ДВОЕН СМИСЪЛ!
11.10.2012 16:59
И ДАЖЕ ИМА И МАЛКО ЧУВСТВО ЗА ХУМОР.
цитирай
25. venziko - Много точно
11.10.2012 17:00
добро описание на положението
цитирай
26. hristo27 - Нищо чудно след време Дянков да п...
11.10.2012 21:03
Нищо чудно след време Дянков да предложи " Гражданска отговорност " и "Винетка" за велосипед. :))) Увеличението на заплатите и пенсиите трябва да се избие от някъде.
цитирай
27. chara - hristo27 Ти вземи, та го подсети. Той това и чака.
11.10.2012 21:12
В коментирания случай с "Цена за достъп" обаче не Дянков е инициатора, а електроразпределителните дружества.
цитирай
28. lambo - Кой ще плати сметката ?
11.10.2012 21:29
" Работата на ВЕИ централите предизвиква огромни дисбаланси в електроенергийната система, която трябва да се управлява така, че да не настъпи срив. "

Значи ли това, че много трудно се управлява енергийна система, в която постоянно се мени подаваната мощност ?
И кой ще плати строителството на "умни" мрежи" ?
цитирай
29. injir - Защо ли не се учудвам вече на нищо. . .
11.10.2012 21:39
Защо ли не се учудвам вече на нищо...
цитирай
30. анонимен - angpiskova, пак ли ти се изявяваш като крайно неинформирана и неадекватна?!
11.10.2012 22:14
Какви сте такива невежи журналистите, а ние от вас чакаме да ни информирате!!!

"2. angpiskova - Здрасти, Светле,
11:23
би било интересно да се знае каква точно е инвестицията в зелената енергия, какъв е общият й дял спрямо останалата и каква част от тази инвестиция е субсидирана от ЕС."

Какви субсидии от от ЕС, какви пет евро?! Ти наясно ли си, че всички пари които уж идват от ЕС първо са взети от джоба на българина?!
Наясно ли, че само вноските, които внася България в ЕС, за членството си, са повече отколкото дадените от ЕС всички пари, по всички възможни програми, по всички проекти?!
Не си?! Е каква журналистка си ти тогава?!

Знаеш ли колко са вноските на България за членството си в ЕС?
А колко е получила по всички проекти и програми от ЕС?

Научи най-накрая тези отговори, за да спреш да говориш глупости, и да се излагаш!
цитирай
31. анонимен - Тутурутка
11.10.2012 22:57
Време е за такса достъп ,,Слънце''!
цитирай
32. tomich - Привет, Чара
11.10.2012 23:42
Този и предишния постинг са изключително интересни като информация и интерпретации.
И аз съм обезспокоен и силно възмутен от невежеството, липсата на професионализъм, експертност и долни управленски машинации и жонгльорство с цел трупане на печалби за сметка на данъкоплатците. Не съм икономист, но да попитам плащат ли някакви данъци тези частни дружества с чужди инвестиции?
цитирай
33. chara - tomich Половината от въведената в експлоатация мощност на фотоволтаиците е
12.10.2012 08:27
собственост в крайна сметка на чужди юридически лица, регистрирани по целия свят.
Не съм проследявала как стоят нещата с ветровите паркове, но вероятно и там е така. Резонно е, онези, които са построени с кредити, в първите години да не генерират печалба понеже тя ще отива за обслужване на кредита. Другите, построени с готови пари отвън, са регистрирани в офшорни зони и не е проблем да се докарат до счетоводна загуба, пренебрежима печалба или каквото там си решат.
цитирай
34. анонимен - Какви сте такива невежи журнали...
12.10.2012 09:49
анонимен написа:
Какви сте такива невежи журналистите, а ние от вас чакаме да ни информирате!!!

"2. angpiskova - Здрасти, Светле,
11:23
би било интересно да се знае каква точно е инвестицията в зелената енергия, какъв е общият й дял спрямо останалата и каква част от тази инвестиция е субсидирана от ЕС."

Какви субсидии от от ЕС, какви пет евро?! Ти наясно ли си, че всички пари които уж идват от ЕС първо са взети от джоба на българина?!
Наясно ли, че само вноските, които внася България в ЕС, за членството си, са повече отколкото дадените от ЕС всички пари, по всички възможни програми, по всички проекти?!
Не си?! Е каква журналистка си ти тогава?!

Знаеш ли колко са вноските на България за членството си в ЕС?
А колко е получила по всички проекти и програми от ЕС?

Научи най-накрая тези отговори, за да спреш да говориш глупости, и да се излагаш!

Извинявам се, отговарям на тази тиква за последен път - пълните глупости ги говорите вие. Аз с неграмотни хора не общувам. Толкова от мен.
цитирай
35. анонимен - angpiskova, тиква ще викаш на измамниците на които слугуваш.
12.10.2012 14:06

Нима си мислиш, че като обиждаш, за да изместиш посоката от зададените въпроси, хората няма да видят каква си и какви интереси защитаваш?!
Чудя се такива като тебе как спите бе, как гледате хората в очите?!
Нямате ли поне малко от малко капчица съвест???

И защо избягваш и не отговаряш на следните въпроси:
Знаеш ли колко са вноските на България за членството си в ЕС?
А колко е получила по всички проекти и програми от ЕС?

Мислиш ли че някога ще можеш да избягаш от тях, и от техните отговори?
Мислиш ли, че търпението на българския народ е безкрайно, и няма да дойде ден, когато ще си платите за всички лъжи, манипулации и измами?
цитирай
36. ok3223 - Мама му стара
13.10.2012 11:59
анонимен написа:

Нима си мислиш, че като обиждаш, за да изместиш посоката от зададените въпроси, хората няма да видят каква си и какви интереси защитаваш?!
Чудя се такива като тебе как спите бе, как гледате хората в очите?!
Нямате ли поне малко от малко капчица съвест???

И защо избягваш и не отговаряш на следните въпроси:
Знаеш ли колко са вноските на България за членството си в ЕС?
А колко е получила по всички проекти и програми от ЕС?

Мислиш ли че някога ще можеш да избягаш от тях, и от техните отговори?
Мислиш ли, че търпението на българския народ е безкрайно, и няма да дойде ден, когато ще си платите за всички лъжи, манипулации и измами?


Навремето, доколкото знам, на 09.09.1944 год. другарите са изтепали доста високоплатени фашизирани помагачи на д-р Гьобелс на наша родна почва, от тогавашната журналистическа продажна паплач.
КОЯТО СЪС СВОИТЕ СЛОВОБЛУДСТВА И ЗАБЛУЖДАВАЩИ ПИСАНИЯ Е ЛЪГАЛА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ВОДИЛА ГО Е ЗА НОСА И ТИКАЛА В ПРОПАСТТА.
Всичко е ставало под лозунга "За национално обединение, Македония, Беломорието и тн", като сме подражавли на немците...,които също се "обединявали".
ТОВА НИ Е СТРУВАЛО 3-4 НАЦИОНАЛНИ КАТОСТРОФИ,ЗАГИВАНЕТО НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ, В ТОВА ЧИСЛО И МОЯТ ПРАДЯДО, И СВИВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КАТО 2-РО РАЗРЕДНА ДЪРЖАВИЦА, ЕДНА ОТ НАЙ-МАЛКИТЕ ПО ТЕРИТОРИЯ И НАСЕЛЕНИЕ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ.
Много време си мислех, попрекалили са другарите през 1944 год., можело е по-меко, превъзпитателно...
Когато чета такива като Пискова, особено когато слушам какви ги говорят и как лъжат и заблуждават някои журналя и публицисти и други серсеми по телевизиите най-вече,
постепенно, колкото и да не искам, да си променям част от преценките.
Много от тези гадове, са заработили и... получили заслуженото тогава.
КОлкото и нечовешко да изглежда на пръв поглед, от хуманна гледна точка.
цитирай
37. tomich - 33. chara
14.10.2012 13:27
Питам, защото България не е единствената страна, в която постъпват чужди инвестиции с регистрирани чужди юридически лица от цял свят. Само не разбрах, какъв е делът на фотоволтаичните мощности, собственост на фирми, регистрирани в офшорни зони. Не зная дали има законово допустима граница за регитрация в тях и дали тя се нарушава. Но ако този дял от мощностите приближава критичните 50%, ситуацията наистина е много тревожна.
цитирай
38. ok3223 - Може ли да сте
15.10.2012 21:51
толкова вързани...
Проблема е,че сульо и пулЬо от майната си, от някви Сейшелски острови уж, са надошли и настроили стотици соларни централки, които днес произвеждат зелен ток за по 80 стотинки киловата,докато произведен в АЕЦ"Козлодуй струва 10-15 стотинки.
КОЙТО супер скъп ТОК, ГРУПА народни МОШЕНИЦИ ОТ НС НИ ЗАДЪЛЖАВАТ със специален закон ДА ИЗКУПУВАМЕ ОТ ТЯХ, РАБОТИЛИ НЕ РАБОТИЛИ (МОЖЕ ДА ВАЛИ И ДА Е ОБЛАЧНО ЦЯЛ МЕСЕЦ И ДА НЕ ПРОИЗВЕДАТ СОЛАРКИТЕ ГРАМ ТОК) ние, народът, масовите потребители в пълен обем, като работили 24 часа с пълно натоварване 20 години, няма грешка, цели 20 години.
ДАЛИ ИМ БИЛИ ТЕЗИ ЕКСТРИ, ЗА ДА НАСЪРЧАВАЛИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ, И ЗАЩОТО ЩЕ ПЛАЩАТ ОБИКНОВЕНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ, ТИ, АЗ,НИЕ, БАЛАМУРНЯЦИТЕ БЪЛГАРСКИ..
И ГИ НАСТРОИЛИ ТАКА МАСОВО, ЧЕ ПРЕИЗПЪЛНИЛИ БРОЙКАТА предвидена чак за 2020 год. Преизпълнили плана с много стотици соларки...
Като супер рекордьорка е метресата на Боко Тиквата, която има най-много построени соларки, а Валентин Златев изоставал с няколко бройки.
Ега ти и кефа.Построяваш със заем няколко соларки, изплащаш при тези 80 стот/киловата спокйно заемчето и ти остават по няколко хилядарки чиста печалба на месец, за да избуташ месеца как да е. И така 20год. до пенсия.
А такива като милионерката Бориславова, които са инвестирали в 50-100 такива соларки, спокойно прибират по няколко стотин хиляди лева печалба всеки месец.Ето как се правят милиончета.
Тези са най-върлите противници на строежа на АЕЦ"Белене" и техните помагачи и семейства, съдружници и използвачи, защото построена, (АЕЦ"Белене")тя ще произведе евтина ел.енергия в огромни количества за по 10-15 стот./киловата, ще залее пазара и соларките ще се окажат ненужни, също и ТЕЦ-те, чиито ток е по 60 стот./кил.
ТЕ У ТОВА Е ПРОБЛЕМО.
КАНЯТ СЕ ДА НИ ДОЯТ КАТО НАРОД И ДЪРЖАВА ЗВЕРСКИ И БЕЗПОЩАДНО ЦЕЛИ 20 ГОД. ГАДОВЕТЕ.
Да смъкнат от всеки от нас 3 кожи...
цитирай
39. анонимен - Без АК47 нищо няма да се промени. . .
16.10.2012 06:34
Без АК47 нищо няма да се промени...
цитирай
40. kostadin - Въвеждането на такса преминаване ...
17.10.2012 08:59
Въвеждането на такса преминаване през нещо на нещо което се продава е феодализъм.
А да плащаш за нещо което не е минало си е османско робство.
цитирай
41. rokset - По Реймънд Чандлър
18.10.2012 02:52
"Досега не са ми искали пари само за въздуха ,който дишам.Но съм сигурен ,че дори в този момент ,много хора мислят, как да направят така ,че да плащам и за това."
Цитирам по памет от романа "Дългото сбогуване" - издаден 1953 година.
цитирай
42. kostadin - "Досега не са ми искали пари ...
27.10.2012 14:48
rokset написа:
"Досега не са ми искали пари само за въздуха ,който дишам.Но съм сигурен ,че дори в този момент ,много хора мислят, как да направят така ,че да плащам и за това."
Цитирам по памет от романа "Дългото сбогуване" - издаден 1953 година.

Не си прав-вече сеплаща за въглеводородните емисии във въздуха!В САЩ е забранено да се събира дъждовна вода за лични цели ,тъй като дъжда принадлежал на държавата.Както се знае у нас се провежда политика за заплащане на вода черпена от собствени кладенци
цитирай
43. djani - Имах разправия с Еон...
01.01.2013 18:43
Като председател на Гражданско сдружение, което изгради собствена подземна мрежа електрозахранване ниско напрежение във вилна местност. Преди около 10 години със всички изискуеми строителни документи, фирма изпълнител, строителен надзор и т.н. с възможност за ползване на 12 кВ на абонат. Преди две години откачмиха проводниците и ни закачиха на въздушно захранване от стълбове, като естествено потребителната мощност падна от 12 на 3 кВ. И нищо не може да се направи. В закона за енергетиката в заключителните разпоредби са си извоювали правото, след изграждане на заместващо съоръжение да не носят отговорност, въпреки, че доста преди това настоявахме да изкупят съоръжението ни. Та, така с монополистите...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425438
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031