Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.07.2012 15:04 - Юрген Рот: В БЪЛГАРИЯ ВЪРХОВЕНСТВОТО НА МАФИОТСКИТЕ СТРУКТУРИ ИЗГЛЕЖДА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЕМЛИВО
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 11857 Коментари: 32 Гласове:
81


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Шега е, че  българското правителство е постигнало  измерими резултати в борбата срещу корупцията


- Господин Рот, през 2008 г излезе от печат книгата ви “Новите български демони”. Представихте я в България. Вашите “герои”, чиито истории разказвате, днес са все така недосегаеми. Групировката ТИМ е “нормално предприятие” по думи на премиера Борисов. Васил Божков и Младен Михалев - Маджо отсъстват от публичното пространство и никой не се интересува от тях. Валентин Димитров (бивш директор на Топлофикация София) е оправдан. Братя Галеви са на свобода и обявени за международно издирване. За четири години, от излизането на книгата ви в България досега – никаква промяна. Как ще коментирате това?

- Поне  в първите дни от управлението на правителството на Бойко Борисов имаше многобройни акции за преследване на някои от криминалните босове. Проблемът е, че министърът на вътрешните работи Цветанов прави някакви опити, но  попада под огромен натиск. С днешна дата изглежда, че нещата с главатарите на организираната престъпност са договорени, с онези, които са все още  живи, защото съдебната власт няма волята  да се бори  или защото доказателствата, с които разполага,  не са в състояние да ги подведат под отговорност и вкарат зад решетките. Една от причините със сигурност е, че техните криминални деяния днес вече са неразкриваеми,  защото междувременно следите са заметени и сега те действат в полето  на законността. Това съвсем не означава, че вече трябва да си сътрудничим с тях. Пример за подобна трансформация е групировката ТИМ. По отношение на нея поведението на българския премиер от самото начало е изключително сдържано. Той каза пред мен, че днес никакви техни престъпни сделки и машинации не могат да бъдат доказани. Има нещо сбъркано в това, тъй като дори и при правителството на Борисов,  тази групировката е  обгрижвана от властта. Това е голям скандал преди всичко. Влиянието на ТИМ, особено във Варна, според независими неправителствени организации показва, че все още има дефицит на правна култура .

 - До края на м. юли Европейската комисия ще обяви в Доклад дали страната е постигнала практически и измерими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Марко Арндт и Торстен Гайслер от фондация “Конрад Аденауер” очакват негативен доклад и продължаване на мониторинга. Защо се случва това, според Вас? Българската мафия ли е толкова добре организирана и непобедима или прокуратурата,  полицията и съда са слаби? Или просто се води театрална битка с престъпността за пред Европа и българските граждани?

- Шега е, че  българското правителство е постигнало измерими резултати в борбата срещу корупцията. Системата от корупция, не се е променила изобщо. Корупцията е структурен проблем на българското общество, следователно на икономиката и на политиката. Поради това  е наложително и необходимо по-нататъшно наблюдение, макар че не бива да възлагаме големи надежди. Корупцията и организираната престъпност в днешните времена на криза в Европа не са от такова значение  в политическия дневен ред. Те са част от нашата обществена система. Това най-накрая трябва да разбере.

     Българската мафия, онази от деветдесетте години е победена, защото главните герои са или погребани в земята или са се преродили в днешните мастити бизнесмени. Последните използват успешно стратегии за изнудване на политиците, поставяйки ги в зависимост така, че почти всички от политическия елит, без значение към коя  партия принадлежат, имат в една или друга степен, повече или по-малко тъмно минало. Поради това  на полицията и прокуратурата, в случай, че не са корумпирани, е трудно да  направят нещо срещу тези структури. Освен всичко останало, липсва и политическа воля за изчистване на миналото.

     В действителност, борбата срещу организираната престъпност, особено срещу икономическата организираната престъпност, е чист театър. Но това важи не  само за България, то е установено  във всички страни членки на ЕС. Гражданите, за съжаление, нямат никаква алтернатива. И затова те са отчаяни и избират дясно-популистки партии като в Унгария.

- Правителството на ПП ГЕРБ получи доверието на българските граждани през 2009 г с обещания за победа над корупцията и организираната престъпност. В началото на 2011 г публично достояние станаха записи на разговор между Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, в който премиера настоява за прекратяване на започнала проверка срещу частната пивоварна “Леденика”. Какви ще са реакциите на гражданите, правоохранителните органи, политиците, медиите ако подобно нещо се случи в Германия? В България имаме поговорка – всяко чудо за три дни. Този случай я потвърждава.

- Примера, описан от вас не е единичен случай. Аз си спомням  за упреци срещу  един бивш главен прокурор, който беше заподозрян, че е съпричастен на  две поръчкови убийства. Това ми го потвърди  и българският министър на вътрешните работи. Нищо не се  случи. Какво ще кажете за бившия министър на вътрешните работи Петков? Към него също бяха отправени обвинения от Танов, че е замесен в криминални машинации. Това бе потвърдено от Танов дори пред съда. Какво се случи - нищо. В Германия най-малкото щеше да има досъдебно разследване и лицата биха имали твърде големи проблеми. Но в България изглежда  върховенството на мафиотските структури  е политически приемливо.

- След първите сто дни на правителството, Вие казвате в интервю, че натискът от страна на Запада ще бъде от значение за реална битка с организираната престъпност. Натискът го има. Няма обаче ефективно осъдени. Тук дори има анекдот за знаковите обвиняеми. На първа инстанция – виновни с осъдителна присъда. На втора инстанция – условна присъда. На трета инстанция – невинни. На четвърта (така тук е известен Европейският съд по правата на човека в Страсбург) осъждат държавата за несправедлив процес. Какво още трябва да се случи, според Вас?

- В тази връзка аз  се чудя  какво трябва да се промени. Докато българските граждани нямат истинска демократична алтернатива, докато престъпните дейности продължават да носят облаги, дотогава  няма да се промени нищо. Проблемът е, че западните страни, които обичайно са витрина на демокрацията, също не са много по-добри  сега. Единствената ми надежда е в независимите медии и в младото поколение, което вече излиза на улицата, да сложат край на престъпните призраци.

- Двама независими български журналисти са сезирали създадената през м. март тази година към Европейския парламент специална Комисия за разследване на организираната престъпност, корупцията и прането на пари (CRIM) относно подозрения за криминалното минало на  Бойко Борисов, разкрити в американски дипломатически доклади, публикувани на сайта Уикилийкс. Премиерът бяга от въпроси, засягащи миналото му. Вие знаете добре това. Как мислите, комисията CRIM ще проведе ли разследване или Европа ще си затвори очите в името на политическата целесъобразност? 

- Възхищавам се на независими журналисти като  Атанас Чобанов, които  са направили всичко това публично достояние. В тази връзка Чобанов беше злонамерено оклеветен по начин, познат ни от времената на комунизма. Аз също съм информирал тук в Германия за тъмното минало на настоящия български премиер. За съжаление реакцията е само вдигане на рамене, според обстоятелствата. Няма какво друго да се очаква. Много се надявам,  Комисията (CRIM) да се занимава не само с италианската мафия, но и с представители на българската мафия и с миналото на Бойко Борисов. Но за това  имам известни съмнения.

- Откакто България е член на Европейския съюз, за нас се говори като за най-бедната страна със зависими медии, корупция, подкупни политици, държава на мафията. Има ли “рецепта” за лечение на тези болести?

- Има. Гражданите трябва да излязат на барикадите. И едновременно с това масивно  да  подкрепят и насърчават демократичните политици, каквито за щастие има и в правителството на Бойко Борисов. Вие трябва да сте силни и непримирими, ако наистина искате да промените нещо.


Интервю на Светла Василева от 04.07.2012 г

 

--------------
Българското радио Отзвук (Флорида), в секцията си "Книги" предоставя достъп до книгата на Юрген Рот "Новита български демони" на този адрес:
otzvuk.com/Knigi/New%20books/Novite%20demoni.htm






Гласувай:
83



1. haralanov - Добър ден
16.07.2012 15:15
Нищо ново не казва Рот.
Това ние си го знаем...
цитирай
2. анонимен - Основният проблем
16.07.2012 15:36
не е нито корупцията, нито срастването на мафията с държавата, а пасивността на българите срещу всичко това.
И изобщо толерантността на българина към всичко, което изобщо не подлежи на толерантност.
цитирай
3. chara - angpiskova Българинът е толерантен към всичко, което не го засяга пряко и на мига!
16.07.2012 16:00
:)
цитирай
4. haralanov - Вие това толерантност ли го наричате?
16.07.2012 16:03
Щото аз му викам глупост.
Чиста човешка глупост.
цитирай
5. chara - haralanov Зависи коя част на скалата ще избереш - глупост, безхаберие,
16.07.2012 16:09
непукизъм ...
Но по-щадящо е: толерантност!
:)
цитирай
6. анонимен - Ето това трябва да се проумее най-после:
16.07.2012 16:16
"борбата срещу организираната престъпност, особено срещу икономическата организираната престъпност, е чист театър"
цитирай
7. chavdar01 - Г-ЖО ВАСИЛЕВА,ПОНЕЖЕ ВАШИТЕ ПОСТОВЕ СА МНОГО ЧЕТЕНИ СИ ПОЗВОЛЯВАМ ДА ВИ ПОМОЛЯ,
16.07.2012 16:35
ДА КАЧИТЕ НА ЕДИН ВАШ ПОСТ ТОВА КЛИПЧЕ КОЕТО Е НА ПОСЛЕДНИЯТ МИ ПОСТ.
ЗА ДА МОЖЕМ ПОНЕ ТАКА ДА ПОМОГНЕМ НА ЕДНО НУЖДАЕЩО СЕ ДЕТЕ ДА ОЦЕЛЕЕ!
НЕ ГО ПОЗНАВАМ МОМИЧЕТО ЛИЧНО.ТО Е ОТ БУРГАС,А АЗ СЪМ СОФИЯНЕЦ.
ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!
ПОДКАНЯМ И ДРУГИ КОЛЕГИ ДА ГО НАПРАВЯТ!
ПОСТА МИ Е:БОЙКО-О-О-О...........! И Т.Н.
цитирай
8. planinitenabulgaria - Поздравление за статията Ви!
16.07.2012 17:06
Добре, че има някой да размисля заспалите. Дано да напишете нещо и по казуса на уволнената съдийка. За сега държавната и съдебната мафия са в патова ситуация. Съдийката казва, че 4 години не й били създадени условия да напише мотивите. Кой ли е пречил на работата й, та един голям престъпник е бил оневинен по давност. От някой като вас очакваме да чуем това, не от медиите.
цитирай
9. blackpredator - Каква ти толерантност?!
16.07.2012 17:07
Има да чакаме нашият Жавер да скочи от моста.
Трябва да го бутнем, иначе си оставаме Жан Валжановци, клетници-каторжници по дифолт...
цитирай
10. chara - planinitenabulgaria Не знам дали Ю.Рот ще може да каже нещо по казуса със съдия
16.07.2012 17:16
Тодорова! Все пак да не забравяме, че ние сме "потопени" в средата и знаем историята и предисторията на почти всяко нещо (или можем да стигнем до нея през нет-а).
цитирай
11. chara - blackpredator Съгласна съм, ама ... като си го харесват хората?!!
16.07.2012 17:17
Какво да правиш?!!
цитирай
12. gocho52 - Да....
16.07.2012 17:43
Така е.
Стокхолмски синдром тресе народонаселението.
цитирай
13. bojo12345 - Както е тръгнало....
16.07.2012 18:04
Току виж , българският избирател да бъде вписан в Гинес за проявената търпимост
към политическата мафия!!!
цитирай
14. chara - gocho52 Аз се чудя какво още трябва да се случи, че тоя народ да излезе на улицата?
16.07.2012 18:07
???
цитирай
15. chara - bojo12345 О, мястото ни там е запазено, струва ми се!
16.07.2012 18:08
:)
цитирай
16. rumen221 - РУШВЕТА, КАТО ФОРМА НА ПРАВОСЪДИЕ...
16.07.2012 18:55
ЗАЩО РАЗБОЙНИЦИТЕ НИ СА ПО УЛИЦИТЕ…

- ЗАЩОТО ПОЛИЦАИТЕ, ПРОКУРОРИТЕ И СЪДИЙТЕ СА КУПЕНИ…!?!?!?

Защото Зам.-министър Деница Петкова обясни, че и в сегашното законодателство има възможности, с които да се наложи мярка за неотклонение на лица, които са обвиняеми по даден процес.
1. В досъдебната фаза искане за задържане под стража може да направи Прокурорът;
(ЗАЩО ЛИ НЕ ГО ПРАВИ…?);
2. В съдебната фаза – съответния Съдия – първа, въззивна или касационна инстанция.
(ЗАЩО ЛИ НЕ ГО ПРАВЯТ…?);
3. След произнасяне на съда, АКО СЪДИЯТА „ЗАБРАВИ” ДА ПОСТАНОВИ ЗАДЪРЖАНЕ – в момента, в който на съдебно заседание ПРАКУРОРА узнае за осъдителна присъда - лишаване от свобода (ТУК НЕ СА НЕОБХОДИМИ НИКАКВИ ПИСАНИ МОТИВИ…!!!, може незабавно да поискат задържане под стража от съдията.
(ЗАЩО ЛИ ДРУЖНО НЕ ГО ПРАВЯТ…?);

НО…, ЗА ДА НЕ СТАНЕ „ГРЕШКА” И „НАШ” РАЗБОЙНИК ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА…

- ВКС не постановявя задържането на разбойниците, защото там решенията не се взимат публично, а на ТАЙНО съвещание!?!?!

- А ЗАЩО ЛИ В ПРАВОВА ДЪРЖАВА СЪД ЩЕ ЗАСЕДАВА… ТАЙНО, В НЕЛЕГАЛНОСТ… ЛИ…

- ЗАЩОТО В СЪЩНОСТ БЪЛГАРИЯ Е ПОД РАЗБОЙНИЧЕСКО РОБСТВО…
цитирай
17. bven - Моите уважения към всеки, изнасящ истината наяве!
16.07.2012 18:58
но дали във всяка страна, независимо от политическата и икономическата й стабилност, на върха не са тайните мафиоти-кукловоди?
България си е България, но другите кои са?
Благодаря , chara, за хубавия текст. Така поне научаваме как ни вижда някой отвън.
цитирай
18. evrazol - Гражданите трябва да излязат на барикадите. И едновременно с това масивно да подкрепят и насърчават демократичните политици, каквито за щастие има и в правите
16.07.2012 20:11
Ама този човек ни бърка със Сирия. Какви барикади, какви граждани, какви демократични политици. Нима очаква политиците на Бойко да организират вътрешен бунт????

Барикадата е безсмислена, ако има противник само от едната страна, а от другата не стои никой. И тези, на барикадата, трябва да имат кауза, стратегия, лидери, и капацитет за промяна. Кое от тези неща е в наличност? Нима Рот прокламира революция. И чии го крепят демократичните политици в правителството, което се предполага, че ще застане на другата страна на барикадата?

Юрген Рот, или е чел "Йохан" на Смирненски и нещо се е въодушевил, или е чел избраното съчинение на Станишев - "Защото сме социалисти"

Нашите барикади са си вътре в нас. До обяд стреляме от едната страна срещу корупцията и мафията, а след обяд попълваме техните редици от другата страна в замяна на спестена глоба, лекарско внимание, вземане на изпит, или друга дребна привилегиика. Та за това имаме не барикади, а Барекада, като израз на търпимост и толерантност.

Пиесата Робин Худ с Борисов в главната роля си е просто пиеса нищо че певци песни за него пеят. На смачкания българин хем му се ще, хем му се не вЕрва, че може нещо да се промени, но той в същност няма никаква нужда от общовалидни правила. Той има нужда да клечи в храстите и да отстрелва лалугери с които храни чувството си за справедливост, но се втриса прад всяка хиена, от страх за придобивките си и от дребнава алчност.

Кога най-после ще стане ясно на свестните хора, че първо трябва да се открият един друг, после да си помогнат сами, че едва след това да търсят /а не да мечтаят/ справедливост и законност за "всички".

Но ... млъкни сърце. Утъпканите пътища извеждат на мегдана, където кмета води хорото. Барикадите и Барекадите са едни от тях.
цитирай
19. анонимен - ha ha ha
16.07.2012 21:34
ha ha ha
цитирай
20. liliyanaandreeva - България е пигмейче в сравнение с ...
16.07.2012 22:39
България е пигмейче в сравнение с бандитите от страната на Юрген Рот!
цитирай
21. chara - liliyanaandreeva Ю. Рот е писал и за бандитите в Германия. Книгата е със заглавие
16.07.2012 23:44
" Mafialand Deutschland" (2009).

Последната дискусия, която инициира в блога си е около въпроса: "Смятате ли, че Германия е правова държава".
цитирай
22. анонимен - Отношения
17.07.2012 03:44

-"Както ти се отнасяш към света,
така и света се отнася към теб.
- И как трябва да се отнасям към света?
- Както той се отнася към теб
- Но той се отнася... към мен...,хм... така, както аз към него"
цитирай
23. karaiany - Чара, винаги съм мислил, че всеки ...
17.07.2012 05:20
Чара , винаги съм мислил , че всеки народ има управата , която заслужава.
И всичко се свежда до пробуждането на отделните индивиди , които да дадат тон на нацията.А това е дълъг процес и такива като теб заслужават поздрави за смелостта и упоритостта в това дело !
Да си жива и здрава! Аз съм убеден , че ти си от редките индивидуалности , които светят и дават надежда , че не всичко е загинало ! Поздрави ! :)
цитирай
24. valentor - Хи-хи. хи Как само се замъгляват ...
17.07.2012 07:30
Хи-хи.хи
Как само се замъгляват нещицата и общественото внимание се отвлича в неправилна насока.Създадените модели са безплодни =ялови.
Било имало "Политици", "политики"... която приемала ...дрън дрън.
Къде ги видяхте тез политици бе другарЕ ?
http://valentor.blog.bg/
цитирай
25. chara - evrazol Евгени, бравос!
17.07.2012 07:32
Така изглеждат нещата за нас, които сме вътре в тресавището.
А Юрген Рот колкото и да следи случващото се тук - си остава отвън.
Абсурдът е недостижим за ума!

цитирай
26. hristo27 - За какви успехи в борбата с коруп...
17.07.2012 07:33
За какви успехи в борбата с корупцията може да се говори, след като няма вкаран на "топло" знаков главатар от наркобизнеса? Или някой мастит лихвар, почернил толкова хорица? Или някой, който толкова много е спестявал, че ако беше работил 350 години, по-малко пари и имоти щеше да има. Нямам предвид само "пъпката". Списъкът е дълъг, но така е, властта през тези 22 години се прави на ощипана ученичка по този проблем.
цитирай
27. chara - hristo27 Сега трябва внимателно да слушаш реакциите на доклада на ЕК и ще видиш, че
17.07.2012 07:39
все едно живеем в различни реалности.
Б. Велчев беше казал преди месеци, че в борбата с корупцията - няма успехи.
Ако слушаш Цветанов - всичко е прекрасно, успех след успеха!
Б.Б. - ще го видим този път какъв виц ще произведе!

В немско езичните сайтове коментарите за България са унищожителни.
цитирай
28. breeze - Вярвах на Борисов
17.07.2012 09:46
А той излезе фокусник.
цитирай
29. kundalini - Атанас Чобанов, Асен Йорданов
18.07.2012 00:15
От Майки са раждани!

Но гадното се подразбира - Б.Борисов е удобният човек за братята европейци.
Избират по-малкото зло - за себе си, а нас ---на кой му пука за някакви славяни, които не знаят какво искат:(
И са прави!





цитирай
30. mileidi46 - Az neznam s kakvo misli tozi narod. . ...
18.07.2012 03:33
Az neznam s kakvo misli tozi narod...
Izbrali sme si,,DON KORLEONE" za ministur..i si skubqt kosite ,4e ne uni6tojaval korupziqta...ABE,XORA..osvestete se..Kakvo si mislite,4e 6te se promeni..Ot KOI??
Ochakvate Boiko da vi se pokloni i da vi se izvini...i da vi razdade ot sram ..,,po nekoi lev"
I da go napravi...vsi4ki 6te mu prostqt,za6toto sme ,,dobrodushen" narod..i pak 6te produljavame da gledame s nadejda kum budeshteto..
Nie sme basi nenormalnata naziq..
цитирай
31. kostadin - Следващ мониторингов доклад ще има ...
18.07.2012 16:31
Следващ мониторингов доклад ще има за другото правителство.Бойко трябва да си отиде .Лошото е ,че няма кой да заеме с достойнство и честност мястото на Герб и Боко
цитирай
32. logo - Браво Чара!!! Не знаех че имаш такава дарба за журналист!
15.08.2012 00:07
Не съм срещал това интервю никъде, а считам, че повечето (Интернет) медии ги следя... Какво ли означава? Цензура, умора, апатия, некадърност, глупост ...
Много лошо ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424147
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031