Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.07.2012 11:22 - ДЪРЖАВАТА ОЦЕНИ ТАЛАНТА С ЦЕНАТА НА ЧАША КАФЕ
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 17359 Коментари: 35 Гласове:
85


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  Скъпи на триците, евтини на брашното. Тази народна мъдрост отразява отношението на държавата към талантливите български деца. Онези деца, чиито способности и постижения в областта на науката, спорта или изкуствата трайно надвишават постиженията на връстниците им. Онези деца, чиито успехи в международни и национални състезания греят с блясъка на благороден метал и карат държави далеч по-развити от нас да споменават името на България с респект. Онези деца, сред които министрите обичат да се снимат, чиито ръце протоколно стискат пред камерите на медиите и после светкавично забравят. Онези деца - шанс на нацията за просперитет в свят, фокусиран в  добавена стойност, високи технологии, иновации и знание, нашето богатство, перспектива и възможност.  Онези деца, за чиито дарби държавата осигурява закрила на цената на чаша кафе.

     От 01.01.2012 г са в сила промени в Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Съгласно предписанията на документа, министерствата на образованието, културата, спорта и земеделието, заедно с кметовете на общини ежегодно предлагат на министерски съвет деца под 18 години, сред индивидуално класираните от първо до трето място на международни, национални и регионални  олимпиади и състезания, които да бъдат включени в програмата за еднократна финансова помощ или стипендии. Размерът на еднократната помощ, отпускана за подпомагане на обучението в курсове по изкуства, наука и спорт, участие в пленери и възстановителни лагери, международни конкурси, състезания и олимпиади е в размер на 195 лева на дете за година. Тази сума е малко повече от средната цена за пластмасова чашка кафе от уличен автомат дневно – 0.53 лева. Годишната стипендия, която държавата отпуска за деца с изявени дарби е фиксирана на 135 лева на месец и не е обвързана с размера на минималната работна заплата. Преизчислена през популярната тонизираща напитка, сумата гарантира ежедневна чаша кафе в луксозно заведение в центъра на столицата на стойност 4.50 лв. и евтина индулгенция за пренебрегнатото бъдеще. 

     В национален мащаб мерките на правителството за подкрепа на таланти бележат тенденция към драстично намаляване на количеството деца, попадащи в обхвата им. През 2010 г стипендии и еднократни помощи са получени от 1 495 деца на обща стойност 1 716 795 лева. През 2011 г децата са с 46% по-малко и наброяват 1020. Няма достъпна публична информация за размера на средствата, отпуснати за тях. През настоящата 2012 г, броят деца, които ще получат закрила вече е със 76% по-малко в сравнение с 2010 г и обхваща едва 848 ученици. Сумата за мерки за закрила, предвидена в бюджета, е в размер на 1 290 720 лева, т.е. редукцията на средствата в сравнение с 2010 г е 33%.

     Лятото на 2011 г финансовият министър Симеон Дянков в еретично откровение призна, че България заделя около 4% от БВП (при 1.5% средно за ЕС) за сигурност т.е. за МВР, ДАНС, БОРКОР и прочие абревиатури, и заяви, че с Бюджет 2012 ще пренасочи суми към образование, наука и култура, съобразявайки се с европейската тенденция. Светкавичната намеса на министъра на вътрешните работи и заместник министър-председател Цветан Цветанов върна нещата в света на реалното българско случване, където за “глезотии” като наука, образование, култура, а също и за поощряване на деца с изявени дарби, Гражданите за Европейско Развитие на България (ГЕРБ) традиционно заделят средства, изпращащи страната сред държавите от африканския континент. Онези, които се чудят много или малко са 1 290 720 лева, предвидени за талантливи деца (за 2012 г), е добре да знаят, че тази сума е едва 6.5% от заделената в Бюджет 2012 за специални разузнавателни средства (19 716 100 лв) и  0.001% от сумата за сигурност (999 000 000 лв).

     По данни на пресцентъра на министерство на образованието, младежта и науката  национална програма „С грижа за всеки ученик” чрез модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученически олимпиади”  финансира дейности, свързани с подготовката на ученици за участие в национални и международни олимпиади. За учебната 2009/2010 г в модула са включени 8 477 ученици, за което са  изплатени хонорари в размер на 741 996 лв. През учебната 2010/2011 г учениците са 9 120, а хонорарите – 795 000 лв. За 2011/2012 г е заложен план за работа с 8 169 ученика и сума от 640 442 лв за хонорари на преподавателите. Т.е. за допълнителни занимания с учениците, подготвящи ги за участия в регионални, национални и международни състезания, държавата “бонусира” учителите с колосалните между 0.24 лв (2009-2011 г) и 0.21 лв (за учебната 2011/2012 г) на ученик на ден. Тези екстравагантни суми съперничат единствено с онези 0.50 лв, на колкото е оценено нощното дежурство на лекарите в държавните болници.

     Мантрите  “пари няма”, “Европа така иска”, както и заклинанията за “бюджетна дисциплина” и “финансова стабилност” вече не са извинения, с които правителството като съвременен Пилат ритуално публично да снема от себе си отговорността за настоящето. Най-малко защото Европа така не иска и инвестира огромен финансов ресурс в наука, образование и иновации. И защото, всъщност, пари в държавата има, само дето не са за образование, а за друго.

     Когато през 2010 г правителството заделя скромните 741 996 лв за преподаватели, ангажирани с подготовката на ученици за участие в национални и международни състезания и 1 716 795 лв за закрила на деца с изявени дарби, същата година то прави национално доплащане на производителите на тютюн в размер на 116 млн.лв. Средствата, инвестирани от държавата в производство на тютюн, са 47 пъти повече от определените за деца-таланти и учителите им, взети заедно. През настоящата година на тютюнопроизводителите вече са изплатени 73 млн.лв. Надарените деца и преподавателите им заедно ще получат близо 38 пъти по-малко от производителите на тютюн. И без да го признава е очевидно, че децата с изявени дарби също като образованието са водещ неприоритет на правителството, за разлика от примитивното производство на селскостопанска култура, чиято употреба води до зависимост и влияе негативно на показателите за здравословното състояние  на нацията.

     Ако талантливите деца на България бяха във фокуса на държавните приоритети,  щяха да се радват на финансиране, съизмеримо с това на “елитните” ни спортисти, за които през 2011 г при заложени 25 млн.лв, правителството похарчи 32 млн.лв, а тази година им задели 26 млн.лв, надявайки се на 4-5 медала от Олимпиадата в Лондон (интервю на С. Нейков 2010 г пред в. Стандарт). Най-добрите от тях, съгласно Инструкция на Министерство на физическото възпитание и спорта, могат да се готвят за състезания, разчитайки на суми от 75 лв до 120 лв на ден и тренировъчни лагери в страната и чужбина. Премиите, изплащани от държавата на състезателите за класиране на призови места варират от 2 000 лв до 35 000 лв, а за медал от Лондон обещаният бонус е в размер на 500 000 лв. Шанс за кариера в елита, по мнение на експерти, имат не повече от 500 спортисти. Годишно в международни средношколски олимпиади по природни науки  участват около 50 ученици. За разлика от спортистите, националните ученически отбори нямат участие, което може да се окачестви като провал като онзи на зимната олимпиада във Ванкувър (2010 г), на която България изпрати 19 спортисти, които не спечелиха нито един медал и чиято подготовка струваше на държавата 4 млн.лв (по данни от разследване на в. Капитал). Същото количество (19) състезатели - ученици, участвали в Осмата международна олимпиада по математика и физика в Казахстан (2012 г), донесе на страната  17 медала – 4 златни, 9 сребърни и 4 бронзови. Спечелените медали на международни ученически олимпиади по природни науки от българските отбори през 2011 г са 30 (4 златни, 13 сребърни и 13 бронзови), през 2010 г – 23 (6 златни, 4 сребърни и 13 бронзови). Тези отличия не са придружени от никакви финансови премии, а публичните средства, инвестирани в подготовката на отборите , са в пъти по-скромни от отделяните за “елитен” спорт. Вероятно и заради това България ревностно и с амбиция продава спортистите си, а талантите подарява на света с леката ръка на лежерна престъпна безотговорност без да си дава сметка за брилянтните умове, които нехайно разпилява.

     Българското правителство не е информирано или пренебрегва оценката на експерти, според която сумите, инвестирани в деца с изявени дарби, се връщат между 50  и 500 пъти, благодарение на откритията, които те правят. Приносът на талантите за икономиката се изчислява на 6% до 10% от БВП. Българската държава обаче не знае дори приблизително колко са децата с изявени дарби (броя на включените в мерките за закрила и участващите в състезания, олимпиади и конкурси далеч не изчерпват кръга от таланти), но знае точно колко са производителите на тютюн (30 132) и какъв е броя на картотекираните спортисти (65 020). САЩ, държава 312 млн. население успя да преброи и да води отчет за надарените си деца, които са 3 млн. (съгласно Доклад на Съвета на директорите на програмите за надарени деца в САЩ и Националната асоциация на надарените деца на САЩ “State of the States in Gifted Education. National Policy and Practice Data” 2008–2009). Франция, държава с 65.8 млн население, също съобщава в публични източници за 400 хил. надарени деца (2007 г) . България е с население по-малко от Парижката агломерация (11.8 млн), но няма данни за богатството, с което разполага. За разлика от министерските чиновници, частни фондации водят прецизни отчети за българските таланти, които подпомагат, следят успехите им от ученическата скамейка и пътя им в света на науката, който все по-често ги  води извън границите на страната, в която “калинки” с фалшиви дипломи разпределят милиарди, “сладури” без висше образование надзирават сложни инженерни инфраструктури, а  нискочели администратори рецензират проекти на професори. В този контекст на арогантна безотговорност, омайните приказки на политици за иновации, високи технологии и икономика на знанието са нищо повече от поредната доза възторжен популизъм и загряващо упражнение по лицемерно говорене. Днешните български талантливи деца са онези, без които мечтата на президента Плевнелиев за “София хай тех парк” ще остане безжизнен скелет от тухли и хоросан, високите технологии ще са на светлинни години отдалечени от нас, а иновации може и да се правят от българи, но не “в” и не “за” България – държавата, оценила таланта им с цената на чаша кафе.

 
Светла Василева


-----------------------

      И едно сравнение като тема за размисъл. През януари тази година, по информация на агенция САНА в околностите на Дамаск (Сирия) е проведен заключителен етап от националните олимпиади по математика, химия и физика за десетокласници, в които са участвали общо 322 ученици. Първите трима във всяка една от дисциплините са премирани освен с паметни медали и с парични награди както следва: за първо място 150 000 сирийски фунта (около 1 875 евро), за второ място 125 000 сирийски фунта (около 1 562 евро), за трето място 100 000 сирийски фунта (около 1 250 евро). Сирия е държава, в която в момента се водят военни действия. А България …






Гласувай:
85



1. sparotok - !
04.07.2012 11:46
Тъжни факти Светле, наистина тъжни...искам само да уточня нещо. Много често ние казваме - държавата взема, държавата не дава...Мисля, че това не е правилно. Държавата сме аз, ти, нашите роднини, познати и милиони други сънародници.

Тези, които от безразличие, неспособност, или поради друга причина (???)провеждат пагубна за България политика не са държавата.

Безотговорните действия унищожаващи бъдещето ни се вършат от малка група хора, не държавата, едно правителство не е държавата, министъра на финансиите не е държавата (макар той да си мисли, че България му е бащиния)...

Човек не може да се бори с държавата, но може да поиска отговорност от едно малко човече, което облечено с временна власт върши безобразия.

Поздрави!
цитирай
2. chara - sparotok Пресцентърът на МОМН разсеяно замълча и не даде никакъв отговор на следните въпроси:
04.07.2012 12:01

1. На какъв етап е посоченият в Програмата на МОМН за 2009-2013 г. (Мярка 19.1) нов подход за ранно диагностиране и откриване на даровити деца.
2. Ще бъдем ли свидетели на структуриране на държавен фонд "Таланти" (наименование мое), както е предвидено в Мярка 19.2 на същата програма с фиксиран срок 2012 г.
3. Какво предстои да се направи още в посока подкрепа на талантливите деца на България.
цитирай
3. yotovava - Поначало не трябва да си правим илюзии,
04.07.2012 12:02
че някой го е еня за талантите ни, с изключение на родители и някои самоотвержени активисти.
И това е преднамерена държавна политика, да не се лъжем.
цитирай
4. mt46 - У нас
04.07.2012 12:08
културата е подменена с чалгарията...
цитирай
5. chara - yotovava Ние не се лъжем. Опитват се нас да ни лъжат с измислени истории за
04.07.2012 12:10
"Хай тех" и прочие фантасмагории. Няма как да се случат без хора. Без умни и талантливи хора. Хай тех и иновации с шуробаджанаци и партиини другари - не става.
цитирай
6. chara - mt46 У нас много неща са подменени.
04.07.2012 12:11
Даже Ерзаца е на път да го признаят за Ценност.
цитирай
7. gocho52 - Парният влак пъпли по баира...
04.07.2012 12:29
Нуждае се от силна пАра.
ГЕЕЕЕРППП!!!...
Свирка.
цитирай
8. chara - gocho52 Така е.
04.07.2012 12:51
Ама докато енергията отива в свирката, "умните" държави с лекота привличат талантите ни.
цитирай
9. bojo12345 - Съвсем случайно научих ....
04.07.2012 13:21
В момента в Пловдив по училищата се развалят кабинетите по трудово убочение.
Стругове ,фрези и други мешини - за скраб. Тия днешните диванета мислят ли изобщо за подрастващото поколение?
Какво да чакаме от такъв Пожарникар ( премиер) - може да реже лентички ,но пожара на Витоша не може още да загаси.Той за това за което е учил не се заема да реши. Ти чакай да помисли и направи нещо за талантливите и даровити деца!
цитирай
10. hristo27 - Примерът със Сирия не е нито случ...
04.07.2012 13:27
Примерът със Сирия не е нито случаен, нито единствен. Макар, че в България война не се е водила 68 години / с изключение на ежедневните войни по пътищата /, пак сме изоставали от държави, на територията на които съществуват военни конфликти. С други думи понякога сме по-зле дори и пушка да не е пукнала.
Като пример в тази връзка се сещам, как една година внесохме пшеница от бивша Югославия, която малко преди това беше понесла ударите на натовските бомбардировки.
цитирай
11. chara - bojo12345 Аз от Пожарникаря и неговата команда нищо не очаквам!
04.07.2012 13:33
Неприятното е, че ще става все по-зле, май.
цитирай
12. chara - hristo27 Да, примерът със Сирия наистина не е случаен! Никак даже!
04.07.2012 13:35
:)
цитирай
13. ka4ak - То,за това ми хрумват,такива мисли!:(
04.07.2012 13:47
http://ka4ak.blog.bg/politika/2012/02/06/eretichna-li-e-ideiata-nashata-mladej-da-se-tretirat-kato-sp.896883
Иначе,не се ли насърчи нашия бизнес,да инвестира в децата,ще продължаваме да отбелязваме,че и компа е "наше"дело!!!
Заложено е от предците ни и е в нашите гени,така че,да сме здрави...:)))
цитирай
14. arty - led lights
04.07.2012 13:58
http://www.ledswitchover.co.uk
цитирай
15. chara - Ех, Владо! Ти пък ...
04.07.2012 14:02
Тук май не искат да проумеят, че със спорт, елитен, и тютюн иновации, открития, растеж на икономиката и прочие екстравагантни за управляващата команда неща, няма как да се получат.
цитирай
16. kostadin - Че малко пари ли са това Дайте ги на ...
04.07.2012 14:56
Че малко пари ли са това Дайте ги на Дянков той ще ги вложи някъде и след време...ще станете милионери.
А що се касае до Сирия колцина знаят ,че там неграмотни и необразовани почти няма ,че стоките от първа необходимост се дотират и предлагат на сирииците на цени по ниски от себестойността им ,че горивата са на безубно ниски цени ,които също се дотират от държавата .Аз лично вярвам ,че САЩ твърдо са решени да премахнат тези диспропорции...Дали ще успеят?
цитирай
17. анонимен - Хай Тек Парк
04.07.2012 16:06
Оставете го Плевнелиев, просто парите от Бизнес Парк София са изпрани, изгладени и прибрани и сега ще правим Хай Тек Парк София. После ...... Парк София и т.н. Семпличко малко откъм наименования, ама по-лесно да се помнят... :)
цитирай
18. alexdb - нормално
04.07.2012 16:11
Какво друго може да се очаква от държава, която от сума години се управлява от неграмотници, като този последния вече си е черешка на тортата. Виж ако тия хлапета ритат топка, вместо да ходят на училище щяха да бъдат с по-добри шансове. Все някое можеше да бъде картотекирано в Тигрите от Бистрица и току-виж му отпуснали стипендия или евентуално в митницата биха го назначили :). Тук кадърните и талантливите хич не се ценят и дори за държавата и управлението са си огромен проблем. Та за туй всеки, показал някакъв талант, рано или късно бива прогонен оттук.
цитирай
19. chara - alexdb "всеки, показал някакъв талант, рано или късно бива прогонен оттук"
04.07.2012 16:34
та в този ред на мисли съвета: "тичай, мама, след топката" си е съвсем в реда на нещата в нашия свят
цитирай
20. анонимен - Шара, Те са на път да закрият/пардон ...
04.07.2012 16:51
Шара, Те са на път да закрият/пардон да затрият/ БАН ти си ревнала за дечицата!Виж милиард и нещо за "нашата милиция дет ни пази"е друга работа!
цитирай
21. chara - А, не! Няма да го закриват БАН. Ей на, днес премиера е представил акад. Додунеков -
04.07.2012 17:01
новият председател на БАН в МС и е заръчал на Дянков да го поизпрати, че да "стоплели" отношенията!
Чудеса!
"...да провеждаме месечни срещи с него. Всяко министерство да се допитва до БАН по всичките си програмни проекти, да получава информация от БАН, а пък това, което може да е спорно или да донесе допълнително капацитет, те са отворени, така че да им се възлага и да се прави" - това е новата повеля!
цитирай
22. анонимен - новият председател на БАН в МС и е ...
04.07.2012 17:12
chara написа:
новият председател на БАН в МС и е заръчал на Дянков да го поизпрати, че да "стоплели" отношенията!
Чудеса!
"...да провеждаме месечни срещи с него. Всяко министерство да се допитва до БАН по всичките си програмни проекти, да получава информация от БАН, а пък това, което може да е спорно или да донесе допълнително капацитет, те са отворени, така че да им се възлага и да се прави" - това е новата повеля!

То това е както едно време в казармата!"Всяка заповед е предпоследна!"То и Тиквата Рапонов работи на този принцип!Сутрин каже едно,на обяд друго, авечерта различно и от двете.
цитирай
23. rakurs - Даровити деца сега,
04.07.2012 18:52
а като пораснат непокорни роби,за какво са ни?Само ядове.Докато спорта гъделичка честолюбието,а и не иска оставки.
цитирай
24. lisa19 - ....
04.07.2012 19:00
Таланта трябва да се поощрява, да му се обръща внимание, за да се развива. При наличието на талант, но с бедни родители, то той няма да има прогрес. Който успее и оцелее в надпреварата, както виждаме наяве, ни взимат мозъчния тръст. А и на повечето очите гледат навън. Както чувам да се говори "Тук, в България няма надежда за развитие." Няма, защото се спекулира със знанията.
цитирай
25. chara - rakurs Мдам ...
04.07.2012 19:25
Така е .
Трудно е с непокорните, умните, непослушните, дето не искат сляпо да вЕрват и да козируват.
цитирай
26. tera - Няма как в държава, където култура е смятана за "снобарщина",
04.07.2012 21:37
да се поощряват и талантливите деца в тази област.

Народът масово изпростя, няма нито интереси, нито поощрява децата си в тази насока. Имам предвид като цяло, добре че поне има изключения!

Имам достатъчно наблюдения как се "харчат" постовете за култура и изкуство тук, при все че са без пари. Ами не се харчат! На хората това им е скучно! Предпочитат клюки и долнопробни псевдоеротични писания.

Ами ако трябва и пари да дават за изкуство и култура? Абсурд някакъв!

Естествено, че не визирам всички блогъри или целокупната българска публика. Но се набюдава отлив от културни мероприятия, който не се обяснява само и единствено с липса на финанси. Просто хората не се интересуват, това е положението!

И тези, които се интересуват и са възпитали децата си по този начин са малцинство. Как тогава да се преборят за по-вискоки квоти!
Този духовен упадък засега не е толкова видим, защото е още жива "старата гвардия" ценители на изкуството. Ако се направи снимка от балкона на зала България" ще се види преобладаващият процент на белокосите ценители. Въпреки, че част дамите на възраст се боядисват. Същата е ситуацията в Операта или Оперетата.
Не знам докъде ще я докараме с тази липса на духовност!

Примерно като пътувам частно в чужбина, без да имам друга организация, най-често ме питат хората: "Къде ядохте?" А не ме питат: "Какво видяхте?"
Моите познати са все уж интелигентни хора, висшисти, ама пак първата им дума е за манджата!? :) Нали ме виждат, че съм жива и здрава, значи не съм умряла от глад... Което ми е странно, защото последната ми грижа, когато пътувам, е яденето. Ни си нося консерви за из път, ни сандвичи... Навсякъде се продава храна и може човек спокойно да се нахрани. Но явно това е нещото, което най-много вълнува хората.

Та какво очакваш по този казус - това си е народопсихология в действие или по-скоро в бездействие...



цитирай
27. blackpredator - Е какъв по-голям бонус
04.07.2012 22:02
от това, да се снимат с Боко Чавес?
цитирай
28. анонимен - Много ми хареса статията -
04.07.2012 22:06
хареса ми и това, че не застава на крайни позиции, а оставя цифрите да говорят. Просто цифри, които описват съвсем конкретно ситуацията. Винаги съм се чудила как изобщо има толкова много отлични резултати от международни олимпиади за българските деца, при положение, че от десетилетия в образователната система цари хаос.
цитирай
29. rummi - чудесен материал!
04.07.2012 22:11
от една страна, цяло чудо е, че държавата е признала наличието на талант - това може и да е малка стъпка за човека, но огромна за институциите :-))).

повече коментари не ми се правят...
цитирай
30. kometapg - Много добър постинг! За съжаление ...
04.07.2012 22:25
Много добър постинг! За съжаление тъжна истина! Кога ли нашите държавници ще проумеят, че инвестициите в образованието и науката се възвръщат след време многократно!
цитирай
31. mamas - Поздравления!
04.07.2012 22:53
За жалост, не четат тези, в чиято власт е да променят нещата в положителна посока...
цитирай
32. osi4kata - Светле,
04.07.2012 23:02
талантът предполага и активна мозъчна дейност, която е в разрез с добре планираното зомбиране.

Поздрави.
цитирай
33. анонимен - Т-ц, т-ц и пак т-ц. Допускате, нещо ...
05.07.2012 06:29
Т-ц, т-ц и пак т-ц.

Допускате, нещо което отдавна не допускам, че държавата се "грижи" за развитието извън интересите на властимащите !?

http://www.youtube.com/watch?v=yEeB5Di61ns

http://www.youtube.com/watch?v=wIfYyHyXv5c

http://www.youtube.com/watch?v=ezTIYd5UFRY

Безнадеждна ситуация, кризата ми се види закономерна, да поизправи кривото мислене :-).

http://www.youtube.com/watch?v=5RDMdc5r5z8


П.П. Сирийците имат нещо друго в културата си което при българите е изчезнало. И в най-забитото градче, например на границата с Турция, златарите са в центъра. Независимо от беднотията и полу-пустинята. Българите не са в час за парите, толкова колкото сирийците ;-))).

Затова България толкова лесно бе превзета от бюрократите на ЕС. И сега през инфлацията на еврото, ви ошмулват спестяванията и в юро!!!

Мерете си го в хартийки колкото щете, сирийците предпочитат злато.
цитирай
34. kostadin - Оставете го Плевнелиев, просто ...
06.07.2012 10:30
анонимен написа:
Оставете го Плевнелиев, просто парите от Бизнес Парк София са изпрани, изгладени и прибрани и сега ще правим Хай Тек Парк София. После ...... Парк София и т.н. Семпличко малко откъм наименования, ама по-лесно да се помнят... :)

Каквито и да е паркове се правят от хора които имат в главите си купища иновационни идей.Те се възпитават ,а у нас вече няма подходяща образователна система.Това е да приберем още някой милион от абдалите данъкоплатци
цитирай
35. apostapostoloff - Държавата НЕ Е ДЛЪЖНА да
09.07.2012 17:37
оценява някакви таланти. Тя има съвсем друга функция.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424992
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031