Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.02.2012 12:28 - БЪЛГАРСКИЯТ ОКСИМОРОНЕН СВЯТ
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 38560 Коментари: 102 Гласове:
107


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Невъзможното, нереалното, привидно невъобразимото, онова на границата на абсурда, че и оттатък нея – съществува. Не само като стилистична фигура в литературата, съчетала несъчетаеми противоположни понятия, а като случване.
     Войната е мир, свободата – робство, невежеството – сила, писа Джордж Оруел в средата на миналия век. Овидий в “Метаморфози” обяви, че богатството го прави беден. Гьотевият Фауст видя “неочевидното очевидно”. Умберто Еко откри “новаторските традиции” и “народната олигархия”, Александър Фет “радостта от страданието”, а Михаил Жванецки “разорения бедняк”.  Някои от “невъзможностите” изглеждат странни - “оригинално копие”, “публична самота”, “ослепителна тъмнина”, “студена топлина”, “силна слабост”, “широко затворени очи”, други придобиха смисъл с течение на времето – “бързай бавно”, “правдива лъжа”, “обществена тайна”, “жив умрял”, “чист боклук”, “безкраен миг” и т.н.
     Съвременността роди своите съчетания на привидно несъчетаемото като “демократични бомби”, “хуманитарна интервенция”, “изгоден кредит”, “честен политик”, “морал в политиката”, “безалтернативен избор”. Нещо повече. Литературните стилистични фигури напуснаха рамката на своето обитание и се настаниха в света на реалното случване. Като феномени тук и сега. Оксиморонният свят съществува и другото му име е България . 

КОРУПЦИЯ ИМА, КОРУМПИРАНИ – НЕ

     Корупцията сякаш е оня неизменно присъстващ рефрен със статут на евъргрийн, под чийто звуци тече живота на обществото през последните 22 години. Афери от първите години на прехода - “Атия”, “Албанската сделка”, “Бартекс”, “Сапио”,  покровителства на контрабандни канали по време на югоембаргото (засечени 400 крупни сделки) са като утайка на дъното на  дълбоките сейфове на прокуратура и следствие, заключени с кода на омертата. Споменът за тях е избледнял и затиснат от нови и нови скандали, стигащи до висшите етажи на властта, впечатляващи с мащабност, арогантност и безнаказаност.
   Касовата приватизация, извършена като задкулисна сделка, протекла под формата на преговори с потенциален купувач (едва 20.52% от 5256 сделки за периода 1993 – 2009 г са сключени през борсата или след търг), оставя неопровергано усещане за тайни договорки и незащитен обществен интерес, черпещо аргументи от публикувана в медиите информация за реализирани приходи от новите собственици на компании като Кремиковци,  БТК , БГА “Балкан”, ЕРП.
    Заменките на гори от държавния горски фонд и селскостопански земи на принципа “кон за кокошка”,  извършвани тихомълком на “тъмно”, публично легендирани ако не като изгодни, то поне като равностойни, надминаха и най-смелите прогнози за злоупотреби. По експертна оценка на Световната банка  санкцията за страната заради заменки само на гори може да достигне 1.5 млрд. евро.
     Злоупотребите със средства от еврофондовете станаха причина  за безпрецедентно  спиране на финансирането от ЕС, загуба на 220 млн. евро и отнемане акредитацията на две разплащателни агенции. Десетките лицензионни, регистрационни, разрешителни, съгласувателни, удостоверителни и прочие режими, както и обществените поръчки (с констатирани нарушения в 60% от тях), издигнаха корупцията до ранг на държавна политика, перманентно генерирайки условия за прекрачване нормите на  закона в името на успеха или на оцеляването.
    Лобирането за частни интереси, материализирано в поправки на съществуващи или създаване на нови закони с цел облагодетелстване на едно или друго лице или група, бележи нови и нови върхове. Нотариалната дейност, лова, разпореждането със земеделски земи, с горите, концесиите, публично-частното партньорство, рекламата на тютюневи изделия и прочие – за последните две години са регистрирани общо 87 “сиви” и две “черни” законодателни инициативи, обслужващи разпознаваем частен интерес. “Перла” в короната на лобизма са случаите с лицензите на пивоварна “Леденика” (по-известен като казуса Мишо Бирата) и на “Лукойл-Нефтохим”, не само заради участието в тях на действащ премиер, министри и шеф на Агенция митници, разтворили политически чадър над рекламиращи се като “законопослушни” неслучайни фигури от бизнеса, а и заради арогантната безхаберност, с която бе нокаутирано правомерното поведение на граждани и длъжностни лица и липсата на санкции за “покровителите”. Последното даде допълнителен стимул (в навечерието на местните и президентски избори)   на ширещата се политическа корупция, търгуваща обичайно с избирателен вот и депутатски места  да се развихри в неподозирани размери, преминавайки от “пазаруване” на гласоподаватели към цели местни партийни структури, от отделни депутати, към цели парламентарни групи, понеже “корупцията не е проблем, а решение”, както разсеяно “призна” в официален документ не кой да е, а областния управител на София област – висш чиновник, назначен от правителството на ГЕРБ.
     Паралелно с мащабните афери,  вирусът на корупцията проникна и порази почти всички сфери и нива на обществото. Практиката на “втория начин” за решаване на проблеми или съкращаване на времето за постигане на желан резултат, позната от тоталитаризма, възкръсна в нов нюанс при демокрацията. Максимата, че всичко може да се купи, ако не с пари, то с много пари, “оживя” в несанкционирано безлимитно пазаруване – от изпити, дипломи за завършена образователна степен, място в детски заведения, свидетелства за правоспособност, болнични листове, диагнози,  лекари (маскирано като “избор на екип”), решения на ТЕЛК комисии, през мълчанието на всякакъв род инспектори – данъчни, контролиращи строителството, храните, условията на труд, хигиената и пр., “затваряне очите” на пътни полицаи, митничари, до ангажираността на общински съветници, депутати, министри, дори съдии и прокурори за решаване или нерешаване на конкретен казус. Цялата тази вакханлия - на фона на омайна Ода на Безнаказаността, понеже (доказано) вероятността да бъдеш санкциониран за даване или получаване на подкуп в България е по-малка от тази да пострадаш в катастрофа.
  “Свенливите” лица на корупцията се появяват в публичното пространство с намеци и недомлъвки ту като “мистър десет процента”, ту като фамозни оправдания за необяснимо богатство от типа “пестене от закуски”, “натрупан сто годишен трудов стаж”, консултантски договори, като “невинно” отсъствие от парламентарен дебат заради обещана безплатна модна технологична джаджа, присъствие на яхта в компанията  на лица със спорна репутация или дарение на МВР под формата на горива, автомобили, дори цели сгради.
     Колкото повече, толкова повече, както би казал Мечо Пух.
   Колкото повече забележки в мониторинговите доклади на ЕК по отношение на корупцията и организираната престъпност, толкова повече структури за борба с тях - МВР, ДАНС, БОРКОР, ГД БОП, специализиран съд и прокуратура, Комисия “Коларов” (бивша “Кушлев”), комисия за конфликт на интереси към НС, инспекторат към МС, както и към всяко министерство, агенция, областна управа,  телефони и електронни страници за подаване на сигнали, специализирани обучения, заседания, конференции, семинари и прочие и прочие. Всички те  като знаме, развявано пред света за демонстрация на  “политическата воля” за битка, но с формата на смокинов лист,    прикриващ срамната тайна за безсилието и невъзможността (а защо не и нежеланието) за разсичане на гордиевия възел от зависимости, обвързаности и тайни договорки.
    Колкото повече институции и “воля”, толкова повече (обратно на здравия разум) корупция и усещане на присъствието й (изследване на Транспаренси интернешънъл от 2011 г). Колкото повече средства, отделени в бюджета за сигурност – МВР е първенец, а прокуратурата в топ три по финансова и кадрова обезпеченост (по данни на Борис Велчев), толкова резултатът от работата на тези структури - спорен и невидим. Агресивен и шумен в публични операции с шармантни имена, квалификации и “присъди”, произнасяни в есклузивни ТВ интервюта и подозрително свенлив в съдебната фаза. Представените пред обществото като емблематични лица на корупцията – Стефан Софиянски, Ахмед Доган, Асен Друмев, Мариус Цаков са оправдани, делото срещу В. Георгиев (Батко) е върнато на прокуратурата, тези срещу Марио Николов, Христо Ковачки, Мария Мургина, Вальо Топлото, Красьо Черния още не са приключили, а за Държавния резерв едва е започнало. Подозренията за конфликт на интереси и екстремно забогатяване на  Андрей Иванов, Лъчезар Иванов, Цветан Цветанов, историята с Мишо Бирата, обръчите от фирми, списъците с коли забранени за проверка от КАТ, “безкористните” дарения на МВР и прочие най-вероятно ще останат като градски легенди в държава, в която има корупция, но не и корумпирани.  

 БОГАТИТЕ БЕДНИ и БЕДНИТЕ БОГАТИ

  Ако думи като “магистрали”, “инфраструктура”, “фискална дисциплина”, “макроикономическа стабилност” са ежедневно присъстващи  в публичното политическо говорене през последните  години, то има  такива, които не се споменават. Никога. Все едно феномена, който обозначават не съществува.  Думата “бедност” е може би най-отбягваната от управляващите, заедно с тези за “безработица” и “заетост”. България от години носи етикета “най-бедна държава в ЕС”. Бедна държава, но някак без бедни и бедност, отбелязала Годината на бедността (2010 г) със Седмица, продължила ни повече ни по-малко от четири дни (27 – 30.09.2010).
   Според  92% от българите бедността в страната е широко разпространена (Евробарометър 2010),  България е на първо място в ЕС по брой на хората (41%) в тежко финансово състояние и на трето (след Латвия и Румъния) по брой (21%) застрашени от бедност. Линията на бедност е  два пъти по-ниска в сравнение с останалите новоприсъединени страни и над десет пъти под тази на старите страни членки, което я прави особено жестока поради факта, че цените на основни стоки и услуги са почти изравнени със средноевропейските. У нас около 500 000 човека живеят със суми под тази линия, а за други 300 000 месечният доход е едва 136 лева, което ги доближава до нивата на абсолютна бедност на Черния континент (2 USD на ден). Макар и с половин уста вече се говори за “наследствена бедност”, а  “работещи бедни”  съвсем не е само термин от учебниците по социални науки – 7% от имащите постоянна работа българи са от категорията “бедни”, а броят на онези, чиито доходи са спаднали рязко, въпреки че са продължили да работят, е шест пъти по-голям от останалите без работа.
     Неглижирайки наличието на екстремна бедност и стряскаща нищета, управляващите поеха ангажимент чрез  Националната програма за развитие (за периода 2011 - 2015 г) и Конвергентната програма (2011 – 2014 г)  до 2013 г да няма индексация на пенсиите, както и увеличение на компенсацията на заетите лица. И вероятно, за да дадат пореден аргумент за съществуването на оксиморонния  свят, скоростно увеличиха възрастта за пенсиониране при наличие на над 20% безработни младежи.
   Въпреки, че заместник министър на труда обеща през 2011 г правителството да приеме национална стратегия за преодоляване на бедността – такава до днес,  година и половина преди края на мандата на ГЕРБ, не е факт. И това едва ли е изненадващо на фона на заключение на Световната банка, че с действията си управляващите вместо да намалят ефектите от кризата, са ги засилили, принуждавайки по този начин населението да прибегне до рискови стратегии за оцеляване (самолечение,  отказ от закупуване на  лекарства), което не попречи  на премиера на най-бедната страна в ЕС, от трибуната на ООН (на 23.09.2010 г) да огласи готовност да изнася по света ноу хау за справяне с бедността.
     Ако външен наблюдател се заеме да изчисли размера търговска площ на построените и новоизграждащи се молове на глава от населението, количеството регистрирани луксозни автомобили, броя абонати на мобилните оператори, нищо чудно да реши, че бедните българи са богати. Тук истински богатите обаче привидно често са бедни, срещу имената им в НАП няма внесен нито лев данък, богатството им се появява изненадващо от нищото, понякога без да имат регистриран дори ден трудов стаж, в страната, в която според премиера се живее добре, макар да е най-тъжното място на света. По прищевките на оксиморонния свят  бедното богатство и богатата бедност са еднакво възможни. 

ПЪРВЕНЕЦЪТ АУТСАЙДЕР

     Абонирани за дъното на таблиците във всевъзможни класации на международни организации, ние българите получихме образ на първенец аутсайдер. Първи по последни места или последни по първи. В нашия случай няма особено значение, тъй като и тогава, когато се окажем начело, показателят по който водим рядко е повод за гордост.  
     България е първа по брой изоставени деца в институции (над 1 500 годишно),  раждания от майки под 18 г (между 4 000 и 4 500 годишно), демографски срив, мозъчна и сърдечна смъртност, обща смъртност (14.2 на 1 000 при 9.7 средно за ЕС), болни от кучешка тения (50% от всички регистрирани заболели в ЕС),  ниво на младежка безработица, брой напуснали страната специалисти.
     Усещането за корупция (Транспаренси интернешънъл) е повсеместно и ни отрежда челно място сред страните от ЕС, а аргументът “склонност към самобичуване” като опит за обяснение на катастрофиралите антикорупционни лозунги, с които управляващите дойдоха на власт е неубедителен пред броя на подадените сигнали за корупция (2009 г – 9 325; 2010 г – 16 353).
   Ако изброените първи места не са особено впечатляващи,  класациите, в които сме последни, са значително повече  - по размер на минимална работна заплата,  производителност на труда (Доклад на Комисията по конкурентноспособност),    кредитиране на малки и средни предприятия (Евростат), донори на органи (информация на директора на ИА по трансплантации), ползване на противогрипни ваксини, качествено лечение на болни от диабет, качество на здравните услуги, както и по износ на иновативни стоки,  управление на отпадъците,  продажба на музика в Европа (рейтинг на IFPI), конкурентноспособност на висшето образование, качество на живот и човешко развитие, а по “индекс на развитието” (Отворено общество) делим последните места с Румъния.
     Дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна не променя същността на факта, доколкото по-голяма половина не съществува. Гледано през очилата на относителността  ние сме първи по неусвоени средства от фондовете на ЕС и последни по усвоени (според KPMG) , в челото по зависими медии и  последни по свобода на словото (по данни на Репортери без граница), първи по енергоемкост и последни по енергийна ефективност, първи по брой спортуващи по-рядко от веднъж месечно и последни по масов спорт (Евробарометър).
     Въпреки стряскащото положение на първенец аутсайдер, в нашия оксиморонен  свят липсват масови протести, каквито има в катастрофирала Гърция, където стотици българи работят като “слуги” на фалиралите гърци или като тези в съседна Румъния, с която сме абонирани за дъното на класациите. Тук няма бунт на площадите, няма искания за по-добър живот,  за ограничаване на корупцията, наркоманията  или срещу безработицата. Немислимото за други народи – мизерия, нищета, безперспективност, унижения от чиновници, арогантност на политици за нас българите сякаш е придобило статут на модус вивенди. Омаята на безвремието е упоила обществото, потънало в хипнотичен сън, провокиран от безкрайно нищослучване, ежедневно нагнетявани страхове, повтаряне на мантрата  “търпение” и мъгляви обещания за по-добро Утре. Утре, което никога не идва, понеже подминава аномалии като оксиморонните светове, излъчващи стряскаща прокоба на гробищни паркове. 

СЛУЧАЙНИТЕ ПОЛИТИЦИ - ТЪЖНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ВЕСЕЛБИ

   Влакът на българската демокрация, препълнен с ентусиазъм, оптимизъм и надежди, след 22 години пътуване е изоставил част от вагоните на глухи коловози и пъпли по инерция, загубил блясък и скорост. Неподвластно на времето и умората е останало единствено желанието и порива на хиляди хора да се сдобият със запазено място в лимитирания брой купета на властта. Особено в онези с надпис ВИП.       Откровени смешници, опасни фокусници, харизматични спекуланти, имиджови мутри, самонадеяни лумпени,  клоуни лаици и управленски алхимици – случайни хора на неслучайни места,  понякога без ценз, често без харизма, зле изразяващи мислите си – всякакви се качваха и слизаха пред смаяните погледи на избирателите, плащащи престоя и пътуването им без да имат яснота за критериите, по които един или друг кандидат за слава става  министър, шеф на агенция, главен секретар или дори депутат.  Парадоксално, но даже след 22 години преход ако за получаването на непрестижно място на младши експерт в администрацията е необходимо задължително явяване на три изпита (биография, тест, интервю), то  за ВИП постове в управлението на държавата е достатъчна нечия препоръка, среща на кръстовище, в училищен двор или обаждане по телефона. Селектирания чрез тази изумително сложна процедура “политически елит” води титанични битки с климатици, откри несъществуващи държави, нови езици, възторжено прокопа стотици метри подземни тунели в търсене на Нещо (така и не се разбра какво), призова ни да не купуваме, да не плащаме данъци и да нахраним журналистите. Ние станахме свидетели на унизителната безпомощност на С. Ганев пред ООН, фиаското на Р. Желева, “дипломатичният език” на Д. Стоянов в европарламента, депутатстването на В. Иванов – Лучано,  “лудориите” на “Мистър 10 процента”, и “Мистър гаф”, аероскандалите на В. Сидеров, откровението на Н. Неев за държавата, експертността на Калина Илиева и Г. Харизанов, историите със седесарските шутове (Г. Марков) и онези с  “Куйович, Муйович  …” (Р.Петков), фамозните обяснения за скъпо платени консултации (А. Доган, Цв. Цветанов, Л. Иванов) и прочие и прочие. 
  С времето абсурдите, които ни “забавляваха”се разраснаха неуправляемо. Препускайки пред очите ни по стълбата на властта,  политиците ставаха все по-безпогрешни, все по-безнаказани, все по-алчни, все по-отдалечени, все по-арогантни. Тези колоси на глинени крака, резултат на случайност или добре отиграна ПР- стратегия, прекрачиха границата на приличието, самозабравено съветвайки ни да си сменим чипа, провъзгласявайки ни за лош “матер`ял”, “шибан народ”, прасета, квичащи в кочината и кучета, които е добре да се държат на къс повод. Всяко едно от тези “послания” в свят, различен от оксиморонния, щеше да  предизвика реакция на масов протест срещу грубия непремерен език, арогантното високомерие и потъпканото достойнство . Тук обаче  подобни изказвания  ако не  развеселяват,  добавят единствено още тъга към и без това най-тъжното място на планетата.
     След 22-годишно препускане от една илюзия към друга, България днес е най-бедна в ЕС, но някак без бедни и бедност, с впечатляваща по размери корупция, но без корумпирани, страна с увеличаващи се километри магистрали и намаляващ брой хора, които да ги ползват, с внушителна по размери застроена търговска площ на глава от населението и отсъстващ индустриален и производствен профил, с безброй медии, но без медийна свобода, със стотици партии, но с компрометирано доверие в партийната система; държава, в която инвестициите в бетон са повече и по-важни отколкото инвестирането в човека; свят, в който обещаваното Утре вече е живяно, а Настоящето е метаморфирало несвършващо Минало. Оксиморон в света на реалното случване.
 

Светла Василева





Гласувай:
109



1. kostas - Ще се наложи да прибегнем до следващия оксиморон...
23.02.2012 12:38
Бой ,докато се изкривят от смях. Защото твърдят ,че са прави..Поздрави.Ник
цитирай
2. chara - kostas Не ми е хрумвало ...
23.02.2012 12:44
Ама сигурно защото съм миролюбиво настроена!
:)
цитирай
3. divna8 - Нещо "комично", което ...
23.02.2012 13:03
Нещо "комично", което чух /или прочетох?!/ тези дни: без допълнителни бонуси как ще имат стимул да работят добросъвестно в Държавната администрация, Митницата и т.н.?!
Изумена съм! И ние, хората от народа, искаме бонуси: иначе отказваме да си плащаме данъците, сметките и т.н.
Така и така не плащат редовно мизерните заплати - недобросъвестните работодатели, които са закриляни от корумпираните правителства...
Трагично е всичко, което казваш тук, Чара!
А на гърците им дават защото "бебето" плаче...
цитирай
4. boristodorov56 - Причината за всички беди и нещастия на народа са българските интернационалсоциалцървулпрогресисти наречени за по-ясно - комун.онанисти!
23.02.2012 13:07
България беше убита - виновни - няма!

Да гласуваме отново дружно и безотговорно за комун. онанистите и дериватите им ГЕРБ, НДСВ, РЗС, ДПС, Ешехерия Куни - за да я доубием докрай!
цитирай
5. mt46 - Поздрав
23.02.2012 13:09
за точния и безкомпромисен анализ, Светла!... Оксиморони и абсурди у нас има отдавна. Но по-абсурдно и геноцидно правителство-грабителство от това не помня. При Костов - на втората година имаше оставки на министри. При следващите правителства имаше индексация на доходите на всеки 6 месеца... Сега има само воля за власт - но не и за промени...
цитирай
6. chara - divna8 по повод "бонусите" моята логика е следната: когато някой отива да става шеф
23.02.2012 13:11
(пренебрегвам факта, че става без ясни критерии, без конкурс и програма какво ще прави на поста, който ще заеме), та когато някой тава шеф, той става ДОБРОВОЛНО и трябва предварително да е наясно с какво се захваща - размера на отговорността, заплатата, бонусите (имам предвид бензин и телефон за сметка на данъкоплатците).
Така че аргумента "ама аз много работя пък ми плащат малко" за мен е елементарен. Може и да свърши работа пред феновете на ГЕРБ. На мен ми е тъжно да ги слушам.

В същото време познавам хора с по три висши образования - медицина, богословие и туризъм и знам, че те нямат никакъв шанс да станат зам. министри на здравеопазването. Дори нямат шанс за работа в България.
Така че ...
цитирай
7. chara - Борисе, ама то остана ли нещо за доубиване?!!
23.02.2012 13:12
Като гледам, май - не?
цитирай
8. chara - mt46 Това, което ти наричаш "воля", аз бих нарекла "Апетит".
23.02.2012 13:14
:)
цитирай
9. анонимен - Този път ме озадачи много
23.02.2012 13:18
В написаното горе дали нарочно или несъзнателно,Светле ти не споменаваш нито едно червено оцапано име!А цялата помия започна да ни залива тъкмо от техните среди и свърталища!Жална му майка на българина!Чакат го още по-големи безобразия и мъчения граничещи с геноцид!
цитирай
10. chara - до анонимен 9. Върнете се пак на текста в последната част за политическите веселби
23.02.2012 13:20
и го прочетете бавно.
Отговорът е там.
цитирай
11. yotovava - Два милиона обслужващ персонал. Толкова трябвало да остане населението в Българя.
23.02.2012 13:20
Това навремето ми звучеше, като фантастика, но с всяка изминала година става все по-ясно, че това е нашето бъдеще.
Независимо по чий план.

Валя
цитирай
12. boristodorov56 - И все пак кой е виновен? Иван Костов, Ахмед Доган, Волен Сидеров, Яни Янев? Или двайсетте поименно споменати пионки?
23.02.2012 13:25
При цялото ми уважение към авторката за умението и да представи определен проблем в светлината, в която пожелае - отново с прискърбие установявам, че според нея виновни са всички - т.е. никой!
Още една крачка зад видимия фон, както го прави с правешкия социал.феодал Вальо Нафтаджията и ще ни обясни защо, как и от кого бе съсипан българският народ и бъдещето му.
цитирай
13. boristodorov56 - Има, Светла - има!
23.02.2012 13:28
chara написа:

Борисе, ама то остана ли нещо за доубиване?!!
Като гледам, май - не?



Реалния живот на децата ми, на близките ми, роднините, приятелите, познатите, съгражданите, сънародниците ми.

цитирай
14. chara - yotovava Много зловещо звучи!
23.02.2012 13:31
:(
цитирай
15. haralanov - Страхотен текст!
23.02.2012 13:40
Дано повечко хора го прочетат!
Поздрави!
Същият текст е качен и в сайта kafene.net
цитирай
16. chara - Дано Минчо!
23.02.2012 13:44
И дано го разберат!
Искрено се надявам!
:)
цитирай
17. dedenze - Това е тежко, национално заболяване!
23.02.2012 13:44
Ето къде се крият част от причините:
http://dedenze.blog.bg/lifestyle/2012/02/21/ludi-li-sme-i-kolko.905950
цитирай
18. gocho52 - Милосърдната Мутра плаща весело с народни пари...
23.02.2012 13:47
Блажени са управниците!...
Защото техни са портите Адови.
цитирай
19. bigbro - Привет, Светла!
23.02.2012 14:05
Споделям това което си писала и преди и сега. Хубаво е че има и такива люде. Къде е изхода обаче? Колкото и да не им се вярва на хората той е в партиите. Защото с призиви за гражданско общество не става. Трябва партийна организация за да се смени дадена власт. Нека българите се огледат и помислят реално, кой какво все пак е свършил през годините, а не приказки " ша въ управя"
цитирай
20. chara - gocho52 А като свършат парите?..
23.02.2012 14:08
Тогава какво?
цитирай
21. chara - bigbro А не! Няма да стане! Тук денят за размисъл, по правилата на оксиморонния свят
23.02.2012 14:10
е не деня преди изборите, а деня след тях!
Съответно и резултата го знаем!
:)
цитирай
22. gocho52 - Брашнян чувал, Чара...
23.02.2012 14:18
Няма свършване.
Бира се пие...
цитирай
23. stoineff - bigbro
23.02.2012 14:59
" Къде е изхода ..." Аз си задавам същия въпрос. Отговора ми обаче не е като твоя.

Всички факти, които Светла е поставила в статията си стават под нашето безучастно наблюдение:

" Въпреки стряскащото положение на първенец аутсайдер, в нашия оксиморонен свят липсват масови протести, каквито има в катастрофирала Гърция, където стотици българи работят като “слуги”..."

Освен работещи и грамотни управляващи имаме нужда и от силно гражданско общество, което е коректив на власта. Корупция ще има докато я има поговорката: "Не е луд тоя дето яде баницата" - още по - лошо докато поговорката е стил на мислене и живот на цял един народ (вкл. управляващите го кратуни, като представителна извадка от него)
цитирай
24. ka4ak - Светле,нали за това прибягнах,до гения на Дякона и призовах държавния служител собственоръчно да пишат и клетвата му в молбата за постъпване на работа!
23.02.2012 15:10
Все пак нали трябва да стъпим на нещо!!! Базата,Основата,Моралът е ясен!!!

какво не трябва да правим,защото е гибелно за България и за Нас самите:
1.ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПЕТНЯТ ИМЕТО НА ОТЕЧЕСТВОТО НИ
2.ЗА ТЕЗИ, КОИТО СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ НЕПРОСВЕТЕНОСТТА НА НАРОДА НИ И ГО ГРАБЯТ, УЖ БИЛИ ПО-УМНИ И УЧЕНИ, А ВСЪЩНОСТ ЛУКАВИ И ХИТРИ
3.ЗА ТЕЗИ, КОИТО НАСАЖДАТ ОМРАЗА МЕЖДУ ХОРАТА ЖИВЕЕЩИ В НАШЕТО МИЛО ОТЕЧЕСТВО, БИЛО НА ЕТНИЧЕСКА ИЛИ ВЕРСКА ОСНОВА, С ЦЕЛ ДОКАТО СЕ ИЗБИВАТЕ ПО-МЕЖДУ СИ, ТЕ ДА ТРУПАТ БОГАТСТВА
4.ЗА ТЕЗИ, КОИТО ОБЕЩАВАТ МНОГО, САМО И САМО ДА ГИ ИЗБЕРЕТЕ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ, А ПОСЛЕ СЕ ОТМЕТНАТ ОТ ДУМИТЕ СИ, КАТО КАЖАТ, ЧЕ ВРЕМЕНАТА БИЛИ ТРУДНИ И ТЕ ВИДИТЕ ЛИ НЕ ПРЕДПОЛАГАЛИ ЧЕ ТАКОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО
5.ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПОД БУЛОТО НА РОДОЛЮБИЕТО, ГРАДЯТ ЗАКОНИ, А САМИТЕ ТЕ НЕ ГИ СПАЗВАТ ИЛИ ПЪК ГИ ИЗПОЛЗВАТ С ЦЕЛ СВОЕТО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ
1.а.ЗА ТАКИВА ЗЛОУПОТРЕБЯВАЩИ С НАРОДНИ ПАРИ
Можеме само да ги спазваме и надграждаме
"Като е тъй вам, вам надлежи да се покажете достойни, верни и неустрашими във всяко отношение."
защото
“За отечеството работим, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправиме и все да си вървим наедно, ако ще бъдем хора!”
и да не забравяме че,
ОТЕЧЕСТВОТО НИ НЯМА ДА ПРИПИШЕ ЗАСЛУГИТЕ ВИ ДРУГИ МУ, НИТО ПЪК ЩЕ ПОЗВОЛИ ДА ПОТЪНАТ В ЗАБВЕНИЕ.
Толкова е просто и за това гениално!!!:)))
"И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – ВРЕМЕТО Е В НАС И НИЕ СМЕ ВЪВ ВРЕМЕТО, ТО НАС ОБРЪЩА И НИЕ НЕГО ОБРЪЩАМЕ."

Миналото може само да ни научи,как да имаме и бъдеще!:)))
цитирай
25. kykowsky - Много червена помия! Без да се ...
23.02.2012 15:28
Много червена помия!
Без да се спомене нито едно име в материала от действителните престъпници!!!
И като гледам колко блогери с уж дясно мислене аплодират това оневиняване на комунягите - си обяснявам защо няма десни партии у нас и в парламента.

Така, така - ръкопляскайте на тази индулгенция за червените престъпници!
цитирай
26. hristo27 - Светла, чета с интерес публикац...
23.02.2012 15:32
Светла, чета с интерес публикациите ти и компетентното ти мнение по проблемите на управлението на държавата.
Моля те, коментирай, как така шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова и шефката на НЗОК Нели Нешева и Гергана Павлова , заместник-министър на здравеопазването бяха освободени във връзка с раздаваните бонуси,а подуправителят на касата доц. Марияна Василева, която е взела 15 158 лева, за нея нито дума повече. Както и за приблизително един милион и 220 хиляди лева раздадени под формата на бонуси в НОИ през изтеклата година /сумите по раздадените бонуси се били получавали като процент от събирани административни такси и други приходи / , а същевременно около 280 милиона лева е недостига на НОИ в края на миналата година от събиране на вноски.
цитирай
27. ploudinperper - др. Василева в обичайната си све...
23.02.2012 16:01
др. Василева в обичайната си светлина.
цитирай
28. chara - kykowsky Написах 6 страници текст. Пламен Асенов написа цяла книга за оксиморонните светове.
23.02.2012 16:08
Ако не ви допада написаното, съберете аргументите си, огледайте оксимороните и напишете 12 страници. Или 22! За колкото ви стигнат силите!

"Оцветяването" на оксиморона не променя същността му. Уви!
цитирай
29. chara - hristo27 Аз гледам отстрани случващото се. Не съм свързана с изпълнителната власт. Нито
23.02.2012 16:19
с настоящата, нито с предишната, нито с онази преди предишната.

Но и аз мога да попитам нещо или по-скоро да съобщя, понеже то остана в тайна от българите -
от два дни на специализирани руски сайтове тече информация за приключване работите по сглобяване на корпуса на реактора за АЕЦ "Белене", което се извършва в Ижорските заводи.

Това как ще го коментираш? Понеже правителството си мълчи оглушително! И БГ-медиите - също!
цитирай
30. henzelski - Светла,
23.02.2012 16:26
"...и гласът ми ще премине тихо, като през пустиня..."
цитирай
31. chara - henzelski Ай!
23.02.2012 16:28
Ама ...
цитирай
32. bojo12345 - Светле , анализа ти е точен , позволи една добавка....
23.02.2012 16:32
Преди много години един индийски висш духовник каза:

На света има два вида рлигии- І - я представя Бог кото един човек ,Христос или Пророка Мохамед.Едно свръх същество в чиито заповеди е истината.
ІІ- я вид е Будизма който представя Бог като цастица във всяко живо същество,затова и Буда се изобразява с много ръце!
И в двата вида 10 -те божи заповеди са едни и същи!!!
Както има два вида религии има и два вида хора:
Първите са онези на който нищо не им липсва , много имоти , пари , яхти и самолети но неса щастливи -Душевно бедни!!!
Вторите са обикновенни люде лишени от ескстрите на първите но не им пречи да са -Душенво богати!Могат да живеят спокойно и са щастливи!"

Днешните управници са към първата група - без морал , търтеи , чието благосъстояние се дължи на заробването на втората група!
Със сегашното си поведение колкото и да е богата душевноста на българите
положението вече не позволява да живеят поне малко по- спокойно!
За това ,ако искат болшинството да нямерят щастието си в бъдеще е да какстират тези днешни политици / душевно бедни клатимадурковци/!!!
цитирай
33. bigbro - Прощавай Светла, до stoineff
23.02.2012 16:35
Напоследък всички улични протести са неуспешни и бързо заглъхват , защото протестиращите казват "протеста не е политически" и не искат да се обвързват с партии. И според мен там е грешката, една партия дава организация на нещата, нищо, че у нас партия е мръсна дума.
цитирай
34. henzelski - Светле,
23.02.2012 16:40
ти си тук като един същински апостол,"Ама ..." на България не са нужни апостоли, нито пък някога са били...
цитирай
35. анонимен - "Тука има, тука няма".
23.02.2012 16:58
"Корупция има, корумпирани няма" може да е оксиморон, но си е чиста реалност.
Корупция има и това е ясно и на самите "корумпирани", но докато не се докаже по съдебен път със съответните влезли в сила съдебни решения, тя е само едно имагинерно понятие.
Но борбата срещу нея за момента в България е обречена, защото действията, които в нормалните държави се преследват и наказват като корупционни, в България са "законосъобразни и подплатени със съответните законови и нормативни актове, инструкции, вътрешноведомствени правила и пр. и пр.".
Така е във всички области и иерархични нива, но както казва един мой познат от село " Скоро нема да се оправим, щото политиците може и да са прости, ама вече са итри и нема сами да си орежат клонката, на която са седнали и си ручат държавна пара ...". Той измисли нов оксиморон : " Прост хитрец".
Лошото е, че вече 22 години самите ние , "носителите на властта", сме /се/ превърнати /превърнахме/ в трагичен оксиморон - "доволни с отвращение"- субекти.
цитирай
36. анонимен - :P
23.02.2012 17:05
jeno za kvo mi govorics za povece med ili povece .aina koit mi davate.
цитирай
37. hristo27 - с настоящата, нито с предишната, ...
23.02.2012 17:07
chara написа:
с настоящата, нито с предишната, нито с онази преди предишната.

Но и аз мога да попитам нещо или по-скоро да съобщя, понеже то остана в тайна от българите -
от два дни на специализирани руски сайтове тече информация за приключване работите по сглобяване на корпуса на реактора за АЕЦ "Белене", което се извършва в Ижорските заводи.

Това как ще го коментираш? Понеже правителството си мълчи оглушително! И БГ-медиите - също!


Моят коментар?
Ами, същата "прозрачност" като за бонусите на институциите, за които те попитах.
цитирай
38. chavdar01 - МНОГО ТЪЖНА КАРТИНКА.
23.02.2012 18:35
ТОЛКОВА ИСТИНИ НАКУП НАПРАВО СЪСИПВАТ!
ЖАЛКОТО Е ЧЕ НИКОЙ ОТ ТОЗИ ТАКА САМОНАРЕКЪЛ СЕ ЕЛИТ,НЯМА ДА ВЗЕМЕ ПОД ВНИМАНИЕ ТЕЗИ ИСТИНИ И ДА СЕ ОПИТА ДА ПРОМЕНИ НЕЩО В ПОЛЗА РОДУ!
цитирай
39. sparotok - !
23.02.2012 18:36
Светле, управия има, но лошото е това, че точно такива политици като днешните са удобни на определени влиятелни хора...и те си ги пазят ревностно.

Когато поляците въведоха лустрацията, западните медии ги изкараха едва ли не нацисти. Същата бе реакцията на демократичната преса :)) след като в Унгария Виктор Урбан реши да отстрани бившите агенти на старата власт от важни постове...

Изпитвам дълбоко уважение към икономиста М. Юнус. Той има една хубава мисъл - Бедността не е нещо естествено, тя се бива създавана изкуствено, за да служи на определени финансови интереси.

Нужно ни е едно съвсем ново и различно поколение от политици, хора, които да направят така, че интересите на България да съвпадат и с интересите на тези, които управляват света.
цитирай
40. veneti - +++
23.02.2012 18:49

Тъй на " многото" е верен спътник "няма".
Тишината гонят я въпроси.

цитирай
41. chara - bojo12345 А я си представи, че им харесва?
23.02.2012 19:12
Да си живеят така, несвободно, но пък безангажиментно?
Защото и това е възможно нали?
Ние си пишем тук разни работи, ама колко сме?
цитирай
42. chara - "...на България не са нужни апостоли, нито пък някога са били... "
23.02.2012 19:14
Ех, Краси!
:(
цитирай
43. chara - andreshko "Прост хитрец" - това май вече сме го живяли, нали?
23.02.2012 19:15
:)
цитирай
44. chara - chavdar01 "Елита" блогове не чете!
23.02.2012 19:17
Не му е нужно.
Както се видя тия дни и вишУ не му трябва.
И чисто съдебно минало - също.
цитирай
45. chara - sparotok Съгласна съм!
23.02.2012 19:20
Ново поколение политици ... само дето статуквото не иска да допуска нови лица, хора, идеи!
цитирай
46. chavdar01 - СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ КРИТЕРИИ,
23.02.2012 20:01
КОЙТО НЕ Е МАФИОЗ,НЕ СТАВА ЗА ПОЛИТИК!
цитирай
47. анонимен - Поздрави!
23.02.2012 20:27
Чудесно написано! И много тъжни истини. Съмнявам се обаче, че героите на горчивите констатации четат изобщо. Не им остава време, горките, от "добра" работа в полза на народа, пък трябва и да поседнат, да пресметнат бонусите и колко още са им необходими, та да остане и за правнуците. Мисля, че имаме нужда преди всичко от зряло гражданско общество, пред което управляващите да изпитват респект. Страшно ни липсва грижата за общото, националното, солидарността, непримиримостта, достойнството. Почти е на изчезване стремежът към високата култура. На какво учим децата си, какво им показваме у дома и навън? От тези малки неща се гради качеството на живота, качеството на хората. Може би не съзнаваме, че можем да го постигнем, но с повече усилия? Готови ли сме на това?
цитирай
48. chara - до аноним. 47 Страшно ни липсва и толерантност и уважение към другостта!
23.02.2012 20:36
Но като за начало мисля, че можем да започнем с това: пред закона всички сме равни!
цитирай
49. kentoff - Нещо не е наред в тази статия? ...
23.02.2012 21:44
Нещо не е наред в тази статия?

Какво?
цитирай
50. 4aiotgluhar4e - Тъжно, та чак страшно!
23.02.2012 22:04
Преди години си мислех, че емигриращите са авантюристи. Оказа се, че авантюристите сме останали тук.
цитирай
51. jim101 - Докладите за мониторинг на ЕК пряко касаят написаното
23.02.2012 22:12
От тях се вижда,(особено последният) че те не се отнасят за работата на правителството ,а за дивите лебеди ,пчеличките и мухичките на територия на държавата България.Освен това той (последният) не е чак толкова лош.
Евалла на министърката на правосъдието, на другите министри и на Б.Б. !Успокоиха ме с констатациите си,че сме потънали в л--ната,но изобщо не сме нас-ани! както казва
Радой Ралин-1971г.
"...При нас всичко е наред,
при нас всичко е тип-топ.
СЛЕД НАС, П О Т О П!"
цитирай
52. idealist - Оксимороните са интересно изразно средство, да :)
23.02.2012 22:32
Живият труп, бързай бавно, сладка мъка - класически примери за този вид метафора.
Ето и няколко нови и актуални у нас:
Свободните български медии
ГЕРБ се бори с корупцията
Стоичков - доктор хонорис кауза
Язовирни стени без собственици
Бонуси срещу кризата
Скъпи лекарства - здрав премиер!
Народът е като кучетата ми...
Бау, бау, бау!
цитирай
53. injir - Нали знаете защо Бай Ганьо иска да ...
24.02.2012 00:05
Нали знаете защо Бай Ганьо иска да влезе в политиката? Защото в политиката има ,,келепир,,. И какво да очакваме от байганьовците...
цитирай
54. aidasv - Поздрави Светле
24.02.2012 00:12
"... държава, в която инвестициите в бетон са повече и по-важни отколкото инвестирането в човека..."
След всичко което е, в BG , респективно, в ЕU, то хората, които са и граждани на една от най-големите икономически общности, някой от самопровъзгласилите се и самоназначилите се изобщо зачита ли ги за човеци. Част от отговора за най-елементарната инвестиция в две съседни държави членове на EU http://aidasv.blog.bg/drugi/2012/02/07/gr-bg-no-comment.897072 която, в последствие следва да се пренесе, в сферата на знанието и квалификацията.
цитирай
55. galiton - Всяка власт е силна докато има какво ...
24.02.2012 01:19
Всяка власт е силна докато има какво да даде. С онова, което дава, тя държи народа си в подчинение.

Обикновено дава пари. Или, по-точно – ги разпределя. Когато се появи проблем с парите, започва да дава сигурност. А когато фалира и вече няма какво друго да даде, дава права и свободи.

Представителната демокрация се осъществява чрез партиите. Те дават обещания за права и свободи, преди да дойдат на власт, и пари, или сигурност, или бонуси, след като дойдат. Не на всички и не по равно.

Преведено на изключително много прост език,
Партиите си купуват властта на лизинг и я ползват по усмотрение. Плащат възможно най-малко и ползват възможно най-безогледно. Възможното го определяме ние.

Народа и управляващите така са свикнали с маниерите, правилата и способностите си, че каквото и да било развитие, във всяка област, е предсказуемо с огромна степен на достоверност. Ходовете в играта са едни и същи, крайния резултат е предизвестен, и ако някой остава понякога изненадан, това е само онзи, който междувременно се е позамаял от успеха.

На мен властта не ми пречи. Която и да е тя.

На останалите, тук в блога – също. Както и на останалите в държавата. Всички, обаче, се преструват. Измислил си е цял един народ някакви, никъде не описани критерии, съобразно които оценява ли, оценява. Говори и се реди смирено на опашка за онова, което властта раздава: - пари, сигурност и миражи. Уж протестира, а в същност – не. Уж мизерства, а в същност – не. Уж съществува ...

Веднага щом спре да прави това, обществото ще стане ухажвано общество. По същите причини, поради които е уважаван и отделния човек, който не се реди на опашка и не протяга ръка.

Ако искаш да те уважават, не чакай да ти дават. Не призовавай народа, не разчитай на непознати и се опитвай да градиш реалистични представи.

Вероятните възражения по така поставения въпрос са, че човека е стадно животно, че обществото се нуждае от правила и сигурност, че има слаби и в неравностойно положение хора.
Всички, които ще изразят подобни съображения, крият зад тях огромната си неангажираност именно по тези въпроси, които така ентусиазирано дебатират.
цитирай
56. chara - 4aiotgluhar4e Винаги съм смятала, че оставането тук е предизвикателство. Не по-малко от
24.02.2012 07:42
онова, минаващо през Терминал 2 на Летище София.
цитирай
57. chara - jim101 А след юлския доклад какво ли ще кажат?
24.02.2012 07:44
Чудно ми е ...
цитирай
58. germantiger - ...
24.02.2012 08:07
Изключително конкретна (поне за непознавач на темата заменки и прочие), конкретна, което ще рече знаеща и сериозна!

А увода ти е силен, невероятен и се замислих, че се и "сравних" шо от споменатите автори съм чел и какво... не!

изклчютелно на финала от теб: Настоящето е метаморфирало несвършващо Минало
цитирай
59. vahisht - Поздрави за публикацията!
24.02.2012 08:19
Нещо по темата- Няма нищо по страшно от крещяща тишина !
Поздрав с :
http://www.youtube.com/watch?v=BvsX03LOMhI&feature=fvst
Дано повече хора се запознаят с поста Ви!
цитирай
60. apostapostoloff - Най- бедната държава в ЕС е
24.02.2012 08:23
всъщност най- богатата, защото нито един нормален испанец, французин и немец не може дори да мечтае за това, което нормалният българин притежава.

Знам за какво говоря, защото съм израстнал в Германия и когато преди три години отидох да се видя с бившите си немски съученици, установих, че от всичките тези 36 момчета и момичета аз съм най- заможният. Самите те се шашнаха, като разбраха, какво притежавам.

Какво излиза? Излиза, че нашите "политици" не разбират нищо от политика, от демагогия, от пропаганда. Симеончо си беше малоумен, Станишеф нямаше никакъв житейски и управленски опит, Бойко е с интелекта на осмокласник.

Ако тези идиотчета разбираха поне малко от политика, щяха катадневно да изтъкват описаното от мен по- горе.

Щяха освен това да разяснят на българите (включително и на безмозъчните журналисти), че българите получават най- високите заплати в ЕС, тъй като междубанковият курс няма нищо общо с действителността.

Действителността е такава, че 1 лев има покупателната сила на 3 евро. Казано другояче, българите получават ЧИСТО над 2000 евро, а в Испания например хората получават БРУТО под 1000 евро.

Да, ама не... Родиш ли се идиот, умираш си идиот. Не ни остава нищо друго освен да се смеем отстрани на тази некадърници жалки... И да си живеем живота- доста уреден, охолен и спокоен.
цитирай
61. chara - galiton Властта не ви пречи. Добре.
24.02.2012 09:09
Защо го казвате от анонимен ник обаче?
И защо го твърдите от името на една общност?

И още нещо. Ако ви сложат белезници по грешка и също така по грешка ви плеснат няколко шамара, а после, няколко години ви разследват и накрая прекратят всичко поради несъстоятелност на обвинението, властта вероятно отново няма да ви пречи.

Ако наредят проверка на фирмите ви, блокират сметките ви под предлог - разследване на въображаеми измами и после, след години прекратят всичко поради ненамерени доказателства, а вие междувременно фалирате, властта вероятно пак няма да ви пречи.

Примерите, които дадох, са от спечелени дела на българи срещу държавата в ЕСПЧ.
цитирай
62. chara - germantiger Благодаря!
24.02.2012 09:11
Радвам се, да намеря съмишленик!
:)
цитирай
63. chara - vahisht Крещящата тишина ми е любима!
24.02.2012 09:12
Ама напоследък и на управляващите също. По разни темички!
цитирай
64. chara - ka4ak Владо, Владо ама и ти си един Дон Кихот ...
24.02.2012 09:14
Това с държавните служители заслужава награда за Оптимизъм. В случай, че някой учреди такава де!
:)
цитирай
65. men - Отличен пример за оправдаване на виновните! Браво на авторката - чудесна манипулаторка!!
24.02.2012 09:16

Причината, причината - за да я отстраним! Не пише нищо за причината за това заболяване: оксиморон!
Общи приказки,
всеизвестни истини,
личности без значение,
събития мащабно манирулирани!
Това горе-долу е мат'риала, а къде е хепиенда, в който правдата възтържествува и престъпниците са унищожени? Престъпниците - те посочени ли са? Не са - виновно е международното положение и жертвите му у нас!



цитирай
66. ka4ak - Светла,това е единствената свята и чиста личност,която обединява и е идеал за нацията ни!Всеки си го е овесил в кабинета!Нека се потрудят,а ТОЙ ще ги гледа!!!
24.02.2012 09:55
ka4ak написа:
Все пак нали трябва да стъпим на нещо!!! Базата,Основата,Моралът е ясен!!!

какво не трябва да правим,защото е гибелно за България и за Нас самите:
1.ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПЕТНЯТ ИМЕТО НА ОТЕЧЕСТВОТО НИ
2.ЗА ТЕЗИ, КОИТО СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ НЕПРОСВЕТЕНОСТТА НА НАРОДА НИ И ГО ГРАБЯТ, УЖ БИЛИ ПО-УМНИ И УЧЕНИ, А ВСЪЩНОСТ ЛУКАВИ И ХИТРИ
3.ЗА ТЕЗИ, КОИТО НАСАЖДАТ ОМРАЗА МЕЖДУ ХОРАТА ЖИВЕЕЩИ В НАШЕТО МИЛО ОТЕЧЕСТВО, БИЛО НА ЕТНИЧЕСКА ИЛИ ВЕРСКА ОСНОВА, С ЦЕЛ ДОКАТО СЕ ИЗБИВАТЕ ПО-МЕЖДУ СИ, ТЕ ДА ТРУПАТ БОГАТСТВА
4.ЗА ТЕЗИ, КОИТО ОБЕЩАВАТ МНОГО, САМО И САМО ДА ГИ ИЗБЕРЕТЕ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ, А ПОСЛЕ СЕ ОТМЕТНАТ ОТ ДУМИТЕ СИ, КАТО КАЖАТ, ЧЕ ВРЕМЕНАТА БИЛИ ТРУДНИ И ТЕ ВИДИТЕ ЛИ НЕ ПРЕДПОЛАГАЛИ ЧЕ ТАКОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО
5.ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПОД БУЛОТО НА РОДОЛЮБИЕТО, ГРАДЯТ ЗАКОНИ, А САМИТЕ ТЕ НЕ ГИ СПАЗВАТ ИЛИ ПЪК ГИ ИЗПОЛЗВАТ С ЦЕЛ СВОЕТО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ
1.а.ЗА ТАКИВА ЗЛОУПОТРЕБЯВАЩИ С НАРОДНИ ПАРИ
Можеме само да ги спазваме и надграждаме
"Като е тъй вам, вам надлежи да се покажете достойни, верни и неустрашими във всяко отношение."
защото
“За отечеството работим, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправиме и все да си вървим наедно, ако ще бъдем хора!”
и да не забравяме че,
ОТЕЧЕСТВОТО НИ НЯМА ДА ПРИПИШЕ ЗАСЛУГИТЕ ВИ ДРУГИ МУ, НИТО ПЪК ЩЕ ПОЗВОЛИ ДА ПОТЪНАТ В ЗАБВЕНИЕ.
Толкова е просто и за това гениално!!!:)))
"И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – ВРЕМЕТО Е В НАС И НИЕ СМЕ ВЪВ ВРЕМЕТО, ТО НАС ОБРЪЩА И НИЕ НЕГО ОБРЪЩАМЕ."

Миналото може само да ни научи,как да имаме и бъдеще!:)))

В началното училище,преписването,бе основен момент в изучаването ни,а разбирането на написаното,беше гаранция,че дипломата ти не е случайна!!!
Все пак сме работодатели и трябва да знаем,че чрез собственоръчно написаната молба,този държавен служител,знае с какво се захваща!!!:)))
цитирай
67. анонимен - Тони
24.02.2012 10:18
Светла, моите уважения! Много хора виждаме всичко това, което си описала, но не всеки може да го опише по такъв разтърсващ начин. Свалям ти шапка!
цитирай
68. chara - Ох Владо и аз така си мислех, че като напише молба държавния служител ЗНАЕ с какво
24.02.2012 10:25
се захваща.
Обаче реалността веднага ме опровергава. Давам само един пример от последните дни - аргументите на шефката на здравната каса за получените бонуси.
Каквото и да кажа повече - излишно е.
цитирай
69. chara - men Хепиенд-а е запазена марка на американските екшъни и на приказките.
24.02.2012 10:30
Нещо като очакван край.
Реалният живот не е нито черен, нито бял. Пъстър е и в това е очарованието и предизвикателството му.
Ако търсите агресивна лексика, призиви и команди, политическата реалност предлага такива. Не малко. Винаги можете да се присъедините под нечие развято знаме. Пък там, каквото Вожда каже.
цитирай
70. chara - Благодаря Тони!
24.02.2012 10:31
:)
цитирай
71. ka4ak - Светла,разликата беше в това,че тя не е написала,ТАЗИ!!! молба за постъпване,на работа!!!
24.02.2012 10:40
chara написа:
се захваща.
Обаче реалността веднага ме опровергава. Давам само един пример от последните дни - аргументите на шефката на здравната каса за получените бонуси.
Каквото и да кажа повече - излишно е.

Просто нямаше да чуеш и един,аргумент,защото общия призив на правителството,бе ИКОНОМИИ!!!
цитирай
72. анонимен - chara - Хепиенд-а е запазена марка на американските екшъни и на приказките.
24.02.2012 11:25
Верно - затова ти си караш по съветски - истинските виновници са жертвите!
цитирай
73. анонимен - наскоро бяхме осведомени за док...
24.02.2012 11:28
наскоро бяхме осведомени за доклада на г-н Утринна звезда. Да не изпадаме в подробности. Нека оставим детайлите на журналистите и свързаните гилдии, а и в крайна сметка нали всички си носим главите - добре би било и да ги ползваме от време на време.

Казвам го, защото много ме впечатли една фраза с продължение в неговия край.

"...И последно, българите не представляват проблем за осъществяването на нашите интереси, докато са готови да предоставят бъдещето си и управлението на държавата в ръцете на лидери, а не на идеи. Българите търсят лидер, на когото да поверят отговорността за собственият им живот, като го избират по обещанията които им дава. Те никога не си задават въпроса,какви идеи този лидер изповядва и въобще има ли такива? Те не осъзнават, че не им трябват лидери, а учители. Че трябва да търсят не лидери които сляпо да следват, а учители от които да се учат и чрез наученото и осмисленото да променят и ръководят живота си и бъдещето на държавата.

Един от малкото образи, който ги обединява, е на техния, както го наричат – Апостол на Свободата, Васил Левски, но те и него не познават достатъчно. За наше щастие те са съсредоточили вниманието си върху въпроси от рода, кой е виновен за залавянето му и къде е погребан, а не върху идеите и ценностите които е изповядвал и пътя който е извървял. Дори и посланието му – “Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи само от нашите собствени задружни сили.”- не успява да отвори очите им..."

Много точно, на място и добре казано!
цитирай
74. sparotok - кучето си пази кокала
24.02.2012 12:31
chara написа:
Ново поколение политици ... само дето статуквото не иска да допуска нови лица, хора, идеи!


Появата на нови хора и идеи в политиката е неизбежно. Тия, които са се вкопчили за кокала може и да не го осъзнават, но шансовете им намаляват всеки ден. Те може да са покорни слуги на чужди интереси, но нямат качества на държавници, не са в състояние да създадат стабилност.

В един определен момент диригентите на световната политика ще видят, че е в техен интерес да бъдат допуснати съвсем различни хора до управлението. Промени стават понякога бързо...
цитирай
75. vencivaleri1951 - Поздрави за постинга.
24.02.2012 12:36
Ето за какво се дават бонуси и "бордови" през последните две десетилетия:

По предварителни данни на "Статистиката"
-22% от домакинствата мизерстват
-20% безработица
втч 30% младежи до 30г
90% от високите заплати/над 2000лв/ са в бюджетния сектор
Брутния продукт се разпределя както следва:
-Услуги 63%
-производство около 33%
-селско стопанство под4%
ръст1,5% при инфлация-4,5 процента. Тоест ръст за сметка на цените
На практика товазначи, че ние не произвеждаме на практика. А що се отнася до с стопанство вероятно сме уникални. Сигурно и лапландците имат по висок процент в брутния продукт, а ние и храната си не можем вече да произведем макар, че и преди 9ти и преди 10ти селското стопанство е било винаги основно перо от БП. Какво работи най приказливия министър министър на България. Какво работят няколко хиляди чиновници в министерство на земеделието? 63% услуги от БП значи на практика , че си играем "джобен билярд- Местим го от единия в другия джоб" Извинявам се за израза , но по точен не виждам.
цитирай
76. chara - до 72. И къде в текста провидяхте нещо относно "виновност на жертвите"?
24.02.2012 12:45
анонимен написа:
Верно - затова ти си караш по съветски - истинските виновници са жертвите!

цитирай
77. chara - 73. анонимен Да, четох това.
24.02.2012 12:54
Колко други са го прочели обаче ...
цитирай
78. chara - sparotok Дано се случи! Защото тук времето тече бавно.
24.02.2012 12:55
:)
цитирай
79. chara - vencivaleri1951 За онези, които искат да виждат и да използват главите си по предназначение,
24.02.2012 13:02
не само за украса и равновесие, има върху какво да разсъждават.

Аз съм удивена колко бързо забравихме, че сме космическа нация, че поддържахме стотици патенти в чужбина (сега са едва 7!!!), как някак ни се ще да се отървем и от "бремето" на страна, управляваща ядрен процес.

Дългия престой на колене нищо добро не е донесъл. Никому. Поне на мен не ми е известно.
цитирай
80. анонимен - Умиращото куче!
24.02.2012 13:02
Едно наблюдение:

Народът ни,без управленско-бизнесменската престъпна мафия,ми прилича на едно
болно,умиращо куче.То се въргаля в мръсотията,облазено от множество жестоко
впили се в него бълхи и единствения признак за неговото съществуване е спора-
дичното му скимтене.Колкото повече го напущат силите,толкова по-жестоко го
хапят бълхите.Кучето може да е болно,но е много "мъдро".То знае,че когато
предаде богу дух, тогава и бълхите ще ги сполети същото,защото просто няма
да има какво да ръфат.Е,някои от тези бълхи ще си потърсят друго куче,обаче,
не се знае,на какво куче ще попаднат.Защото има и такива,които ръфат.И то яко.
"Обаче,-казва си кучето-защо да се мъча да ръфам,като краят е все едно един."

Уважаеми коментиращи
Крайно време е да спрем да търсим вината в така наречения "управляващ елит".
Да спрем да призоваваме за неговата честност и почтеност,за "чувството" му за
справедливост и тем подобни брътвежи.Няма да ги трогнете а само ще ги разсмеете.Докато не станем всички със "сопата" и не ударим яко,всичко друго е,
както обичаше да казва един мой приятел- "хава гъзъ работа".
Само,че за това се иска "гъз",а не скимтене като умиращо куче по блоговете.

Моите уважения за постинга,Chara.
Успехи!
цитирай
81. vencivaleri1951 - Загиваме като народ Светла и това е истината.
24.02.2012 13:44
chara написа:
не само за украса и равновесие, има върху какво да разсъждават.

Аз съм удивена колко бързо забравихме, че сме космическа нация, че поддържахме стотици патенти в чужбина (сега са едва 7!!!), как някак ни се ще да се отървем и от "бремето" на страна, управляваща ядрен процес.

Дългия престой на колене нищо добро не е донесъл. Никому. Поне на мен не ми е известно.


Вчера си плащам телефоните и нета и ме олслуужи едно много симпатично момче. Докато чаках реда си говори по телефона с някого на английски, а на опашката с някаква дама на френски. Не знам за английския /не мога да съдя/, но френския му беше отличен. Разговорих го после и се оказа , че е завършил преди 2години ФМФто-метероолог, преди това френска гимназия. В БАН съкратили секцията му и сега продава телефони и услуги. Чака да отрасне бебето му малко и ще бяга. Ето продава телефони момчето защото няма подходяща работа за него. Начело на държавата ни стои "конграчулейшън", "водите" ги управлява абсолвент и подсъден за куп неща. Четох, че някъде в поделенията на "водите" богослов пък стои начело. /моли се дали да има или няма дъжд/ "Калинка" полази на практика най голямата кредитна институция у нас какъвто се явява Земезелския фонд. Зарад Желева се червихме...Погледни спикера ни какво представлява...Говоря за тези понеже са на власт в момента, а иначе нямам никакви илюзии, че предишните са били други. Хайде ние взели дали. То вече и живота на децата ни е скършен. Зарад внуците да се опомним.... Народе????
цитирай
82. tomich - Оксиморонният свят, наречен България
24.02.2012 14:24
Поздравления за постинга, Чара!
Направила си много интересен, обективен и верен анализ на управлението на страната за последните 20- тина години. Хареса ми "оксиморонния начин", който си избрала за разкриване на кривиците и абсурдите в управлението. Разнищването в оксиморонен контраст на взаимно изключващи се действия/бездействия на управляващите политици и тоталната им обърканост придава на текста изключителна образност и убедителност за реалното им съществуване. Браво на тебе за смелата гражданска позиция и обективност! Това че не сочиш конкретни имена не омаловажава постинга ни най-малко. Те са многократно споменавани в много постинги и блогове и се знаят добре. Предъвкването им отново в този постинг, струва ми се, би било излишно. То само би отслабило акцента върху анализа на резултатите от техните грешки и недопустими действия/бездействия.
цитирай
83. chara - vencivaleri1951 Оксиморонен свят! Пъдаря стана премиер,
24.02.2012 15:05
а онези с по три висши - безработни или старогледачи нейде из Европа.
цитирай
84. vencivaleri1951 - И не образованието само...
24.02.2012 16:32
chara написа:
а онези с по три висши - безработни или старогледачи нейде из Европа.


Стамболов, Стамболийски, Димитров ако щеш са били хора без академично образование, но хора с кауза. Спорни, грешни може би , но с кауза. Кажи ми каузата на Борисов, на Янето, на Сидеров... Кажи ми каузата на Станишев-той е образован, интелегентен...Тези хора не знаят защо са в политиката, но са там благодарение на нас които свме "хитри" и двадесет години избираме против кого да бъдем. Ние така си гласуваме-вповечето случаи против някого и за поредния Месия. Какво като си образована Светле, какво като знаеш езици. Ти ще напишеш на мен, аз на теб и какво от това. Празна работа е това душа. По добре да се напием или...
цитирай
85. boristanouscheff - Поздравления и от мен за статията, ...
24.02.2012 19:23
Поздравления и от мен за статията, толкова е съответно, че и не преживялият го може да го разбере. Надявам се да са повече тези, които разпространяват печалната истина за абортирания ни "преход". Самият аз имам подобна амбиция, но рядко имам достатъчно възможности да я осъществя. - По зло стечение на обстоятелствата (отнетите ми от социалните служби деца във Франция) занимавам се главно със сайта на правозащитната ми асоциация : http://asso-cedif.e-monsite.com/ - Ето защо, искам да помоля авторката, да ми позволи да публикувам материала й и в моя блог. Така ще може да бъде прочетен от още повече хора, които иначе по друг повод (предимно) се насочват към моите писания.
цитирай
86. galiton - Защо го казвате от анонимен ник о...
24.02.2012 20:56
chara написа:
Защо го казвате от анонимен ник обаче?
И защо го твърдите от името на една общност?

И още нещо. Ако ви сложат белезници по грешка и също така по грешка ви плеснат няколко шамара, а после, няколко години ви разследват и накрая прекратят всичко поради несъстоятелност на обвинението, властта вероятно отново няма да ви пречи.

Ако наредят проверка на фирмите ви, блокират сметките ви под предлог - разследване на въображаеми измами и после, след години прекратят всичко поради ненамерени доказателства, а вие междувременно фалирате, властта вероятно пак няма да ви пречи.

Примерите, които дадох, са от спечелени дела на българи срещу държавата в ЕСПЧ.


Спечелени дела на българи срещу държавата - едно от възможните решения. Не мога да приема, че съм безумно и безволево същество, което няма никаква възможност за противодействие. Нали не смяташ че някога по улиците са бити случайни граждани? Изключенията са пренебрежимо малко. И до сега два пъти ме фалират точно по описания начин. До края на годината ще се случи сигурно пак. Все пак, аз съм първият, който разбира че предстои фалит. Много преди да се задейства машината за фалит. И мога да предприема превенция, ако искам.

И, струва ми се, а не зная дали е случайно, в иначе прекрасно описаната Оксиморония, липсва основният оксиморон - гражданина. Той вездесъщо роптае, оцелява, лъже, кръшка и се гордее със своята хитрост. Най-недостойният претендент за достойнство. Най-нечестният претендиращ за чест. Най-бедният собственик. Най-аполитичният политикан. Най-безкористният завистник. Най, най и ПО. Претендиращият за обединение резединител. Щастливият нещастник, нещастният щастливец...
Само в едно нещо не претендира да е най и по. Отговорността за себе си.

А Качак жестоко се лъже. Всеки български държавен служител ще подпише всичко преди назначението си и нищо след него. НДСВ чете в парламента Приказка за стълбата, ако помниш ...
Време е, след като на всичко се нагледахме, да погледнем и към себе си лично.
цитирай
87. nkf - Виновни има и при това имената им са ...
25.02.2012 14:49
Виновни има и при това имената им са всеизвесни.
цитирай
88. анонимен - вени
26.02.2012 09:28
защо пропускате масовата приватизация-приватиз. фондове и рмд-та,умишлените пожари в горите-2000г.-когато приближени до костов фирми се облагодетелстваха,защото продаваха дървесината като брак-10 пъти по-евтина,без да губи пазарните си качества.а за умишления фалит на банките 96г.,чрез единодушно гласувани зак. от сдс и бсп...и тодор вълчев бе единодушно избран.
цитирай
89. анонимен - ВЕНИ
26.02.2012 09:37
долу партиите,да на монархията!мажоритарно избран парламент,експертно правителство...стига с разни идеологии,нима 10-те божи зап. не са достатъчни.
цитирай
90. ka4ak - 86. galiton А Качак жестоко се лъже...Светла извинявай,пускам отговорът ми от моя пост!
26.02.2012 11:11
34. ka4ak - 29. galiton - Виждам искрения порив, но не споделям Няма нужда да откриваме колелото!Използвал си /уж поглед зад океана/:
25.02 10:22
galiton написа:
Трябва ни силен реализъм, трезва оценка и категоричен личен избор. Без излишна патетика, но с твърда решимост. Пристрастяването към държавната ясла е като всяко друго пристрастяване.

Хипотетично, какво смятате, че ще се случи, ако останем със служебно правителство с ограничени правомощия десет години? Или въобще без правителство? Нима ще изчезнем? Нима ще умрат безпомощни бедните и гладните? Нима няма да се справим сами с битовата престъпност? Ние трябва да се откажем от тях, а не да ги караме да подписват нещо си. Те ще подпишат всичко, но ще останат слуги на чужди интереси и собствения си страх. Т.е. ще останат подли.

"...И последно, българите не представляват проблем за осъществяването на нашите интереси, докато са готови да предоставят бъдещето си и управлението на държавата в ръцете на лидери, а не на идеи. Българите търсят лидер, на когото да поверят отговорността за собственият им живот, като го избират по обещанията които им дава. Те никога не си задават въпроса,какви идеи този лидер изповядва и въобще има ли такива? Те не осъзнават, че не им трябват лидери, а учители. Че трябва да търсят не лидери които сляпо да следват, а учители от които да се учат и чрез наученото и осмисленото да променят и ръководят живота си и бъдещето на държавата.

Един от малкото образи, който ги обединява, е на техния, както го наричат – Апостол на Свободата, Васил Левски, но те и него не познават достатъчно. За наше щастие те са съсредоточили вниманието си върху въпроси от рода, кой е виновен за залавянето му и къде е погребан, а не върху идеите и ценностите които е изповядвал и пътя който е извървял. Дори и посланието му – “Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи само от нашите собствени задружни сили.”- не успява да отвори очите им..."
Като дърт"ГУРУ"/често се обръщат така, към мен/,изходът от параграф 22,е този който предлагам!Вековете са съхранили името НИ,и възстановяването на Отечеството НИ,минава през първата крачка,в правилната посока!:)
цитирай
91. ok3223 - Абе чиче
26.02.2012 19:15
kykowsky написа:
Много червена помия!
Без да се спомене нито едно име в материала от действителните престъпници!!!
И като гледам колко блогери с уж дясно мислене аплодират това оневиняване на комунягите - си обяснявам защо няма десни партии у нас и в парламента.

Така, така - ръкопляскайте на тази индулгенция за червените престъпници!


Докога ще си миете мръсните мутри с комунягите. Знаеш отлично, че в България комунисти никога не е имало. Имаше партия БКП и нейни членове, какъвто и ти си бил, самонарекли се комунисти и болшевики, по подобие на руските, които са били толкова комунисти, колкото и Боко Бански, днешният мин.-председател и супер демократ е бил навремето. И той, и Цеци, и стотиците днешни урадемократи избуяли напоследък,са обикновени двукраки хамелеони,
готови да служат на всяко знаме и власт, стига да са на държвната трапеза с добра заплата.
Какво общо имат с комунизма Боко Тиквата, президента Плевнелиев, ЦЕЦКО Ц., и хилядите бивши членове на БКП, днешни яростни демократи и антикомунисти, членове на ГЕРБ, БСП, ДПС и на стотината новоизлюпени партии, обявили се със задна дата за демократи...
Авторката, г-жа Светла, много подробно е посочила и имена и фактите, и причините довели до днешното плачевно състояние българският народ и България.
Подробно и изчерпателно, като е посочила много от героите на ПРЕХОДА, днешни властелини и милионери.
Всичко е изложено ясно и изчерпателно, на високо ниво и разбираемо и за малко грамотни.
Къде търсиш телета под волове и комунисти, и комунизъм в хора като БОКО, ЦВЪЦКО, ПЛЕВНЕЛИЕВ И ХИЛЯДИТЕ ГЕРБЕРИ И СЕДЕСАРСКИ ПИШМАН ДЕМОКРАТИ.
Светла, голямо мерси за огромния труд, който си положила, да отвориш очите и душите на българският народ, да разкажеш и посочиш истината,неподправената истина, за станалото и ставащото днес в БЪлгария.
Голямо мерси и поклон: Ок
цитирай
92. анонимен - Furchanov
26.02.2012 23:31
Политическата система не допуска във властта да влизат читави хора. Възможността за избор в рамките на тази система е илюзия. На избори се явяват медийно напудрени разбойнически шайки, наричащи себе си партии. Със всяко следващо правителство, корупцията и грабежите нарастват в геометрична прогресия, за да се стигне до днес, когато би трябвало официално да се промени названието Министър-председател в Главатар. Благодарение на интернет и социалните мрежи, медийната манипулация и демагогия започна сериозно да се пропуква и властите не закъсняха да вземат мерки (АСТА). Опасявам се, че няма да е далеч времето, когато единствената форма на протест, която ще е възможна е, като в доброто старо време, да грабваме пушките и в гората!
цитирай
93. bovari - Винаги съм харесвала твоите текстове!
27.02.2012 00:05
Първо, защото не даваш готови отговори!, а само условието на задачата:)
Второ, защото при теб компанията винаги е от класа! :) Дори тези, които те отричат, си мерят приказките:)))
Хубаво е, че те има!
Бъди здрава!


цитирай
94. анонимен - Aleksander Tsolov
27.02.2012 17:36
Разкошен анализ. Разкошен прецизен разрез. Благодаря! Най-точното и вярно описание. Благодаря!
цитирай
95. venziko - Много точно
27.02.2012 19:20
Много точен анализ на родната действителност.Поздрав за хубавия постинг
цитирай
96. pontis - Това е... историята на един народ.
27.02.2012 22:11
в страната без време.
цитирай
97. darktales - @
28.02.2012 18:03
Привет!

Изглежда, като че сме най-провалената европейска държава още от края на 19 в., та досега. Българската интелигенция винаги е била необикновено продажна. Още от Освобождението да получиш образование и да се "издигнеш" се смята за начин да се отделиш от "народа", а не да разшириш възможностите си да работиш с него и за него. Каквото и правителство да дойде, не може да намери свестни хора за средния ешелон.
цитирай
98. evrazol - Българският оксиморонен свят
05.03.2012 21:15
ми омръзна. Както и нескончаемите дебати-преразкази на многолики истини. От които никога няма да последва нищо конкретно. Та ние чакаме мафията да се самопребори, а хората да се самоповедат. Така ще си я караме в раздумка, докато единствения ни изход останат жълтите павета. Нищо чудно, че интелигенцията ни е в отпуск, а състоянието такова. Няма смисъл ...
цитирай
99. kostadin - Какъв народ си мислите, че е останал ...
06.03.2012 04:54
Какъв народ си мислите ,че е останал у нас?
Не мислете за пенсия ,а за това в кое селце да си изкарвате прехраната,та даже да има и за внучетата.
Демократичният капитализъм не ви пречи с нищо ,ако нищо не му давате!
А ако мислите ,че нещо може да се промени то обикновено това става за кратко и обикновено през около 2000 години.Радостното е ,че сега такава промена се пада и на нас.
Лошото е ,че шанса е за мюсулманите и китайците.
Няма деца България-няма и бъдеще.
цитирай
100. daan - :)
08.03.2012 09:25
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !ДЕН НА ЖЕНАТА,МАЙКАТА,СТЪЛБЪТ НА СЕМЕЙСТВОТО,ОБЩЕСТВОТО,И ЦЯЛАТА ЧОВЕШКА РАСА.
Биди секогаш мила, полан со љубов, толеранција, разбирање..
Биди жена, секој Божји ден :)))
цитирай
101. ka4ak - Светла,с Обич!:)))
08.03.2012 13:02
ka4ak.blog.bg/politika/2010/03/08/jenite-prekrasni-ste.506687
цитирай
102. iliada - Честит празник ,Светле!:)
08.03.2012 17:43
Честит празник ,Светле!:)
http://iliada.blog.bg/hobi/2012/03/08/chestit-praznik-na-vsichki-jeni.916930
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425924
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031