Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.06.2009 11:11 - МЪЛЧАНИЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ АГНЕТА
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 10567 Коментари: 63 Гласове:
8



       Мълчат политиците. Странно. Непривично. Нетипично. Подозрително. Особено за период на предизборна кампания.     Мълчат, дори когато обещават. А те умеят да обещават. Обещават да върнат европарите в джоба на избирателя /Е.Кошлуков, Лидер/, да защитават националния интерес в Европа /К. Каракачанов, Напред; И.Калфин, БСП/, да спрат анадолците /Атака/, корупцията /РЗС, Синята коалиция, Напред/ и т.н и т.н.      Мълчат обаче, когато трябва да дефинират националния интерес на България. Какъв е националния интерес по отношение желанието на Турция за присъединяване към ЕС. Атака е категорично “Против”. БСП, Герб, НДСВ и т.н. са “За” при съблюдаване на определени условия. Какъв е националния интерес по отношение на енергетиката. Зелените обещават да стартират процедура в рамките на ЕП за блокиране изграждането на нови ядрени мощности. Герб, БСП, НДСВ, ДПС, Сините, тъкмо обратното -  подкрепят ядрената енергетика. Какъв е националния интерес по отношение на енергийната сигурност и независимост и т.н.      Обещанията са си обещания, но по-интересно е мълчанието. Темите, по които политиците не говорят, все едно не съществуват, въпросите на които не дават отговори. А те никак не са малко. Нито са пренебрежимо незначителни:
- енергийна сигурност и независимост, диверсификация на доставките на първичен енерго ресурс,
- климатични промени и пост-Киото ангажименти, нискоемисионната икономика, 
- Лисабонска стратегия,
- Шенгенско споразумение,
- антимонополно и антикартелно законодателство,
- трудов пазар,
- насърчаване обучението през целия живот,
- стимулиране икономика на знанието.
 
     На дневен ред пред следващия ЕП, в който ще защитават интересите на българските граждани и онези 17 депутати, които с вота си на 7 юни ще изпратим там, ще бъдат теми като подобряване на финансовото регулиране; заетост, социална закрила и преодоляване на демографските дисбаланси, климат и енергетика, разширяване на ЕС, контрол на имиграционните потоци, защита и превенция от тероризъм, финансиране на образованието и т.н.      Мълчат политиците.      Нито дума за пост-Киото ангажиментите, които ще се обсъждат след месеци в Копенхаген и които те ще поемат от името на България. Тези ангажименти плаща всеки избирател ежедневно, доколкото се калкулират в сметката за електроенергия, топлоенертия, в сметката, на бензиностанцията, във всеки килограм цимент и във всяко изделие от стъкло, произведено в България.     Нито дума за влизането в Шенгенската зона, предстоящо през 2011 г.      Нито дума за т.нар. вертикално-интегрирани структури, по същество монополи, които Европа всячески ограничава, а ние напротив – съзнаваме нови и нови – в енегетиката /Български енергиен холдинг/, телекомуникациите  /БТК-Вивател/, медиите.      Мълчат политиците.      Не знам защо.     Европа далеч не е само еврофондове, както се опитват да ни внушат, които разбира се са важни, дори много важни за България. Европа е много повече като ангажименти, правила и регулации, които определят живота ни години напред. Но за това – нито дума.
     Мълчат политическите агнета. Също като в оня стар виц:
- “На каква тема мълчите господине?
-  На каквато и вие, госпожо!” …
         



Гласувай:
8



1. gor - Харесва ми статията ти, но...
04.06.2009 11:18
Не разбрах какво мислиш ти по тези въпроси.

Какво значи "пост-Киото ангажименти"? (Моя си е вината, че не зная.)
цитирай
2. gothic - chara,
04.06.2009 11:20
мълчат. Мълчат защото няма национални интереси. Има само тяснопартийни....
цитирай
3. valsodar - Не е случайно мълчанието им - темите са Табу
04.06.2009 11:23
Виж за какво мълчат и си вади изводите, кой реално плаща, за да дойдат "избранниците" на власт.
И... съответно, какво и ще се случи след изборите.
Липсата на ясна визия си говори само едно и то за твърдото им намерение да си я карат изцяло по старому, дружески събрани около софрата, без да се делят по цвят и пол.
Бенетон държава.
цитирай
4. chara - @ gor Не е толкова важно какво мисля аз, а
04.06.2009 11:45
какво мислят политиците, доколкото те ще представляват нашите интереси в ЕП.
Не че нямам позиция, но ще я публикувам отделно.
Що се отнася до пост-Киото става дума за прословутите 20 ... 20 ... 20 на Барозу, а вече се говори и за 30%. Ще дам линк за срещата в Копенхаген в края на т.г.
цитирай
5. chara - @ gothic Представи си само, за 20 години
04.06.2009 11:48
не успяхме да заявим национална претенция нито на гео-стратегическата, нито на икономическата, нито на политическата, нито на социокултурната, нито на демографската карта на този континент. За политики в съответните области - да не говорим!
цитирай
6. chara - @ valsodar Много тъжно!
04.06.2009 11:49
Сметката на софрата обаче я плаща всеки от нас!
цитирай
7. valsodar - Тъжно е, как да не е тъжно.
04.06.2009 12:05
За съжаление и ние пряко желанието си, сме в похода на лемингите.
Демокрация - как хубаво звучи само като дума, а всъщност няма нищо общо с действителността!

Не знам, вече се чудя колко още беди и злини тряба да преминат през държавата ни, за да прогледнат хората за реалността и дали е възможно някой ден, това изобщо да се случи?

Как мислиш, дали на манипулираните ще им стиска да отхвърлят удобните "Истини" и да започнат сами да си търсят отговорите на въпросите, които и ние си задаваме всеки ден?

Не мисля.
Не и при тази масова тенденция за дебилизация и опошлевяването на народа ни.

Кой?
Кой ще е този, който ще иска и ще може да защити поне веднъж националните ни интереси.

Мисля, че тези, които можеха да понесат на плещите си бремето на историята ни и да я обърнат в нова посока са или обесени на турско бесило или простреляни от свои на Околчица.
цитирай
8. alexooo - мисля че българският политик ще ...
04.06.2009 13:35
мисля че българският политик ще спре да мълчи, когато започне да се отчита прред народа, който го е избрал , а не пред партията, която го е издигнала за този пост!
цитирай
9. ssstto - изобщо не в вярно
04.06.2009 13:37
всички партии имат мнение и за киото и за монополите и за лисабонския договор и не мълчат-България трябва да играе важна роля във вземането на решенията.
цитирай
10. chara - @ valsodar Ти сам си отговорил на въпроса си!
04.06.2009 14:45
НЕсвободата е много по-удобна, по-уютна и по ... безотговорна от свободата!
Въпрос на личен избор. Който го прави в тази посока обаче, нека да няма претенции към случващото се с живота му.
цитирай
11. chara - @alexooo а ако народа няма механизъм да отзове
04.06.2009 14:46
същия този политик от мястото, на което го е поставил ... какво следва?!!
цитирай
12. chara - @ ssstto амииии!
04.06.2009 14:48
чак пък всички???
цитирай
13. alexooo - 11. chara
04.06.2009 14:54
...пак същото блато...
цитирай
14. valsodar - Пак се сещам за един твой стар постинг
04.06.2009 14:58
За удобната несвобода.
И... колкото и да ми се иска да грешиш и ти, и аз... нещата си остават такива-каквито са си.
Нелицеприятни.

От една страна им се чудя на акъла на ЕС, че ни взеха толкоз неподготвени за страна членка, ама от друга им се радвам на глупоста, че сега като обявим пълен банкрут наесен, щат-не щат ще трябва да вземат мерки спрямо нас.

До къде стигнахме?
До там, до където и по турско робство не сме стигали!
Да ни се иска да нямаме собствена държава.

Заради едната удобна несвобода.

Апропо, я дай малко повечко инфо за вредните емисии - доколкото си спомням протокола от Киото обричаше всички развиващи се страни на вечно колониално-зависимо положение от развитите иконимики, непозволявайки им да преминат през индустриализацията, като етап от развитието си?

Та за какво ще иде точно реч наесен?

Нещо тая песен приспивна, как бъдещето ни е само в земеделието и туризма, нещо не ме блазни много.
цитирай
15. chara - @ valsodar Прочети това:
04.06.2009 17:06
http://www.energy-observer.com/UsersFiles/Files/5_opazvane%20na%20okolnata%20sreda.pdf?PHPSESSID=f1c0ae5ca869139bd14739f93f15801d
Става въпрос за специализиран текст, а не за политическо бла-бла-бла!
И това също:
http://www.energy-observer.com/UsersFiles/Files/9_es%20i%20nie.pdf
цитирай
16. valsodar - Интересно е
04.06.2009 18:05
Само че, това което казва Барозу за протекционизма не виждам как ще го спази.
Цялото мръсно производство е изнесено в Китай ( само там се произвеждат вече батериите за моб.телефони - за пример ) и не виждам как ще склони китайците да си ограничат вредните емисии с 30%. Това означава 30% спад в икономиката им и едва ли ще им се хареса.
Чудно ми е как са кандисали австралийците, тъй като са една от страните отделящи най-много метан в света. Колкото и парадаоксално да звучи - заради овцете им, проблем който имат и аржентинците с кравите им. (Преживни животни, отделят много метан - природа, какво да я правиш? )

Оказва се , че една овца отделя на ден повече парникови газове, отколкото мотопед или съвременен автомобил с катализатор - не се смей! :)))

И честно да ти кажа, аз си имам сериозни резерви относно това доколко е вярна теорията за глобалното затопляне, защото зад нея виждам сериозни икономически интереси на развитите страни, които единствени имат възможността да поддържат чисто производство.
Така, те ще си запазят доминиращата роля в света, като с квотите за парниковите газове сериозно ще забавят разстежа на догонващите ги икономики, като Индия, Китай и Бразилия.
цитирай
17. chara - @ valsodar Няма да коментирам теорията за глобалното
04.06.2009 20:44
затопляне, а по-скоро друго. Съгласен ли си, че нашата икономика е изключително енергоемка, че сградите ни, особено строените преди 2000 г, не отговарят на никакви норми за енергийна ефективност?!! Е, доста трябва да се "напънем" за да изпълним прословутите 3 х 20 на Барозу. Само че всичко това струва пари. Много пари.
Съвсем отделна тема е електроенергията от ВЕИ, която сега е мноооого модерна, т.к. у нас се изкупува цялата произведено количество по закон и при това на най-високите цени за Европа. Само че зад всеки МВт от ВЕИ трябва да стои такъв от конвенционален източник. Подробност ... ама съществена. Всичко това се калкулира в цените за електроенергия, жилища, офиси и т.н.
Е, май ще трябва отделно да го разкажа, че иначе ще стане нещо като есе в есето.
Но да се върна към темата за евровота все пак. Когато са се договаряли квотите емисии, България е пратила абсолютно неподготвени хора. Това признание е направено директно в списанието, към което ти дадох линк. А "постижението" на въпросните преговарящи го плаща всеки от нас.
цитирай
18. valsodar - Точно така е , както го казваш
04.06.2009 21:06
Природоопазващите технологии не са за бедно население.
Виж Латинска Америка - там правителствата раздават на населението безплатно енергоспестяващи крушки, а у нас - нови цифри към сметката за тока. (за зелената електроенергия)

Чара, права си.. ох а как ми се искаше да грешиш!

Дефакто, с тези квоти от Киото нито енергетика можем да развием, нито икономика.

Доскоро се биехме в гърдите как си продаваме квотите за парникови газове, а след години ще се кълнеме люто, за същото това ни "геройство"

Защото от година на година, те все повече и повече ще намаляват, а ние нямаме и стъпка напред в технологично отношение.
Караме си я с промишлени технологии отпреди 20-30 години и разчитаме на експорт заради евтини енергия и работна ръка.
Ама и това си е до време.

Експорта ни е спаднал със 70-75% по последни данни - това е ужасяващо.

С какви пари и откъде ще си модернизираме промишлеността - никой не иска да мисли за това, всеки граби като за последно.

То и затова политиците отбягват упорито тази тема.
цитирай
19. chara - @ gor обещах ви линк за пост-Киото ангажиментите
05.06.2009 07:14
ето го:
http://www.energy-observer.com/UsersFiles/Files/5_opazvane%20na%20okolnata%20sreda.pdf?PHPSESSID=f1c0ae5ca869139bd14739f93f15801d
и това:
http://www.energy-observer.com/UsersFiles/Files/9_es%20i%20nie.pdf
цитирай
20. chara - @ valsodar тази година поне квотите няма да бъдат
05.06.2009 07:18
превишени.
Кремиковци спря, а електричество се генерира предимно от АЕЦ.
Ако това въобще може да бъде успокоение за нещо.
цитирай
21. анонимен - Написаното от теб е извесдтно и
05.06.2009 08:24
напълно вярно.
Открит е обаче този въпрос: като пленница на социалдемократически идеи цяла Европа е на такъв хал: застаряване на населението, издънване на пенсионните фондове, криза в здарвеопазването, провал на Лисабонската стратегия (подпомогнат и от кризата) и т.н.
Рядко вече страните от ЕС изпълняват (и ЕС като цяло) поетите ангажименти.
Много от големите икономики не могат да се справят с екологичните изисквания (има доклади на Световната банка по тези въпроси).
Така че нашето място в тези процеси няма как да бъде съвсем наше. Понеже тръгваме от ниска изходна позиция.
Едно, че няма кой да формулира национален интерес, и второ, няма с какво да го защитим - и пред кого.
В такъ тупик сме, че можем само да умуваме кой път да хванем.
цитирай
22. ka4ak - Знам нашата история и не трябва да я забравяме,но историческара мъдрост казва че снопа от съчки не можеш да го счупиш,а разделен го чупиш!
05.06.2009 09:04
Трябва да помним завета на Кубрат и винаги когато не сме го спазвали,сме губели!
Конституционния съд трябва да ги изправиме до стената и да ги разстреляме!Регистрирането на ДПС,като партия, докара и Атака,две гибелни за България партии!Къде отива завета на Левски за чиста и свята Република!Какви са тези разлики където се допускат!Ние сме български граждани и
Родината ни е една-България!
цитирай
23. chara - @ parasol и аз съм изненадана от това
05.06.2009 09:18
20 години т.нар. политически "елит" не може да заяви нито национална претенция, нито да формулира визия за страната за период по-дълъг от един мандат от една страна, а от друга - бъдещето ни се търгува за жълти стотинки, тайничко от дузина бюрократи овластени обаче да вземат решения и подписват договори, които после рефлектират върху живота ни ежедневно /като с квотите парникови газове, акциза на горивата и т.н./. И тези хора все някак остават скрити зад фасадата на институциите. И няма край тази практика.
цитирай
24. chara - @ ka4ak Аз се съмнявам, че 17 евродепутати,
05.06.2009 09:22
които пратим в ЕП ще направят монолитна група, това към твоя пример с Кубрат.
Каква позиция на България ще защитават по отношение на енергетиката, ако там са Зелените или по отношение на присъединяването на Турция към ЕС, ако там е Атака?!!
цитирай
25. july26 - Моето обяснение,че всъщност нямат какво да кажат!
05.06.2009 09:44
Не защото са политици само, а защото са политици, произлезли от народ като нашия и отправящи посланията си към народ като нашия. Не случайно Кошлуков , а и моят любимец ББ говорят предимно за европейските пари.Българинът го интересува предимно да взима от някого или някъде нещо ,пари или каквото ще да е , отколкото да се вълнува от глобално замърсяване и т.н. Е, може ли с послание за китовете да впечатлиш нашенеца?! Очевидно не,той се интересува предимно от дребни и злободневни нещица,такъв си е ,Андрешковец от 21 век, попаднал все пак на една маса с една компания,на която е донякъде чужд.Казвам го със съжаление,но е факт.
Човешкият материал не е лош в ББ смисъл, той слезна много надолу,защото никой не го ръчкаше да върви нагоре-училище, полиция, Държава...Та няма как политиците сега да раздвижат малкото останало в главите на хората освен да натискат първосигнално-гласувай за мен, за да им вземем кинтите на ония, богатите! Е те това е послание,което българина разбира и без да се замисля много-много! А Протокол от Киото и т.н.?! Моля,не го занимавайте с глупости българина!
Надявам се ,донякъде поне ти отговорих...
;:)
цитирай
26. ka4ak - Не се съмнявай,бъди сигурна!
05.06.2009 09:46
В европарламента не отиват български граждани,а орел,рак и щука!Тези 17,трябва да бъдат като един,защото България е една!
Ние като български граждани,докато не усетим,твоята болка,като моя и не ти протегна ръка да те подкрепя,ще продължаваме да страдаме и да се страхуваме от свободата!Трябва да се обединим!
САМО В ЕДНА СТРАНА, КОГАТО ИМА ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО ВЛАСТА СЕ СТРАХУВА ДА ПРАВИ СВОЕВОЛИЯ И КОРУПЦИЯ И ДА СЕ ГАВРИ С ХОРАТА
ЗАЩОТО И СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ!
цитирай
27. valsodar - 20. Но си остава ТЕЦ Марица Изток
05.06.2009 09:58
Един от най-големите замърсители - там по финансиране на японската банка чрез Мицуи правеха модернизация, но докъде и как са я докарали - нямам си и идея.

Дефакто със загуба на тежкото си машиностроене и стоманодобива , намалахме многократно вредните си емисии.

Друг е въпросът, че така намалихме и износа си, което допринесе значително за нарастване на отрицателното ни търговско салдо, за което си говори многозначително и намаляването на валутният ни резерв - пари излизат, а се не връщат.

Съответно ги няма в банките, а в условията на валутен борд в икономиката ни има точно толкова лева, колкото е и валутният ни резерв в евро.

В превод, кредитите ще стават все по-труднодостъпни, спасителните планове за сега се отлагат, въпреки че индустриалците пищят за поне 20 млрд. евро за да се спаси икономикат на страната.

Не вярвам, което й да е правителство да е способно да ги осигури, така че наесен очаквам да си почне потопа, който да прочисти тинята наслоявана с десителетия у нас.
цитирай
28. chara - @ july26 точно и безапелационно ...
05.06.2009 10:47
Посланията на политиците са прости, елементарни и ... първосигнални!
Ама в някакъв момент всички питат защо е такава цената на електроенегията, например.
Е, и за това има решение - обвиняват се веднага монополите, частниците, държавния регулатор и кой ли не, в краен случай журналистите, които не са разбрали или преиначили нечии думи. А за договорите, които се подписват на ниво ЕП ... мълчание или инфо в специализираните издания.
цитирай
29. chara - @ ka4ak това с гражданското общество ...
05.06.2009 10:49
особено по нашите земи ...
Може, може, ама след десетилетия!
цитирай
30. chara - @ valsodar За Марица и Мицуи
05.06.2009 10:51
ще питаш Стефан Гамизов.
Иначе май пуснаха електрофилтрите ама не на всички блокове.
За потопа, аз го очаквам и по-рано.
цитирай
31. ka4ak - "Може, може, ама след десетилетия!"
05.06.2009 10:56
Защо тогава питаш?
цитирай
32. ka4ak - даже те махнаха от най-коментирани!
05.06.2009 12:54
какво по показателно от това искаш да видиш,за да разбереш,че свободата е страшна и за това което пишеш в твоите постове,няма вариант да стане,като ни е страх от самите себе си!
цитирай
33. chara - нямах идея, че написаното е било
05.06.2009 13:29
в т.нар . "най"
цитирай
34. boristodorov56 - Нали знаеш кой е Генерал Губернатора на Русия в България!
05.06.2009 14:11
Смятам, че по тези въпроси -
той еднолично трябва да се произнесе,
вместо да даваме показ на бълнуванията на
необходимите мандатни идиоти.

Тва за монолитна "българска" група го забравете.

ЕП също се играе по партийни планове.
Вижте управляващите в Германия, Франция, Италия,
Испания и Полша и разберете тенденциите на изявите на нашите политици.

Там те не представляват България, а определени европейски политически сили.

Направете си труда да видите - българските комунисти колко пъти са защитили националните интереси при гласуването си и - няма да бъдете изненадани от факта, че България е била последната им грижа и аргумент.
То за тях си е ясно - те са правени от Ленин и са
раждани от Роза Люксембург - а не от български родители!
цитирай
35. july26 - Този пещерен изказ не е ли време да отиде някъде в историята?
05.06.2009 15:16
За 34 номер говоря,да не би той,какъвто и цвят да изповядва, е в състояние да направи нещата различни? Ако смея да запитам- как точно,мм? С коя идеология и с чия подкрепа? Не ти ли е ясно ,че не само България, всяка страна може да провежда политика единствено спрямо възможностите си? Като народ, като гео-място на сцената, като други разни такива неща? Какви са ни възможностите и кой те слуша за нещо, а и за какво да го прави,каква е ползата от нас за някого, за да ни помага? С пари или нещо друго? Дори и пазар не сме кой знае какъв, седем бедни и тарикатеещи милиона граждани,предимно искащи отколкото даващи? Та нещо не виждам особено мотивация в която и да било от европейските държави да се сродява с няс по причина някаква, на тяхно място и аз не бих го правил!
България е гето, но не заради управляващите само, а заради нас самите най-вече! За съжаление!
цитирай
36. chara - @ ka4ak няма никакво значение един пост ще
05.06.2009 22:11
стои ли в "най" или не. По същество това не променя нещата, онова, за което се пише. А онези, които искат или трябва да четат, те го правят. Знам това.
цитирай
37. chara - @ boristodorov56 относно Генерал Губернатора на Русия в България!
05.06.2009 22:35
По стечение на обстоятелствата не само знам кой е, но дори го познавам от времето преди да бъде избран за такъв!
Е, той няма да се произнесе ...
цитирай
38. ka4ak - аз не казвам,дали ще стои или не!Аз казвам че го махнаха!
05.06.2009 23:35
И те питам в прав текст,защо?
цитирай
39. chara - @ ka4ak На въпроса ти, достоверен отговор
06.06.2009 07:42
може да даде единствено админа на пространството, в което ние сме само "гости".
цитирай
40. ka4ak - оставам леко замислен,
06.06.2009 09:11
но абсолютно уверен!
цитирай
41. lelya - Мълчат, защото така трябва според ...
06.06.2009 12:02
Мълчат, защото така трябва според тях. Мълчат, защото смятат, че решаването на тези неща е единствено и само в тяхната компетентност и електората няма необходимите познания за да има правото на мнение.
цитирай
42. chara - @ lelya това е единият вариант: некомпетентния,
06.06.2009 14:40
неразбиращ електорат и експертите /по всичко, уви!/ - политици,
нооо, има и друга възможност:
самите те да "не са в час" с много от проблемите ...
цитирай
43. haralanov - Здравей С....
06.06.2009 15:50
Може да прозвучи и еретично(но всъщност не е) но мен ме интересуват в много по-голяма степен ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНТЕРЕСИ и в много по-малка,българските!Защитата на уж,, нашите интереси,, си е чист популизъм!Ако общите европейски интереси са движещи то тогава и тук ще има нормализация!Каквото и да означава това!Щото той и Гоце и Овчара ни защитаваха с ,,големият шлем,, а после се оказа,че сме тотално енергийно зависими!Поздрави!
цитирай
44. chara - @ haralanov То ние и преди Гоце и Овчаря пак си
06.06.2009 15:58
бяхме тотално енергийно зависими, само че това не се коментираше някак.
Както нямаше да се коментират и парите от Еврофондовете, ако не ни пошляпваха така често и така звучно ...
Иначе ЕС ни действа дисциплиниращо за сега ... е по отношение на европаричките поне!
цитирай
45. mmmmmmmmm - Надеждата крепи човека,
07.06.2009 10:53
но не зная да ли остана?!?!....
цитирай
46. chara - @ mmmmmmmmm Винаги остава! :)
07.06.2009 11:54
Колкото и странно и невероятно да е!
цитирай
47. lion1234 - Прочетох с интерес...
07.06.2009 12:00
постингите ти за несвободата и за страховете на новите демони. Всичко е казано пределно точно и ясно! Тук повдигаш изключително важни проблеми: за екологията, вредните емисии, пазара, Шенген, обучението и пр. Ключов, по мое мнение, се явява обаче проблемът за енергетиката, доколкото цялостната ни политика до голяма, бих казал в максимална степен, е и ще бъде и занапред функция именно на енергетиката.
В този ред на мисли, отношението ни към енергетиката/ и като визия, и като практика/ ще предопределя до голяма степен и естеството, качеството на политиката ни в цялост. Липсата на воля за енергийна независимост, за търсене на алтернативни източници, ,,мълчанието на политическите ни агнета'' по изброените по-горе важни проблеми е знак, че нашите политици обичат уюта на несвободата, гарниран със съответните ,,бонуси'' - на вързаното за синджира куче стопанинът предлага храна.
От друга страна, за да вземат отношение по тези въпроси, на тях им е нужна компетентност, която им липсва. Да не знаеш обаче не е толкова страшно, по-страшно е когато ти липсва воля да се учиш. Нашите политици хем не знаят, хем и не желаят да се учат - тук пък опираме до другата форма на несвободата - инерцията. Това е - затова мълчат, защото не знаят, просто не са наясно за какво иде реч.
Радостното е, че ти и други трезвомислещи не мълчат, а питат, интересуват се и са наясно, че управление без знание е като сватба без булка.
цитирай
48. chara - @ lion1234 Благодаря, сърдечно за вниманието и
07.06.2009 14:07
времето, което сте отделили за писаното от мен.
Що се отнася до енергетиката и преди съм го казвала: енергетиката е преди всичко власт, много повече власт отколкото има в едно правителство и много повече власт отколкото можем да допуснем, че съществува. Който държи енергетиката - ресурси, генерация, преносен капацитет, той държи, условно казано, шалтера на всяко управление. В нашата енергетика има натрупан голям дисбаланс на интереси, както между енергийните дружества, така и между потребителите и енергийните доставчици, но по тези въпроси ще напиша специално тези дни.
цитирай
49. анонимен - izborte se oporo4iha vsi4ki abs...
08.06.2009 09:14
izborte se oporo4iha vsi4ki absolutno vsi4ki prodavaha,kupuvaha glasove.Nai mnogo glasuvaha romi i turci, za6toto ne im puka za BG ,a gledat da si vzemat pari4kite
цитирай
50. buket - Мълчат
08.06.2009 18:38
Защото сме в трета глуха. Ако някой запали истинската искрица, възможни са неочаквано бързи промени.
цитирай
51. toross - Чудесна е
11.06.2009 09:46
статията Ви, наистина един по-различен, дори тъжно-лиричен поглед. Браво, но за съжаление такива като вас са рядкост
цитирай
52. chara - @ toross важното е, че все пак ни има!:)
11.06.2009 09:51
че все още сме на свобода и че ако друго не можем или не сме успели да направим, поне се опитваме да пишем!
цитирай
53. анонимен - Статията ти е в 10 -та.
12.06.2009 15:42
Споделям преживяно, не мнение.
На среща с кандидат за евродепутат присъстващи отправят подобни, конкретни и ясни въпроси. Изненада беше реакцията на "госта": "Да разбира се, това е много важен въпрос, но ако трябва да отговоря пълно, ще се получи цяла лекция, няма да ни стигне времето.....и на реплика "Все пак не бързаме, опитайте", отговорът беше изразен с кратки подхвърлени въпроси и отговори, които останаха да търсят сами за себе си любопитните граждани.
За мен лично това е грубянско незачитане на симпатизантите и с това си поведение няма как да ги мотивираш да гласуват з атеб, камо ли да убеждаваш други.
Един съществен проблем на нашите лидери/и псевдо такива/ е именно това подценяване на хората.
Аз не останах длъжна да не споделя, след разговора това си мнение, доколко е разбрано, друг въпрос.
Поздрави, chara!:)
цитирай
54. chara - до Анонимен 53.
12.06.2009 16:27
Българският избирател е много непретенциозен към желаещите да получат вота му.
За съжаление ...
Но, надявам се, ще се научи да не се страхува да задава въпроси, да слуша внимателно какво му се обещава и после да пита защо не се спазва обещаното!
цитирай
55. анонимен - Здравей!
14.06.2009 00:03
Радвам се, че пишеш. Харесва ми!! Не мога да пиша коментар, защото имам затруднение с писането, с една ръка - засега. Успехи!! STB.
цитирай
56. hristopetrov73 - Чара, от кога България не е имала ...
21.06.2009 12:58
Чара, от кога България не е имала национални интереси, които да защитава ? От кога сме васал все на някого и се " бием " само на фронтове на които ни е заповядано ?
цитирай
57. chara - @ hristopetrov73 да гледаме напред
21.06.2009 13:07
То е ясно, че по време на т.нар. социализъм правехме каквото каже "големия брат".
Последните 20 години сменихме единия "голям брат" с друг, да съм точна - с много други.
Въпросът е какво правим оттук нататък?!!
Каква е претенцията на нашата държава в този свят?!!
цитирай
58. hristopetrov73 - Чара, аз смятам, че държава няма, ...
21.06.2009 13:36
Чара, аз смятам , че държава няма, останала е само родината ни. За жалост малко са хората, които наистина разбират, че сме частица в този свят и желанията ни са смешни на фона на вселената. Промяната винаги става от вътре навън и обратно. Да, тогава от къде да я започнем ? Ами от нас си ! Да забравим за гурутата и идолите, да "счупим" тлъстите ръчички, заливащи ни с кал, да спрем да се страхуваме и да се обвиняваме един-друг,да се огледаме и размислим, какво може да се изгради от това, което ни е останало.
цитирай
59. chara - @ hristopetrov73 Много добра идея!
21.06.2009 18:03
Сега да видим колко са тези, които мислят като нас!
цитирай
60. toross - Честно казано -
21.06.2009 18:32
вече започвам да се съмнявам от случилото ми се днес дали ще имаме и свободата да пишем, ама...
цитирай
61. chara - @ toross за какво става въпрос?!!
21.06.2009 19:47
:)
цитирай
62. анонимен - За Чара от Торосс
22.06.2009 22:03
Ами интересни предизборни чудеса. Накратко - някои от нещата си, които публикувам тук са мои статии в един пловдивски електронен вестник. Та появява се статията и след два часа в редакцията пристига кандидатката Мария Капон/за която става дума в нея/ и със заплахи, после с предлагане на пари, настоява и получава - премахването на бедничката ми статия. Такива демократични неща. Затова ще взема да ти я изпратя цялата и както се сетиш така я използвай - разпространявай де.

Българският Underground по избори или Капон като „женщина” по проекция на Бай Ганя
„Само като им мигне с око, погледнете вий какво става с тия цигани! Огън! Огън! Завий оная цигулка, запищи онзи ти кларнет!
Снагата ти е топола,
на мойто сърце кат' два кола.
На фустаня ти тегеля
изгори на мене джигеря...
¬ Сус бе, ченгене! Не ща аз любовни! На ракия ми свири! ¬ извика им бай Ганю и тракне с чашата по масата. Почнат "Каран-каранфилчето", бай Ганю тракне с чашата, спрат. Почнат "Не щеми ний богатство" ¬ пак тракне с чашата. Обърнат на "Зелен листец". ¬ "Хъ, видяхте ли сега! Е-е-е-е-ех! Гел кефим, гел!"...
По изборни времена се сещаме за Алеко и Бай Ганю обикновено в горния цивилизационно-обществен контекст, но винаги сцената ми е припомняла и за „Ъндърграунд" на балканските гении Костурица и Брегович, защото в откровено раблезианския филм и като типажи, и като отношение към "учената сериозност" на големите разкази, сякаш в него се преобръща тъмната балканска същност в карнавална органика. Ритъмът е друг – уродливата долница на нашенските полит-страсти при сърбите оперира с виталността на живота като веселие, независимо от безизходицата на тъмното ни битие. Някак си "Ъндърграунд" пренаписва в позитивни термини тъкмо прословутата "байганювщина", от която толкова обичаме да се срамуваме. А вече е спорно дали се срамуваме?
И тук някъде е тънката разлика във възприемането на света от балканския човек в обществено-екстремални състояния като изборите. При българите има нещо по–нагло, по-грубо, по-безпросветно дори в абсолютното спокойствие, ако лъжеш и мамиш избирателя. От времената на свищовския гений надлъгването между политици и народ е съвсем закачливо занимание, приятно даже. Нещо естествено е превъплащението на Димо Гяуров от неуспял кандидат във Варна и Добрич/събрал едва 28 гласа/ да се „впише” в Пловдив и то като водач на листа и мажоритарен кандидат, съвсем за нормално се счита присъствието на министър „Збогом” в уж културната столица Пловдив и да го твърди същия Стефан Данаилов, който си демонстрира неграмотността пред камерите. Съвсем в реда си е „елитарната шефка на цяла европейска партия” като Мария Капон, натруфена от Арман Бабикян като истинска Мисс с шалчета и джуфки да се обяви за „представителЯТ на народа” и да удари задник в „селския район” на пловдивското поле. Снобеещите лелички от центъра на Пловдив са изоставени, за да ги премени с фанелки със собствения си лик и да поеме по прашните пътища на Тракия и предбалкана. „Гел кефим, гел” би казал бай ти Ганя! Защото и той като героинята ни Капон обича глезотиите, които предлага луксът, но в името на „добруването” временно зарязва Виенската опера и я сменя с опушената „редакция” на вестника, който списва. Че бива ли бай ти Ганя да е опозиция – „днес леберал, утре консерва, то бива ли без мене?!” – незабравима жизнеутвърждаваща философия демонстрира гюловия търговец. Че бива ли Мария Капон на едно място – „днес ще се врътна при Праматарски, утре при бат Петьо, после Бойко ме чака,Гоце-президента и той, та чак до Яне ще стигна, ако трябва. И партия си имам, чи как без мене... и още: днес в Блюксел, утре в центъра на Пловдив, вдруги ден на Водопада в Карлово” - е неунищожимия житейски принцип на парламентарната мисска, другаруваща със социалистката Мая Манолова и скритата антикомунистка Елеонора Николова – „заедно и поотделно”, както се изразяват юристите. Е, завива се и към подкрепата за Гоце Първанов на президентските избори, може би , защото е изпратил бившия кмет на Несебър за посланик в Украйна, а той пък - Николай Трифонов - се явява цял Кум на неповторимата Мария Капон? ... Скрупули тук няма, никога няма и да има, защото балканския Ъндърграунд предполага самочувствие и автентична лъжа – „Кой, аз ли? Кво знайш ти бе, бакалъм...”
Дребен детайл при кандидатирането на двамата балкански герои е „мажоритарността”. По времената на Бай Ганю изборите са били само мажоритарни и за неговата кандидатура все пак са се подписали „повече от 700 души-гражданя от Парцал махлеси”, докато мажоритарката Капон в „демократични ширини” не се напъна да събира подписи, а пристана след съответното „благодарско” на партия РЗС. Може би, защото и в книжката на Алеко само един път героя му демонстрира своите предпочитания към женския пол с лапидарното: „Лъскава, Дявол да я вземе...”. А кажете ми как в изборно-цивилизационния контекст на преходните времена такава „лъскава” героиня ще напрегне корпулентното си тяло в Макс-Мара да събира подписи и ЕГН-та?! Че то си е направо унижение за изтънчената балканска душа.

Днес ми се наложи рано-рано да пообиколя някои села от Пловдивска област и дълго се дивях на възродения болшевишки стил в политическия пиар. От стъгди и стобори ме гледа блондинка с обилни масни депа по лицето, облечена в нещо като палто или сако/на руски – платье/ и шал в синьо-черна гама с малко жълто, но надписът е зашеметителен – „ПредставителЯТ на народа. Мария Капон”! Групичката, която лепеше се развозваше с фиатче, облепено цялото с плакати на „представителЯТ” – близка алюзия с Данко, Гочоолу и Дочоолу, а един Гуньо носеше кофа с тапетно лепило. Кой ли ще се захване да генеалогизира ценностните полагания в полето на политиката, кой ще напише историята на изпадането на "разваления" политически език от "високата култура" до типичния болшевишки стил. Защото не е случаен определителният член в посланието - „представителЯТ” – конотацията предполага, че клетия български народ има само един представител – нещо сумарно на Христос, Мохамед и Мойсей, стратифицирал себе си в „народа”. Вместо „един от народа” – „единственият от народа”. За съжаление Ноам Чомски не е българин, за да приложи принципите на психолингвистиката в това явление по ширините на пловдивското поле, демонстрирайки натрапчиво манията си за единственост и пренебрежение към плебса. По време на първата жътва от болшевишкия петгодишен план е разпространен плакат на съветската женщина, която е награбила с яки ръце два огромни снопа, а зад нея работи презрения селски плебс, за който революцията още не е дошла. Забележително е, че комунистическия пиар/по тяхната терминология агитпроб/ също е облякъл женщината в синьо-черна гама, като нашата пловдивска героиня. Е, на главата е с червено шалче, но в модерните времена е заменено с перхидролена прическа. Едно към едно е взаимствано посланието. В СССР – „Болшевисткому урожаю”, а при героинята „представителЯТ на народа”. Ех, Бай Ганю, Бай Ганю би възкликнал Алеко - "И веднъж ли е било, дваж ли е било? Ама тия жени откъде ще знаят кой е бай Ганю? И да им разправяш колко стъкла си строшил с музика, не могат те разбра!", защото в отчета на „ВашиЯТ народен представител Мария Капон” на последна страница има неологизма , че си почива с „КЛАСИЧЕСКА ОПЕРА” и наивният балкански избирател се пита има ли „некласическа опера”, освен ако „представителЯТ” не възприема "Каран-каранфилчето" като такъв жанр или може би „Союз нерушимьiй”. Пак, любезний читателю, погледни болшевишкия предизбирен плакат за урожая, въплатяващ новата женщина и се почуди на въображението капоново... Пък и си спомни, че преди да се отзове в България по избори Бай ти Ганя напуска тъкмо Виенската опера/”класическата” според определението в отчета капонов/, с която си почива мажоритарката от Пловдивска област. И при Ганя, и при Капон има едно симптоматично движение от „класическата опера” към „представителЯТ на народа”. Между другото, когато е на гости в Прага балканският херой изкълъпява на пиано песента „Открадна ла сей, бабина сланинка”, разпозната от домакинята като чешката „Slaninku”, и предизвиква да признание от човека с дисагите: „Обичам музика”, докато му свирят Сметана. В гениалния филм на Костурица с музиката на Брегович всичко е обърнато с намигване „към Европата” и някои анализатори на мега-културата ги изтълкуваха/филма и музиката/ като апология на "балканския автентизъм" за сметка на "космополитизма", още повече, че в проведената от филма редукция на моралното и политическото към телесно-битийното може да се открие откровено антимодернизационна опърничавост, но направена игриво и веселяшки със средства от автентичното ни битие и конфликти.
Та приказката ми бе за родния политически Ъндърграунд, който се движи в случая с Мария Мисса/Капон/ по тангентата „ДКМС-Праматарски–Стоянов–Борисов- Гоце Първанов–ВМРО-Янев–ЕНП” и най-величавото превъплащение, преминало през годините, е в монолога на незабравимия търговец на гюлово масло: „Ти ще целунеш ръка, аз – двете ръце; ти ще целунеш скута, аз – краката; ти ще целунеш на друго място, аз – на още по-друго място. Че ти с мен ли ще се надпреварваш бе, кьорпе?” Както се казва, дори „представителЯТ” на народа и електората мълчи при тези аргументи...

цитирай
63. blagorodnik - Да
18.07.2009 13:54
lelya написа:
Мълчат, защото така трябва според тях. Мълчат, защото смятат, че решаването на тези неща е единствено и само в тяхната компетентност и електората няма необходимите познания за да има правото на мнение.


Това мислих и аз да напиша, което за голямо мое огорчение си е вярно. Нямаме средна класа, няма изградени независими граждански организации, иначе будни и отговорни хора - все още се намират. Радвам се, че се засягат тези теми и намират публичност, макар и леко затулвани. Има надежда!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425187
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031