Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.11.2008 16:07 - Удобната НЕсвобода
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 11662 Коментари: 60 Гласове:
6



      Тоталитарно налаганата ни утопия – социализъм, преди 19 години бе “нежно” елиминирана и стартира процес на установяване на демокрация и пазарно стопанство. И ако приемем, че свободата е обединяваща  тези два феномена – политически и икономически, както и че нейната ограниченост е била подтискащ фактор за обществото и личността, то може би, би било вярно твърдението, че именно тя – свободата, е най-голямото ни достижение днес.       Дали е така обаче?      Дали това сме искали в действителност – свобода на словото, печата, вероизповеданията, придвижването, пазара и т.н. И гордеем ли се с тях днес…      Колкото и декларативно да “тръбим”, че сме свободни, че свободата е висша ценност, че съзнателно се стремим към нея, всъщност, ако сме честни със себе си, трябва да признаем, че НЕсвободата е онзи уютен пристан, даващ  сигурност, комфорт и игнориращ чувството за отговорност. Защото какво е свободата?!. Освен неограниченост на волята, духа, мислите, чувствата и действията, освен онази своеобразна “впуснатост” в разкриването на съществуващото като такова?!.      Какво е свободата днес, в нашия свят, в това пространство, на тази географска, политическа и социо-културна карта!      Навярно преди всичко отговорност, смелост да бъдеш самия себе си, последователност в отстояването на личния избор.      Колко са свободните хора днес у нас?      Лесно ли е да бъдеш свободен?      А прагматично ли е?      И всъщност необходимо ли е въобще …      Алтернативата на НЕсвободата е доста по-примамлива, илюзорно лесна и уютна. НЕсвободата гарантира съществуване в сиво безвремие, анонимност и безучастност. НЕсвободата не изисква усилия. НЕсвободата е освободена от тежестите на отговорността. Единственото усилие е да се слееш с тълпата на другите анонимни, да се отпуснеш на течението на времето и хипнотично да повтаряш “това не ме интересува”.      Няма конфликти, няма терзания, няма съмнения. Няма нужда да се доказваш, аргументираш, сравняваш и съревноваваш. Понякога няма нужда дори да мислиш, просто следваш указанията – на опаковката, на водещия шоуто, на табелите /в случай, че ги има/, на партията, на началника, на човека до теб или на другия срещу теб … Какво значение има.всъщност чии са указанията. Живот на автопилот. Живот определен от външни фактори и събития. Кръговрат от повтарящо се ежедневие. Живееш, колкото ти позволят. Толкова ти позволяват – толкова   живееш.         Колко хора живеят така … НЕсвободно, но удобно. Колко доброволно се отказаха от свободата, заменяйки я с удобната НЕсвобода.


Тагове:   НЕСВОБОДА,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cefulesteven - Много болезнени и истински мисли, ...
21.11.2008 16:28
Много болезнени и истински мисли, които съм нямал достатъчно свобода дори в съзнанието си, за да оформя толкова стройно си написала. Споделям го напълно.

Основната ценност: търсенето на свобода, отдавна е отстъпила правото си да бъде основна на друга цел в "нашето пазарно общество" - търсенето на комфорт.

И търсенето на комфорт се проповядва от новите идеолози и се възприема масово и първосигнално толкова буквално и фанатично, че да смаже напълно търсенето на свободата.

Побърквам се от яд, че се злоупотребява постоянно с тези думи: дъвчат се, преживят се, плюят се и дори се отнема свободното право на човек, последното му свободно право, да каже: чувствам се НеСвободен.

За подобни думи "глобалното село" разкъзсва. И като казвам "глобалното село" нямам предвид само виртуала.
цитирай
2. chara - Може да съм пристрастна, но случващото се
21.11.2008 16:35
през последните дни в медиите е повод за тези мисли!
цитирай
3. valsodar - За да си свободен
21.11.2008 16:47
За да си свободен , трябва да си готов да губиш.
Да губиш уважение,приятели, положение в обществото, репутация, материални придобивки... т.е. да си готов да се разделиш със всичко , което могат да ти отнемат по пътя към свободата ти.
Затова и колкото повече има какво да изгуби човек, толкова по-несвободен става !
В крайна сметка свободата си е един вид бреме, защото тя изисква най-вече постоянно да поемаме отговорността за избора си, наместо удобно да го приписваме на други и да се чувстваме защитени зад гърба им :)))
цитирай
4. chara - @valsodar ДА! така е !
21.11.2008 16:50
Свободата е бреме! И отговорност! И неудобство! И загуба ... на много неща!
А колко по-уютно, спокойно, неангажиращо е да си ... НЕсвободен ...
цитирай
5. valsodar - Караш ме да се запитам ...
21.11.2008 16:58
Караш ме да се запитам ... а не е ли стремежът ни към истина един вид компенсация към съвестта ни , затова че сме приели да сме несвободни ?!
Защото , човек е единственото животно, което в клетка се чуваства защитено и спокойно.

цитирай
6. kalbotobg - @5 valsodar
21.11.2008 17:12
.... И лъв отгледан в клетка няма вкус към свободата... Само ,че ние животни ли сме да ни дресират ?!
цитирай
7. valsodar - Явно сме по-зле от тях
21.11.2008 17:18
Защото в еволюцията си сме приели комфорта на обществото, пред некомфорта на личния избор и свободата на индивида.
Затова и избираме лидери които да ни водят и които да следваме в решенията си , предоверявайки се в правилността на решенията им и опрощавайки грешките им в името на предвидимото си бъдеще.
цитирай
8. haralanov - За мен е повече от сигурно...
21.11.2008 18:25
Клише е но е вярно.Свободата е състояние на духа.И не зависи от външни фактори.Излишен е въпросът,съществува ли Свобода,без Икономическа Свобода?Много хора усещаме,че нещата не са наред.Тъкмо това е усещането,че не сме Свободни...
цитирай
9. chara - @kalbotobg дресират ни разбира се
21.11.2008 19:31
Има ли икономическа свобода днес?
НЯМА!
Има ли политическа свобода днес?
НЯМА!
Има ли медийна свобода днес?
НЯМА!
Ерго, с какво днес е по-добре от вчера ...
цитирай
10. chara - @ haralanov а икономическата свобода
21.11.2008 19:49
на някои "другари" прерастна в ... други неща
цитирай
11. krotalka - Май блог пространството
21.11.2008 19:53
остана единственото място, където без страх да изказва човек мислите си! Тотален страх е обзел повечето хора.
Свалям ти шапка за смелоста, да казваш открито това, което те вълнува и ядосва!
цитирай
12. chara - @krotalka Благодаря!
21.11.2008 19:57
Очевидно истината плаши !
"Новите български демони" ... са съвсем реални!
Даже прекалено реални!
въпросът е до кога ще ги търпим и ... ще си мълчим?
цитирай
13. krotalka - Аз съм далеч
21.11.2008 20:20
и само по интернет мога да следя, какво се случва в България.
Като чета вестниците, направо се ужасявам от сервилноста на повечето журналисти?! Съдя за това по коментарите и дебатите във форумите.
Толкова платени статии, че направо се чудя, къде са си забравили съвеста някои?!
цитирай
14. cefulesteven - chara
21.11.2008 20:21
Пристрастна или не, казваш гола и страховита истина и обективна, каквато много не смеят и да си помислят, не че не чувстват.
цитирай
15. chara - @cefulesteven заравяйки глави в пясъка
21.11.2008 20:41
ще затънем но шия в него!
Така че по-добре истината!!!
цитирай
16. анонимен - Костадин Златков
21.11.2008 23:05
Убедена ли сте, че можете да понесете истината?
цитирай
17. анонимен - Който Дръзва Знае
21.11.2008 23:18
За свободата, истината и пропастта. Ето нещо, което е истина. Поне според мен, защото докато четох авторите и на статията и на коментарите нещо ми загорча. Решенията, отговорни за живота и смъртта на дадена идея, човек или бизнес начинание, често се основават на анахронично, подвеждащо, неточно или направо погрешно знание. В днешно време компютърът, Интернет, новата хипермедийна среда, специалните ефекти и други нови инструменти улесняват онлайн измамата и фалшификацията, а голяма маса невинно, но просто непроверено и неистинско знание бързо изпълва уебстраниците и вследствие от това въпроси, някога били монопол на философи, теолози и епистемолози, тормозят вземащите решения във всички области. Всяко преместване на риска, всяко решение да се купува или не, да се инвестира или не, да се аутсорства или да се инсорства, да се остане в играта или не, да се наемат или съкратят работници, да се търси партньор или не, да се заеме ли гражданска позиция или не, да се осъзнае ли какво е свобода или не, (след осъзнаването) да се бори ли за нея или не, се основава на потоци от данни, информация и знание. Как в тази ситуация можем да знаем къде е истината?
Съществуват най-малко шест конкуриращи се и несъмнено най-разпространени критерия, благодарение на които вземаме решение дали нещо е вярно или не. Съществена част от това, което наричаме истина, приемаме за вярно по силата на консенсуса. Общоприетата мъдрост. Всеки “знае”, че “нещото” е вярно, следователно то трябва да е истина. Възприемаме я от семейството, приятелите, партньорите, обкръжаващата култура, често без да помислим добре върху нея. Тя символизира “Zeitgeist” на стадното начало. Да се върви с тълпата не изисква мислене, а и стадната истина е примамливо комфортна. Ако тя се окаже лъжа, човека не изглежда глупаво. Нали всички са вярвали в нея. Дори и интелигентните хора. Катастрофите предизвикани от нея не са ограничени единствено в сферата на икономиката. Тя е била причина и за много лични драми.
Съгласуваността е критерий основаващ се на допускането, че щом един факт се “съгласува” с други, смятани за истини, той също трябва да е истинен. Следователи, адвокати и съдилища разглеждат безусловно съгласуваността на показанията като основно доказателство за надеждност. В икономиката този критерий има особено значение, дори когато най-вероятно става дума за съгласувана неистина. Когато екип от одитори ревизира дадена фирма, първото нещо, което се следи, са противоречията в сметките между записите и транзакциите.
В ежедневието ни голяма част от възприетата истина се основава на авторитета. Светски или божествен. Във финансовата сфера всички следят внимателно какво прави някой милиардер, а за други щом нещо пише в Библията или Корана, то трябва да е вярно. Авторитетът е върховен аргумент. Той може да се олицетворява от аятолах, от Ватикана, от медии. Абсурдно авторитет се приписва на медийни знаменитости, изпълнителни директори на водещи компании, артисти, певци и др. и рядко проверяваме по надежден начин действителните способности на даден авторитет, разчитайки на имиджа, който му носи неговата титла, диплома или който му приписва някоя “акредитационна” агенция и става така, че се прекланяме пред авторитета, удостоверяващ авторитета. Той често може да бъде споделен и поделен.
Интересна е истината основана на “мистично откровение”. Не се нуждае от доказателства защото “просто съществува”!
Тест за истинност е и времето. Дълготрайността. Издържала ли е изпитанието на времето. Тук авторитетът е един неопределен сегмент от времето, наречен минало и свалянето му от пиедестала на неоспоримост е нелека задача.
Науката е критерий различаващ се от изброените защото сам се основава на строга проверка. Тя е сбор от факти. Процес на проверка на идеи, подлежащи на проверка по принцип, на истинност и на фалшификация. Защо обаче най-малко разчитаме на него, а вземаме решения на емоционално продиктувана основа? От всички наши ежедневни бизнес и лични решения, научно обоснованите са пренебрежимо малко. Не правим научен тест за да се сприятелим, влюбим, вземем домашен любимец, гледаме филм или купим книга, кола или къща. В преобладаващия брой от случаите, вземането на решение е било продиктувано от емоционални подбуди. Картината е такава не само от индивидуална гледна точка. По подобен начин “мислят” цели нации, етноси и култури. Почвата е благодатна и дава възможност за непрекъснати опити за дискредитирането на научния филтър. В днешно време за вземането на добро решение е необходимо толкова много знание, че само интелигентните хора знаят какво не знаят.
Много компании, политически партии, религиозни движения, правителства и други групи се опитват да ни манипулират, акцентирайки върху различни филтри за истина. Истинният профил на дадено общество непосредствено влияе върху типа и обема на богатството. Има отношение към количеството пари, отделяни за религиозни храмове или библиотеки. Той формира представата ни за справедливост, характера на правосъдната система, тежестта на традицията и степента на съпротива срещу промяната. В крайна сметка изборът на филтър за истина определя скоростта, с която хората натрупват знание и просперитет. Благодарение на него ще можем непрекъснато да повишаваме жизнения си стандарт.
Да не си помислите, че съм много умен. Нищо подобно. Просто чета това, което много по-умни хора, много преди мен са разбрали и трансформирали в знание, и което моята ценностна система не отхвърля. Адски невъзпитано от моя страна, щеше да бъде да пренебрегна направените от тях усилия, любезно да ми дадат наготово своето знание.
Дааа..., дълбока вода, пропаст, бездна! Така е. Един древногръцки мислител е казал, че най-голямото зло е невежеството. Не знам за Вас, но аз лично съм съгласен с него.
цитирай
18. darktales - За съжаление има много периметри - ...
22.11.2008 01:12
За съжаление има много периметри - медийни, политически, икономически - които не пропускат свободни отношения. Те даже напоследък сякаш се разширяват, като някаква втора или поредна вълна. И това след 20 години "преход". Лоша работа. Някак се стигна до подобен на руския вариант. Има формална свобода, например на словото, само че всичко "неправилно" е изтикано далеч от голямата сцена и като цяло няма влияние. Така обаче се изпускат малко клапани и се разпилява енергията. Накрая ще ни оставят само "малката правда", както беше при соца. А свобода "на парче" не може да се постигне.
цитирай
19. chara - @ Който Дръзва Знае а един юдейски цар /Еклисиаст/
22.11.2008 01:17
бе казал: колкото повече трупам знание толкова повече трупам печал ...
цитирай
20. chara - @ darktales свободата на словото
22.11.2008 01:26
е нищо повече от илюзия, що се касае до "конвенционалните" медии!
Може би единствено интернет все още е относително свободен!
Що се отнася до свобода "на парче" - няма как да има такова нещо!
Все едно и свобода, но някак и ... сигурност!!!
Жертваш ли свободата за сигурност, нямаш нито свобода, нито сигурност!
цитирай
21. darktales - Ами нали и аз това искам да кажа. А на ...
22.11.2008 02:16
Ами нали и аз това искам да кажа.
А на който му трябва сигурност, да си я търси. Съпротивата също е вид победа, а победата е вид щастие. Ето виждаш ли, значи си щастлив човек :)
цитирай
22. chara - @ darktales Мноооооооооого щастлив!!!
22.11.2008 07:21
:)))
цитирай
23. cefulesteven - chara
22.11.2008 07:49
Иска ми се повече, повече да са тези които мислят като теб. И иска ми се повече хора да прочетат написаното. Ще копирам постинга ти в знак на солидарност.
цитирай
24. chara - @ cefulesteven Копирай!
22.11.2008 08:00
А колко са онези, които мислят като мен ...
Напоследък, сякаш не е много "здравословно" да се мисли, още по-малко да се казват на глас мислите!
цитирай
25. silvistefanov - Свободни сме, но не като птици, а като ветропоказатели...
22.11.2008 08:44
Свободата е най-скъпото нещо на този свят и все по-малко хора си го позволяват, особено у нас.
Поздравления за написаното!
цитирай
26. chara - @ silvistefanov "Все по-малко хора си го позволяват!"
22.11.2008 09:14
Много печална констатация ...
А защо се случва това?!!
цитирай
27. silvistefanov - Заради "НЕсвободата" -
22.11.2008 16:51
"онзи уютен пристан, даващ сигурност, комфорт и игнориращ чувството за отговорност". Нас, българите, все някой почти насила ни "освобождава". Още Левски си е задавал този въпрос - "Народе????."
цитирай
28. chara - @ silvistefanov Народе???
22.11.2008 17:22
И сега така: Народе????
и .... тишина
или греша и някой ще ме опровергае?!!

цитирай
29. krankar - НЕсвободата е удобна...
22.11.2008 19:19
Имало едно време роби, които работели при един робовладелец. Те работели тежко и мечтаели за едно нещо - за свобода. И дошло време, те счупили оковите на своето робство и станали свободни. Оставили своя робовладелец и опиянени от сладостта на свободата тръгнали по пътя радостни
Вървяли с дни, радвали се на своята свобода, но започнали да огладняват, но нямали храна, преди робовладелеца им давал мизерна храна. Продължили гладни, но щастливи...И така, докато гладът станал непоносим...Мислили, мислили, и се върнали при робовладелеца. А той ги попитал "Защо дойдохте, тук е лошо..", а те отвърнали, че са гладни. Тогава, той ги попитал, защо не ядят от свободата си, нали тя е най-сладкото нещо... И робите с наведени глави влезли при своите окови..
Това не са мои мисли, това съм го прочел някъде..
НЕсвободата присъства навсякъте, където има свобода, тези две категории съществуват зеадно..
А за коментар №9 - Чара, учудвам се откъде толкова песимизъм в теб.....
цитирай
30. chara - @ krankar Прав си НЕсвободата присъства
22.11.2008 19:50
едновременно със свободата. Въпросът е в баланса, дисбаланса, равновесието между двете.
Що се отнася до коментар 9.
Не е песимизъм, а реализъм!
Мога да аргументирам написаното, в случай, че представлява интерес!-:)
цитирай
31. flyco - темата за свободата
22.11.2008 20:18
За свободата може да се пише както за любовта - всичко. Написаното ще съдържа в себе си достатъчно достоверност за да бъде прието, както и достатъчно оспорими тези, които да доведат до отхвърлянето му. Моят коментар към поста би се отнесъл към първата възможност, в конкретност обаче не мога да навляза.
цитирай
32. анонимен - "...роби, които работели при един робовладелец..."
22.11.2008 22:06
Преди `89 комунистите разказваха един виц:
Срещнали се на южната граница две кучета. Нашето - охранено, но бягало от България. Чуждото - слабичко, тичало насам. То попитало: Защо бягаш? Там те хранят. А нашето отвърнало: Хранят ме, но не ми дават да лая. Чуждото казало обратното: Аз пък си лая на воля, но не ми дават да ям.
Това е измислил българинът, за да оправдае робството си.
цитирай
33. chara - до @ 32 "Това е измислил българинът, за да оправдае робството си"
22.11.2008 23:48
Което ме навежда на мисълта, че когато искаме да правим нещо, намираме начин, а когато не искаме, намираме оправдание или причина ...
цитирай
34. kalbotobg - @32 ?!!
23.11.2008 19:13
Вече не ни хранят, живеят на наш гръб.
Мисля, че това което спира хората е страхът и фактът ,че все още обществото се възприема повече като поданик, а не като стопанин.
цитирай
35. tomich - Невежеството....
23.11.2008 19:50
Невежеството и некомпетентността са корените на злото! НЕсвободата е сянката на свободата, както невежеството и некомпетентността са сянката на професионализма. Може ли да има политическа и икономическа свобода, когато една държава се управлява от некадърни, некомпетентни, алчни за власт и много пари хора? Връзката между свободата и професионализъм в работата на всеки от нас може да изглежда от пръв поглед неясна, размита и непряка. Вярно, тя е косвена, маскирана е от много второстепенни фактори, но тя е СЪЩЕСТВЕНА връзка. В която и област от от нашия ежедневен живот да погледнем виждаме е се сблъскваме с некадърност, невежество. Те пораждат бруталност, наглост, лъжа, измама, липса на избор, стремеж да се върви по лесния прав и гладък път, безотговорност и накрая жестока, безмилостна и разрушаваща ВСИЧКО корупция. Възможно ли е в такава житейска атмосфера да се живее свободно, по човешки, без страх и без угризения на съвестта? Който каже "да", значи лъже или се самозаблуждава. Така сянката НЕсвобода започва да засенчва и заличава СВОБОДАТА на индивида. Това е нашата жалка действителност!
цитирай
36. dessykg - Като стана дума, се сетих за една ...
25.11.2008 19:29
Като стана дума, се сетих за една стара, но много силна песен на Боби Дарин - Simple Song of Freеdom

Seven hundred million are ya list'nin'?
Most of what you read is made of lies
But, speakin' one to one ain't it everybody's sun
To wake to in the mornin' when we rise?

http://www.youtube.com/watch?v=QvY99BJzN-M

Личната свобода свършва там където започва чуждата. Някой явно се оставят просто да бъдат притиснати и ограничавани. Къде от конформизъм, къде от мързел, но по-скоро е въпрос на приоритети.
цитирай
37. chara - @ dessykg Страхът е невероятен демон,
25.11.2008 19:55
който сковава волята и разума!
Но страхът е нещо, което съществува единствено в нашите глави ...
Благодаря за песента!-:)))
цитирай
38. merita - Когато си принуден да живееш в об...
26.11.2008 17:15
Когато си принуден да живееш в общество от хора , няма как да си свибоден.Щеш не щеш се съобазяваш с писаните и неписани закони.Единствено нашата мисъл има свобода.С нея можем да творим и мечтаем.Това донякъде може да компенсира физическата ни ограниченост.
Знаеш ли , аз мисля , че когато новия свят , под управлението на Бог , стане реалност , хората ще бъдат свободни , защото най - големия враг причиняващ страха - Сатана, няма да го има.Поздрав!
цитирай
39. kalbotobg - @ merita
26.11.2008 18:17
Ти не живееш в общество от хора а в собствени фантазии. Тов което виждаш е само в твоя персонален свят Пожелавам ти да бъдеш щастлива, имаш право на избор.
цитирай
40. merita - kalbotobg
27.11.2008 22:57
И защо ако смея да попитам , смяташ че не съм част от обществото?
Кой си няма свой персонален свят?Това няма нищо общо с реалния святи двата свята могат да си съществуват едновременно.
Защо да нямам и фантазии- кой не фантазира?
Нима това не са нормални неща?
Въпреки това , считам че съм нолмален човек и , да наистина съм щастлива, точно защото съм направила , мисля правилния избор.Да живея в този свят и същевремено да не му позволявам да ме вкара в калъпа си образно казано.
Поздрав!
цитирай
41. kalbotobg - @40 merita
28.11.2008 03:36
Знам ,че е нормално. Но въпреки ,че втория свят те кара да се чустваш по-добре той притъпява усещането ти за света в който се намираш телом. От отговора ти съдя че ти разбираш това и се извинявам за твърдението си :)
цитирай
42. diamant1965 - Каква свобода? Трудно е да се при...
28.11.2008 10:33
Каква свобода? Трудно е да се признае наистина, но НИКОЙ не е свободен истински, защото никой не притежава истинското познание за нещата. Да си свободен означава да Знаеш, да Можеш и да Действаш /и трите заедно/ и да си Независим, а кой може да се похвали с това? Далеч по-удобно е да си дремеш в килийката, да получаваш наготово и избирателно поднесените ти знанийца и да си мечтааеш, говорейки за свобода на мисълта и за полети на фантазията! :)
цитирай
43. flyco - следващото е цитат:
28.12.2008 20:59
Наследниците на бившите комунистически босове предприеха интересен подход, използван в последствие в политически план и срещу самата БСДП. От една страна те тръбяха, че подобен род кредитни сдружения са анахронизъм, а от друга нароиха множество финансови пирамиди с подобно заглавие. След това с едно изречение в Наказателния кодекс закриха успелите да проходят популярни банки, уж в името на съхранение на спестяванията на гражданите, а в същност, за да не пречат на проекта на източване на финансовите институции, осъществяван от техните среди в този период. Така със социалдемократическата мечта за възстановяване на кооперативното движение се приключи по време на управлението на БСП 1994-1997 г., а в разрушеното българско селско стопанство плъпнаха нови метастази, чиято цел бе да се доразграби останалото и да се саботира процеса на връщане на земята. Чудото бе създаване на кооперации без собственици, по известни като “Орсовки”, по фамилията на депутата от БСП прокарал законодателната идея.
цитирай
44. zaw12929 - Страхотно Толкова експерти на куп
07.01.2009 12:33
Има умни и упорити жени и мъже тази държава и ще я бъде. Стига хабихте сили за критика на миналото. Ха посочете доброто бъдаще защото можете, но ви мързи да мислите
цитирай
45. анонимен - Всичко е много точно казано, но не ...
06.02.2009 18:07
Всичко е много точно казано, но не разбирам огорчението ти. Винаги само малка част от хората са се осмелявали да бъдат свободни. Защото наистина е трудно, понякога страшно. Несвободните винаги са мнозинство. Само да не ги оставяме да ни вкарат в тяхното русло. Защото тогава става страшно не само за свободните, а и за несвободните. Робите не бива да управляват. Ние просто трябва да си извървим 40-те години в пустинята. Поне докато бъдещите роби се научат да си избират подходящи господари.
цитирай
46. ka4ak - Прекрасно написано,поздравления,но....
25.02.2009 23:18
прочети в моя пост"ИМАЙ ЦЕЛ"
цитирай
47. анонимен - Из предсмъртното писмо на Апостола
31.03.2009 13:55
„Байовци
Ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения.
Но с моята кончина не свървшва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви.
Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни.
Аз не веднъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия.
1. За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни.
2. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.
3. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.
4. За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.
5. За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни.
6. За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.
Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край.“
Дали е пропуснал някого Апостола!


цитирай
48. анонимен - Свобода, ама
01.04.2009 14:32
не чак дотам. Свободата е да зависиш от неща, които зависят от теб; в умело направляваната псевдодемокрация днес непрекъснато си зависим от наложения модел - конституция, избирателна система, "пазарна" икономика на частни фирми, живеещиот държавни поръчки, и още ред неща, за които ще ми трябва цял постинг.
Нашата свобода е демагогия.
цитирай
49. анонимен - Вече 4 месеца...
01.04.2009 17:15
Вече 4 месеца написаното остава актуално. Не съм срещал блог в който да се пише след толкова дълго отсъствие на водещия.
Не разбирам защо chara спря да пише и коментира.
Разбира се, че с тези си позиции ще срещне повече отрицание , пречки , враждебност, но и повече уважение и съпричастност.
Тя просто даде пример за гражданско поведение. Малко са като нея!
Аз и Благодаря!? СТБ.
цитирай
50. kalbotobg - @49
01.04.2009 18:35
Подкрепям казаното. Примера и остана. Мисля обаче би трябвало да срещне повече подкрепа.
цитирай
51. анонимен - До kalbotobg от СТБ
07.04.2009 15:09
Как според теб да и покажем поддръжка? Аз не знам изобщо какво става с нея? Написах в два три форума. Всички казаха -"Достоен човек", но какво да предприемем когато не знаем какво става с нея?
Има ли някой неин съгражданин , който да ни каже защо мълчи?
цитирай
52. victoriavselena - липсваш ни :)
16.04.2009 10:57
Малко хора са готови да поемат отговорност не само на думи. Мълко са хората, които не са движена от девиза "Дайте да дадем". Радвам се, че те намери и прочетох. Благодаря ти.
Свободата спроред мен идва в следствие на отговорността, т.е. готовността да поемеш решения и да направиш своите избори. И това, което непрекъснато повтарям, че да решиш да не решаваш и също решение. А колко е хубаво да не остане всичко само на думи.
цитирай
53. cindy - Хората
18.04.2009 23:15
бяха свикнали да са управлявани и не знаеха какво да правят със свободата си. Там, където сега работя има много млади хора, които успяват да се възползват от всякакви шансове. Има бъдеще :)
цитирай
54. loli - Имаме много поговорки..
22.04.2009 14:30
Имаме много поговорки, които са определящи за "народопсихологията" ни: "Преклонена главичка....", Да би мирно седяло...", Никой не е по-висок от хляба", "Вържи попа, за да е мирно селото" и много други. И като си помисля, че 500 години столица на България е бил красивия град Истанбул? Повече не ми се коментира..
цитирай
55. dimitarf - да да
23.04.2009 17:28
много по лесно е да си овца...
изправянето пред себе си е тежко, трудно и ...
неблагодарно
цитирай
56. gor - А бе май няма свобода без равенство, ...
28.04.2009 15:41
А бе май няма свобода без равенство, а? Така ми се струва. Бедният икономически винаги ще е несвободен от богатия. Остава му само свободата на духа, която богатият най-често няма.
Това са бързи мисли. Може и да греша.
цитирай
57. lucysetian - Свобода
10.05.2009 13:23
Проста свобода няма. А даже да има свобода, тя пак е в рамки. Свободата е истинска само в смисъл, че и да си "окован" пак се чувстваш силен да налагаш волята си.
цитирай
58. анонимен - още нещо по тази тема
13.05.2009 12:36
незнам защо но винаги когато се засяга тази тема в главата ми кънти едно нещо което коментират по време на избори възрастни съседи ...еди кой си е независим ....само ако от него нищо не зависи. дали е случайна тази мисъл
цитирай
59. bestregards - Малкият човек
19.06.2009 21:58
никога при никоя система не е бил, не е и няма да бъде свободен!

Винаги е в низините и е материал! Най-добрата система е тази, в която реално и в достатъчна степен има пропусливост между нисшия и висшия слой, в която пред таланта, способностите и развитието на Малкия човек няма имуществен ценз, т.е. има ги наистина условията той да расте.

но като се замисля това е утопия, защото вярвам, че всеки човек има потенциала да расте.... но няма място под слънцето за всички хора да пораснат и едни трябва да останат в губещи позиции, за сметка на други
цитирай
60. анонимен - ...
20.06.2009 03:59
Свободата да не те манипулират умишлено и от личния си интерес в твоя вреда е право, от което не желая да се откажа. Не приемам ,че нарушаването на това мое право е неизбежно или допустимо.

Относно "големите хора" добавям една масима "С глямата сила идва и глямата отговорнос"

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424619
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031