Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.02.2008 11:54 - И вълкът сит, и агнето цяло ... Възможно ли е, господин Борисов?
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 5068 Коментари: 11 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Всъщност “черешката на тортата” в тази поговорка е в последната и част, която звучи ето така:  “вълкът сит, агнето цяло и душата в рая …” Не случайно я избрах,  за да споделя моето усещане за резултата от предстоящия старт на състезанието “записване на децата в детските градини в София”. 

      Нека си представим родителите в ролята на Вълка в тази съвременна история. В  живота на днешния Родител има събития от особено значение. Едно такова  със сигурност е  записването на детето в детска градина. Кое пък го прави толкова специално, ще попитат някои, чиито деца отдавна са пораснали.

     Повечето Родители, дори и добре да живеят им се налага да работят … за пари /обикновено/, заради кариера, за задоволяване на някаква необходимост от признание, доказване и други, свойствени и ласкаещи  човешкото Его неща.

     София през последните години концентрира многоброен неконтролируем и непрогнозируем прираст. По неофициални данни жителите на столицата са около 2 500 000.   

     На фона на тези интензивни центростремителни миграционни процеси наличните 195 детски градини /ЦДГ и ОДЗ/ с 1200 групи в тях едва ли са достатъчни. По данни на зам. кмета по образование към Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, през миналата година в детските заведения места е имало за около 36 500 деца. Недостигът на места за 2007 г е  около 3 000. За тази година няма да е по-малък. Така че, залогът е голям, което прави състезанието интересно, непридвидимо и наситено с много адреналин.

     Аз винаги се питам за причините довели до подобна ситуация и най-вече какво следва от тук нататък.

     За да съм коректна трябва да маркирам периода, преди около 10-15 го-дини /няма да отегчавам с данни от статистиката/, когато броят на децата в детските заведения рязко намаля, поради спад в раждаемостта. Това е  едната страна  на медала. Втората е отчасти следствие на първата и касае затварянето и реституирането на сгради, предназначени или използвани за обществено отглеждане на деца. В периода 1995 – 2001 г на територията на столицата са затворени  18 такива, като 8 от тях са реституирани. В община “Изгрев”, сграда на бивша детска градина е предоставена на общинската администрация. В “Младост” такава сграда се ползва от Агенцията за социално подпомагане, друга от Национална агенция по приходите и т.н.

     Истината е, че  процедурата за затварянето на една детска градина е смешно лесна!.. Нужно е само и единствено решение на СОС. Колективно решение и колективна отговорност /безотговорност/. Нищо повече … Не така стои въпроса с откриването, дори не на нова, а на някоя от закритите сгради, използвани преди  за градини. Който се е сблъсквал с нормативната база на ЗУТ, ХЕИ, ПБЗН, знае за какво става на въпрос.

     Едва през 2007 г от общината са стартирани процедури за ново строителство, което, погледнато във времето, няма да реши проблема в близките 2-3 години. Факт, признаван не еднократно и от зам. кмета по образованието г-жа Фандъкова. Тогава … какво следва. Минимум 3 000 семейства ще бъдат принудени да търсят алтернативи …частни градини, детегледачки, баби и прочие …

     Как мислите, господин Борисов? Възможно ли е вълка да е сит при така очерталата се ситуация? Аз мисля, едва ли! Скоро ще разберем!

    

     Сега да видим как стои въпроса с агнето, това иначе невинно,   кротко и хрисимо създание – в случая Столична община.

     Не мога да не призная, че общината реши да се възползва от “вълшебството” на комуникационните технологии на ХХІ век и ще направи “пробив” в иначе добре познатата система редене и чакане на опашка!

     Това което се знае със сигурност е, че на 04.02.2008 г в 9.00 часа започва нов вид  надпревара - виртуално състезание по бързина за получаване на място в  желана детска градина /детска ясла/ през специално създаден за това портал www.kg.sofia.bg. На пръв поглед идеята ми се струва чудесна  т.к. спестява “нощните бдения” /обикновено наситено кофеинови/ пред сградите на детските заведения, нервите, отрицателните емоции, агресивното блъскане и пробиви “с лакти” на всяка цена, хитринките  “на дребно”  и  “номерцата”  на тарикатите, списъците и проверките през час и т.н. … прочие унизителни истории, за които обикновено не искаме да си спомняме.

      Игнорирайки всичко негативно, изброено до тук и прегръщайки идеята за новото виртуално начало, не мога да не споделя някои съмнения, които рискуват да превърнат /преобърнат/ вълшебството в емоционален кошмар.

      Фундаменталният принцип, около който гравитира идеята за кандидатстване и класиране, е времето  на постъпване на заявката в системата – нещо като римейк от римското право - prior tempore, potior iure - първият във времето е най-силен в правото. Има, разбира се, малки изключения за деца, чиито братя, сестри са в същата градина, близнаци и т.н. Но основният фактор за получаване на място е бързината. Факторът бързина има две съставни: индивидуалните умения на подаващия заявката, нещо което всъщност е под контрол на Родителя и надеждност и  скорост на връзката през нет-а. Нещо, което е извън контрола на отделния, заинтересован субект, в случая пак Родителя. В този план не ми се ще дори да си помислям за разни форс-мажори от типа спиране на електрозахранването и прекъснат захранващ мрежов кабел. На този фон блокирането на системата от претоварване няма да е толкова драматично фатално, т.к. би спряло процеса за всички участници, може би.

     Създателите на софтуерната среда “Сирма Солюшънс” декларират справедливо класиране и прозрачност на записванията без субективна намеса и възможност за пренареждане. Това  е едно чудесно пожелателно изявление. Нищо повече. За сега. Не разбрах гарантирана ли е надеждна защита /криптирана връзка и прочие защити/ на личните данни на децата, т.к. входа в системата ще става през ЕГН.

     В идеята за виртуалната опашка има много позитиви, които няма как да отречем – най-вече пестене на време чрез кандидатстване в няколко детски градини/ясли, достъп до база данни за цяла София, възможност за проследяване на свободните места, игнориране на субективния фактор – директор при класирането.

     Има обаче и моменти, които смущават и може да се окажат фатални за “целостта” на агнето, от нашата приказка.

     Ето някои от  тях. Все още не е категорично ясно, ще има ли потвърждаващ мейл от системата, относно точния час на постъпване на заявката или някакъв вид протокол удостоверяващ, че системата е регистрирала детето в конкретните позиции с конкретно време, така щото, този същия документ в последствие, да бъде достоверно основание за претенции по отношение на класирането. В този план няма яснота по какъв начин може евентуално да се оспорва и атакува същото.

     Макар и “измъкнат” от влиянието на директорите, процеса на класиране на децата е “вдигнат” под опеката на общинската администрация. След като, както вече акцентирах, главния критерии за попадане в ранг-листата на печелившите е бързината, как ще се гарантира прозрачността на подбора. Всеки софтуерен продукт така или иначе е достъпен в пълния си обем за Администратора. 

     И последно. При така избраната философия на системата, даваща право на по-бързия, има сериозна опасност да се получи следната аномалия – деца, живеещи в района около конкретна детска градина/ясла да не бъдат приети в нея, поради твърде прозаична, но изначално заложена причина - скоростта на постъпване на заявката. Този феномен и сега се наблюдава в детските ясли и градини в центъра, които са предпочетени от родителите, поради близост до работното им място. Ясно е, че това е и следствие от нежеланието на общината да  въвежда районирането, като ограничаващ  фактор, но можеше да се помисли за някаква гарантирана/неприкосновена квота.

 

     И така “не”-ситостта на вълка е предизвестена, целостта на агнето е въпрос на време. Остана единствено да проследим какво се случва с душата и нейния път … към Рая.

     Разсъждавайки в контекста на аналогии с “божественото”, но все пак гледайки само и единствено актуалната реалност, няма как да не констатираме наличието на отдавна заложен и неглижиран конфликт. Няма как и да го екстраполираме от сферата на политиката, защото в същността си той касае самата политика – тази на държавата и на общината по отношение на грижата за  децата /чл. 14 и чл. 47 (1) от Конституцията на Р България/.

     Очевидно проблема е подценен. И не само поради факта, че няма достатъчно детски градини, а и защото никой не пожела да погледне перспективата на развитие и да изчете данните на статистиката. Пропуснатото време, за съжаление, няма как да се навакса без своеобразни “жертви”. Трябва ли обаче цената на компромиса да бъде нарушаването на закона?!. Столична община “компенсира” липсата на места в детските градини главно с уплътняване на групите. Това обаче покрива само нуждите на ежегодното нарастване, но не и на постоянния недостиг от около 3000 места. Уплътня-ването е в разрез с Наредба 7/ 06.12.1999 г, определяща броя деца в групи-те /не повече от 22/. За сравнение, в системата  /www.kg.sofia.bg/  масовото число за бройки свободни места за І-ва група е 25!

     Самата Наредба относно Реда  за записване и прием на децата в общински детски градини на територията на Столична община все още стои в нет-пространството с гриф “проект”.  Проект, който ще предопредели живота на хиляди семейства поне за година напред. И всъщност, ако това действително все още е проект, а не правна норма … поражда ли права и задължения на общината например по отношение на родителите и техните деца … 

     Въпроси, въпроси … без отговор. Пътя към ада е постлан с добри намерения, беше казал  Жан Пол Сартър. А пътя на душата към рая дали е допустимо  да мине през символичния труп на закона, бих попитала аз.  Не знам …

     И за това се обръщам отново към столичния кмет.

     Господин Борисов, администрацията Ви е изправена пред сериозно предизвикателство!

     Къде е баланса на интересите на родителите и децата им, отговорностите на общината и политиката на държавата! Баланса в рамките на закона, доколкото закона е най-голямата свобода, така че ”вълкът да е сит, агнето цяло и душата в Рая …”



Тагове:   Господин,   сит,


Гласувай:
4



1. chara - една възможност за 22 места в ДГ
01.02.2008 13:02
в община "Триадица" за ДГ "Буката" има изработен от няколко години архитектурен проект за дострояване /в същност само изграждане на дограми и покрив/ на съществуваща тераса на последния етаж на сградата. Това означава реални над 20 места в сграда, строена специално за детска градина и то в центъра на града! Проекта е изпълним при добра организация и желание от общинската администрация за около 2-3 месеца!
22 места не са много, но е по-добре от нищо, нали!
цитирай
2. liliahristova - Мартин Заимов имаше бързо решение на проблема,
01.02.2008 13:38
но, уви, не можа да стане кмет.
цитирай
3. chara - @liliahristova
01.02.2008 13:58
да действително имаше много рационални неща в програмата му, която беше пробизнес ориентирана и общо взето се базираше на принципа за делегиране на права и привличане на партньори.
Аз също си мисля, че когато има подобни проблеми не вреди да се търси "помощ" или логистика от всякакви нива - политически, неправителствени и т.н., защото другия вариант капсулира решенията в рамките на тесен кръг, най-често администратори.
цитирай
4. evrazol - За да сме сигурни
02.02.2008 22:34
Трябва да предоставим данните на родителите и детето на максимален брой хора - колеги приятели и пр. и те като един да се вдигнат и да кандидатстват от наше име. Освен това друг "В" отбор регистрира максимален брои несъществуващи деца и оставяме администрацията да търси изход?
--------------------------------------------------------------------------
Те това са и препоръчали в "Наредбата"
Второ ниво на достъп - За може едно дете да кандидатства за една или повече детски градини то трябва да бъде регистрирано в системата. Регистрацията и кандидатстването могат да бъдат направени от родител, роднина, съсед, познат ползващ Интернет, както и в произволна общинска детска градина, районна администрация или в дирекция „Образование” на Столична община на ул. „Оборище” №44.
цитирай
5. chara - @evrazol
02.02.2008 23:07
няма нищо сигурно!
системата не е тествана в реално време!
след като бързината е основният и пръв приоритет, можете да си представите какво ще се случи в първите минути след 9.00 в понеделник със сървърите!
а може и да издържат ...
цитирай
6. анонимен - какви 22 деца !
04.02.2008 08:29
Какви 22 деца ! Трябва да бъдат приети всички желаещи деца ! Независимо колко ще бъдат в група !
Да си назначат лелички, възпитателки и т.н. и т.н. , а не чиновнички в общината !
цитирай
7. chara - към коментар № 6
04.02.2008 09:39
22 деца е нормативно определеният брой деца в група за възрастта от 3 до 6 години!
всяко количество над посоченото гарантира единствено дискомфорт и проблеми както за децата, така и за учителите!
все пак нормативните изисквания трябва да се спазват! няма как да се приемат всички желаещи на този етап при съществуващата база!
просто трябваше по-отрано да започне строителство на нови детски градини!
цитирай
8. zaw12929 - НАПЪЛНО СЪМ С Вашето становище
08.02.2008 16:28
С интерес прочетох,как вървим по на ЕС пътеки с нови възможности. Всяко начало е трудно
Чудя се формален лидер ли е ..., като е пак по партийни въпроси или си е формален кмет, а защо не и формален Министър председател. Няма да ни се усмихва, като сегашния, а ще...забоклучим цялата държава
Не виждам решаване на който и да е столичен проблем, освен един- Как да предизвикам избори, че да стана МП, защото е неудобно вече тук/ Трябва да се преместя, ...
цитирай
9. chara - @zaw12929
08.02.2008 22:23
относно всички проблеми на столицата - аз нямам вашата смелост да ги обобщавам и от там да правя заключения
може пък нещо и да се е случило "положително",
а ние просто да не сме го забелязали все още ...
знам ли ...
но с местата в ДГ и яслите определено все още няма "случване"
цитирай
10. анонимен - тясното гърло
09.02.2008 08:47
Без да навлизам в подробности, в 9 ч. сутринта, когато почти всички стартират подаването на заявки на входа на системата на СИРМА СОЛЮЩЬНС възниква претоварване и опашка от необработени заявки. Елементарно Уотсън ! Двете множества на детските градини и детските ясли са различни. Ето защо можеше, първо да се стартира процедурата за записване в детските ясли, да се отработи работата на системата в реално време и чак след това, напр. след месец, да се стартира процедърата за детските градини !
А сега системата била претоварена от хакерски атаки. Може би ! Може би! Не знам ! А може би от бъгове !!
Елементарно Сирма. Пардон лапсус лингва . Елементарно Уотсън !
цитирай
11. анонимен - ПЕРСОНАЛ
25.02.2008 10:23
Скъпа CHARA,

Всичко което казваш е АБСОЛЮТНО ВЕРНО, но
както правилно си забелязала в ДЪРЖАВАТА НА НИЩОПРАВЕНЕТО, нещата никога не се случват на време. Проблема с броя на местата в детските градини и ясли /недостиг 5-6 хиляди/ е решим. Многоуважаемия столичен кмет ще построи детски градини с пожарникарска бързина. Проблема обаче с необходимия брой персонал за тези градини не е малък / прим. около и над 250 възпитателки, мед. сестри, лелички и др./. Трудът е квалифициран и те трябва да са завършили съответната образователна степен. Това с пожарникарска бързина не става . Не малко българки с такова образование работят в Гърция, Италия…., най-често като гледачки на възрастни хора /вътрешна работа/ . Някои от тях биха се върнали, но срещу какво ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424305
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031