Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.01.2008 09:58 - Политика на НИЩОПРАВЕНЕТО - ІІ част здравеопазване
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 2299 Коментари: 4 Гласове:
4



     През последните години сферата на здравеопазването напуснаха хиляди специалисти, които държавата обучи и направи такива /съответно и цялото общество плати  това обучение/. Миналата година сривът бе колосален, след като при норматив /макар и остарял/ от около 60 000 медицински сестри,  в цялата страна работят едва 29 000 и процесът на отлив от професията продължава.

     Доболничната,  болничната и следболничната помощ кипят от противоречия.      

     НЗОК е монополист в плащането на здравни услуги, а има ли монопол  …. знаем какво става. Болниците са “на червено” , а добоничната помощ - недофинансирана. Медицинската апаратура, недостига на животоспасяващи медикаменти и реактиви за диагностични тестове - дали е нужно да изреждам всички безумия .

     ДДС върху лекарствата ще бъде намален … някога, може би.

     Неясните идеи "за" и "против" приватизацията на болниците, периода на запазване предмета им на дейност,  демонстрират управленска немощ.    

     Тази година бюджета за здравеопазване ще бъде 4.2% от БВП /колкото и за образование/.  Министър Гайдарски в интервю пред бТВ на 27.12.2007 заяви, че за да тръгнат нещата в здравеопазването трябват … пари .. много пари!

     От 2003 г финансирането на здравеопазването се увеличава с по 200 млн лева годишно, но какво от това…

     Да имате впечатление, че е по-качествена услугата или че не ви се налага да “доплащате” или просто да плащате, за да се задвижат нещата по-бързо …  

    Нееее…

    Наливането на повече и повече пари в здравеопазването не решава проблемите, не подобрява услугите. 

    От 2001 г страната няма одобрена Здравна стратегия. Миналата година същата бе връщана два пъти за преработване. В крайна сметка, така и не се стигна до приемането и, т.к. според Министъра на здравеопазването, политиците имали други приоритети – избори за европарламент, местни избори и прочие … все по-важни неща!

    С тези примери /вж. и Политика на НИЩОПРАВЕНЕТО - част І/ “маркирах” проблеми натрупани в сфери като образование и здравеопазване, които по своята същност са базови за всяко общество. Не решаването на проблемите, генерира нови и нови конфликти, а натрупването на конфликти рано или късно води до деструктивен взрив.

     Какво стои в дъното на проблема – политиката на НИЩОПРАВЕНЕТО – изчакването, отлагането, решаването ”на парче” без визия за посоката.

     В крайна сметка политиката на НИЩОПРАВЕНЕТО не води до никъде. Само имитира  активност, но без траен глобален резултат.

     До къде трябва да се сринат и образованието и здравеопазването, та да мотивират хората, овластени от нас, да свършат най-после един конкретен обем работа, за да спре деструктивния разпад /в никакъв случай обаче не разбирай писане на всевъзможни справки, отчети, докладни, PR-кампании и прочие/. Защото балансирането на ръба на конфликтите, не може да трае вечно

     Пиша това и си  мисля, чакай, че то всъщност,  може и да няма  кой да се заеме с това. Ако е така, господа управляващите, конфигурирани по схема 8:5:3, нека бъдат откровени със себе си и обществото и напуснат …

     Няма нищо страшно в това!

     И не боли!

    Просто ще дойдат други, с повече воля да отстояват позиции и с повече енергия за модернизиране на системите.

    В противен случай още дълго ще търпим последствията на политиката на НИЩОПРАВЕНЕТО.



Тагове:   политика,


Гласувай:
4



1. zaw12929 - zaw 12929 Поздравявам Ви з дързостта, да покажете че
13.01.2008 15:34
има проблеми А ние сме нищоправещи,защото каквото и да напишем, то не променя нещата.
Кипва ми от чиновници. Но, да не се признава нищо направено от здравните работници не е ли прекалено. И друга власт да дойде- те са си същите но има подобрения. Няма да ги изброявам, Но имам болни и болести и в болници... всичко се променя , но не с темповете с които искаме. А и да ни увеличат здравните вноски не искаме и който както може се откача от плащане. Правилно се вълнувате
и моето виждане е, че не трябва по вече да се търпи. Трябв и обществото да прави нещо- проекти и проекти, които да се финансират от ЕС В тази насока има нищоправене от мен от Вас и други. А имаме умни политици. Липсва обща национална програма - защото неуправляващите не искат да се ангажират, напъват да дойдат на власт. А когато бяха и една десета не направиха . Има мегдан. Да не се ругаем, а заедно да правм НЕЩОТО за БЪЛГАРИЯ.
Навреме се тревожите. Започнете някакъв проект
Има хора с проект,да дойдат на власт. Здравеопазването ли искате да подобрим или..нерщо друго. Изяснете си.Комунизма е умрял. Трябват нови методи на работа нали? Аз съм с Вас за подобрявне, но за революцията- Не!
цитирай
2. chara - @zaw12929
13.01.2008 16:35
никоя революция не е донесла добро на тези които са я осъществили!
Аз казвам друго: не може да поискаш властта, да я получиш и после да работиш с перспектива както аз си въобразявах - 4 години напред, както някои далновидни политици работят - 1 година напред /ама колко ли са -не знам/, както един от тях ме опроверга в личен разговор - 7 /седем/ часа напред т.е. до края на работния ден!
Не слагам всички под общ знаменател, защото би било много елементарно! Струва ми се, че и в сферата на образованието и в тази на здравеопазването има чудесни специалисти и експерти с визия за развитие на системите. Тези хора обаче нямат достъп до властови ресурс. Тези хора не се вписват в картината на управляващите. Струва ми се защото няма да жертват убежденията и познанията си в името на псевдо партийни каузи. Струва ми се и защото използват главите си не само за украса и пазене на равновесие.
цитирай
3. zaw12929 - zaw 12929 Поздравявам Ви! ЧНГ Щастие!
14.01.2008 17:13
Убедена съм, че сте права... и нетърпелива. Вярвам че които са на власт,както Вие признавате нямат ресурс, Но имат нужда от подкрепата на всичките политици. Те работят ние ги ругаем. Мечтая си да видя хора които пишат в постингите си,как са направили те лично нещо, а не само да хулят и унижаъат, Сега 300 работят и 3000 най умни българи лаят Днес чета, как кмета е във Франция- да търси подкрепа за свалянето на властта. Че той в отпуск ли е? Защо се прави на Министър председател. И сте права че няма всеобща национална програма или ние нито знаем че има , нито че има добронамерени тя да се изпълни. Не може току що стъпил на пост министър да разреши с магическа пръчка натрупаните проблеми. А защо предишните правителства оставиха толкова сбъркани държавни дела. За новите Министри се чувства една последователност в работата по европейски И се вижда инатенето на опозициони лидери и поддъжници. Ако не организират учители, започват лекари,а журналистите- това им е работта не спир ат да тъпчат ефира с глупости, Така се лишават идеите на правителството от поткрепа от хората,защото ги дезинформират и само те са на екран само тяхните глупости гледаме. И така България не разбира истинските си проблеми
Под прикритието за непримиримост към грешки явно се виждат явните усилия неистовите усилия да дойдат на власт. Днес всеки журналист се вижда министър на просветата, всеки политически деец- Министър председател. Мисля че не им се дава тон от партиините централи, а те сами се натягат с надежда за влизане във властта. Една моя позната,поетеса, преди активистка, просто се разпадна от нетърпение,че не идват нейните на власт и е в състояние на лудост. Тя открито счита че ще е най добрия образователен министър,
Затова съм отчаяна от това пагубно манипулирае, обработване на хората със специални устройства, за да са такива, Това е чудовишно престъпление. България не заслужава така да разединяват младите хора. Затова разчитам че такива като Вас ще искат и направят нужното за държавата а не за партиина централа.
цитирай
4. chara - признавам, че съм "нетърпелива"
15.01.2008 12:37
но 17 години чакане, не са ли много!
А що се отнася до партийните централи - не мога да коментирам! Човек, който цени свободата си, не може да сложи поведението, действията и желанията си в партийни "рамки"!
За мен поне нещата стоят така!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6447286
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930